Π.Κ. Σ.Σ.Ε. 116/2004 (06/10/2004)

Εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας εργαζομένων στις επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών ασφαλείας και συστημάτων ασφαλείας όλης της χώρας ετών 2005 & 2006.

Π.Κ. 116/6-10-2004

Εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας εργαζομένων στις επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών ασφαλείας και συστημάτων ασφαλείας όλης της χώρας ετών 2005 & 2006.

Χαλάνδρι 24 Αυγούστου 2004

Σήμερα Τρίτη 24 Αυγούστου 2004 στα γραφεία του ΣΕΕΥΑ που εδρεύει στην οδό Λ. Πεντέλης 88 στο Χαλάνδρι οι παρακάτω υπογράφοντες αφενός ο κος Σαμπρής Αλέξανδρος ως εκπρόσωπος του Συνδέσμου Επανδρωμένων Εταιρειών Υπηρεσιών Ασφαλείας (ΣΕΕΥΑ), ο κος Σκούτας Γιώργος εκπρόσωπος της εταιρείας HERMES SECURITY S.A. και αφετέρου από την Ομοσπονδία Υπαλλήλων Προσωπικού Ασφαλείας Ελλάδος (ΟΜΥΠΑΕ) οι Γεώργιος Πλιατσικούρης Πρόεδρος & Ευάγγελος Πάλλης Γεν. Γραμματέας.

Τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν για την πιστοποίηση των κατωτέρω για την ποιοτικότερη αναβάθμιση του κλάδου δίνοντας στους εργαζόμενους τους μια αίσθηση επαγγελματικής σιγουριάς εργασιακής ειρήνης συμβάλλοντας στην οικονομική - κοινωνική - τεχνική αναβάθμιση τους.

Όλοι νόμιμα εξουσιοδοτημένοι για την υπογραφή τούτης της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης. Με βάση τα ανωτέρω τα συμβαλλόμενα μέρη συμφώνησαν και αποδέχτηκαν τα ακόλουθα:

`Αρθρο 1
Πεδίο ισχύος

1.1. Στις διατάξεις της παρούσας Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας υπάγονται όλοι οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ασφαλείας και στις επιχειρήσεις συστημάτων ασφαλείας όλης της χώρας και έχουν τις ακόλουθες ειδικότητες:

Προσωπικό ασφαλείας (Φύλακες - Αρχιφύλακες - Επόπτες).

Στην έννοια του προσωπικού ασφαλείας συμπεριλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι χαρακτηρισμένοι ως υπάλληλοι υποδοχής (reception) οι οποίοι ασκούν και καθήκοντα πληροφόρησης και καθοδήγησης πελατών, εφόσον απασχολούνται σε εταιρείες παροχής υπηρεσιών και συστημάτων ασφαλείας.

Συνοδοί χρηματαποστολών.
Οδηγοί χρηματαποστολών.
Καταμετρητών χρημάτων
Προσωπικό ασφαλείας εποχούμενων περιπολούσων φυλάξεων (Patrol)
Προσωπικό ασφαλείας - ελεγκτών ασφαλείας αερομεταφορών (Screeners)
Εφοδιαστές και τεχνικοί ΑΤΜ
Διοικητικού και υπαλληλικού προσωπικού.
Τεχνικοί Εγκαταστάσεων και συντήρησης Συστημάτων Ασφαλείας και Ηλεκτρονικοί Τεχνικοί Τεχνικού Εξοπλισμού.
Γενικώς υπάλληλοι που φέρουν άδεια εργασίας ως προσωπικού ασφαλείας βάσει του νόμου 2518/97.

1.2. Αυτή η Κ.Σ.Σ.Ε. ισχύει για τους εργαζόμενους με τις παραπάνω ειδικότητες, που είναι μέλη πρωτοβάθμιων σωματείων και ανήκουν στη δύναμη της ΟΜ.Υ.Π.Α.Ε.

Η ιδιότητά μέλους πιστοποιείται με την προσκόμιση στον εργοδότη σχετικής βεβαίωσης από αντιπροσωπευτικά πρωτοβάθμια κλαδικά ή επιχειρησιακά σωματεία για λογαριασμό της ΟΜ.Υ.Π.Α.Ε.

`Αρθρο 2
Κατώτατα όρια αποδοχών

2.1. Οι βασικοί μισθοί των εργαζομένων που καλύπτει η παρούσα Σ.Σ.Ε. όπως αυτοί θα έχουν διαμορφωθεί στις 31/12/2004, αυξάνονται από 1/1/2005 σε ποσοστό 3,2%. Στη συνέχεια και όπως αυτοί θα έχουν διαμορφωθεί στις 31/8/2005 αυξάνονται από 1/9/2005 σε ποσοστό 3,8%.

Για το 2006 οι βασικοί μισθοί των εργαζομένων που καλύπτει η παρούσα Σ.Σ.Ε. όπως αυτοί θα έχουν διαμορφωθεί στις 31/12/2005,αυξάνονται από 1/1/2006 σε ποσοστό 3,2%.

Στη συνέχεια και όπως αυτοί θα έχουν διαμορφωθεί στις 31/8/2006 αυξάνονται από 1/9/2006 σε ποσοστό 4,7%.

2.2. Με βάση τα παραπάνω οι μισθοί διαμορφώνονται όπως εμφανίζονται στους συνημμένους πίνακες για το έτος 2005 οι οποίοι αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της παρούσης σύμβασης. Για το έτος 2006 θα υπολογισθούν βάση του Α.2 π.1 .

Σε περίπτωση λάθους των πινάκων ισχύει η διάταξη του 2.1 και 2.2.

`Αρθρο 3
Επιδόματα

3.1. Το Επίδομα επικινδυνότητας προσωπικού ασφαλείας διαμορφώνεται για το έτος 2005 σε 65 € για το 2006 διαμορφώνεται σε 66 €

3.2. Το Επίδομα επικινδυνότητας Οδηγών διαμορφώνεται για το έτος 2005 & 2006 σε 77 €

3.3.Το Επίδομα επικινδυνότητας Συνοδών χρηματαποστολών διαμορφώνεται για το έτος 2005 & 2006 σε 90 € .

3.4. Το Επίδομα Καταμετρητών διαμορφώνεται για το έτος 2005 & 2006 σε 66 €.

3.5. Επίδομα όπλου: Στους εργαζόμενους που νομίμως φέρουν όπλο κατά την διάρκεια των καθηκόντων τους, παραμένει ως έχει το ισχύον επίδομα ποσοστού 15%, επί του μισθολογικού κλιμακίου στο οποίο ανήκει ο κάθε εργαζόμενος.

3.6. Επίδομα Αρχιφύλακα: Στους εργαζόμενους που εκτελούν χρέη αρχιφύλακα, δίνεται επίδομα ποσοστού 10% επί του μισθολογικού κλιμακίου που ανήκει ο κάθε εργαζόμενος.

3.7. Επίδομα Βοηθού Επόπτη: στους εργαζόμενους που εκτελούν χρέη βοηθού επόπτη δίνεται επίδομα 15% επί του μισθολογικού κλιμακίου που υπάγεται ο κάθε εργαζόμενος.

3.8. Επίδομα Επόπτη: στους εργαζόμενους που εκτελούν χρέη επόπτη δίνεται επίδομα 30% επί του μισθολογικού κλιμακίου που υπάγεται ο κάθε εργαζόμενος, και ανάλογα την ειδικότητα δηλ: Επόπτης από Προσωπικό Ασφαλείας ή Επόπτης από Συνοδός Χρηματαποστολών. Συμπεριλαμβάνονται και οι επόπτες ελεγκτών ασφαλείας αερομεταφορών οι οποίοι πιστοποιούνται εγγράφως από την ΥΠΑ και έχουν ευθύνη ένα ως δυο σημεία έλεγχου (γειτνιάζοντα).

3.9. Επίδομα Ασυρματιστή: Δίνεται επίδομα για όσους απασχολούνται αποκλειστικά με την χρήση ασυρμάτων δικτύων για το συντονισμό χρηματαποστολών σε ποσοστό 30% επί του μισθολογικού κλιμακίου που υπάγεται ο κάθε εργαζόμενος.

3.10. Επίδομα Κεντρικού Σταθμού: Στους χειριστές κεντρικών σταθμών ή σε θέσεις φυλάξεων που απαιτείται χειρισμός λογισμικού και χρήση Η/Υ δίνεται επίδομα σε ποσοστό του 15% επί του μισθολογικού κλιμακίου στο οποίο υπάγεται ο κάθε εργαζόμενος.

3.11. Επίδομα Εποχούμενων Περιπολούσων Φυλάξεων Δίνεται επίδομα 5% επί του μισθολογικού κλιμακίου που υπάγεται ο κάθε εργαζόμενος που απασχολείται ως προσωπικό ασφαλείας εποχουμένων περιπολούσων φυλάξεων και άμεσης επέμβασης (PATROL).

3.12. Επίδομα τέκνων: Δίνεται επίδομα τέκνων 5% επί του μισθολογικού κλιμακίου κάθε εργαζομένου που έχει από ένα (1) έως τρία (3) τέκνα.

3.13. Επίδομα αυξημένης ευθύνης / επικινδυνότητας προσωπικού που εργάζεται σε ειδικές θέσεις: Δίνεται επίδομα 10% επί του μισθολογικού κλιμακίου κάθε εργαζομένου που απασχολείται ως προσωπικό ασφαλείας, σε ειδικά συμβόλαια με αυξημένη ευθύνη και επικινδυνότητα και συγκεκριμένα:

I. Στους υπαλλήλους όλων των εταιρειών που απασχολούνται ως προσωπικό ασφαλείας για την Φύλαξη στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και από 1/1/2007 σε όλα τα αεροδρόμια της επικράτειας.

II. Στους υπαλλήλους όλων των εταιρειών που απασχολούνται ως προσωπικό ασφαλείας για την Φύλαξη σε Λιμάνια.

III. Στους υπαλλήλους που απασχολούνται ως προσωπικό ασφαλείας Πρεσβειών.

Το ανωτέρω επίδομα δίδετε σε όσους εργαζόμενους των παραπάνώ ειδικοτήτων χειρίζονται τα μηχανήματα Χ-RAY για τις απαιτήσεις της εκάστοτε φύλαξης λόγο επικινδύνου και ανθυγιεινής εργασίας .

3.14 Επίδομα ξένων γλωσσών σε όσους εργαζόμενους κάνουν χρήση κατά την εργασία τους και εφόσον έχουν πιστοποίηση αυτής χορηγείται επίδομα 5%

`Αρθρο 4
Θεσμικές και άλλες ρυθμίσεις

4.1. Αύξηση ημερών Κανονικής αδείας Για το προσωπικό που έχει άνω των 10 ετών στον κλάδο ή 10 ασφαλιστικά έτη γενικότερα αυξάνονται οι ημέρες αδείας από 25 σε 27.

4.2. Το προσωπικό ασφαλείας που θα προσληφθεί από τις εταιρείες που υπάγονται στην παρούσα Κ.Σ.Σ.Ε. (με ειδικότητα προσωπικό ασφαλείας - φύλακες) από 1/1/2005 θα αμείβεται για τους πρώτους 12 μήνες εργασίας βάσει του κλιμακίου 0-12 της παρούσας Κ.Σ.Σ.Ε όπως αναγράφεται στο συνημμένο πινάκιο της παρούσας Κ.Σ.Σ.Ε.

Μετά την πάροδο των 12 μηνών θα λαμβάνει τον ανάλογο βασικό μισθό καθώς και το επίδομα επικινδυνότητας.

Για τον υπολογισμό του κλιμακίου 0 έως 12 ελήφθη υπ όψιν το κατωτέρω κλιμάκιο της ΕΓΣΣΕ που θα διαμορφωθεί την 1/1/2005 με προσαύξηση 2%

4.3. Το προσωπικό ασφαλείας που θα προσληφθεί από τις εταιρείες που υπάγονται στην παρούσα Κ.Σ.Σ.Ε. (με ειδικότητα προσωπικό ασφαλείας - συνοδός χρηματαποστολών) από 1/1/2005 θα αμείβεται για τους πρώτους 6 μήνες εργασίας βάσει του κλιμακίου 0-6/12 της παρούσας Κ.Σ.Σ.Ε όπως αναγράφεται στο συνημμένο πινάκιο της παρούσας Κ.Σ.Σ.Ε.

Για τον υπολογισμό του κλιμακίου 0 έως 6 ελήφθη υπ όψιν το κατωτέρω κλιμάκιο της ΕΓΣΣΕ, που θα διαμορφωθεί την 1/1/2005 με προσαύξηση 2%.

Μετά την πάροδο των 6 μηνών θα λαμβάνει τον ανάλογο βασικό μισθό καθώς και το επίδομα επικινδυνότητας .

4.4. Το προσωπικό ασφαλείας που θα προσληφθεί από τις εταιρείες που υπάγονται στην παρούσα Κ.Σ.Σ.Ε., (με ειδικότητα προσωπικό ασφαλείας - καταμετρητές χρημάτων) από 1/1/2005 θα αμείβεται για τους πρώτους 3 μήνες εργασίας βάσει του κλιμακίου 0-03/12 της παρούσας Κ.Σ.Σ.Ε όπως αναγράφεται στο συνημμένο πινάκιο της παρούσας Κ.Σ.Σ.Ε.

Μετά την πάροδο των 3 μηνών θα λαμβάνει τον ανάλογο βασικό μισθό καθώς και το επίδομα επικινδυνότητας .

Για τον υπολογισμό του κλιμακίου 0 έως 3, ελήφθη υπ όψιν το κατωτέρω κλιμάκιο της ΕΓΣΣΕ που θα διαμορφωθεί την 1/1/2005 με προσαύξηση 2%.

4.5. Το προσωπικό ασφαλείας που θα προσληφθεί από τις εταιρείες που υπάγονται στην παρούσα Κ.Σ.Σ.Ε. (με ειδικότητα προσωπικό ασφάλειας - εφοδιαστές και τεχνικοί ΤΜ) από 1/1/2005 θα αμείβεται για τους πρώτους 6 μήνες εργασίας βάσει του κλιμακίου 0-6/12 της παρούσας ΚΣΣΕ όπως αναγράφεται στο συνημμένο πινάκιο της παρούσας ΚΣΣΕ.

Μετά την πάροδο των 6 μηνών θα λαμβάνει τον ανάλογο βασικό μισθό καθώς και το επίδομα επικινδυνότητας.

Για τον υπολογισμό του κλιμακίου 0 έως 6 ελήφθη υπ όψιν το κατωτέρω κλιμάκιο της ΕΓΣΣΕ που θα διαμορφωθεί την 1/1/2005 με προσαύξηση 2%.

4.6. Συνδικαλιστικές `Αδειες: Για το Πρόεδρο της ΟΜ.Υ.Π.Α.Ε όσο διαρκεί η θητεία του με ασφαλιστικές εισφορές και με αποδοχές. Για το Γεν. Γραμματέα 16 ημέρες το μήνα με ασφαλιστικές εισφορές και αποδοχές. Για τα Υπόλοιπα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής 9 ημέρες το μήνα με ασφαλιστικές εισφορές και αποδοχές. Για το υπόλοιπο Δ.Σ. 4 ημέρες το μήνα με ασφαλιστικές εισφορές και αποδοχές. Οι άδειες θα χορηγούνται με έγγραφο της Ομοσπονδίας προς την Εταιρεία του κάθε Εργαζόμενου. Η Πληρωμή των Ασφαλιστικών Εισφορών και Αποδοχών θα γίνετε από την Εταιρεία του κάθε Εργαζόμενου.

4.7. συνδικαλιστικές άδειες πρωτοβάθμιων σωματείων : για τον Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα των πρωτοβάθμιων Σωματείων και όσο διαρκεί η θητεία τους οι συνδικαλιστικές άδειες θα καταβάλλονται με πλήρη τα ημερομίσθια (εργατικά και ασφαλιστικά) .

4.8. Οι εταιρείες που υπάγονται στην παρούσα Κ.Σ.Σ.Ε. και απασχολούν ένστολο προσωπικό είναι αποκλειστικά υπόχρεες για κάθε τυχούσα φθορά ή καταστροφή της στολής κατά την υπηρεσία των εργαζομένων και ουδεμία ευθύνη οικονομική ή άλλη φέρει ο εργαζόμενος. Απαγορεύεται ρητώς από όλα τα μέρη η υπογραφή από πλευράς του εργαζομένου για αποζημίωση στολής σε περίπτωση απόλυσης, παραίτησης ή φθοράς λόγω παλαιότητας αυτής.

4.9. Οι εταιρείες και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων πού υπάγονται στην παρούσα Κ.Σ.Σ.Ε., συμφωνούν στην συγκρότηση επιτροπής, με σκοπό την δημιουργία ενιαίου Κανονισμού Εργασίας - Δεοντολογίας Διαδικασιών Ασφαλείας, και καθηκοντολόγιού υπό την εποπτεία της ΟΜ.Υ.Π.Α.Ε. ώστε να εφαρμόζεται σε όλες τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών ασφαλείας. Η επιτροπή ορίζεται ως πενταμελή αποτελούμενη από δύο μέλη των εταιρειών και τρία μέλη από την ΟΜ.Υ.Π.Α.Ε. και συμφωνείται να αποτελείται από τους εξής:

1. Εκπρόσωπος ΣΕΕΥΑ
2. Εκπρόσωπος ΣΕΕΥΑ
3. Εκπρόσωπος ΟΜ.Υ.Π.Α.Ε
4. Εκπρόσωπος ΟΜ.Υ.Π.Α.Ε
5. Εκπρόσωπος ΟΜ.Υ.Π.Α.Ε

Ιδιαίτερα επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη επιτροπή μέχρι το τέλος του 2004 (31/12/2004) υποχρεούται στην δημιουργία του ΚΕ και υποβολή του στα αρμοδία υπουργεία για την εφαρμογή του από την 1/1/2005.

4.10. Δημιουργία Σχολής Κατάρτισης -Εκπαίδευσης - Πιστοποίησης Προσωπικού Ασφαλείας: Συμφωνείται η δημιουργία Σχολής Κατάρτισης - Εκπαίδευσης - Πιστοποίησης Προσωπικού Ασφαλείας η οποία και θα είναι αρμόδια σε συνεργασία με τα υπουργεία Δημοσίας Τάξης και Εργασίας για έκδοση της ειδικής άδειας εργασίας του προσωπικού ασφαλείας συνδυασμένη με το ανάλογο πτυχίο εκπαίδευσης και κατάρτισης των υποψηφίων εργαζομένων ανάλογα με τον κανονισμό που θα ορίζει η σχολή. Εποπτεύουσα αρχή της σχολής θα είναι η ως άνω οριζόμενη επιτροπή στην παράγραφο 4.9. του παρόντος άρθρου σε συνδυασμό με ανάλογα μέλη των υπουργείων Δημόσιας Τάξης και εργασίας.

4.11 .Συμφωνήθηκε από κοινού η μείωση του ποσοστού απολύσεων σε 1,8% επί τον συνολικού αριθμού των εργαζομένων σε μηνιαία βάση και σε 8% σε ετήσια.

4.12. Υποχρέωση των εταιρειών για την ισχύ των παραγράφων 4.2, 4.3, 4.4, 4.5, είναι η πλήρης ασφάλιση του ανωτέρω προσωπικού σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία μέχρι την μισθολογική υπαγωγή τους όπως ακριβώς ορίζεται στις ανωτέρω παραγράφους. Επιτροπή Επιτήρησης για την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων στα ανωτέρω άρθρα και για την ισχύ του παρόντος είναι η επιτροπή του άρθρου 4.9.

4.13.Συμφωνήθηκε από όλα τα μέρη η επιτροπή 4.9 έως το τέλος του 2006 να καταθέσει την έρευνα της με πλήρη στοιχεία για την εφαρμογή μειωμένου ωραρίου με πλήρη αποδοχές.

4.14. Συμφωνήθηκε στην Σύμβαση που θα υπογράφει από 1/1/2007 να συζητηθεί η μείωση χρόνου για την υπαλληλική ιδιότητα καθώς επίσης και επιπλέον επιδόματος 5% και για το δεύτερο τέκνο

4.14. Εισφορά υπέρ ΟΜ.Υ.Π.Α.Ε.: Οι εργοδότες που υπάγονται στην παρούσα ρύθμιση θα παρακρατούν ποσοστό 0,2% από τις συνολικές μηνιαίες αποδοχές των εργαζομένων, ως συνδικαλιστική εισφορά υπέρ της ΟΜ.Υ.Π.Α.Ε. Το ποσό που θα προκύπτει από την παραπάνω παρακράτηση κάθε Μήνα και μέχρι την 15η ημέρα του ερχόμενου μήνα, θα κατατίθεται στον Τραπεζικό Λογαριασμό της ΟΜ.Υ.Π.Α.Ε.

4.15 Δημιουργία νέου κλιμακίου που αφορά τα άρθρα 4.2. 4.3. 4.4. 4.5 με ποσοστιαία αύξηση 2% πάνω από την ΕΓΣΣΕ για το οικονομικό έτος 2005 - 2006.

4.16 παραμένει ως επιχειρησιακή συνήθεια σε όλους τους υπάλληλους που λαμβάνουν το ποσό και δεν γίνετε διάκριση σε όλο το προσωπικό στα συγκεκριμένα πόστα (αεροδρόμια ,απομακρυσμένες φυλάξεις ) και όπου απαιτείται θα υπάρξει και παροχή ατομικών συσκευών για την ασφάλεια και υγιεινή των υπαλλήλων (αεροδρόμια- δοσομετρητές σε συστήματα μαγνητικών πυλών X-RAY).

`Αρθρο 5
Τελικές Διατάξεις

5.1 Η ισχύς της παρούσας Σ.Σ.Ε. αρχίζει από 1/1/2005.

5.2 Αποδοχές ανώτερες στο σύνολο τους από αυτές που καθορίζει η παρούσα Σ.Σ.Ε. που καταβάλλονται με βάση υφιστάμενους νόμους, διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις, εσωτερικούς κανονισμούς, επιχειρησιακές Σ.Σ.Ε. ή Δ.Α. ή ατομικές συμβάσεις εργασίας δεν θίγονται από τις διατάξεις της παρούσας.

5.3 Οι διατάξεις των προηγούμενων Σ.Σ.Ε. του κλάδου και των επιμέρους ειδικοτήτων που δεν τροποποιούνται ρητά με τη νέα αυτή Σ.Σ.Ε. εξακολουθούν να ισχύουν.