Εγχειρίδιο 1072/2008 (01/04/2008)

Εγχειρίδιο των συνηθέστερων ερωτημάτων που υποβάλλονται από τους πολίτες και των αντίστοιχων απαντήσεων, σε τελωνειακά θέματα.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

1. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ ΚΑΙ Ε.Φ.Κ.
2. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ/ΤΜΗΜΑ ΣΧΕΣΕΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ-ΠΟΛΙΤΩΝ

Εγχειρίδιο των συνηθέστερων ερωτημάτων που υποβάλλονται από τους πολίτες και των αντίστοιχων απαντήσεων, σε τελωνειακά θέματα.

ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΟ - ΔΑΣΜΟΛΟΓΗΤΕΑ ΑΞΙΑ

1. Τι είναι το Δασμολόγιο;

Το Ολοκληρωμένο Τελωνειακό Δασμολόγιο (TARIC) είναι η συλλογή με κωδικοποιημένο τρόπο σε έντυπη μορφή ή ηλεκτρονική:

α) των κοινοτικών νομοθετικών ρυθμίσεων που δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και αφορούν στους δασμούς έναντι των τρίτων χωρών, στις αναστολές δασμών, στις δασμολογικές προτιμήσεις, στις δασμολογικές ποσοστώσεις, στους δασμούς αντιντάμπινγκ και αντισταθμιστικούς δασμούς καθώς και στα άλλα μέτρα εμπορικής και αγροτικής πολιτικής της Ε.Ε. και

β) της εθνικής φορολογίας (Φ.Π.Α., Ε.Φ.Κ. και λοιπά τέλη), της εθνικής στατιστικής παρακολούθησης της διακίνησης ορισμένων εμπορευμάτων και των εθνικών μέτρων ελέγχου.

2. Πού διατίθεται το Δασμολόγιο;

Το Δασμολόγιο διατίθεται στο κοινό από το Εθνικό Τυπογραφείο περί τα τέλη Μαΐου κάθε έτους σε τιμή που καθορίζεται με Υπουργική απόφαση. Το Δασμολόγιο δεν διατίθεται προς το παρόν σε ηλεκτρονική μορφή (CD-ROM).

Η βάση δεδομένων DDS της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Tariff Data Dissemination System - Σύστημα διάδοσης δασμολογικών δεδομένων) παρέχει τη δυνατότητα πρόσβασης μεταξύ των άλλων και στο Ολοκληρωμένο Δασμολόγιο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (TARIC). Η χρησιμοποίησή της είναι ελεύθερη. Η ηλεκτρονική διεύθυνση είναι η εξής:
http : // europa . eu . int / comm / taxation _ customs / dds / el / home . htm .

3. Ποια είναι τα έγγραφα και οι πληροφορίες που μπορούν να απαιτηθούν από τις Τελωνειακές Αρχές για τον καθορισμό της δασμολογητέας αξίας;

Τα ακόλουθα παραδείγματα (που δεν εξαντλούν το θέμα) δείχνουν ορισμένα έγγραφα που μπορούν να ζητήσουν οι τελωνειακές αρχές ανάλογα με τις συνθήκες της συναλλαγής ή/και σε περίπτωση αμφιβολίας, όσον αφορά ορισμένα ή όλα τα δηλωθέντα στοιχεία.

1) Εμπορικό τιμολόγιο του εμπορεύματος εφόσον το εμπόρευμα έχει πωληθεί

2) Σύμβαση πώλησης η οποία προσκομίζεται για την υποστήριξη των πτυχών του τιμολογίου (πιθανοί περιορισμοί, όροι ή παροχές, έξοδα που αναφέρονται σε δραστηριότητες που αναλαμβάνονται μετά την εισαγωγή, νόμισμα στο οποίο καθορίζεται η τιμή του εμπορεύματος, συμβάσεις ή άλλα έγγραφα όσον αφορά τα δικαιώματα αναπαραγωγής των εισαγομένων εμπορευμάτων).

3) Σύμβαση royalties η οποία ορίζει κατά πόσον η πληρωμή royalties πρέπει να περιλαμβάνεται στη δασμολογητέα αξία και εάν ναι σε ποιο βαθμό.

4) Σύμβαση αντιπροσωπείας για τον καθορισμό επιπλέον ποσού για προμήθειες ή έξοδα μεσιτείας ή για την εξαίρεση των προμηθειών αγοράς.

5) Έγγραφα σχετικά με τη μεταφορά και ασφάλιση των εμπορευμάτων για τον καθορισμό μεταξύ άλλων:

α) των όρων παράδοσης (Cif, Fob, Ex Factory, κ.λ.π.)

β) των εξόδων παράδοσης στον τόπο εισόδου στο τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας.

γ) των εξόδων μεταφοράς μετά την άφιξη στον τόπο εισόδου.

6) Λογιστικές καταχωρήσεις κυρίως του εισαγωγέα ή του αγοραστή για την απόκτηση πληροφοριών σχετικά με προμήθειες και κέρδη ή γενικά έξοδα όσον αφορά την εφαρμογή της αφαιρετικής μεθόδου και της μεθόδου της υπολογιζόμενης αξίας.

Πέραν των ανωτέρω μπορούν να ζητηθούν, κατά περίπτωση, και άλλα έγγραφα από τις Τελωνειακές Αρχές για τον καθορισμό της δασμολογητέας αξίας π.χ. έγγραφα όσον αφορά το καθεστώς ιδιοκτησίας των συνδεομένων σε μια συναλλαγή εταιρειών ή προσώπων, τιμολόγιο για την πληρωμή ποσοστώσεων, συμβάσεις για διαφήμιση, εμπορία ή άλλες δραστηριότητες που αναλαμβάνονται μετά την εισαγωγή, οικονομικά έγγραφα π.χ. για την επιβάρυνση του ποσού των τόκων καθώς και συμβάσεις, συμφωνίες χορήγησης άδειας ή άλλα έγγραφα σχετικά με δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

4. Πού μπορούν να αναζητηθούν πληροφορίες σχετικά με το ύψος των δασμολογικών επιβαρύνσεων των προϊόντων που εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα από τρίτες προτιμησιακές χώρες;

Οι προαναφερόμενες πληροφορίες μπορούν να αναζητηθούν στο Ολοκληρωμένο Τελωνειακό Δασμολόγιο και στη βάση δεδομένων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Διαδίκτυο (ηλεκτρονική διεύθυνση: http :
//europa.eu.int/comm/taxation_customs/dds/el/home.htm).

5. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις εφαρμογής προτιμησιακών συμφωνιών μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τρίτων Χωρών;

Για να τύχει ένα προϊόν προτιμησιακής δασμολογικής μεταχείρισης (κατά την εισαγωγή του στην Κοινότητα) στα πλαίσια μιας προτιμησιακής εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της Ε. Ένωσης και μιας τρίτης χώρας θα πρέπει:

1) Το προϊόν να καλύπτεται από την εν λόγω προτιμησιακή συμφωνία

2) Να έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενοι από τη συμφωνία κανόνες καταγωγής και

3) Να συνοδεύεται από το προβλεπόμενο στα πλαίσια της συμφωνίας προτιμησιακό πιστοποιητικό καταγωγής και να έχει τηρηθεί ο κανόνας της απευθείας μεταφοράς.

6. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις έκδοσης προτιμησιακού πιστοποιητικού καταγωγής ( EUR 1, δήλωσης τιμολογίου) κατά την εξαγωγή ενός εμπορεύματος στα πλαίσια μιας προτιμησιακής εμπορικής συμφωνίας, μεταξύ Ε.Ε. και μιας τρίτης χώρας;

1) Το προϊόν να καλύπτεται κατά την εξαγωγή από την εν λόγω προτιμησιακή συμφωνία

2) Να έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενοι από τη συμφωνία κανόνες καταγωγής

7. Πότε καταβάλλεται ο Φ.Π.Α. στην Ελλάδα και πότε στη χώρα αγοράς, όταν αγοράζονται από εγκατεστημένα στη χώρα μας πρόσωπα, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες κ.λ.π. από πωλητές εγκατεστημένους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ποια η διαδικασία μεταφοράς των ειδών αυτών στη χώρα μας;

1. Πότε καταβάλλεται ο Φ.Π.Α. στην Ελλάδα:

α) όταν αγοράζονται καινούργια αυτοκίνητα ή μοτοσικλέτες από οποιονδήποτε αγοραστή εγκατεστημένο στη χώρα μας.

β) όταν αγοράζονται μεταχειρισμένα επιβατικά αυτοκίνητα μέχρι εννέα (9) θέσεων μαζί με τη θέση του οδηγού, από εγκατεστημένες στη χώρα μας εταιρείες πώλησης ή μίσθωσης αυτοκινήτων ή μεταφοράς προσώπων με κόμιστρο (έμποροι αυτοκινήτων, εκμεταλλευτές ΤΑΧΙ, εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων), από πωλητές ενταγμένους στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α.

γ) όταν αγοράζονται μεταχειρισμένα φορτηγά αυτοκίνητα από τους αγοραστές που αναφέρονται στην προηγούμενη περίπτωση β, καθώς και από οποιονδήποτε άλλο επιτηδευματία (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) που ασκεί ανεξάρτητη οικονομική δραστηριότητα στη χώρα μας, από πωλητές ενταγμένους στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α.

Οι αγοραστές των περιπτώσεων β και γ υποχρεούνται, πριν την πραγματοποίηση της αγοράς, να εγγράφονται, μέσω της αρμόδιας για τη φορολογία τους Δ.Ο.Υ., στο ηλεκτρονικό σύστημα VIES, προκειμένου οι εγκατεστημένοι στα άλλα Κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πωλητές να εκδίδουν τα τιμολόγια χωρίς Φ.Π.Α., σύμφωνα με τις διατάξεις περί ενδοκοινοτικών συναλλαγών.

2. Πότε καταβάλλεται ο Φ.Π.Α. στη χώρα πώλησης:

α) αγορά μεταχειρισμένων μεταφορικών μέσων από αγοραστέςεγκατεστημένους στο εσωτερικό της χώρας οι οποίοι δεν ασκούν ανεξάρτητη
οικονομική δραστηριότητα (ιδιώτες, κ.τ.λ.), από πωλητές ενταγμένους στο
κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α.

β) αγορά μεταχειρισμένων μεταφορικών μέσων από οποιοδήποτε πρόσωπο εγκατεστημένο στη χώρα μας όταν ο εγκατεστημένος σε άλλο Κράτος μέλος πωλητής είναι ενταγμένος στο ειδικό καθεστώς Φορολογίας Περιθωρίου Κέρδους και ενεργεί την πώληση με το καθεστώς αυτό.

3. Για την εφαρμογή του Φ.Π.Α., θεωρείται μεταχειρισμένο ένα αυτοκίνητο, όταν έχουν παρέλθει τουλάχιστον έξι (6) μήνες από τη θέση του σε πρώτη κυκλοφορία (από την ημερομηνία έκδοσης της πρώτης άδειας κυκλοφορίας) και έχει διανύσει περισσότερα από έξι χιλιάδες (6.000) χιλιόμετρα. Όταν δεν συντρέχει καμία ή μόνο μία από τις παραπάνω προϋποθέσεις, το αυτοκίνητο θεωρείται, όσον αφορά το Φ.Π.Α. καινούργιο.

β) Η καταβολή του Φ.Π.Α. στη χώρα αγοράς, πρέπει να προκύπτει από το τιμολόγιο πώλησης.

γ) Όταν ο πωλητής είναι ιδιώτης, το ιδιωτικό συμφωνητικό πώλησης πρέπει να είναι θεωρημένο από Ελληνική Προξενική Αρχή της χώρας που πραγματοποιείται η πώληση.

δ) Στην περίπτωση που ο πωλητής είναι ιδιώτης, είναι απαραίτητο τα στοιχεία του προσώπου στο όνομα του οποίου έχει εκδοθεί η τελευταία άδεια κυκλοφορίας, να συμπίπτει με το πρόσωπο που αναφέρεται σαν πωλητής στο ιδιωτικό συμφωνητικό πώλησης.

8. Ποιες είναι οι σημαντικότερες φορολογικές επιβαρύνσεις, ο τόπος καταβολής του Φ.Π.Α. και ποια η διαδικασία που ακολουθείται για την απόκτηση μεταχειρισμένων Ι.Χ. αυτοκινήτων από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Οι σημαντικότερες φορολογικές επιβαρύνσεις που επιβάλλονται στα μεταχειρισμένα Ι.Χ. αυτοκίνητα που αποκτούνται από τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι το Τέλος Ταξινόμησης (Τ.Τ.) και ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.).

Ως προς το Φ.Π.Α.:

1. Ως προς το θέμα του τόπου καταβολής του Φ.Π.Α. ισχύουν τα αναφερόμενα στην ερώτηση Νο 7.

2. Ως προς το συντελεστή Φ.Π.Α. και τη διαμόρφωση της Φορολογητέας Αξίας Φ.Π.Α., ισχύουν τα αναφερόμενα στην ερώτηση Νο 161

9. Κατά την εισαγωγή ενός αυτοκινήτου από το εξωτερικό, ο Φ.Π.Α. καταβάλλεται στο Τελωνείο εισαγωγής ή στο εξωτερικό;

1) Στις περιπτώσεις εισαγωγής καινούργιων ή μεταχειρισμένων αυτοκινήτων από τρίτες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση χώρες στην Ελλάδα, ο Φ.Π.Α. καταβάλλεται στη χώρα μας στο Τελωνείο.

2) Στις περιπτώσεις αγοράς αυτοκινήτων από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ισχύουν τα αναφερόμενα στην ερώτηση Νο 7.

10. Κάτω από ποιες προϋποθέσεις και με ποια δικαιολογητικά είναι δυνατή η απαλλαγή από το Φ.Π.Α. για αγορές εγχωρίων προϊόντων ή εισαγομένων από τρίτες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση χώρες, τα οποία προορίζονται να εξαχθούν σε τρίτες χώρες ή να πωληθούν σε άλλες Κοινοτικές χώρες, αυτούσια ή μεταποιημένα;

α) Οι Ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις μπορούν να τύχουν απαλλαγής από το Φ.Π.Α. για τα αγαθά που αγοράζουν από το εσωτερικό της χώρας με σκοπό να τα εξάγουν σε τρίτες χώρες ή να τα πωλήσουν σε άλλες Κοινοτικές χώρες αυτούσια ή μεταποιημένα με τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις που ορίζονται με την 1103551/8478/Α 0014/ ΠΟΛ. 1262/2.8.93 Α.Υ.Ο., όπως αυτή έχει συμπληρωθεί με τις ΠΟΛ. 1075/95, ΠΟΛ. 1155/95 και ΠΟΛ. 1198/95 όμοιες.

β) Οι παραπάνω επιχειρήσεις μπορούν να τύχουν απαλλαγής από το Φ.Π.Α. και για τα αγαθά που εισάγουν στη χώρα μας από τρίτες προς την Κοινότητα χώρες με σκοπό να τα εξάγουν σε τρίτες χώρες ή να τα πωλήσουν σε άλλες Κοινοτικές χώρες αυτούσια ή μεταποιημένα με τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις που ορίζονται με την Δ. 1163/678/Ε 0017/30.8.2001 Α.Υ.Ο. η οποία κοινοποιήθηκε με την Δ. 1612/928/Ε 0017/20.12.2001 Δ.Υ.Ο.

11. Ποια εμπορεύματα απαλλάσσονται από την καταβολή Φ.Π.Α., όταν εξάγονται σε τρίτες προς την Ε.Ε. χώρες;

Η εξαγωγή αγαθών σε τρίτες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση χώρες, ανεξάρτητα από το είδος και τη φύση τους (αγαθά για εμπορική ή προσωπική χρήση), απαλλάσσεται από το Φ.Π.Α. ως εξής :

1) Όταν τα αγαθά εξάγονται από τον ίδιο τον πωλητή ή από άλλο πρόσωπο που ενεργεί για λογαριασμό του πωλητή :

Στην περίπτωση αυτή ο πωλητής εκδίδει Τιμολόγιο Πώλησης προς τον εγκατεστημένο στην τρίτη χώρα αγοραστή με την ένδειξη «ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ Φ.Π.Α. ΛΟΓΩ ΕΞΑΓΩΓΗΣ» και προσκομίζει τα προς εξαγωγή αγαθά στο Τελωνείο Εξαγωγής. Ως δικαιολογητικά στοιχεία της απαλλαγής από το Φ.Π.Α. διατηρεί στο αρχείο του θεωρημένο αντίγραφο του Τιμολογίου Πώλησης από το Τελωνείο Εξαγωγής καθώς και το θεωρημένο αντίτυπο Νο 3 του ΕΔΕ (Διασάφησης Εξαγωγής) από το Τελωνείο Εξόδου.

2) Όταν τα αγαθά εξάγονται από τον εγκατεστημένο σε τρίτη χώρα αγοραστή: Βλέπε ερώτηση Νο 13

12. Ποιες είναι οι επιβαρύνσεις για τελωνισμό από τρίτη χώρα Η/Υ (και διαφόρων ηλεκτρονικών ειδών);

Ως προς το Φ.Π.Α.:

Οι εισαγόμενοι από τρίτες χώρες ηλεκτρονικοί υπολογιστές, επιβαρύνονται με συντελεστή Φ.Π.Α., δεκαεννέα τοις εκατό (19%).

Ο παραπάνω συντελεστής μειώνεται σε δεκατρία τοις εκατό (13%) όταν η εισαγωγή γίνεται στα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και τα νησιά του Αιγαίου Θάσο, Σαμοθράκη, Βόρειες Σποράδες και Σκύρο.

Ως προς τους Δασμούς:

Βλέπε ερώτηση Νο 4

ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ - ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ Φ.Π.Α. - Κ.Α.Ε

13. Ποια είναι η διαδικασία επιστροφής ή απαλλαγής από το Φ.Π.Α. ο οποίος αναλογεί σε αγορές αγαθών που πραγματοποιούν στην Κοινότητα ταξιδιώτες μόνιμοι κάτοικοι τρίτων μη κοινοτικών χωρών και οι οποίοι τα συναποκομίζουν στις προσωπικές αποσκευές τους κατά την αναχώρησή τους για τρίτες χώρες;

Οι μη εγκατεστημένοι στο εσωτερικό της Κοινότητας ταξιδιώτες, δικαιούνται απαλλαγής από το Φ.Π.Α. που αναλογεί στα είδη που αγοράζουν στο εσωτερικό της Κοινότητας και τα οποία τα προορίζουν για προσωπική ή οικογενειακή χρήση και τα συναποκομίζουν στις προσωπικές τους αποσκευές κατά την αναχώρησή τους για τρίτη χώρα. Η διαδικασία απαλλαγής καθώς και το σχετικό υπόδειγμα της Απόδειξης Λιανικής Πώλησης, ορίζεται με την αριθμ. 1138050/4085/1436/Α0014/ ΠΟΛ. 1338/30.12.96 Α.Υ.Ο. Η απαλλαγή αυτή μπορεί να είναι άμεση ή έμμεση.

Α. Προϋποθέσεις για τη χορήγηση της απαλλαγής

1. Για τη χορήγηση της απαλλαγής, πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις :

- Ο αγοραστής - ταξιδιώτης να έχει την κατοικία του ή τη συνήθη διαμονή του εκτός Κοινότητας, γεγονός που αποδεικνύεται από το διαβατήριό του ή το δελτίο ταυτότητάς του ή άλλο επίσημο έγγραφο.

- Τα αγαθά που αγοράζονται στα πλαίσια του λιανικού εμπορίου, να προορίζονται να καλύψουν προσωπικές ή οικογενειακές ανάγκες του αγοραστή - ταξιδιώτη και να περιλαμβάνονται στις προσωπικές αποσκευές του, ανεξάρτητα αν συνοδεύονται ή όχι από τον ίδιο.

- Τα αγαθά να μην είναι είδη διατροφής, οινοπνευματώδη ποτά και καπνοβιομηχανικά προϊόντα.

- Τα αγαθά να μην προορίζονται για τον εξοπλισμό ή τον εφοδιασμό ιδιωτικών μέσων μεταφοράς (αυτοκινήτων, σκαφών, αεροσκαφών κ.λ.).

- Η συνολική αξία της κάθε μίας Απόδειξης Λιανικής Πώλησης, συμπεριλαμβανομένου και του Φ.Π.Α., να υπερβαίνει το ελάχιστο όριο των 120 €.

2. Δεν παρέχεται δικαίωμα απαλλαγής ή επιστροφής Φ.Π.Α., στο προσωπικό των μεταφορικών μέσων που ενεργούν μεταφορές μεταξύ Ελλάδας και άλλων χωρών, καθώς και όταν ο πωλητής ανήκει στην κατηγορία των απαλλασσομένων από το Φ.Π.Α. επιχειρήσεων, λόγω τζίρου, σύμφωνα με το άρθρο 39 του Ν. 2859/2000 (Μικρές επιχειρήσεις).

Β. Διαδικασία απαλλαγής

1. `Αμεση απαλλαγή:

- ο αγοραστής - ταξιδιώτης δηλώνει στον πωλητή εγγράφως, ότι πρόκειται να αναχωρήσει κατ΄ ευθείαν από την Ελλάδα για χώρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς δηλαδή ενδιάμεσο σταθμό σε άλλη κοινοτική χώρα

- ο πωλητής εκδίδει την προβλεπόμενη Απόδειξη Λιανικής Πώλησης με την ένδειξη «ΧΩΡΙΣ Φ.Π.Α. - ΕΞΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΑΓΟΡΑΣΤΗ-ΤΑΞΙΔΙΩΤΗ ΕΚΤΟΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ» και

- ο ίδιος ο πωλητής ή εκπρόσωπός του, προσκομίζει τα αγαθά στο Τελωνείο εξόδου από την Ελλάδα και τα παραδίδει στον αγοραστή - ταξιδιώτη κατά την αναχώρησή του για την Τρίτη χώρα, μαζί με Δελτίο Αποστολής και την Απόδειξη Λιανικής Πώλησης, το πρώτο αντίτυπο της οποίας, αφού θεωρηθεί για την εξαγωγή από το Τελωνείο παραμένει στο αρχείο του πωλητή.

2. Έμμεση απαλλαγή :

- ο αγοραστής πρέπει να ζητάει από τον πωλητή να του εκδώσει την ειδικού τύπου τριπλότυπη Απόδειξη Λιανικής Πώλησης.

- τα αγαθά να εξάγονται εκτός της Κοινότητας πριν από την παρέλευση του τρίτου μήνα που ακολουθεί το μήνα κατά τον οποίο εκδόθηκε η Απόδειξη Λιανικής Πώλησης.

- τα αγορασθέντα είδη πρέπει να επιδεικνύονται από τον αγοραστή -ταξιδιώτη την αρμόδια Τελωνειακή Αρχή, κατά την αναχώρησή του από τη χώρα για τρίτη χώρα (εφόσον η χώρα μας είναι ο τελευταίος σταθμός εξόδου του από την Κοινότητα), προκειμένου να βεβαιώνεται η εξαγωγή των αγαθών με τη θεώρηση του πρώτου αντιτύπου της Απόδειξης Λιανικής Πώλησης

- ο αγοραστής - ταξιδιώτης επιστρέφει στον πωλητή τη θεωρημένη από την Τελωνειακή Αρχή απόδειξη εντός προθεσμίας τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία αγοράς των αγαθών, προκειμένου ο πωλητής να επιστρέψει το ποσό του Φ.Π.Α. , που αναγράφεται σ΄ αυτή, στον ίδιο τον αγοραστή -ταξιδιώτη ή σε νόμιμο εκπρόσωπό του ή να προβεί σε κατάθεση σε λογαριασμό τραπέζης με υπόδειξη του αγοραστή. Αντί της παραπάνω διαδικασίας επιστροφής, ο αγοραστής μπορεί να παραδίδει τη θεωρημένη Απόδειξη Λιανικής Πώλησης μετά τη σφράγισή της από την Τελωνειακή Αρχή και πριν την αναχώρησή του, σε Γραφεία Διαμεσολάβησης που λειτουργούν στους χώρους αναχώρησης (Αεροδρόμια κ.λ.π.), τα οποία, έναντι αμοιβής, είτε αναλαμβάνουν όλες τις διαδικασίες και αποστέλλουν το ποσό του Φ.Π.Α. στον αγοραστή, είτε του προκαταβάλλουν το ποσό αυτό και στη συνέχεια το εισπράττουν από τον πωλητή.

Γ. Στην περίπτωση αγοράς αγαθών στη χώρα μας και αναχώρηση του αγοραστή - ταξιδιώτη για τρίτη χώρα μέσω άλλης Κοινοτικής χώρας, η θεώρηση της Απόδειξης Λιανικής Πώλησης, για την εξαγωγή των αγαθών, γίνεται από το Τελωνείο ελέγχου του τελευταίου σημείου αναχώρησης από την άλλη Κοινοτική χώρα για την τρίτη χώρα, με την επίδειξη των αγορασθέντων αγαθών.

Η επιστροφή του Φ.Π.Α. γίνεται από τον εγκατεστημένο στη χώρα μας πωλητή είτε απευθείας στον αγοραστή - ταξιδιώτη, είτε μέσω Διαμεσολαβητικού Γραφείου, με την ίδια διαδικασία που περιγράφεται παραπάνω στην παράγραφο B 2.

Δ. Στην περίπτωση αγοράς αγαθών από άλλη Κοινοτική χώρα και αναχώρηση του αγοραστή - ταξιδιώτη για τρίτη χώρα από την Ελλάδα, η θεώρηση της Απόδειξης Λιανικής Πώλησης, για την εξαγωγή των αγαθών, γίνεται από το Τελωνείο ελέγχου του τελευταίου σημείου αναχώρησης από τη χώρα μας για την τρίτη χώρα, με την επίδειξη των αγορασθέντων αγαθών.

Η επιστροφή του Φ.Π.Α. γίνεται από τον εγκατεστημένο σε άλλη Κοινοτική χώρα πωλητή, με διαδικασία ανάλογη εκείνης που περιγράφεται παραπάνω στην παράγραφο B2.

14. Τι δικαιούνται να φέρουν οι ταξιδιώτες ύστερα από ένα ταξίδι σε Τρίτη χώρα;

Στους ταξιδιώτες που προέρχονται από Τρίτες Χώρες προς τις χώρες της Ε.Ε. παρέχονται απαλλαγές στις εισαγωγές εμπορευμάτων των οποίων η συνολική αξία δεν υπερβαίνει τα 300 ΕΥΡΩ.

Σε περίπτωση επιβατών αεροπλάνων και πλοίων, το χρηματικό όριο απαλλαγής είναι 430 ΕΥΡΩ.

Προκειμένου για ταξιδιώτες κάτω των (15) ετών η απαλλαγή περιορίζεται σε είδη συνολικής αξίας μέχρι 150 ΕΥΡΩ ανεξάρτητα από το μεταφορικό μέσο.

Η αξία των προσωπικών αποσκευών ενός ταξιδιώτη, οι οποίες εισάγονται προσωρινά ή επανεισάγονται μετά από προσωρινή εξαγωγή τους και η αξία των φαρμακευτικών προϊόντων που απαιτούνται για την κάλυψη των προσωπικών αναγκών του ταξιδιώτη δεν λαμβάνονται υπόψη για την εφαρμογή των πιο πάνω απαλλαγών.

- Προκειμένου για κατοίκους παραμεθορίων ζωνών ή μεθοριακούς εργαζόμενους και μέλη του πληρώματος μεταφορικών μέσων, η απαλλαγή περιορίζεται σε είδη συνολικής αξίας μέχρι 175 ΕΥΡΩ.

- Για τα παρακάτω εμπορεύματα οι ποσότητες που μπορούν να εισαχθούν ατελώς ανά ταξιδιώτη είναι οι εξής:

Α: Προϊόντα καπνού:

α) Για ταξιδιώτες που ταξιδεύουν αεροπορικώς

200 τεμ. τσιγάρα ή

100 τεμ. Πουράκια ή

50 πούρα ή

250 γραμ. καπνού, ή αναλογικός συνδυασμός αυτών των διαφορετικών προϊόντων

β) Για ταξιδιώτες που ταξιδεύουν με τα λοιπά μεταφορικά μέσα:

40 τεμ. Τσιγάρα ή

20 τεμ. Πουράκια ή

10 τεμ. Πούρα ή

50 γραμ. καπνός για κάπνισμα, ή αναλογικός συνδυασμός αυτών των διαφορετικών προϊόντων

Β: Αλκοόλη και αλκοολούχα ποτά, εκτός του μη αφρώδους οίνου και της μπύρας:

- αλκοόλη και αλκοολούχα ποτά, με αλκοολικό τίτλο μεγαλύτερο από 22% vol, ή αιθυλική αλκοόλη μη μετουσιωμένη με αλκοολικό τίτλο 80% vol ή μεγαλύτερο: 1 λίτρο ή

- αλκοόλη και αλκοολούχα ποτά με αλκοολικό τίτλο που δεν υπερβαίνει το 22% vol: 2 λίτρα, ή αναλογικός συνδυασμός αυτών των διαφορετικών προϊόντων και

- συνολικά 4 λίτρα μη αφρώδους οίνου και 16 λίτρα μπύρας

Για ταξιδιώτες κάτω των (17) ετών δεν δίνεται απαλλαγή για τα καπνικά προϊόντα και οινοπνευματώδη ποτά.

15. Ποιες είναι οι φορολογικές επιβαρύνσεις όταν οι ταξιδιώτες που προέρχονται από Τρίτη Χώρα μεταφέρουν στις αποσκευές τους βιομηχανοποιημένα καπνά σε ποσότητες πέραν των ορίων της δικαιούμενης ατέλειας;

α) Για τσιγάρα: 73,37 € τα 1.000 τσιγάρα.

β) Για τα πούρα και σιγαρίλλος: 73,37 € το μισό κιλό, εκτός από τα πούρα παραγωγής Κούβας, ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσης, για τα οποία η τιμή ορίζεται σε 293,47 € το μισό κιλό (μ.β.).

γ) Για τον λεπτοκομμένο καπνό που προορίζεται για την κατασκευή χειροποίητων (στριφτών) τσιγάρων: 35,22 € το μισό κιλό (μ.β.).

δ) Για τα άλλα καπνά για κάπνισμα: 35,22 € το μισό κιλό (μ.β.).

• Για ποσότητες πέραν των ανωτέρω ορίων εφαρμόζονται οι κανονικοί συντελεστές φορολογίας.

16. Ποιες ποσότητες καπνικών και οιν/δών προϊόντων, για τις οποίες έχουν καταβληθεί οι φόροι σε άλλο Κράτος-Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), μπορούν να μεταφέρονται από ταξιδιώτες που προέρχονται από το κράτος αυτό στη χώρα μας χωρίς την καταβολή φόρων;

Καπνικά και αλκοολούχα προϊόντα, για τα οποία έχουν καταβληθεί οι φόροι στο Κράτος-Μέλος απόκτησης και μεταφέρονται αυτοπροσώπως από τους ταξιδιώτες δεν υπόκεινται σε Ε.Φ.Κ. στη χώρα μας, εφόσον αυτά προορίζονται για ατομική χρήση και όχι για εμπορικό σκοπό.

Για την απόδειξη ότι τα εν λόγω προϊόντα προορίζονται για ατομική χρήση και όχι για εμπορικό σκοπό λαμβάνεται ως κριτήριο από τις αρμόδιες Αρχές εκτός των άλλων (εμπορική ιδιότητα του κατόχου, λόγοι κατοχής των προϊόντων, είδος των προϊόντων κ.λ.π.) και η ποσότητα των προϊόντων, η οποία ανά προϊόν ορίζεται ως κατωτέρω:

Α) Προϊόντα Καπνού:

- Τσιγάρα: 800 τεμάχια

- Πουράκια (πούρα βάρους όχι πάνω από 3γρ. το τεμάχιο): 400 τεμάχια

- Πούρα: 200 τεμάχια

- Καπνός για κάπνισμα: 1 κιλό

Β) Αλκοολούχα Ποτά:

- Οινοπνευματώδη ποτά: 10 λίτρα

- Ενδιάμεσα προϊόντα: 20 λίτρα

- Οίνοι (από τους οποίους το πολύ 60 λίτρα αφρώδεις): 90 λίτρα

- Μπύρες: 110 λίτρα

Ποσότητα, δηλαδή, κάτω από τα όρια αυτά ανά προϊόν δεν μπορεί να προσδώσει εμπορικό χαρακτήρα στη διακίνηση, εκτός αν συνεκτιμηθεί με άλλα κριτήρια.

17. Ποιοι δικαιούνται να αγοράζουν αδασμολόγητα και αφορολόγητα είδη από τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών;

Τα αφορολόγητα και αδασμολόγητα είδη πωλούνται μόνο στους εξερχόμενους της χώρας ή διερχόμενους από αυτή ημεδαπούς ή αλλοδαπούς επιβάτες με προορισμό τρίτη χώρα καθώς επίσης και στα πληρώματα των μεταφορικών μέσων που έχουν προορισμό τρίτη χώρα και παραδίδονται σε αυτούς κατά το χρόνο αναχωρήσεώς τους από την Ελλάδα

18. Ποιοι δικαιούνται να αγοράζουν φορολογημένα είδη από τα μεικτά καταστήματα Φορολογημένων και Αφορολογήτων Ειδών;

Όλοι οι επιβάτες-ταξιδιώτες που έχουν προορισμό άλλο σημείο της Ε.Ε. (π.χ Αθήνα-Ρώμη αλλά και Σάμος-Αθήνα).

19. Ποίο είναι το ύψος της τιμής πωλήσεως των αδασμοφορολογήτων ειδών;

Είναι κατώτερη από την τιμή πωλήσεως των ιδίων προϊόντων στην εσωτερική αγορά και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν εισπράττονται δασμοί και φόροι.

20. Υπάρχει περιορισμός στις ποσότητες που μπορούν να προμηθευτούν οι επιβάτες από τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών;

Όχι, πρέπει όμως οι αγοραζόμενες ποσότητες να είναι τέτοιες ώστε να ικανοποιούν μόνο τις προσωπικές-οικογενειακές ανάγκες των επιβατών και όχι εμπορικές.

21. Πώς διενεργούνται (διαδικασία) οι πωλήσεις των αδασμοφορολογήτων ειδών στα Κ.Α.Ε;

α) Για τα καταστήματα που λειτουργούν στα Αεροδρόμια και στα λιμάνια:

α1. Με την σφράγιση από το πωλητή ή την επικύρωση μέσω ταμιακής μηχανής ή μέσω μηχανογραφημένου συστήματος, της κάρτας επιβίβασης του επιβάτη, η οποία χρησιμεύει σαν στοιχείο απόδειξης του προορισμού του επιβάτη.

α2. Με την έκδοση από τον πωλητή απόδειξης λιανικής πώλησης για κάθε αγοραστή.

β) Για τα καταστήματα που λειτουργούν στους Μεθοριακούς Σταθμούς:

Με την έκδοση απόδειξης λιανικής πώλησης.

22. Πώς διενεργούνται (διαδικασία) οι πωλήσεις των φορολογημένων ειδών από τα μεικτά Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών που λειτουργούν στα Αεροδρόμια και λιμάνια της χώρας;

Με την έκδοση απόδειξης λιανικής πωλήσεως

23. Γίνονται έλεγχοι από την Τελωνειακή Υπηρεσία στους επιβάτες που αγοράζουν είδη από τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών;

Ναι, στους επιβάτες με προορισμό τρίτη χώρα ενεργούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι με βάση την κάρτα επιβίβασης και την απόδειξη λιανικής πώλησης. Στους λοιπούς επιβάτες ασκείται διακριτική εποπτεία και στις περιπτώσεις βάσιμων υπονοιών, έλεγχος των αγορασθέντων από το κατάστημα ειδών σε σχέση, με την εκδοθείσα σχετική απόδειξη λιανικής πώλησης

24. Η τυχόν αγορά ειδών από τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών από μη δικαιούχα πρόσωπα διώκεται;

Ναι, και τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις περί λαθρεμπορίας του Τελωνειακού Κώδικα.

ΜΕΤΟΙΚΟΥΝΤΕΣ

25. Ποια πρόσωπα δικαιούνται να παραλάβουν με απαλλαγές τα προσωπικά τους είδη, όταν έρχονται να εγκατασταθούν στην Ελλάδα;

Τα φυσικά πρόσωπα (αλλοδαποί ή και Έλληνες) που έχουν τη συνήθη κατοικία τους στο εξωτερικό και την μεταφέρουν στην Ελλάδα, για να εγκατασταθούν μόνιμα, μπορούν να εισάγουν με τις προβλεπόμενες απαλλαγές τα προσωπικά τους είδη (οικοσκευή, αυτοκίνητο κ.λ.π.). Στην κατηγορία αυτή υπάγονται και οι Έλληνες-Ομογενείς Πολιτικοί πρόσφυγες που επαναπατρίζονται στην Ελλάδα.

Όταν το πρόσωπο που μεταφέρει την συνήθη κατοικία του στην Ελλάδα είναι αλλοδαπός, θα μπορέσει να ασκήσει το δικαίωμα της Μετοικεσίας εφόσον υπάγεται σε μια από τις παρακάτω περιπτώσεις:

- είναι ομογενής

- είναι σύζυγος Ελληνίδας - Έλληνα υπηκόου

- μεταφέρει τη συνήθη κατοικία του στην Ελλάδα με την ευκαιρία γάμου

- αν είναι υπήκοος άλλου κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), θα προσκομίσει στην αρμόδια τελωνειακή αρχή οποιοδήποτε στοιχείο από το οποίο να προκύπτει ότι προτίθεται να μεταφέρει τη συνήθη κατοικία του στην Ελλάδα και ιδίως:

- άδεια διαμονής,

- ή σύμβαση εργασίας αόριστης διάρκειας

- ή συμβόλαιο μίσθωσης οικίας θεωρημένο από αρμόδια ΔΟΥ

- ή στοιχεία ιδιόκτητης οικίας

- αν είναι υπήκοος τρίτης χώρας προς τις χώρες της Ε.Ε., να έχει πάρει άδεια παραμονής ετήσιας τουλάχιστον διάρκειας.

Για να χορηγηθούν οι απαλλαγές, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να έχει την συνήθη κατοικία του στο εξωτερικό, τουλάχιστον κατά τα τελευταία δύο (2) δωδεκάμηνα πριν μετοικήσει, δηλαδή πριν πάρει πιστοποιητικό Μετοικεσίας από την αρμόδια Ελληνική Προξενική Αρχή.

26. Πώς καθορίζεται ποιος είναι ο τόπος της συνήθους κατοικίας ενός προσώπου;

Συνήθης κατοικία είναι ο τόπος στον οποίο ένα άτομο διαμένει συνήθως, δηλαδή, τουλάχιστον 185 ημέρες ανά δωδεκάμηνο λόγω προσωπικών και επαγγελματικών δεσμών. Σε περίπτωση ατόμου χωρίς επαγγελματικούς δεσμούς, συνήθης κατοικία είναι ο τόπος στον οποίο διαμένει συνήθως (τουλάχιστον 185 ημέρες κάθε 12μηνο), λόγω προσωπικών δεσμών, από τους οποίους προσωπικούς δεσμούς προκύπτουν στενοί δεσμοί αυτού του ατόμου και του τόπου στον οποίον κατοικεί, δηλαδή για τον καθορισμό της συνήθους κατοικίας ενός ατόμου υπερισχύουν οι προσωπικοί (οικογενειακοί) δεσμοί.

Η φοίτηση σε Πανεπιστήμιο ή άλλη σχολή σε μια χώρα, δεν σημαίνει ότι στη χώρα αυτή το πρόσωπο έχει συνήθη κατοικία. Για να διαπιστωθεί επομένως αν ένα άτομο έχει την συνήθη κατοικία του σε ένα τόπο στο εξωτερικό, θα πρέπει να αποδεικνύει, αφενός ότι παραμένει στον τόπο αυτό τουλάχιστον 185 ημέρες κάθε 12μηνο, αφετέρου ότι η παραμονή του στον τόπο αυτό οφείλεται στο ότι εκεί έχει τους προσωπικούς και επαγγελματικούς του δεσμούς ή μόνον τους προσωπικούς του δεσμούς.

27. Πώς αποδεικνύονται οι προσωπικοί και επαγγελματικοί δεσμοί ενός ατόμου σε κάποιο τόπο;

Οι επαγγελματικοί δεσμοί αποδεικνύονται ολοσχερώς ανάλογα με το επάγγελμα του ατόμου.

Οι προσωπικοί δεσμοί αποδεικνύονται από το αν το πρόσωπο αυτό έχει τους οικογενειακούς (ή άλλους δεσμούς) στον τόπο αυτό, καθώς και άλλους σταθερούς και μόνιμους δεσμούς με τον τόπο αυτό.

Ενδεικτικά αναφέρονται δικαιολογητικά από τα οποία αθροιστικά (ανάλογα με την περίπτωση) διαπιστώνεται η θεμελίωση δικαιώματος μετοικεσίας:

- είναι εγκατεστημένος με την οικογένειά του (στοιχεία διαμονής - εργασίας και λοιπών μελών της οικογένειας),

- έχει υπηκοότητα της χώρας ή, αν είναι Έλληνας, έχει άδεια μόνιμης διαμονής και εργασίας των αρμόδιων αρχών,

- είναι φορολογούμενος πολίτης της χώρας αυτής,

- έχει ιδιόκτητη ή μισθωμένη οικία στη χώρα αυτή,

- έχει κοινωνική ασφάλεια της χώρας αυτής,

- είναι δημότης της πόλης στην οποία είναι εγκατεστημένος,

- στοιχεία εκπαίδευσης παιδιών (αν υπάρχουν παιδιά),

- στοιχεία διάφορων συναλλαγών (λογαριασμοί ηλεκτρισμού, τηλεφώνου κ.λπ.),

- άλλα στοιχεία από τα οποία αθροιστικά προκύπτουν στενοί δεσμοί του ατόμου με τον τόπο αυτό, ανάλογα με την περίπτωση.

28. Ποια είναι τα προσωπικά είδη για τα οποία προβλέπεται απαλλαγή όταν ένα πρόσωπο μεταφέρει τη συνήθη κατοικία του;

Προσωπικά είδη κατά την έννοια της μετοικεσίας, είναι τα είδη που προορίζονται για προσωπική χρήση του δικαιούχου και των μελών της οικογενείας του ή για τις ανάγκες του νοικοκυριού του. Συγκεκριμένα, προσωπικά είδη είναι:

• Τα είδη οικοσκευής:

Δηλαδή τα ατομικά του αντικείμενα περιλαμβανομένου του προσωπικού ηλεκτρονικού υπολογιστή και του ποδηλάτου, ο οικιακός ρουχισμός, τα είδη επίπλωσης και εξοπλισμού του σπιτιού.

Προκειμένου για είδη οικοσκευής που λειτουργούν με ηλεκτρισμό, η απαλλαγή παρέχεται για ένα κομμάτι από κάθε είδος. Παρέχεται απαλλαγή και για δεύτερο κομμάτι από το ίδιο είδος, εφόσον δικαιολογείται να υπάρχει και δεύτερο κομμάτι, ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας που μετοικεί, όπως δεύτερη τηλεόραση (φορητή), δεύτερο πλυντήριο (μικρό), κ.λπ. Ειδικά για τις συσκευές κλιματισμού παρέχεται απαλλαγή για όσα κομμάτια δικαιολογούνται για το συγκεκριμένο χώρο του σπιτιού στο οποίο διαμένει το δικαιούχο πρόσωπο στην Ελλάδα. (ΟΧΙ κεντρικό σύστημα - μηχάνημα κλιματισμού οικοδομής).

Οι μετοικούντες από άλλα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να μεταφέρουν τα είδη οικοσκευής τους, χωρίς τήρηση τελωνειακών διατυπώσεων, κατά την είσοδό τους στην Ελλάδα.

• Τα μέσα μεταφοράς:

- ένα επιβατικό αυτοκίνητο ιδιωτικής χρήσης μέχρι εννιά (9) θέσεων περιλαμβανομένου και του οδηγού (ή ένα αυτοκινούμενο τροχόσπιτο) και το ρυμουλκούμενο από αυτό όχημα,

- ένα ρυμουλκούμενο τροχόσπιτο (δεν επιτρέπεται αν εισάγεται και αυτοκινούμενο τροχόσπιτο),

- ένα μοτοποδήλατο ή μία μοτοσικλέτα,

- ένα σκάφος αναψυχής,

- ένα ιδιωτικό αεροπλάνο.

• Λοιπά είδη:

- οικιακές προμήθειες,

- οικόσιτα ζώα,

- ιππευόμενα ζώα,

- φορητά όργανα μηχανικών ή ελεύθερων τεχνών που είναι σχετικά και απαραίτητα, για την άσκηση του επαγγέλματος του δικαιούχου, δηλαδή πρόκειται για ελαφρά εργαλεία και όργανα που είναι φορητά κατά τη χρήση τους και η χρησιμοποίησή τους δεν εξαρτάται από την εγκατάστασή τους στο συγκεκριμένο χώρο.

Τα προσωπικά είδη δεν πρέπει να παρουσιάζουν με το είδος ή την ποσότητά τους οποιοδήποτε εμπορικό ενδιαφέρον, ούτε να προορίζονται για οικονομική επαγγελματική δραστηριότητα, με εξαίρεση τα φορητά όργανα και εργαλεία που είναι σχετικά και απαραίτητα για την άσκηση του επαγγέλματος του δικαιούχου.

29. Ποια είδη δεν μπορεί να παραλάβει με απαλλαγές ο μετοικών;

ΔΕΝ παρέχεται απαλλαγή για:

- Οχήματα δημόσιας χρήσης (επιβατικό αυτοκίνητο δέκα θέσεων και πάνω συμπεριλαμβανομένου και του οδηγού, φορτηγό αυτοκίνητο για μεταφορά εμπορευμάτων, κάθε άλλο ειδικό όχημα).

- Τα είδη που παρουσιάζουν με το είδος ή την ποσότητά τους οποιοδήποτε εμπορικό ενδιαφέρον ή προορίζονται για οικονομική - επαγγελματική δραστηριότητα (με εξαίρεση τα φορητά όργανα).

- Τα οινοπνευματώδη προϊόντα, τον καπνό και τα προϊόντα καπνού, με εξαίρεση τις ποσότητες που παραδίδονται ατελώς στους ταξιδιώτες.

30. Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται, όσον αφορά τα είδη, για να μπορούν να παραδοθούν με απαλλαγές;

Προϋποθέσεις:

- Τα είδη οικοσκευής μπορεί να είναι και καινούρια με τον όρο ότι αποκτήθηκαν από το δικαιούχο πρόσωπο στη χώρα από την οποία μετοικεί, πριν από την έκδοση του πιστοποιητικού μετοικεσίας και αναγράφονται αναλυτικά στο πιστοποιητικό μετοικεσίας.

- Για τα μέσα μεταφοράς (από ένα όπως αναφέρονται παραπάνω), παρέχεται απαλλαγή όταν εισάγονται τα συγκεκριμένα μέσα μεταφοράς που είχε στην κυριότητά του το δικαιούχο πρόσωπο και χρησιμοποίησε στον τόπο της προηγούμενης κατοικίας του επί έξι (6) τουλάχιστον μήνες πριν από την έκδοση του πιστοποιητικού μετοικεσίας και αναγράφονται στο πιστοποιητικό μετοικεσίας.

- Η προϋπόθεση της 6μηνης κυριότητας, η οποία απαραίτητα πρέπει να είναι πλήρης και αποκλειστική και η χρησιμοποίηση των συγκεκριμένων μέσων μεταφοράς πρέπει να αποδεικνύεται με στοιχεία.

- Η κυριότητα αποδεικνύεται από τον τίτλο κυριότητας και την άδεια κυκλοφορίας του μέσου μεταφοράς που ισχύει σε κάθε κράτος και καλύπτει την απαιτούμενη περίοδο των έξι (6) μηνών πριν τη μετοίκηση. Η χρησιμοποίηση του μέσου μεταφοράς επί έξι (6) τουλάχιστον μήνες αποδεικνύεται από την άδεια οδήγησης του δικαιούχου.

Επισημαίνεται ότι η εξάμηνη κυριότητα, συνδυάζεται με την ταυτόχρονη χρησιμοποίηση και κυκλοφορία του μέσου μεταφοράς στον τόπο της προηγούμενης κατοικίας του δικαιούχου, όπου και πρέπει να βρίσκονται ταυτόχρονα ο δικαιούχος και το μέσον μεταφοράς.

Η άδεια οδήγησης μπορεί να υπάρχει και σε άλλο μέλος της οικογένειας (σύζυγοι και άγαμα παιδιά) από αυτό στο όνομα του οποίου ανήκει ή τελωνίζεται το αυτοκίνητο, αρκεί να μετοικούν μαζί και να θεμελιώνουν δικαίωμα.

Στην περίπτωση αυτή, στα μεταφορικά μέσα, παρέχεται πλήρης απαλλαγή από το αναλογούν τέλος ταξινόμησης .

Ειδικά για το επιβατικό αυτοκίνητο ή αυτοκινούμενο τροχόσπιτο, η προϋπόθεση της 6μηνης κυριότητας και χρήσης, μπορεί να συντρέχει στο σύνολό της, είτε αθροιστικά, σε οποιοδήποτε από τα μέλη της οικογένειας (σύζυγοι και άγαμα παιδιά) που μετοικούν μαζί, αρκεί να θεμελιώνουν δικαίωμα, δηλαδή τα μέλη της οικογένειας να έχουν συνήθη κατοικία στο εξωτερικό πάνω από δύο συνεχόμενα χρόνια, σύμφωνα με τα αναφερόμενα παραπάνω για τα δικαιούχα πρόσωπα.

- Τα πρόσωπα που μετοικούν από χώρα της Ε.Ε. και εισάγουν τα συγκεκριμένα μέσα μεταφοράς πρέπει να έχουν πληρώσει κανονικά τους φόρους που ισχύουν για την κανονική κυκλοφορία τους στη χώρα αυτή και να μην τυχαίνουν απαλλαγής ή επιστροφής των φόρων επειδή εξάγονται από την χώρα αυτή για να εισαχθούν στην Ελλάδα. Εξαιρούνται τα μέσα μεταφοράς που έχουν αποκτηθεί σε κράτος της Ε.Ε.:

- στα πλαίσια των διπλωματικών και προξενικών σχέσεων,

- στα πλαίσια αναγνωρισμένων διεθνών οργανισμών,

- στα πλαίσια των παραχωρήσεων του Βορείου Ατλαντικού Συμφώνου,

- στα πλαίσια κληρονομικής διαδοχής.

Ειδική εξαίρεση του αυτοκινήτου από την 6-μηνη κυριότητα και χρήση και την προθεσμία εισαγωγής (παρ. 4 άρθρο 5 της Δ. 245/1988):

Όταν το δικαιούχο πρόσωπο μετοικεί από τις Ηπείρους, Αμερική, Αφρική ή Αυστραλία καθώς και από τα Κράτη του ΙΡΑΚ, της Ιορδανίας, Κουβέιτ, Σαουδικής Αραβίας, Μπαχρέιν, Κατάρ και των Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων και ανεξάρτητα αν είχε στην κυριότητα και χρήση του αυτοκίνητο στον τόπο της προηγούμενης κατοικίας του, μπορεί να αποκτήσει επιβατικό αυτοκίνητο ή αυτοκινούμενο τροχόσπιτο από οποιαδήποτε χώρα εκτός Ελλάδος ή από τα αυτοκίνητα που παράγονται στην Ελλάδα, ακόμα και μετά την έκδοση του πιστοποιητικού μετοικεσίας, με τον όρο ότι ο τελωνισμός θα γίνει μέσα σε δώδεκα μήνες από την έκδοση του πιστοποιητικού μετοικεσίας και με την προϋπόθεση ότι ο δικαιούχος έχει άδεια οδήγησης αυτοκινήτου (ελληνική ή αλλοδαπή) που ισχύει κατά την έκδοση του πιστοποιητικού μετοικεσίας και θα καταβάλλει στην Ελλάδα το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.).Στην περίπτωση αυτή, όταν το αυτοκίνητο έχει αποκτηθεί σε άλλη χώρα της Ε.Ε. δεν είναι απαραίτητο να έχει καταβληθεί ο Φ.Π.Α. και άλλοι φόροι στη χώρα της Ε.Ε. στην οποία αποκτήθηκε, γιατί θα καταβληθεί στην Ελλάδα ο Φ.Π.Α. οπωσδήποτε.

Απαλλαγή από το 80% του αντιστοιχούντος στο όχημα τέλους ταξινόμησης:

- Για την παροχή της απαλλαγής (80%) το επιβατικό αυτοκίνητο απαιτείται να είναι εντελώς καινούργιας, νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας (με καταλύτη) και μέχρι 2.000 κ.ε.

- Στην περίπτωση αυτή, εφόσον το επιβατικό αυτοκίνητο Ι.Χ. που εισάγεται είναι πάνω από 2000 κυβικά εκατοστά (ή πάνω από 2000 κ.ε. για αυτοκινούμενο τροχόσπιτο) καταβάλλεται ο Φ.Π.Α. και το 50% του προβλεπόμενου τέλους ταξινόμησης.

31. Σε τι περιορισμούς υπόκεινται τα είδη που έχουν παραληφθεί με τις απαλλαγές των περί μετοικεσίας διατάξεων;

Τα προσωπικά είδη πρέπει να προορίζονται για να χρησιμοποιηθούν από το δικαιούχο πρόσωπο και τα μέλη της οικογενείας του ή για τις ανάγκες του νοικοκυριού του στην Ελλάδα όπου εγκαθίσταται και να μην προορίζονται για τρίτα μη δικαιούχα πρόσωπα.

Τα είδη οικοσκευής και τα μέσα μεταφοράς, μέχρι να συμπληρωθεί έτος από τον τελωνισμό τους (από την ημερομηνία αποδοχής του τελωνειακού παραστατικού), δεν επιτρέπεται, με οποιοδήποτε τρόπο, τυπικό ή άτυπο:

- να μεταβιβαστούν

- να εκμισθωθούν

- να αποτελέσουν αντικείμενο ενεχύρου ή χρησιδανείου

- να παραχωρηθεί η χρήση τους σε τρίτους

- να παραμένουν, έστω και για φύλαξη, σε χώρους εμπορίας παρόμοιων ειδών ή προκειμένου για αυτοκίνητα, και σε χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων που είναι και χώροι εμπορίας αυτοκινήτων

- προκειμένου για αυτοκίνητα, να οδηγούνται, έστω και για μία μόνο φορά από τρίτους, ανεξάρτητα από την υπαιτιότητα του δικαιούχου.

Ειδικά για το αυτοκίνητο, κατά το ετήσιο περιοριστικό διάστημα, επιτρέπεται να το οδηγούν εκτός από το δικαιούχο πρόσωπο, ο/η σύζυγος αυτού ή τα άγαμα παιδιά του.

Εάν το δικαιούχο πρόσωπο είναι άγαμο τότε επιτρέπεται να το οδηγούν οι γονείς του και τα άγαμα αδέλφια του.

Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιθυμεί να διαθέσει τα είδη οικοσκευής και τα μέσα μεταφοράς πριν περάσει το περιοριστικό έτος, πρέπει προηγουμένως να ζητήσει την έγκριση του τελωνείου και να καταβάλει τους δασμούς και φόρους από τους οποίους έτυχε απαλλαγής, με τέλη εκπρόθεσμης καταβολής από της εισαγωγής.

Ειδικά για το αυτοκίνητο, το τελωνείο χορηγεί ειδικό πιστοποιητικό με το οποίο αίρονται οι περιορισμοί του έτους.

32. Ποια είναι η διαδικασία και η απαιτούμενη επιβάρυνση για τη μεταβίβαση αυτοκινήτου που παραλήφθηκε ατελώς από μετοικούντα;

Μετά την παρέλευση του ετήσιου περιοριστικού διαστήματος το δικαιούχο ατέλειας πρόσωπο, έχει τη δυνατότητα, μόνο με έγκριση της αρμόδιας Τελωνειακής Αρχής (Τελωνείο που τελωνίστηκε το αυτοκίνητο) να μεταβιβάσει το αυτοκίνητο, εφόσον όμως καταβληθεί ποσοστό του τέλους ταξινόμησης ανάλογα με το διάστημα που έχει παρέλθει από την ημερομηνία αποδοχής του παραστατικού εισαγωγής, μέχρι την καταβολή του ως ακολούθως:

- Από 1 έως 2 έτη καταβάλλεται το 50%.

- Από 2 έως 3 έτη καταβάλλεται το 40%.

- Από 3 έως 4 έτη καταβάλλεται το 30%.

- Από 4 έως 5 έτη καταβάλλεται το 20%.

- Από 5 έτη και άνω χωρίς καταβολή.

Η έγκριση για την μεταβίβαση του αυτοκινήτου χορηγείται ύστερα από αίτηση που καταθέτει στην αρμόδια Τελωνειακή Αρχή, το δικαιούχο ατέλειας πρόσωπο.

Μετά την πάροδο πενταετίας από την ημερομηνία αποδοχής του παραστατικού εισαγωγής του αυτοκινήτου, η μεταβίβαση γίνεται χωρίς να απαιτείται έγκριση της Τελωνειακής Αρχής.

Σε περίπτωση θανάτου του δικαιούχου πριν από το περιοριστικό έτος, αίρονται οι περιορισμοί του έτους, εφόσον προηγουμένως δεν έχει διαπιστωθεί παράβαση.

Στην περίπτωση αυτή, οι κληρονόμοι δεν καταβάλλουν τίποτα στο τελωνείο.

Ειδικά για το αυτοκίνητο, το τελωνείο χορηγεί ειδικό πιστοποιητικό με το οποίο αίρονται οι περιορισμοί του έτους.

ΑΝΑΠΗΡΟΙ

33. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την ατελή παράδοση (εισαγωγή) αυτοκινήτων σε ανάπηρους;

Προϋποθέσεις:

A . Ανάπηροι Έλληνες πολίτες ηλικίας 4-70 ετών, εφόσον:

α) έχουν πλήρη παράλυση των κάτω ή άνω άκρων ή αμφοτερόπλευρο ακρωτηριασμό αυτών.

β) εμφανίζουν κινητική αναπηρία του ενός ή και των δύο κάτω άκρων με ποσοστό αναπηρίας συνολικά 67%.

γ) εμφανίζουν κινητική αναπηρία του ενός ή και των δύο κάτω άκρων με συμμετοχή του ενός ή και των δύο άνω άκρων με ποσοστό αναπηρίας συνολικά 67% από τα οποία το 40% τουλάχιστον στο ένα κάτω άκρο.

δ) έχουν ολική τύφλωση και στα δύο μάτια με ποσοστό αναπηρίας 100%.

ε) είναι νοητικά καθυστερημένοι με δείκτη νοημοσύνης κάτω του 40%.

στ) πάσχουν από αυτισμό που συνοδεύεται από επιληπτικές κρίσεις ή πνευματική καθυστέρηση ή οργανικό ψυχοσύνδρομο με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω και είναι ανίκανοι για εργασία.

ζ) πάσχουν από μεσογειακή αναιμία ή συγγενή αιμορραγική διάθεση (αιμορροφιλία)

η) πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου ή είναι νεφροπαθείς μεταμοσχευμένοι.

Β. Έλληνες ανάπηροι:

α) πολέμου αξιωματικοί και οπλίτες

β) αξιωματικοί και οπλίτες των τριών κλάδων των ενόπλων δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος, άνδρες της Αγροφυλακής,

γ) υπάλληλοι της τελωνειακής υπηρεσίας εντεταλμένοι στη δίωξη λαθρεμπορίου συνέπεια τραύματος, οι οποίοι κρίθηκαν ή κρίνονται ανίκανοι για ενεργό υπηρεσία, συνέπεια τραύματος ή νοσήματος εν υπηρεσία και οι οποίοι εξαιτίας αυτού λαμβάνουν σύνταξη,

δ) πολίτες οι οποίοι κατέστησαν ανάπηροι από 21/4/1967 έως 23/7/1974, συνέπεια της δράσης τους κατά του δικτατορικού καθεστώτος.

Γ. Έλληνες ανάπηροι μετανάστες και εργάτες εξωτερικού, μπορούν να φέρουν ατελώς το κομιζόμενο επιβατικό τους αυτοκίνητο όταν επιστρέφουν στη χώρα για μόνιμη εγκατάσταση.

Δ. Ανάπηροι πολίτες των άλλων Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την προϋπόθεση ότι εργάζονται ή έχουν εργαστεί στη χώρα μας και διαμένουν σε αυτή.

Απαιτούμενα δικαιολογητικά:

Η διαπίστωση της φύσης και των ποσοστών αναπηρίας στη δεύτερη κατηγορία δικαιούχων γίνεται από την ΑΣΥΕ (Ανώτατη του Στρατού Υγειονομική Επιτροπή).

Η διαπίστωση της φύσης και των ποσοστών της αναπηρίας στις υπόλοιπες κατηγορίες δικαιούχων προσώπων γίνεται ύστερα από αυτοπρόσωπη εξέταση του ενδιαφερόμενου, από την Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή της Νομαρχίας του τόπου κατοικίας του, στην οποία πρέπει να υποβάλει σχετική αίτηση.

34. Σε περίπτωση ανήλικου ανάπηρου ή ενήλικου νοητικά καθυστερημένου από ποιον ασκείται το δικαίωμα της ατέλειας;

Στους ανήλικους ανάπηρους των παραπάνω κατηγοριών από 4-18 ετών το δικαίωμα ατέλειας παραχωρείται σε αυτόν που ασκεί τη γονική μέριμνα ή έχει την επιτροπεία και στους ενήλικους νοητικά καθυστερημένους από πρόσωπο που με οριστική δικαστική απόφαση έχει οριστεί επίτροπος (ή δικαστικός αντιλήπτορας) αυτού.

35. Τι έκταση καλύπτει η ατέλεια και ποιος πρέπει να είναι ο κυλινδρισμός και ο τύπος του αυτοκινήτου που εισάγεται ατελώς από αναπήρους;

Η ατέλεια που παρέχεται καλύπτει το τέλος ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας (η απαλλαγή για τα τέλη κυκλοφορίας δεν ισχύει όταν οι δικαιούχοι παραλαμβάνουν αυτοκίνητο μεγαλύτερου κυβισμού από του δικαιούμενου με την καταβολή του αναλογούντος τέλους ταξινόμησης ή όταν παραλαμβάνεται από έλληνες μετοικούντες)

Ο Φ.Π.Α. κατά την εισαγωγή καθώς και ο εισαγωγικός δασμός (σε περίπτωση εισαγωγής του αυτοκινήτου από χώρα εκτός ΕΕ) καταβάλλονται κανονικά.

Το παραλαμβανόμενο αυτοκίνητο πρέπει να έχει κυλινδρισμό κινητήρα μέχρι 1650 κ.εκ. Κατ΄ εξαίρεση, οι ανάπηροι που έχουν πλήρη παράλυση των κάτω άκρων ή αμφοτερόπλευρο ακρωτηριασμό αυτών με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω μπορούν να παραλαμβάνουν επιβατικό αυτοκίνητο με κυλινδρισμό κινητήρα μέχρι 2.650 κυβικά εκατοστά και οι ανάπηροι που έχουν πλήρη παράλυση των κάτω άκρων ή αμφοτερόπλευρο ακρωτηριασμό αυτών με ποσοστό αναπηρίας 100% μπορούν να παραλαμβάνουν επιβατικό αυτοκίνητο με κυλινδρισμό κινητήρα μέχρι 3..650 κυβικά εκατοστά.

Για τους μέχρι 1650 κυβ.εκ. δικαιούχους ανάπηρους, υπάρχει δυνατότητα παραλαβής επιβατικού αυτοκινήτου μεγαλύτερου κυβισμού με την καταβολή ποσοστού του αναλογούντος στα αυτοκίνητα αυτά τέλους ταξινόμησης (30% για τα πάνω από 1650κ.εκ. και μέχρι 2000κ.εκ. και 58% για τα πάνω από 2.000 κ.εκ.).

To αυτοκίνητο πρέπει να είναι αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, για να χορηγηθεί ατέλεια.

36. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις χορήγησης έγκρισης οδήγησης αναπηρικού αυτοκινήτου από άλλο πλην του δικαιούχου προσώπου;

Το παραλαμβανόμενο αυτοκίνητο μπορεί, για καλύτερη εξυπηρέτηση του ανάπηρου, να οδηγείται και από άλλα πρόσωπα ( ένα ή δύο) με την υποχρέωση να επιβαίνει ο ανάπηρος, ύστερα από άδεια της τελωνειακής αρχής, η οποία χορηγείται κατόπιν αιτήσεώς του, στην οποία θα δηλώνει τα πρόσωπα που επιθυμεί να το οδηγούν και τα οποία δεν πρέπει να διαμένουν μακριά από την κατοικία του.

37. Τι κυρώσεις επιβάλλονται σε περίπτωση που το αυτοκίνητο οδηγείται από τους οριζόμενους οδηγούς χωρίς να επιβαίνει ο ανάπηρος;

Η οδήγηση του αυτοκινήτου χωρίς να επιβαίνει σε αυτό ο ανάπηρος αποτελεί απλή τελωνειακή παράβαση, η οποία συνεπάγεται την επιβολή προστίμου 293 €.

Το παραπάνω πρόστιμο δεν επιβάλλεται, εφόσον η οδήγηση του αυτοκινήτου γίνεται μέσα στα όρια του νομού της μόνιμης κατοικίας του ανάπηρου. Εφόσον γίνεται εκτός των ορίων του νομού, πρέπει να αποδεικνύεται ότι οφείλεται σε εξαιρετικές ή επείγουσες περιστάσεις ή έγινε αποκλειστικά και μόνο για λόγους εξυπηρέτησης των άμεσων αναγκών του αναπήρου.

Σε περίπτωση που το αυτοκίνητο διατίθεται σε άλλες χρήσεις επιβάλλονται κυρώσεις όπως άρση της ατέλειας, λαθρεμπορία κ.ά.

38. Ποια είναι η διαδικασία αποδέσμευσης αναπηρικών αυτοκινήτων από το καθεστώς της ατέλειας και παραλαβής άλλου ατελώς;

Το αυτοκίνητο μπορεί να μεταβιβαστεί χωρίς την καταβολή του τέλους ταξινόμησης μετά την πάροδο πέντε (5) χρόνων από την ημερομηνία παραλαβής του, μετά από έγκριση της Δ/νσης Τελωνείων Αττικής (πλ.Αγ.Νικολάου - Πειραιάς - τηλ. 210.45.11.288), ύστερα από σχετική αίτηση που θα κατατεθεί σε αυτή από τους ενδιαφερόμενους ανάπηρους πολίτες.

Στην περίπτωση αυτή ο ανάπηρος δεν μπορεί να εισάγει άλλο αυτοκίνητο ατελώς.

Αν η μεταβίβαση ή η αλλαγή χρήσης του αυτοκινήτου γίνει μετά την πάροδο 7 ετών από την ατελή παραλαβή του, ο ανάπηρος έχει το δικαίωμα εφόσον φυσικά πληρούνται και οι λοιπές προϋποθέσεις να παραλάβει και άλλο αυτοκίνητο ατελώς με τις ίδιες διατάξεις.

39. Ποια είναι η διαδικασία μεταβίβασης αναπηρικού αυτοκινήτου που περιέρχεται στους κληρονόμους λόγω θανάτου του ανάπηρου;

Για τα επιβατικά αυτοκίνητα που έχουν παραληφθεί με βάση τις διατάξεις ατέλειας που ισχύουν για τους ανάπηρους πολίτες και συνεπεία θανάτου αυτών περιέρχονται στους κληρονόμους των ανωτέρω προσώπων, οι κληρονόμοι πρέπει εντός εξαμήνου να προβαίνουν στην τελωνειακή τακτοποίησή τους.

Σε αυτή την περίπτωση υποβάλλονται σε τόσα δέκατα του 100% του τέλους ταξινόμησης όσα είναι και τα εξάμηνα που υπολείπονται για τη συμπλήρωση του κατά περίπτωση ισχύοντος περιοριστικού διαστήματος, του κλάσματος του εξαμήνου θεωρουμένου ως ολόκληρο εξάμηνο. Το τέλος ταξινόμησης θα υπολογίζεται με βάση τους εκάστοτε ισχύοντες συντελεστές.

Μετά την 5ετία δεν οφείλεται τέλος ταξινόμησης.

40. Ποια είναι η διαδικασία μεταβίβασης αναπηρικού αυτοκινήτου σε περίπτωση που ζητείται η αποδέσμευσή του από τους ίδιους τους ανάπηρους;

Επιβατικά αυτοκίνητα που έχουν παραληφθεί ατελώς με τις διατάξεις των αναπήρων και ζητείται η αποδέσμευσή τους από το καθεστώς της ατέλειας από τους ίδιους τους δικαιούχους μετά την παρέλευση πενταετίας και μέχρι τη

συμπλήρωση επταετίας από τον τελωνισμό τους υποβάλλονται στο 30% του τέλους ταξινόμησης, το οποίο θα υπολογίζεται με βάση τους εκάστοτε συντελεστές.

41. Ποιοι είναι οι τρόποι αποδέσμευσης ενός αναπηρικού αυτοκινήτου;

Ένα αναπηρικό αυτοκίνητο μπορεί να αποδεσμευτεί: α) με την καταβολή των αναλογούντων δασμών και λοιπών φόρων, β) με τη μεταβίβαση του αυτοκινήτου σε άλλο ανάπηρο δικαιούχο ατέλειας και γ) με την εγκατάλειψη στον ΟΔΔΥ.

42. Ποιοι ανάπηροι δικαιούνται ατελώς καύσιμα και σε ποια ποσότητα;

Το επίδομα βενζίνης εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας Πρόνοιας και χορηγείται σε άτομα με πλήρη παράλυση των δύο κάτω άκρων με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.

43. Υπάρχει δυνατότητα αντικατάστασης του αναπηρικού αυτοκινήτου μετά το όριο της ηλικίας των 70 ετών;

Οι δικαιούχοι ανάπηροι πολίτες, που έχουν παραλάβει ήδη επιβατικό αυτοκίνητο με τις ισχύουσες γι΄ αυτούς διατάξεις ατέλειας ,θα μπορούν να το αντικαταστήσουν με τις ίδιες διατάξεις, λόγω παλαιότητας ή καταστροφής ή για άλλους - εκτός της κλοπής - λόγους, έστω και μετά τη συμπλήρωση του 70ου έτους της ηλικίας τους, με την τήρηση των λοιπών προϋποθέσεων.

ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ

44. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις χορήγησης ατέλειας αυτοκινήτων
πολυτέκνων και ποια δικαιολογητικά χρειάζονται;

Οι πολύτεκνοι γονείς που έχουν τέσσερα (4) τουλάχιστον ανήλικα ή προστατευόμενα παιδιά δικαιούνται να παραλαμβάνουν επιβατικό αυτοκίνητο αντιρρυπαντικής τεχνολογίας μέχρι 2000 κυβ. εκατοστά, με απαλλαγή από το προβλεπόμενο τέλος ταξινόμησης. Για αυτοκίνητα με κυλινδρισμό κινητήρα άνω των 2000 κυβικών εκατοστών η απαλλαγή περιορίζεται στο 50% του τέλους ταξινόμησης. Ο τυχόν οφειλόμενος εισαγωγικός δασμός και ο Φ.Π.Α. καταβάλλονται κανονικά. Η απαλλαγή παρέχεται για μία μόνο φορά και ένα μόνο αυτοκίνητο κατά οικογένεια.

Υπάρχει δυνατότητα η ανωτέρω απαλλαγή να χορηγηθεί για δεύτερη και τελευταία φορά μετά την πάροδο πέντε ετών από την ημερομηνία χρήσης του δικαιώματος αυτού, εφόσον από το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης προκύπτει ότι οι ενδιαφερόμενοι γονείς κατά τον τελωνισμό του αυτοκινήτου έχουν τουλάχιστον τέσσερα (4) ανήλικα παιδιά.

Σαν προστατευόμενα θεωρούνται: α)τα παιδιά που φοιτούν σε αναγνωρισμένες σχολές και εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή αλλοδαπής ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους και β) τα ανάπηρα παιδιά με αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, ηλικίας από τεσσάρων (4) ετών και άνω, άγαμα, διαζευγμένα ή σε κατάσταση χηρείας, εφόσον δεν εμπίπτουν στις άλλες κατηγορίες ατόμων που δικαιούνται να παραλάβουν επιβατικό αυτοκίνητο με απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προσκομίζουν στην αρμόδια τελωνειακή αρχή:

α)πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο ή την Κοινότητα

β) βεβαίωση του οικείου Συλλόγου Πολυτέκνων

γ) υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχουν παραλάβει άλλο αυτοκίνητο με τις ίδιες διατάξεις

δ)σε περίπτωση διαζυγίου, οριστική δικαστική απόφαση από την οποία θα προκύπτει ότι ο ενδιαφερόμενος έχει τη γονική μέριμνα και επιμέλεια των παιδιών που προέρχονται από τον προηγούμενο γάμο.

ε)στην περίπτωση προστατευόμενων παιδιών αντίστοιχη βεβαίωση (από το εκπαιδευτικό ίδρυμα, στρατιωτική υπηρεσία κ.α.)

45. Ποια είναι η διαδικασία αποδέσμευσης αυτοκινήτου πολυτέκνου;

Το αυτοκίνητο των πολυτέκνων πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για προσωπική και οικογενειακή τους χρήση και απαγορεύεται πριν περάσουν τρία (3) χρόνια η μεταβίβαση ή η παραχώρηση χωρίς την άδεια της τελωνειακής αρχής και προτού καταβληθούν οι οφειλόμενοι φόροι. Σε αντίθετη περίπτωση εισπράττεται η διαφορά του ισχύοντος τέλους ταξινόμησης και αυτού που έτυχε απαλλαγής καθώς και πρόστιμο που αντιστοιχεί στο 50% της διαφοράς αυτής.

46. Ποιοι μπορούν να οδηγούν το αυτοκίνητο των πολυτέκνων;

Το αυτοκίνητο που έχει παραληφθεί με τις διατάξεις ατέλειας των πολυτέκνων μπορεί να οδηγείται μόνο από τους δύο πολύτεκνους γονείς και τα άγαμα παιδιά τους χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση της Τελωνειακής Αρχής.

47. Ποια είναι η διαδικασία μεταβίβασης αυτοκινήτου πολυτέκνου που περιέρχεται στους κληρονόμους λόγω θανάτου αυτού;

Τα επιβατικά αυτοκίνητα που έχουν παραληφθεί με τις διατάξεις ατέλειας των πολυτέκνων και συνεπεία θανάτου αυτών περιέρχονται στους κληρονόμους των παραπάνω προσώπων, υποβάλλονται σε τόσα δέκατα του 50% ή του 100% του τέλους ταξινόμησης, όσα είναι και τα εξάμηνα που υπολείπονται για τη συμπλήρωση του κατά περίπτωση ισχύοντος περιοριστικού διαστήματος, του κλάσματος του εξαμήνου θεωρουμένου ως ολόκληρο εξάμηνο. Το τέλος ταξινόμησης θα υπολογίζεται με βάση τους εκάστοτε ισχύοντες συντελεστές τέλους ταξινόμησης.

48. Υπάρχει δυνατότητα αντικατάστασης του αυτοκινήτου πολυτέκνου;

Σε περίπτωση ολικής καταστροφής των ως άνω παραλαμβανόμενων αυτοκινήτων, θα επιτρέπεται η αντικατάσταση αυτών, με την τήρηση των απαραίτητων προϋποθέσεων.

ΓΟΝΕΙΣ ΜΕ ΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

49. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις χορήγησης ατέλειας αυτοκινήτων στους γονείς με τρία παιδιά και ποια δικαιολογητικά χρειάζονται;

Οι γονείς που έχουν τρία (3) τουλάχιστον ανήλικα ή προστατευόμενα παιδιά δικαιούνται να παραλαμβάνουν επιβατικό αυτοκίνητο αντιρρυπαντικής τεχνολογίας μέχρι 2000 κυβ. εκατοστά, με απαλλαγή του 35% του τέλους ταξινόμησης για το έτος 2006, 70% για το έτος 2007 και 100% από το έτος 2008 και στο εξής. Για αυτοκίνητα με κυλινδρισμό κινητήρα άνω των 2000 κυβικών εκατοστών το ποσοστό της απαλλαγής του τέλους ταξινόμησης είναι 50% των αντίστοιχα ανωτέρω αναφερόμενων. Ο τυχόν οφειλόμενος εισαγωγικός δασμός και ο Φ.Π.Α. καταβάλλονται κανονικά. Η απαλλαγή παρέχεται για μία μόνο φορά και ένα μόνο αυτοκίνητο κατά οικογένεια.

Σαν προστατευόμενα θεωρούνται: α)τα παιδιά που φοιτούν σε αναγνωρισμένες σχολές και εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή αλλοδαπής ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους και β) τα ανάπηρα παιδιά με αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, ηλικίας από τεσσάρων (4) ετών και άνω, άγαμα, διαζευγμένα ή σε κατάσταση χηρείας, εφόσον δεν εμπίπτουν στις άλλες κατηγορίες ατόμων που δικαιούνται να παραλάβουν επιβατικό αυτοκίνητο με απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης.

Το ως άνω δικαίωμα παρέχεται σε: α) Έλληνες πολίτες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, β) ομογενείς αλλοδαπούς που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα και διαθέτουν δελτίο ομογενούς, γ) πολίτες Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, δ) πολίτες άλλων Κρατών που διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα και είναι γονείς τέκνων ελληνικής υπηκοότητας.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προσκομίζουν στην αρμόδια τελωνειακή αρχή: α) πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο ή την Κοινότητα β) υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχουν παραλάβει άλλο αυτοκίνητο με τις ίδιες διατάξεις ή τις διατάξεις των πολυτέκνων γ) σε περίπτωση διαζυγίου, οριστική δικαστική απόφαση από την οποία θα προκύπτει ότι ο ενδιαφερόμενος έχει τη γονική μέριμνα και επιμέλεια των παιδιών που προέρχονται από τον προηγούμενο γάμο. δ) στην περίπτωση προστατευόμενων παιδιών αντίστοιχη βεβαίωση (από το εκπαιδευτικό ίδρυμα, στρατιωτική υπηρεσία κ.α.) ε) τίτλο που να νομιμοποιεί την παραμονή στην Ελλάδα των ομογενών αλλοδαπών, πολιτών Κρατών - Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και πολιτών άλλων Κρατών, γονέων τέκνων ελληνικής υπηκοότητας.

50. Ποια είναι η διαδικασία αποδέσμευσης αυτοκινήτου γονέων με τρία παιδιά;

Το αυτοκίνητο των γονέων με τρία παιδιά πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για προσωπική και οικογενειακή τους χρήση και απαγορεύεται πριν περάσουν τρία (3) χρόνια η μεταβίβαση ή η παραχώρηση χωρίς την άδεια της τελωνειακής αρχής και προτού καταβληθούν οι οφειλόμενοι φόροι. Σε αντίθετη περίπτωση εισπράττεται η διαφορά του ισχύοντος τέλους ταξινόμησης και αυτού που έτυχε απαλλαγής καθώς και πρόστιμο που αντιστοιχεί στο 50% της διαφοράς αυτής.

51. Ποιοι μπορούν να οδηγούν το αυτοκίνητο των γονέων με τρία παιδιά;

To αυτοκίνητο που έχει παραληφθεί με τις διατάξεις των γονέων με τρία παιδιά μπορεί να οδηγείται μόνο από τους δύο γονείς και τα άγαμα παιδιά τους χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση της Τελωνειακής Αρχής.

52. Υπάρχει δυνατότητα αντικατάστασης αυτοκινήτου γονέα με τρία παιδιά;

Σε περίπτωση ολικής καταστροφής των ως άνω παραλαμβανόμενων αυτοκινήτων, θα επιτρέπεται η αντικατάσταση αυτών με την τήρηση των απαραίτητων προϋποθέσεων.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΕΙΔΩΝ ΜΕΤΑ ΠΑΡΟΔΟ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΤΕΛΗ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΤΟΥΣ

53. Ποια είναι τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την έκδοση βεβαιώσεως μη εκκρεμοτήτων, ή απαλλαγής λόγω 10ετίας;

Έγκριση της Δ/νσης Τελωνείων Αττικής για ελεύθερη μεταβίβαση ειδών που έχουν παραληφθεί ατελώς, η οποία χορηγείται ύστερα από σχετική αίτηση που θα κατατεθεί σε αυτή, εφόσον: α) η αλλαγή της χρήσης ή η διάθεση στην κατανάλωση των ειδών γίνει μετά την πάροδο δεκαετίας από τη λήξη του έτους μέσα στο οποίο πραγματοποιήθηκε η ατελής παράδοσή τους και β) έχει οριστικοποιηθεί η ατέλεια που χορηγήθηκε για τα είδη αυτά.

ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΑΝΑΨΥΧΗΣ

54. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις έκδοσης Δελτίου Κίνησης των ιδιωτικών πλοίων αναψυχής, προκειμένου να παραληφθούν με το καθεστώς προσωρινής εισαγωγής και ποια η ισχύς αυτών;

1. Όταν το ιδιωτικό πλοίο αναψυχής έχει μήκος πάνω από 7 μέτρα, φέρει σημαία τρίτης χώρας και το πρόσωπο που το φέρνει για να το χρησιμοποιήσει στη χώρα μας, ανεξάρτητα αν είναι ή όχι ο πλοιοκτήτης, έχει τη συνήθη κατοικία του σε τρίτη χώρα, εφοδιάζεται από την αρμόδια Τελωνειακή Αρχή με Δελτίο Κίνησης ισχύος έξι μηνών. Η εξάμηνη κυκλοφορία των πλοίων μπορεί να είναι συνεχής ή διακεκομμένη ανά δωδεκάμηνο, και με τη λήξη της το πλοίο πρέπει να επανεξάγεται ή να ελλιμενίζεται για διαχείμαση, καταθέτοντας στην αρμόδια Τελωνειακή Αρχή το Δελτίο Κίνησης.

Η προθεσμία αυτή μπορεί να παρατείνεται χωρίς χρονικό περιορισμό και κάθε φορά για έξι μήνες κατ΄ έτος, για να καλύπτει την παραμονή του πλοίου στη χώρα μας, είτε την εξακολούθηση της χρήσης του για ταξίδια αναψυχής από το πρόσωπο που το έφερε αρχικά ή από άλλο εξουσιοδοτημένο πρόσωπο, εφόσον και αυτό έχει τη συνήθη κατοικία του σε τρίτη χώρα.

Στο πλοίο πρέπει πάντα να επιβαίνει ο κάτοχος - χρήστης αυτού, γεγονός που ελέγχεται κάθε φορά, κατά τον απόπλου ή τον κατάπλου, από την Τελωνειακή ή την Λιμενική Αρχή.

2. Όταν το πρόσωπο που φέρνει το ιδιωτικό πλοίο αναψυχής με σημαία τρίτης χώρας, ανεξάρτητα αν είναι ή όχι ο πλοιοκτήτης αυτού, έχει τη συνήθη κατοικία του σε άλλο κράτος- μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή στην Ελλάδα, επειδή δεν συντρέχουν στην περίπτωσή του οι προϋποθέσεις της προσωρινής εισαγωγής, εφοδιάζεται με Δελτίο Κίνησης, ισχύος, κατ΄ ανώτατο όριο, ενός μηνός, για τη, μέσα στο χρονικό αυτό διάστημα, διακίνηση του πλοίου και επανεξαγωγή. Η προθεσμία αυτή δεν παρατείνεται σε καμία περίπτωση, εκτός αν συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας (π.χ. κακοκαιρία, ατύχημα, ασθένεια πλοιάρχου/ κυβερνήτη), αρκεί το γεγονός αυτό να βεβαιώνεται επίσημα από Δημόσια Αρχή (π.χ. Λιμενική Υπηρεσία σε περίπτωση κακοκαιρίας και απαγόρευσης απόπλου, από Δημόσιο Νοσοκομείο σε περίπτωση ασθένειας και νοσηλείας του πλοιάρχου/κυβερνήτη).

Ομοίως, η προθεσμία αυτή δεν παρατείνεται ούτε ανανεώνεται σε καμία περίπτωση, ακόμα και όταν αλλάζει, πριν ή μετά τη λήξη της, ο κάτοχος-χρήστης, ιδιαίτερα όταν πλοιοκτήτης είναι νομικό πρόσωπο (εταιρεία).

Σε περίπτωση που το πρόσωπο που φέρνει το πλοίο στη χώρα μας, επιθυμεί να παραμείνει το πλοίο στα ελληνικά χωρικά ύδατα για μεγαλύτερο του ενός μηνός διάστημα, πρέπει να προβεί στον εκτελωνισμό του πλοίου και να καταβάλει τους αναλογούντες σ΄ αυτό δασμούς και φόρους.

Μετά τον εκτελωνισμό, και εφόσον το πλοίο εξακολουθεί να φέρει σημαία τρίτης χώρας, προκειμένου να διακινείται στα ελληνικά χωρικά ύδατα, εφοδιάζεται με Δελτίο Κίνησης αορίστου ισχύος.

Το Δελτίο Κίνησης, χορηγείται στα ιδιωτικά πλοία αναψυχής με σημαία τρίτης (μη κοινοτικής) χώρας, που έχουν ολικό μήκος πάνω από 7 μέτρα, διαθέτουν ή όχι χώρους ενδιαίτησης, έχουν τη δυνατότητα, από τη γενική κατασκευή τους, να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την εκτέλεση ταξιδιών αναψυχής ή περιήγησης, εφόσον δεν χαρακτηρίζονται επαγγελματικά, και υπάγονται στο καθεστώς προσωρινής εισαγωγής ή στα ιδιωτικά πλοία αναψυχής που δεν υπάγονται στο καθεστώς αυτό, επειδή οι κάτοχοι - χρήστες έχουν τη συνήθη κατοικία τους σε κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή στη χώρα μας, αλλά επιθυμούν να πραγματοποιούν ταξίδια αναψυχής στα Ελληνικά χωρικά ύδατα, διατηρώντας παράλληλα σημαία και νηολόγιο τρίτης χώρας .

3. Τα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής με ολικό μήκος κάτω από 7 μέτρα, που υπάγονται στο καθεστώς προσωρινής εισαγωγής, εφοδιάζονται με δελτίο προσωρινής εισαγωγής (ΔΕΠΕ), όπως τα λοιπά μεταφορικά μέσα που τίθενται σε καθεστώς προσωρινής εισαγωγής (ΙΧΕ αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες κλπ) και όχι με δελτίο κίνησης.

ΑΛΙΕΥΤΙΚΑ - ΛΟΙΠΑ ΠΛΟΙΑ - ΑΤΕΛΕΙΕΣ/ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΙ

55. Ποιες είναι οι κατηγορίες των πλοίων που δικαιούνται ατελώς καύσιμα;

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, απαλλάσσονται από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης τα πετρελαιοειδή προϊόντα που προορίζονται για τον εφοδιασμό των παρακάτω κατηγοριών πλοίων:

α) Τα υπό Ελληνική ή ξένη σημαία πλοία χωρητικότητας 10 τουλάχιστον κόρων, τα εκτελούντα πλόες εξωτερικού.

β) Τα υπό Ελληνική ή ξένη σημαία πλοία χωρητικότητας 10 τουλάχιστον κόρων, τα εκτελούντα μικτούς πλόες.

γ) Τα υπό Ελληνική ή ξένη σημαία πλοία χωρητικότητας 10 τουλάχιστον κόρων, τα εκτελούντα πλόες εσωτερικού. Στην κατηγορία αυτή έχουν ενταχθεί και τα παρακάτω:

• Ρυμουλκά- Ναυαγοσωστικά άνω των 10 κόρων

• Λάντζες άνω των 10 κόρων

• Βυθοκόροι άνω των 10 κόρων

δ) Τα επαγγελματικά τουριστικά πλοία αναψυχής.

ε) Τα υπό Ελληνική ή ξένη σημαία πλοία εκτελούντα επιστημονικές έρευνες ή εργασίες εκμετάλλευσης θαλάσσιου υπόγειου πλούτου.

στ) Τα αλιευτικά και σπογγαλιευτικά σκάφη ανεξάρτητης χωρητικότητας.

ζ) `Αλλα πλοία, πλωτά μέσα και εν γένει ναυπηγήματα άνω των 5 κόρων που εκτελούν θαλάσσιες επί κέρδη εργασίες εκτός λιμένα. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν και:

• Ρυμουλκά 5 έως 10 κόρων

• Πλωτοί γερανοί

• Σλέπια και δεξαμενόπλοια

• Ελληνικά επιβατηγά ( κρουαζιερόπλοια άνω των 5 κόρων)

56. Ποια είναι η διαδικασία ατελούς εφοδιασμού αλιευτικών με υποκείμενα καύσιμα;

Τα αλιευτικά σκάφη που αλιεύουν στις ελληνικές θάλασσες εφοδιάζονται ατελώς με καύσιμα και λιπαντικά με ποσότητες που καλύπτουν τις ανάγκες τους για ένα τρίμηνο και οι οποίες προσδιορίζονται ανάλογα με την κατηγορία του σκάφους και την ιπποδύναμη της μηχανής. Σε κάθε περίπτωση ατελούς εφοδιασμού θα ελέγχεται το βιβλίο ατέλειας και το ημερολόγιο γέφυρας του σκάφους τα οποία πρέπει να είναι θεωρημένα από την εκάστοτε αρμόδια αρχή και να βρίσκονται επάνω στο σκάφος

57. Ποια είναι η διαδικασία ατελούς εφοδιασμού πλοίων με ελεύθερα καύσιμα;

Ο εφοδιασμός των πλοίων με καύσιμα από ελεύθερα αποθέματα γίνεται μόνο στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν αφορολόγητα (υποκείμενα) καύσιμα. Στα πλοία άνω των 500 κόρων δεν επιτρέπεται ο εφοδιασμός με ελεύθερα καύσιμα.

58. Πώς εκδίδεται ένα βιβλίο ατελειών;

Το Βιβλίο Ατελειών χορηγείται και θεωρείται από την Τελωνειακή Αρχή, στην περιφέρεια της οποίας έχει την έδρα του ο ενδιαφερόμενος, με την υποβολή σχετικής αίτησης και γραμματίου είσπραξης Δημόσιου Ταμείου για την καταβολή του ισότιμου της αξίας του.

Η γενική διαχείριση των Βιβλίων Ατελειών ανήκει στο Α΄ Τελωνείο Πειραιά.

59. Ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την επιστροφή του Ε.Φ.Κ. σε περίπτωση εφοδιασμού με ελεύθερα (φορολογημένα) καύσιμα των δικαιούχων ατέλειας αλιευτικών & λοιπών σκαφών;

α) Αίτηση με επισυναπτόμενο το «μηνιαίο δελτίο παραλαβής καυσίμων από πλωτά μέσα από ελεύθερα αποθέματα με επιστροφή του ΕΦΚ» και

β) Μοναδικό αντίγραφο του τιμολογίου αγοράς των καυσίμων μαζί με το σχετικό Δελτίο Αποστολής από το οποίο θα αποδεικνύεται η καταβολή του ΕΦΚ

60. Ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την επιστροφή του Ε.Φ.Κ. σε περίπτωση εφοδιασμού με ελεύθερα (φορολογημένα) καύσιμα των δικαιούχων ατέλειας επαγγελματικών πλοίων αναψυχής;

α) Αίτηση με επισυναπτόμενο το «μηνιαίο δελτίο παραλαβής καυσίμων από πλωτά μέσα από ελεύθερα αποθέματα με επιστροφή του ΕΦΚ»

β) Μοναδικό αντίγραφο του τιμολογίου με το δελτίο αποστολής που εκδόθηκε για την αγορά των καυσίμων στο οποίο θα αναγράφεται ο Α.Φ.Μ. του πλοιοκτήτη και του τελωνειακού παραστατικού τελωνισμού αυτών, από το οποίο θα αποδεικνύεται η καταβολή του ΕΦΚ

γ) Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86, με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής, με την οποία ο ενδιαφερόμενος θα δηλώνει, ότι οι ποσότητες των καυσίμων για τις οποίες ζητείται η επιστροφή του ΕΦΚ χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά για την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας του σκάφους

δ) Ναυλοσύμφωνο ή αντίγραφο ναυλοσύμφωνου θεωρημένο από την αρμόδια λιμενική αρχή

ε) `Αδεια επαγγελματικού πλοίου αναψυχής.

στ) Κατάσταση επιβατών, θεωρημένη από τη Λιμενική Αρχή.

Εφοδιασμός με καύσιμα από ελεύθερα αποθέματα χωρίς την παρουσία τελωνειακού υπαλλήλου γίνεται μόνο στις περιπτώσεις όπου δεν καθίσταται πάντοτε δυνατή η παρουσία τελωνειακού υπαλλήλου.

61. Ποια διαδικασία ακολουθείται για τον ατελή εφοδιασμό αλιευτικών, τουριστικών πλοίων αναψυχής κ.λ.π. με υποκείμενα καύσιμα;

Για τον ατελή εφοδιασμό αλιευτικών, τουριστικών πλοίων αναψυχής κ.λ.π. με υποκείμενα καύσιμα απαιτείται η κατάθεση Τελωνειακού παραστατικού στο αρμόδιο Τελωνείο.

62. Ποια διαδικασία ακολουθείται για τον ατελή εφοδιασμό πλοίων με ελεύθερα καύσιμα;

Για τον ατελή εφοδιασμό και την εκ των υστέρων επιστροφή του ΕΦΚ απαιτείται η έκδοση και κατάθεση των σχετικών φορολογικών στοιχείων (Δ.Α., Δ.Α. - Τ.), τα οποία κατά την υποβολή τους συνοδεύονται από τα απαραίτητα, κατά περίπτωση, δικαιολογητικά.

63. Ποια είναι η διαδικασία ατελούς εφοδιασμού επαγγελματικών τουριστικών πλοίων αναψυχής με υποκείμενα καύσιμα;

Κατά τον εφοδιασμό των επαγγελματικών τουριστικών πλοίων αναψυχής, πρέπει να προσκομίζεται άδεια επαγγελματικού πλοίου αναψυχής, ναυλοσύμφωνο και κατάσταση επιβατών, θεωρημένα από την αρμόδια λιμενική αρχή.

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ-ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ

64. Ποια πρόσωπα δικαιούνται να κυκλοφορούν στην Ελλάδα αυτοκίνητο με αλλοδαπές πινακίδες κυκλοφορίας, δηλαδή με το καθεστώς προσωρινής εισαγωγής-χρησιμοποίησης και για πόσο διάστημα;

Δικαιούχα πρόσωπα είναι:

α. Πρόσωπα με συνήθη κατοικία στο εξωτερικό που επισκέπτονται προσωρινά την Ελλάδα (Τουρίστες).

Το δικαίωμα προσωρινής εισαγωγής-χρησιμοποίησης χορηγείται στην κατηγορία αυτή για μέσα μεταφοράς και είδη ατομικής χρήσης, με τους εξής ειδικότερους όρους:

- το πρόσωπο να έχει τη συνήθη κατοικία του εκτός Ελλάδας

- να έρχεται προσωρινά στην Ελλάδα

- να χρησιμοποιεί το Μέσο Μεταφοράς και τα είδη ατομικής χρήσης για ιδιωτική του χρήση.

Η διάρκεια παραμονής στο καθεστώς προσωρινής εισαγωγής-χρησιμοποίησης ορίζεται στους έξι (6) μήνες, συνεχείς ή όχι, ανά δωδεκάμηνο.

Σε έκτακτες περιστάσεις τα αρμόδια τελωνεία μπορούν κατά την κρίση τους να χορηγήσουν επί πλέον παράταση μέχρι δεκαπέντε (15) ημέρες.

Ειδικά, τα επιβατικά οχήματα που εισάγονται-μεταφέρονται προσωρινά από πρόσωπα με συνήθη κατοικία στο εξωτερικό, που δεν ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα στην Ελλάδα, εφόσον δεν επανεξάγονται-επαναποστέλονται με τη λήξη της διάρκειας των (6) μηνών, πρέπει να ακινητοποιούνται από την αρμόδια τελωνειακή αρχή, ύστερα από αίτηση του δικαιούχου, και να παραμένουν ακινητοποιημένα το λιγότερο (6) μήνες και το ανώτερο (24) μήνες.

Για να μπορέσει ο δικαιούχος να κυκλοφορήσει εκ νέου το ακινητοποιημένο επιβατικό όχημα, πρέπει κατά το τελευταίο 12μηνο πριν από την αποσφράγιση του οχήματος να αποδεικνύει ότι είχε τη συνήθη κατοικία του στο εξωτερικό, δηλαδή ότι παρέμεινε ο δικαιούχος στο εξωτερικό επί (185) ημέρες τουλάχιστον μετά τη σφράγιση του οχήματος.

Αν παρέλθουν 24 μήνες από την ακινητοποίηση, το όχημα κηρύσσεται αζήτητο.

Αν το αποσφραγίσει πριν από τους 24 μήνες και έχει δικαίωμα κυκλοφορίας μπορεί να το κυκλοφορήσει εκ νέου για 6 μήνες με καταβολή τελών κυκλοφορίας για όλο το διάστημα αυτό.

β. Πρόσωπα με συνήθη κατοικία στην Ελλάδα που εργάζονται στο εξωτερικό τουλάχιστον έξι μήνες το δωδεκάμηνο. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται:

- Οι Έλληνες υπήκοοι, κάτοικοι Ελλάδας που παραμένουν και εργάζονται στο εξωτερικό, τουλάχιστον (6) μήνες το δωδεκάμηνο.

- Τα πρόσωπα των οποίων οι σύζυγοι έχουν μετοικήσει στην Ελλάδα, εφόσον εξακολουθούν να παραμένουν πραγματικά στο εξωτερικό μετά τη μετοίκηση των συζύγων τους.

- Οι αλλοδαποί (αλλοδαπές) που είναι παντρεμένοι με Έλληνες (Ελληνίδες) μόνιμους κατοίκους Ελλάδας, εφόσον και μετά το γάμο τους εξακολουθούν να παραμένουν πραγματικά στο εξωτερικό.

Το δικαίωμα προσωρινής εισαγωγής-χρησιμοποίησης χορηγείται στην κατηγορία αυτή για μέσα μεταφοράς και είδη ατομικής χρήσης για διάστημα έξι (6) μηνών, συνεχών ή όχι, ανά δωδεκάμηνο, χωρίς την καταβολή τελών κυκλοφορίας, εφόσον φέρουν ισχύουσα άδεια κυκλοφορίας κανονικής σειράς.

Το διάστημα αυτό των έξι (6) μηνών, μπορεί να παραταθεί από το αρμόδιο τελωνείο, σε έκτακτες περιστάσεις, μέχρι δεκαπέντε (15) ημέρες.

γ. Ελληνικά πληρώματα εμπορικών πλοίων γραμμών εξωτερικού.

Στην κατηγορία αυτή υπάγονται οι Έλληνες υπήκοοι, που είναι ναυτολογημένοι σε εμπορικά πλοία γραμμών εξωτερικού τουλάχιστον έξι (6) μήνες το δωδεκάμηνο.

Το δικαίωμα προσωρινής εισαγωγής-χρησιμοποίησης, χορηγείται μόνον για το ιδιωτικής χρήσης επιβατικό αυτοκίνητο και για διάστημα (6) έξι μηνών, συνεχών ή όχι, ανά δωδεκάμηνο, χωρίς την καταβολή τελών κυκλοφορίας, εφόσον φέρει ισχύουσα άδεια κυκλοφορίας κανονικής σειράς.

δ. `Αλλες ειδικές κατηγορίες

Το δικαίωμα της προσωρινής εισαγωγής-χρησιμοποίησης παρέχεται και στις παρακάτω περιπτώσεις:

- Στα πρόσωπα που έχουν συνήθη κατοικία στο εξωτερικό και έρχονται προσωρινά στην Ελλάδα, αποκλειστικά και μόνο για να σπουδάσουν σε ανώτερα ή ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Το δικαίωμα παρέχεται για ένα επιβατικό όχημα και είδη ατομικής χρήσης, και για το διάστημα των σπουδών, ανάλογα με τα έτη σπουδών.

- Στα πρόσωπα που έχουν συνήθη κατοικία στο εξωτερικό και έρχονται προσωρινά στην Ελλάδα, αποκλειστικά και μόνον για μετεκπαίδευση ή ειδίκευση σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα ή σχολές επιμόρφωσης που ανήκουν σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ή πανεπιστημιακές κλινικές. Το δικαίωμα παρέχεται για ένα επιβατικό όχημα και είδη ατομικής χρήσης και για διάστημα τεσσάρων (4) ετών από την έναρξη της μετεκπαίδευσης ή ειδίκευσης.

- Στους αλλοδαπούς που έχουν συνήθη κατοικία στο εξωτερικό και έρχονται προσωρινά στην Ελλάδα με σκοπό να εργαστούν σε εκτέλεση σύμβασης ορισμένου χρόνου με το ελληνικό δημόσιο, οργανισμό δημοσίου δικαίου, νομικά πρόσωπα που εποπτεύονται από το δημόσιο, σε αλλοδαπά εμπορικά ή βιομηχανικά επιμελητήρια ή σε εγκαταστημένους στη χώρα μας ξένους κρατικούς οργανισμούς και ινστιτούτα και οι οποίοι προσφέρουν ιδιαίτερα εξειδικευμένη εργασία προσωρινής μορφής. Το δικαίωμα παρέχεται για ένα επιβατικό όχημα και είδη οικοσκευής και για όσο διάστημα διαρκεί η σύμβαση εργασίας τους.

- Στους αλλοδαπούς υπηκόους που έχουν συνήθη κατοικία στο εξωτερικό και έρχονται προσωρινά στην Ελλάδα για να εργαστούν με σύμβαση ορισμένου χρόνου ως διδακτικό προσωπικό σε ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας ή σε ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα με βάση διμερείς μορφωτικές συμφωνίες. Το δικαίωμα παρέχεται για ένα επιβατικό όχημα και είδη οικοσκευής και για όσο διάστημα διαρκεί η σύμβαση εργασίας τους.

- Στους Έλληνες διπλωματικούς, προξενικούς και λοιπούς υπαλλήλους του Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και στους εξομοιούμενους με αυτούς υπαλλήλους, που επιστρέφουν προσωρινά στην Ελλάδα για εκτέλεση υπηρεσίας. Το δικαίωμα παρέχεται για ένα επιβατικό όχημα και είδη οικοσκευής και για διάστημα μέχρι πέντε (5) χρόνια από την άφιξή τους στην Ελλάδα για εκτέλεση υπηρεσίας. Η πενταετής διάρκεια παρατείνεται για ολόκληρο το διάστημα παραμονής των υπαλλήλων στην Ελλάδα για εκτέλεση υπηρεσίας, με τον όρο ότι η παραμονή τους στην Κεντρική υπηρεσία, δεν οφείλεται σε αίτημά τους, αλλά σε υπηρεσιακές ανάγκες, γεγονός που θα βεβαιώνεται από την αρμόδια Δημόσια Υπηρεσία. Παράταση πέραν της πενταετίας, θα χορηγείται τμηματικά για δώδεκα (12) μήνες κάθε φορά και μέχρι τη λήξη της υπηρεσίας του υπαλλήλου στην Κεντρική Υπηρεσία.

- Στους Έλληνες υπηκόους με συνήθη κατοικία στην Ελλάδα που σπουδάζουν στο εξωτερικό ως φοιτητές, σπουδαστές ή μετεκπαιδευόμενοι σε σχολές εξωτερικού, εφόσον παραμένουν για σπουδές εκτός Ελλάδας κατά το μεγαλύτερο διάστημα του έτους σπουδών. Το δικαίωμα παρέχεται μόνο για επιβατικό όχημα και για διάστημα τριών( 3) μηνών συνεχών ή όχι ανά ημερολογιακό έτος.

- Στα πρόσωπα που μετοικούν στην Ελλάδα. Το δικαίωμα παρέχεται μόνο για το επιβατικό όχημα με σκοπό τον τελωνισμό του και για διάστημα ενός (1) μήνα με τον όρο ότι το διάστημα αυτό δεν ξεπερνά την προθεσμία μέσα στην οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί ο τελωνισμός του οχήματος με τις διατάξεις των μετοικούντων.

- Στους επαναπατριζόμενους Έλληνες και ομογενείς πολιτικούς πρόσφυγες. Το δικαίωμα παρέχεται μόνο για το επιβατικό όχημα με σκοπό τον τελωνισμό του και για διάστημα έξι (6) μηνών, με τον όρο ότι το διάστημα αυτό δεν ξεπερνά την προθεσμία μέσα στην οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί ο τελωνισμός του οχήματος με τις διατάξεις των μετοικούντων.

- Στο υπαλληλικό προσωπικό της Ε.Ε., στους αλλοδαπούς ανταποκριτές ξένου τύπου, στο αλλοδαπό προσωπικό ξένων Αρχαιολογικών Σχολών, στο αλλοδαπό, προσωπικό Διεθνών Οργανισμών, κ.λπ.

65. Ποια είναι τα μεταφορικά μέσα ιδιωτικής χρήσης και τα είδη ατομικής χρήσης που μπορούν να παραληφθούν με το καθεστώς της προσωρινής εισαγωγής-χρησιμοποίησης;

Μεταφορικά μέσα είναι:

Τα επιβατικά οχήματα ιδιωτικής χρήσης, δηλαδή:

- Επιβατικά αυτοκίνητα μέχρι εννέα (9) θέσεις, περιλαμβανομένου και του οδηγού ή αυτοκινούμενα τροχόσπιτα με τα ρυμουλκούμενά τους.

- Μοτοσικλέτες ή μοτοποδήλατα (αποκλείονται τα οχήματα δημόσιας χρήσης).

- Τα σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης.

- Τα αεροπλάνα ιδιωτικής χρήσης.

- `Αλογα ιππασίας.

Είδη ατομικής χρήσης είναι:

Τα είδη που έχει ο επισκέπτης στις προσωπικές του αποσκευές τις οποίες παρουσιάζει στο τελωνείο κατά την άφιξή του, και προορίζονται για τις ανάγκες κατά την προσωρινή παραμονή του στην Ελλάδα π.χ.:

- Τα είδη ρουχισμού.

- Η φωτογραφική μηχανή.

- Η φορητή κινηματογραφική μηχανή λήψεως.

- Η φορητή VIDEO CAMERA.

- Το φορητό ραδιόφωνο

- Το κασετόφωνο.

- Το φορητό μουσικό όργανο.

- Η σκηνή και ο εξοπλισμός κατασκηνώσεως.

- Είδη αθλήσεως (WIND SURFING, σκι, ποδήλατο, ρακέτες τέννις κ.λπ.).

- Ο προσωπικός ηλεκτρονικός υπολογιστής.

66. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν τα μεταφορικά μέσα και τα είδη ατομικής χρήσης, προκειμένου να παραληφθούν με το καθεστώς της προσωρινής εισαγωγής-χρησιμοποίησης;

Τα επιβατικά οχήματα, κατά την είσοδό τους στη χώρα μας, πρέπει να φέρουν επίσημες πινακίδες κυκλοφορίας κανονικής ή προσωρινής σειράς της χώρας που έχει εκδώσει την άδεια κυκλοφορίας τους.

Επίσης πρέπει να συνοδεύονται από την άδεια κυκλοφορίας που έχει εκδώσει η χώρα στην οποία έχουν καταχωρηθεί και να είναι ασφαλισμένα.

Εάν κατά την είσοδό τους στη χώρα δεν ισχύει η προσωρινού τύπου άδεια κυκλοφορίας, τότε δεν είναι δυνατή η υπαγωγή τους στο καθεστώς της προσωρινής εισαγωγής-χρησιμοποίησης.

Επίσης δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν ή να παραμένουν στη χώρα με τα παραπάνω καθεστώτα, πέραν της ημερομηνίας ισχύος της άδειας κυκλοφορίας προσωρινού τύπου. Για τη συνέχιση της παραμονής των οχημάτων στο παραπάνω καθεστώς πρέπει οι κάτοχοι να εφοδιάζονται από την αρμόδια τελωνειακή αρχή με ελληνικές πινακίδες και άδεια κυκλοφορίας προσωρινού τύπου.

Το δικαιούχο πρόσωπο πρέπει να έχει δίπλωμα οδήγησης επιβατικού οχήματος .

67. Σε ποιους περιορισμούς υπόκεινται τα μεταφορικά μέσα και τα είδη ατομικής χρήσης που παραλαμβάνονται με το καθεστώς προσωρινής εισαγωγής-χρησιμοποίησης;

- Τα μεταφορικά μέσα και τα είδη ατομικής χρήσης που τίθενται στο καθεστώς της προσωρινής εισαγωγής-χρησιμοποίησης, πρέπει να επανεξάγονται-επαναποστέλονται το αργότερο μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας που προβλέπεται κατά περίπτωση και έχει ορίσει το τελωνείο, διαφορετικά επιβάλλονται πρόστιμα.

- Τα ρυμουλκούμενα οχήματα πρέπει να επανεξάγονται-επαναποστέλονται μαζί με το κυρίως όχημα που τα ρυμουλκεί.

Παράδειγμα: αν έχει εισαχθεί-μεταφερθεί προσωρινά επιβατικό όχημα Ι.Χ. μαζί με ρυμουλκούμενο τροχόσπιτο, πρέπει να επανεξαχθούν-επαναποσταλούν μαζί, διαφορετικά επιβάλλονται πρόστιμα.

- Τα μεταφορικά μέσα και τα είδη ατομικής χρήσης δεν επιτρέπεται:

- να μεταβιβαστούν

- να εκμισθωθούν

- να αποτελέσουν αντικείμενο ενεχύρου ή χρησιδανείου

- να παραχωρηθεί η χρήση τους σε τρίτους

- να οδηγούνται (για μέσα μεταφοράς), έστω και για μία μόνον φορά από τρίτους, ανεξάρτητα της υπαιτιότητας ή όχι του δικαιούχου προσώπου.

68. Ποιες ποινές επιβάλλονται σε περίπτωση παράβασης των όρων και προϋποθέσεων που θέτουν οι διατάξεις που διέπουν το καθεστώς προσωρινής εισαγωγής-χρησιμοποίησης;

Παραβάσεις - Πρόσθετα τέλη ( Πρόστιμα):

- Σε περίπτωση εκπρόθεσμης επαναποστολής ή εξαγωγής ή εγκατάλειψης ή καταστροφής ή ακινητοποίησης του οχήματος οφείλεται πρόστιμο για κάθε μέρα καθυστέρησης, ανάλογα με τον κυβισμό του επιβατικού οχήματος, ως ακολούθως:

- 5 € για επιβατικά οχήματα μέχρι 900 κυβικά εκατοστά, 6 € για επιβατικά οχήματα από 901κ.ε. μέχρι 1200κ.ε., 7,50 € για επιβατικά οχήματα από 1201κ.ε. μέχρι 1600κ.ε., 10 € για επιβατικά οχήματα από 1601κ.ε. μέχρι 1800κ.ε., 12,50 € για επιβατικά οχήματα από 1801κ.ε. μέχρι 2000κ.ε., 15 € για επιβατικά οχήματα από 2001κ.ε. μέχρι 2500κ.ε., 20 € για επιβατικά οχήματα από 2501κ.ε. μέχρι 3000κ.ε, 22,50 € για επιβατικά οχήματα από 3001κ.ε. μέχρι 4000κ.ε., 25 € για επιβατικά οχήματα από 4001κ.ε. και πάνω.

- 5 € για μοτοσικλέτες ανεξαρτήτως κυλινδρισμού

Επιβάλλεται πρόστιμο 300 € στα οχήματα που φέρουν ληγμένες προσωρινού τύπου άδειες και πινακίδες κυκλοφορίας.

Προκειμένου για ρυμουλκούμενο όχημα που τυχόν παρέμεινε στην Ελλάδα μετά την επανεξαγωγή του κυρίως οχήματος που το ρυμουλκούσε, επιβάλλεται πρόστιμο 5 € για κάθε ημέρα παραμονής του ρυμουλκούμενου οχήματος μετά την επανεξαγωγή του κυρίως οχήματος (αφορά οχήματα τρίτης χώρας).

Σε περίπτωση μη επανεξαγωγής-επαναποστολής σκαφών αναψυχής και αεροπλάνων, μέσα στην οριζόμενη προθεσμία οφείλονται: - εφάπαξ πρόστιμο 88 € για την μη εμπρόθεσμη επανεξαγωγή-επαναποστολή και πρόστιμο 14 € για κάθε ημέρα παραμονής τους στην Ελλάδα, μετά την λήξη της προς επανεξαγωγή-επαναποστολή προθεσμίας.

Σε περίπτωση μη επανεξαγωγής-επαναποστολής ειδών ατομικής χρήσης και αλόγων ιππασίας, μέσα στην οριζόμενη προθεσμία, οφείλεται πρόστιμο ίσο με το 50% του συνόλου των αναλογούντων δασμών και φόρων κατά την ημερομηνία διαπίστωσης της παράβασης.

Για επιβατικό όχημα που έχει τεθεί εμπρόθεσμα σε τελωνειακή ακινητοποίηση και μεταγενέστερα λήξει η προθεσμία επανεξαγωγής-επαναποστολής του, δεν οφείλονται πρόστιμα. Με την λήξη όμως της προθεσμίας επανεξαγωγής-επαναποστολής κηρύσσονται αζήτητα και στη συνέχεια περιέρχονται στην κυριότητα του Δημοσίου.

Αν διαπιστωθεί ότι η προσωρινή εισαγωγή-χρησιμοποίηση μεταφορικού μέσου ή ειδών ατομικής χρήσης, επετράπη με βάση ανακριβή στοιχεία που προσκόμισε στο τελωνείο ο ενδιαφερόμενος, οφείλονται πρόστιμα παράνομης παραμονής, από την ημέρα εισαγωγής-μεταφοράς, σύμφωνα με τα προαναφερόμενα κατά περίπτωση.

Σε περίπτωση μεταβίβασης ή εκμίσθωσης οχημάτων, που βρίσκονται στο καθεστώς προσωρινής εισαγωγής-χρησιμοποίησης επιβάλλεται πρόστιμο 900 €.

Σε περίπτωση ρήξης, αφαίρεσης, αντικατάστασης και αλλοίωσης των τελωνειακών σφραγίδων, που τίθενται στα οχήματα κατά την ακινητοποίησή τους από τις τελωνειακές αρχές, επιβάλλεται πρόστιμο 500 €. Αν διαπιστωθεί χιλιομετρική διαφορά, επιβάλλονται επιπλέον πρόστιμα ανά ημέρα, όπως αναφέρονται παραπάνω.

Σε περίπτωση οδήγησης κοινοτικού οχήματος, που τέθηκε σε καθεστώς προσωρινής εισαγωγής-χρησιμοποίησης, από μη δικαιούχο πρόσωπο, επιβάλλεται πρόστιμο 700 € αν το δικαιούχο πρόσωπο βρισκόταν στη χώρα κατά το χρόνο που συντελέστηκε η παράβαση, διαφορετικά επιβάλλεται εφάπαξ πρόστιμο, ανάλογα με το κυβισμό του οχήματος, ως ακολούθως:

- 2.500 € για επιβατικά οχήματα μέχρι 1400 κυβικά εκατοστά, 3.000 € για επιβατικά οχήματα από 1401κ.ε. μέχρι 1600κ.ε., 5.000 € για επιβατικά οχήματα από 1601κ.ε. μέχρι 2000κ.ε., 8.000 € για επιβατικά οχήματα από 2001κ.ε. μέχρι 3000κ.ε., 10.000 € για επιβατικά οχήματα από 3001κ.ε. και πάνω.

- 300 € για μοτοσικλέτες μέχρι 500 κ.ε., 400 € για μοτοσικλέτες από 501 κ.ε. μέχρι 750 κ.ε., 700 € για μοτοσικλέτες από 751 κ.ε. μέχρι 1000 κ.ε, 1.000 € για μοτοσικλέτες από 1001 κ.ε. και πάνω.

Σε περίπτωση οδήγησης μεταφορικού μέσου τρίτης χώρας, που τέθηκε σε καθεστώς προσωρινής εισαγωγής-χρησιμοποίησης, από μη δικαιούχο πρόσωπο, επιβάλλεται εφάπαξ πρόστιμο 733 € αν το δικαιούχο πρόσωπο βρισκόταν στη χώρα κατά το χρόνο που συντελέστηκε η παράβαση, διαφορετικά επιβάλλεται το διπλάσιο του προστίμου αυτού επιφυλασσομένων των περί λαθρεμπορίας διατάξεων του εθνικού τελωνειακού κώδικα.

Για κάθε άλλη παράβαση του καθεστώτος της προσωρινής εισαγωγής-χρησιμοποίησης, οφείλονται άμεσα οι δασμοί και φόροι και πρόσθετο τέλος 100% των δασμών και φόρων που αναλογούν.

69. Τι γίνεται σε περίπτωση κλοπής Ι.Χ.Ε. οχήματος που παραδόθηκε με καθεστώς προσωρινής εισαγωγής-χρησιμοποίησης;

Κλοπή επιβατικών οχημάτων (Επιβατικό αυτοκίνητο Ι.Χ. ή αυτοκινούμενο τροχόσπιτο και το ρυμουλκούμενο όχημα, μοτοσικλέτα ή μοτοποδήλατο):

Σε περίπτωση που κλαπεί το επιβατικό όχημα, και προκειμένου ο δικαιούχος να μην υποχρεωθεί να καταβάλει τους δασμούς και φόρους πρέπει:

- να μην έχει λήξει η προθεσμία επανεξαγωγής-επαναποστολής

- να έχει δηλωθεί η κλοπή στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές, το αργότερο μέσα σε (5) ημέρες από την κλοπή

- οι τελωνειακές αρχές να μην έχουν αποδείξεις ή βάσιμες ενδείξεις ότι ο δικαιούχος συμμετείχε ή συνήργησε σε παράνομη διάθεση στην Ελλάδα του επιβατικού του οχήματος

- ο δικαιούχος να μην έχει δηλώσει στο παρελθόν κλοπή και άλλου επιβατικού οχήματος.

Εφόσον συντρέχουν τα προαναφερόμενα, ο δικαιούχος πρέπει να προσκομίσει στο πλησιέστερο τελωνείο του τόπου που έγινε η κλοπή, τα εξής στοιχεία:

- στοιχεία εισαγωγής-μεταφοράς του αυτοκινήτου και προθεσμίας επανεξαγωγής-επαναποστολής

- βεβαίωση της αρμόδιας αστυνομικής αρχής από την οποία να προκύπτει η καταγγελία της κλοπής μέσα σε (5) ημέρες από την διαπίστωση αυτής

- υπεύθυνη δήλωση με τα ακριβή στοιχεία του δικαιούχου, με την οποία θα δηλώνει ότι δε συμμετείχε σε παράνομη διάθεση του επιβατικού οχήματος, ότι δεν έχει δηλώσει στο παρελθόν άλλη κλοπή και τα πρόσωπα που υποψιάζεται ότι έκλεψαν το αυτοκίνητό του.

Το τελωνείο χορηγεί στο δικαιούχο βεβαίωση με την οποία βεβαιώνεται ότι ο δικαιούχος δεν υποχρεούται στην καταβολή δασμών και φόρων και ότι δε θα ληφθούν εναντίον του αναγκαστικά μέτρα για την είσπραξη του χρέους, με την προϋπόθεση ότι συντρέχουν τα προαναφερόμενα.

Σε περίπτωση κλοπής επιβατικού οχήματος κατά τον χρόνο που αυτό τελεί σε τελωνειακή ακινητοποίηση δεν απαλλάσσεται το δικαιούχο πρόσωπο από την καταβολή των δασμών, φόρων και τελών που αναλογούν στο όχημα.

70. Ποια πρόσωπα εκτός αυτού που αρχικά παρέλαβε το Ι.Χ. μεταφορικό μέσο με καθεστώς προσωρινής εισαγωγής-χρησιμοποίησης, μπορούν να το οδηγούν;

Κατ΄ εξαίρεση, επιτρέπεται να οδηγούν τα μεταφορικά μέσα και άλλα πρόσωπα εκτός του δικαιούχου, ύστερα από έγκριση του τελωνείου και εφόσον τα άλλα πρόσωπα έχουν δικαίωμα προσωρινής εισαγωγής-χρησιμοποίησης μεταφορικών μέσων, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που έχει και ο δικαιούχος που εισήγαγε στο όνομά του το μεταφορικό μέσο.

Για να δοθεί η έγκριση του τελωνείου, ο δικαιούχος πρέπει να δηλώσει τα τρίτα πρόσωπα που επιθυμεί να οδηγούν το αυτοκίνητό του και τα τρίτα πρόσωπα πρέπει να παρουσιαστούν στο τελωνείο και να αποδείξουν ότι έχουν το ίδιο ακριβώς δικαίωμα με το δικαιούχο. Δεν απαιτείται έγκριση του τελωνείου για την οδήγηση του μεταφορικού μέσου, όταν πρόκειται για τον ή τη σύζυγο, τα παιδιά και τους γονείς του δικαιούχου προσώπου, εφόσον βέβαια έχουν και οι συγγενείς του αυτοί, το ίδιο δικαίωμα με το δικαιούχο.

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΕΞΑΓΩΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ

71. Με τι πρέπει να είναι εφοδιασμένο ένα ελληνικό όχημα κατά το ταξίδι του στο εξωτερικό, από πλευράς ασφαλιστικής κάλυψης;

Όσον αφορά στην ασφαλιστική κάλυψη αστικής ευθύνης για ζημιές έναντι τρίτων εκ της κυκλοφορίας των, τα Ελληνικά οχήματα όταν αναχωρούν:

α) Για ταξίδια στις παρακάτω χώρες που μετέχουν στην Πολυμερή Σύμβαση Εγγυήσεως μεταξύ των Γραφείων Διεθνούς Ασφάλισης, που έχει αντικατασταθεί από την Ενοποιημένη Συμφωνία: Αυστρία (Α), Βέλγιο (Β), Γερμανία (D), Δανία (DK), Ισπανία (Ε), Γαλλία (F), Φινλανδία(ΡΙΝ), Μεγ. Βρετανία - Βόρειος Ιρλανδία (GB), Ελλάδα (GR), Ιταλία (Ι), Ιρλανδία (IRL), Πορτογαλία (Ρ), Λουξεμβούργο(Ι_), Ολλανδία (NL), Σουηδία (S), Ισλανδία (IS), Νορβηγία (Ν), Ελβετία (CH), Ουγγαρία(Η), Σλοβακία (SK), Τσεχία(ΟΖ), Σλοβενία(8Ι_0), Κύπρος(ΟΥ), Εσθονία(Ε8Τ), Λετονία(Ι_ν), Λιθουανία(ίΤ), Μάλτα(Μ) και Πολωνία(ΡΙ_), Ανδόρα (AND), Βουλγαρία (BG), Ρουμανία (RO) και την Κροατία (HR), δεν ελέγχονται ούτε κατά την έξοδό τους από την Ελλάδα ούτε κατά την είσοδό τους σε κάποια από τις παραπάνω χώρες, ούτε κατά τη διέλευσή τους από τα σύνορα των χωρών αυτών, διότι το Ελληνικό Εθνικό Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης τους καλύπτει για ζημιές σε τρίτους από την κυκλοφορία τους.

Καλό είναι, όμως, οι κάτοχοι των οχημάτων να προμηθεύονται Πράσινη Κάρτα από την ασφαλιστική εταιρεία, στην οποία έχουν ασφαλίσει το όχημά τους. Η Κάρτα αυτή εκδίδεται δωρεάν και τους διευκολύνει σε περίπτωση ατυχήματος στην καλύτερη συνεννόησή τους με το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης της χώρας στην οποία έχει γίνει το ατύχημα, παρόλο που το Ελληνικό Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης τους καλύπτει, είτε έχουν την Πράσινη Κάρτα είτε όχι. β) Για ταξίδια σε χώρες που δεν ανήκουν στην παραπάνω περίπτωση (α) δηλαδή χώρες της Ενοποιημένης Συμφωνίας, αλλά μετέχουν στο Σύστημα Πρασίνων Καρτών [ Αλβανία (AL), Βοσνία - Ερζεγοβίνη (ΒΙΗ), Ιράν(IR), Ισραήλ(ΙΙ_), Λευκορωσία (ΒΥ),Μαρόκο (ΜΑ), Μολδαβία (MD), Ουκρανία (UA), Σερβία (SRB), Τουρκία (TR), Τυνησία (ΤΝ), Π.Γ.Δ.Μ.(-) τα οχήματα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με Πράσινη Κάρτα για την οποία θα καταβάλλουν το αντίστοιχο αντίτιμο. Διαφορετικά θα υποχρεωθούν να συνάψουν συνοριακή ασφάλιση σε όποιο από τα παραπάνω κράτη εισέλθουν.

ΔΕΛΤΙΟ ΑΤΑ

72. Τι είναι το δελτίο ΑΤΑ και για ποιο σκοπό χρησιμοποιείται;

Το δελτίο ΑΤΑ είναι διεθνές τελωνειακό παραστατικό και τίτλος εγγύησης συγχρόνως, το οποίο χρησιμοποιείται στις εμπορευματικές συναλλαγές μεταξύ της Κοινότητας και των τρίτων χωρών, ανεξαρτήτως του μεταφορικού μέσου που χρησιμοποιείται, για να διευκολύνει τη διέλευση των συνόρων από τελωνειακής πλευράς αλλά και την προσωρινή εισαγωγή-παραμονή σ΄ ένα κράτος χωρίς να καταβληθούν οι αναλογούσες δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις.

73. Από πού εκδίδεται το δελτίο ΑΤΑ και σε ποιον χορηγείται;

Τα Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια Αθηνών-Πειραιά-Θεσσαλονίκης - Πάτρας - Καλαμάτας - Βόλου - Ιωαννίνων - Αγρινίου -Εύβοιας - Ρόδου - Μυτιλήνης - Ηρακλείου είναι εξουσιοδοτημένα για την έκδοση των δελτίων ΑΤΑ και την χορήγηση αυτών σε φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

74. Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται για την έκδοση των δελτίων ΑΤΑ.;

Α) Το δελτίο ΑΤΑ εκδίδεται μόνο εφόσον πρόκειται για προσωρινή εξαγωγή-εισαγωγή:

- Επαγγελματικού υλικού

- Επιστημονικού υλικού

- Παιδαγωγικού υλικού

- Εμπορικών δειγμάτων και διαφημιστικού υλικού

- Ειδών για επίδειξη ή χρησιμοποίηση σε εκθέσεις, πανηγύρεις, συνέδρια.

Β) Το δελτίο ΑΤΑ πρέπει να περιλαμβάνει εμπορεύματα, που προορίζονται για ένα μόνο σκοπό, δηλαδή δεν μπορεί να εκδοθεί ένα δελτίο για έκθεση και για επαγγελματικό υλικό.

Γ) Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να είναι γραμμένος σ΄ ένα Επιμελητήριο και να είναι ταμειακώς εντάξει.

75. Ποια είναι τα δικαιολογητικά που συμπληρώνονται για την χορήγηση του δελτίου ΑΤΑ.;

Α) ΑΙΤΗΣΗ ΜΕ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ, που χορηγείται από το ΕΒΕΑ.

Συμπληρώνεται από τον ενδιαφερόμενο και περιλαμβάνει τα στοιχεία της επιχείρησης, αναλυτική περιγραφή των εμπορευμάτων, ποσότητα, βάρος, τιμή μονάδας, σύνολο αξίας, χώρα προορισμού κ.λ.π.

Πρωτοκολλείται στο Ειδικό Πρωτόκολλο, που τηρείται στο τμήμα Εξωτερικού Εμπορίου.

Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να καταβάλει στο ταμείο του ΕΒΕΑ τα τέλη που του αναλογούν και υπολογίζονται ως εξής:

α) Για αξία εμπορευμάτων έως 300 ευρώ: 7 ευρώ

β) Για αξία εμπορευμάτων άνω των 300 ευρώ: καταβολή τέλους σε ποσοστό 0,60% για το πέραν των 300 ευρώ ποσό

Β) ΕΝΤΥΠΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΕΓΓΥΗΣΗΣ, που χορηγείται από το ΕΒΕΑ (μόνο για την περίπτωση που η αξία του δελτίου υπερβαίνει τα 5.870 €).

Η προσωπική εγγύηση υπογράφεται από τον κάτοχο του δελτίου, το δε γνήσιο της υπογραφής βεβαιώνεται από την τράπεζα.

Σημειώνεται ότι η αξία των εμπορευμάτων δεν μπορεί να υπερβαίνει την αξία των 14.674 € για κάθε δελτίο ΑΤΑ. Σε περίπτωση μεγαλύτερου ποσού συμπληρώνεται και δεύτερο δελτίο ΑΤΑ, τρίτο κ.λ.π.

Το δελτίο ΑΤΑ παραλαμβάνεται από τον ενδιαφερόμενο την επόμενη ημέρα από την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών.

76. Ποια είναι η μορφή και το περιεχόμενο του δελτίου ΑΤΑ;

Το δελτίο ΑΤΑ αποτελείται από:

• 2 εξώφυλλα (πράσινου χρώματος)

• 1 φύλλο εξαγωγής και ένα φύλλο επανεισαγωγής (κίτρινου χρώματος)

• 1 φύλλο εισαγωγής και 1 φύλλο επανεξαγωγής (λευκού χρώματος)

• Έντυπα διαμετακόμισης (γαλάζιου χρώματος), για την περίπτωση που διέρχεται από μια ή περισσότερες χώρες (2 φύλλα για κάθε χώρα) Έντυπα διαμετακόμισης χρησιμοποιούνται επίσης και στην περίπτωση

που τα εμπορεύματα εξάγονται μέσω ενός μεθοριακού τελωνείου , π.χ. τελωνείο Ευζώνων , πλην του τελωνείου Πατρών.

Σε όλα τα φύλλα του Δελτίου ΑΤΑ συμπληρώνονται στις αντίστοιχες θέσεις, τα στοιχεία του κατόχου, τα στοιχεία ισχύος και εκδόσεως του Δελτίου και όλα τα στοιχεία τα οποία αναφέρονται στην αίτηση του ενδιαφερόμενου (περιγραφή εμπορευμάτων, ποσότητα, βάρος, τιμή μονάδος, σύνολο αξίας αριθμητικώς και ολογράφως)

Όλα τα φύλλα συμπληρώνονται απαραιτήτως στη γραφομηχανή, στην αγγλική ή γαλλική γλώσσα.

77. Ποιες είναι οι υποχρεώσεις όσον αφορά την επιστροφή και την τακτοποίηση του δελτίου ΑΤΑ και οι συνέπειες από τη μη τήρηση αυτών;

Η ισχύς του δελτίου ΑΤΑ δεν υπερβαίνει το έτος. Το δελτίο θα πρέπει να επιστραφεί στο Επιμελητήριο, το αργότερο εντός 10 ημερών από τη λήξη της ισχύος του. Το δελτίο θα πρέπει να είναι τακτοποιημένο, δηλαδή όλα τα στελέχη να φέρουν πιστοποίηση των αρμοδίων τελωνείων, ότι τα εμπορεύματα έχουν επανεξαχθεί από τη χώρα, στην οποία είχαν προσωρινά εισαχθεί.

Όταν δεν υπάρχει βεβαίωση των αρμοδίων τελωνείων, περί επανεξαγωγής ή επανεισαγωγής των εμπορευμάτων, το δελτίο δεν θεωρείται τακτοποιημένο. Επίσης το δελτίο δεν θεωρείται τακτοποιημένο, εάν η επανεξαγωγή των εμπορευμάτων έγινε εκπρόθεσμα, χωρίς άδεια των αρμοδίων τελωνειακών αρχών.

Σε περίπτωση κλοπής, απώλειας ή καταστροφής των εμπορευμάτων ή του δελτίου ΑΤΑ ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να ενημερώνει την πλησιέστερη τελωνειακή αρχή ή τον Εγγυοδοτικό Οργανισμό.

ΠΑΡΑΠΟΙΗΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

78. Τι προβλέπει η Κοινοτική νομοθεσία όσον αφορά τα εμπορεύματα παραποίησης/απομίμησης, τα πειρατικά και εν γένει τα εμπορεύματα που παραβιάζουν δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας;

Ο κανονισμός 1383/2003 παρέχει τη δυνατότητα στις Τελωνειακές αρχές να αναστείλουν τη χορήγηση άδειας παραλαβής ή να δεσμεύσουν εμπορεύματα για τα οποία έχουν υπόνοιες ότι παραβιάζουν δικαίωμα διανοητικής ιδιοκτησίας, προκειμένου να ενημερώσουν σχετικά τον κάτοχο του δικαιώματος για να προσφύγει, εφόσον συντρέχει λόγος, στην αρμόδια να αποφανθεί επί της ουσίας Δικαστική αρχή.

79. Σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται ο Κανονισμός 1383/03;

Ο Κανονισμός εφαρμόζεται για εμπορεύματα που θεωρούνται ύποπτα ότι παραβιάζουν δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας στις ακόλουθες περιπτώσεις:

• όταν υποβάλλεται διασάφηση για θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία, για εξαγωγή ή επανεξαγωγή τους

• όταν ανακαλύπτονται κατά τον έλεγχο που διενεργείται επί εμπορευμάτων που εισέρχονται ή εξέρχονται από το Τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας, σύμφωνα με τα άρθρα 37 και 183 του Καν. 2913/92, τίθενται σε καθεστώς αναστολής κατά την έννοια του άρθρου 84 παρ. 1 στοιχ. α) του ιδίου Κανονισμού, κατά τη διαδικασία επανεξαγωγής κατόπιν κοινοποιήσεως, σύμφωνα με το άρθρο 182 παρ.2 του ιδίου Κανονισμού ή τοποθετούνται σε ελεύθερη ζώνη ή ελεύθερη αποθήκη κατά την έννοια του άρθρου 166 του ιδίου Κανονισμού.

80. Ποια δικαιώματα καλύπτει ο Κανονισμός;

Στο πεδίο εφαρμογής του Κανονισμού εμπίπτουν:

α. Τα εμπορεύματα παραποίησης/απομίμησης

β. Τα πειρατικά εμπορεύματα

γ. Τα εμπορεύματα τα οποία, στο Κράτος μέλος όπου υποβάλλεται η αίτηση παρέμβασης, παραβιάζουν:

• δίπλωμα ευρεσιτεχνίας,

• συμπληρωματικό πιστοποιητικό προστασίας που προβλέπεται στους Καν.1768/92 του Συμβουλίου και 1610/96 του Ε. Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου,

• εθνικό τίτλο προστασίας φυτικών ποικιλιών σύμφωνα με την εκάστοτε Εθνική νομοθεσία ή Κοινοτικό τίτλο, όπως αυτός προβλέπεται στον Κανονισμό 2100/94 του Συμβουλίου,

• ονομασίες προέλευσης και γεωγραφικές ενδείξεις, σύμφωνα με την εκάστοτε Εθνική νομοθεσία ή σύμφωνα με τους Κανονισμούς 2081/92 και 1493/99 του Συμβουλίου,

• γεωγραφικές ονομασίες, σύμφωνα με τον Κανονισμό 1567/89 του Συμβουλίου.

81. Σε ποιες ενέργειες πρέπει να προβεί ο κάτοχος του δικαιώματος;

Σε κάθε Κράτος μέλος, ο κάτοχος του δικαιώματος μπορεί να υποβάλλει γραπτή αίτηση παρέμβασης των Τελωνειακών αρχών, η οποία πρέπει να περιέχει όλα τα στοιχεία που επιτρέπουν στις Τελωνειακές Αρχές να αναγνωρίζουν εύκολα τα εμπορεύματα.

Κανένα τέλος δεν απαιτείται από τον κάτοχο του δικαιώματος για την κάλυψη της διοικητικής δαπάνης που συνεπάγεται η εξέταση της αίτησης, ούτε λαμβάνεται εγγύηση.

82. Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να ζητηθεί προστασία δικαιώματος σε Κοινοτικό επίπεδο ;

Όταν ο αιτών είναι κάτοχος κοινοτικού σήματος ή κοινοτικού δικαιώματος επί σχεδίου ή υποδείγματος, κοινοτικού δικαιώματος δημιουργού νέας φυτικής ποικιλίας ή ονομασίας προέλευσης ή γεωγραφικής ένδειξης ή γεωγραφικού προσδιορισμού που προστατεύεται από την κοινότητα, η αίτηση παρέμβασης μπορεί να στοχεύει εκτός από την παρέμβαση των Τελωνειακών αρχών του κράτους μέλους στο οποίο κατατίθεται η αίτηση και στην παρέμβαση των Τελωνειακών αρχών ενός ή περισσοτέρων άλλων Κρατών μελών.

83. Ποια είναι η αρμόδια αρχή στην Ελλάδα για την παραλαβή και εξέταση των αιτήσεων παρέμβασης των κατόχων δικαιωμάτων;

Αρμόδια αρχή είναι η Τελωνειακή Περιφέρεια Αττικής.

84. Οι Τελωνειακές αρχές παρεμβαίνουν μόνο όταν υπάρχει γραπτή αίτηση παρέμβασης του κατόχου του δικαιώματος;

Όχι, οι Τελωνειακές αρχές έχουν τη δυνατότητα, όταν έχουν βάσιμες υπόνοιες ότι εμπορεύματα παραβιάζουν δικαίωμα διανοητικής ιδιοκτησίας να αναστείλουν τη χορήγηση άδειας παραλαβής ή να δεσμεύσουν τα εμπορεύματα, χωρίς να προϋπάρχει αίτηση παρέμβασης, κοινοποιώντας άμεσα τη σχετική πληροφορία στον κάτοχο του δικαιώματος, ο οποίος με τη σειρά του έχει προθεσμία 3 εργάσιμων ημερών από την παραλαβή της κοινοποίησης, εντός της οποίας μπορεί να υποβάλλει αίτηση παρέμβασης, άλλως χορηγείται άδεια παραλαβής ή αποδεσμεύονται τα εμπορεύματα, τηρουμένων όλων των σχετικών τελωνειακών διατυπώσεων.

85. Οι υποθέσεις πρέπει πάντα να παραπέμπονται στην αρμόδια να αποφανθεί επί της ουσίας Δικαστική αρχή;

Όχι, ο Κανονισμός προβλέπει απλουστευμένη διαδικασία καταστροφής, υπό Τελωνειακό έλεγχο, των εμπορευμάτων που έχουν δεσμευθεί ή των οποίων η έκδοση άδειας παραλαβής έχει ανασταλεί, εφόσον:

- Εντός 10 εργάσιμων ημερών (η προθεσμία δύναται να παραταθεί κατά 10 επιπλέον ημέρες) από την παραλαβή της κοινοποίησης που προβλέπεται στο άρθρο 9, ο κάτοχος του δικαιώματος ενημερώσει εγγράφως ότι τα εμπορεύματα παραβιάζουν δικαίωμα διανοητικής ιδιοκτησίας και προσκομίσει στις Τελωνειακές αρχές την γραπτή σύμφωνη γνώμη του διασαφιστή ή κατόχου των εμπορευμάτων ότι εγκαταλείπονται για να καταστραφούν.

- Η καταστροφή γίνεται με δαπάνη και υπό την ευθύνη του κατόχου του δικαιώματος, αφού ληφθούν δείγματα τα οποία θα φυλάσσονται από τις Τελωνειακές αρχές.

86. Τι ισχύει για τις αποσκευές επιβατών;

Ο Κανονισμός δεν εφαρμόζεται σε εμπορεύματα μη εμπορικού χαρακτήρα που περιέχονται στις προσωπικές αποσκευές επιβατών, εντός των ορίων της τελωνειακής ατέλειας και εφόσον δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα εμπορεύματα αυτά αποτελούν αντικείμενο εμπορικής διακίνησης.

ΠΡΟΔΡΟΜΕΣ ΟΥΣΙΕΣ

87. Σε ποιες κατηγορίες κατατάσσονται οι πρόδρομες ουσίες;

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 1 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 2 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 3
Εφεδρίνη Οξικός ανυδρίτης Ακετόνη
Εργομετρίνη Ανθρανιλικό Οξύ Αιθυλαιθέρας
Εργοταμίνη Φαινυλοξικό οξύ Μεθυλαιθυλκετόνη
Λυσεργικό οξύ Πιπεριδίνη Τολουόλη
1-φαινυλο-2-προπανόνη Υπερμαγγανικό κάλιο Θειικό Οξύ
Ψευδοεφεδρίνη Υδροχλωρικό οξύ
Ακετυλανθρανυλικό οξύ
3,4 μεθυλενοδιοξυφινυλο-προπαν-2-ονη
Ισοσαφρόλη
Πιπερονάλη
Σαφρόλη
Νορεφεδρίνη

88. Τι απαιτείται για τις Εισαγωγές προδρόμων ουσιών;

Για τις εισαγωγές προδρόμων ουσιών της 1ης κατηγορίας απαιτείται άδεια εισαγωγής η οποία εκδίδεται από την 33η Δ/νση Ελέγχου Τελωνείων κατόπιν σχετικής αιτήσεως του ενδιαφερομένου.

Οι εισαγωγές προδρόμων ουσιών της 2ης και 3ης κατηγορίας πραγματοποιούνται χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις.

Όλα τα συνοδευτικά έγγραφα πρέπει να αναφέρουν την ονομασία της ουσίας και τον Κ.Σ.Ο., την ποσότητα και το βάρος της, το όνομα και την διεύθυνση του εξαγωγέα, του εισαγωγέα του τελικού παραλήπτη και, κατά περίπτωση, του μεσάζοντος.

Όλα τα στοιχεία των εισαγωγών τηρούνται από τον επιχειρηματία για μία τριετία και τηρείται βιβλίο κίνησης προδρόμων ουσιών.

89. Τι υποχρεώσεις έχει ο επιχειρηματίας που συμμετέχει σε εισαγωγή, εξαγωγή, δραστηριότητες μεσαζόντων, κατοχή, αποθήκευση, παρασκευή, παραγωγή, επεξεργασία, εμπορία, διανομή και διάθεση στην αγορά προδρόμων ουσιών κατηγορίας 1;

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 1 ΕΚΔΟΣΗ ΕΓΚΡΙΣΗΣ1 ΑΠΟ ΤΗΝ 33η Δ/ΝΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ Κατάθεση αιτήσεως νομίμου εκπροσώπου και απαιτούμενων δικαιολογητικών στην 33η Δ/νση Ελέγχου Τελωνείων
Εφεδρίνη
Εργομετρίνη
Εργοταμίνη
Λυσεργικό οξύ
1-φαινυλο-2-προπανόνη
Ακετυλανθρανυλικό οξύ
3,4 μεθυλενοδιοξυφινυλο-προπαν-2-ονη
Πιπερονάλη
Σαφρόλη
Νορεφεδρίνη
Ψευδοεφεδρίνη
Ισοσαφρόλη

1Η Έγκριση ισχύει για τρία χρόνια.

ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

• πλήρες όνομα και πλήρη δ/νση αιτούντος

• πλήρες όνομα αρμοδίου υπαλλήλου

• περιγραφή της θέσης και των καθηκόντων του αρμοδίου υπαλλήλου

• Πλήρη Δ/νση εγκαταστάσεων της επιχείρησης

• Περιγραφή όλων των χώρων αποθήκευσης, παραγωγής, παρασκευής και μεταποίησης προδρόμων ουσιών

• Μέτρα ασφάλειας έναντι αντικανονικής αφαίρεσης των προδρόμων ουσιών

• Ονομασία πρόδρομης ουσίας και Κ.Σ.Ο.

• Σε περίπτωση μείγματος ή φυσικού προϊόντος

- ονομασία μείγματος ή φυσικού προϊόντος

- ονομασία και Κ.Σ.Ο. των προδρόμων ουσιών στο μείγμα ή το φυσικό προϊόν

- ανώτατο ποσοστό των προδρόμων ουσιών στο μείγμα ή το φυσικό προϊόν

• Περιγραφή πράξεων

• Επικυρωμένο μητρώο επιχείρησης

• Ποινικό μητρώο αιτούντος και αρμοδίου υπαλλήλου

• `Αδεια δυνατότητας του Ε.Ο.Φ. τριετούς ισχύος

• Παράβολο των 50 Ευρώ

90. Ποιες οι υποχρεώσεις επιχειρηματιών κατηγορίας 2 και 3;

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 2 Όλοι οι επιχειρηματίες που συμμετέχουν στην εισαγωγή, εξαγωγή, δραστηριότητες μεσαζόντων, κατοχή, αποθήκευση, παρασκευή, παραγωγή, επεξεργασία, εμπορία, διανομή και διάθεση στην αγορά προδρόμων ουσιών της κατηγορίας 2 ή σε εξαγωγές της κατηγορίας 3 θα πρέπει να ΚΑΤΑΧΩΡΟΥΝΤΑΙ σε μηχανογραφημένο αρχείο της 33ης Δ/νσης Ελέγχου Τελωνείων καταθέτοντας τα σχετικά δικαιολογητικά.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 3
Αίτηση όπου δηλώνονται:
Τα πλήρη στοιχεία της επιχείρησης, η διεύθυνση της έδρας της και των εγκαταστάσεων της
Τα στοιχεία του υπευθύνου υπαλλήλου όταν πρόκειται για ουσίες της 2ης κατηγορίας
• Η ονομασία της πρόδρομης ουσίας ή των προδρόμων ουσιών για τις οποίες ζητείται η καταχώρηση
- `Αδεια Δυνατότητας του Γ.Χ.Κ.
- Παράβολο των 10 Ευρώ

Όλοι οι επιχειρηματίες τηρούν τα στοιχεία κίνησης των προδρόμων ουσιών της κατηγορίας 2 και 3 σε θεωρημένο βιβλίο από το Γενικό Χημείο του Κράτους και την αρμόδια χωρικά τελωνειακή αρχή.

91. Τι απαιτείται για τις Εξαγωγές Προδρόμων ουσιών κατηγορίας 1;

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 1 Έκδοση ΑΔΕΙΑΣ ΕΞΑΓΩΓΗΣ η οποία εκδίδεται από την 33η Δ/νση Ελέγχου Τελωνείων κατόπιν σχετικής αιτήσεως του ενδιαφερομένου. Σε όλες τις περιπτώσεις εξαγωγής ουσιών κατηγορίας 1 πραγματοποιείται γνωστοποίηση πριν την εξαγωγή στην χώρα προορισμού. (Καν.111/2005 L .22/1/26-1-2005).

92. Τι απαιτείται για τις Εξαγωγές Προδρόμων ουσιών κατηγορίας 2;

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 2 Έκδοση ΑΔΕΙΑΣ ΕΞΑΓΩΓΗΣ η οποία εκδίδεται από την 33η Δ/νση Ελέγχου Τελωνείων κατόπιν σχετικής αιτήσεως του ενδιαφερομένου. Για τις εξαγωγές οξικού ανυδρίτη και υπερμαγγανικού καλίου απαιτείται γνωστοποίηση πριν την εξαγωγή σε όλες τις περιπτώσεις ενώ για τις υπόλοιπες ουσίες απαιτείται γνωστοποίηση πριν την εξαγωγή για ορισμένες μόνο χώρες προορισμού (παράρτημα IV Καν. 1277/2005 L. 202/7/3-8-2005).

93. Τι απαιτείται για τις Εξαγωγές Προδρόμων ουσιών κατηγορίας 3;

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 3 Δεν απαιτείται έκδοση ΑΔΕΙΑΣ ΕΞΑΓΩΓΗΣ παρά μόνο όταν προορίζονται για χώρες που περιλαμβάνονται στο παράρτημα IV του Καν. 1277/2005 L. 202/7/3-8-2005

94. Από ποια τελωνεία πραγματοποιούνται εισαγωγές/εξαγωγές προδρόμων ουσιών;

Από τα τελωνεία Α΄ Τάξης.

Στην Νομαρχία Πειραιά αρμόδιο το Ε΄ Τελωνείο .

Στη νομαρχία Θεσσαλονίκης αρμόδιο το Α΄ Τελωνείο

ΤΕΛΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣ ΕΠΑΝΕΞΑΓΩΓΗ

95. Ποιο σκοπό εξυπηρετεί η ύπαρξη του καθεστώτος Τελειοποίησης προς Επανεξαγωγή;

Το καθεστώς της Τελειοποίησης προς Επανεξαγωγή (Ενεργητική Τελειοποίηση) αποτελεί ανασταλτικό καθεστώς, που έχει σαν σκοπό την ενίσχυση και προώθηση των εξαγωγών σε τρίτες χώρες, καθώς και την διατήρηση και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Κοινοτικής μεταποιητικής βιομηχανίας σε διεθνές επίπεδο.

96. Ποια πλεονεκτήματα προβλέπει το καθεστώς Τελειοποίησης προς Επανεξαγωγή;

Βασική αρχή του καθεστώτος αποτελεί η απαλλαγή από δασμούς και άλλες επιβαρύνσεις προϊόντων τρίτων χωρών που εισάγονται στο Κοινοτικό τελωνειακό έδαφος, τα οποία αφού υποστούν μια ή περισσότερες εργασίες τελειοποίησης, επανεξάγονται ως παράγωγα προϊόντα σε τρίτες χώρες.

Ο όρος μεταποίηση προβλέπει οποιαδήποτε μεταποιητική δραστηριότητα, από την απλή επανασυσκευασία προϊόντων ως την πλέον σύνθετη μεταποιητική δραστηριότητα.

97. Ποιοι μπορούν να κάνουν χρήση του καθεστώτος Τελειοποίησης προς Επανεξαγωγή;

Το καθεστώς απευθύνεται σε πρόσωπα ή εταιρείες εγκαταστημένες εντός της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

Επίσης χρήση των διατάξεων του καθεστώτος μπορούν να κάνουν πρόσωπα ή εταιρείες οι οποίες βρίσκονται εκτός Κοινότητας, με την προϋπόθεση ότι τα υπό μεταποίηση εμπορεύματα δεν έχουν εμπορικό χαρακτήρα.

98. Πώς γίνεται η υπαγωγή των εμπορευμάτων στο καθεστώς Τελειοποίησης προς Επανεξαγωγή;

Η υπαγωγή των εμπορευμάτων στο καθεστώς της Τελειοποίησης προς Επανεξαγωγή προϋποθέτει την έκδοση σχετικής άδειας, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου στην αρμόδια τελωνειακή αρχή.

Αίτηση μπορεί να υποβληθεί από το πρόσωπο που πραγματοποιεί τη μεταποίηση ή από το πρόσωπο εκείνο που έχει αναλάβει να εκτελέσει τις εργασίες τελειοποίησης, εκ μέρους κάποιου άλλου.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης αποτελεί η επίκληση του λόγου που θα δικαιολογούσε μια τέτοια εισαγωγή (οικονομικός όρος) και η ταυτόχρονη υποστήριξή του με τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία.

Η αρμόδια Τελωνειακή Αρχή με τη σειρά της υποχρεούται εντός των προβλεπόμενων χρονικών προθεσμιών να εγκρίνει ή να απορρίψει την αίτηση εξετάζοντας κατά περίπτωση αν η εν λόγω εισαγωγή εξασφαλίζει το συμφέρον των Κοινοτικών παραγωγών.

99. Ποια είναι η διάρκεια ισχύος της άδειας στο καθεστώς Τελειοποίησης προς Επανεξαγωγή;

Η ισχύς της άδειας δεν είναι δυνατόν να υπερβαίνει τα τρία έτη, με εξαίρεση ορισμένα αγροτικά και γαλακτοκομικά προϊόντα όπου οι προθεσμίες περιορίζονται στους έξι και τρεις μήνες αντίστοιχα.

100. Υπάρχει δυνατότητα Τελειοποίησης προς Επανεξαγωγή σε περισσότερα του ενός Κράτη-Μέλη;

Το καθεστώς της τελειοποίησης προς επανεξαγωγή προβλέπει την δυνατότητα μεταποίησης των εισαγομένων προϊόντων σε περισσότερα του ενός Κράτη-Μέλη, μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου και έκδοση ανάλογης άδειας που θα καλύπτει το σύνολο της μεταποιητικής διαδικασίας (Ενιαία `Αδεια).

ΤΕΛΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣ ΕΠΑΝΕΙΣΑΓΩΓΗ

101. Τι είναι το καθεστώς της Τελειοποίησης προς Επανεισαγωγή;

Το καθεστώς της Τελειοποίησης προς Επανεισαγωγή (Παθητική Τελειοποίηση) είναι το τελωνειακό καθεστώς βάσει των διατάξεων του οποίου επιτρέπεται, εφόσον συντρέχουν ορισμένες προϋποθέσεις, η προσωρινή εξαγωγή Κοινοτικών εμπορευμάτων σε τρίτες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση χώρες για τελειοποίηση και επανεισαγωγή των παραγώγων προϊόντων, με μερική ή ολική απαλλαγή από τους εισαγωγικούς δασμούς.

102. Ποια οφέλη απορρέουν από την υπαγωγή εμπορευμάτων στο καθεστώς Τελειοποίησης προς Επανεισαγωγή;

Το καθεστώς επιτρέπει στους δικαιούχους να επωφεληθούν από το χαμηλότερο κόστος εργασίας, που ενδέχεται να υπάρχει εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, και να ενθαρρύνει την χρήση Κοινοτικών πρώτων υλών για τη παραγωγή τελικών προϊόντων.

Επίσης στα πλαίσια των διατάξεων του συστήματος "σταθερών ανταλλαγών", προβλέπεται η δυνατότητα επιστροφής σε τρίτη χώρα ενός προϊόντος, με σκοπό την επισκευή του ή τη αντικατάστασή του από κάποιο άλλο (προϊόν αντικατάστασης).

103. Ποιοι μπορούν να κάνουν χρήση του καθεστώτος Τελειοποίησης προς Επανεισαγωγή;

Η έγκριση για την υπαγωγή στο καθεστώς χορηγείται σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, εγκαταστημένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση εφόσον παρέχουν τα εχέγγυα κατά την άποψη της Τελωνειακής Αρχής.

104. Πώς γίνεται η υπαγωγή των εμπορευμάτων στο καθεστώς Τελειοποίησης προς Επανεισαγωγή;

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υπαγωγή στο καθεστώς Τελειοποίησης προς Επανεισαγωγή (Παθητική Τελειοποίηση) είναι η έκδοση έγκρισης, η οποία χορηγείται ύστερα από εξέταση της αίτησης μετά των συνημμένων δικαιολογητικών και εφόσον η συγκεκριμένη μεταποιητική πράξη που θα πραγματοποιηθεί εκτός του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας, δεν επιφέρει βλάβη σε βάρος των Κοινοτικών συμφερόντων.

105. Ποια είναι η διάρκεια ισχύος της άδειας στο καθεστώς Τελειοποίησης προς Επανεισαγωγή;

Η διάρκεια της ισχύος της άδειας καθορίζεται σε τρία έτη, με δυνατότητα παράτασης, όπως ισχύει και στο καθεστώς της Τελειοποίησης προς Επανεξαγωγή.

ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟ ΕΛΕΓΧΟ

106. Τι είναι το καθεστώς της Μεταποίησης υπό Τελωνειακό Έλεγχο;

Το καθεστώς της Μεταποίησης υπό Τελωνειακό Έλεγχο αποτελεί τελωνειακό οικονομικό καθεστώς, μέσω του οποίου επιτρέπεται η εισαγωγή προϊόντων τρίτων χωρών στο εσωτερικό του τελωνειακού εδάφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ταυτόχρονη αναστολή δασμών και φόρων, με σκοπό να υποστούν συγκεκριμένου είδους εργασίες μεταποίησης, όπως αυτές περιγράφονται στο Παράρτημα 76 του Καν. (ΕΚ) 993/01 και στην συνέχεια τα μεταποιημένα αυτά προϊόντα να τεθούν σ΄ ελεύθερη κυκλοφορία και ανάλωση εντός της Κοινότητας, με την καταβολή των αναλογούντων στο τελικό προϊόν δασμών και φόρων.

107. Ποιο οικονομικό πλεονέκτημα απορρέει από το καθεστώς;

Το οικονομικό πλεονέκτημα, η ύπαρξη του οποίου αποτελεί και προϋπόθεση για την υπαγωγή εμπορευμάτων στο καθεστώς, συνίσταται στην παροχή της δυνατότητας εισαγωγής προϊόντος με μικρότερους εισαγωγικούς δασμούς, λαμβάνοντας υπόψη τις περιπτώσεις εκείνες όπου οι δασμοί που επιβάλλονται στο τελικό προϊόν είναι χαμηλότεροι από τους δασμούς που επιβάλλονται στην πρώτη ύλη που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή του προϊόντος, δεδομένου ότι η καταβολή των υψηλότερων αυτών δασμών θα μπορούσε να οδηγήσει σε στέρηση της Κοινοτικής μεταποιητικής βιομηχανίας από κάθε ανταγωνιστικότητα έναντι τρίτων που καταβάλλουν χαμηλότερους δασμούς για την εισαγωγή των αντίστοιχων μεταποιημένων προϊόντων.

108. Ποιοι μπορούν να κάνουν χρήση του καθεστώτος;

Η υπαγωγή εμπορευμάτων στο καθεστώς γίνεται με την έκδοση άδειας Μεταποίησης υπό Τελωνειακό Έλεγχο, η οποία χορηγείται μετά από αίτηση του προσώπου που πραγματοποιεί ή για λογαριασμό του οποίου πραγματοποιείται η μεταποίηση.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Ε.Φ.Κ. ΣΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ

109. Σε ποιες περιπτώσεις επιστρέφεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης;

Σύμφωνα με τον Ν. 2861/54 "περί μέτρων ενίσχυσης της εξαγωγής βιομηχανικών και άλλων εγχωρίων προϊόντων", επιστρέφονται στον εξαγωγέα οι δασμοί και λοιποί φόροι που αναλογούν σε πρώτες ύλες και καύσιμες ύλες, στερεές ή υγρές, που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή των εξαγόμενων προϊόντων.

Η ανωτέρω επιστροφή ενεργείται υπό την προϋπόθεση ότι η εξαγωγή των βιομηχανικών προϊόντων λαμβάνει χώρα εντός δύο ετών κατ΄ ανώτατο όριο , από την εισαγωγή των πρώτων υλών ή καυσίμων και εφόσον υποβληθεί αίτηση περί επιστροφής στο τελωνείο από το οποίο πραγματοποιείται η εξαγωγή, μαζί με την κατάθεση της διασάφησης εξαγωγής.

Η αριθ. Δ. 1116/93 Α.Υ.Ο. που αφορούσε την διαδικασία επιστροφής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που αναλίσκονται για την παραγωγή εγχωρίων προϊόντων με προορισμό ενδοκοινοτικές αποστολές, με την προϋπόθεση υποβολής αίτησης εντός 18/μήνου από της ημερομηνίας έκδοσης του τιμολογίου πώλησης, καταργήθηκε από 01.03.2002.

110. Ποια η προθεσμία ισχύος της απόφασης καθορισμού συντελεστή απόδοσης καυσίμων;

Η προθεσμία ισχύος της απόφασης της επιτροπής που καθορίζει τους συντελεστές απόδοσης καυσίμων, καλύπτει το οικονομικό έτος της ενδιαφερόμενης εταιρείας και όχι περισσότερα έτη.

ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗ

111. Τι είναι Τελωνειακή Αποταμίευση;

Τελωνειακή Αποταμίευση είναι ένα τελωνειακό καθεστώς το οποίο μπορεί να εφαρμοσθεί στα εισαγόμενα εμπορεύματα, και συνίσταται στην τοποθέτηση των εμπορευμάτων σε αποθήκες αποταμίευσης εγκεκριμένες από την τελωνειακή υπηρεσία, όπου μπορούν να παραμείνουν για απεριόριστο χρονικό διάστημα με αναστολή καταβολής των δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων.

Για να εξέλθουν από την αποθήκη προκειμένου να διατεθούν στην κατανάλωση πρέπει να καταβληθούν οι δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις.

112. Ποιοι μπορεί να συστήσουν αποθήκη αποταμίευσης;

- Μόνο πρόσωπα που ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα (εισαγωγείς, αποθηκευτικές επιχειρήσεις, μεταφορικές εταιρείες, εφοδιαστικές επιχειρήσεις κ.λ.π.)

- Ιδιώτες δεν μπορούν να συστήσουν αποθήκη αποταμίευσης.

113. Πώς εγκρίνεται μία αποθήκη αποταμίευσης;

- Ο ενδιαφερόμενος απευθύνεται στο τελωνείο στο οποίο υπάγονται, κατά χωρική αρμοδιότητα, οι αποθηκευτικές εγκαταστάσεις για τις οποίες ζητείται η έγκριση ως αποθήκες αποταμίευσης, προκειμένου το τελωνείο να διενεργήσει αυτοψία των χώρων.

- Μετά την αυτοψία ο ενδιαφερόμενος απευθύνεται στην τελωνειακή περιφέρεια, ( καθοδηγείται από το τελωνείο), όπου συμπληρώνει την αίτηση για την χορήγηση άδειας αποθήκης τελωνειακής αποταμίευσης.

Η αίτηση είναι σχεδιασμένη από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και το έντυπο χορηγείται από την τελωνειακή περιφέρεια.

Μαζί με την αίτηση συνυποβάλλονται και τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

• Καταστατικό - έναρξη επιτηδεύματος.

• Απόσπασμα ποινικού μητρώου

• Τοπογραφικό και άδεια ανέγερσης του κτιρίου

• Πυροσβεστική κάλυψη

• Έγγραφα κυριότητας ή μίσθωσης του χώρου

• Λογιστικό σχέδιο παρακολούθησης των εμπορευμάτων.

114. Τι άλλο απαιτείται;

- Απαιτείται κατάθεση εγγυητικής επιστολής που να καλύπτει το 20% των δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων των εμπορευμάτων που ευρίσκονται ανά πάσα στιγμή στην αποθήκη ( για ένα τύπο αποθηκών - τύπος Β- απαιτείται 100%).

- Επίσης για την λειτουργία της αποθήκης καταβάλλεται ετησίως διοικητικό κόστος το οποίο είναι ανάλογο του εμβαδού της αποθήκης και έγκειται σε:

500 € για κάθε στεγασμένο χώρο μέχρι 1000 τ.μ ή υπαίθριο μέχρι 10000 τ.μ Σε περίπτωση υπέρβασης των παραπάνω ορίων το διοικητικό κόστος αυξάνεται με ανάλογο επιμερισμό του ανωτέρω ποσού.

Το ανωτέρω ποσό δεν μπορεί να υπερβεί τα 3000 € για κάθε άδεια αποθήκης αποταμίευσης.

115. Ποιοι είναι οι τύποι αποθηκών αποταμίευσης;

- Δημόσιες Αποθήκες, τις οποίες διαχειρίζονται ιδιωτικές επιχειρήσεις και ονομάζονται έτσι διότι σ΄ αυτές μπορεί να αποταμιεύσει εμπορεύματα οποιοδήποτε πρόσωπο ακόμα και ιδιώτης.

- Ιδιωτικές αποθήκες όπου αποταμιεύει τα εμπορεύματά του μόνο ο κάτοχος της αποθήκης.

116. Τι εμπορεύματα μπορούν να τοποθετηθούν στις αποθήκες αποταμίευσης;

Κατ΄ αρχάς οποιοδήποτε εμπόρευμα, αλλά εφόσον πρόκειται για εμπορεύματα επικίνδυνα για την δημόσια τάξη, ασφάλεια, υγεία, περιβάλλον κ.λ.π, τότε πρέπει να υπάρχουν οι απαραίτητες άδειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

117. Πώς εισέρχονται τα εμπορεύματα σε αποθήκη αποταμίευσης;

Τα εμπορεύματα προσκομίζονται στο τελωνείο, όπου κατατίθεται από τον κάτοχό τους διασάφηση αποταμίευσης. Μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων από το τελωνείο εκδίδεται άδεια παραλαβής των εμπορευμάτων. Τότε τα εμπορεύματα μπορούν να οδηγηθούν στην εγκεκριμένη αποθήκη τελωνειακής αποταμίευσης, όπου και παραμένουν στην κατάσταση που εισήχθησαν.

118. Τι προορισμό μπορούν να πάρουν τα εμπορεύματα από μία αποθήκη τελωνειακής αποταμίευσης;

Οποιονδήποτε αποδεκτό τελωνειακό προορισμό (επανεξαγωγή, τοποθέτηση σε Ελεύθερη Ζώνη, θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία και ανάλωση, καταστροφή, εγκατάλειψη, διαμετακόμιση κ.λ.π).

119. Πώς εξέρχονται τα εμπορεύματα από την αποθήκη αποταμίευσης;

Για να εξέλθουν τα εμπορεύματα από την αποθήκη πρέπει να κατατεθεί από τον κάτοχό τους παραστατικό (διασάφηση) με το οποίο δίνεται ένας προορισμός στο εμπόρευμα. Το τελωνείο διενεργεί τους ελέγχους που απαιτούνται και εκδίδει άδεια παραλαβής των εμπορευμάτων. Βάσει αυτής της αδείας μπορούν να εξέλθουν από την αποθήκη.

120. Ποιες είναι οι διατάξεις στις οποίες στηρίζεται το καθεστώς αποταμίευσης;

- Τα άρθρα 98-113 του καν ΕΟΚ 2913/92

- Τα άρθρα 496-523 του καν ΕΟΚ 2454/93

- Η Τ.1460/10/Γ0019/21-03-2002 Α.Υ.Ο ( ΦΕΚ 468/Β/15-04-2002)

ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΑΝΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 40 ΚΑΝ. (Ε.Κ.) 800/99

121. Τι είναι;

Αποθήκες ανεφοδιασμού του άρθρου 40 καν.(Ε.Κ) 800/99, είναι οι χώροι στους οποίους εισέρχονται Κοινοτικά προϊόντα της Κοινοτικής Αγροτικής Πολιτικής (Κ.Α.Π), τα οποία δικαιούνται επιστροφής κατά την εξαγωγή.

122. Ποιοι μπορεί να συστήσουν αποθήκη ανεφοδιασμού του άρθρου 40 καν.(Ε.Κ) 800/99;

- Μόνο πρόσωπα που ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα και κυρίως εφοδιαστικές επιχειρήσεις.

- Ιδιώτες δεν μπορούν να συστήσουν αποθήκη ανεφοδιασμού.

123. Πώς εγκρίνεται μία αποθήκη ανεφοδιασμού του άρθρου 40 καν.(Ε.Κ) 800/99;

- Ο ενδιαφερόμενος απευθύνεται στο τελωνείο στο οποίο υπάγονται, κατά χωρική αρμοδιότητα, οι αποθηκευτικές εγκαταστάσεις για τους οποίους ζητείται η έγκριση ως αποθήκες ανεφοδιασμού, προκειμένου το τελωνείο να διενεργήσει αυτοψία των χώρων.

- Μετά την αυτοψία ο ενδιαφερόμενος απευθύνεται στην τελωνειακή περιφέρεια, (καθοδηγείται από το τελωνείο), όπου συμπληρώνει την αίτηση για την έγκριση της αποθήκης.

Η αίτηση είναι προσχεδιασμένη, το έντυπο χορηγείται από την τελωνειακή περιφέρεια.

Μαζί με την αίτηση συνυποβάλλονται και τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

• Υπεύθυνη δήλωση που να δεσμεύεται ο υπόχρεος ότι θα φορτώνει τα προϊόντα για ανεφοδιασμό στην κοινότητα των πλοίων, των αεροσκαφών και των εξέδρων γεώτρησης.

• Καταστατικό - έναρξη επιτηδεύματος.

• Απόσπασμα ποινικού μητρώου

• Τοπογραφικό και άδεια ανέγερσης του κτιρίου

• Πυροσβεστική κάλυψη

• Έγγραφα κυριότητας ή μίσθωσης του χώρου.

• Λογιστικό σχέδιο παρακολούθησης των εμπορευμάτων.

• Έγκριση εφαρμογής απλοποιημένων διαδικασιών κατά τον εφοδιασμό.

- Απαιτείται κατάθεση εγγυητικής επιστολής, στο τελωνείο που να καλύπτει το 20% των δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων των εμπορευμάτων, που ευρίσκονται ανά πάσα στιγμή στην αποθήκη.

124. Μπορεί στον ίδιο χώρο που λειτουργεί αποθήκη αποταμίευσης να λειτουργεί και αποθήκη ανεφοδιασμού του άρθρου 40 ΚΑΝ. (ΕΚ) 800/99;

Μπορεί στον ίδιο χώρο να λειτουργούν και τα 2 καθεστώτα, αλλά απαιτείται ξεχωριστή άδεια για το καθένα.

125. Τι εμπορεύματα μπορούν να τοποθετηθούν στις αποθήκες ανεφοδιασμού του άρθρου 40 καν.(Ε.Κ) 800/99;

Κοινοτικά προϊόντα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (Κ.Α.Π), τα οποία δικαιούνται επιδοτήσεων κατά την εξαγωγή τους.

126. Πώς εισέρχονται τα προϊόντα στις αποθήκες;

Τα ως άνω προϊόντα, εισέρχονται και τοποθετούνται στην αποθήκη, υπό την κάλυψη παραστατικού εξαγωγής, το οποίο έχει κατατεθεί και γίνει αποδεκτό στο αρμόδιο Τελωνείο.

Με την είσοδο των εμπορευμάτων στην αποθήκη ανεφοδιασμού, η οποία ευρίσκεται υπό Τελωνειακό έλεγχο, το τελωνείο ενημερώνει τον αρμόδιο οργανισμό (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε) ο οποίος προκαταβάλλει στον δικαιούχο το ποσόν της επιδότησης που δικαιούται.

127. Τι προορισμό μπορούν να πάρουν τα εμπορεύματα από μία αποθήκη ανεφοδιασμού του άρθρου 40 καν.(Ε.Κ) 800/99;

Τα προϊόντα των αποθηκών αυτών μπορούν να πάρουν μόνο ένα προορισμό, να αποτελέσουν εφόδια πλοίων, αεροσκαφών, ή εξεδρών γεώτρησης.

128. Πώς εξέρχονται τα προϊόντα από την αποθήκη;

Ο ενδιαφερόμενος συμπληρώνει ένα Δελτίο Παράδοσης Επιδοτούμενων Εφοδίων το οποίο μπορεί ταυτόχρονα να είναι και Δελτίο Αποστολής και οδηγεί τα προϊόντα στο πλοίο, στο αεροσκάφος ή στην εξέδρα γεώτρησης, όπου γίνεται πράξη παράδοσης παραλαβής, ενώ μπορεί κατά την φόρτωση να υποστεί και τελωνειακό έλεγχο.

129. Μπορούν τα συγκεκριμένα προϊόντα να μεταφερθούν σε μια άλλη αποθήκη ανεφοδιασμού εντός της χώρας ή εντός της κοινότητας;

Μπορούν να μεταφερθούν και για τις δύο περιπτώσεις. Η μεταφορά θα ενεργηθεί με την κάλυψη Τ5, το οποίο κατατίθεται στο τελωνείο πριν την έξοδο των προϊόντων από την αποθήκη.

130. Τι γίνεται σε περίπτωση που τα προϊόντα αυτά δεν μπορούν να πάνε στον προορισμό τους γιατί χάλασαν, παρήλθε η ημερομηνία λήξεως τους κλπ;

Επειδή οι επιδοτήσεις έχουν προκαταβληθεί, σαν το εμπόρευμα ήδη να έχει γίνει εφόδιο, ο κάτοχος είναι υποχρεωμένος να επιστρέψει το ποσόν των δασμών προσαυξημένο κατά 20/% ή προσαυξημένο κατά 40% σε περίπτωση που η επιστροφή έχει γίνει σε άλλο κράτος μέλος.

ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΖΩΝΕΣ - ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ

131. Τι είναι Ε.Ζ - Ε.Α;

Οι Ελεύθερες Ζώνες και Ελεύθερες Αποθήκες αποτελούν τμήματα του Τελωνειακού Εδάφους της Κοινότητας ή χώρους που βρίσκονται στο έδαφος αυτό, χωρισμένα από το υπόλοιπο εν λόγω τελωνειακό έδαφος εντός του οποίου όμως τα εισερχόμενα μη κοινοτικά εμπορεύματα, αφενός μεν από δασμολογική άποψη και άποψη εμπορικής πολιτικής θεωρούνται ότι δεν βρίσκονται στο τελωνειακό έδαφος της κοινότητας, αφετέρου δε τα εγχώρια ή τελούντα σε ελεύθερη κυκλοφορία εμπορεύματα αποτελούν, κατά κανόνα, αντικείμενα εξαγωγής.

132. Πώς ιδρύεται η Ε.Ζ - ΕΑ;

Η ίδρυση της Ε.Ζ - Ε.Α ενεργείται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Ο ενδιαφερόμενος για ίδρυση Ε.Ζ ή Ε.Α υποβάλλει αίτηση στην αρμόδια Δ/νση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η οποία συνοδεύεται από οικονομική μελέτη και μελέτη σκοπιμότητας για την οποία ζητείται η ίδρυση της Ε.Ζ ή Ε.Α και στην οποία αναλύονται:

α) Η υπάρχουσα ή προβλεπόμενη διακίνηση μη κοινοτικών εμπορευμάτων μέσω της προτεινόμενης Ε.Ζ ή Ε.Α.

β) Η προσδοκώμενη συμβολή της Ε.Ζ ή Ε.Α στην αύξηση της εμπορευματικής διακίνησης μη κοινοτικών εμπορευμάτων σε συνδυασμό με τα αναμενόμενα γενικότερα οικονομικά οφέλη από τη λειτουργία τους.

γ) Τα εχέγγυα για τη σωστή διοίκηση ή εκμετάλλευση της Ε.Ζ ή για τη σωστή διαχείριση των εμπορευμάτων στην περίπτωση της Ε.Α.

Ο Υπουργός λόγω της οικονομικής σπουδαιότητας της Ε.Ζ και των δεσμεύσεων που αναλαμβάνει το Δημόσιο προτού προχωρήσει στην έκδοση της απόφασης ίδρυσης, ζητά από τα Υπουργεία Ανάπτυξης, Εξωτερικών, Εθνικής `Αμυνας ή Εμπορικής Ναυτιλίας, κατά περίπτωση, τις θέσεις τους, τις οποίες και λαμβάνει υπόψη του για την έκδοση της τελικής απόφασης.

Με την ίδια απόφαση ορίζεται ο Διαχειριστής της Ε.Ζ - Ε.Α, καθώς και το γενικό πλαίσιο λειτουργίας της.

Η διοίκηση και εκμετάλλευση των Ε.Ζ ανατίθεται σε νομικά πρόσωπα, των δε Ε.Α σε οιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο.

133. Πότε μπορεί να αρχίσει να λειτουργεί η Ε.Ζ - Ε.Α;

Η Ε.Ζ ή Ε.Α μπορεί να αρχίσει να λειτουργεί, αφού εκδοθεί απόφαση από τον Γενικό Διευθυντή Τελωνείων, η οποία θα εγκρίνει την λογιστική αποθήκης που θα τηρείται, τις τελωνειακές διαδικασίες που θα εφαρμόζονται για την λειτουργία της, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια ώστε να ικανοποιείται ο τελωνειακός έλεγχος.

134. Ποιοι είναι οι τύποι Ελεύθερων Ζωνών;

Σήμερα, μετά την τροποποίηση του Καν (ΕΟΚ) 2913/92 του Συμβουλίου και του Καν (ΕΟΚ) 2454/93 της Επιτροπής, στον ήδη υπάρχον τύπο Ε.Ζ, που ονομάστηκε Ε.Ζ ελέγχου τύπου Ι, προστέθηκε & αυτός της Ε.Ζ ελέγχου τύπου ΙΙ.

135. Τι είναι Ελεύθερη Ζώνη Ελέγχου τύπου Ι;

Η Ε.Ζ τύπου Ι βασίζεται στην ύπαρξη περίφραξης, της οποίας η περίμετρος και τα σημεία εισόδου - εξόδου, τα οποία καθορίζονται από την Τελωνειακή Αρχή, υπόκεινται σε τελωνειακή επιτήρηση.

Τα πρόσωπα καθώς και τα οχήματα που εισέρχονται στην Ε.Ζ υποβάλλονται σε έλεγχο και μπορεί να απαγορευθεί η είσοδός τους, εφόσον δεν παρέχουν τα απαραίτητα εχέγγυα.

Ο έλεγχος των εισερχομένων και εξερχόμενων εμπορευμάτων ενεργείται από την τελωνειακή αρχή στα σημεία εισόδου - εξόδου της Ε.Ζ, γι αυτό πρέπει να προσκομίζονται και να κατατίθενται, στον τελωνειακό υπάλληλο που έχει ορισθεί αντίγραφα των εγγράφων μεταφοράς.

136. Πώς πραγματοποιείται η είσοδος και παραμονή των εμπορευμάτων στην Ε.Ζ τύπου Ι;

Η διάρκεια παραμονής των εμπορευμάτων στην Ε.Ζ δεν υπόκειται σε περιορισμούς πλην των κοινοτικών γεωργικών προϊόντων, που δικαιούνται επιδοτήσεων κατά την εξαγωγή, για τα οποία η διάρκεια παραμονής είναι περιορισμένη και είναι αυτή που προβλέπεται από τον κανονισμό Ε.Κ 800/99.

Στην Ε.Ζ μπορούν να εισέρχονται κοινοτικά και μη κοινοτικά εμπορεύματα.

Για τα κοινοτικά εμπορεύματα απαιτείται η απόδειξη του κοινοτικού τους χαρακτήρα. άλλως λογίζονται για εμπορεύματα τρίτων χωρών για την εφαρμογή των εισαγωγικών δασμών και κοινοτικά σε περίπτωση που εφαρμόζονται εξαγωγικοί δασμοί..

Τα εμπορεύματα εισάγονται στην Ε.Ζ είτε:

- απευθείας από την θάλασσα ή τον αέρα, οπότε σε αυτήν την περίπτωση δεν υπάρχει καμία τελωνειακή διατύπωση αλλά ο διαχειριστής είναι υποχρεωμένος να κάνει την σχετική εγγραφή στην λογιστική αποθήκης και να ενημερώσει το τελωνείο ελέγχου εντός του διαστήματος που έχει καθοριστεί από την σχετική απόφαση του Γενικού Διευθυντή Τελωνείων, για την άφιξή τους. Στην συγκεκριμένη περίπτωση δηλαδή, δεν απαιτείται η προσκόμιση των εμπορευμάτων στο τελωνείο ούτε η κατάθεση δηλωτικού.

- Εμπορεύματα που δεν εισάγονται απευθείας στην Ε.Ζ. Τα συγκεκριμένα εμπορεύματα πριν την είσοδό τους στην Ε.Ζ έχουν υπαχθεί σε κάποιο τελωνειακό καθεστώς με συνηθέστερο αυτό της κοινοτικής διαμετακόμισης. Τα εμπορεύματα αυτά πριν την είσοδό τους στην Ε.Ζ πρέπει να προσκομίζονται στο τελωνείο, ώστε να εκκαθαριστεί το προηγούμενο καθεστώς και μετά εισέρχονται στην Ε.Ζ και εγγράφονται στη λογιστική αποθήκης όπως και στην προηγούμενη περίπτωση.

- Επίσης αντικείμενο των προβλεπομένων τελωνειακών διατυπώσεων αποτελούν σε κάθε περίπτωση και τα κοινοτικά γεωργικά προϊόντα που δικαιούνται επιστροφή κατά την εξαγωγή.

Ο βασικός σκοπός ίδρυσης Ε.Ζ ή Ε.Α είναι η αποθήκευση, κυρίως, μη κοινοτικών εμπορευμάτων και η μέσω αυτών εξυπηρέτηση του διεθνούς εμπορίου με παράλληλη όμως διασφάλιση των δημοσιονομικών συμφερόντων.

Τα εμπορεύματα που εισάγονται στην Ε.Ζ υπόκεινται σε περιορισμούς εφόσον με σχετικές αποφάσεις απαγορεύεται η είσοδος τους στο τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας (εμπάργκο Ο.Η.Ε κ.λπ). Τούτο προκύπτει και από τον ορισμό της Ε.Ζ, στον οποίο αναφέρεται ότι οι Ε.Ζ αποτελούν τμήματα του τελωνειακού εδάφους της κοινότητας, οπότε εάν ισχύουν απαγορεύσεις εισόδου στο τελωνειακό έδαφος ισχύουν και για τις Ε.Ζ.

Εγχώρια και κοινοτικά εμπορεύματα που εισάγονται σε Ε.Ζ, δεν τυγχάνουν κάποιας φορολογικής απαλλαγής ή αναστολής λόγω της εισόδου τους στην Ε.Ζ., αντιμετωπίζονται δηλαδή όπως και στο υπόλοιπο έδαφος.

Εμπορεύματα που καταναλώνονται ή χρησιμοποιούνται εντός της Ε.Ζ, πριν την κατανάλωσή τους ή χρησιμοποίησή τους οφείλουν να καταβάλλουν τους οφειλόμενους εισαγωγικούς δασμούς και τις αναλογούσες φορολογικές επιβαρύνσεις.

Εντός της Ε.Ζ επιτρέπεται η άσκηση δραστηριοτήτων βιομηχανικής ή εμπορικής φύσης ή παροχής υπηρεσιών με προηγούμενη όμως ενημέρωση των τελωνειακών αρχών.

Στην Ε.Ζ μπορούν να εγκατασταθούν διάφορες επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται εντός αυτής, με την υποχρέωση τήρησης λογιστικής αποθήκης, η οποία εγκρίνεται από τον Γενικό Διευθυντή Τελωνείων.

Οι διατάξεις που ρυθμίζουν τις Ε.Ζ τύπου Ι ισχύουν και για τις Ε.Α

137. Τι είναι Ελεύθερη Ζώνη Ελέγχου τύπου ΙΙ;

Η Ελεύθερη Ζώνη Ελέγχου τύπου ΙΙ έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

α) μη υποχρεωτική περίφραξη

β) υποχρεωτική προσκόμιση των εμπορευμάτων στις τελωνειακές αρχές, με κατάθεση του οικείου Δηλωτικού και την εφαρμογή των προβλεπόμενων τελωνειακών διατυπώσεων και κατάθεση Διασάφησης αποταμίευσης για την είσοδό τους σε Ε.Ζ τύπου ΙΙ.

γ) Η λογιστική που τηρείται είναι αυτή που προβλέπεται από τις διατάξεις της τελωνειακής αποτ/σης.

δ) άμεση απελευθέρωση των κοινοτικών με την πιστοποίηση του κοινοτικού τους χαρακτήρα, βάσει των συνοδευτικών εγγράφων,

ε) οι έλεγχοι στηρίζονται στις λογιστικές εγγραφές με βάση τις διατάξεις του καθεστώτος της Τελωνειακής Αποταμίευσης, όπου δίδεται η δυνατότητα απλών εργασιών (συνήθεις εργασίες, του παραρτήματος 72 του Καν (ΕΟΚ)2454/93 που επιτρέπονται στο καθεστώς της τελωνειακής αποταμίευσης.

Κοινό στοιχείο και των δύο τύπων Ε.Ζ. είναι η ύπαρξη φορέα Διοίκησης και η απεριόριστη παραμονή εμπορευμάτων χωρίς επιβαρύνσεις.

Η Ε.Ζ τύπου ΙΙ ενδείκνυται στις περιπτώσεις που το λιμάνι δεν μπορεί να διαχωριστεί έτσι ώστε ένα τμήμα του να λειτουργεί ως Ε.Ζ τύπου Ι και ένα άλλο τμήμα του ως κοινοτικός λιμένας, ώστε να διευκολύνεται το κοινοτικό εμπόριο.

Στην Ελλάδα υπάρχουν και λειτουργούν 3 Ε.Ζ: 1) Ε.Ζ Ελέγχου τύπου ΙΙ Λιμένος Πειραιώς, 2) Ε.Ζ Ελέγχου τύπου Ι λιμένος Θεσσαλονίκης, 3) Ε.Ζ Ελέγχου τύπου Ι λιμένος Ηρακλείου Κρήτης.

138. Ποιες οι διατάξεις που διέπουν την λειτουργία των Ε.Ζ;

Οι διατάξεις που διέπουν τον προορισμό των Ε.Ζ και Ε.Α είναι:

- Τα άρθρα 166- 181 του καν ΕΟΚ 2913/92

- Τα άρθρα 799- 814 του καν ΕΟΚ 2454/93

- Το άρθρο 39 του Ν. 2960/01 Περί τελωνειακού κώδικα.

- Η Τ. 10970/110/Γ0019/93 Α.Υ.Ο

Ε.Φ.Κ. - ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΗ

139. Σε ποιες περιπτώσεις τα ενεργειακά προϊόντα απαλλάσσονται ολικά ή μερικά από τον Ε.Φ.Κ.;

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, οι ολικές και μερικές απαλλαγές από τον Ε.Φ.Κ. που προβλέπονται για τα ενεργειακά προϊόντα είναι οι ακόλουθες:

α. Ολικές απαλλαγές

1. Όταν δεν ορίζεται για τα ενεργειακά προϊόντα συντελεστής Ε.Φ.Κ. και εφόσον τα προϊόντα αυτά δεν χρησιμοποιούνται ως καύσιμα θέρμανσης ή κινητήρων.

2. Όταν έχουν τεθεί σε ανάλωση σε άλλο κράτος μέλος, περιέχονται στις κανονικές δεξαμενές καυσίμων εμπορικών οχημάτων με κινητήρα και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμα από τα εν λόγω οχήματα, καθώς και σε ειδικά εμπορευματοκιβώτια και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για τη λειτουργία, κατά τη διάρκεια της μεταφοράς, των συστημάτων με τα οποία τα εν λόγω εμπορευματοκιβώτια είναι εξοπλισμένα.

3. Όταν καταναλώνονται εντός μίας εγκατάστασης παραγωγής ενεργειακών προϊόντων, εάν η κατανάλωση αυτή συνίσταται σε ενεργειακά προϊόντα που παράγονται εντός της εγκατάστασης.

4. Όταν παραλαμβάνονται προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμα για τις αεροπορικές μεταφορές, εκτός των ιδιωτικών πτήσεων αναψυχής.

5. Όταν παραλαμβάνονται προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμα για τη ναυσιπλοΐα στα ύδατα της Κοινότητας, συμπεριλαμβανομένης της επαγγελματικής αλιείας, εκτός από την περίπτωση χρησιμοποίησής τους σε ιδιωτικά σκάφη αναψυχής και ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται επί ενός σκάφους αναψυχής. Τα ενεργειακά προϊόντα που χρησιμοποιούνται ως καύσιμα για τη ναυσιπλοΐα εκτός των υδάτων της Κοινότητας, δεν αποτελούν αντικείμενο του Ε.Φ.Κ..

6. Το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) που προορίζεται να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά ως ηλεκτρομονωτικό υλικό ηλεκτρικών μετασχηματιστών.

7. Το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL), το φωτιστικό πετρέλαιο (κηροζίνη), το ελαφρύ πετρέλαιο (White Spirit) και άλλα ελαφρά λάδια που παραλαμβάνονται από βιομηχανίες ή βιοτεχνίες και προορίζονται να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά ως πρώτη ύλη για την παραγωγή των προϊόντων τους.

8. Οι αρωματικοί υδρογονάνθρακες (βενζόλιο, τολουόλιο, ξυλόλιο) που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν από βιομηχανίες ή βιοτεχνίες ως πρώτη ύλη για την παραγωγή των προϊόντων τους.

9. Ο λιθάνθρακας, λιγνίτης και οπτάνθρακας (κοκ) που χρησιμοποιούνται για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, για ορυκτολογική κατεργασία, καθώς επίσης για χημική αναγωγή, ηλεκτρολυτική και μεταλλουργική κατεργασία.

β. Μερικές απαλλαγές

1. Στο υγραέριο και το μεθάνιο που χρησιμοποιούνται στη γεωργία.

2. Στη βενζίνη εκχύλισης (εξάνιο).

3. Στο πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

4. Στο πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, με διαδικασία επιστροφής φόρου.

5. Στο πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) που χρησιμοποιείται από τις βιομηχανικές, βιοτεχνικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, καθώς και από τα νοσηλευτικά και προνοιακά ιδρύματα, με διαδικασία επιστροφής φόρου.

6. Στο πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) και στο φωτιστικό πετρέλαιο (κηροζίνη) που χρησιμοποιούνται ως καύσιμο θέρμανσης για τη χρονική περίοδο από την 15η Οκτωβρίου μέχρι και την 30η Απριλίου κάθε έτους (ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης, με διαδικασία επιστροφής φόρου).

γ. Λοιπές απαλλαγές

Όταν προορίζονται:

1. Για παράδοση στα πλαίσια διπλωματικών ή προξενικών σχέσεων

2. Για αναγνωρισμένους Διεθνείς Οργανισμούς και για τα μέλη των Οργανισμών αυτών, μέσα στα όρια και σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που καθορίζονται από τις Διεθνείς Συμβάσεις για την ίδρυσή τους ή από τις συμφωνίες για την έδρα τους

3. Για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τις πολιτικές υπηρεσίες ή τον εφοδιασμό των κυλικείων και των λεσχών τους, των άλλων Κρατών-Μελών του Βορειοατλαντικού συμφώνου, που ενεργείται σύμφωνα με τη Συνθήκη

4. Να καταναλωθούν στα πλαίσια συμφωνίας που έχει συναφθεί με Τρίτες Χώρες ή Διεθνείς Οργανισμούς, εφόσον αυτή η συμφωνία γίνεται δεκτή ή επιτρέπεται να υπαχθεί σε καθεστώς απαλλαγής από τον Φόρο προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.)

5. Για εφοδιασμό πλοίων και αεροσκαφών, σύμφωνα με τις ισχύουσες εθνικές διατάξεις.

140. Πότε και πού χρησιμοποιείται το πετρέλαιο θέρμανσης και το πετρέλαιο κινητήρων αντίστοιχα;

Ως καύσιμα θέρμανσης θεωρούνται τα προοριζόμενα να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για τη λειτουργία κεντρικών συστημάτων θέρμανσης (καλοριφέρ) ή άλλων μέσων για τη θέρμανση ανθρώπων στους χώρους κατοικίας, διαμονής ή εργασίας τους. Σε κάθε άλλη περίπτωση, εφόσον δηλαδή δεν συντρέχουν οι ως άνω προϋποθέσεις, πρέπει να χρησιμοποιείται πετρέλαιο κινητήρων.

Το πετρέλαιο θέρμανσης, προκειμένου να διακρίνεται από το πετρέλαιο κινητήρων, έχει διαφορετικό χρώμα (κόκκινο) και ιχνηθέτη.

Για το έτος 2008 ο συντελεστής Ε.Φ.Κ. του πετρελαίου θέρμανσης ορίζεται στα 293 € το χιλιόλιτρο, εξομοιωμένος με αυτόν του πετρελαίου κινητήρων. Ειδικότερα, κατά την χειμερινή περίοδο (από την 15η Οκτωβρίου μέχρι και την 30η Απριλίου) εφαρμόζεται ο συντελεστής των 293 € ανά χιλιόλιτρο και επιστρέφεται το ποσό του Ε.Φ.Κ. που υπολογίζεται με βάση τη διαφορά μεταξύ του υψηλού και του μειωμένου συντελεστή των 21 € ανά χιλιόλιτρο.

Σε περίπτωση που οι παραπάνω ημερομηνίες συμπίπτουν με μη εργάσιμες ημέρες, ως ημερομηνία λαμβάνεται η προηγούμενη εργάσιμη για την έναρξη και η επόμενη εργάσιμη για τη λήξη.

Επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται από τις αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές παράνομη χρησιμοποίηση του πετρελαίου θέρμανσης, εφαρμόζονται άμεσα οι αυστηρές κυρώσεις που προβλέπονται από τις τελω-νειακές, φορολογικές, περιβαλλοντικές, αγορανομικές και λοιπές διοικητικές

διατάξεις των νόμων 2960/2001 (ΦΕΚ 265/Α΄), 2873/2000 (ΦΕΚ 285/Α΄), 2093/1992 (ΦΕΚ 181/Α΄), 1650/1986 (ΦΕΚ 160/Α΄), 2523/1997 (ΦΕΚ 179/Α΄), 3054/2002 (ΦΕΚ 230/Α΄) και της αγορανομικής διάταξης 14/1989. Επισημαίνονται επίσης οι διατάξεις του Ν. 2873/2000 και της κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων αυτών αριθμ. Φ. 880/592/26-11-2001 Α.Υ.Ο. (ΦΕΚ 1609/Β΄) που προβλέπουν την άμεση επιβολή διοικητικού προστίμου 3.000 €, την αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος, δηλαδή της άδειας κυκλοφορίας και των ταυτάριθμων πινακίδων του οχήματος και την επιστροφή τους μόνο μετά την καταβολή του προστίμου.

141. Ποιες οι προϋποθέσεις για την επιστροφή Ε.Φ.Κ. του πετρελαίου εσωτερικής καύσης ( DIESEL ) κινητήρων, στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, στα νοσηλευτικά και προνοιακά ιδρύματα και στις βιομηχανικές - βιοτεχνικές επιχειρήσεις;

Για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων που χρησιμοποιείται από τις βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις στους κινητήρες σταθερής θέσης, στα μηχανήματα και μηχανολογικό εξοπλισμό και στα οχήματα που σύμφωνα με τον προορισμό τους χρησιμοποιούνται εκτός δημοσίων οδών ή δεν έχουν λάβει άδεια κύριας χρήσης στις δημόσιες οδούς, καθώς και από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτικά και προνοιακά ιδρύματα, επιστρέφεται ποσό του Ε.Φ.Κ. που ανέρχεται στα 125 € ανά χιλιόλιτρο. Ειδικότερα ισχύουν τα κάτωθι:

1) Για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τα δημόσια ή ιδιωτικά νοσηλευτικά προνοιακά ιδρύματα:

• Οι εν λόγω επιχειρήσεις και ιδρύματα προμηθεύονται το πετρέλαιο κινητήρων με τον κανονικό συντελεστή Ε.Φ.Κ.- ο οποίος για το έτος 2008 ορίζεται στα 293 € ανά χιλιόλιτρο- και τους επιστρέφεται το ποσό των 125 € ανά χιλιόλιτρο. Οι προϋποθέσεις επιστροφής, η διαδικασία, τα δικαιολογητικά και οι προθεσμίες υποβολής αυτών ορίζονται στην απόφαση Φ.609/337/22-06-04 (ΦΕΚ 999 Β΄ /6-07-04).

• Πλέον της ανωτέρω επιστροφής και μόνο στην περίπτωση που στις εν λόγω επιχειρήσεις και ιδρύματα λειτουργεί κοινός λέβητας, τόσο για χρήση θέρμανσης όσο και για άλλες χρήσεις, προβλέπεται ότι για το 40% της συνολικής ποσότητας του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) που παραλαμβάνεται κατά την διάρκεια της χειμερινής περιόδου, χορηγείται επιστροφή της διαφοράς του ποσού του Ε.Φ.Κ. πετρελαίου κινητήρων και πετρελαίου θέρμανσης. Στο κεφάλαιο Β της απόφασης Φ.609/337/22-06-04 (ΦΕΚ 999 Β΄ /6-07-04) αναφέρονται οι προϋποθέσεις επιστροφής του φόρου και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Είναι αυτονόητο ότι, όταν στις εν λόγω επιχειρήσεις και ιδρύματα λειτουργεί ξεχωριστός λέβητας για χρήση θέρμανσης τότε εφαρμόζεται ότι ισχύει για τη χρήση του πετρελαίου θέρμανσης (ερώτηση 140).

2) Για τις βιομηχανίες - βιοτεχνικές επιχειρήσεις:

Οι εν λόγω επιχειρήσεις προμηθεύονται το πετρέλαιο κινητήρων με τον κανονικό συντελεστή Ε.Φ.Κ. 293 € ανά χιλιόλιτρο και τους επιστρέφεται το ποσό των 125 € το χιλιόλιτρο. Οι προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά και η διαδικασία επιστροφής του ποσού του Ε.Φ.Κ. ορίζονται στην απόφαση Φ.610/338/22-06-04 (ΦΕΚ 999 Β /6-07-04).

Αρμόδιες Αρχές

Αρμόδια Αρχή για το έλεγχο των δικαιολογητικών είναι η Τελωνειακή Αρχή, στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας είναι εγκατεστημένη η δικαιούχος βιομηχανική ή βιοτεχνική επιχείρηση ή η δικαιούχος ξενοδοχειακή επιχείρηση ή το δημόσιο ή ιδιωτικό νοσηλευτικό ή προνοιακό ίδρυμα.

Αρμόδιες για την έκδοση των αποφάσεων επιστροφής ορίζονται, κατά Τελωνειακή Περιφέρεια, οι παρακάτω Τελωνειακές Αρχές:

Τελωνειακή Περιφέρεια Τελωνείο
Αττικής Ζ΄ ΤΕΤΣ Πειραιά
Θεσσαλονίκης ΣΤ΄ ΤΕΤΣ Θεσ/νίκης
Πατρών Α΄ Πατρών
Καβάλας Καβάλας
Βόλου Βόλου
Δωδεκανήσου Ρόδου
Κέρκυρας Κέρκυρας
Ηρακλείου Ηρακλείου
Λέσβου Μυτιλήνης
Κυκλάδων Σύρου

142. Έχουν επέλθει αλλαγές στους συντελεστές Ε.Φ.Κ. των ενεργειακών προϊόντων;

Οι συντελεστές Ε.Φ.Κ. των ενεργειακών προϊόντων για το έτος 2008 ορίζονται ως ακολούθως:

- Βενζίνη αεροπλάνων: 437 € ανά χιλιόλιτρο.

- Βενζίνη με μόλυβδο: 409 € ανά χιλιόλιτρο (δεν κυκλοφορεί στα κράτη μέλη της Ε.Ε.)

- Βενζίνη χωρίς μόλυβδο:

- α) με αριθμό οκτανίων μέχρι και 96,5 : 350 € ανά χιλιόλιτρο

- β) με αριθμό οκτανίων μεγαλύτερο των 96,5 : 349 € ανά χιλιόλιτρο.

- Βενζίνη χωρίς μόλυβδο με την προσθήκη ειδικών πρόσθετων: 352 € ανά χιλιόλιτρο.

- Βενζίνη γεωργίας: 299 € ανά χιλιόλιτρο.

- Βενζίνη εκχύλισης: 17 € ανά 1000 χιλιόγραμμα.

- Ειδικό καύσιμο αεριωθούμενων τύπου βενζίνης: 437 € ανά χιλιόλιτρο.

- Πετρέλαιο εσωτερικής καύσης ( DIESEL ) κινητήρων: 293 € ανά χιλιόλιτρο.

- Πετρέλαιο εσωτερικής καύσης ( DIESEL ) θέρμανσης: 293 € ανά χιλιόλιτρο. Χειμερινή περίοδος: επιστρέφεται το ποσό του Ε.Φ.Κ. που υπολογίζεται με βάση τη διαφορά του συντελεστή των 293 € ανά χιλιόλιτρο και του μειωμένου συντελεστή των 21 € ανά χιλιόλιτρο.

Πετρέλαιο εσωτερικής καύσης ( DIESEL ) άλλο από εκείνο των ανωτέρω περιπτώσεων: 293 € ανά χιλιόλιτρο.

- Πετρέλαιο για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος: 120 € ανά χιλιόλιτρο.

- Πετρέλαιο γεωργίας : 21 € ανά χιλιόλιτρο. Κατά τη θέση σε ανάλωση εφαρμόζεται ο συντελεστής των 293 € ανά χιλιόλιτρο και επιστρέφεται το ποσό του Ε.Φ.Κ. που υπολογίζεται με βάση τη διαφορά του υψηλού και του μειωμένου συντελεστή των 21 € ανά χιλιόλιτρο.

- Πετρέλαιο εξωτερικής καύσης ( FUEL OIL - Μαζούτ): 19 € ανά 1000 χιλιόγραμμα.

- Κηροζίνη (φωτιστικό πετρέλαιο) ως καύσιμο κινητήρων: 320 € ανά χιλιόλιτρο.

- Κηροζίνη (φωτιστικό πετρέλαιο) ως καύσιμο θέρμανσης: 320 € ανά χιλιόλιτρο. Χειμερινή περίοδος: 21 € ανά χιλιόλιτρο.

- Κηροζίνη (φωτιστικό πετρέλαιο) άλλη από εκείνη των ανωτέρω περιπτώσεων: 320 € ανά χιλιόλιτρο.

- Υγραέρια ( LPG ) που χρησιμοποιούνται ως καύσιμα κινητήρων: 125 € ανά 1000 χιλιόγραμμα.

- Υγραέρια ( LPG ) και μεθάνιο που χρησιμοποιούνται ως καύσιμα θέρμανσης και για άλλες χρήσεις: 13 € ανά 1000 χιλιόγραμμα.

- Υγραέρια ( LPG ) και μεθάνιο βιομηχανικής, βιοτεχνικής και εμπορικής χρήσης σε κινητήρες: 41 € ανά 1000 χιλιόγραμμα.

- Υγραέρια ( LPG ) και μεθάνιο γεωργίας: 0,29 € ανά 1000 χιλιόγραμμα.

- Λιθάνθρακας, λιγνίτης και οπτάνθρακας (κοκ) που χρησιμοποιούνται ως καύσιμα θέρμανσης: 0,3 € ανά Gigajoule.

- Λιθάνθρακας, λιγνίτης και οπτάνθρακας (κοκ) που χρησιμοποιούνται για άλλες χρήσεις: 0,3 € ανά Gigajoule.

- Ελαφρύ πετρέλαιο ( White spirit ): 20 € ανά 1000 χιλιόγραμμα.

- `Αλλα ελαφριά λάδια: 12 € ανά 1000 χιλιόγραμμα.

- Αρωματικοί υδρογονάνθρακες (ξυλόλιο, βενζόλιο, τολουόλιο - μείγματα): 372 € ανά 1000 χιλιόγραμμα.

- Βιοντίζελ από μεθυλεστέρες λιπαρών οξέων: 293 € ανά χιλιόλιτρο.

Ε.Φ.Κ. - ΚΑΠΝΙΚΑ/ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ

143. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την αποστολή φορολογημένων αλκοολούχων προϊόντων και βιομηχανοποιημένων καπνών από την Ελλάδα σε άλλο Κράτος-Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

1) Έκδοση από τον αποστολέα Απλουστευμένου Συνοδευτικού Διοικητικού Εγγράφου (Α.Σ.Δ.Ε.) και υποβολή του στο αρμόδιο Τελωνείο

2) Προσκόμιση στο αρμόδιο Τελωνείο αποδεικτικών στοιχείων ότι ο παραλήπτης των εμπορευμάτων έχει προβεί στις απαραίτητες διατυπώσεις στην αρμόδια αρχή του τόπου παραλαβής για την καταβολή ή την διασφάλιση των οφειλομένων στο Κράτος αυτό, φόρων.

3) Επιστροφή του αντιτύπου 3 του Α.Σ.Δ.Ε. με επιβεβαίωση παραλαβής των εμπορευμάτων και πιστοποίηση της καταβολής ή διασφάλισης κατά περίπτωση των οφειλόμενων φόρων.

4) Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον αποστολέα των εμπορευμάτων εφόσον συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις.

(Σχετ.: Τ. 8612/92 Α.Υ.Ο.)

144. Ποιες είναι οι εγγυήσεις που προβλέπονται από την νομοθεσία για τα προϊόντα που υπόκεινται σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης;

Είναι κυρίως: α) οι εγγυήσεις που καλύπτουν τα προϊόντα που υπόκεινται σε Ε.Φ.Κ. και τελούν υπό καθεστώς αναστολής σε φορολογική αποθήκη, β) οι εγγυήσεις που καλύπτουν κατά περίπτωση τον κίνδυνο της ενδοκοινοτικής διακίνησης των προϊόντων Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Σχετ.: Φ.883/530/16-9-99 Α.Υ.Ο.) και γ) οι εγγυήσεις που καλύπτουν την πίστωση που παρέχεται κατά περίπτωση για την καταβολή του Ε.Φ.Κ. (προκειμένου για τα βιομηχανοποιημένα καπνά σχετ. Δ.1795/1107/30-12-92 Α.Υ.Ο.)

145. Ποιο είναι το επιτρεπόμενο χρονικό περιθώριο για την προσκόμιση του αντιτύπου 3 του ΣΔΕ στο Τελωνείο αποστολής των εμπορευμάτων;

α) Προκειμένου για αποστολή προϊόντων σε άλλο Κράτος - Μέλος η επιστροφή του αντιτύπου 3 του ΣΔΕ από τον παραλήπτη στον αποστολέα, πρέπει να γίνεται μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του επόμενου μήνα από τον μήνα παραλαβής των προϊόντων.

β) Προκειμένου για εξαγωγή προϊόντων σε Τρίτη Χώρα η προθεσμία επιστροφής του αντιτύπου 3 του ΣΔΕ θεωρημένου από το Τελωνείο εξόδου των εμπορευμάτων είναι κατ΄ ανώτατο όριο 3 μήνες.

146. Ποία είναι η διάρκεια μεταφοράς των προϊόντων που συνοδεύονται με ΣΔΕ;

Η χρονική περίοδος που είναι απαραίτητη για να πραγματοποιηθεί η διαδρομή, λαμβανομένων υπόψη του μέσου μεταφοράς και της απόστασης και συνεπώς κρίνεται κατά περίπτωση από την αρμόδια Τελωνειακή αρχή.

147. Τι γίνεται σε περίπτωση που διαπιστωθεί από τον παραλήπτη έλλειμμα ή πλεόνασμα κατά την παραλαβή προϊόντων που υπόκεινται σε Ε.Φ.Κ. και διακινούνται με ΣΔΕ;

Πρέπει άμεσα να ενημερώσει το αρμόδιο τελωνείο το οποίο θα προβεί σε σχετικό έλεγχο για την επιβεβαίωση του δηλωθέντος ελλείμματος ή πλεονάσματος.

Η καταβολή ή μη των οφειλόμενων φόρων από τον παραλήπτη ή από τον αποστολέα εξετάζεται κατά περίπτωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Κρατών-Μελών.

148. Ποια είναι η διαδικασία απόδοσης των κατασχεμένων προϊόντων καπνού;

Ο κύριος κατασχεθέντων καπνικών έχει τη δυνατότητα να υποβάλει αίτηση άρσης της κατάσχεσης και απόδοσης σε αυτόν των κατασχεθέντων, προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών σε προθεσμία 48 ωρών από τη λήψη από τον εισαγγελέα της έκθεσης κατάσχεσης.

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, εάν κρίνει ότι η κατάσχεση ενεργήθηκε άκυρα ή παράνομα ή ότι δεν συντρέχουν τα στοιχεία της λαθρεμπορίας, διατάσσει να αποδοθούν στον κύριο τα κατασχεθέντα καπνικά με χρηματική εγγύηση ίση με την αξία των καπνικών στο εσωτερικό.

Εάν το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών απορρίψει την αίτηση άρσης της κατάσχεσης, ο κύριος των κατασχεθέντων μπορεί να προσφύγει σε δεύτερο βαθμό στο Συμβούλιο Εφετών κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, σε προθεσμία 48 ωρών από την έκδοση του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, χωρίς να απαιτείται επίδοση του βουλεύματος.

Όταν η περί λαθρεμπορίας κατηγορία εισαχθεί στο Πλημμελειοδικείο, με τη διαδικασία της άμεσης εκδίκασης - αυτόφωρο, το δικαστήριο αποφαίνεται για τη δήμευση ή την απόδοση των εμπορευμάτων.

Εάν παρέλθουν άπρακτες οι ανωτέρω προθεσμίες, τα καπνά καταστρέφονται από τριμελή επιτροπή. Ομοίως καταστρέφονται τα ανωτέρω προϊόντα, με την ίδια διαδικασία, σε περίπτωση δήμευσής τους από το δικαστήριο ( άρθρα 167§2, 171§4 Ν. 2960/2001, όπως τροποποιήθηκε με το Ν. 3583/2007).

149. Σε ποιες περιπτώσεις απαλλάσσονται τα οινοπνευματώδη και καπνικά προϊόντα από τον Ε.Φ.Κ.;

Ι. Απαλλάσσονται από τον Ε.Φ.Κ. τα οινοπνευματώδη και καπνικά προϊόντα, εφόσον προορίζονται:

α) για παράδοση στα πλαίσια διπλωματικών ή προξενικών σχέσεων

β) για αναγνωρισμένους Διεθνείς Οργανισμούς και για τα μέλη των οργανισμών αυτών, μέσα στα όρια και σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που καθορίζονται από τις Διεθνείς Συμβάσεις για την ίδρυσή τους ή από τις συμφωνίες για την έδρα τους

γ) για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τις πολιτικές υπηρεσίες που τους συνοδεύουν ή τον εφοδιασμό των κυλικείων και των λεσχών τους, των άλλων Κρατών-Μελών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, που ενεργείται σύμφωνα με τη συνθήκη

δ) να καταναλωθούν στα πλαίσια συμφωνίας που έχει συναφθεί με Τρίτες Χώρες ή Διεθνείς Οργανισμούς, εφόσον αυτή η συμφωνία γίνεται δεκτή ή

επιτρέπεται να υπαχθεί σε καθεστώς απαλλαγής από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.)

ε) για εφοδιασμό πλοίων και αεροσκαφών, σύμφωνα με τις ισχύουσες εθνικές διατάξεις.

ΙΙ. 1. Απαλλάσσονται από τον Ε.Φ.Κ. και κάθε ειδική εισφορά υπέρ τρίτων ή τυγχάνουν επιστροφής ή συμψηφισμού του φόρου, υπό τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στις σχετικές Α.Υ.Ο., τα βιομηχανοποιημένα καπνά στις ακόλουθες χρήσεις:

α) τα μετουσιωμένα επεξεργασμένα καπνά που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν στη βιομηχανία ή στην καλλιέργεια δενδροκηπευτικών και τα υπολείμματα βιομηχανοποίησης του καπνού, τα οποία επιτρέπεται είτε να χρησιμοποιούνται στο εσωτερικό της χώρας για γεωπονικούς ή άλλους σκοπούς, είτε να αποστέλλονται σε άλλο Κράτος-Μέλος, είτε να εξάγονται αυτούσια, είτε να καταστρέφονται από τις καπνοβιομηχανίες,

β) τα βιομηχανοποιημένα καπνά που καταστρέφονται ενώπιον επιτροπής που συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών,

γ) τα βιομηχανοποιημένα καπνά που προορίζονται αποκλειστικά για επιστημονικές δοκιμές, καθώς και για δοκιμές σχετικές με την ποιότητά τους,

δ) τα βιομηχανοποιημένα καπνά που χρησιμοποιούνται ξανά από τον καπνοβιομήχανο,

ε) τα βιομηχανοποιημένα καπνά που διατίθενται στο εργατοτεχνικό προσωπικό των καπνοβιομηχανιών

2. Απαλλάσσονται από τον Ε.Φ.Κ. τα προϊόντα που ορίζονται ως αιθυλική αλκοόλη στις ακόλουθες χρήσεις και υπό τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στις σχετικές Α.Υ.Ο.:

α) όταν διανέμονται με τη μορφή αιθυλικής αλκοόλης, η οποία έχει υποστεί πλήρη μετουσίωση

β) όταν έχουν υποστεί μετουσίωση, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Ελληνικής Νομοθεσίας ή της νομοθεσίας άλλου Κράτους-Μέλους και χρησιμοποιούνται για την παρασκευή οποιουδήποτε προϊόντος που δεν προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση (παραγωγή ποτών)

γ) όταν χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ξυδιού

δ) όταν χρησιμοποιούνται για την παραγωγή φαρμάκων

ε) όταν χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αρωματικών ουσιών που προορίζονται για την παραγωγή ειδών διατροφής και μη-αλκοολούχων ποτών με αλκοολικό τίτλο μέχρι 1,2% vol.

στ) όταν χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη ή ως συστατικά ημιτελών προϊόντων για την παραγωγή ειδών διατροφής, γεμιστών ή όχι, εφόσον σε κάθε περίπτωση η περιεχόμενη αιθυλική αλκοόλη δεν υπερβαίνει τα 8,5 λίτρα άνυδρης αιθυλικής αλκοόλης ανά 100 χιλιόγραμμα προϊόντος για τις σοκολάτες και 5 λίτρα ανά 100 χιλιόγραμμα προϊόντος για τα άλλα προϊόντα

ζ) όταν χρησιμοποιούνται ως δείγματα για αναλύσεις για τη διεξαγωγή των αναγκαίων δοκιμών παραγωγής ή για επιστημονικούς σκοπούς

η) όταν χρησιμοποιούνται για σκοπούς επιστημονικής έρευνας

θ) όταν χρησιμοποιούνται στα νοσοκομεία, θεραπευτήρια, κλινικές, νοσηλευτικά ιδρύματα δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου για ιατρικούς σκοπούς

ι) όταν χρησιμοποιούνται για τον ψεκασμό αρτοσκευασμάτων και παραλαμβάνονται από βιομηχανίες ή βιοτεχνίες που διαθέτουν αυτόματα μηχανήματα ψεκασμού των αρτοσκευασμάτων αυτών.

ΑΜΒΥΚΕΣ

150. Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται κατά την μεταβίβαση αμβύκων: α)λόγω αγοραπωλησίας και β) λόγω κληρονομιάς;

α) Σε περίπτωση αγοραπωλησίας, η μεταβίβαση διενεργείται στο Τελωνείο στα μητρώα του οποίου είναι καταχωρημένος ο άμβυκας. Οι ενδιαφερόμενοι προσκομίζουν στο Τελωνείο αυτό αίτηση, ιδιωτικό συμφωνητικό επικυρωμένο για το γνήσιο της υπογραφής αγοραστή- πωλητή από δημόσια αρχή ή συμβολαιογραφική πράξη μεταβίβασης και την προηγούμενη άδεια κατοχής. Από την αρμόδια Χημική Υπηρεσία εκδίδεται απαραίτητα βεβαίωση καταλληλότητας και στη συνέχεια εκδίδεται η νέα άδεια κατοχής στο όνομα του αγοραστή.

β) Σε περίπτωση κληρονομιάς ακολουθείται η ίδια διαδικασία. Στη θέση του ιδιωτικού συμφωνητικού οι κληρονόμοι προσκομίζουν συμβολαιογραφική πράξη αποδοχής κληρονομιάς, ή ληξιαρχική πράξη θανάτου του κατόχου του άμβυκα και πιστοποιητικό πλησιέστερων συγγενών του.

Εάν δεν υπάρχει διαθήκη που να καθορίζει τους κληρονόμους η νέα άδεια κατοχής εκδίδεται έπ΄ ονόματι όλων, εκτός αν κάποιος εξ αυτών επιθυμεί να παραχωρήσει το δικαίωμά του.

Η παραχώρηση αυτή επιτρέπεται να γίνει με υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από δημόσια αρχή.

151. Επιτρέπεται η κατασκευή ή απόκτηση από το εξωτερικό νέων αμβύκων χωρητικότητας κάτω των 130 λίτρων για την παραγωγή τσίπουρου ή τσικουδιάς από τους μικρούς αποσταγματοποιούς (διήμερους) και αν όχι γιατί;

Δεν επιτρέπεται η κατασκευή ή η απόκτηση από το εξωτερικό νέων αμβύκων για την προαναφερθείσα χρήση. Η απαγόρευση αυτή αποσκοπεί στη διασφάλιση της φορολογητέας ύλης, στον έλεγχο της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος και στην αποφυγή αθέμιτου ανταγωνισμού για τις οργανωμένες επιχειρήσεις παραγωγής αλκοολούχων ποτών.

Ενδεχόμενη απελευθέρωση του καθεστώτος αυτού, θα οδηγούσε σε υποχρέωση κατάργησής του ή τουλάχιστον φορολόγησης του προϊόντος με τους κανονικούς συντελεστές φορολογίας.

152. Επιτρέπεται η αύξηση της χωρητικότητας των αμβύκων των μικρών αποσταγματοποιών (διημέρων);

Οι μικροί αποσταγματοποιοί (διήμεροι) επιτρέπεται να αυξήσουν την χωρητικότητα του άμβυκά τους μέχρι τα 130 λίτρα κατ΄ ανώτατο όριο.

Για την αύξηση της χωρητικότητας απαιτείται άδεια από το αρμόδιο Τελωνείο. Μετά την αύξηση της χωρητικότητας απαιτείται βεβαίωση καταλληλότητας από την αρμόδια Χημική Υπηρεσία.

153. Επιτρέπεται οι μικροί αποσταγματοποιοί (διήμεροι) να αντικαταστήσουν τον ήδη υπάρχοντα άμβυκα με καινούργιο;

Επιτρέπεται η αντικατάσταση άμβυκα μικρού αποσταγματοποιού (διημέρου) σε περίπτωση που αυτός είναι κατεστραμμένος και η καταστροφή του έχει βεβαιωθεί από την αρμόδια Τελωνειακή ή Χημική Αρχή.

154. Επιτρέπεται οι μικροί αποσταγματοποιοί (διήμεροι) να έχουν στον ίδιο χώρο δύο άμβυκες;

Η ύπαρξη δύο αμβύκων χωρητικότητας κάτω των 130 λίτρων στον ίδιο χώρο δεν απαγορεύεται, με την προϋπόθεση ότι θα τελούν σφραγισμένοι.

Απαγορεύεται όμως η ταυτόχρονη λειτουργία τους χωρίς ειδική άδεια από την αρμόδια Τελωνειακή αρχή.

155. Επιτρέπεται οι μικροί αποσταγματοποιοί (διήμεροι) να αγοράζουν στέμφυλα με σκοπό να τα αποστάξουν;

Όχι, οι μικροί αποσταγματοποιοί (διήμεροι) επιτρέπεται να αποστάζουν Α΄ ύλες αποκλειστικά και μόνο της δικής τους παραγωγής.

156. Έχουν δικαίωμα οι μικροί αποσταγματοποιοί (διήμεροι) να αποστάξουν μικρές ποσότητες, έως 50 κιλά, για προσωπική τους χρήση, χωρίς την καταβολή του Ε.Φ.Κ.;

Δεν προβλέπεται καμία απαλλαγή για την παραγωγή μικρής ποσότητας τσίπουρου. Οι μικροί αποσταγματοποιοί (διήμεροι) είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν τον Ε.Φ.Κ. για ολόκληρη την ποσότητα του παραγόμενου προϊόντος.

157. Επιτρέπεται μη καλλιεργητές αμπελιών να αγοράζουν στέμφυλα για να αποστάξουν;

Όχι, η άδεια απόσταξης στέμφυλων χορηγείται μόνο στους παραγωγούς των επιτρεπομένων Α΄ υλών και αποκλειστικά για τις πρώτες ύλες της παραγωγής τους.

158. Έχουν δυνατότητα όσοι έχουν παλιούς άμβυκες, που έχουν καταστραφεί και έχουν άδεια κατοχής ή την έχουν χάσει να κατασκευάσουν νέους, ίδιους ή μεγαλύτερους (ταυτόχρονη αύξηση της χωρητικότητας);

Επιτρέπεται η αντικατάσταση των παλαιών αμβύκων των μικρών αποσταγματοποιών (διημέρων) εφόσον η καταστροφή τους βεβαιώνεται από την αρμόδια Τελωνειακή ή Χημική Αρχή.

Ο νέος άμβυκας που θα κατασκευασθεί μπορεί να έχει χωρητικότητα έως 130 λίτρα ανεξάρτητα από την χωρητικότητα του παλαιού.

Η ύπαρξη ή μη της αδείας κατοχής (απώλεια) εξετάζεται κατά περίπτωση από το αρμόδιο Τελωνείο το οποίο θα πιστοποιήσει και την νομιμότητα κατοχής του άμβυκα.

159. Σε περίπτωση μεταβίβασης αμβύκων λόγω κληρονομιάς, τι γίνεται όταν έχουν χαθεί οι άδειες κατοχής και έχουν καταστραφεί οι Α.Γ.Μ των αμβύκων λόγω παλαιότητας;

Με αίτηση των ενδιαφερομένων το αρμόδιο Τελωνείο προβαίνει σε έλεγχο των αρχείων όπου είναι καταχωρημένοι οι άμβυκες της χωρικής αρμοδιότητάς του και σε όποια άλλη έρευνα κρίνει απαραίτητη (ένορκες βεβαιώσεις μαρτύρων, βεβαίωση του Δήμου ή Κοινότητας κ.λ.π.) προκειμένου να πιστοποιήσει τα στοιχεία του άμβυκα, και εφόσον κρίνει ότι συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις εκδίδει νέα άδεια κατοχής έπ΄ ονόματι των κληρονόμων.

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ

160. Ποια διαδικασία ακολουθείται από ιδιώτες (αλλοδαπούς ή Έλληνες) που είναι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα, δηλαδή έχουν εδώ τη συνήθη κατοικία τους και μεταφέρουν ή εισάγουν στη χώρα μας επιβατικό αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα;

Η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής:

ΥΠΟΒΟΛΗ Δ.Α.Ο. (κοινοτικά οχήματα) -> ΥΠΟΒΟΛΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ/ΔΙΑΣΑΦΗΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ -> ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΔΑΣΜΟΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΩΝ -> ΕΚΔΟΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ

α) Υποβολή Δ.Α.Ο.

Οχήματα προερχόμενα από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

(Κοινοτικά Οχήματα):

Υποβάλλεται Δήλωση `Αφιξης Οχήματος (Δ.Α.Ο) στην αρμόδια Τελωνειακή Αρχή. Υπόχρεος στη δήλωση αυτή είναι ο ιδιοκτήτης ή ο παραλήπτης των οχημάτων ή ο νόμιμος αντιπρόσωπός του ή το πρόσωπο στην κατοχή του οποίου τίθενται τα οχήματα.

• Για τα οχήματα που μεταφέρονται έμφορτα, η Δ.Α.Ο. υποβάλλεται στην τελωνειακή αρχή του πρώτου τόπου προορισμού (τόπος πρώτης εκφόρτωσης).

• Για τα οχήματα που μεταφέρονται αυτοδύναμα, η Δ.Α.Ο. υποβάλλεται στην πλησιέστερη τελωνειακή αρχή κατά την είσοδο στη χώρα.

Στη Δ.Α.Ο. δηλώνεται ο παραλήπτης/ιδιοκτήτης του οχήματος, τα στοιχεία του οχήματος και ο τόπος προορισμού, με βάση τον οποίο, προσδιορίζεται η αρμόδια τελωνειακή αρχή (τελωνείο προορισμού) στην οποία θα βεβαιωθούν και θα καταβληθούν οι οφειλόμενες επιβαρύνσεις.

β) Υποβολή Ειδικής Δήλωσης / Διασάφησης Εισαγωγής

Κοινοτικά Οχήματα:

Ο ιδιοκτήτης του οχήματος υποχρεούται να υποβάλει στην αρμόδια τελωνειακή αρχή, το αργότερο μέχρι την 15η μέρα του επόμενου μήνα από αυτόν της άφιξης του οχήματος, Ειδική Δήλωση για τη βεβαίωση και καταβολή των αναλογουσών φορολογικών επιβαρύνσεων, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Οχήματα προερχόμενα από τρίτες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση χώρες :

Για οχήματα που προέρχονται από τρίτες χώρες τηρούνται διατυπώσεις εισαγωγής και καταβάλλονται οι οφειλόμενες δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις. Το τέλος ταξινόμησης, μπορεί να καταβληθεί, είτε ταυτόχρονα με την καταβολή των λοιπών δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων εισαγωγής με την κατάθεση της Διασάφησης Εισαγωγής για ανάλωση, είτε το αργότερο μέχρι την 15η μέρα από την ημερομηνία της ανάλωσης με την υποβολή Ειδικής Δήλωσης. Σημείωση: Στην περίπτωση, κατά την οποία ο τελωνισμός δεν πραγματοποιείται στο Τελωνείο εισόδου, αλλά σε άλλο Τελωνείο στο εσωτερικό της χώρας, τότε ο ιδιοκτήτης του οχήματος, κατά την άφιξή του στο πρώτο ελληνικό Τελωνείο, οφείλει να ακολουθήσει την κατά την τελωνειακή νομοθεσία προβλεπόμενη διαδικασία διαμετακόμισης με ταυτόχρονη καταβολή ανάλογης εγγύησης, ώστε να εξασφαλισθεί η τελωνειακή επιτήρηση μέχρι το Τελωνείο Προορισμού.

Σημειώνεται ότι δεν παρέχεται δυνατότητα τελωνισμού στα Τελωνεία Εισόδου που βρίσκονται στα χερσαία σύνορα.

γ) Βεβαίωση και Καταβολή Φορολογικών Επιβαρύνσεων

Οι δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις που οφείλονται ανά κατηγορία οχήματος, ανάλογα με την προέλευσή του είναι οι εξής:

Οχήματα προερχόμενα από κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Καινούργια

• Ο Φ.Π.Α.

• Το τέλος ταξινόμησης

Μεταχειρισμένα

• Το τέλος ταξινόμησης

Οχήματα προερχόμενα από τρίτες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση χώρες

• Ο εισαγωγικός δασμός

• Ο Φ.Π.Α.

• Το τέλος ταξινόμησης

δ) Έκδοση Πιστοποιητικού Ταξινόμησης

Μετά την καταβολή των δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων, εκδίδεται πιστοποιητικό ταξινόμησης που υποβάλλεται στη συνέχεια στις Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων για την ταξινόμηση του οχήματος και τη χορήγηση πινακίδων.

Παρατηρήσεις

- Η μη τήρηση των παραπάνω υποχρεώσεων συνεπάγεται την επιβολή των ποινών και κυρώσεων που προβλέπονται από το άρθρο 137 του Ν. 2960/01.

- Η μετακίνηση του αυτοκινήτου από τον πρώτο τόπο προορισμού σε άλλο τόπο δεν επιτρέπεται, χωρίς την έγκριση της τελωνειακής αρχής.

161. Πως υπολογίζονται οι δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις για επιβατικά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες που εισάγονται από τρίτη χώρα (εκτός Ε.Ε.) ή μεταφέρονται από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πως διαμορφώνεται η φορολογητέα αξία;

Οι δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις και ο τρόπος διαμόρφωσης της φορολογητέας αξίας, ανά κατηγορία οχήματος, περιγράφονται παρακάτω.

1. ΕΠΙΒΑΤΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ Ι.Χ.

Α. ΤΕΛΟΣ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ

Το τέλος ταξινόμησης προσδιορίζεται ως εξής:

ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΑ ΑΞΙΑ

ΤΕΛΟΣ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ = ΤΙΜΗ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ - ΜΕΙΩΣΗ (για μεταχειρισμένα οχήματα) + ΕΞΟΔΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ Χ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΤΕΛΟΥΣ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ

• ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΕΛΟΥΣ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ

Το ύψος των συντελεστών του τέλους ταξινόμησης, προσδιορίζεται με βάση τον κυλινδρισμό του κινητήρα των αυτοκινήτων και την αντιρρυπαντική τους τεχνολογία.

Οι συντελεστές αυτοί, κατά περίπτωση, εμφανίζονται στον παρακάτω πίνακα:

ΚΥΛΙΝΔΡΙΣΜΟΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑ Προδιαγραφές της Οδηγίας 98/69/ΕΚ φάση Β΄ ή μεταγενέστερης Οδηγίας φάση Β΄ Προδιαγραφές της Οδηγίας 98/69/ΕΚ φάση Α΄ ή μεταγενέστερης Οδηγίας φάση Α΄ Προδιαγραφές των Οδηγιών 94/12/ΕΚ 91/441/ΕΟΚ, 89/458/ΕΟΚ & 88/76/ΕΟΚ Συμβατικής τεχνολογίας
Μέχρι 900 κ.ε. 5% 14% 24% 37%
Από 901 - 1400 κ.ε. 12% 27% 49% 66%
Από 1401 - 1600 κ.ε. 20% 45% 95% 128%
Από 1601 - 1800 κ.ε. 30% 56% 129% 148%
Από 1801 - 2000 κ.ε. 40% 83% 216% 266%
Από 2001 κ.ε. και πάνω 50% 142% 334% 346%

(*) Για την υπαγωγή του αυτοκινήτου στον κατάλληλο συντελεστή τέλους ταξινόμησης απαιτείται η προσκόμιση, κατά τον τελωνισμό, συγκεκριμένων δικαιολογητικών και στοιχείων.

Οι παραπάνω συντελεστές εισπράττονται μειωμένοι κατά 50%, προκειμένου για αυτοκινούμενα τροχόσπιτα.

• ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΑ ΑΞΙΑ

Η φορολογητέα αξία για την επιβολή του τέλους ταξινόμησης, διαμορφώνεται από τα παρακάτω στοιχεία:

1. Την τιμή χονδρικής πώλησης του αυτοκινήτου κατά τύπο, παραλλαγή και έκδοση αυτού, όπως αυτή εμφανίζεται στους σχετικούς τιμοκαταλόγους των επισήμων διανομέων, συμπεριλαμβανομένης και της αξίας του προαιρετικού (EXTRA) αυτού εξοπλισμού.

Για τα μεταχειρισμένα επιβατικά αυτοκίνητα λαμβάνεται υπόψη, η κατά τα παραπάνω τιμή χονδρικής πώλησης του αντίστοιχου επιβατικού αυτοκινήτου κατά το χρόνο κυκλοφορίας του στη διεθνή αγορά, αφού αυτή μειωθεί λόγω παλαιότητας και λόγω διανυθέντων χιλιομέτρων με βάση τα παρακάτω αναφερόμενα ποσοστά μείωσης.

Ποσοστά μείωσης για τα μεταχειρισμένα επιβατικά οχήματα

Μείωση λόγω παλαιότητας συν Μείωση λόγω διανυθέντων χιλιομέτρων
Ποσοστό μείωσης ανά μήνα
Για τον πρώτο χρόνο κυκλοφορίας 1,30
Για το δεύτερο χρόνο κυκλοφορίας 0,70
Για τον τρίτο χρόνο κυκλοφορίας 0,50 5% Χ (διανυθέντα χιλιόμετρα / 1.500)
Για τα πέντε επόμενα χρόνια (4ο -8ο) 0,40
Για τα τρία επόμενα χρόνια (9ο -11ο) 0,30
Για τα δύο επόμενα χρόνια (12ο -13ο) 0,20
Για τα επόμενα χρόνια 0,10

Ο κατά τα παραπάνω διαμορφούμενος συντελεστής απομείωσης δεν δύναται να είναι ανώτερος του 81%.

2. Τα έξοδα ασφάλισης και μεταφοράς του αυτοκινήτου στη χώρα.

Παρατήρηση: Σε περίπτωση που η τιμή χονδρικής πώλησης είναι μικρότερη από την τιμή αγοράς, τότε η φορολογητέα αξία θα διαμορφωθεί με βάση τη δεύτερη τιμή.

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www. gsis.gr, Υπηρεσίες προς πολίτες / Τελωνειακή ενημέρωση/ Χρήσιμες πληροφορίες/ Ε.Φ.Κ. & Τέλος Ταξινόμησης/ Φορολογία αυτοκινήτων οχημάτων (φορολογητέα βάση) μπορείτε να βρείτε πίνακα ελάχιστης και μέγιστης αξίας τελωνισθέντων οχημάτων, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενδεικτικά για εύρεση τιμών.

Β. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟΣ ΔΑΣΜΟΣ

Για τα επιβατικά αυτοκίνητα που εισάγονται από τρίτες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση χώρες, επιβάλλεται εισαγωγικός δασμός 10% επί της δασμολογητέας αξίας. Για όσες χώρες όμως, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα έχει συνάψει προτιμησιακές συμφωνίες ο δασμός αυτός μπορεί να είναι μειωμένος ή μηδενικός.

Γ. ΦΟΡΟΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ (Φ.Π.Α.) ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΑ ΑΞΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΟΥ

Mεταφορικά μέσα

Για την εφαρμογή του Φ.Π.Α. στην Ελλάδα, θεωρούνται ως «μεταφορικά μέσα» τα χερσαία οχήματα με κινητήρα κυβισμού άνω των 48 κυβικών εκατοστών ή ισχύος άνω των 7,2 KW τα οποία προορίζονται για τη μεταφορά προσώπων ή εμπορευμάτων.

α) Για τα εισαγόμενα από τρίτες χώρες

Τα εισαγόμενα στην Ελλάδα από τρίτες χώρες επιβατικά οχήματα, επιβαρύνονται με συντελεστή Φ.Π.Α. δεκαεννέα τοις εκατό (19%). Βάση υπολογισμού του Φ.Π.Α. (Φορολογητέα Αξία), αποτελεί το άθροισμα της δασμολογητέας αξίας, των δασμών και φόρων που καταβάλλονται στη χώρα μας (εκτός του τέλους ταξινόμησης και του ίδιου του Φ.Π.Α.) και των παρεπόμενων της εισαγωγής εξόδων, όταν αυτά δεν έχουν συμπεριληφθεί στη δασμολογητέα αξία, όπως μεταφορικά, έξοδα φόρτωσης και εκφόρτωσης, έξοδα ασφάλισης κ.λ.π.

β) Για τα προερχόμενα από άλλες Κοινοτικές χώρες

Καινούργια:

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Φ.Π.Α. «καινούργια» είναι τα αυτοκίνητα που έχουν διανύσει κατά την άφιξή τους στη χώρα μας, λιγότερα από 6.000 χιλιόμετρα ή δεν έχουν παρέλθει έξι (6) μήνες από τη θέση σε πρώτη κυκλοφορία. Ο συντελεστής Φ.Π.Α. με τον οποίο επιβαρύνονται τα αυτοκίνητα στην Ελλάδα είναι δεκαεννέα τοις εκατό (19%). Βάση υπολογισμού του Φ.Π.Α. (Φορολογητέα Αξία) αποτελεί η αξία αγοράς, η οποία προκύπτει από το τιμολόγιο αγοράς, προσαυξημένη με οποιαδήποτε παροχή που συνδέεται άμεσα με την αγορά αυτή. Σε περίπτωση που έχει ήδη καταβληθεί από τον αγοραστή ο Φ.Π.Α. και στο Κράτος - Μέλος αγοράς, χορηγείται σε αυτόν από το ελληνικό Τελωνείο στο οποίο καταβάλει το Φ.Π.Α. σχετική βεβαίωση (για την καταβολή αυτή), προκειμένου να διεκδικήσει την επιστροφή του Φ.Π.Α. που κατέβαλε στο Κράτος - Μέλος αγοράς (εφόσον βέβαια προβλέπεται κάτι τέτοιο από την εσωτερική νομοθεσία του κράτος αυτού).

Μεταχειρισμένα:

Όταν τα αυτοκίνητα, σύμφωνα με τις διατάξεις του Φ.Π.Α. είναι «μεταχειρισμένα», δηλαδή έχουν διανύσει κατά την άφιξή τους στη χώρα μας περισσότερα από 6.000 χιλιόμετρα και έχουν παρέλθει περισσότεροι από έξι (6) μήνες από τη θέση τους σε πρώτη κυκλοφορία και εφόσον προκύπτει από το τιμολόγιο ότι έχει καταβληθεί ο Φ.Π.Α. στο Κ-Μ αγοράς του αυτοκινήτου, δεν καταβάλλεται Φ.Π.Α. στην Ελλάδα.

- Όταν ο πωλητής είναι ιδιώτης, συντάσσεται ιδιωτικό συμφωνητικό πώλησης του αυτοκινήτου και απαιτείται πάντα η θεώρησή του από Ελληνική Προξενική Αρχή στο Κράτος - Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιείται η πώληση με την παρουσία του Έλληνα αγοραστή, ανεξάρτητα αν το αυτοκίνητο είναι μεταχειρισμένο ή καινούργιο.

2. ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΕΣ

Α. ΤΕΛΟΣ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ

Το ύψος των συντελεστών του τέλους ταξινόμησης, προσδιορίζεται με βάση τον κυλινδρισμό του κινητήρα τους. Οι συντελεστές αυτοί κατά περίπτωση, εμφανίζονται στον παρακάτω πίνακα:

ΚΥΛΙΝΔΡΙΣΜΟΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑ ΠΟΣΟΣΤΟ
Μέχρι και 125 κ.ε. 0%
Από 126 μέχρι 249 κ.ε. 2%
Από 250 μέχρι 900 κ.ε. 7%
Από 901 μέχρι 1400 κ.ε. 12%
Από 1401 μέχρι 1600 κ.ε. 14%
Από 1601 μέχρι 1800 κ.ε. 17%
Από 1801 κ.ε. και πάνω 25%

ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΑ ΑΞΙΑ

Για τον υπολογισμό του τέλους ταξινόμησης, λαμβάνεται υπόψη η φορολογητέα αξία που διαμορφώνεται από τα παρακάτω στοιχεία:

1.Την πράγματι πληρωθείσα ή πληρωτέα αξία για τις καινούργιες μοτοσικλέτες, ενώ για τις μεταχειρισμένες λαμβάνεται υπόψη η τιμή χονδρικής πώλησης του αντίστοιχου τύπου μοτοσικλέτας κατά το χρόνο κυκλοφορίας στη διεθνή αγορά, αφού η τιμή αυτή μειωθεί λόγω φθοράς από συνήθη χρήση ή άλλη αιτία, με βάση τα παρακάτω ποσοστά μείωσης:

Από 1 μέχρι και 2 έτη 14%
Πάνω από 2 μέχρι και 3 έτη 21%
Πάνω από 3 μέχρι και 4 έτη 25%
Πάνω από 4 μέχρι και 5 έτη 32%
Πάνω από 5 μέχρι και 6 έτη 35%
Πάνω από 6 μέχρι και 7 έτη 39%
Πάνω από 7 μέχρι και 8 έτη 42%
Πάνω από 8 έτη 46%

2. Τους εισαγωγικούς δασμούς που πράγματι καταβάλλονται για τις προερχόμενες από τρίτες χώρες μοτοσικλέτες.

3. Τα παρεπόμενα έξοδα με τα οποία επιβαρύνονται οι μοτοσικλέτες, όπως έξοδα προμήθειας, μεσιτείας, τόκων φόρτωσης, εκφόρτωσης, ασφάλισης και μεταφοράς στο εσωτερικό της χώρας.

Β. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟΣ ΔΑΣΜΟΣ

Για τις μοτοσικλέτες που εισάγονται από τρίτες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση χώρες, επιβάλλεται εισαγωγικός δασμός που κυμαίνεται από 6% - 8% επί της δασμολογητέας αξίας, ανάλογα με τον κυλινδρισμό τους. Για όσες χώρες όμως η Ευρωπαϊκή Κοινότητα έχει συνάψει προτιμησιακές συμφωνίες, ο δασμός αυτός μπορεί να είναι μειωμένος ή μηδενικός.

Γ. ΦΟΡΟΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ (Φ.Π.Α.)

Η φορολογική μεταχείριση των μοτοσικλετών στη χώρα μας, από πλευράς Φ.Π.Α., είναι ίδια με εκείνη των επιβατικών αυτοκινήτων. Κατά συνέπεια, ισχύουν και για τις μοτοσικλέτες τα αναφερόμενα παραπάνω στην περίπτωση των επιβατικών αυτοκινήτων.

162. Ποια είναι τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομιστούν κατά τον τελωνισμό για επιβατικά αυτοκίνητα Ι.Χ. και μοτοσικλέτες;

Επιβατικά Αυτοκίνητα Ι.Χ.

Ενδεικτικά, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομιστούν κατά τον τελωνισμό, τόσο για την επιλογή του συντελεστή τέλους ταξινόμησης, όσο και τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας, είναι τα εξής:

- Πρωτότυπο τιμολόγιο αγοράς ή άλλος τίτλος κυριότητας

- Πρωτότυπη άδεια κυκλοφορίας (προκειμένου για μεταχειρισμένα οχήματα)

- Πιστοποιητικό συμμόρφωσης και έγκριση τύπου ή δελτίο κοινοποίησης έγκρισης τύπου για τη διαπίστωση της Οδηγίας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας που πληροί εκ κατασκευής το όχημα

- Δ.Α.Ο. (αντίτυπο για τον παραλήπτη) καθώς και κάθε άλλο στοιχείο που θα κριθεί απαραίτητο για τον προσδιορισμό του τέλους ταξινόμησης από την αρμόδια τελωνειακή αρχή, ανάλογα με την αντιμετωπιζόμενη κάθε φορά περίπτωση (το είδος του οχήματος, τον τρόπο μεταφοράς κ.τ.λ.)

Μοτοσικλέτες

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και στοιχεία που θα πρέπει να προσκομιστούν κατά τον τελωνισμό είναι τα ίδια με τα προαναφερόμενα για τα επιβατικά αυτοκίνητα, πλην του πιστοποιητικού συμμόρφωσης και της έγκρισης τύπου ή του δελτίου έγκρισης τύπου.

163. Υπάρχουν επιβατικά αυτοκίνητα που απαλλάσσονται από το τέλος ταξινόμησης;

Τα υβριδικά αυτοκίνητα με κινητήρα του οποίου οι εκπομπές ρύπων είναι σύμφωνες με τις ισχύουσες διατάξεις για τα οχήματα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας της Οδηγίας 94/12/ΕΚ ή μεταγενέστερης, καθώς και τα ηλεκτροκίνητα, δεν υπόκεινται σε τέλος ταξινόμησης.

164. Πως υπολογίζονται οι δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις για φορτηγά οχήματα που εισάγονται από Τρίτη χώρα (εκτός Ε.Ε.) ή μεταφέρονται από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πως διαμορφώνεται η φορολογητέα αξία;

Α. ΤΕΛΟΣ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ

Φορτηγά αυτοκίνητα, πλην τύπου jeep και οι βάσεις τους, που πληρούν τις προδιαγραφές των Οδηγιών 91/542/Ε.Ο.Κ. φάση Β΄ ή 96/69/Ε.Κ. ή μεταγενέστερων υποβάλλονται σε τέλος ταξινόμησης ως εξής:

α) Φορτηγά αυτοκίνητα μικτού βάρους πάνω από 3,5 τόνους, ανεξάρτητα κυλινδρισμού, ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%).

β) Ανοικτά φορτηγά αυτοκίνητα μικτού βάρους μέχρι 3,5 τόνους, ανεξάρτητα κυλινδρισμού, ποσοστό επτά τοις εκατό (7%).

γ) Κλειστά φορτηγά μικτού βάρους μέχρι και 3,5 τόνους:

ΚΥΛΙΝΔΡΙΣΜΟΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΕΛΟΥΣ
Μέχρι και 900 κ.ε. 6%
Από 901 - 1400 κ.ε. 14%
Από 1401 - 1800 κ.ε. 18%
Από 1801 - 2000 κ.ε. 21%
Από 2001 κ.ε. και πάνω 26%

δ) Βάσεις των φορτηγών των προηγούμενων περιπτώσεων πέντε τοις εκατό (5%) για την περίπτωση α΄ και επτά τοις εκατό (7%) για τις περιπτώσεις β΄ και γ΄.

ε) Οι συντελεστές των προηγούμενων περιπτώσεων α΄ έως και δ΄ προσαυξάνονται κατά ποσοστό 30% προκειμένου για αυτοκίνητα που δεν πληρούν τις προδιαγραφές των παραπάνω Οδηγιών.

Φορολογητέα αξία

Για την επιβολή του τέλους ταξινόμησης, η φορολογητέα αξία διαμορφώνεται από την άθροιση των παρακάτω στοιχείων:

α) Για τα καινούργια φορτηγά αυτοκίνητα, την πράγματι πληρωθείσα ή πληρωτέα αξία. Προκειμένου για μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, η παραπάνω αξία καθορίζεται από την αρμόδια Τελωνειακή Υπηρεσία Αξιών με βάση τα σχετικά στοιχεία που διαθέτει. Η τεκμαρτή αυτή αξία, δεν μπορεί να είναι μικρότερη της τιμής αγοράς.

β) Τον εισαγωγικό δασμό που πράγματι καταβάλουν.

γ) Τα παρεπόμενα έξοδα με τα οποία επιβαρύνονται τα οχήματα (όπως έξοδα προμήθειας, μεσιτείας, τόκων φόρτωσης, εκφόρτωσης, ασφάλισης και μεταφοράς στο εσωτερικό της χώρας).

Β. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟΣ ΔΑΣΜΟΣ

Για τα φορτηγά οχήματα που εισάγονται από τρίτες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση χώρες επιβάλλεται εισαγωγικός δασμός που κυμαίνεται από 10% - 22% επί της δασμολογητέας αξίας, ανάλογα με τον τύπο του κινητήρα και τον κυλινδρισμό τους. Για όσες χώρες όμως, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα έχει συνάψει προτιμησιακές συμφωνίες, ο δασμός αυτός μπορεί να είναι μειωμένος ή μηδενικός.

Γ. ΦΟΡΟΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ (Φ.Π.Α.)

Τα εισαγόμενα στην Ελλάδα από τρίτες χώρες φορτηγά, επιβαρύνονται με συντελεστή Φ.Π.Α. δεκαεννέα τοις εκατό (19%). Βάση υπολογισμού του Φ.Π.Α. (Φορολογητέα Αξία), αποτελεί το άθροισμα της δασμολογητέας αξίας, των δασμών και φόρων που καταβάλλονται στη χώρα μας (εκτός του τέλους ταξινόμησης και του ίδιου του Φ.Π.Α.) και των παρεπόμενων της εισαγωγής εξόδων, όταν αυτά δεν έχουν συμπεριληφθεί στη δασμολογητέα αξία, όπως μεταφορικά, έξοδα φόρτωσης και εκφόρτωσης, έξοδα ασφάλισης κ.λ.π.

165. Με ποιους συντελεστές τέλους ταξινόμησης φορολογούνται τα διπλοκάμπινα οχήματα;

Αυτοκίνητα οχήματα με μικτό βάρος μέχρι 3,5 τόνους, ανεξάρτητα από τη δασμολογική τους κατάταξη, που διαθέτουν εκ κατασκευής χωριστό θάλαμο με δύο σειρές καθισμάτων για τον οδηγό, συνοδηγό και τους επιβάτες και χωριστό ανοικτό χώρο φόρτωσης εμπορευμάτων:

α) φορολογούνται με συντελεστή επτά τοις εκατό (7%), εφόσον το εσωτερικό μήκος της εξέδρας φόρτωσης είναι μεγαλύτερο του σαράντα τοις εκατό (40%) της απόστασης μεταξύ των κέντρων του μπροστινού και του πίσω τροχού της ίδιας πλευράς, ανεξάρτητα από το φορτίο που δύναται να μεταφέρουν

β) φορολογούνται με συντελεστή δέκα τέσσερα τοις εκατό (14%), εφόσον το μήκος της εξέδρας φόρτωσης είναι μικρότερο του σαράντα τοις εκατό (40%) της απόστασης των αξόνων και το φορτίο που δύνανται να μεταφέρουν είναι μεγαλύτερο των πεντακοσίων (500) χιλιογράμμων.

Οι συντελεστές των προηγούμενων περιπτώσεων προσαυξάνονται κατά 30%, δηλαδή 9,1% και 18,2% αντίστοιχα, για αυτοκίνητα οχήματα των ανωτέρω περιπτώσεων που δεν πληρούν προδιαγραφές Οδηγιών αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

γ) φορολογούνται με τους αντίστοιχους συντελεστές των επιβατικών της παραγράφου 2 του άρθρου 121, μειούμενους κατά πενήντα τοις εκατό (50%), οι οποίοι σε καμία όμως περίπτωση δεν μπορεί να είναι κατώτεροι του εικοσιένα τοις εκατό (21%), εφόσον έχουν μήκος εξέδρας φόρτωσης μικρότερο του σαράντα τοις εκατό (40%) της απόστασης μεταξύ των κέντρων του μπροστινού και του πίσω τροχού της ίδιας πλευράς και δυνατότητα μεταφοράς φορτίου κάτω των 500 χιλιογράμμων, ως εξής:

ΚΥΛΙΝΔΡΙΣΜΟΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑ Προδιαγραφές της Οδηγίας 98/69/ΕΚ φάση Β΄ ή μεταγενέστερης Οδηγίας φάση Β΄ Προδιαγραφές της Οδηγίας 98/69/ΕΚ φάση Α΄ ή μεταγενέστερης Οδηγίας φάση Α΄ Προδιαγραφές των Οδηγιών 94/12/ΕΚ, 91/441/ΕΟΚ, 89/458/ΕΟΚ & 88/76/ΕΟΚ Συμβατικής τεχνολογίας
Μέχρι 900 κ.ε. 21% 21% 21% 21%
Από 901 - 1400 κ.ε. 21% 21% 24,5% 33%
Από 1401 - 1600 κ.ε. 21% 22,5% 47,5% 64%
Από 1601 - 1800 κ.ε. 21% 28% 64,5% 74%
Από 1801 - 2000 κ.ε. 21% 41,5% 108% 133%
Από 2001 κ.ε. και πάνω 25% 71% 167% 173%

166. Με ποιους συντελεστές τέλους ταξινόμησης φορολογούνται τρίκυκλα και τετράκυκλα οχήματα;

Οι συντελεστές του τέλους ταξινόμησης για αυτοκίνητα οχήματα τρίκυκλα ή τετράκυκλα της δ.κ. 87.03 που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας 2002/24/Ε.Κ. του Συμβουλίου της 18ης Μαρτίου 2002 (E.E.L 124 της 9.5.2002) και πληρούν εκ κατασκευής τις προδιαγραφές της Οδηγίας 2002/51 Ε.Κ. ή μεταγενέστερης ορίζονται ως εξής:

ΚΥΛΙΝΔΡΙΣΜΟΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΕΛΟΥΣ
Κάτω των 50 κυβικών εκατοστών 0%
Από 50 μέχρι και 500 κυβικά εκατοστά 5%
Από 501 μέχρι και 900 κυβικά εκατοστά 9%
Από 901 κυβικά εκατοστά και πάνω 15%

Οι συντελεστές του τέλους ταξινόμησης για αυτοκίνητα οχήματα τρίκυκλα ή τετράκυκλα της δ.κ. 87.04 που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας 92/61/ΕΚ του Συμβουλίου της 30ης Ιουνίου 1992 (EEL 225 της 10.9.1992) και πληρούν εκ κατασκευής τις προδιαγραφές της Οδηγίας αυτής ή μεταγενέστερης ορίζονται ως εξής:

ΚΥΛΙΝΔΡΙΣΜΟΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΕΛΟΥΣ
Κάτω των 50 κυβικών εκατοστών 0%
Από 50 μέχρι και 500 κυβικά εκατοστά 4%
Από 501 μέχρι και 900 κυβικά εκατοστά 8%
Από 901 κυβικά εκατοστά και πάνω 14%

167. Οφείλεται τέλος ταξινόμησης σε περίπτωση επαναταξινόμησης επιβατικού αυτοκινήτου;

Επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης και αυτοκίνητα τύπου JEEP, τα οποία είχαν ταξινομηθεί και κυκλοφορήσει στη χώρα, εφόσον μεταφέρονται ή αποστέλλονται σε άλλο κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή εξάγονται σε τρίτη χώρα και επαναφέρονται στην ημεδαπή μέσα σε διάστημα οκτώ (8) ετών από τη διαγραφή τους από τα μητρώα αυτοκινήτων του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, με σκοπό να επαναταξινομηθούν και να τεθούν εκ νέου σε κυκλοφορία απαλλάσσονται από το τέλος ταξινόμησης.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Πρωτότυπη άδεια κυκλοφορίας του εν λόγω οχήματος στην ξένη χώρα

• Βεβαίωση, η οποία εκδίδεται από την αρμόδια υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και από την οποία προκύπτει:

- η ημερομηνία ταξινόμησης και κυκλοφορίας στη χώρα μας, καθώς και ο αριθμός κυκλοφορίας του και η ημερομηνία διαγραφής αυτού από τα μητρώα αυτοκινήτων του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών,

- ο τύπος του κινητήρα, ο τύπος του καυσίμου, ο αριθμός πλαισίου και ο κυλινδρισμός του κινητήρα,

- το εργοστάσιο /η μάρκα και ο τύπος του οχήματος,

- τα στοιχεία κατόχου του οχήματος.

• Αντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος στη χώρα μας ή του πιστοποιητικού ταξινόμησης αυτού

• Υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερομένου με την οποία θα δηλώνει τα στοιχεία ταυτότητας του αυτοκινήτου και τον αριθμό κυκλοφορίας του στη χώρα μας και στο εξωτερικό και ότι το παραλαμβανόμενο με τις διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 121 του Ν. 2960/2001, όπως ισχύει, όχημα, είναι το ίδιο αυτοκίνητο με εκείνο που είχε προηγούμενα ταξινομηθεί και κυκλοφορήσει στην ημεδαπή.

ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ - ΕΞΑΓΩΓΕΣ

168. Προκειμένου να τελωνιστούν τα εμπορεύματα που προέρχονται από ή αποστέλλονται προς τρίτη χώρα ποιο έγγραφο πρέπει να υποβληθεί στο Τελωνείο;

Ο κύριος των εμπορευμάτων ή ο νόμιμος αντιπρόσωπός του οφείλει να καταθέσει ορθά συμπληρωμένο το Ενιαίο Διοικητικό Έγγραφο (Ε.Δ.Ε.) και παράλληλα να προσκομίσει δισκέτα, στην οποία θα εμπεριέχονται τα στοιχεία του Ε.Δ.Ε., στο Τελωνείο που θα έχει την καθ΄ ύλη και κατά τόπο αρμοδιότητα. Κατάθεση του Ε.Δ.Ε. απαιτείται και κατά την εισαγωγή/εξαγωγή προϊόντων σε εδάφη που ανήκουν μεν στο τελωνειακό αλλά όχι στο φορολογικό έδαφος της Κοινότητας (Μαρτινίκα, Γαλλική Γουιάνα, Γουαδελούπη, Ρεουνιόν, Κανάρια Νησιά, Νησιά Τσάνελ, Νησιά `Αλαντ).

Το Ε.Δ.Ε ονομάζεται διασάφηση/δήλωση και ο διασαφιστής ή ο νόμιμος αντιπρόσωπος του έχει υποχρέωση, να γνωρίζει τις απαραίτητες θέσεις και ενδείξεις συμπλήρωσης της διασάφησης, ανάλογα με το τελωνειακό καθεστώς στο οποίο ζητά να υπαχθούν τα εμπορεύματα, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις (άρθρα 61-78 του κανονισμού ΕΟΚ 2913/92, άρθρα 198-217 και παραρτήματα 38,37,36,35,34,33,32,31 του κανονισμού ΕΟΚ 2454/93). Οι οδηγίες συμπλήρωσης της δισκέτας δίνονται στην ΔΥΟ Τ.5047/304/Α0019/4-10-2000 και αναλυτικότερη πληροφόρηση για τη διασάφηση παρέχεται στην ΔΥΟ Τ3384/244/Α0019/21-07-2003.

Μαζί με τη διασάφηση πρέπει να επισυνάπτονται και τα έγγραφα -άρθρα 218-221 κανονισμού ΕΟΚ 2454/93- που είναι αναγκαία για την εφαρμογή των διατάξεων που διέπουν το αιτούμενο τελωνειακό καθεστώς (π.χ. τιμολόγιο και εφόσον απαιτείται πιστοποιητικό κυκλοφορίας ή καταγωγής, κιβωτολόγιο, ζυγολόγιο, έγκριση εισαγωγής).

Σημειώνεται πως σύμφωνα με την Εθνική Νομοθεσία Ν. 718/1977, νόμιμος αντιπρόσωπος του διασαφιστή μπορεί να είναι μόνο ο εκτελωνιστής (βλ.σχετικά ερωτήσεις No 182-186).

169. Για τα είδη που διακινούνται ταχυδρομικά μεσολαβεί Τελωνείο;

Για δέματα που διακινούνται μεταξύ της Ελλάδας και Τρίτων εκτός της Κοινότητας χωρών, τηρούνται τελωνειακές διατυπώσεις, ενώ για την διακίνηση τους μεταξύ των Κρατών Μελών της Κοινότητας δεν μεσολαβεί Τελωνείο.

170. Ποια είναι τα απαιτούμενα δικαιολογητικά κατά την εισαγωγή ταχυδρομικών δεμάτων προκειμένου να τελωνιστούν και να παραδοθούν στον παραλήπτη;

• Τιμολόγιο (για εταιρεία) ή απόδειξη αγοράς (για ιδιώτη) που πρέπει να συνοδεύει τα εμπορικού χαρακτήρα είδη - εγκλείεται στα δέματα ή το προσκομίζει, αφού ειδοποιηθεί ο παραλήπτης.

• Τελωνειακή Δήλωση ( Declaration) του αποστολέα, η οποία πρέπει να συνοδεύει το δέμα είτε είναι εμπορικού ή όχι χαρακτήρα. Η φόρμα της είναι διεθνώς καθιερωμένη και παρέχεται από τα ταχυδρομικά γραφεία παγκοσμίως. Πρέπει να επικολλάται στο δέμα και να παρέχει πληροφορίες σαφής και αναλυτικές για το είδος, την αξία και τη φύση της αποστολής δηλαδή εάν πρόκειται για δώρο ή για εμπορικό είδος.

• Πιστοποιητικά καταγωγής προτίμησης σε περίπτωση, που απαιτούνται.

• Εγκρίσεις ΕΟΦ, όπου απαιτούνται για παραλαβή φαρμάκων, παρασκευασμάτων διατροφής και καλλυντικών (Η συγκεκριμένη έγκριση προσκομίζεται κατά την παραλαβή του δέματος και όχι κατά τον τελωνισμό του).

• Εγκρίσεις άλλων υπουργείων και φορέων, όπου απαιτούνται (π.χ εγκρίσεις -πιστοποιητικά για τα είδη Cites-είδη άγριας χλωρίδας και πανίδας, που απειλούνται προς εξαφάνιση-από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εγκρίσεις για παραλαβή όπλων -άδεια κατοχής από το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης κλπ.).

171. Ποια είναι η δασμοφορολογική επιβάρυνση των προερχόμενων από Τρίτη χώρα ειδών;

- Για αποστολές μη εμπορικού χαρακτήρα:

α) για είδη μέχρι 45 € δεν καταβάλλονται δασμοί, Φ.Π.Α. και λοιποί φόροι,

β) τα είδη των οποίων η συνολική αξία δεν υπερβαίνει το ποσό των 350 € υπόκεινται σε κατ΄ αποκοπή δασμό 3,5%, εκτός εάν ο ενδιαφερόμενος ζητήσει τον τελωνισμό με βάση την δασμολογική κατάταξη του είδους.

γ) τα είδη των οποίων η συνολική αξία είναι άνω των 350 €, τελωνίζονται κανονικά, καταβάλλοντας τους δασμούς, φόρους και λοιπές επιβαρύνσεις.

- Για αποστολές εμπορικού χαρακτήρα καταβάλλονται κανονικά οι δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις, εκτός εάν πρόκειται για είδη, των οποίων η συνολική αξία δεν υπερβαίνει συνολικά τα 22 €.

Σημείωση: Για την κατανόηση των παραπάνω διευκρινίζουμε ότι: ως εμπορεύματα χωρίς εμπορικό χαρακτήρα θεωρούνται τα εμπορεύματα εκείνα, τα οποία περιλαμβάνονται αποκλειστικά στις αποστολές, που πραγματοποιούνται από ιδιώτη σε ιδιώτη χωρίς οποιασδήποτε μορφής πληρωμή και τα οποία λόγω της φύσης τους και της ποσότητάς τους (μικρή), προορίζονται, χωρίς καμιά αμφιβολία, για προσωπική, ιδιωτική ή οικογενειακή χρήση εκ μέρους των παραληπτών .

172. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την πληρωμή της επιδότησης κατά την εξαγωγή γεωργικών προϊόντων και ποια η προβλεπόμενη διαδικασία;

Προϋποθέσεις:

• Εξαγωγή προς τρίτες χώρες γεωργικών προϊόντων τα οποία επιδοτούνται και για τα οποία ο εξαγωγέας ζητάει επιστροφή.

• Η πληρωμή της επιστροφής εξαρτάται από την προσκόμιση της απόδειξης ότι τα προϊόντα για τα οποία έγινε αποδεκτή η διασάφηση εξαγωγής εγκατέλειψαν ως έχουν το τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας το αργότερο σε προθεσμία 60 ημερών από την αποδοχή αυτή.

Διατάξεις που την προβλέπουν:

• `Αρθρα 788-796 και παραρτήματα 37&38 των διατάξεων εφαρμογής του Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα (Καν. ΕΟΚ 2454/93)

• Κανονισμός (ΕΚ) 800/99 της Επιτροπής για τις κοινές λεπτομέρειες εφαρμογής του καθεστώτος των επιστροφών κατά την εξαγωγή για τα γεωργικά προϊόντα

• Κανονισμός (ΕΟΚ) 386/90 του Συμβουλίου για τον έλεγχο κατά την εξαγωγή γεωργικών προϊόντων που τυγχάνουν επιστροφών ή άλλων ποσών και Κανονισμός (ΕΚ)2090/2002 της Επιτροπής για τις λεπτομέρειες εφαρμογής του ανωτέρω Κανονισμού.

Αρμόδια τελωνειακή υπηρεσία ελέγχου:

1. Τελωνείο εξαγωγής, στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου, τα εμπορεύματα συσκευάζονται ή φορτώνονται για τη μεταφορά τους προς εξαγωγή όπως αναφέρεται στο άρθρο 5 παράγραφος 7 στοιχείο α) Κανονισμός (ΕΚ) 800/99.

2. Τελωνείο εξόδου, το τελωνείο που αναφέρεται στο άρθρο 793 παρ. 2 του Καν. (ΕΟΚ) 2454/93 το οποίο διενεργεί έλεγχο υποκατάστασης με τους όρους που προβλέπονται στο άρθρο 10 του Κανονισμού (ΕΚ)2090/2002

3. Τελωνείο προορισμού του Τ5, το τελωνείο προορισμού που αναφέρεται στο άρθρο 912 γ του Καν. (ΕΟΚ) 2454/93. Εάν το τελωνείο εξόδου και το τελωνείο προορισμού του Τ5 δεν είναι τα ίδια, ο έλεγχος υποκατάστασης διενεργείται από το τελωνείο προορισμού του Τ5.

Απαιτούμενα δικαιολογητικά:

• Πιστοποιητικό εξαγωγής (AGREX) που περιλαμβάνει προκαθορισμό της επιστροφής, το οποίο εκδίδεται από τον Οργανισμό Πληρωμών - Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε και υποβάλλεται στο Τελωνείο, εκτός από την περίπτωση των εμπορευμάτων που διέπονται από τον Κανονισμό 1520/2002

• Δεν χρειάζεται πιστοποιητικό εξαγωγής AGREX στις περιπτώσεις που εμπίπτουν στο παράρτημα ΙΙΙ του Κανονισμού (ΕΚ) 1291/2000, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει (μικροποσότητες).

• Διασάφηση εξαγωγής

• Τιμολόγιο

• Δελτίο αποστολής

• Φορτωτική

• Κιβωτολόγιο

• Εφόσον ο εξαγωγέας έχει αναθέσει σε εκτελωνιστή την διεκπεραίωση των διατυπώσεων εξαγωγής, σχετική εξουσιοδότηση

• Δήλωση της κοινοτικής καταγωγής των προϊόντων σύμφωνα με το άρθρο 11 του Κανονισμού (ΕΚ) 800/99

• Δελτίο Χημείου (εφόσον απαιτείται)

• Πιστοποιητικό ποιοτικού ελέγχου (εφόσον απαιτείται) Ακολουθούμενη διαδικασία:

• Ο εξαγωγέας οφείλει να ενημερώνει με κατάθεση (π.χ. με φαξ) του εντύπου προενημέρωσης στο αρμόδιο τελωνείο του τόπου όπου θα φορτωθούν τα προϊόντα για τη μεταφορά τους προς εξαγωγή τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη των εργασιών φόρτωσης και να αναφέρει την εικαζόμενη διάρκειά τους.

• Να καταθέτει διασάφηση εξαγωγής στο ανωτέρω τελωνείο, με συνημμένα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, πριν τη λήξη της ανωτέρω προθεσμίας.

• Εφόσον επιλεγεί φυσικός έλεγχος των προϊόντων, αυτός πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του εξαγωγέα, σύμφωνα με τους όρους του άρθρου 3 του Κανονισμού (ΕΟΚ) 386/90 του Συμβουλίου.

• Έκδοση βεβαίωσης εξαγωγής για τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. (Ν.Π.Ι.Δ.) βάσει της Τ3869/1214/12.10.87 ΔΥΟ

• Έκδοση άδειας παράδοσης

• Έκδοση του αντιτύπου Ε του ΕΔΕ, σε όλες τις περιπτώσεις κατά τις οποίες η έξοδος πραγματοποιείται από το έδαφος της χώρας μας, ή το αντίτυπο ελέγχου Τ5, όταν η έξοδος πραγματοποιείται από το έδαφος άλλου κράτους μέλους

• Το τελωνείο εξόδου, εκτός από τη θεώρηση στην οπίσθια όψη του αντιτύπου αριθμ. 3 του ΕΔΕ και την επιστροφή του στο πρόσωπο που το προσκόμισε για την απαλλαγή του από το ΦΠΑ, βεβαιώνει την έξοδο στο αντιτύπο Ε του ΕΔΕ ή στο αντίτυπο ελέγχου Τ5 και το επιστρέφει στο τελωνείο εξαγωγής

• Για κάθε εξαγωγέα μετά από αίτησή του και μετά την ολοκλήρωση της εξαγωγής, αποστέλλονται από το τελωνείο εξαγωγής στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., όλα τα τελωνειακά έγγραφα που απαιτούνται για την πληρωμή της επιστροφής.

Απαιτούμενος χρόνος: Συνήθως, εάν προσκομισθούν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ο τελωνισμός γίνεται αυθημερόν .

Κόστος: Ένσημα ΤΕΒΕ

173. Ποια είναι τα είδη που κατά την είσοδο-εισαγωγή/εξαγωγή υπόκεινται σε περιορισμούς - απαγορεύσεις και ποια τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και οι σχετικές ΔΥΟ;

ΦΟΡΕΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ (ΔΥΟ) ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΞΑΓΩΓΗ
Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών Κλωστ/ργικά από χώρες μέλη ΠΟΕ Ο.1375/165/Α0019/27-12-2004 Ελεύθερα
Διεύθυνση Διεθνών Οικονομικών Ροών Κλωστ/ργικά Κίνα Ο.1375/165/Α0019/27-12-2004 Έγγραφο Επιτήρησης
Κλωστ/ργικά από χώρες μη μέλη του ΠΟΕ (Λευκορωσία, Βιετνάμ, Ουζμπεκιστάν) Ο.1375/165/Α0019/27-12-2004 `Αδεια εισαγωγής
Κλωστ/ργικά από Βόρεια Κορέα & Συρία (ισχύει καθεστώς ποσοστώσεων ή προηγούμενης κοιν. επιτήρησης) Ο.1375/165/Α0019/27-12-2004 `Αδεια εισαγωγής
Κλωστ/ργικά από Σερβία Μαυροβούνιο (ισχύει κάθεστώς ποσοστώσεων ή προηγούμενης κοιν. επιτήρησης) Ο.1375/165/Α0019/27-12-2004 `Αδεια εισαγωγής
Υποδήματα από Κίνα Ο.110/10/Α0019/2-2-2005 Έγγραφο επιτήρησης
Χαλυβουργικά προϊόντα καταγωγής τρίτων χωρών Ε.182/38/Α0019/25 -1-2001 Ε.232/32/Α0019/31-1-2002 Ο.648/113/Α0019/29-7-2002 Ο.985/141/Α0019/14-11-2003 Ο.1220/143/Α0019/8-11-2004 `Αδεια εισαγωγής ή έγγραφο επιτήρησης ανάλογα τη χώρα καταγωγής και τις κατηγορίες των προϊόντων
ΕΜΠΑΡΓΚΟ 1. Απαγόρευση εξαγωγής πολεμικού υλικού προς τη Ζιμπάμπουε Ο.360/59/Α0019/19-4-2002 Εξαιρούνται ορισμένα είδη για τα οποία απαιτείται `Αδεια εξαγωγής από τη Δ/νση Διεθνών Οικονομικών Ροών
2. Απαγόρευση εξαγωγής πολεμικού υλικού προς τη Σομαλία Ο.1036/152/Α0019/28-11-2003
3. Απαγόρευση εξαγωγής πολεμικού υλικού προς τη Βιρμανία/Μυανμάρ Ο.970/107/Α0019/17-8-2004 Εξαιρούνται ορισμένα είδη για τα οποία απαιτείται `Αδεια εξαγωγής από τη Δ/νση Διεθνών Οικονομικών Ροών
4. Απαγόρευση εξαγωγής πολεμικού υλικού στο Σουδάν Ο.971/108/Α0019/17-8-2004 Εξαιρούνται ορισμένα είδη για τα οποία απαιτείται `Αδεια εξαγωγής από τη Δ/νση Διεθνών Οικονομικών Ροών
5. Διακοπή των οικονομικών και χρηματοδοτικών σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και του Ιράκ Ο.845/144/Α019/11-10-2002 Ο.1037/153/Α0019/28-11-2003 Ο.1019/119/Α0019/9-2004 Εξαιρούνται Ορισμένα είδη για τα οποία απαιτείται `Αδεια εξαγωγής από τη Δ/νση Διεθνών Οικονομικών Ροών
Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών Γενικό Χημείο του Κράτους Χ.717/71/Α0019/12-10-2001 Χ.629/31/Α0019/21-6-2002 Τ.4013/318/Α0019/23-9-2003 Χ.961/94/Α0019/27-2-2004 Χ.572/51/Α0019/28-6-2004 Χ.813/66/Α0019/ 20-9-2004 Δειγματοληψία & Δελτίο χημικής ανάλυσης
Έλεγχος γεωργικών προϊόντων προερχομένων από Κίνα και Τουρκία Αραχίδες (αράπικα φιστίκια) από Κίνα σύκα, φουντούκια και φιστίκια (φιστίκια με κέλυφος) από Τουρκία Χ.130/12/Α0019/19-2-2002 Χ.624/75/Α0019/18-9-2002 Τα εισαγόμενα φορτία πρέπει να συνοδεύονται από επίσημα πιστοποιητικά από τη χώρα εξαγωγής, να γίνεται δειγματοληψία και να εξετάζονται σε περιεκτικότητα σε αφλατοξίνες
Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών Γενικό Χημείο του Κράτους Έλεγχος γεωργικών προϊόντων προερχομένων από Βραζιλία, Κίνα, Ιράν & Τουρκία Χ.596/49/Α0019/8-8-2003 Τα εισαγόμενα φορτία πρέπει να συνοδεύονται από επίσημα πιστοποιητικά από τη χώρα εξαγωγής, να γίνεται δειγματοληψία και να εξετάζονται σε περιεκτικότητα σε αφλατοξίνες
Έλεγχος αραχίδων προερχομένων από Αίγυπτο Χ.694/59/Α0019/ 23-9-2003 Τα εισαγόμενα φορτία πρέπει να συνοδεύονται από τα αποτελέσματα επίσημης δειγματοληψίας και αναλύσεως και από πιστοποιητικό υγιεινής του Υπ. Γεωργίας της Αιγύπτου και να γίνονται δειγματοληψίες και ανάλογες χημικές αναλύσεις
Καυτά τσίλι και τα προϊόντα καυτών τσίλι
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Γεωργικά φάρμακα Γ.5379/38/Α0019/2-7-2003 `Αδεια εισαγωγής
Φυτά, Φυτικά προϊόντα Γ.426/29/Α0019/27-5-2003 Γ.739/60/Α0019/23-9-2003 Γ.788/65/Α0019/27-10-2003 Τ.605/47/Α0019/10-2-2004 Τ.1308/103/Α0019/5-4-2004 Γ.475/35/Α0019/30-6-2004 Γ.540/36/Α0019/29-7-2004 Α.2395/235/Α0019/22-7-2004 Α.4441/6/Α0019/12-1-2005 Α.279/43/Α0019/27-1-2005 Φυτοϋγειονομικός έλεγχος
Ζωοτροφές Γ.279/33/Α0019/24-4-2002 Γ.388/42/Α0019/23-5-2002 Χορηγείται έγγραφο από τους Επόπτες κυκλοφορίας ζωοτροφών
Γεωργικά μηχανήματα Γ.220/16/Α0019/6-3-2003 Δελτίο ταξινόμησης από τις Νομαρχιακές Υπηρεσίες Εγγείων Βελτιώσεων
Νωπά οπωροκηπευτικά Γ342/109/Α0019/14-06-93 Καν (ΕΟΚ) 2251/92 Γ825/259/Α0019/ 11-09-95 Πιστοποιητικό καταλληλότητας
Επεξεργασμένα μεταποιημένα γεωργικά προϊόντα (οπωροκηπευτικά) Γ259/61/Α0019/29-5-95, Απόφ. Υπ. Γεωργίας:
381185/11-8-94, Γ460/109/Α0019/ 11-9-95
Πιστοποιητικό καταλληλότητας
Εισαγωγή ζώντων βοοειδών και χοίρων Γ301/37/Α0019/2002 `Αδεια εισαγωγής Κτηνιατρικής Αρχής Νομαρχιακού Επιπέδου
Κτηνιατρικοί έλεγχοι σε ζώα και ζωϊκά προϊόντα από τρίτες χώρες Γ960/77/Α0019/22-12-03, Γ647/ 60/ Α0019/20-08-02, Γ304 / 7/Β0019/21-04-03, Γ566/78/Α0019/30-11-00, Γ224/28/Α0019/22-03-04, Τ1973/137/Α0019/1-9-05-04 Είσοδος μόνο από εγκεκριμένους Συνοριακούς Σταθμούς Κτηνιατρικού Ελέγχου (ΣΥ.Κ.Ε.) Έκδοση Κοινού Κτηνιατρικού Εγγράφου Εισόδου (Κ.Κ.Ε.Ε.) από τον αρμόδιο κτηνίατρο του ΣΥ.Κ.Ε. Κτηνιατρική άδεια από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
Εφαρμογή στην Κοινότητα της Διεθνούς Σύμβασης για το εμπόριο των ειδών της άγριας πανίδας και χλωρίδας που απειλούνται με εξαφάνιση (είδη CITES ) -Καν(ΕΚ) 338 /97, - Καν(ΕΚ)1808/01, - Καν(ΕΚ)1497/03, - Ν.2637/98 (ΦΕΚ 200/Α΄) - Κ.Υ.Α. 331794/99 (ΦΕΚ 281/Β΄) Γ475/121/Α0019/16-10-98 Τ2015/117/Α0019/24-04-02 Γ289/19/Α0019/28-03-03 Τ3618/214/Α0019/23-09-04 Επιτρέπεται η είσοδος μόνο από συγκεκριμένα Τελωνεία εισόδου και μόνο μετά από έκδοση ειδικής άδειας εισαγωγής από το Υπ. Αγροτ. Ανάπτυξης & Τροφίμων για ορισμένα είδη CITES , αλλιώς κατάσχεση από τις Τελ/κές Αρχές και παράδοση στην πλησιέστερη Δασική Αρχή Η έξοδος επιτρέπεται από τα τελωνεία Α΄ και Β΄ τάξεως
ΥΠΕΧΩΔΕ Μηχανήματα έργου Π.2069/197/Α0019/27-5-2003 Π.4264/244/Α0019/11-8-2004 Π.6386/604/Α0019/27-1-2004 Έγκριση προσωρινής ή Οριστικής Εξαγωγής μηχανημάτων Έργων από τη Δ/νση Δ13 του ΥΠΕΧΩΔΕ
Βαμβακοσυλλεκτικές μηχανές Α.2813/296/Α0019/7-9-2004 Δελτίο ταξινόμησης από τις Νομαρχιακές Υπηρεσίες Εγγείων Βελτιώσεων
Υπουργείο Ανάπτυξης Μηχανές Α.3204/464/Α0019/2-9-1998 Σήμανση CE
Τηλεπικοινωνιακές συσκευές Μ.396/51/Α0019/5-3-2002 Σήμανση CE
Ηλεκτρολογικό υλικό Α.2636/369/Α0019/ 7-7-1998 Σήμανση CE
Ρευματοδότες, ρευματολήπτες (πρίζες, φις) Α.2132/266/Α0019/15-6-2000 Δήλωση κατάχώρησης (4η κλαδική Δ/νση Βιομηχ. Πολιτικής)
Ιατροτεχνολογικά προϊόντα Υ.1377/169/Α0019/12-11-1997 Σήμανση CE
Συσκευές αερίου Α.4609/973/Α0019/23-12-1998 Σήμανση CE και Τήρηση ορισμένων υποχρεώσεων
Σκάφη αναψυχής Α.2659/408/Α0019/16-10-1998 A.5210/541/A0019/12-12-2001 Τήρηση ορισμένων υποχρεώσεων
Πλαστικοί σωλήνες Β.1221/207/Α0019/27-6-1995 Πιστοποιητικό ΕΛΟΤ
Χάλυβες οπλισμού σκυροδέματος Τ.7656/501/Α0019/12-11-1997 Πιστοποιητικό ΕΛΟΤ
Τσιμέντα
Δημόκριτος Προϊόντα διατροφής Β.2836/π.ε.432/Α0019/24-3-2000 Ε.2889/438/Α0019/11-12-2002 Τ.152/9/Α0019/14-1-2003 Τ.2904/184/Α0019/15-7-2004 Έλεγχος ραδιενέργειας Δειγματοληπτικός έλεγχος
ΕΟΦ Προϊόντα αρμοδιότητας ΕΟΦ Ο.315/73/Α0019/27-6-1995 Ο.377/71/Α0019/8-5-1997 Ο.303/53/Α0019/12-5-1999 `Αδεια εισαγωγής από τον ΕΟΦ
Αποσμητικά χώρου Ο.851/132/Α0019/24-10-2001 Τα τιμολόγια πρέπει να θεωρούνται από τον ΕΟΦ
ΥΠΕΧΩΔΕ Επικίνδυνα απόβλητα Καν.(ΕΟΚ) 259/93 Τ.2046/125/Α0019/26-4-2002 Έντυπο T.F.S. Έντυπο T . F . S . & `Αδειαδιασυνοριακής μεταφοράς και άδεια διαχείρισης αποβλήτων
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Πολιτισμού Πολιτιστικά αγαθά (Εισαγωγή) Ν.3028/2002 "για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς" ΚΥΑ ΥΠΠΟ/ ΔΟΕΠΥ/ΤΟΠΥΝΣ/ 17759/1-3-2004 Δήλωση εισαγωγής μνημείων στο Υπ. Πολιτισμού ή στο Τελωνείο εισαγωγής.
Πολιτιστικά αγαθά (Εξαγωγή) Καν.3911/92 Καν.752/93 Ν. 3028/2002
"για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς" ΚΥΑ ΥΠΠΟ/ ΔΟΕΠΥ/ΤΟΠΥΝΣ/ 17764/1-3-2004
`Αδεια εξαγωγής από το Υπουργείο Πολιτισμού

Επιπλέον συμπεριλαμβάνονται τα παρακάτω είδη:

ΕΙΔΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΔΥΟ, Καν. ΕΟΚ, Π.Δ.,ΚΥΑ
Εμπορεύματα που παραβιάζουν ορισμένα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας παραποίησης/ απομίμησης, πειρατικά, που παραβιάζουν στο Κ-Μ όπου κατατίθεται η Αίτηση παρέμβασης δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ή συμπληρωματικό πιστοποιητικό προστασίας). Οίκοθεν παρέμβαση του Τελωνείου:
Προθεσμία τριών εργάσιμων ημερών από την αναστολή της έκδοσης άδειας παραλαβής ή δέσμευσης των εμπορευμάτων προκειμένου να κατατεθεί αίτηση παρέμβασης. Εάν εντός 10 εργασίμων ημερών από την κοινοποίηση της αναστολής της χορήγησης άδειας παραλαβής ή της δέσμευσης το Τελωνείο δεν ενημερωθεί για την παραπομπή της υπόθεσης στην αρμόδια να αποφανθεί επί της ουσίας Αρχή ή για την λήψη συντηρητικών μέτρων, η παραλαβή των εμπορευμάτων εγκρίνεται και η δέσμευση αίρεται.
Καν. 1383/03 Τ. 2620/168/Α0019/29-6-04 Καν.1891/04
Εξαγωγές ειδών και Τεχνολογίας διττής Χρήσεως, υψηλής τεχνολογίας καθώς και: - Πυρηνικά - Χημικές ουσίες - Πυραυλική τεχνολογία - Χημικά όπλα κ.α. `Αδεια εξαγωγής από τη Διεύθυνση Διεθνών Οικονομικών Ροών του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Ε562/103/27-3-2001 125695/Ε3/5695/25-10-00 126119/Ε3/6119/23-1-01 Αποφάσεις του ΥΠΕΘΟ Καν. (ΕΚ) 1334/2000 Καν. (ΕΚ) 1504/2004
Απαγόρευση εισαγωγής, εξαγωγής, διαμετακόμισης, κατοχής, εμπορίας όπλων, πυρομαχικών, εκρηκτικών υλών, μηχανισμών κ.α. εκτός εξαιρέσεων. `Αδεια εισαγωγής από Υπ. Δημόσιας Τάξης. `Αδεια εξαγωγής με άδεια του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας, που χορηγείται με σύμφωνη γνώμη των Υπουργών Εξωτερικών και Εθνικής `Αμυνας. `Αδεια διαμετακόμισης με άδεια του Υπουργού Δημόσιας Τάξης η οποία εκδίδεται μετά τη σύμφωνη γνώμη των Υπουργών Εξωτερικών, Εθνι-κής `Αμυνας και Οικονομικών. (σύμφωνα με τις συναφείς διατάξεις) Ν. 2168/1993 ΦΕΚ 147/Α/3-9-93 όπως τροποποιήθηκε από: Ν. 3169/2003, ΦΕΚ 189/Α Ν. 3065/2002, ΦΕΚ 251/Α Ν. 2873/2000, ΦΕΚ 285/Α
Εξαγωγή όπλων, πυρομαχικών, στρατιωτικών εξοπλισμών και συναφών ανταλλακτικών, στρατιωτικών οχημάτων κ.λ.π., τεχνολογίας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς. • Εμπάργκο που έχει επιβληθεί από ΟΗΕ, ΟΑΣΕ, Ευρωπαϊκή Ένωση για τις χώρες: Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μπούρμα-Μιανμάρ, Κίνα, Κογκό (πρώην Ζαΐρ), Ιράκ, Λιβερία, Ακτή Ελεφαντοστού, Σιέρρα Λεόνε, Σομαλία, Σουδάν, Ζιμπάμπουε, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Ρουάντα.
• Εξαιρούνται ορισμένα είδη που προορίζονται για τις δυνάμεις του ΟΗΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις και εξάγονται μόνο με άδεια της Διεύθυνσης Διεθνών Οικονομικών Ροών του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.
Καν. 1334/2000 άρθρο 4 παρ. 2 που κοινοποιήθηκε με την Ε562/103//27-3-01
Ακατέργαστα διαμάντια. Απαγορεύεται η εισαγωγή και η εξαγωγή εάν δε συνοδεύονται από πιστοποιητικό αρμόδιας αρχής, χώρας που συμμετέχει στη διαδικασία Κίμπερλυ Καν. (ΕΚ) 2368/2002 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Τ1707/126/Α0019/3-4-03

ΔΙΑΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

174. Με ποιο καθεστώς και ποιες προϋποθέσεις διακινούνται οδικά στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας τα εμπορεύματα τρίτων χωρών;

Για τη διακίνηση οδικώς εμπορευμάτων τρίτων χωρών από ένα σημείο του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας σε ένα άλλο, απαιτείται αυτά να τεθούν σε καθεστώς κοινοτικής διαμετακόμισης, εκτός αν διέρχονται από τρίτη χώρα, οπότε είναι δυνατή η χρησιμοποίηση του καθεστώτος TIR.

Για τη θέση των εμπορευμάτων στο καθεστώς κοινοτικής διαμετακόμισης ορίζεται «κύριος υπόχρεος» ο οποίος προσκομίζει τα εμπορεύματα στο Τελωνείο αναχώρησης και συντάσσει δήλωση επί του Ενιαίου Διοικητικού Εγγράφου, αντίτυπα 1, 4, 5.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υπαγωγή των εμπορευμάτων στο καθεστώς είναι η σύσταση εγγύησης το ποσό της οποίας υπολογίζεται με βάση τις δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις που αναλογούν σε αυτά (Κοινοτική Διαμετακόμιση).

Πρέπει να σημειωθεί ότι με την ίδια διαδικασία διακινούνται και κοινοτικά εμπορεύματα τα οποία διέρχονται ή εξάγονται στις χώρες ΕΖΕΣ (Νορβηγία, Ελβετία, Ισλανδία) (Κοινή Διαμετακόμιση).

175. Η εκπρόθεσμη προσκόμιση στο Τελωνείο Εξόδου εμπορευμάτων, που διαμετακομίζονται με το καθεστώς TIR , καθώς και η αλλαγή του Τελωνείου Εξόδου, κατά παρέκκλιση από την υποχρεωτική διαδρομή, αποτελούν παράβαση;

Α) Στην περίπτωση της παραβίασης της προθεσμίας εξόδου, κατά την μεταφορά εμπορευμάτων με το καθεστώς TIR , δεν θεωρείται παράβαση:

- η μικρή σχετικά καθυστέρηση άφιξης στο Τελωνείο Εξόδου, εφόσον κατά τα λοιπά η μεταφορά είναι κανονική.

- η δικαιολογημένη καθυστέρηση άφιξης στο Τελωνείο Εξόδου Σοβαρά προβλήματα ή προβλήματα υγείας του οδηγού, απρόβλεπτες

βλάβες του οχήματος, αποκλεισμός εθνικών δρόμων, αναμονή πλησίον του Τελωνείου Εξόδου αποτελούν λόγους που δικαιολογούν καθυστέρηση άφιξης στο Τελωνείο Εξόδου, εφόσον βεβαίως προσκομίζονται οι κατάλληλες αποδείξεις.

- η καθυστέρηση άφιξης στο Τελωνείο Εξόδου, που οφείλεται σε λόγους ανωτέρας βίας.

Β) Στην περίπτωση αλλαγής του Τελωνείου Εξόδου κατά τη μεταφορά εμπορευμάτων με το καθεστώς TIR , δεν θεωρείται παράβαση εάν:

- κατά τη διάρκεια της διαδρομής έχει ζητηθεί και έχει εκδοθεί σχετική έγκριση από την πλησιέστερη Τελωνειακή Αρχή.

- αφίχθηκε στο νέο Τελωνείο Εξόδου λόγω ανωτέρας βίας

- η αλλαγή κρίνεται μικρής σημασίας σε σχέση με το εκτελούμενο διεθνές δρομολόγιο, εφόσον κατά τα λοιπά η μεταφορά TIR είναι κανονική.

Εξυπακούεται ότι στις λοιπές περιπτώσεις, κάθε καθυστέρηση άφιξης στο Τελωνείο Εξόδου όπως και κάθε αλλαγή στην υποχρεωτική διαδρομή χαρακτηρίζεται Τελωνειακή Παράβαση.

ΠΡΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΩΝ

176. Τι σημαίνει προχρηματοδότηση των εξαγωγικών επιστροφών;

Τα κοινοτικά γεωργικά προϊόντα που δικαιούνται επιδότησης κατά την εξαγωγή είναι αυτά που αναφέρονται στον Καν( ΕΟΚ) 565/80. Δίδεται η δυνατότητα στους ενδιαφερομένους να συγκεντρώσουν τμηματικά τα προϊόντα και να τα εξαγάγουν σε μεταγενέστερο χρόνο όπως επίσης να προβούν στην μεταποίησή τους και κατόπιν να τα εξαγάγουν. Με την κατάθεση του σχετικού παραστατικού για αποθεματοποίηση ή μεταποίηση καταβάλλεται στον δικαιούχο το ποσό τις επιδότησης πριν τα εμπορεύματα εξαχθούν.

177. Πώς δηλώνεται η πρόθεση του δικαιούχου να τύχει της προχρηματοδότησης;

- Σε περίπτωση αποθεματοποίησης: Κατάθεση του προβλεπόμενου παραστατικού και θέση στο καθεστώς Αποταμίευσης η σε Ελεύθερη Ζώνη - Ελεύθερη Αποθήκη.

- Σε περίπτωση μεταποίησης: Κατάθεση του προβλεπόμενου παραστατικού και θέση υπό τελωνειακό έλεγχο σε αποθήκη Αποταμίευσης ή Ελεύθερη Ζώνη - Ελεύθερη Αποθήκη.

Τα ως άνω παραστατικά επέχουν και θέση δήλωσης πληρωμής.

178. Ποιες οι κατά σειρά ενέργειες για την θέση των εμπορευμάτων στο καθεστώς προχρηματοδότησης;

- Κατάθεση εγγύησης από τον ενδιαφερόμενο στον ΟΠΕΚΕΠΕ

- Κατάθεση του προβλεπόμενου ΕΔΕ που επέχει και θέση «δήλωσης πληρωμής» στο Τελωνείο Ελέγχου όπου θα αποθεματοποιηθούν ή θα μεταποιηθούν τα προϊόντα με ταυτόχρονη υποχρεωτική προσκόμιση της απόδειξης ότι έχει κατατεθεί η προβλεπόμενη εγγύηση καθώς και αντίγραφο του πιστοποιητικού εξαγωγής στις περιπτώσεις που η εξαγωγή υπόκειται στην προσκόμιση πιστοποιητικού.

- Το τελωνείο κατά την αποδοχή της «δήλωσης πληρωμής» προβαίνει σε έλεγχο των εγγράφων καθώς και σε φυσικό έλεγχο, κατά τα προβλεπόμενα, και στη συνέχεια τα εμπορεύματα τίθενται υπό τελωνειακό έλεγχο εισερχόμενα στους εγκεκριμένους και επιτηρούμενους από το τελωνείο χώρους.

179. Ποιος είναι ο μόνος νόμιμος προορισμός λήξης του καθεστώτος της προχρηματοδότησης;

Ο μόνος νόμιμος προορισμός για τη λήξη του καθεστώτος είναι η εξαγωγή.

Η διασάφηση εξαγωγής κατατίθεται πριν τη λήξη του επιτρεπόμενου διαστήματος παραμονής στο καθεστώς.

Εντός 2 μηνών από την αποδοχή της διασάφησης εξαγωγής τα εμπορεύματα πρέπει να εγκαταλείψουν το κοινοτικό έδαφος.

Ακριβή αντίγραφα των παραστατικών υπαγωγής και λήξεως του καθεστώτος διαβιβάζονται στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

180. Ποιες είναι οι συνέπειες εφόσον τα προϊόντα δεν εξαχθούν εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας;

Καταπίπτει η εγγύηση και ακυρώνεται η διασάφηση

181. Ποιες οι διατάξεις που διέπουν το καθεστώς προχρηματοδότησης;

• `Αρθρα 26 - 35 του Καν (Ε.Κ) 800/99

• Τ. 3662/66/12-8-03 ΕΔΥΟ.

ΕΚΤΕΛΩΝΙΣΤΕΣ

182. Τι είναι εκτελωνιστής;

Εκτελωνιστής είναι το φυσικό πρόσωπο το οποίο έχει πτυχίο εκτελωνιστού και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος εκτελωνιστού και αναλαμβάνει την κατ΄ επάγγελμα διενέργεια εκτελωνιστικών εργασιών δια λογαριασμό και ως αντιπρόσωπος του δικαιούχου του εμπορεύματος.

183. Τι είναι εκτελωνιστικές εργασίες;

Εκτελωνιστικές εργασίες είναι, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και κανονισμούς, οι απαιτούμενες πάσης φύσεως διατυπώσεις ενώπιον των Τελωνειακών Αρχών δια την μέσω τούτων διακίνηση των αλλοδαπών και εγχωρίων εμπορευμάτων. Στις εκτελωνιστικές εργασίες συμπεριλαμβάνονται και οι διαδικασίες για την διακίνηση των υποκειμένων σε ειδικό φόρο κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ) και τέλους ταξινόμησης των κοινοτικών εμπορευμάτων, ως επίσης και οι διαδικασίες για την καταβολή του Ε.Φ.Κ και του τέλους ταξινόμησης.

184. Μπορεί οποιοδήποτε εξουσιοδοτημένο πρόσωπο να αναλάβει για λογαριασμό μου την διεκπεραίωση των εκτελωνιστικών εργασιών;

Όχι. Τη διενέργεια των εκτελωνιστικών εργασιών μπορεί να την αναλάβει εκτός φυσικά από τον κύριο του εμπορεύματος (φυσικό πρόσωπο ή προκειμένου για νομικά πρόσωπα, ο νόμιμος εκπρόσωπος), και εξουσιοδοτημένος από αυτόν εκτελωνιστής. Οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο δεν νομιμοποιείται να εκτελέσει εκτελωνιστικές εργασίες και δεν γίνεται δεκτός από τις τελωνειακές αρχές.

185. Υπάρχουν κάποιες εκτελωνιστικές εργασίες που μπορεί να ανατεθεί η εκτέλεσή τους σε υπάλληλο του κυρίου του εμπορεύματος;

Ναι κατ΄ εξαίρεση, προκειμένου για μεταφορά και εξαγωγή εγχωρίων προϊόντων, ως επίσης και για εφοδιασμό πλοίων και αεροσκαφών, μέχρι την παράδοση των εφοδίων σ΄ αυτά, τις εκτελωνιστικές εργασίες επιτρέπεται να τις εκτελεί και εξουσιοδοτημένος υπάλληλος του δικαιούχου, εφόσον αυτός είναι ικανός για κάθε δικαιοπραξία και κατέχει απολυτήριο λυκείου ή εξαταξίου γυμνασίου ή ισότιμης προς αυτά σχολής.

Ειδικά, επί ανεφοδιασμού πλοίων και αεροσκαφών με εγχώρια προϊόντα, ως επίσης με τρόφιμα ποτά και καπνικά, γενικά, είδη αλλοδαπής προέλευσης, ανεξάρτητα από το ύψος της αξίας τους ή με άλλα αλλοδαπά είδη αξίας μέχρι 1000 δολαρίων Η.Π.Α. τις εκτελωνιστικές εργασίες μπορεί να εκτελεί, επιπλέον και ο μεσολαβών εφοδιαστής ή εξουσιοδοτημένος υπάλληλος αυτού εφόσον έχει τα ανωτέρω προσόντα.

Η ως άνω δυνατότητα δεν παρέχεται όταν πρόκειται για εξαγωγή επιδοτουμένων ή υποκειμένων σε ειδικό φόρο κατανάλωσης, ή σε τέλος ταξινόμησης προϊόντων ή για αποστολή των ως άνω σε άλλο κράτος μέλος

186. Μπορώ να εξουσιοδοτήσω εκτελωνιστή για την διεκπεραίωση εκτελωνιστικών εργασιών σχετικά με τις αποσκευές που μεταφέρω ως επιβάτης;

Η μεσολάβηση εκτελωνιστή για εκτελωνισμό αποσκευών επιβατών απαγορεύεται και πρέπει να παρίσταται ο ίδιος ο επιβάτης.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΧΡΕΩΣΤΗΤΩΣ ΕΙΣΠΡΑΧΘΕΙΣΑΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗΣ ΟΦΕΙΛΗΣ

187. Ποια η σχετική νομοθεσία που διέπει τις επιστροφές των αχρεωστήτως εισπραχθέντων δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων;

α) Οι διατάξεις του Καν. (ΕΟΚ) αρ. 2913/92 (άρθρα 235-242). β) Οι διατάξεις του Καν.(ΕΟΚ) αρ. 2454/93 (άρθρα 877-909). γ) Οι διατάξεις του Ν. 2960/01 (άρθρο 32).

188. Πότε οι εισπραχθείσες δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις θεωρούνται αχρεωστήτως εισπραχθείσες;

Ο πιο ενδεδειγμένος ορισμός είναι αυτός ο οποίος προκύπτει από τις σχετικές κοινοτικές διατάξεις, ήτοι όταν κατά τη στιγμή της καταβολής τους από τον οφειλέτη αυτών, το ποσό τους δεν οφειλόταν νομίμως ή όταν, όσον αφορά τους δασμούς, το ποσό τους βεβαιώθηκε κατά παράβαση της παρ.2, του άρθρου 220, του Καν. (ΕΟΚ) αρ. 2913/92.

189. Από ποιόν διαπιστώνεται το αχρεώστητο της καταβολής δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων;

Η διαπίστωση του αχρεώστητου της καταβολής γίνεται είτε από το πρόσωπο που κατέβαλλε τις εν λόγω δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις, είτε από την Τελωνειακή Υπηρεσία.

190. Το αχρεώστητο της καταβολής διαπιστώνεται και δικαστικώς;

Ναι. Η αχρεώστητη καταβολή δύναται να αναγνωριστεί και να βεβαιωθεί με απόφαση του αρμόδιου Διοικ. Δικαστηρίου (Διοικ. Πρωτοδικείο, Εφετείο, Σ.τ.Ε., Δικαστήρια των Ευρ. Κοινοτήτων), μετά από άσκηση των προβλεπόμενων ενδίκων μέσων από πλευράς του αιτούντα για την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών.

191. Από ποιον, πότε και πού μπορεί να υποβληθεί η αίτηση για επιστροφή αχρεωστήτως εισπραχθέντων δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων;

Η αίτηση για επιστροφή αχρεωστήτως εισπραχθέντων δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων μπορεί να υποβληθεί από τον δικαιούχο (το πρόσωπο που έχει καταβάλλει αυτές) ή τον νόμιμο αντιπρόσωπο του.

Μέσα σε ανατρεπτική προθεσμία τριών (3) ετών από την ημερομηνία βεβαίωσης των αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών, ο αιτών-δικαιούχος αυτών, δύναται να υποβάλλει σχετική προς τούτο αίτηση για επιστροφή αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών στην αρμόδια Τελωνειακή Αρχή, επισυνάπτοντας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Εάν η διαπίστωση της αχρεώστητης είσπραξης έγινε από την Τελωνειακή Υπηρεσία, καλείται από αυτή ο δικαιούχος να υποβάλλει σ΄ αυτήν σχετική αίτηση περί επιστροφής με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, μέσα στην ως άνω προθεσμία.

Εάν η αχρεώστητη καταβολή έχει αναγνωριστεί και βεβαιωθεί με απόφαση του αρμόδιου Διοικ. Δικαστηρίου, ο δικαιούχος πρέπει μέσα σε ένα (1) έτος από τη δημοσίευση της παραπάνω απόφασης να υποβάλλει σχετική προς τούτο αίτηση για επιστροφή αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών στην αρμόδια Τελωνειακή Αρχή, επισυνάπτοντας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Εφόσον η δικαστική απόφαση επιπλέον είτε διατάσσει, είτε όχι, την επιστροφή και καταστεί τελεσίδικη, τότε η ανωτέρω αίτηση δύναται να υποβληθεί εντός (5) πέντε ετών από την δημοσίευση της Απόφασης του Διοικ. Δικαστηρίου.

Εάν η δικαστική απόφαση απλώς ακυρώνει την διοικητική πράξη του Τελωνείου (συνήθως καταλογιστική πράξη επιβολής και τελωνειακών προστίμων) με τον οποίον είχε πραγματοποιηθεί η είσπραξη (δηλ. ακυρώνει τον νόμιμο τίτλο με βάση τον οποίο πραγματοποιήθηκε η κατά Κ.Ε.Δ.Ε. είσπραξη), τότε η ανωτέρω αίτηση δύναται να υποβληθεί εντός (3) τριών ετών από την δημοσίευση της. Απόφασης του Διοικ. Δικαστηρίου.

Όταν όμως η εν λόγω απόφαση καταστεί τελεσίδικη και επιπλέον, πέρα της ακύρωσης του νόμιμου τίτλου, διατάσσεται και η επιστροφή των εισπραχθέντων ποσών, τότε η ανωτέρω αίτηση δύναται να υποβληθεί εντός (5) πέντε ετών από την δημοσίευση της Απόφασης του Διοικ. Δικαστηρίου. Ωστόσο προϋπόθεση συνήθως για αυτό είναι το γεγονός ότι, στο υποβληθέν δικαστικώς αίτημα για ακύρωση του νόμιμου τίτλου είσπραξης να υπάρχει και σχετικό αίτημα επιστροφής. Διαφορετικά η ανωτέρω αίτηση επιστροφής δύναται να υποβληθεί εντός (3) τριών ετών από την δημοσίευση της Απόφασης του Διοικ. Δικαστηρίου. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, εφόσον η δικαστική απόφαση επιπλέον είτε διατάσσει, είτε όχι, την επιστροφή και καταστεί τελεσίδικη, τότε η ανωτέρω αίτηση δύναται να υποβληθεί εντός (5) πέντε ετών από την δημοσίευση της. Απόφασης του Διοικ. Δικαστηρίου.

(Σημείωση: Τελεσίδικη απόφαση Διοικ. Δικαστηρίου θεωρείται η εφετειακή που εκδίδεται από το Διοικ. Εφετείο, αλλά και η πρωτόδικος-οριστική που εκδίδεται σε πρώτο βαθμό από το Διοικ. Πρωτοδικείο, εφόσον η τελευταία δεν δύναται να εφεσιβληθεί, ή παρέλθουν οι χρονικές προθεσμίες για υποβολή σχετικής έφεσης από το δημόσιο κατά αυτής).

192. Ποιές διατάξεις διέπουν την αναστολή ή διακοπή των ανωτέρω προθεσμιών παραγραφής απαιτήσεων κατά του δημοσίου σχετικά με την επιστροφή αχρεωστήτως εισπραχθείσας τελωνειακής οφειλής;

Οι διατάξεις που διέπουν την αναστολή ή διακοπή των προθεσμιών αυτών είναι οι διατάξεις του Κώδικα Δημόσιου Λογιστικού. ( άρθρα 90, 91, 92, και 93 του Ν. 2362/95).

193. Ποια είναι τα δικαιολογητικά που πρέπει να συνοδεύουν την αίτηση για επιστροφή αχρεωστήτως εισπραχθέντων δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων;

Τα δικαιολογητικά που συνοδεύουν την αίτηση για επιστροφή αχρεωστήτως εισπραχθέντων δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων είναι τα αντίγραφα των οικείων τελωνειακών εγγράφων και τα οικεία πρωτότυπα αποδεικτικά εισπράξεως, τα οποία θα επισυναφθούν από την Τελωνειακή Αρχή στην σχετική απόφαση της περί επιστροφής αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών.

194. Τι συνεπάγεται η εκτός των ανωτέρω προθεσμιών υποβολή της αίτησης για επιστροφή αχρεωστήτως εισπραχθέντων δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων;

Η εκτός των ανωτέρω προθεσμιών υποβολή της αίτησης για επιστροφή αχρεωστήτως εισπραχθέντων δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων από τον δικαιούχο ή τον αντιπρόσωπο αυτού συνεπάγεται την παραγραφή της απαίτησης για επιστροφή των εν λόγω ποσών.

195. Η επιστροφή αχρεωστήτως εισπραχθέντων δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων πραγματοποιείται έντοκα ή άτοκα; Πώς υπολογίζεται ο τόκος σε περίπτωση έντοκης επιστροφής;

Η επιστροφή των αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών πραγματοποιείται άτοκα.

Έντοκη επιστροφή επιτρέπεται εάν και εφόσον η σχετική αίτηση περί επιστροφής υποβληθεί μέσα σε ανατρεπτική προθεσμία έξι (6) μηνών, που αρχίζει από την πρώτη του επόμενου μήνα κατά τον οποίο κοινοποιήθηκε στην Τελωνειακή Αρχή η απόφαση του αρμόδιου δικαστηρίου, και εφόσον η επιστροφή δεν εκτελέστηκε στην προθεσμία αυτή με υπαιτιότητα της αρμόδιας τελωνειακής αρχής. Εφόσον η μη εκτέλεση της επιστροφής οφείλεται σε υπαιτιότητα του ενδιαφερομένου, το έντοκο της επιστροφής λογίζεται από την λήξη του ανωτέρω εξαμήνου έως και τον χρόνο έκδοσης της σχετικής απόφασης επιστροφής (εξυπακούεται ότι αυτή πραγματοποιήθηκε μετά τη λήξη του εν λόγω εξαμήνου και ότι αυτή κοινοποιήθηκε στον ενδιαφερόμενο, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις περί επιδόσεων).

Η μη υποβολή αίτησης επιστροφής στην ανωτέρω προθεσμία συνεπάγεται την παραγραφή του δικαιώματος έντοκης επιστροφής.

Ο τόκος υπολογίζεται με βάση το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου τρίμηνης διάρκειας.

196. Πότε πραγματοποιείται η επιστροφή;

Η επιστροφή πραγματοποιείται με έκδοση σχετικής προς τούτο απόφασης της αρμόδιας Τελωνειακής Αρχής (Τελωνείο ή Τελωνειακή Περιφέρεια)

197. Υπάρχει ελάχιστο ποσό για το οποίο δεν μπορεί να εκδοθεί η ανωτέρω απόφαση, και κατ΄ επέκταση να πραγματοποιηθεί επιστροφή αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών;

Ναι. Είναι το ποσό των τριών (3) €, κατά πράξη, για επιβαρύνσεις που εισπράχθηκαν αχρεώστητα.

198. Παραγράφεται η χρηματική αξίωση από την αχρεώστητη είσπραξη επιβαρύνσεων, όταν έχει εκδοθεί η ανωτέρω απόφαση της αρμόδιας Τελωνειακής Αρχής περί επιστροφής αχρεωστήτων εισπραχθέντων ποσών;

Ναι. Η χρηματική αυτή απαίτηση που απορρέει από την εν λόγω αυτή απόφαση της αρμόδιας Τελωνειακής Αρχής παραγράφεται μετά την παρέλευση προθεσμίας ενός (1) έτους από την κοινοποίηση της απόφασης αυτής στον δικαιούχο ή τον αντιπρόσωπο αυτού.

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΟΦΕΙΛΩΝ

199. Ποια η σχετική νομοθεσία που διέπει τις Διευκολύνσεις τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων;

Είναι οι διατάξεις των άρθρων 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 του Ν. 2648/98 όπως τροποποιήθηκε με τους νόμους Ν. 2753/99 (άρθρο 17), Ν. 2873/00 (άρθρο 11), Ν. 2954/01 (άρθρα 11), N. 3193/03 (άρθρο 14), Ν. 3296/04 (άρθρο 29) και ισχύει.

200. Πότε δύναται να χορηγηθεί διευκόλυνση τμηματικής καταβολής;

Η διευκόλυνση τμηματικής καταβολής δύναται να χορηγηθεί εφόσον συντρέχει πραγματική αδυναμία για την εντός των νομίμων προθεσμιών άμεση καταβολή του συνόλου των οφειλών. Αφορά δηλαδή τις ληξιπρόθεσμες κατά Κ.Ε.Δ.Ε. οφειλές που, για λόγους οικονομικής αδυναμίας, δεν μπόρεσε ο οφειλέτης αυτών να τις καταβάλει εμπρόθεσμα.

201. Τι επίδραση έχει η διευκόλυνση τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών στην υπερημερία του οφειλέτη;

Η διευκόλυνση τμηματικής καταβολής δεν επιδρά στην υπερημερία του οφειλέτη και στην επιβάρυνση της οφειλής με Προσαυξήσεις Εκπρόθεσμης Καταβολής (Π.Ε.Κ.), ούτε στην καταβολή ολόκληρου ή μέρους της οφειλής, όταν αυτή προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις, για την διενέργεια ορισμένων πράξεων.

202. Ποια τα αρμόδια όργανα για τη χορήγηση διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο;

Α) Ο Προϊστάμενος του Τελωνείου για βασικές οφειλές έως 200.000 €.

Β) Ο Προϊστάμενος του Τελωνείου, μετά από γνώμη του νόμιμου αναπληρωτή του και του προϊστάμενου του Δικαστικού Τμήματος ή του αντίστοιχου γραφείου, για βασικές οφειλές πάνω από 200.000 € και μέχρι του ποσού των 600.000 €.

Γ) Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, μετά από γνωμοδότηση της Επιτροπής Παροχής Διευκολύνσεων, για βασικές οφειλές από 600.001 € και άνω.

Βασική οφειλή θεωρείται η ληξιπρόθεσμη ή μη οφειλή χωρίς τις Π.Ε.Κ. που έχουν υπολογισθεί βάσει αυτής έως εκείνη τη στιγμή που υποβάλλεται η αίτηση για παροχή διευκόλυνσης καταβολής.

Στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργού Οικονομικών, μετά από γνωμοδότηση της Επιτροπής Παροχής Διευκολύνσεων, υπάγεται και η εξέταση αιτημάτων οφειλετών που ζητούν την επανεξέταση του αιτήματος τους, λόγω σημαντικής και αποδεδειγμένης μεταβολής των οικονομικών τους δεδομένων, (είτε από τυχαίο γεγονός ή ανωτέρω βία, είτε από σωρευτική βεβαίωση που διενεργήθηκε μετά από φορολογικό έλεγχο), κατά την διάρκεια της διευκόλυνσης που έχει ήδη χορηγηθεί. Η διαπίστωση της συνδρομής της εν λόγω μεταβολής πραγματοποιείται από την Επιτροπή Παροχής Διευκολύνσεων ενώ τα ανωτέρω αιτήματα πρέπει να υποβάλλονται το αργότερο μέσα σε τρεις (3) μήνες από την τελευταία εμπρόθεσμη πληρωμή της δόσης της προηγούμενης διευκόλυνσης και περιλαμβάνει το υπόλοιπο ποσό αυτής, καθώς και τις οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες κατά το χρονικό διάστημα από την χορήγηση της μέχρι την ημέρα υποβολής της αίτησης επανεξέτασης.

Σημειώνεται ότι εκτός από την ανωτέρω αρμοδιότητα της, η Γνωμοδοτική Επιτροπή Παροχής Διευκολύνσεων γνωμοδοτεί επίσης και για την απαλλαγή από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών κατά τις διατάξεις της παραγράφου 4, του άρθρου 6, του Ν.Δ. 356/74 (Κ.Ε.Δ.Ε.), όπως αυτό ισχύει κάθε φορά. Ωστόσο για ποσά έως και 3.000 € η ανωτέρω, κατά τις διατάξεις της παραγράφου 4, του άρθρου 6, του Ν.Δ. 356/74 (Κ.Ε.Δ.Ε.), δυνατότητα παρέχεται στον Προϊστάμενο του αρμόδιου Τελωνείου

203. Πού μπορώ να στείλω αιτήματα για χορήγηση διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών υπόψη της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Παροχής Διευκολύνσεων;

Οι αιτήσεις υποβάλλονται στις τελωνειακές αρχές που είναι αρμόδιες για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, για τις οποίες και ζητείται η τμηματική καταβολή τους, και στη συνέχεια διαβιβάζονται στην Γνωμοδοτική Επιτροπή Παροχής Διευκολύνσεων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην αριθ.πρωτ. 1033972/2420/0016/3-4-06 Ε.Δ.Υ.Ο. (σχετική και η αρ.πρωτ. Φ.477/218/Δ0019/23-6-06 Ε.Δ.Υ.Ο.).

204. Ποια είναι τα κριτήρια χορήγησης διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής των ληξιπρόθεσμων, κατά Κ.Ε.Δ.Ε., οφειλών;

Τα κριτήρια είναι:

α) Οικονομική αδυναμία.

β) Διασφάλιση οφειλής.

γ) Προέλευση οφειλής.

δ) Συμπεριφορά οφειλέτη.

ε) Αιτία για την οποία ζητείται η διευκόλυνση.

στ) Κρίση (αιτιολόγηση) προϊσταμένου.

Για κάθε κριτήριο αντιστοιχούν δεδομένοι συντελεστές βαρύτητας, το εύρος των οποίων κυμαίνεται, ανάλογα με το κριτήριο, από 0 μέχρι και 5.

205. Πώς προκύπτει ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων της διευκόλυνσης;

Το άθροισμα των συντελεστών βαρύτητας διαμορφώνει τον αριθμό δόσεων της διευκόλυνσης με τον περιορισμό ότι κάθε μηνιαία δόση δεν θα είναι μικρότερη των 147 €.

Ειδικά η Επιτροπή Παροχής Διευκολύνσεων μπορεί σε εξαιρετικές περιπτώσεις να γνωμοδοτεί για χορήγηση μέχρι του τριπλασίου του αθροίσματος των συντελεστών των κριτηρίων του αιτούντος οφειλέτη, που δεν μπορούν όμως να υπερβαίνουν το γενικό ανώτατο όριο των σαράντα οκτώ (48) μηνιαίων δόσεων κατά ανώτατο όριο και με τον περιορισμό του πρώτου εδαφίου του παρόντος άρθρου.

206. Τι αφορούν οι Προσαυξήσεις Εκπρόθεσμης Καταβολής (Π.Ε.Κ.);

Η διευκόλυνση τμηματικής καταβολής χορηγείται για τη ληξιπρόθεσμη βασική οφειλή. Στην απόφαση της διευκόλυνσης αναγράφονται και οι Προσαυξήσεις Εκπρόθεσμης Καταβολής που αναλογούν σε κάθε δόση της διευκόλυνσης μέχρι την ημερομηνία καταβολής της, η δε διαφορά που μπορεί να υπάρχει του υπολογισθέντος ποσού της προσαύξησης μειώνει ή αυξάνει ανάλογα το ποσό της τελευταίας δόσης. Ειδικά στις αποφάσεις του Υπουργού Οικονομίας & Οικονομικών μπορεί να αναγράφεται μόνον ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων της ληξιπρόθεσμης βασικής οφειλής, ενώ η διαμόρφωση αυτών με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής γίνεται από την Τελωνειακή Αρχή.

207. Επιτρέπεται η χορήγηση στον ίδιο υπόχρεο και για την ίδια οφειλή περισσότερων των δύο διευκολύνσεων;

Όχι. Δεν επιτρέπεται η χορήγηση στον ίδιο υπόχρεο και για την ίδια οφειλή περισσότερων των δύο διευκολύνσεων.

Δεύτερη (αλλά και τρίτη) διευκόλυνση μπορεί να χορηγηθεί μετά την τυχόν απώλεια του ευεργετήματος της πρώτης (ή της δεύτερης).

Στην περίπτωση αυτή όμως η παροχή διευκόλυνσης για δεύτερη (ή και τρίτη) φορά συνδέεται συνήθως με δυσμενέστερους όρους παροχής της, όσον αφορά τους αριθμούς των δόσεων καθώς και την πληρωμή ενός ποσοστού του συνολικά οφειλόμενου ληξιπρόθεσμου χρέους που εκκρεμεί, κατά την καταβολή της πρώτης δόσης της παρεχόμενης για δεύτερη (ή και τρίτη) φορά διευκόλυνσης.

Επιτρέπεται επανεξέταση, για την ίδια οφειλή, της ήδη χορηγηθείσας διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής της, με αίτημα την αύξηση του αριθμού των δόσεων αυτής. Το αίτημα αυτό πρέπει να υποβληθεί το αργότερο εντός δύο μηνών από την τελευταία εμπρόθεσμη πληρωμή της δόσης της ήδη χορηγηθείσας διευκόλυνσης και περιλαμβάνει το υπόλοιπο ποσό αυτής, καθώς και τις οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες κατά το χρονικό διάστημα από τη χορήγηση της μέχρι την ημέρα υποβολής της αίτησης επανεξέτασης. Ωστόσο ο αριθμός των νέων δόσεων δεν μπορεί να υπερβεί τις 48 και το ελάχιστο ποσό κάθε νέας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 146,74 €. Για την ικανοποίηση ή απόρριψη του ανωτέρω αιτήματος εκδίδεται σχετική προς τούτο απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, μετά από γνωμοδότηση της Επιτροπής Παροχής Διευκολύνσεων, και ανεξαρτήτως ύψους ποσού βασικής οφειλής

208. Πότε ο οφειλέτης χάνει το ευεργέτημα της διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής;

Ο οφειλέτης χάνει το ευεργέτημα της διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής, εφόσον δεν πληρώσει τρεις συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις αυτής.

209. Υπάρχει περίπτωση να λάβω διευκόλυνση τμηματικής καταβολής των ληξιπρόθεσμων οφειλών μου χωρίς όμως να περάσω από κριτήρια και συντελεστές βαρύτητας για το γεγονός αυτό;

Η δυνατότητα αυτή που θεσμοθετήθηκε με τον Ν. 3193/04, καταργήθηκε από το άρθρο 29 του Ν. 3296/04.

210. Εάν χάσω, σύμφωνα με τα προαναφερόμενα, το ευεργέτημα της δεύτερης διευκόλυνσης, μπορώ να λάβω και τρίτη;

Ναι. Προϋπόθεση όμως είναι ότι ο αριθμός των δόσεων της τρίτης διευκόλυνσης δεν υπερβαίνει τον εναπομείναντα αριθμό των δόσεων της δεύτερης που απωλέσθηκε, και η πρώτη μηνιαία δόση της θα είναι ίση με το 10% του εναπομείναντος κεφαλαίου της ληξιπρόθεσμης οφειλής πλέον των αντίστοιχων σ΄ αυτό προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.

211. Εάν χάσω, σύμφωνα με τα προαναφερόμενα και την Τρίτη διευκόλυνση, μπορώ να λάβω και τέταρτη;

Όχι. Εάν απολεσθεί και η τρίτη διευκόλυνση, δεν επιτρέπεται επανεξέταση τέτοιου αιτήματος από οποιοδήποτε όργανο

212. Ποια τα ευεργετήματα του οφειλέτη από τη χορήγηση τμηματικής καταβολής και την συμμόρφωση του σ΄ αυτήν;

Τα ευεργετήματα του οφειλέτη από τη χορήγηση τμηματικής καταβολής και την συμμόρφωση του σ΄ αυτήν είναι:

α) ενημερότητα του οφειλέτη και των κατ΄ οποιονδήποτε τρόπο συνυπόχρεων, περιλαμβανομένου και των εγγυητών, για τα χρέη προς το Δημόσιο. Χορήγηση σ΄ αυτούς αποδεικτικού ενημερότητας για κάθε χρήση, με την προϋπόθεση ότι έχουν καταβληθεί όλες οι δόσεις της διευκόλυνσης μέχρι την ημερομηνία χορήγησης του αποδεικτικού και δεν υπάρχουν άλλες υποχρεώσεις του αιτούντος που εμποδίζουν τη χορήγηση του αποδεικτικού αυτού.

β) αναστολή της λήψης ή της εκτέλεσης κάθε μέτρου σε βάρος του υπόχρεου, με την επιφύλαξη του άρθρου 20, του Ν. 2648/98, όπου αναφέρονται τα δικαιώματα του Δημοσίου μετά την χορήγηση του ευεργετήματος.

γ) αναστολή της εκτέλεσης του μέτρου της παρ. 3, του άρθρου 22, του Ν. 2523/97, περί αναστολής λειτουργίας ενός (1) μηνός κάθε γενικά επαγγελματικής εγκατάστασης επιτηδευματιών, στις περιπτώσεις οφειλών φυσικών προσώπων ή προσώπων της παρ. 4 του άρθρου 2, του Ν. 2238/94, για χρέη προς το Δημόσιο ληξιπρόθεσμων και απαιτητών πέραν του έτους και εφόσον το ύψος αυτών με τις νόμιμες προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής υπερβαίνει τα 29.347 €.

δ) οι οφειλέτες που είναι συνεπείς στην καταβολή των δόσεων ήδη χορηγηθείσας διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής που χορηγούνται από 1/10/2003 και μετά, από τα αρμόδια όργανα του άρθρου 14 του Ν. 2648/98, απαλλάσσονται :

i) της καταβολής ποσοστού 30% των Προσαυξήσεων Εκπρόθεσμης Καταβολής που επιβαρύνουν τα ποσά των δόσεων της διευκόλυνσης από την ημερομηνία χορήγησης αυτής και μετά και

ii)της καταβολής του συνόλου των Προσαυξήσεων Εκπρόθεσμης Καταβολής που επιβαρύνουν την τελευταία δόση της διευκόλυνσης, εφόσον όμως αυτές δεν υπερβαίνουν το 40% των συνολικών Προσαυξήσεων Εκπρόθεσμης Καταβολής της αρχικής ληξιπρόθεσμης οφειλής.

Κατά συνέπεια τα ευεργετήματα οφειλετών που είναι συνεπείς σε διευκολύνσεις τμηματικής καταβολής που χορηγούνται από 1/10/2003 και μετά, είναι τα εξής:

Οι οφειλέτες που είναι συνεπείς στην καταβολή των δόσεων των διευκολύνσεων που χορηγούνται από 1/10/2003 και μετά, απαλλάσσονται από την καταβολή του τριάντα τοις εκατό (30%) των Προσαυξήσεων Εκπρόθεσμης Καταβολής που βαρύνουν τις δόσεις από την ημέρα της χορήγησης της διευκόλυνσης και μετά.

Επισημαίνεται ότι οι προσαυξήσεις, που υπολογίζονται για χρονικό διάστημα πριν την ημερομηνία χορήγησης της διευκόλυνσης, δεν μεταβάλλονται. Μειώνονται μόνο οι Προσαυξήσεις Εκπρόθεσμης Καταβολής από την ημερομηνία χορήγησης της διευκόλυνσης μέχρι την καταβολή της κάθε δόσης σε ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) (δηλαδή το ποσοστό 1,5% μηνιαίως διαμορφώνεται σε 1,05%).

Επίσης οι ίδιοι οφειλέτες απαλλάσσονται όλων των Προσαυξήσεων Εκπρόθεσμης Καταβολής που αναλογούν στην τελευταία δόση της διευκόλυνσης όπως αυτές διαμορφώνονται με βάση τα στοιχεία της βεβαίωσης την ημέρα καταβολής αυτής.

Τέλος, ο περιορισμός, που τίθεται στη διάταξη, να μην υπερβαίνει η απαλλαγή αυτή το ποσοστό του 40% των συνολικών προσαυξήσεων της οφειλής, εξετάζεται μόνο στην περίπτωση χορήγησης διευκόλυνσης μέχρι τρεις δόσεις, δεδομένου ότι δεν μπορεί να συμβαίνει σε διευκολύνσεις με περισσότερες δόσεις.

Ωστόσο προϋπόθεση για την ισχύ των παραπάνω είναι η εμπρόθεσμη καταβολή όλων των μηνιαίων δόσεων.

Εάν δεν καταβληθεί εμπρόθεσμα έστω και μία δόση, τότε το ευεργέτημα μειωμένης προσαύξησης χάνεται για τις υπόλοιπες δόσεις.

- Επαναλαμβάνεται ότι τα αναφερόμενα στο προηγούμενο σημείο ισχύουν για καταβολές δόσεων διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής που θα χορηγούνται από 1/10/2003 και μετά.

213. Πώς αποκτά ο οφειλέτης τα ανωτέρω ευεργετήματα;

Για να αποκτήσει ο οφειλέτης τα ανωτέρω ευεργετήματα πρέπει να πληρώσει το σύνολο των οφειλών που εξαιρούνται της διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής, μαζί με την πρώτη δόση αυτής.

214. Ποια τα δικαιώματα του Δημοσίου ακόμη και μετά τη συμμόρφωση του οφειλέτη στη διευκόλυνση τμηματικής καταβολής που του χορηγήθηκε;

Αυτά είναι:

α) Να επιβάλει κατασχέσεις και να εγγράψει υποθήκες σε περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη, των συνυπόχρεων ή των εγγυητών, εφόσον το χρέος δεν είναι ασφαλισμένο.

β) Να μην χορηγήσει αποδεικτικό ενημερότητας στα πρόσωπα της προηγούμενης περίπτωσης, για την διενέργεια ορισμένων πράξεων, όπως η μεταβίβαση ακινήτου, εφόσον το χρέος δεν είναι ασφαλισμένο.

γ) Να δώσει εντολή παρακράτησης μέρους ή του συνόλου της χρηματικής απαίτησης του οφειλέτη κατά τρίτων προσώπων, για την είσπραξη της οποίας ζητείται το αποδεικτικό ενημερότητας. Τα ποσά αυτά μπορεί να καλύψουν δόση ή δόσεις της χορηγηθείσας διευκόλυνσης, εφόσον δεν πιστώνονται διαφορετικά.

δ) Να προβεί σε συμψηφισμό των χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη κατά του Δημοσίου και μέχρι του ύψους των ληξιπρόθεσμων χρεών του, κατά άλλες διατάξεις του άρθρου 83, του Κ.Ε.Δ.Ε.. Σημειώνεται ότι:

i) Με την απόφαση παροχής διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής αναστέλλεται ο χρόνος παραγραφής των χρεών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 87 του Ν. 2362/95 "περί Δημόσιου Λογιστικού".

ii) Οι αναγκαστικές κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί εις χείρας τρίτων δεν αναστέλλονται και τα ποσά που εισπράττονται με τις κατασχέσεις αυτές λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη δόσης ή δόσεων, εφόσον δεν πιστώνονται με άλλες οφειλές που δεν είχαν υπαχθεί στη διευκόλυνση ή δημιουργήθηκαν κατά το χρονικό διάστημα που ίσχυε η διευκόλυνση.

215. Υπάρχουν άλλες διατάξεις που ρυθμίζουν ληξιπρόθεσμες οφειλές για τμηματική καταβολή αυτών;

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που συνδέονται με εμφάνιση συγκεκριμένων αιτίων όπως π.χ. σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές, κ.ά., εκδίδονται Αποφάσεις του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών που ρυθμίζουν με ειδικό τρόπο ληξιπρόθεσμες κατά ΚΕΔΕ οφειλές για τμηματική καταβολή αυτών.

ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ

216. Πώς βεβαιώνονται οι απαιτήσεις του τελωνείου, πότε και πώς επιβάλλονται;

Οι τελωνειακές παραβάσεις βεβαιώνονται με πρωτόκολλο τελωνειακής παράβασης από τα αρμόδια τελωνειακά όργανα.

Ακολουθεί διοικητική ανάκριση που περιλαμβάνει λήψη απολογίας των υπαιτίων της παράβασης και διενέργεια κάθε άλλης εξέτασης που κρίνεται αναγκαία. Κοινοποιείται κλήση προς απολογία στα πρόσωπα που συμμετείχαν στις τελωνειακές παραβάσεις και στην κλήση ορίζεται προθεσμία απολογίας που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 30 ημέρες.

Στη συνέχεια εκδίδεται αιτιολογημένη πράξη με την οποία, κατά περίπτωση, απαλλάσσονται ή προσδιορίζονται οι υπαίτιοι, ο βαθμός ευθύνης του καθενός και οι αναλογούντες δασμοί και λοιποί φόροι επί του αντικειμένου της λαθρεμπορίας, καθώς και τα πρόστιμα ή πολλαπλά τέλη σε βάρος των υπαιτίων.

Εάν ο καλούμενος προς απολογία δεν απολογηθεί μέσα στην προθεσμία που τάχθηκε στην κλήση προς απολογία, η πράξη μπορεί να εκδοθεί και χωρίς την απολογία του.

Το πολλαπλό τέλος που επιβάλλεται κατά των προσώπων που συμμετείχαν στην τελωνειακή παράβαση είναι ίσο με το τριπλάσιο των δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων που αναλογούν στο αντικείμενο της λαθρεμπορίας, και σε περίπτωση υποτροπής ίσο με το πενταπλάσιο. Εάν η υποτροπή λάβει χώρα εντός του ίδιου οικονομικού έτους, το επιβαλλόμενο πολλαπλό τέλος είναι ίσο με το δεκαπλάσιο των δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων που αναλογούν στο αντικείμενο της λαθρεμπορίας. Στην περίπτωση που το τριπλάσιο των δασμών και λοιπών φόρων που αντιστοιχούν στο αντικείμενο της λαθρεμπορίας είναι μικρότερο των 1500 €, το πρόστιμο καθορίζεται στο ποσό αυτό.

Οι τελωνειακές παραβάσεις παραγράφονται εάν μέσα σε τριετία από την τέλεση δεν κοινοποιηθεί στους υπαιτίους η καταλογιστική πράξη. Κατ΄ εξαίρεση η προθεσμία παραγραφής είναι επταετής προκειμένου περί λαθρεμποριών ( άρθρα 142§4, 150§§1, 3, 152§§3, 4 Ν. 2960/2001).

217. Πώς ασκούνται προσφυγές σε περιπτώσεις συμπληρωματικών χρεώσεων;

Σε περιπτώσεις συμπληρωματικών χρεώσεων, σε περιπτώσεις δηλαδή που δασμοί, φόροι και λοιπές επιβαρύνσεις που διέφυγαν της καταβολής καταλογίζονται αυτοτελώς, με πράξη άλλη από την πράξη καταλογισμού πολλαπλών τελών, οι υπαίτιοι έχουν δικαίωμα αυτοτελούς προσφυγής κατά της πράξης καταλογισμού δασμών και φόρων ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων σύμφωνα με τον Ν. 2717/99 ( άρθρα 150§1 εδάφιο δ, 150§4 Ν. 2960/2001, άρθρα 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70 Ν. 2717/99).

218. Ποια είναι η ένδικη προστασία των πολιτών σε περίπτωση έκδοσης εναντίον τους καταλογιστικών πράξεων;

Οι καταλογιστικές πράξεις προσβάλλονται από τα πρόσωπα κατά των οποίων εκδόθηκαν οι πράξεις ή τα πρόσωπα που κηρύχθηκαν αστικώς συνυπεύθυνα, ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων, σε πρώτο βαθμό με προσφυγή.

Η άσκηση προσφυγής και η τυχόν αίτηση αναστολής της καταλογιστικής πράξης δεν αναστέλλουν την είσπραξη του 30% των προστίμων και πολλαπλών τελών που επιβλήθηκαν από την τελωνειακή αρχή.

Η προσφυγή ασκείται σε προθεσμία 60 ημερών από την επίδοση της καταλογιστικής πράξης ( άρθρα 150§4 Ν. 2960/2001, 66 Ν. 2717/99).

Αποφάσεις που εκδίδονται σε πρώτο βαθμό επί προσφυγών προσβάλλονται με έφεση σε προθεσμία 60 ημερών από την επίδοση της προσβαλλόμενης απόφασης ( άρθρα 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100 Ν. 2717/99).

Διάδικος που δεν παραστάθηκε κατά τη συζήτηση προσφυγής επειδή δεν κλητεύτηκε, ή δεν κλητεύτηκε νόμιμα, ή επειδή δεν μπόρεσε λόγω ανωτέρας βίας να παρασταθεί, έχει δικαίωμα να ασκήσει κατά της απόφασης επί της προσφυγής ανακοπή ερημοδικίας σε προθεσμία 60 ημερών από την επίδοση της προσβαλλόμενης απόφασης ή την πλήρη γνώση της ( άρθρα 89, 90, 91 Ν. 2717/99).

Κατά τελεσίδικων ή ανέκκλητων αποφάσεων προβλέπεται το ένδικο μέσο της αίτησης αναθεώρησης, που θεμελιώνεται μόνο σε κάποιον από τους λόγους του άρθρου 103 Ν. 2717/99.

Τρίτος ο οποίος βλάπτεται από απόφαση που εκδόθηκε σε δίκη μεταξύ άλλων, και ο οποίος δεν είχε ασκήσει παρέμβαση, μπορεί εφόσον συντρέχει έννομο συμφέρον που θα δικαιολογούσε την παρέμβασή του στη δίκη αυτή, να προσβάλει την απόφαση με τριτανακοπή ( άρθρα 106, 107, 108 Ν. 2717/99).

Τέλος προβλέπεται το ένδικο μέσο της αίτησης διόρθωσης ή ερμηνείας δικαστικής απόφασης ( άρθρα 109, 110, 111 Ν. 2717/99).

Η έφεση εκδικάζεται από δευτεροβάθμιο δικαστήριο, ενώ η ανακοπή ερημοδικίας, η αίτηση αναθεώρησης, η τριτανακοπή και η αίτηση διόρθωσης ή ερμηνείας εκδικάζονται από το δικαστήριο που εξέδωσε την προσβαλλόμενη απόφαση ( άρθρο 82 Ν. 2717/99).

Τέλος, πρόσωπο που άσκησε προσφυγή κατά καταλογιστικής πράξης έχει το δικαίωμα να υποβάλλει αίτηση αναστολής εκτέλεσης της καταλογιστικής πράξης προς το δικαστήριο όπου εκκρεμεί η εκδίκαση της προσφυγής (προσωρινή δικαστική προστασία - άρθρα 200, 201, 202, 203, 204, 205 Ν. 2717/99).

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΡΑΤΗ-ΜΕΛΗ ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟ ΕΔΑΦΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

Από 1 Μαΐου 2004 το τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας περιλαμβάνει τα εδάφη των κατωτέρω Κρατών-Μελών:
1. του Βασιλείου του Βελγίου,
2. του Βασιλείου της Δανίας, πλην των νήσων Φερόε και της Γροιλανδίας,
3. της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, πλην της νήσου Ελιγολάνδης και του Μπίσινγεν,
4. της Ελληνικής Δημοκρατίας,
5. της Ισπανίας, πλην της Θέουτας και Μελλίλας,
6. της Γαλλικής Δημοκρατίας, εκτός από τα υπερπόντια εδάφη, Σαιν Πιέρ και Μικελόν και Μαγιόττε,
7. της Ιρλανδίας,
8. της Ιταλικής Δημοκρατίας, πλην των δήμων Livigno-Campione d΄ Italia και των εθνικών υδάτων της λίμνης του Λουγκάνο μεταξύ της όχθης και της πολιτικής μεθορίου της περιοχής μεταξύ Ponte Tresa και Porto Ceresio,
9. του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου,
10. το ευρωπαϊκό έδαφος του Βασιλείου των Κάτω Χωρών,
11. της Δημοκρατίας της Αυστρίας,
12. της Πορτογαλικής Δημοκρατίας,
13. της Δημοκρατίας της Φιλανδίας,
14. του Βασιλείου της Σουηδίας,
15. του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και Βορείου Ιρλανδίας, των νήσων Μάγχης και της νήσου Μαν,
16. της Τσεχικής Δημοκρατίας,
17. της Δημοκρατίας της Λετονίας,
18. της Δημοκρατίας της Ουγγαρίας,
19. της Δημοκρατίας της Σλοβενίας,
20. της Δημοκρατίας της Μάλτα
21. της Δημοκρατίας της Εσθονίας,
22. της Δημοκρατίας της Λιθουανίας,
23. της Δημοκρατίας της Πολωνίας,
24. της Σλοβάκικης Δημοκρατίας,
25. της Κυπριακής Δημοκρατίας.