Π.Κ. Σ.Σ.Ε. 147/2000 (27/11/2000)

Κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας εργαζομένων στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ασφαλείας και συστημάτων ασφαλείας (SECURITY) όλης της χώρας έτους 2000.

Κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας εργαζομένων στις επιχειρήσεις αροχής υπηρεσιών ασφαλείας και συστημάτων ασφαλείας (SECURITY) όλης της χώρας έτους 2000.

Στην Αθήνα σήμερα, 24.11.2000, ενώπιον του Διαιτητή του ΟΜΕΔ `Αγγελου Ζησιμόπουλου, οι παρακάτω υπογράφοντες, αφενός οι:

Νικόλαος Δασκαλάκης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Ασφαλείας (ΣΕΕΑ) και Κων/νος Αβραμιώτης, Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΕΕΑ, ως εκπρόσωποι του ΣΕΕΑ και αφετέρου οι:

Θάνος Βασιλόπουλος, Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) και Δημήτρης Κίτσος, Ταμίας της ΟΙΥΕ, ως εκπρόσωποι της ΟΙΥΕ, όλοι νόμιμα εξουσιοδοτημένοι, συμφωνούν και συναποδέχονται τα ακόλουθα.

`Αρθρο 1 -Πεδίο ισχύος

1.1. Στις διατάξεις της παρούσας Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Κ.Σ.Σ.Ε.) υπάγονται όλοι οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ασφαλείας και στις επιχειρήσεις συστημάτων ασφαλείας όλης της χώρας και έχουν τις ακόλουθες ειδικότητες:

I. Προσωπικό ασφαλείας (Φύλακες - Αρχιφύλακες - Επόπτες). Στην έννοια του προσωπικού ασφαλείας συμπεριλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι χαρακτηρισμένοι ως υπάλληλοι υποδοχής (reception), οι οποίοι ασκούν και καθήκοντα πληροφόρησης και καθοδήγησης πελατών, εφόσον απασχολούνται σε εταιρίες παροχής υπηρεσιών ασφαλείας και συστημάτων ασφαλείας.

II. Συνοδοί χρηματαποστολών.

III. Οδηγοί χρηματαποστολών.

IV. Γραμματείς - υπάλληλοι γραφείου, εισπράκτορες - αποθηκάριοι - κλητήρες.

V. Λογιστές και βοηθοί λογιστές.

VI. Χειριστές-τριες Η/Υ.

VII. Τεχνικοί εγκαταστάσεων και συντήρησης συστημάτων ασφαλείας και ηλεκτρονικοί τεχνικοί τεχνικού εξοπλισμού.

VIII. Προσωπικό καθαριότητας.

1.2. Αυτή η Ε.Κ.Σ.Σ.Ε. ισχύει για τους εργαζόμενους με τις παραπάνω ειδικότητες που είναι μέλη πρωτοβάθμιων σωματείων τα οποία ανήκουν στη δύναμη της ΟΙΥΕ. Η ιδιότητα μέλους πιστοποιείται με την προσκόμιση στον εργοδότη σχετικής βεβαίωσης που εκδίδεται από αντιπροσωπευτικά πρωτοβάθμια κλαδικά ή επιχειρησιακά σωματεία για λογαριασμό της ΟΙΥΕ.

`Αρθρο 2 - Κατώτατα όρια αποδοχών

2.1. Οι βασικοί μισθοί των εργαζομένων που καλύπτει η παρούσα Σ.Σ.Ε. αυξάνονται από 1.1.2000 σε ποσοστό 2,0% και στη συνέχεια από 1.7.2000 σε ποσοστό 3,6%, όπως αυτοί θα έχουν διαμορφωθεί στις 30.6.2000.

2.2. Με βάση τα παραπάνω οι μισθοί διαμορφώνονται όπως εμφανίζονται στους συνημμένους πίνακες, οι οποίοι αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της παρούσας σύμβασης. Σε περίπτωση λάθους των πινάκων, υπερισχύει η παρούσα διάταξη.

`Αρθρο 3-Επιδόματα

3.1. Το ειδικό επίδομα προσωπικού ασφαλείας καθώς και το επίδομα επικίνδυνης εργασίας συνοδών χρηματαποστολών αυξάνονται, για το έτος 2000, με βάση τα ποσοστά της παραγράφου 1 του άρθρου 2 της παρούσας.

3.2. Επιδόματα λογιστών και βοηθών λογιστών

3.2.1. Επίδομα ισολογισμού: Στους Λογιστές και βοηθούς Λογιστές που απασχολούνται με τη σύνταξη του ισολογισμού, χορηγείται μια φορά το χρόνο και μέσα σε ένα μήνα από την περάτωση της σύνταξης του ισολογισμού, επίδομα ισολογισμού ίσο με 60% του συνόλου των αποδοχών που λαμβάνει ο εργαζόμενος (βασικός μισθός και επιδόματα), όπως αυτά ισχύουν κατά το χρόνο της καταβολής του επιδόματος αυτού (βάσει της από 7.6.1999 ομοιοεπαγγελματικής Σ.Σ.Ε. λογιστών και βοηθών λογιστών).

3.2.2. Λογιστές και βοηθοί που έχουν συμπληρώσει 6 χρόνια υπηρεσίας σε οποιονδήποτε εργοδότη και είναι:

- Κάτοχοι τίτλου σπουδών επιπέδου MASTER ή αντίστοιχου τίτλου, εντάσσονται στο αμέσως επόμενο μισθολογικό κλιμάκιο από της συμπλήρωσης του 6ου έτους υπηρεσίας από εκείνο στο οποίο θα εντάσσονταν με βάση τα έτη υπηρεσίας τους.

- Κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος από της συμπλήρωσης του 6ου έτους υπηρεσίας, εντάσσονται στο μεθεπόμενο μισθολογικό κλιμάκιο από εκείνο στο οποίο θα εντάσσονταν με βάση τα έτη υπηρεσίας τους (βάσει της Σ.Σ.Ε. Π.Κ.89/1997, άρθρο 3) «για τους όρους αμοιβής και εργασίας των Λογιστών και βοηθών Λογιστών των Εμπορικών Επιχειρήσεων και ιδιωτικών κλινικών όλης της χώρας».

`Αρθρο 4 -Θεσμικές και άλλες ρυθμίσεις

4.1. Αναγνώριση 4ης τριετίας: Στο προσωπικό ασφαλείας και στους συνοδούς χρηματαποστολών χορηγείται 4η τριετία από 1.1.2000 (κλιμάκιο προϋπηρεσίας 12-15 έτη), η οποία εντάσσεται στο μισθολόγιο με προσαύξηση 10% που υπολογίζεται στον εκάστοτε κατώτατο μισθό.

4.2. Χορήγηση στολών: Στους εργαζόμενους ως προσωπικό φύλαξης, συνοδείας, χρηματαποστολών και οδηγών χρηματαποστολών, χορηγούνται 1 φορά το χρόνο 1 χειμερινή και 1 καλοκαιρινή στολή με πλήρη ένδυση και υπόδηση.

4.3. Ετήσια άδεια με αποδοχές: Από 1.1.2000 εργαζόμενοι που έχουν συμπληρώσει υπηρεσία 10 ετών στον ίδιο εργοδότη ή προϋπηρεσία 12 ετών σε οποιονδήποτε εργοδότη και με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, δικαιούνται άδεια 30 εργασίμων ημερών, εάν εφαρμόζεται το σύστημα της εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας ή 25 ημερών, εάν εφαρμόζεται το σύστημα της πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας (άρθρο 6 της ΕΓΣΕΕ 2000 και 2001).

4.4. `Αδεια μητρότητας: Χορηγείται μία επιπλέον εβδομάδα άδειας στις εργαζόμενες μετά τον τοκετό (άδεια λοχείας). Η συνολική διάρκεια της άδειας μητρότητας αναπροσαρμόζεται κατ? αυτόν τον τρόπο σε 17 εβδομάδες. Κατά τα λοιπά, εξακολουθούν να ισχύουν οι ρυθμίσεις του άρθρου 7 της ΕΓΣΕΕ. του 1993 (άρθρο 7 της ΕΓΣΕΕ ετών 2000 και 2001).

4.5. `Αδεια φροντίδας υιοθετημένων παιδιών: Το δικαίωμα διακοπής της εργασίας ή καθυστερημένης προσέλευσης ή πρόωρης αποχώρησης της μητέρας και εναλλακτικά του πατέρα για τη φροντίδα των παιδιών, σύμφωνα με το άρθρο 9 της ΕΓΣΕΕ. του 1993, έχουν και οι θετοί γονείς παιδιών ηλικίας έως έξι ετών (άρθρο 8 της ΕΓΣΕΕ ετών 2000 και 2001).

4.6. `Αδεια γάμου και γέννησης τέκνου: Η άδεια γάμου του άρθρου 6 της ΕΓΣΕΕ του 1993 προσαυξάνεται σε 6 εργάσιμες ημέρες για όσους εργάζονται εξαήμερο και παραμένει 5 εργάσιμες ημέρες για όσους εργάζονται πενθήμερο. Σε περίπτωση γέννησης παιδιού, ο πατέρας δικαιούται 2 ημέρες άδειας με αποδοχές (άρθρο 10 της ΕΓΣΕΕ ετών 2000 και 2001).

4.7. `Αδεια για ασθένεια εξαρτώμενων μελών: Η άδεια του άρθρου 7 του Ν.1483/1984, σε περίπτωση ασθένειας εξαρτώμενων παιδιών, καθορίζεται σε 12 εργάσιμες ημέρες κατ? έτος, εφόσον ο/η εργαζόμενος/η έχει τρία παιδιά και πάνω (άρθρο 11 της ΕΓΣΕΕ ετών 2000 και 2001).

4.8. Επιτροπή εφαρμογής της ΣΣΕ: Τα συμβαλλόμενα μέρη θεωρούν τη ζήτημα της εφαρμογής της παρούσας ΣΣΕ. από όλες ανεξαιρέτως τις εταιρίες του κλάδου ως εξαιρετικά σημαντικό, προκειμένου να σταματήσουν να παρατηρούνται φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού, μεγάλης εισφοροδιαφυγής και φοροδιαφυγής, καθώς και μη καταβολή των νόμιμων αποδοχών των εργαζομένων. Για το λόγο αυτό, τα μέρη συστήνουν 4μελή επιτροπή που θα έχει ως στόχο τον έλεγχο εφαρμογής της παρούσας ΣΣΕ. Η επιτροπή αυτή θα συνεργάζεται σε συνεχή βάση και α) θα εξετάζει καταγγελίες μη εφαρμογής των συμβάσεων και των ρυθμίσεων του κλάδου β) θα εξουσιοδοτηθεί από τις δύο συμβαλλόμενες οργανώσεις να παρεμβαίνει άμεσα προς το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, καθώς και στους Επιθεωρητές Ελέγχου του ΙΚΑ προκειμένου να διενεργούνται εντατικοί έλεγχοι σε όλες τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ασφαλείας και συστημάτων ασφαλείας και γ) να παρίσταται στους ελέγχους και να υποβοηθά τα ανωτέρω όργανα με έμψυχα και υλικά μέσα για τη γρήγορη και αποτελεσματική παρακολούθηση της εφαρμογής της παρούσας ΣΣΕ. Η επιτροπή αυτή θα ενημερώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα τα συμβαλλόμενα μέρη, τα οποία δεσμεύονται να ορίσουν από 2 μέλη στην επιτροπή αυτή σε 1 μήνα από την υπογραφή της παρούσας ΣΣΕ.

4.9. Επαγγελματική κατάρτιση: Τα δύο μέρη δεσμεύονται να συνεργαστούν στενά στο θέμα της επαγγελματικής κατάρτισης των εργαζομένων με τη διενέργεια προγραμμάτων κατάρτισης. Για το λόγο αυτό, συστήνουν 4μελή επιτροπή κατάρτισης, η οποία α) θα μελετήσει τις ανάγκες του κλάδου και θα προτείνει συγκεκριμένες ενέργειες κατάρτισης, β) θα μελετήσει τη δυνατότητα διενέργειας ταχύρυθμων προγραμμάτων μέσω του λογαριασμού "ΛΑΕΚ", από τον οποίο παρακρατούνται χρήματα των επιχειρήσεων με σκοπό την κατάρτιση των υπαλλήλων τους και γ) θα προτείνει εξειδικευμένες δράσεις ή συμμετοχή σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα για τον κλάδο.

`Αρθρο 5- Τελικές διατάξεις

5.1. Η ισχύς της παρούσας ΣΣΕ αρχίζει από την 1/1/2000 και λήγει στις 31/12/2000.

5.2. Τα επιδόματα των διαφόρων ειδικοτήτων των εργαζομένων, που προβλέπονται από την παρούσα ΣΣΕ, υπολογίζονται στα εκάστοτε ισχύοντα κλιμάκια βασικών μισθών και ημερομισθίων στα οποία ανήκει ο κάθε εργαζόμενος, εκτός εκείνων που ρυθμίζονται διαφορετικά από την παρούσα ΣΣΕ. και τις οικείες ομοιοεπαγγελματικές ΣΣΕ.

5.3. Αποδοχές ανώτερες στο σύνολό τους από αυτές που καθορίζει η παρούσα ΣΣΕ, οι οποίες καταβάλλονται με βάση υφιστάμενους νόμους, διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις, εσωτερικούς κανονισμούς, επιχειρησιακές ΣΣΕ ή ΔΑ. ή ατομικές συμβάσεις εργασίας, δεν θίγονται από τις διατάξεις της παρούσας.

5.4. Οι διατάξεις των προηγούμενων ΣΣΕ του κλάδου και των επιμέρους ειδικοτήτων , που δεν τροποποιούνται ρητά με τη νέα ΣΣΕ, εξακολουθούν να ισχύουν.

ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΣΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (SECURITY) ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
ΠΙΝΑΚΕΣ ΜΙΣΘΟΛΟΓΊΩΝ ΕΤΟΥΣ 2000

ΠΙΝΑΚΑΣ1: Προσωπικό ασφαλείας (Φύλακες-στατικοί ή εποχούμενοι, Αρχιφύλακες επόπτες)

ΠΙΝΑΚΑΣ 2: Συνοδοί χρηματαποστολών

ΠΙΝΑΚΑΣ 3Α:Οδηγοί έως 2 χρόνια στον ίδιο εργοδότη

ΠΙΝΑΚΑΣ 3Β: Οδηγοί με 2 χρόνια στον ίδιο εργοδότη

ΠΙΝΑΚΑΣ 3 Γ: Οδηγοί με 5 χρόνια στον ίδιο εργοδότη

ΠΙΝΑΚΑΣ 3 Δ: Οδηγοί με 10 χρόνια στον ίδιο εργοδότη

ΠΙΝΑΚΑΣ 3Ε: Οδηγοί με 15 χρόνια στον ίδιο εργοδότη

ΠΙΝΑΚΑΣ 4: Υπάλληλοι γραφείου, εισπράκτορες, αποθηκάριοι, κλητήρες

ΠΙΝΑΚΑΣ 5: Γραμματείς

ΠΙΝΑΚΑΣ 6: Λογιστές και Βοηθοί Λογιστών άνω των 16 ετών προϋπηρεσία

ΠΙΝΑΚΑΣ 7: Βοηθοί Λογιστών

ΠΙΝΑΚΑΣ 8: Ηλεκτρονικοί τεχνικοί και τεχνικοί εγκαταστάσεως και συντήρησης συστημάτων ασφαλείας

ΠΙΝΑΚΑΣ 9: ΧΕΙΡΙΣΤΕΣ-ΤΡΙΕΣ Η/Υ

ΠΙΝΑΚΑΣ 10: ΚΑΘΑΡΙΣΊΈΣ-ΤΡΙΕΣ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ