Π.Κ. Σ.Σ.Ε. 10/2000 (28/02/2000)

Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους όρους αμοιβής και εργασίας του προσωπικού των κινηματογράφων όλης της χώρας

Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους όρους αμοιβής και εργασίας του προσωπικού των κινηματογράφων

όλης της χώρας

Στην Αθήνα σήμερα, την 28 του μηνός Φεβρουαρίου 2000, στα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αιθουσαρχών Κινηματογράφου, Ακαδημίας 96-98, 8ος όροφος, συνήλθαν οι παρακάτω αναφερόμενοι νόμιμοι εκπρόσωποι των οργανώσεων που υπογράφουν την παρούσα: α) Δημήτριος Γάκας, Ηλίας Λυμπερόπουλος, Βασίλειος Μπανάνης και Απόστολος Φούκης, εκ μέρους των: Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αιθουσαρχών Κινηματογράφου (Π.Ο.ΑΙ.Κ.) και Πανελλήνιας Ενωσης Αιθουσαρχών Κινηματογράφων (Π.Ε.ΑΙ.Κ.) και β) Μιχάλης Φανελάκης και Χρήστος Καντής, εκ μέρους της Πανελληνίου Ομοσπονδίας Εργαζομένων Κινηματογράφου - Τηλεόρασης και Συναφών Κλάδων (ΠΟΕΚΤ) και Ηλίας Παππάς και Παναγιώτης Χαϊκάλης, εκ μέρους της Πανελληνίου Ενώσεως Υπαλλήλων Κινηματογραφικών Επιχειρήσεων (ΠΕΥΚΕ), με σκοπό την υπογραφή της Σ.Σ.Ε. για το έτος 2000 για τους όρους αμοιβής και εργασίας του προσωπικού των κινηματογραφικών επιχειρήσεων όλης της χώρας.

Οι παραπάνω εκπρόσωποι των ενδιαφερόμενων μερών μετά από συζήτηση και με βάση την υπ? αριθ. 128/6.12.1999 αίτηση μεσολάβησης που υπεβλήθη στον ΟΜΕΔ από τις παραπάνω Ενώσεις των εργαζομένων και το κατά τις διατάξεις του άρθρου 15 του Ν.1876/1990 Πρακτικό Μεσολάβησης ενώπιον του Μεσολαβητού Χρήστου Καρατζά της 25.2.2000, το οποίο συνυπέγραψαν τα μέρη, αποφάσισαν την υπογραφή της παρακάτω Σ.Σ.Ε. που έχει ως εξής.

`Αρθρο 1

Στις διατάξεις αυτής της Σ.Σ.Ε. υπάγεται το προσωπικό που απασχολείται με σχέση εξηρτημένης εργασίας στις κινηματογραφικές επιχειρήσεις όλης της χώρας.

`Αρθρο 2

Οι βασικοί μηνιαίοι μισθοί που αναφέρονται στη Σ.Σ.Ε. του προηγούμενου έτους 1999 του προσωπικού του άρθρου 1 της παρούσας, αυξάνονται από της ισχύος της παρούσας κατά τα συμφωνηθέντα ποσά και ποσοστά και διαμορφώνονται, στρογγυλοποιούμενοι, ως εξής:

Α. Βασικοί μισθοί

1. Κινηματογράφοι Α΄ΠροβολήςΑθηνών - Πειραιώς Θεσ/κης - ΠροαστίωνΛοιπών Περιοχών
α) Χειριστής Α? 190.500 187.850
β) Βοηθός Χειριστής 176.500 176.250
γ) Ελεγκτής 174.500 173.000
δ) Ταμίας 162.000 160.500

2. Κινηματογράφοι

Β? προβολής,

α) Χειριστής Α? 177.300 176.500
β) Βοηθός Χειριστής 174.500 173.500
γ) Ελεγκτής 168.000 163.500
δ) Ταμίας 162.000 160.500

`Αρθρο 3

Οι κινηματογράφοι που λειτουργούν στις πόλεις Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης και στα περίχωρά τους θεωρούνται ως κινηματογράφοι Α? ή Β? προβολής, εφόσον στην πράξη έχουν χαρακτηρισθεί σαν τέτοιοι.

Στις πόλεις με πληθυσμό πάνω από 50.000 κατοίκους, ως κινηματογράφοι Α? προβολής χαρακτηρίζονται αυτοί που έχουν το ακριβότερο εισιτήριο. Οι υπόλοιποι κινηματογράφοι χαρακτηρίζονται ως Β? προβολής.

Β. Επιδόματα

`Αρθρο 4

1. Στην περίπτωση της παρ. 2 του άρθρου 85 του Β.Δ.15/17.5.1956, κατά την οποία εάν ο χειριστής ορισθεί υπεύθυνος και εφόσον δεν υπάρχει υπεύθυνος ηλεκτρολόγος και για την καλή κατάσταση και κανονική λειτουργία κάθε μηχανικής ηλεκτρικής εγκατάστασης, ο εργοδότης αυτός υποχρεούται να καταβάλει στον χειριστή επίδομα υπευθυνότητας 10%, υπολογιζόμενο στους πιο πάνω βασικούς μηνιαίους μισθούς.

2. Στους μισθωτούς που αναφέρονται στο άρθρο 1 της παρούσας, χορηγείται επίδομα πολυετούς υπηρεσίας εκ ποσοστού 5%, που θα υπολογίζεται στα κατώτερα όρια των βασικών μηνιαίων μισθών για κάθε τριετία πραγματικής υπηρεσίας στον κλάδο και μέχρι οκτώ (8) τριετίες.

Η προϋπηρεσία για τον υπολογισμό του επιδόματος αυτού πρέπει να αποδεικνύεται με βεβαίωση των Ταμείων Συντάξεων Ηθοποιών, Συγγραφέων, Μουσικών και Τεχνικών Θεάτρου και Κινηματογράφου ή με βιβλιάριο του ΙΚΑ.

Αυτή η βεβαίωση ή το βιβλιάριο του ΙΚΑ πρέπει να υποβάλλεται στον εργοδότη μέσα σε τρεις (3) μήνες από την πρόσληψη, διαφορετικά δικαιούται αυτός να μην συνυπολογίσει την προϋπηρεσία του μισθωτού.

Η ίδια προθεσμία για την υποβολή των πιο πάνω δικαιολογητικών ισχύει και γι? αυτούς που υπηρετούν τώρα, αρχίζει δε από τότε που θα αρχίσει η ισχύς της παρούσας.

3. Στον τεχνικό που απασχολείται σε θαλάμους κινηματογραφικής μηχανής προβολής (Α? και Β?) σε όλη τη χώρα καταβάλλεται επίδομα ανθυγιεινής εργασίας εκ ποσοστού 2% επί του βασικού του μηνιαίου μισθού.

4. Στους ταμίες, άνδρες και γυναίκες, χορηγείται επίδομα ταμειακών λαθών, που ανέρχεται σε ποσοστό 5% και υπολογίζεται επί των βασικών μηνιαίων μισθών τους.

5. Ο εργοδότης υποχρεούται να καλύπτει τα οδοιπορικά έξοδα των απασχολούμενων σε αυτόν εργαζομένων μετά τη λήξη της εργασίας τους και εφόσον δεν υπάρχει συγκοινωνιακό μέσο για τη μετάβαση των εργαζομένων στο σπίτι τους. Η πιο πάνω κάλυψη περιλαμβάνει τις πόλεις της Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, όπως και τα προάστια αυτών, καθώς και τις πόλεις που έχουν πληθυσμό πάνω από 30.000 κατοίκους σε όλη την Ελλάδα και από 500 μέτρα μέχρι 15 χιλιόμετρα.

6. Χορηγείται επίδομα γάμου σε όλους τους έγγαμους μισθωτούς, ανεξαρτήτως φύλλου, σε ποσοστό 10% επί των βασικών μηνιαίων μισθών τους και σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 20 του Ν.1849/1989.

7. Οι βασικοί μηνιαίοι μισθοί των υπαγόμενων στην παρούσα μισθωτών προσαυξάνονται με επίδομα τέκνων σε ποσοστό 5% για κάθε ένα και μέχρι τρία (3) μη εργαζόμενα τέκνα, εφόσον αυτά δεν υπερέβησαν το 18ο έτος της ηλικίας τους. Σε περίπτωση που τα τέκνα σπουδάζουν σε οποιαδήποτε Ανώτερη ή Ανώτατη Σχολή, το επίδομα αυτό εξακολουθεί να καταβάλλεται μέχρι την αποφοίτησή τους και πάντως όχι πέραν του 24ου έτους της ηλικίας τους, εφόσον βεβαίως εξακολουθούν να είναι άγαμα και δεν εργάζονται.

Γ. Διάφορες παροχές κ.λπ. διατάξεις

`Αρθρο 5

Οι μισθωτοί που αναφέρονται στην παρούσα και απασχολούνται, πριν ή μετά από τη λήξη της περιόδου λειτουργίας των κινηματογράφων, για εγκατάσταση ή άρση και μεταφορά των μηχανημάτων ή για κάθε άλλη αιτία που συνδέεται πριν από την έναρξη ή τη λήξη της περιόδου, δικαιούνται κάθε μέρα απασχόλησής τους αποζημίωση ίση με το 1/25 των πιο πάνω κατωτάτων ορίων βασικών μισθών, που θα προσαυξάνεται με όλα τα επιδόματα που προβλέπονται από αυτή τη Σ.Σ.Ε.

Σαν χειμερινή περίοδος λειτουργίας των κινηματογράφων ορίζεται η χρονική περίοδος που περιλαμβάνεται από 5 Οκτωβρίου κάθε έτους μέχρι 10 Μαΐου του επόμενου έτους.

Τα πιο πάνω χρονικά διαστήματα μπορεί να αυξομειώνονται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

Οι μισθωτοί που αναφέρονται σ? αυτή τη Σ.Σ.Ε. και απασχολούνται τις Κυριακές και τις εξαιρέσιμες βάσει νόμου εορτές δικαιούνται προσαύξηση εκ ποσοστού 75%, η οποία θα υπολογίζεται στο 1/25 του μηνιαίου μισθού τους και για πέντε (5) Κυριακές το μήνα.

Επίσης, οι απασχολούμενοι μετά την 10η νυκτερινή ώρα δικαιούνται προσαύξηση εκ ποσοστού 25%, η οποία υπολογίζεται στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για τρεις (3) ώρες ημερησίως.

Οι παραπάνω προσαυξήσεις δεν συμπεριλαμβάνονται στους βασικούς μισθούς και τα επιδόματα που αναφέρονται στην παρούσα και οφείλονται επιπλέον αυτών.

Ο μισθωτός που προσλαμβάνεται για μία περίοδο, θερινή ή χειμερινή, όταν απολυθεί πριν τη λήξη της περιόδου χωρίς σπουδαίο λόγο, δικαιούται να πάρει τις αποδοχές μέχρι τη λήξη της περιόδου για την οποία προσλήφθηκε.

Οι μισθωτοί που υπάγονται στην παρούσα δεν υποχρεούνται να εκτελέσουν οποιαδήποτε εργασία που δεν ανήκει στην ειδικότητα για την οποία προσελήφθησαν, εκτός από έκτακτες περιπτώσεις.

Η σύνθεση του τεχνικού προσωπικού στο θάλαμο προβολής κ.λπ. πρέπει να είναι αυτή που προβλέπεται από τις διατάξεις που ισχύουν και σύμφωνα με την υπ? αριθ. 82/1979 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Οι μισθωτοί που αναφέρονται στην παρούσα και απασχολήθηκαν στον ίδιο εργοδότη συνεχώς περισσότερες από μία περιόδους σε θερινό και χειμερινό κινηματογράφο που εκμεταλλεύεται αυτός, θεωρούνται ότι διέπονται από σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου.

Ο χρόνος εργασίας κατά εβδομάδα των μισθωτών που αφορά η παρούσα ορίζεται σε σαράντα (40) ώρες.

Οι ώρες εργασίας από 41 έως 45 την εβδομάδα αμείβονται ως υπερεργασία με το αντίστοιχο ωρομίσθιο, προσαυξημένο κατά ποσοστό 25%. Κατά τα λοιπά, ισχύουν εν προκειμένω οι διατάξεις της από 26.2.1975 Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. όπως ισχύει σήμερα.

Τυχόν ανώτερες αποδοχές καταβαλλόμενες στους εργαζόμενους αυτής της Σ.Σ.Ε. δεν μειώνονται. Όσες διατάξεις προηγούμενων Σ.Σ.Ε. ή Δ.Α. δεν τροποποιούνται μ? αυτή τη ρύθμιση, εξακολουθούν να ισχύουν.

Σε καμία περίπτωση οι παραπάνω συνολικές αποδοχές των υπαγομένων στην παρούσα μισθωτών δεν μπορεί να υπολείπονται εκείνων που καθορίζονται με βάση την κάθε φορά ισχύουσα Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.

Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από 1η Μαρτίου 2000.