Εγχειρίδιο 1065/2009 (01/03/2009)

Πληροφορίες για ιδιώτες που φέρνουν στην Ελλάδα, Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα από άλλες χώρες.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ ΚΑΙ Ε.Φ.Κ.

Πληροφολογίες για ιδιώτες που φέρνουν στην Ελλάδα, Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα από άλλες χώρες.

ΑΘΗΝΑ, ΙΟΥΝΙΟΣ 2008

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ
ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ-ΧΡΗΣΗΣ

ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΠΙΒΑΤΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ

ΓΕΝΙΚΑ

Με το καθεστώς της προσωρινής εισαγωγής, επιτρέπεται χωρίς την είσπραξη των δασμών και φόρων, η εισαγωγή από ιδιώτες που επισκέπτονται την Ελλάδα, μεταφορικών μέσων ιδιωτικής χρήσης, που προορίζονται να παραμείνουν προσωρινά στην Ελλάδα και στη συνέχεια να επανεξαχθούν στο εξωτερικό μέσα στην προθεσμία που προβλέπεται κατά περίπτωση και έχει ορίσει το αρμόδιο τελωνείο.

Η διάρκεια παραμονής στο καθεστώς προσωρινής εισαγωγής ορίζεται στους έξι (6) μήνες, συνεχείς ή όχι, ανά δωδεκάμηνο.

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

• Πρόσωπα με συνήθη κατοικία στο εξωτερικό που επισκέπτονται προσωρινά την Ελλάδα (τουρίστες).

Ένα πρόσωπο έχει τη συνήθη κατοικία του σε ένα τόπο στο εξωτερικό, όταν στον τόπο αυτό διαμένει συνήθως (δηλαδή 185 ημέρες κάθε 12μηνο), λόγω προσωπικών και επαγγελματικών δεσμών.

Το δικαίωμα προσωρινής εισαγωγής χορηγείται στην κατηγορία αυτή για μέσα μεταφοράς, με τους εξής ειδικότερους όρους:

- το πρόσωπο να έχει τη συνήθη κατοικία του εκτός Ελλάδας

- να έρχεται προσωρινά στην Ελλάδα

- να χρησιμοποιεί το Μέσο Μεταφοράς για ιδιωτική του χρήση.

Ειδικά, τα επιβατικά οχήματα που εισάγονται προσωρινά από πρόσωπα με συνήθη κατοικία στο εξωτερικό, που δεν ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα στην Ελλάδα, εφόσον δεν επανεξάγονται με τη λήξη της διάρκειας των έξι (6) μηνών, πρέπει να ακινητοποιούνται από την αρμόδια τελωνειακή αρχή, με την κατάθεση εγγύησης αξιόχρεου τρίτου προσώπου και ύστερα από αίτηση του δικαιούχου, και να παραμένουν ακινητοποιημένα το λιγότερο έξι (6) μήνες και το ανώτερο εικοσιτέσσερις (24) μήνες.

Για να μπορέσει ο δικαιούχος να κυκλοφορήσει εκ νέου το ακινητοποιημένο επιβατικό όχημα, πρέπει κατά το τελευταίο 12μηνο πριν από την αποσφράγιση του οχήματος να αποδεικνύει ότι είχε τη συνήθη κατοικία του στο εξωτερικό, δηλαδή ότι παρέμεινε ο δικαιούχος στο εξωτερικό επί (185) ημέρες τουλάχιστον μετά τη σφράγιση του οχήματος.

• Πρόσωπα με συνήθη κατοικία στην Ελλάδα που εργάζονται στο εξωτερικό τουλάχιστον έξι μήνες το δωδεκάμηνο.

Στην κατηγορία αυτή υπάγονται:

- Οι Έλληνες υπήκοοι, κάτοικοι Ελλάδας που παραμένουν και εργάζονται στο εξωτερικό, τουλάχιστον έξι (6) μήνες το δωδεκάμηνο.

- Τα πρόσωπα των οποίων οι σύζυγοι έχουν μετοικήσει στην Ελλάδα, εφόσον εξακολουθούν να παραμένουν πραγματικά στο εξωτερικό μετά τη μετοίκηση των συζύγων τους.

- Οι αλλοδαποί (αλλοδαπές) που είναι παντρεμένοι με Έλληνες (Έλληνιδες) μόνιμους κατοίκους Ελλάδας, εφόσον και μετά το γάμο τους εξακολουθούν να παραμένουν πραγματικά στο εξωτερικό.

• Ελληνικά πληρώματα εμπορικών πλοίων γραμμών εξωτερικού.

Στην κατηγορία αυτή υπάγονται οι Έλληνες υπήκοοι, που είναι ναυτολογημένοι σε εμπορικά πλοία γραμμών εξωτερικού τουλάχιστον έξι (6) μήνες το δωδεκάμηνο.

• `Αλλες ειδικές κατηγορίες.

Το δικαίωμα της προσωρινής εισαγωγής παρέχεται και στις παρακάτω περιπτώσεις:

- Στα πρόσωπα που έχουν συνήθη κατοικία στο εξωτερικό και έρχονται προσωρινά στην Ελλάδα, αποκλειστικά και μόνο για να σπουδάσουν σε ανώτερα ή ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Το δικαίωμα παρέχεται για ένα επιβατικό όχημα, και για το διάστημα των σπουδών, ανάλογα με τα έτη σπουδών.

- Στα πρόσωπα που έχουν συνήθη κατοικία στο εξωτερικό και έρχονται προσωρινά στην Ελλάδα, αποκλειστικά και μόνον για μετεκπαίδευση ή ειδίκευση σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα ή σχολές επιμόρφωσης που ανήκουν σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ή πανεπιστημιακές κλινικές. Το δικαίωμα παρέχεται για ένα επιβατικό όχημα και για το διάστημα τεσσάρων (4) ετών από την έναρξη της μετεκπαίδευσης ή ειδίκευσης.

- Στους αλλοδαπούς που έχουν συνήθη κατοικία στο εξωτερικό και έρχονται προσωρινά στην Ελλάδα με σκοπό να εργαστούν σε εκτέλεση σύμβασης ορισμένου χρόνου με το Ελληνικό δημόσιο, οργανισμό δημοσίου δικαίου, νομικά πρόσωπα που εποπτεύονται από το δημόσιο, σε αλλοδαπά εμπορικά ή βιομηχανικά επιμελητήρια ή σε εγκατεστημένους στη χώρα μας ξένους κρατικούς οργανισμούς και ινστιτούτα και οι οποίοι προσφέρουν ιδιαίτερα εξειδικευμένη εργασία προσωρινής μορφής. Το δικαίωμα παρέχεται για ένα επιβατικό όχημα και για όσο διάστημα διαρκεί ή σύμβαση εργασίας τους.

- Αλλοδαποί υπήκοοι που έχουν συνήθη κατοικία στο εξωτερικό και έρχονται προσωρινά στην Ελλάδα για να εργαστούν με σύμβαση ορισμένου χρόνου ως διδακτικό προσωπικό σε ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας ή σε ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα με βάση διμερείς μορφωτικές συμφωνίες. Το δικαίωμα παρέχεται για ένα επιβατικό όχημα και για όσο διάστημα διαρκεί η σύμβαση εργασίας τους.

- Στους Έλληνες διπλωματικούς, προξενικούς και λοιπούς υπαλλήλους του Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και στους εξομοιούμενους με αυτούς υπαλλήλους, που επιστρέφουν προσωρινά στην Ελλάδα για εκτέλεση υπηρεσίας. Το δικαίωμα παρέχεται για ένα επιβατικό όχημα και για διάστημα μέχρι πέντε (5) χρόνια από την άφιξή τους στην Ελλάδα για εκτέλεση υπηρεσίας. Η πενταετής διάρκεια παρατείνεται για ολόκληρο το διάστημα παραμονής των υπαλλήλων στην Ελλάδα για εκτέλεση υπηρεσίας, με τον όρο ότι η παραμονή τους στην Κεντρική υπηρεσία, δεν οφείλεται σε αίτημά τους, αλλά σε υπηρεσιακές ανάγκες, γεγονός που θα βεβαιώνεται από την αρμόδια Δημόσια Υπηρεσία. Παράταση πέραν της πενταετίας, θα χορηγείται τμηματικά για δώδεκα (12) μήνες κάθε φορά και μέχρι τη λήξη της υπηρεσίας του υπαλλήλου στην κεντρική υπηρεσία.

- Στους Έλληνες υπηκόους με συνήθη κατοικία στην Ελλάδα που σπουδάζουν στο εξωτερικό ως φοιτητές, σπουδαστές ή μετεκπαιδευόμενοι σε σχολές εξωτερικού εφόσον παραμένουν για σπουδές εκτός Ελλάδας κατά μεγαλύτερο διάστημα του έτους σπουδών. Το δικαίωμα παρέχεται για ένα επιβατικό όχημα και για διάστημα τριών (3) μηνών συνεχών ή όχι ανά ημερολογιακό έτος.

- Στα πρόσωπα που μετοικούν στην Ελλάδα. Το δικαίωμα παρέχεται για το επιβατικό όχημα με σκοπό τον τελωνισμό του και για διάστημα ενός (1) μήνα με τον όρο ότι το διάστημα αυτό δεν ξεπερνά την προθεσμία μέσα στην οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί ο τελωνισμός του οχήματος με τις διατάξεις των μετοικούντων.

- Στους επαναπατριζόμενους Έλληνες και ομογενείς πολιτικούς πρόσφυγες. Το δικαίωμα παρέχεται για το επιβατικό όχημα με σκοπό τον τελωνισμό του και για διάστημα έξι (6) μηνών, με τον όρο ότι το διάστημα αυτό δεν ξεπερνά την προθεσμία μέσα στην οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί ο τελωνισμός του οχήματος με τις διατάξεις των Μετοικούντων.

- Στο υπαλληλικό προσωπικό της Ε.Ε., στους αλλοδαπούς ανταποκριτές ξένου τύπου, στο αλλοδαπό προσωπικό ξένων Αρχαιολογικών Σχολών, στο αλλοδαπό προσωπικό Διεθνών Οργανισμών, κ.λ.π.

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

Τα επιβατικά οχήματα, κατά την είσοδό τους στη χώρα μας, πρέπει να φέρουν επίσημες πινακίδες κυκλοφορίας κανονικής ή προσωρινής σειράς της χώρας που έχει εκδώσει την άδεια κυκλοφορίας τους.

Επίσης πρέπει να συνοδεύονται από την άδεια κυκλοφορίας που έχει εκδώσει η χώρα στην οποία έχουν καταχωρηθεί και να είναι ασφαλισμένα.

Εάν κατά την είσοδό τους στην χώρα δεν ισχύει η προσωρινού τύπου άδεια κυκλοφορίας, τότε δεν είναι δυνατή η υπαγωγή τους στο καθεστώς της προσωρινής εισαγωγής ή απαλλαγής.

Επίσης δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν ή να παραμένουν στη χώρα με τα παραπάνω καθεστώτα, πέραν της ημερομηνίας ισχύος της άδειας κυκλοφορίας προσωρινού τύπου. Για τη συνέχιση της παραμονής των οχημάτων στο παραπάνω καθεστώς πρέπει οι κάτοχοι να εφοδιάζονται από την αρμόδια τελωνειακή αρχή με Ελληνικές πινακίδες και άδεια κυκλοφορίας προσωρινού τύπου.

Το δικαιούχο πρόσωπο πρέπει να έχει δίπλωμα οδήγησης επιβατικού οχήματος.

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ

- Τα μεταφορικά μέσα που τίθενται στο καθεστώς της προσωρινής εισαγωγής, πρέπει να επανεξαγάγονται το αργότερο την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας που προβλέπεται κατά περίπτωση και έχει ορίσει το τελωνείο, διαφορετικά επιβάλλονται πρόστιμα.

- Τα μεταφορικά μέσα δεν επιτρέπεται:

• να μεταβιβαστούν

• να εκμισθωθούν

• να αποτελέσουν αντικείμενο ενέχυρου ή χρησιδανείου

• να παραχωρηθεί η χρήση τους σε τρίτους

• να οδηγούνται (για μέσα μεταφοράς), έστω και για μία μόνο φορά από τρίτους, ανεξάρτητα της υπαιτιότητας ή όχι του δικαιούχου προσώπου.

Κατ΄ εξαίρεση, επιτρέπεται να οδηγούν τα μεταφορικά μέσα και άλλα πρόσωπα εκτός του δικαιούχου, ύστερα από έγκριση του τελωνείου και εφόσον τα άλλα πρόσωπα έχουν δικαίωμα προσωρινής εισαγωγής μεταφορικών μέσων, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που έχει και ο δικαιούχος που εισήγαγε στο όνομά του το μεταφορικό μέσο.

Δεν απαιτείται έγκριση του τελωνείου για την οδήγηση του μεταφορικού μέσου, όταν πρόκειται για τον ή τη σύζυγο, τα παιδιά και τους γονείς του δικαιούχου προσώπου, εφόσον βέβαια έχουν και οι συγγενείς του αυτοί, το ίδιο δικαίωμα με το δικαιούχο.

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ
ΜΕΤΑΦΟΡΑ-ΑΠΟΣΤΟΛΗ-ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΠΑ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ & ΔΑΣΜΟΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Πρόσωπα (αλλοδαποί ή Έλληνες) που είναι εγκατεστημένα στην Ελλάδα, δηλαδή έχουν εδώ τη συνήθη κατοικία τους και μεταφέρουν στη χώρα μας επιβατικό αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα ταξινομημένο ή μη σε άλλο κράτος, δεν έχουν δικαίωμα να το κυκλοφορούν στο εσωτερικό της χώρας, πριν από την καταβολή των οφειλομένων δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων και την έκδοση πιστοποιητικού, για την ταξινόμηση του οχήματος και τη χορήγηση ελληνικών πινακίδων.

Η διαδικασία που ακολουθείται και ο αναλυτικός τρόπος προσδιορισμού των οφειλόμενων επιβαρύνσεων περιγράφεται στις επόμενες σελίδες.

Α. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΥΠΟΒΟΛΗ Δ.Α.Ο. (κοινοτικά οχήματα) -> ΥΠΟΒΟΛΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ / ΔΙΑΣΑΦΗΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ -> ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΔΑΣΜΟΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΩΝ -> ΕΚΔΟΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ

1. ΥΠΟΒΟΛΗ Δ.Α.Ο.:

Οχήματα προερχόμενα από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Κοινοτικά Οχήματα)

Υποβάλλεται Δήλωση `Αφιξης Οχήματος (Δ.Α.Ο) στην αρμόδια Τελωνειακή Αρχή. Υπόχρεος στη δήλωση αυτή είναι ο ιδιοκτήτης ή ο παραλήπτης των οχημάτων ή ο νόμιμος αντιπρόσωπός του ή το πρόσωπο στην κατοχή του οποίου τίθενται τα οχήματα.

• Για τα οχήματα που μεταφέρονται έμφορτα, η Δ.Α.Ο. υποβάλλεται στη τελωνειακή αρχή του πρώτου τόπου προορισμού (τόπος πρώτης εκφόρτωσης).

• Για τα οχήματα που μεταφέρονται αυτοδύναμα, η Δ.Α.Ο. υποβάλλεται στην πλησιέστερη τελωνειακή αρχή κατά την είσοδο στη χώρα.

Στη Δ.Α.Ο. δηλώνεται ο παραλήπτης/ιδιοκτήτης του οχήματος, τα στοιχεία του οχήματος και ο τόπος προορισμού, με βάση τον οποίο, προσδιορίζεται η αρμόδια τελωνειακή αρχή (τελωνείο προορισμού) στην οποία θα βεβαιωθούν και θα καταβληθούν οι οφειλόμενες επιβαρύνσεις.

2. ΥΠΟΒΟΛΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ / ΔΙΑΣΑΦΗΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ:

Κοινοτικά Οχήματα

Ο ιδιοκτήτης του οχήματος υποχρεούται να υποβάλει στην αρμόδια τελωνειακή αρχή, το αργότερο μέχρι την 15η μέρα του επόμενου μήνα από αυτόν της άφιξης του οχήματος, Ειδική Δήλωση για τη βεβαίωση και καταβολή των αναλογουσών φορολογικών επιβαρύνσεων, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Οχήματα προερχόμενα από τρίτες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση χώρες

Για οχήματα που προέρχονται από τρίτες χώρες τηρούνται διατυπώσεις εισαγωγής και καταβάλλονται οι οφειλόμενες δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις. Το τέλος ταξινόμησης, μπορεί να καταβληθεί, είτε ταυτόχρονα με την καταβολή των λοιπών δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων εισαγωγής με την κατάθεση της Διασάφησης Εισαγωγής για ανάλωση, είτε το αργότερο μέχρι την 15η μέρα από την ημερομηνία της ανάλωσης με την υποβολή Ειδικής Δήλωσης.

Σημείωση: Στην περίπτωση, κατά την οποία ο τελωνισμός δεν πραγματοποιείται στο Τελωνείο εισόδου, αλλά σε άλλο Τελωνείο στο εσωτερικό της χώρας, τότε ο ιδιοκτήτης του οχήματος, κατά την άφιξή του στο πρώτο ελληνικό Τελωνείο, οφείλει να ακολουθήσει την κατά την τελωνειακή νομοθεσία προβλεπόμενη διαδικασία διαμετακόμισης με ταυτόχρονη καταβολή ανάλογης εγγύησης, ώστε να εξασφαλισθεί η τελωνειακή επιτήρηση μέχρι το Τελωνείο Προορισμού.

Σημειώνεται ότι δεν παρέχεται δυνατότητα τελωνισμού στα Τελωνεία Εισόδου που βρίσκονται στα χερσαία σύνορα.

3. ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΩΝ:

Οι δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις που οφείλονται ανά κατηγορία οχήματος, ανάλογα με την προέλευσή του είναι οι εξής:

Οχήματα προερχόμενα από κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Καινούργια

• Ο Φ.Π.Α.

• Το τέλος ταξινόμησης

Μεταχειρισμένα

• Το τέλος ταξινόμησης

Οχήματα προερχόμενα από τρίτες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση χώρες

• Ο εισαγωγικός δασμός

• Ο Φ.Π.Α.

• Το τέλος ταξινόμησης

4. ΕΚΔΟΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ:

Μετά την καταβολή των δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων, εκδίδεται πιστοποιητικό ταξινόμησης που χρησιμοποιείται στις Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων για την ταξινόμηση του οχήματος και τη χορήγηση πινακίδων.

• Η μη τήρηση των παραπάνω υποχρεώσεων συνεπάγεται την επιβολή των ποινών και κυρώσεων που προβλέπονται από το άρθρο 137 του Ν.2960/01.

• Η μετακίνηση του αυτοκινήτου από τον πρώτο τόπο προορισμού σε άλλο τόπο δεν επιτρέπεται, χωρίς την έγκριση της τελωνειακής αρχής.

Β. ΔΑΣΜΟΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ

1. ΕΠΙΒΑΤΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ Ι.Χ.

Α. ΤΕΛΟΣ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ

Το τέλος ταξινόμησης προσδιορίζεται ως εξής:

ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΑ ΑΞΙΑ

ΤΕΛΟΣ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ = [ΤΙΜΗ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ - ΜΕΙΩΣΗ (για μεταχειρισμένα οχήματα) + ΕΞΟΔΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ] Χ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΤΕΛΟΥΣ ΤΑΞΝΟΜΗΣΗΣ

- ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΕΛΟΥΣ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ

Το ύψος των συντελεστών του τέλους ταξινόμησης, προσδιορίζεται με βάση τον κυλινδρισμό του κινητήρα των αυτοκινήτων και την αντιρρυπαντική τους τεχνολογία.

Οι συντελεστές αυτοί, κατά περίπτωση εμφανίζονται στον παρακάτω πίνακα:

ΚΥΛΙΝΔΡΙΣΜΟΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑ Προδιαγραφές της Οδηγίας 98/69/ΕΚ φάση Β΄ ή μεταγενέστερης Οδηγίας φάση Β΄ Προδιαγραφές της Οδηγίας 98/69/ΕΚ φάση Α΄ ή μεταγενέστερης Οδηγίας φάση Α Προδιαγραφές των Οδηγιών 94/12/ΕΚ 91/441/ΕΟΚ, 89/458/ΕΟΚ & 88/76/ΕΟΚ Συμβατικής τεχνολογίας
Μέχρι 900 κ.ε. 5% 14% 24% 37%
Από 901-1400 κ.ε. 12% 27% 49% 66%
Από 1401-1600 κ.ε. 20% 45% 95% 128%
Από 1601-1800 κ.ε. 30% 56% 129% 148%
Από 1801-2000 κ.ε. 40% 83% 216% 266%
Από 2001 κ.ε. και πάνω 50% 142% 334% 346%

(*) Για την υπαγωγή του αυτοκινήτου στον κατάλληλο συντελεστή τέλους ταξινόμησης απαιτείται η προσκόμιση, κατά τον τελωνισμό, συγκεκριμένων δικαιολογητικών και στοιχείων.

Οι παραπάνω συντελεστές εισπράττονται μειωμένοι κατά 50%, προκειμένου για αυτοκινούμενα τροχόσπιτα.

Περιορισμοί στην ταξινόμηση και κυκλοφορία επιβατικών αυτοκινήτων:

Σύμφωνα με την Οδηγία 2002/80 ΕΚ, από 1/1/2006, ελληνικές πινακίδες χορηγούνται σε καινούργια επιβατικά οχήματα που πληρούν αθροιστικά προδιαγραφές των Οδηγιών 98/69 ΕΚ και 2002/80 ΕΚ ή μεταγενέστερων και προέρχονται, είτε από χώρες της Ε.Ε., είτε από τρίτες χώρες, καθώς και σε μεταχειρισμένα που προέρχονται από χώρες της Ε.Ε, ανεξάρτητα από την Οδηγία που πληρούν.

- ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΑ ΑΞΙΑ

Η φορολογητέα αξία για την επιβολή του τέλους ταξινόμησης διαμορφώνεται από τα παρακάτω στοιχεία:

1. Την τιμή χονδρικής πώλησης του αυτοκινήτου κατά τύπο παραλλαγή και έκδοση αυτού, όπως αυτή εμφανίζεται στους σχετικούς τιμοκαταλόγους των επισήμων διανομέων, συμπεριλαμβανομένης και της αξίας του προαιρετικού (EXTRA) αυτού εξοπλισμού.

Για τα μεταχειρισμένα επιβατικά αυτοκίνητα λαμβάνεται υπόψη, η κατά τα παραπάνω τιμή χονδρικής πώλησης του αντίστοιχου επιβατικού αυτοκινήτου κατά το χρόνο κυκλοφορίας του στη διεθνή αγορά, αφού αυτή μειωθεί λόγω παλαιότητας και λόγω διανυθέντων χιλιομέτρων με βάση τα παρακάτω αναφερόμενα ποσοστά μείωσης.

Ποσοστά μείωσης για τα μεταχειρισμένα επιβατικά οχήματα

Μείωση λόγω παλαιότητας
Ποσοστό μείωσης ανά μήνα
Για τον πρώτο χρόνο κυκλοφορίας 1,30
Για το δεύτερο χρόνο κυκλοφορίας 0,70
Για τον τρίτο χρόνο κυκλοφορίας 0,50
Για τα πέντε επόμενα χρόνια (4ο -8ο) 0,40
Για τα τρία επόμενα χρόνια (9ο -11ο) 0,30
Για τα δύο επόμενα χρόνια (12ο -13ο) 0,20
Για τα επόμενα χρόνια 0,10

Συν

Μείωση λόγω διανυθέντων χιλιομέτρων
5% Χ Διανυθέντα χιλιόμετρα
1.500

Ο κατά τα παραπάνω διαμορφούμενος συντελεστής απομείωσης δεν δύναται να είναι ανώτερος του 81%.

2. Τα έξοδα ασφάλισης και μεταφοράς του αυτοκινήτου στη χώρα.

Παρατήρηση: Σε περίπτωση που η τιμή χονδρικής πώλησης είναι μικρότερη από την τιμή αγοράς, τότε η φορολογητέα αξία θα διαμορφωθεί με βάση τη δεύτερη τιμή.

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www. gsis.gr, Υπηρεσίες προς πολίτες/ Τελωνειακή ενημέρωση/ Χρήσιμες πληροφορίες/ Ε.Φ.Κ. & Τέλος Ταξινόμησης/ Φορολογία αυτοκινήτων οχημάτων (φορολογητέα βάση) μπορείτε να βρείτε πίνακα ελάχιστης και μέγιστης αξίας τελωνισθέντων οχημάτων, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενδεικτικά για εύρεση τιμών.

Εξαίρεση

Τα υβριδικά αυτοκίνητα με κινητήρα του οποίου οι εκπομπές ρύπων είναι σύμφωνες με τις ισχύουσες διατάξεις για τα οχήματα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας της Οδηγίας 94/12/Ε.Κ. ή μεταγενέστερης, καθώς και τα ηλεκτροκίνητα, δεν υπόκεινται σε τέλος ταξινόμησης.

- ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Ενδεικτικά, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομιστούν κατά τον τελωνισμό, τόσο για τον επιλογή του συντελεστή τέλους ταξινόμησης, όσο και τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας, είναι τα εξής:

- Πρωτότυπο τιμολόγιο αγοράς ή άλλος τίτλος κυριότητας

- Πρωτότυπη άδεια κυκλοφορίας(προκειμένου για μεταχειρισμένα οχήματα)

- Πιστοποιητικό συμμόρφωσηςκαι έγκριση τύπου ή δελτίο κοινοποίησης έγκρισης τύπου για τη διαπίστωση της Οδηγίας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας που πληροί εκ κατασκευής το όχημα

- Δ.Α.Ο.(αντίτυπο για τον παραλήπτη)

καθώς και κάθε άλλο στοιχείο που θα κριθεί απαραίτητο για τον προσδιορισμό του τέλους ταξινόμησης από την αρμόδια τελωνειακή αρχή, ανάλογα με την αντιμετωπιζόμενη κάθε φορά περίπτωση (το είδος του οχήματος, τον τρόπο μεταφοράς κ.τ.λ.)

Προσδιορισμός Τέλους Ταξινόμησης από Ειδική Επιτροπή

Σε περίπτωση που ο κάτοχος μεταχειρισμένου επιβατικού αυτοκίνητου δεν αποδέχεται το ποσό του τέλους ταξινόμησης που υπολογίζεται με βάση τους παραπάνω αναφερόμενους συντελεστές και την απομείωση της αξίας, η φορολογητέα αξία προσδιορίζεται από την Ειδική Επιτροπή που προβλέπεται από την παραγράφου 4, του άρθρου 126, του N. 2960/2001. Για την εκτίμηση της πραγματικής κατάστασης του αυτοκίνητου προηγείται εξέταση από επιτροπή εμπειρογνωμόνων, που συγκροτείται στην έδρα των Τελωνειακών Περιφερειών και αποτελείται από έναν εκπρόσωπο της Τελωνειακής Περιφερείας, έναν εκπρόσωπο της υπηρεσίας του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και τον κάτοχο του οχήματος ή τον εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο του.

Για την εξέταση του οχήματος από την παραπάνω επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, απαιτείται αίτηση του ενδιαφερομένου και καταβολή παράβολου ύψους τριακοσίων (300) ευρώ.

Β. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟΣ ΔΑΣΜΟΣ

Για τα επιβατικά αυτοκίνητα που εισάγονται από τρίτες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση χώρες, επιβάλλεται εισαγωγικός δασμός 10% επί της δασμολογητέας αξίας. Για όσες χώρες όμως, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα έχει συνάψει προτιμησιακές συμφωνίες ο δασμός αυτός μπορεί να είναι μειωμένος ή μηδενικός.

Γ. ΦΟΡΟΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ (Φ.Π.Α.)

Mεταφορικά μέσα

Για την εφαρμογή του Φ.Π.Α. στην Ελλάδα, θεωρούνται ως «μεταφορικά μέσα» τα χερσαία οχήματα με κινητήρα κυβισμού άνω των 48 κυβικών εκατοστών ή ισχύος άνω των 7,2 KW τα οποία προορίζονται για μεταφορά προσώπων ή εμπορευμάτων.

α) Για τα εισαγόμενα από τρίτες χώρες

Τα εισαγόμενα στην Ελλάδα από τρίτες χώρες επιβατικά οχήματα επιβαρύνονται με συντελεστή Φ.Π.Α. δεκαεννέα τοις εκατό (19%) επί της φορολογητέας αξίας. Βάση υπολογισμού του Φ.Π.Α. (φορολογητέα αξία), αποτελεί το άθροισμα της δασμολογητέας αξίας, των δασμών και φόρων που οφείλονται εκτός ή εντός της χώρα μας (εκτός του τέλους ταξινόμησης και του Φ.Π.Α.) και των παρεπόμενων της εισαγωγής εξόδων, όταν αυτά δεν περιλαμβάνονται στη δασμολογητέα αξία, όπως μεταφορικά, έξοδα φόρτωσης και εκφόρτωσης, έξοδα ασφάλισης κ.λ.π.

β) Για τα προερχόμενα από άλλες Κοινοτικές χώρες

Όταν τα αυτοκίνητα, σύμφωνα με τις διατάξεις του Φ.Π.Α. είναι καινούργια, έχουν διανύσει δηλαδή, κατά την άφιξή τους στη χώρα μας, λιγότερα από 6.000 χιλιόμετρα ή δεν έχουν παρέλθει έξι (6) μήνες από τη θέση τους σε πρώτη κυκλοφορία, επιβαρύνονται στην Ελλάδα με συντελεστή Φ.Π.Α. δεκαεννέα τοις εκατό (19%). Βάση υπολογισμού του Φ.Π.Α. (φορολογητέα αξία), αποτελεί η αξία αγοράς, η οποία προκύπτει από το τιμολόγιο αγοράς, προσαυξημένη με οποιαδήποτε παροχή ή λοιπά έξοδα που συνδέονται άμεσα με την αγορά αυτή και με τα οποία επιβαρύνει ο προμηθευτής των αγαθών τον αγοραστή.

Για τα καινούργια αυτοκίνητα σε περίπτωση που έχει καταβληθεί από τον αγοραστή ο Φ.Π.Α. και στο Κράτος-Μέλος αγοράς, χορηγείται σε αυτόν, κατόπιν αιτήσεώς του από το Ελληνικό Τελωνείο, στο οποίο καταβάλλει το Φ.Π.Α., βεβαίωση για την καταβολή αυτή προκειμένου να διεκδικήσει την επιστροφή του Φ.Π.Α. που κατέβαλε στο Κράτος - Μέλος αγοράς (εφόσον βεβαίως προβλέπεται κάτι τέτοιο από την εσωτερική νομοθεσία του κράτους αυτού).

Όταν τα αυτοκίνητα, σύμφωνα με τις διατάξεις του Φ.Π.Α., είναι μεταχειρισμένα, έχουν διανύσει δηλαδή, κατά την άφιξή τους στη χώρα μας, περισσότερα από 6.000 χιλιόμετρα και έχουν παρέλθει περισσότεροι από έξι (6) μήνες, από τη θέση τους σε πρώτη κυκλοφορία, δεν καταβάλλεται Φ.Π.Α. στην Ελλάδα, αλλά στη χώρα αγοράς του αυτοκινήτου.

Όταν ο εγκατεστημένος στην Κοινότητα πωλητής είναι ιδιώτης και για την πώληση συντάσσεται ιδιωτικό συμφωνητικό, απαιτείται η θεώρησή του από Ελληνική Προξενική Αρχή, παρουσία του αγοραστή στο Κράτος - Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιείται η πώληση.

2. ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΕΣ

Α. ΤΕΛΟΣ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ

Τέλος ταξινόμησης καταβάλλουν οι μοτοσικλέτες με κυλινδρισμό κινητήρα από 126 κυβ. εκατοστά και πάνω.

Ωστόσο, όλες οι μοτοσικλέτες, ανεξαρτήτως κυλινδρισμού, υποχρεούνται να ακολουθήσουν τη διαδικασία υποβολής Δήλωσης `Αφιξης Οχήματος και κατάθεσης Ειδικής Δήλωσης για την έκδοση πιστοποιητικού ταξινόμησης.

Το ύψος των συντελεστών του τέλους ταξινόμησης, προσδιορίζεται με βάση τον κυλινδρισμό του κινητήρα τους. Οι συντελεστές αυτοί κατά περίπτωση, εμφανίζονται στον παρακάτω πίνακα:

ΚΥΛΙΝΔΡΙΣΜΟΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑ ΠΟΣΟΣΤΟ
Μέχρι και 125 κ.ε. 0%
Από 126 μέχρι 249 κ.ε. 2%
Από 250 μέχρι 900 κ.ε. 7%
Από 901 μέχρι 1400 κ.ε. 12%
Από 1401 μέχρι 1600 κ.ε. 14%
Από 1601 μέχρι 1800 κ.ε. 17%
Από 1801 κ.ε. και πάνω 25%

- ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΑ ΑΞΙΑ

Για τον υπολογισμό του τέλους ταξινόμησης, λαμβάνεται υπόψη η φορολογητέα αξία που διαμορφώνεται από τα παρακάτω στοιχεία:

1. Την πράγματι πληρωθείσα ή πληρωτέα αξία για τις καινούργιες μοτοσικλέτες, ενώ για τις μεταχειρισμένες λαμβάνεται υπόψη η τιμή χονδρικής πώλησης του αντίστοιχου τύπου μοτοσικλέτας κατά το χρόνο κυκλοφορίας στη διεθνή αγορά, αφού η τιμή αυτή μειωθεί λόγω φθοράς από συνήθη χρήση ή άλλη αιτία, με βάση τα παρακάτω ποσοστά μείωσης:

Από 1 μέχρι και 2 έτη 14%
Πάνω από 2 μέχρι και 3 έτη 21%
Πάνω από 3 μέχρι και 4 έτη 25%
Πάνω από 4 μέχρι και 5 έτη 32%
Πάνω από 5 μέχρι και 6 έτη 35%
Πάνω από 6 μέχρι και 7 έτη 39%
Πάνω από 7 μέχρι και 8 έτη 42%
Πάνω από 8 έτη 46%

2. Τους εισαγωγικούς δασμούς που πράγματι καταβάλλονται για τις προερχόμενες από τρίτες χώρες μοτοσικλέτες.

3. Τα παρεπόμενα έξοδα με τα οποία επιβαρύνονται οι μοτοσικλέτες, όπως έξοδα προμήθειας, μεσιτείας, τόκων φόρτωσης, εκφόρτωσης, ασφάλισης και μεταφοράς στο εσωτερικό της χώρας.

Β. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟΣ ΔΑΣΜΟΣ

Για τις μοτοσικλέτες που εισάγονται από τρίτες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση χώρες, επιβάλλεται εισαγωγικός δασμός που κυμαίνεται από 6%-8% επί της δασμολογητέας αξίας, ανάλογα με τον κυλινδρισμό τους. Για όσες χώρες όμως, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα έχει συνάψει προτιμησιακές συμφωνίες, ο δασμός αυτός μπορεί να είναι μειωμένος ή μηδενικός.

Γ. ΦΟΡΟΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ (Φ.Π.Α.)

Η φορολογική μεταχείριση των μοτοσικλετών στη χώρα μας, από πλευράς Φ.Π.Α., είναι ίδια με εκείνη των επιβατικών αυτοκινήτων.

Κατά συνέπεια, ισχύουν και για τις μοτοσικλέτες τα αναφερόμενα παραπάνω στην ενότητα Β.1.Γ.

ΕΠΑΝΑΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ

Επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης και αυτοκίνητα τύπου JEEP, τα οποία είχαν ταξινομηθεί και κυκλοφορήσει στη χώρα, εφόσον μεταφέρονται ή αποστέλλονται σε άλλο κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή εξάγονται σε τρίτη χώρα και επαναφέρονται στην ημεδαπή μέσα σε διάστημα οκτώ (8) ετών από τη διαγραφή τους από τα μητρώα αυτοκινήτων του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, με σκοπό να επαναταξινομηθούν και να τεθούν εκ νέου σε κυκλοφορία απαλλάσσονται από το τέλος ταξινόμησης.

- ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

• Πρωτότυπη άδεια κυκλοφορίας του εν λόγω οχήματος στην ξένη χώρα

• Βεβαίωση, η οποία εκδίδεται από την αρμόδια υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και από την οποία προκύπτει:

- η ημερομηνία ταξινόμησης και κυκλοφορίας στη χώρα μας, καθώς και ο αριθμός κυκλοφορίας του και η ημερομηνία διαγραφής αυτού από τα μητρώα αυτοκινήτων του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών,

- ο τύπος του κινητήρα, ο τύπος του καυσίμου, ο αριθμός πλαισίου και ο κυλινδρισμός του κινητήρα,

- το εργοστάσιο /η μάρκα και ο τύπος του οχήματος,

- τα στοιχεία κατόχου του οχήματος.

• Αντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος στη χώρα μας ή του πιστοποιητικού ταξινόμησης αυτού

• Υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερομένου με την οποία θα δηλώνει τα στοιχεία ταυτότητας του αυτοκινήτου και τον αριθμό κυκλοφορίας του στη χώρα μας και στο εξωτερικό και ότι το παραλαμβανόμενο με τις διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 121 του N.2960/2001, όπως ισχύει, όχημα, είναι το ίδιο αυτοκίνητο με εκείνο που είχε προηγούμενα ταξινομηθεί και κυκλοφορήσει στην ημεδαπή.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν

Α) Φορολογία Αυτοκινήτων Οχημάτων (Τέλος ταξινόμησης):

Διεύθυνση Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης

Τμήμα Δ΄ - Φορολογίας Αυτοκινήτων & Λοιπών Προϊόντων

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-32.45.486, 33.12.459

Fax: 210-32.45.460

E- mail: finexcis@otenet.gr

Β) Προσωρινή εισαγωγή - χρήση επιβατικών αυτοκινήτων/ Μετοικούντες:

Διεύθυνση Τελωνειακών Οικονομικών Συστημάτων (18η)

Τμήμα Β΄ - Προσωρινής Χρήσης Επιβατών και Μετοικούντων προσώπων

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-32.45.552, 32.45.587

Fax: 210-32.45.593

E- mail: ipr@otenet.gr

Γ) Θέματα Φόρου Προστιθέμενης αξίας (Φ.Π.Α.):

Διεύθυνση Δασμολογική (17η)

Τμήμα Ε΄ - Φ.Π.Α./Εισαγωγών-Εξαγωγών

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210-32.45.412

Fax: 210-32.45.408

E-mail: gdt-dasmo@otenet.gr

Δ) Θέματα Εισαγωγικού Δασμού:

Διεύθυνση Δασμολογική (17η)

Τμήμα Α΄ -Δασμολογικό

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210- 32.45.411

Fax: 210-32.45.408

E-mail: gdt-dasmo@otenet.gr

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ:

Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών

Αναστάσεως 2 και Τσιγάντε, Παπάγου

Τηλεφωνικό κέντρο: 210-65.08.000

και κατά τόπους, στις περιφερειακές υπηρεσίες του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις

Διεύθυνση Προσδιορισμού Αξίας Εμπορευμάτων (Δ.Ι.Π.Α.Ε) Πειραιά

Για θέματα τιμής χονδρικής πώλησης οχημάτων κατά το χρόνο κυκλοφορίας στη διεθνή αγορά

Τηλέφωνα: 210-45.36.532 (Πειραιάς)

2310- 530.230 (Θεσ/νίκη)