Εγχειρίδιο 1052/2007 (18/04/2007)

Κωδικοποίηση πινάκων μοναδικών συντελεστών καθαρού κέρδους των εμπορικών & βιομηχανικών επιχειρήσεων (Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών).

Κωδικοποίηση πινάκων μοναδικών συντελεστών καθαρού κέρδους των εμπορικών & βιομηχανικών επιχειρήσεων (Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών).

Αθήνα 18.4.2007

1. Πρόλογος

Με την πολιτική και τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιούμε διαμορφώνουμε τις προϋποθέσεις για μια οικονομία ικανή να αξιοποιεί τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που παρουσιάζονται. Μια οικονομία που να συμβάλλει στη γενικότερη πρόοδο της χώρας.

Στα πλαίσια της φορολογικής μεταρρύθμισης, το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών καταβάλλει τα τελευταία χρόνια μια μεγάλη προσπάθεια για την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, τη διαφάνεια και τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής Διοίκησης, την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, καθώς και την πληρέστερη και εγκυρότερη ενημέρωσή τους.

Προκειμένου να προσδιορίζονται με αντικειμενικό τρόπο τα καθαρά κέρδη των εμπορικών και βιομηχανικών επιχειρήσεων στην περίπτωση του εξωλογιστικού προσδιορισμού των κερδών τους (απόρριψη τηρουμένων βιβλίων, αυτοπεραίωση, κλπ.), έχει πλέον καθοριστεί ένας μοναδικός συντελεστής καθαρού κέρδους για κάθε επάγγελμα.

Με τον καθορισμό των μοναδικών συντελεστών καθαρού κέρδους επιδιώκεται η αποφυγή αμφισβητήσεων και αντιδικιών μεταξύ φορολογουμένων και φορολογικών αρχών, και η διασφάλιση φορολογικής δικαιοσύνης.

Για το σκοπό αυτό, το Υπουργείο μας εξέδωσε ειδική εγκύκλιο με την οποία, αφενός κωδικοποιήθηκαν όλες οι υπουργικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα για το καθορισμό των μοναδικών συντελεστών καθαρού κέρδους διαφόρων επαγγελμάτων, αφετέρου δόθηκαν οδηγίες σχετικά με την εφαρμογή των ισχυουσών νομοθετικών διατάξεων, όσον αφορά τη χρήση τους.

Είμαστε βέβαιοι ότι η εγκύκλιος αυτή θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη για τις επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες (φοροτεχνικοί, κλπ), αλλά και τους υπαλλήλους του Υπουργείου μας, δεδομένου ότι διευκολύνονται στο έργο τους.

Ο Υφυπουργός Οικονομίας & Οικονομικών
Αντώνης Μπέζας

2. Κοινοποίηση Διοικητικής κωδικοποίησης πινάκων μοναδικών συντελεστών καθαρού κέρδους

3. Αλφαβητικό ευρετήριο

4. Κωδικοποίηση πινάκων συντελεστών καθαρού κέρδους εμπορικών και βιομηχανικών επιχειρήσεων που εφαρμόζονται στα ακαθάριστα έσοδα επί εσόδων

5. Κωδικοποίηση πινάκων συντελεστών καθαρού κέρδους εμπορικών επιχειρήσεων που εφαρμόζονται στις αγορές.