Π.Κ. Σ.Σ.Ε. 133/2002 (22/11/2002)

Συλλογική σύμβαση εργασίας για τις αμοιβής και τις εργασίας που υπάγοντια όλοι οι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας τεχνικής - επαγγελματικής εκπαίδευσης, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα Ιδιωτικά Τεχνικά και Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια όλης της χώρας (ημερήσια και εσπερινά).

Π.Κ. 133/22-11-02

Συλλογική σύμβαση εργασίας για τις αμοιβής και τις εργασίας που υπάγοντια όλοι οι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας τεχνικής - επαγγελματικής εκπαίδευσης, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα Ιδιωτικά Τεχνικά και Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια όλης της χώρας (ημερήσια και εσπερινά).

Στην Αθήνα σήμερα 20/11/2002, και στα γραφεία του Ο.ΜΕ.Δ., παρουσία του Μεσολαβητή κ. Φώτη Κλαουδάτου, καταρτίστηκε, μεταξύ της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ και ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ, η παρακάτω Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους εκπαιδευτικούς των ιδιωτικών σχολικών μονάδων τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, η οποία είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων μεταξύ των παραπάνω επαγγελματικών ενώσεων, που εκπροσωπήθηκαν από τους:

1. Για την ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ

• Σοφοκλής Ξυνής, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου

• Νικόλαος Μακρυπλίδης, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου

2. Για την ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

• Μιχάλης Κουρουτός, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου

• Κωνσταντίνος Ζέρβας, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΙΕΛ

`Αρθρο 1

Στις διατάξεις αυτής της ρύθμισης υπάγονται όλοι οι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας τεχνικής - επαγγελματικής εκπαίδευσης, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα Ιδιωτικά Τεχνικά και Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια όλης της χώρας (ημερήσια και εσπερινά).

`Αρθρο 2

Οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν στα Ιδιωτικά ΤΕΕ ανήκουν στις εξής κατηγορίες και υποκατηγορίες:

Α. Διδάσκοντες τα μαθήματα Γενικής Παιδείας (γενικής ωφελιμότητας) που διακρίνονται σε:

1. Απασχολούμενους με πλήρες ωράριο

2.. Απασχολούμενους με μειωμένο ωράριο

Β. Διδάσκοντες τα τεχνολογικά μαθήματα (τεχνικής κατεύθυνσης)

1. Απασχολούμενοι με ωριαία αντιμισθία (ωρομίσθιοι)

2. Απασχολούμενοι με πλήρες ωράριο

3. Απασχολούμενοι με μειωμένο ωράριο

`Αρθρο 3

α. Ως εκπαιδευτικοί με πλήρη απασχόληση θεωρούνται οι εκπαιδευτικοί των οποίων το εβδομαδιαίο ωράριο διδασκαλίας είναι τουλάχιστον ίσο με το υποχρεωτικό ωράριο των δημοσίων εκπαιδευτικών, όπως περιγράφεται στην παράγραφο 13 του άρθρου 14 του Ν. 1566/85 και παρ. 3, αρθρ. 48 του Ν. 2413/96. β. Ως προς την πρόσληψη, τη διάρκεια της σύμβασης εργασίας, την απόλυση και τη διαδικασία μετάβασης στο δημόσιο των εκπαιδευτικών πλήρους απασχόλησης, ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 13 του Ν. 2986/2002 (ΦΕΚ 24/Α/13.2.2002), καθώς και η παρ. 14 της αριθμ. Δ5/79526/26.7.2002 εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας και θρησκευμάτων - Δ/νση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης. γ. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί έχουν την ίδια βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη όπως ακριβώς και οι διορισμένοι στο δημόσιο συνάδελφοι τους, λαμβάνουν δε τις αντίστοιχες αποδοχές - συμπεριλαμβανομένων όλων των επιδομάτων - των εκπαιδευτικών του αντίστοιχου μισθολογικού κλιμακίου της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αυξημένες κατά ποσοστό 5%.

δ. Στους διευθυντές και υποδιευθυντές των σχολικών μονάδων καταβάλλεται επιπλέον μηνιαίο επίδομα θέσης και για δώδεκα μήνες ετησίως:

1. Στους Διευθυντές 235 ευρώ

2. Στους Υποδιευθυντές 176 ευρώ

Σε κάθε περίπτωση τα επιδόματα αυτά δεν θα είναι κατώτερα από εκείνα που

δίδονται στη δημόσια εκπαίδευση.

`Αρθρο 4

α. Ως εκπαιδευτικοί με μερική απασχόληση χαρακτηρίζονται οι εκπαιδευτικοί των οποίων το εβδομαδιαίο ωράριο διδασκαλίας είναι μικρότερο από το αντίστοιχο υποχρεωτικό ωράριο των εκπαιδευτικών της δημόσιας εκπαίδευσης όπως αυτό καθορίζεται την παράγραφο 13 του άρθρου 14 του Ν. 1566/85 και είναι απόφοιτοι καθηγητών σχολών, πτυχιούχοι ΑΣΕΤΕΜ - ΣΕΛΕΤΕ, πτυχιούχοι ΠΑΤΕΣ - ΣΕΛΕΤΕ ή πληρούν άλλες προϋποθέσεις όπως αυτές κατά νόμο πιστοποιούν παιδαγωγική εμπειρία.

β. Η διάρκεια συμβάσεων εργασίας των εκπαιδευτικών με μερική απασχόληση είναι αυτή που προβλέπεται και για τους έχοντες πλήρη απασχόληση στο άρθρο 3 παράγραφο β της παρούσας.

γ. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί έχουν την ίδια βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη όπως ακριβώς και οι διορισμένοι στο δημόσιο συνάδελφοι τους, οι δε αποδοχές τους θα προσδιορίζονται με βάση το εκάστοτε ισχύον μισθολόγιο των εκπαιδευτικών του δημοσίου συμπεριλαμβανομένων όλων των επιδομάτων και για το σύνολο των μαθημάτων που αυτοί θα διδάσκουν με αναλογία χ/21 ή χ/19 ή χ/18 ή χ/16 ( όπου χ οι ώρες εβδομαδιαίας διδασκαλίας), ανάλογα με τα έτη υπηρεσίας , αυξημένες κατά ποσοστό 5%.

δ. Για τη συμπλήρωση υπηρεσίας ή προϋπηρεσίας ενός έτους λαμβάνεται ως βάση η διδασκαλία των 18 ωρών εβδομαδιαίως κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους. Η προϋπηρεσία ή υπηρεσία για διδασκαλία μικρότερου αριθμού ωρών υπολογίζεται αναλογικά σε κλάσμα με παρονομαστή το 18.

ε. Γίνεται μνεία ότι οι εκπρόσωποι των Τεχνολογικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων έχουν την ευχέρεια να καλύπτουν τις ανάγκες για τη διδασκαλία των μαθημάτων Τεχνολογικής κατεύθυνσης και των εργαστηρίων, επιλέγοντας ελεύθερα , κατά την κρίση τους και τα άτομα τα οποία δεν έχουν πτυχίο ΠΑΤΕΣ - ΣΕΛΕΤΕ και μάλιστα χωρίς να υποχρεούνται να τηρούν κάποια αναλογία μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών εκπαιδευτικών.

`Αρθρο 5

α. Ως εκπαιδευτικοί με ωριαία αντιμισθία (ωρομίσθιοι) θεωρούνται οι εκπαιδευτικοί μαθημάτων τεχνολογικής εκπαίδευσης, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

1. Διδάσκουν μαθήματα (εργαστηριακά ή μη) τεχνολογικής εκπαίδευσης και δεν έχουν πτυχίο ΠΑΤΕΣ - ΣΕΛΕΤΕ ή κάποιο άλλο, όπου αυτό κατά νόμο απαιτείται που να πιστοποιεί παιδαγωγική επάρκεια.

2. Είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα ή εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, ασφαλισμένοι στον οικείο ασφαλιστικό οργανισμό ή συνταξιούχοι του δημοσίου ή άλλου ασφαλιστικού οργανισμού ή ελεύθεροι επαγγελματίες.

β. Οι εκπαιδευτικοί με ωριαία αντιμισθία προσλαμβάνονται κατά την έναρξη του σχολικού έτους ή κατά τη διάρκεια αυτού και η ανάθεση διδασκαλίας διαρκεί μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους. Η διάρκεια των συμβάσεων των εκπαιδευτικών με ωριαία αντιμισθία είναι ίδια με αυτή των εκπαιδευτικών με πλήρες ωράριο όπως προβλέπεται από το άρθρο 3, παρ. β. της παρούσας.

γ. Οι προσλαμβανόμενοι με ωριαία αντιμισθία αμείβονται για κάθε προβλεπόμενη ώρα διδασκαλίας με το 1/70 των κάθε είδους μηνιαίων αποδοχών του εισαγωγικού μισθολογικού κλιμακίου του αντιστοίχου κλάδου των εκπαιδευτικών του δημοσίου, με αναγωγή σε 12μηνη βάση (διαιρούμενο δια 12 πολλαπλασιαζόμενο επί 9) αυξημένο κατά 5,4%.

• για τους πτυχιούχους Α.Ε.Ι. εξαετούς φοιτήσεως = 12,67 €

• για τους πτυχιούχους Α.Ε.Ι. πενταετούς φοιτήσεως = 12,55 €

• για τους πτυχιούχους Α.Ε.Ι. τετραετούς φοιτήσεως = 12,31 €

ή

• για τους πτυχιούχους Τ.Ε.Ι.= 12,31 €

• για τους πτυχιούχους Τ.Ε. Λ. == 11,9 €

Οι μηνιαίες αποδοχές προκύπτουν από το γινόμενο της ωριαίας αντιμισθίας επί των αριθμό των προβλεπομένων ωρών διδασκαλίας εβδομαδιαίως, με εξαιρουμένων των αργιών, πολλαπλασιαζόμενο επί 4,2%.

Οι παραπάνω αποδοχές καταβάλλονται ισόποσα επί 12 μήνες, ήτοι και πέραν της εκδόσεως των αποτελεσμάτων των εξετάσεων των σχολείων, λόγω ακριβώς της κατά τα παραπάνω αναγωγής σε 12μηνη βάση.

δ. Στους με ωριαία αντιμισθία αμειβόμενους εκπαιδευτικούς της παρούσας σύμβασης καταβάλλεται επίδομα πολυετούς υπηρεσίας 5% για κάθε τριετία διδακτικής υπηρεσίας ή προϋπηρεσίας και μέχρι 10 τριετίες.

ε. Για τη συμπλήρωση υπηρεσίας ή προϋπηρεσίας ενός έτους λαμβάνεται ως βάση η διδασκαλία των 18 ωρών εβδομαδιαίως κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους. Η προϋπηρεσία ή υπηρεσία για διδασκαλία αριθμού ωρών υπολογίζεται αναλογικά.

`Αρθρο 6

Για τους κατόχους μεταπτυχιακού διπλώματος ετήσιας τουλάχιστον φοίτησης 29,35 ευρώ και για τους κατόχους διδακτορικού διπλώματος 52,82 ευρώ μηνιαίως.

`Αρθρο 7

Η καταβολή των αποδοχών των εργαζομένων που υπάγονται στη σύμβαση αυτή πρέπει να πραγματοποιείται το αργότερο εντός των πρώτων πέντε (5) εργάσιμων ημερών του επόμενου μηνός από εκείνο στον οποίο παρασχέθηκε η εργασία.

`Αρθρο 8

Αποδοχές ανώτερες από αυτές που καθορίζονται με την παρούσα, ευνοϊκότερα καθεστώτα ή ευνοϊκότεροι όροι εργασίας που προβλέπονται από τους νόμους, διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις, ατομικές ή ΣΣΕ ή ΔΑ, κανονισμούς εργασίας, έθιμα, κλπ, δε θίγονται με την παρούσα και εξακολουθούν να ισχύουν.

`Αρθρο 9

Η ισχύς της παρούσας εάν παραπάνω δεν ορίζεται διαφορετικά αρχίζει από 1/9/2002.