Π.Κ. Σ.Σ.Ε. 101/2002 (02/08/2002)

Συλλογική σύμβαση εργασίας για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργατοτεχνιτών /τριών στις επιχειρήσεις πλεκτού ενδύματος όλης της χώρας για το 2002.

Π.Κ. 101/2-8-02

Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με αριθμόΠ.Κ.101/2002 κηρύχθηκε υποχρεωτική από 2-8-2002 με την Υ.Α.13410/3-12-2002 ΦΕΚ 1565,τεύχος Β? της 16-12-2002.

Συλλογική σύμβαση εργασίας για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργατοτεχνιτών /τριών στις επιχειρήσεις πλεκτού ενδύματος όλης της χώρας για το 2002.

Στην Αθήνα σήμερα 11 Ιουλίου 2002 οι κάτωθι υπογράφοντες:

1. Δήμος Θεοδώρου και Γεώργιος Καφετζής ως εκπρόσωποι της ΟΕΚΙΔΕ

2. Εμμανουήλ Μυτιληναίος ως εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βιοτεχνών & Βιομηχανιών Πλεκτού Ενδύματος

3. Νικόλαος Κουμλής ως εκπρόσωπος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων

Πλεκτικής Ένδυσης Ελλάδος.

όλοι νόμιμα εξουσιοδοτημένοι συμφωνούν και συναποδέχονται τα ακόλουθα:

`Αρθρο 1
Πεδίο Εφαρμογής

Στις διατάξεις της παρούσας ΣΣΕ υπάγονται οι εργατοτεχνίτες / τριες των επιχειρήσεων πλεκτού ενδύματος και οι απασχολούμενοι στα βαφεία - τυποβαφεία και φινιριστήρια των επιχειρήσεων αυτών όλης της χώρας.

`Αρθρο 2
Ημερομίσθια

Τα βασικά ημερομίσθια των εργαζομένων του κλάδου, όπως είχαν διαμορφωθεί την 31-12-2001 με τη ΣΣΕ της 1.6.2001, αυξάνονται από 1-1-2002 κατά ποσοστό 4,2% και εμφανίζονται στο συνημμένο πίνακα που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Σ.Σ.Ε.

`Αρθρο 3
Επίδομα τέταρτης τριετίας

Το ποσοστό επιδόματος της τέταρτης τριετίας που χορηγείται στους εργατοτεχνίτες/τριες με τη συμπλήρωση 12 ετών προϋπηρεσίας αυξάνεται από 1-9-2002 κατά μία (1) ποσοστιαία μονάδα, ήτοι από 19% σε 20%.

`Αρθρο 4
Επίδομα πέμπτης τριετίας

Το ποσοστό του επιδόματος της πέμπτης τριετίας που χορηγείται στους εργατοτεχνίτες/τριες με τη συμπλήρωση 15 ετών υπηρεσίας αυξάνεται από 1.11.2002 κατά μια (1) ποσοστιαία μονάδα, ήτοι σε 25%.

`Αρθρο 5
Υπολογισμός επιδομάτων

Όλα τα επιδόματα που ισχύουν με βάση προηγούμενες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας ή Διαιτητικές Αποφάσεις για όσους υπάγονται στην παρούσα, υπολογίζονται στα βασικά ημερομίσθια όπως διαμορφώνονται μετά τον υπολογισμό των αυξήσεων που αναφέρονται στο άρθρο 2 της παρούσας.

`Αρθρο 6
Αύξηση ανθυγιεινού επιδόματος

Το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, που χορηγείται βάσει προγενεστέρων ρυθμίσεων στους απασχολουμένους στα βαφεία, τυποβαφεία και φινιριστήρια, αυξάνεται κατά 0,36 Ευρώ.

`Αρθρο 7
Αποζημίωση καταγγελίας σύμβασης εργατοτεχνιτών - τριών

Οι αποζημιώσεις του Β.Δ. 16/18 Ιουλίου 1920, όπως διαμορφώθηκαν με τις Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. του 1989(άρθρο 7), του 1994( άρθρο 4), του 1996 (άρθρο 6), του 1998-1999 (άρθρο 4) και του 2000-2001 (άρθρο 5), βελτιώνονται και καθορίζονται ως εξής, ανάλογα με το χρόνο υπηρεσίας του εργατοτεχνίτη (τριας):

ΠροϋπηρεσίαΑποζημίωση
Από 2 μήνες έως 1 έτος: 5 ημερομίσθια
Από 1 έτος συμπληρωμένο έως 2 έτη : 7 ημερομίσθια
Από 2 έτη συμπληρωμένα έως 5 έτη: 15 ημερομίσθια
Από 5 έτη συμπληρωμένα έως 10 έτη: 30 ημερομίσθια
Από 10 έτη συμπληρωμένα έως 15 έτη : 60 ημερομίσθια
Από 15 έτη συμπληρωμένα έως 20 έτη: 95 ημερομίσθια
Από 20 έτη συμπληρωμένα έως 25 έτη: 115 ημερομίσθια
Από 25 έτη συμπληρωμένα έως 30 έτη : 135 ημερομίσθια
Από 30 έτη συμπληρωμένα και άνω: 150 ημερομίσθια

`Αρθρο 8
Ετήσια κανονική άδεια

Η διάρκεια της σχέσης εργασίας (βασικός χρόνος), που απαιτείται για τη γένεση της αξίωσης για τη χορήγηση της ετήσιας κανονικής άδειας με αποδοχές (Α.Ν. 539/1945, όπως ισχύει) με αποδοχές, μειώνεται από δώδεκα σε δέκα (10) μήνες συμπληρωμένους.

`Αρθρο 9
`Αδεια φροντίδας παιδιού

1. Οι μητέρες εργαζόμενες δικαιούνται, για χρονικό διάστημα τριάντα μηνών από τον τοκετό, είτε να προσέρχονται αργότερα, είτε να αποχωρούν νωρίτερα κατά μία ώρα κάθε ημέρα.

Εναλλακτικά, με συμφωνία του εργοδότη, το ημερήσιο ωράριο των μητέρων μπορεί να ορίζεται μειωμένο κατά δύο ώρες ημερησίως για τους πρώτους 12 μήνες και σε μία ώρα για έξι (6) επιπλέον μήνες.

2. Την άδεια απουσίας για λόγους φροντίδας του παιδιού, δικαιούται και ο πατέρας εφόσον δεν κάνει χρήση αυτής η εργαζόμενη μητέρα, προσκομίζοντας στον εργοδότη του σχετική βεβαίωση του εργοδότη της μητέρας του παιδιού.

3. Το δικαίωμα καθυστερημένης προσέλευσης ή πρόωρης αποχώρησης της μητέρας και εναλλακτικά του πατέρα για τη φροντίδα του παιδιού, έχουν και οι θετοί γονείς παιδιού ηλικίας ως έξι (6) ετών, υπό τους ίδιους ως άνω όρους των φυσικών γονέων και χρονική αφετηρία την υιοθεσία.

4. Την άδεια φροντίδας του παιδιού δικαιούνται και οι άγαμοι γονείς.

5. Η άδεια φροντίδας του παιδιού, θεωρείται και αμείβεται ως χρόνος εργασίας και δεν πρέπει να προκαλεί δυσμενέστερες συνθήκες στην απασχόληση και στις εργασιακές σχέσεις.

`Αρθρο 10
Μονογονεϊκές οικογένειες

Στους εργαζομένους - ες, που έχουν χηρέψει και στον άγαμο (η) γονέα, που έχουν την επιμέλεια του παιδιού, χορηγείται άδεια με αποδοχές έξι (6) εργασίμων ημερών το χρόνο, πέραν αυτής που δικαιούται από άλλες διατάξεις. Γονέας με τρία (3) παιδιά ή περισσότερα δικαιούται άδεια οκτώ (8) εργασίμων ημερών.

Η άδεια αυτή χορηγείται λόγω αυξημένων αναγκών φροντίδας των παιδιών ηλικίας μέχρι δώδεκα (12) ετών συμπληρωμένων, χορηγείται εφάπαξ ή τμηματικά μετά από συνεννόηση με τον εργοδότη, σύμφωνα με τις ανάγκες του γονέα και δεν πρέπει να συμπίπτει χρονικά με την αρχή ή το τέλος της ετήσιας κανονικής άδειας.

`Αρθρο 11
`Αδεια για μεταγγίσεις αίματος και παραγώγων του ή αιμοκάθαρσης

Εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας, που έχουν υπηρεσία μέχρι τεσσάρων (4) ετών στον ίδιο εργοδότη, οι οποίοι πάσχουν από νόσημα, που απαιτεί μεταγγίσεις αίματος και παραγώγων του ή αιμοκάθαρση και το οποίο έχει γνωστοποιηθεί στον εργοδότη, δικαιούνται έως είκοσι δύο (22) εργάσιμες ημέρες το χρόνο επιπλέον άδεια με αποδοχές.

`Αρθρο 12
`Αδεια λόγω θανάτου συγγενή

Στους εργαζόμενους με εξηρτημένη σχέση εργασίας χορηγείται άδεια δύο (2) ημερών με αποδοχές σε περίπτωση θανάτου συζύγου, τέκνων, γονέων και αδελφών.

`Αρθρο 13
Προστασία της απασχόλησης των «εξαρτημένων ατόμων» κατά την περίοδο της απεξάρτησης

Δεν επιτρέπεται η απόλυση «εξαρτημένου» ατόμου εξαιτίας της εξάρτησης, εφόσον αποδεδειγμένα μετέχει σε πρόγραμμα απεξάρτησης και για τέσσερις (4) μήνες από την υπαγωγή του στο πρόγραμμα αυτό και για μία φορά.

`Αρθρο 14
Προϊσχύουσες ρυθμίσεις

Κάθε διάταξη προϊσχύουσας Σ.Σ.Ε. ή Δ.Α. για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων που υπάγονται στην παρούσα και δεν είναι αντίθετη με αυτή, εξακολουθεί να ισχύει. Αποδοχές ανώτερες από αυτές που καθορίζονται με την παρούσα ρύθμιση, ή ευνοϊκότεροι όροι εργασίας που προβλέπονται από Νόμους, Διατάγματα, Υπουργικές Αποφάσεις, ΕΓΣΣΕ, ΣΣΕ Διαιτητικές Αποφάσεις, Ατομικές Συμβάσεις Εργασίας, Κανονισμούς ή έθιμα, δεν θίγονται από την παρούσα και εξακολουθούν να ισχύουν.

`Αρθρο 15
Έναρξη ισχύος ΣΣΕ

Η παρούσα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ισχύει από 1.1.2002.