Π.Κ. Σ.Σ.Ε. 26/2001 (30/03/2001)

Συλλογική σύμβαση εργασίας για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στον κλάδο επεξεργασίας φύλλων καπνού εργατών όλης της χώρας.

Π.Κ.26/30-3-2001
Ισχύς από 1/1/2001

Συλλογική σύμβαση εργασίας για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στον κλάδο επεξεργασίας φύλλων καπνού εργατών όλης της χώρας.

Στην Θεσσαλονίκη σήμερα την 28 Μαρτίου 2001 στα ενταύθα γραφεία του Συνδέσμου Εξαγωγικών Βιομηχανιών Καπνού, οι υπογεγραμμένοι, αφενός οι Νικόλαος Αλλαμανής, Πρόεδρος και Δημήτριος Αθανασόπουλος, Ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου ως νόμιμοι εκπρόσωποι της εν Αθήναις εδρευούσης Ομοσπονδίας Βιομηχανιών Επεξεργασίας Καπνού και αφ ετέρου οι Ευαγγελία Καζαντζίδου, Πρόεδρος και Αδαμάκης Γεώργιος, Γ.Γραμματέας, ως νόμιμοι εκπρόσωποι της Πανελλαδικής Καπνεργατικής Ομοσπονδίας (ΠΚΟ), αποφασίσαμε την υπογραφή της ακόλουθης κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

`Αρθρο 1

Στις διατάξεις της παρούσας υπάγονται οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις επεξεργασίας φύλλων καπνού όλης της χώρας, καθώς και άλλες ειδικότητες που απασχολούνται στις επιχειρήσεις καπνού και σε άλλες συναφείς με αυτές επιχειρήσεις (πλην καπνοβιομηχανίας) και είναι:

Καπνεργάτες - καπνεργάτριες

Ξυλουργοί - Υδραυλικοί

Ηλεκτροτεχνίτες, περιελιγκτές κλπ.

Πρακτικοί μηχανικοί, θερμαστές κλπ.

Χειριστές ανυψωτικών μηχανημάτων

Αποθηκάριοι

Φύλακες

`Αρθρο 2

Οι συμβαλλόμενες οργανώσεις με την από 22/5/1998 υπογραφείσα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, πραγματοποίησαν αναδιάρθρωση των ειδικοτήτων, η οποία ισχύει από 1/1/1998 και έχει ως ακολούθως.

α) Ειδικότητα του Στοιβαδόρου, ήτοι του απασχολούμενου στην συντήρηση των καπνών.

β) Ειδικότητα των απασχολουμένων στην επεξεργασία καπνού με το ξεσπάγγιασμα, την τροφοδοσία των μηχανών επεξεργασίας, με το ξεφύλλισμα, την διαλογή, την εξυπηρέτηση και τον χειρισμό των πατητικών μηχανών, το ράψιμο των δεμάτων και τα κόσκινα φυλλοτριμμάτων.

γ) Ειδικότητα του μεταφορέως δεμάτων καπνού.

δ) Ειδικότητα των ασχολουμένων με βοηθητικές και υπηρετικές εργασίες (όπως καθαρίστριες, εργαζόμενοι στα κυλικεία, ασχολούμενοι με την μεταφορά των φύλλων καπνού και το αμπαλάζ των δεμάτων καπνού) και μαθητευομένων στις εργασίες που αναφέρονται στην παραπάνω παράγραφο (β).

`Αρθρο 3

Α) Τα βασικά ημερομίσθια των απασχολουμένων στις επιχειρήσεις επεξεργασίας φύλλων καπνού, όπως ανά κατηγορία κατατάσσονται στο άρθρο (2), καθορίζονται ως ακολούθως:

1. Το βασικό ημερομίσθιο του στοιβαδόρου (ειδικότητα 2α), το οποίο στις 31/12/2000 είχε διαμορφωθεί στις 10.183 δρχ., αυξάνεται από 1/1/2001 κατά 2,2% ανερχόμενο έτσι σε 10.407 δρχ. και από 1/7/2001 αυξάνεται περαιτέρω κατά 2% ανερχόμενο έτσι σε 10.615 δρχ.

2. Το βασικό ημερομίσθιο των απασχολουμένων στην επεξεργασία φύλλων καπνού (ειδικότητα 2β), το οποίο στις 31/12/2000 είχε διαμορφωθεί στις 9.515 δρχ. αυξάνεται από 1/1/2001 κατά 2,2%, ανερχόμενο έτσι σε 9.724 δρχ και από 1/7/2001 αυξάνεται περαιτέρω κατά 2% ανερχόμενο έτσι σε 9.919 δρχ.

3. Το βασικό ημερομίσθιο των απασχολουμένων και υπαγομένων στην ειδικότητα (2γ), το οποίο είχε διαμορφωθεί την 31/12/2000 στις 7.128 δρχ. αυξάνεται από 1/1/2001 σε ποσοστό 2,5% ανερχόμενο έτσι σε 7.306 δρχ. και από 1/7/2001 αυξάνεται περαιτέρω κατά 2,2% ανερχόμενο έτσι στις 7.467 δρχ.

4.Το βασικό ημερομίσθιο των απασχολουμένων και υπαγομένων στην ειδικότητα (2δ), έτσι όπως είχε διαμορφωθεί την 31/12/2000 σε 7.128 δρχ., αυξάνεται από 1/1/2001 σε ποσοστό 2,2% ανερχόμενο έτσι σε 7.285 δρχ. και από 1/7/2001 αυξάνεται περαιτέρω κατά 2% ανερχόμενο έτσι στις 7.431 δρχ.

Β) 1. Ξυλουργοί, Υδραυλικοί: Εφαρμόζεται η εκάστοτε ισχύουσα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ή η Διαιτητική Απόφαση για τους οικοδόμους μονίμων συνεργείων συντηρήσεως βιομηχανικών επιχειρήσεων.

2. Ηλεκτροτεχνίτες, περιελιγκτές, μαθητευόμενοι ηλεκτροτεχνίες, βοηθοί τεχνιτών, τεχνίτες, αρχιτεχνίτες, εργοδηγοί και πτυχιούχοι επίβλεψης: Εφαρμόζεται η εκάστοτε ισχύουσα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ή η Διαιτητική Απόφαση που ισχύει για τις αντίστοιχες ειδικότητες που απασχολούνται στη βιομηχανία.

3. Πρακτικοί μηχανικοί, μηχανοδηγοί, συντηρητές μηχανολογικών εγκαταστάσεων, θερμαστές, αρχιθερμαστές και κατέχοντες τα υπό του Ν.6422/34 και το Β.Δ. της 16/5/1959 διπλώματα αδείας: Εφαρμόζεται η εκάστοτε ισχύουσα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ή η Διαιτητική Απόφαση που ισχύει για τις αντίστοιχες ειδικότητες για τη βιομηχανία.

4. Χειριστές ανυψωτικών μηχανημάτων: Εφαρμόζεται η εκάστοτε ισχύουσα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ή η Διαιτητική απόφαση των χειριστών ανυψωτικών μηχανημάτων που απασχολούνται στις βιομηχανικές επιχειρήσεις.

5. Νυχτοφύλακες: Εφαρμόζεται η εκάστοτε ισχύουσα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ή η Διαιτητική Απόφαση που ισχύουν για τους νυχτοφύλακες στη βιομηχανία και βιοτεχνία.

`Αρθρο 4

Όλα τα παραπάνω βασικά ημερομίσθια των καπνεργατών προσαυξάνονται με τα παρακάτω επιδόματα που υπολογίζονται επ? αυτών:

α) Με Επίδομα Γάμου 10% υπέρ του εργαζόμενου συζύγου, ανεξαρτήτως του εάν ο έτερος εξ? αυτών εργάζεται ή μη, συνταξιοδοτείται ή μη.

Το επίδομα αυτό δικαιούνται οι άγαμοι γονείς, καθώς και οι ευρισκόμενοι σε κατάσταση χηρείας και οι διαζευγμένοι.

β) Όλοι οι εργαζόμενοι που αναφέρονται στο άρθρο (2), εφόσον συμπλήρωσαν το 18° έτος της ηλικίας τους, δικαιούνται μετά την συμπλήρωση πλήρους υπηρεσίας ή προϋπηρεσίας αποκλειστικά και μόνο στην καπνεργασία, προσαύξηση στα παραπάνω βασικά ημερομίσθια 5% για κάθε τριετία και μέχρι τεσσάρων (4) τριετιών από την προσκόμιση και υποβολή αποδεικτικών αυτής πιστοποιητικών (βιβλιαρίων Ι.Κ.Α. κλπ.).

Τριετία θεωρείται η συμπλήρωση τουλάχιστον πεντακοσίων πενήντα (550) ημερομισθίων αποκλειστικά στην καπνεργασία.

Επίσης χορηγείται, μετά την συμπλήρωση 4.500 ενσήμων, πέμπτη (5η) τριετία, η οποία αμείβεται με ποσοστό 5%.

γ) Τα παραπάνω βασικά ημερομίσθια χωρίς το Επίδομα Γάμου και τριετιών, προσαυξάνονται με επίδομα βαριάς και ανθυγιεινής εργασίας κατά ποσοστό 11%.

δ) Κάθε εργοδότης υποχρεούται στο τέλος κάθε μήνα να καταβάλλει σε ειδικό λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος στο όνομα της Πανελλαδικής Καπνεργατικής Ομοσπονδίας εννέα (9) δραχμές ανά πραγματοποιούμενο ημερομίσθιο όλων των εργαζομένων που αναφέρονται στο άρθρο (2), για τις κατασκηνώσεις των παιδιών τους.

ε) Τα χρονικά όρια εργασίας καθορίζονται ως εξής:

Κατ? αρχήν εφαρμόζεται η πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία σαράντα(40) ωρών.

Μπορούν όμως οι καπνεμπορικές επιχειρήσεις να εφαρμόζουν και την εξαήμερη εβδομαδιαία εργασία σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ? αριθμ. 25/1983 Δ.Α. του Δ.Δ.Δ.Δ. Αθηνών.

στ) Οι καπνεμπορικές επιχειρήσεις θα συνεχίσουν την χορήγηση δυο στολών στους άνδρες και μιας ρόμπας εργασίας στις γυναίκες.

ζ) Συμφωνείται κάθε ένας από τους εργοδότες να παρακρατεί από κάθε καπνεργάτη ή καπνεργάτρια υπέρ της Π.Κ.Ο. ποσό ίσο με 1% επί του συνόλου των νομίμων αποδοχών, το οποίο θα αποδίδεται από τις καπνικές επιχειρήσεις, στο πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα, στον ειδικό λογαριασμό που υπάρχει στην ΕΤΕ, για συνδρομή αυτών, στις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις.

η) Συμφωνείται στους καπνεργάτες και καπνεργάτριες που εργάζονται στην καπνεργασία, να καταβάλλεται με την ευκαιρία των εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, ως επίδομα ένα ημερομίσθιο για κάθε επτά (7) πραγματοποιηθέντα ημερομίσθια της χρονικής περιόδου ανάμεσα στις δύο γιορτές ή ανάλογο κλάσμα για τα κάτω των επτά (7) πραγματοποιηθέντων ημερομισθίων και μέχρι είκοσι πέντε (25) ημερομίσθια για το επίδομα Χριστουγέννων και δέκα πέντε (15) ημερομίσθια για το επίδομα Πάσχα.

Ο υπολογισμός των επιδομάτων αυτών θα γίνεται με βάση το πραγματικά καταβαλλόμενο ημερομίσθιο σε κάθε τμήμα της αντίστοιχης χρονικής περιόδου μέσα στην οποία θα γεννάται το δικαίωμα του επιδόματος Πάσχα και Χριστουγέννων.

θ) Στους χώρους εργασίας πρέπει να τηρούνται όλοι οι κανόνες για την βελτίωση της υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων. Για την εφαρμογή αυτού του όρου ορίζεται σε επίπεδο επιχείρησης 2μελής επιτροπή, ένας από πλευράς εργοδοτών και ένας από πλευράς εργαζομένων, η οποία θα ελέγχει τουλάχιστον μια φορά τον μήνα στους χώρους δουλειάς αν τηρούνται οι κανονισμοί και θα προτείνει τις τυχόν απαιτούμενες βελτιώσεις των συνθηκών εργασίας.

`Αρθρο 5
Εργασιακές Σχέσεις - Λοιποί Όροι

α) Όλοι οι εργαζόμενοι που υπάγονται στη σύμβαση αυτή παρέχουν τις υπηρεσίες τους σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για τα εργασιακά τους καθήκοντα ανά ειδικότητα.

β) Οι επιχειρήσεις επεξεργασίας φύλλων, καπνού, υποχρεούνται, σε ετήσια βάση, να απασχολούν σε ποσοστό 60% εργαζόμενους που θα προέρχονται από τις ειδικότητες των παραγράφων (2α) και (2β).

γ) Τα εν ενεργεία μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Καπνεργατικών Σωματείων και μέχρι τέσσερα (4) μέλη εξ? αυτών, επαναπροσασλαμβάνονται για εργασία από την επιχείρηση στην οποία εργάζονταν την προηγούμενη χρονική περίοδο, κατόπιν υποβολής αιτήσεως προς την επιχείρηση μέχρι 31 Ιανουαρίου του εκάστοτε τρέχοντος έτους, υπό την προϋπόθεση ότι η επιχείρηση αυτή βρίσκεται στον τόπο που εδρεύει το Σωματείο.

`Αρθρο 6

Αποδοχές ανώτερες απ? αυτές που καθορίζονται με την παρούσα ή ευνοϊκότεροι όροι εργασίας που προβλέπονται από Νόμους, διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις, Σ.Σ.Ε. ή Δ.Α., έθιμα κλπ., δεν θίγονται και εξακολουθούν να ισχύουν.

`Αρθρο 7

Η ισχύς της παρούσας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας αρχίζει την 1/1/2001 και λήγει την 31/12/2001.

Η παρούσα συντάχθηκε σε 5 πρωτότυπα από τα οποία έλαβαν από ένα τα συμβαλλόμενα μέρη, τα δε λοιπά, κατατέθηκαν σύμφωνα με το άρθρο 5 του Ν.1876/1990.