Π.Κ. Σ.Σ.Ε. 1811/2004 (14/04/2004)

Συλλογική σύμβαση εργασίας για τους όρους αμοιβής και εργασίας των οδηγών Αυτοκινήτων - πωλητών εμφιαλωμένων ποτών Βορείου Ελλάδος και των βοηθών αυτών.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ηράκλειο 14/4/2004
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ & ΚΟΙΝ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Αρ. Πρωτ. 1811
ΣΩΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝ. ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ
ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Π.Κ. 1/14-4-2004

Συλλογική σύμβαση εργασίας για τους όρους αμοιβής και εργασίας των οδηγών Αυτοκινήτων - πωλητών εμφιαλωμένων ποτών Βορείου Ελλάδος και των βοηθών αυτών.

Στη Θεσσαλονίκη την 2α Απριλίου 2004, αφ΄ ενός ο Νικόλαος Γκαντίνας ενεργών σαν νόμιμα εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος του εδρεύοντος στην Θεσσαλονίκη Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) και αφ΄ ετέρου οι α) Πέτρος Μυλωνάς, Αναπληρωτής Πρόεδρος και β) Μιχαήλ Μπαγτζής, Γενικός Γραμματέας του εδρεύοντος στην Θεσσαλονίκη Συνδικάτου με την επωνυμία «Συνδικάτο πωλητών - οδηγών και βοηθών εμφιαλωμένων ποτών Βορείου Ελλάδος», που ενεργούν ως νόμιμα εξουσιοδοτημένοι εκπρόσωποι αυτού, συμφώνησαν και συναποδέχθηκαν την συνομολόγηση αυτής της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με τους κατωτέρω ειδικότερα όρους:

1. Στην παρούσα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας υπάγονται οι οδηγοί φορτηγών αυτοκινήτων - πωλητές, οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις εμφιαλωμένων ποτών και αναψυκτικών της Βορείου Ελλάδος και οι επιβαίνοντες των ιδίων αυτοκινήτων -βοηθοί, εφ΄ όσον προσφέρουν τις κατωτέρω, στις παραγράφους 2 και 3 περιγραφόμενες εργασίες.

2. Η υπό των μελών του αφ΄ ετέρου συμβαλλόμενου εργασιακού συνδικάτου Πωλητών - Οδηγών Αυτοκινήτων Εμφιαλωμένων Ποτών παρεχόμενη εργασία, συνίσταται για τους οδηγούς των αυτοκινήτων πωλητές, στην εκ του εργοστασίου ή της αποθήκης της επιχειρήσεως στην οποία εργάζονται, παραλαβή φορτηγού αυτοκινήτου αυτής εμφόρτου εμφιαλωμένων ποτών, την οδήγηση του και την δι΄ αυτού περιόδευση σε προκαθοριζόμενο υπό της επιχειρήσεως τομέα της πόλεως ή της υπαίθρου, την πώληση σε επιχειρήσεις του τομέα κάθε πωλητή -οδηγού, ποσοτήτων εμφιαλωμένων ποτών και την ταυτόχρονη παράδοση τούτων στους αγοραστές, την έκδοση των οικείων τιμολογίων πωλήσεως και την είσπραξη του τιμήματος ή μέρους αυτού ή πόσου έναντι παλαιοτέρας οφειλής με την έκδοση σχετικής αποδείξεως ή με την σχετική σημείωση στο τιμολόγιο, την παραλαβή επιστρεφομένων παρά των πελατών κενών ειδών συσκευασίας με την χορήγηση σχετικής αποδείξεως, την τήρηση του λογαριασμού της ημέρας για τις πωληθείσες ποσότητες, τα εισπραχθέντα ποσά και τα επιστρεφόμενα κενά είδη συσκευασίας και την κατά την λήξη της καθ΄ ημέρα εργασίας απόδοση του λογαριασμού στον αρμόδιο της επιχειρήσεως.

Οι οδηγοί πωλητές των εταιρειών εμφιαλωμένων ποτών εξακολουθούν να θεωρούνται οδηγοί πωλητές και στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι πωλήσεις πραγματοποιούνται από τις επιχειρήσεις με το σύστημα προτιμολογημένων προπωλήσεων ή τηλεπωλήσεων κατά την κρίση των επιχειρήσεων.

3. Η παρεχόμενη εργασία υπό των μελών του αυτού ως άνω συνδικάτου βοηθών πού επιβαίνουν των αυτών ως ανωτέρω αυτοκινήτων, συνίσταται στην εκφόρτωση των πλήρων κιβωτίων φιαλών ποτών και αναψυκτικών από τα ως άνω αυτοκίνητα και την επ΄ αυτών φόρτωση των κενών, κατά τις εκάστοτε γενόμενες πωλήσεις, αφ΄ ετέρου δε στην καθοδήγηση του οδηγού κατά την εκτέλεση δυσχερών ελιγμών (συνήθως εντός πόλεως) ή προσπελάσεων, την αντικατάσταση διαρρηγνυομένων τυχόν ελαστικών και άλλα τοιαύτα δευτερεύουσας φύσεως καθήκοντα, όπως αυτές οι εργασίες ορίζονται στην υπ΄ αριθμ. 18/79 Απόφαση του ΔΔΔΔ Θεσσαλονίκης.

4. Οι λοιποί όροι αμοιβής και εργασίας των ανωτέρω οδηγών αυτοκινήτων - πωλητών καθορίζονται από τις ισχύουσες εκάστοτε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας ή Διαιτητικές Αποφάσεις για τους οδηγούς φορτηγών αυτοκινήτων ολοκλήρου της χωράς, προστιθεμένων όμως επ΄ αυτών, λόγω των ανώτερο επί πλέον του οδηγού αυτοκινήτου παρεχομένων υπ΄ αυτών υπηρεσιών τους, α) στον εκάστοτε βασικό μηνιαίο μισθό εκατόν έξι ευρώ και πενήντα λεπτά (106,50) Ευρώ και β) επί του βασικού μισθού (όπως διαμορφώνεται μετά την προσαύξηση των 106,50 Ευρώ), του επιδόματος λογιστικών-διαχειριστικών λαθών από 10% (δέκα τοις εκατό). Διευκρινίζεται ότι στον ανωτέρω ενιαίο βασικό μισθό υπολογίζονται και όλα τα λοιπά επιδόματα των παραπάνω εργαζομένων.

5. α) Οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν δικά τους Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητα, χορηγούν σε όλους τους οδηγούς πωλητές επίδομα ειδικών συνθηκών (τοννάζ), εφ΄ όσον έστω και ένα μόνο από αυτά υπερβαίνει τους 4 τόννους ωφέλιμο φορτίο. Όλοι οι οδηγοί - πωλητές υποχρεούνται να εναλλάσσονται στην οδήγηση όλων των φορτηγών, κατά τις οδηγίες και τις ανάγκες της επιχείρησης, ανεξαρτήτως τοννάζ. β) Δεν υποχρεούνται στην καταβολή του επιδόματος αυτού οι επιχειρήσεις πού δεν έχουν ένα έστω φορτηγό μεγαλύτερο των 4 τόννων. γ) Διευκρινίζεται ότι οι επιχειρήσεις που ήδη καταβάλλουν το άνω επίδομα δεν έχουν δικαίωμα να το καταργήσουν, έστω και αν παύσουν να χρησιμοποιούν στο εξής τα μεγαλύτερα των 4 τόννων ωφελίμου φορτίου αυτοκίνητα τους.

6. Στους βοηθούς που θα μετατάσσονται από σήμερα και στο εξής από τις επιχειρήσεις, από την θέση εργασίας των βοηθών στην θέση εργασίας των οδηγών πωλητών και έχουν προϋπηρεσία τουλάχιστον 3 ετών σαν βοηθοί στην ίδια όμως επιχείρηση, τότε ή τριετία αυτή παρ΄ όλο ότι διανύθηκε στην θέση των βοηθών, θεωρείται ως προϋπηρεσία οδηγού και χορηγείται επίδομα μιας τριετίας (πολυετία). Διευκρινίζεται ότι ή τριετία αυτή αριθμητικώς δεν προσαυξάνει περαιτέρω τον τελικό συνολικό αριθμό των τριετιών πού προβλέπει η ΣΣΕ ή η αντίστοιχη ΔΑ των οδηγών φορτηγών αυτοκινήτων ολόκληρης της χωράς.

7. Ως όροι αμοιβής εν τέλει των ανωτέρω βοηθών ορίζονται οι εκάστοτε δια ΣΣΕ ή διαιτητικών αποφάσεων ισχύοντες δια τους ανειδίκευτους εργάτες ολοκλήρου της χώρας, προστιθεμένων στο ημερομίσθιο αυτών δραχμών τρία ευρώ και πενήντα επτά λεπτά (3,57). Διευκρινίζεται ότι στο ανωτέρω καταβαλλόμενο ενιαίο ημερομίσθιο υπολογίζονται και όλα τα λοιπά επιδόματα των παραπάνω εργαζομένων.

8. Χορηγείται στους βοηθούς πού έχουν συμπληρώσει 18 (δέκα οκτώ) έτη υπηρεσίας και 6η (έκτη) τριετία σε ποσοστό 5%, που υπολογίζεται στο εκάστοτε βασικό ημερομίσθιο. Η χορήγηση της 6ης τριετίας είναι η ανώτερη προϋπηρεσία πού μπορεί να χορηγηθεί, ανεξάρτητα από την τυχόν χορήγηση και 5ης τριετίας από την ΕΓΣΣΕ στους εργαζομένους.

9. Οι εργοδότες εις το τέλος κάθε μηνός υποχρεούνται να χορηγούν στους εργαζόμενους αναλυτική εξοφλητική απόδειξη των αποδοχών τους, όπου θα αναφέρονται λεπτομερώς και αναλυτικώς τόσον οι αποδοχές του μηνός που δικαιούται ο εργαζόμενος (δηλαδή βασικός μισθός ή ημερομίσθιο, επιδόματα χωριστά το καθένα, υπερωρίες, προσαυξήσεις επ΄ αυτών κλπ.), όσον και οι γενόμενες κρατήσεις (ΙΚΑ, ΦΜΥ, Χαρτόσημο, Προκαταβολές κλπ.).

10. α) Σε όλους τους οδηγούς - πωλητές και τους βοηθούς παρέχονται από τους εργοδότες κάθε χρόνο από δύο θερινές στολές (πουκάμισο και παντελόνι), από δύο χειμερινές στολές (χιτώνιο και παντελόνι) και δυο ζεύγη παπούτσια κοινής επιλογής.

β) Στους παραπάνω επίσης εργαζόμενους χορηγείται, επίσης κάθε χρόνο, από ένα αδιάβροχο τζάκετ χειμερινό, ένα πουλόβερ και ένα αδιάβροχο αντιανεμικό τζάκετ καλοκαιρινό κοινής επιλογής.

11. Η διάρκεια της εβδομαδιαίας εργασίας είναι 40 ώρες. Οι ημέρες εβδομαδιαίας εργασίας είναι πέντε (5). Στις επιχειρήσεις που εφαρμόζεται η πενθήμερη εργασία και καθιερώθηκε προ της ενάρξεως ισχύος της από 17.6.83 ΣΣΕ, πλην της Κυριακής, ως ημέρα αναπαύσεως το Σάββατο, το καθεστώς αυτό θα εξακολουθήσει να ισχύει, μη δυναμένων των επιχειρήσεων αυτών να κανονίσουν άλλη ημέρα αναπαύσεως. Οι επιχειρήσεις όμως όπου η 5νθήμερη εργασία καθιερώθηκε για πρώτη φορά με την προαναφερθείσα από 17.6.83 ΣΣΕ, έχουν την ευχέρεια ανάλογα με τις ανάγκες τους, να ορίζουν ως ημέρα αναπαύσεως το Σάββατο ή την Δευτέρα κάθε εβδομάδος και να κατανέμουν τους απασχολουμένους από αυτές οδηγούς - πωλητές και τους βοηθούς τους κατά τέτοιο τρόπο ώστε κάθε μήνα να αναπαύεται εναλλάξ οδηγός - πωλητής και βοηθός επί δύο (2) συνεχόμενα Σάββατα ή δύο (2) συνεχόμενες Δευτέρες.

12. Οι εργοδότες υποχρεούνται να παρακρατούν και να αποδίδουν κάθε μήνα από τον καταβαλλόμενο στα μέλη του Συνδικάτου μισθό, την μηνιαία συνδρομή τους προς το Συνδικάτο σύμφωνα με το Καταστατικό του, βάσει εντολής διδομένης προς αυτές από τους οδηγούς - πωλητές και βοηθούς επί δηλώσεως του Ν. 1599/86, υπογραφομένης από αυτούς. Το ύψος της μηνιαίας συνδρομής και ο εκπρόσωπος του συνδικάτου προς τον οποίον θα αποδίδουν κάθε μήνα οι εργοδότες τις συνδρομές των ως άνω οδηγών - πωλητών και βοηθών, θα γνωστοποιείται δι΄ εγγράφου του Συνδικάτου προς έκαστο εργοδότη, στον οποίο θα γνωστοποιείται και κάθε αλλαγή αυτών.

13. Στις παραπάνω πρόσθετες αποδοχές των 106,50 Ευρώ μηνιαίως για τους οδηγούς - πωλητές και των 3,57 Ευρώ ημερησίως για τους βοηθούς έχει προβλεφθεί και συμψηφισθεί κάθε άλλη αύξηση πού ενδεχομένως θα χορηγηθεί με οποιοδήποτε τρόπο ή με οποιαδήποτε μορφή ή αίτία κατά τη διάρκεια του 2004.

14. Τυχόν καταβαλλόμενες αποδοχές ανώτερες των υπό της παρούσης κατά περίπτωση καθοριζομένων, δεν δύναται να μειωθούν, όπως επίσης τυχόν ευνοϊκότεροι όροι εργασίας ισχύοντες, κατισχύουν των υπό της παρούσης καθοριζομένων.

15. Οι εργοδότες θα χορηγούν συνδικαλιστική αδεία συνολικής διάρκειας μέχρι 11 ήμερων, αποκλειστικώς σε οκτώ (8) κατά μέγιστο αριθμό μέλη του Προεδρείου του Συνδικάτου και ειδικότερα: στον Πρόεδρο, στον Αναπληρωτή Πρόεδρο, στους δύο Αντιπροέδρους, στον Γενικό Γραμματέα, στον Οργανωτικό Γραμματέα και στον Ταμία του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδικάτου. Ειδικώς, για τα ανωτέρω περιοριστικώς αναφερόμενα μέλη του Συνδικάτου, οι επτά (7) πρώτες ημέρες της συνδικαλιστικής αδείας θα είναι μετ΄ αποδοχών. Ο παραπάνω χρόνος απουσίας των εργαζομένων λογίζεται ως χρόνος πραγματικής εργασίας, όπως ορίζει ο νομός.

16. Η ισχύς της παρούσης άρχεται από 1ης Ιανουαρίου 2004.