Π.Κ. Σ.Σ.Ε. 27/2001 (02/04/2001)

Εθνική ομοιοεπαγγελματική συλλογική σύμβαση εργασίας του έτους 2001 Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των Οδηγών των πάσης φύσεως Φορτηγών αυτοκινήτων όλης της χώρας

Π.Κ.27/2-4-2001
Ισχύς από 1/1/2001

Εθνική ομοιοεπαγγελματική συλλογική σύμβαση εργασίας του έτους 2001 Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των Οδηγών των πάσης φύσεως Φορτηγών αυτοκινήτων όλης της χώρας

Στην Αθήνα, σήμερα 30 Μαρτίου 2001 οι υπογράφοντες αφενός:

α) κος Μανωλόπουλος Ανδρέας, ως νόμιμος εκπρόσωπος της "ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ"

β) κος Κολτσάκης Δημήτριος, ως νόμιμος εκπρόσωπος του "ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΧΕΡΣΑΙΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ"

Και αφετέρου:

α) κος Ταταράκης θεοχάρης, Πρόεδρος και Δημητρόπουλος Βασίλης, Γεν. Γραμματέας αντίστοιχα, ως νόμιμοι εκπρόσωποι της "ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ο.Υ.Π.Α.Ε)" και

β) κος Τυράκης Ελευθέριος, ως νόμιμος εκπρόσωπος της "ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ (Π.Ο.Υ.Π.Α)", η οποία παρεμβαίνει υπέρ της ως άνω συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων (Ο.Υ.Π.Α.Ε), όλοι νόμιμα εξουσιοδοτημένοι, για την υπογραφή της παρούσας Εθνικής Ομοιοεπαγγελματικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας συνεφώνησαν τα ακόλουθα:

`Αρθρο 1
Πεδίο Εφαρμογής

Στις διατάξεις της παρούσας υπάγονται οι οδηγοί που απασχολούνται σε επιχειρήσεις μέλη των πιο πάνω συμβληθεισών εργοδοτικών οργανώσεων.

`Αρθρο 2
Βασικοί μισθοί

Οι βασικοί μισθοί των υπαγομένων στην παρούσα μισθωτών, όπως έχουν διαμορφωθεί την 31-12-2000, αυξάνονται από 1-1-2001 κατά ποσοστό 3% και όπως θα έχουν διαμορφωθεί την 30-6-2001 αυξάνονται από 1-7-2001 κατά ποσοστό 2%. Από τις ίδιες ημερομηνίες και με τα ίδια ποσοστά αυξάνεται και το διορθωτικό ποσό.

Τα ποσοστιαία επιδόματα που χορηγούνται στους υπαγόμενους στην παρούσα υπολογίζονται επί των βασικών μισθών. Τα δραχμικά επιδόματα παραμένουν ως έχουν.

`Αρθρο 3
Επιδόματα

1. Ανθυγιεινής εργασίας:

α) Στους οδηγούς αυτοκινήτων κάθε κατηγορίας και τύπου που απασχολούνται σε επιχειρήσεις τσιμεντοποιίας, οδοποιίας-ασφαλτικά, χαλυβουργίας, παραγωγής ή μεταφοράς υγραερίων, μεταλλείων, ορυχείων - λιγνιτορυχείων, λατομείων, παραγωγής ή μεταφοράς ασβέστη, καθώς και σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται και σε αποκομιδή σκουπιδιών -λυμάτων από νοσοκομεία και βιομηχανικούς χώρους, χορηγείται για κάθε μήνα εργασίας τους επίδομα ανθυγιεινής εργασίας εκ δρχ. 6.500.

β) Επίσης επίδομα ανθυγιεινής εργασίας εκ δρχ. 13.500 μηνιαίως, λαμβάνουν οι οδηγοί αυτοκινήτων επί των οποίων λειτουργεί μαλακτήρας σκυροδέματος (βαρέλα).

2. Επικίνδυνης εργασίας

α) Στους οδηγούς Φορτηγών αυτοκινήτων που μεταφέρουν, ανεξαρτήτως ωφελίμου φορτίου, πολεμοφόδια και πυρομαχικά ή φυσίγγια, ραδιενεργά υλικά ή εξαρτήματα, εκρηκτικούς μηχανισμούς οποιουδήποτε τύπου" και συστήματος, διαλυτικά χρώματα και καυστική ποτάσα, χορηγείται για κάθε μήνα εργασίας τους επίδομα επικίνδυνης εργασίας εκ δρχ. 13.500.

β) Στους οδηγούς φορτηγών αυτοκινήτων, που εργάζονται σε ορυχεία, λιγνιτωρυχεία, λατομεία, χωματουργία, οδοποιία - ασφαλτικά, γαλαρίες - στοές, χορηγείται για κάθε μήνα εργασίας τους, επίδομα επικίνδυνης εργασίας εκ δρχ. 13.500.

3. Μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (containers):

α) Στους οδηγούς φορτηγών αυτοκινήτων που μεταφέρουν ανοικτά ή κλειστά σιδηρά δοχεία, μαζικής συσκευασίας και μεταφοράς υλικών (εμπορευματοκιβώτια - CONTAINERS) χορηγείται για κάθε μήνα εργασίας τους, επίδομα εκ δρχ. 13.500.

β) Οι οδηγοί που πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης και του επιδόματος επικίνδυνης εργασίας και του επιδόματος μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (CONTAINERS) λαμβάνουν το ευνοϊκότερο εξ? αυτών.

4. Ειδικών Μεταφορών:

Στους οδηγούς ειδικών οχημάτων που μεταφέρουν βαρέα οχήματα (μπουλντόζες, γερανούς, εκσκαφείς και βαρέα χωματουργικά μηχανήματα), τα οποία κινούνται αργά λόγω της επικινδυνότητας του φορτίου, χορηγείται μηνιαίο επίδομα εκ ποσοστού 15% υπολογιζόμενου επί του βασικού τους μισθού.

5. Σχολικών Λεωφορείων:

Στους οδηγούς σχολικών λεωφορείων που υπάγονται στην παρούσα, χορηγείται μηνιαίο επίδομα εκ ποσοστού 17%, υπολογιζόμενου επί του βασικού τους μισθού.

6. Γάμου:

Στους υπαγόμενους στην παρούσα μισθωτούς χορηγείται επίδομα γάμου εκ ποσοστού 10%. Το επίδομα αυτό χορηγείται και στους αναφερόμενους στο άρθρο 20 παρ. 2 του Ν. 1849/89 με τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στο Νόμο.

7. Διαχειριστικών λαθών:

Στους οδηγούς - πωλητές εμφιαλωμένων ποτών και τυποποιημένων προϊόντων, που διενεργούν χρηματικές συναλλαγές, χορηγείται επίδομα διαχειριστικών λαθών, εκ ποσοστού 10% υπολογιζόμενου επί του βασικού τους μισθού.

8. Ενοικίου:

Στους οδηγούς που υπάγονται στην παρούσα, οι οποίοι λόγω της εργασίας τους μετακινούνται και διαμένουν για τις ανάγκες αυτής, εκτός της έδρας της επιχείρησης και πληρώνουν ενοίκιο στον τόπο που μετακινήθηκαν (αποδεικνυομένου τούτου από μισθωτήριο συμβόλαιο), χορηγείται επίδομα ενοικίου εκ δρχ. 40.000 μηνιαία.

`Αρθρο 4
Διάφορες παροχές και λοιπές διατάξεις

1. Αποζημίωση για τροφή:

α) Στους υπαγόμενους στην παρούσα μισθωτούς, εφόσον κινηθούν σε ακτίνα (ευθεία πορεία) πλέον των 275 χιλιομέτρων, από τον τόπο εκκίνησης, χορηγείται ημερησίως ποσό μέχρι 10.000 δρχ. για τροφή, με αντίστοιχη απόδειξη, υπό τον όρο μη διανυκτέρευσης, οπότε στην περίπτωση αυτή έχουν εφαρμογή οι ισχύουσες διατάξεις.

β) Αν οι ως άνω μισθωτοί κινηθούν εκτός των ορίων της χώρας, καταβάλλεται για τροφή για κάθε ημέρα εργασίας, ποσό δρχ. 12.000.

2. Παρακράτηση συνδικαλιστικής συνδρομής:

Όλες οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να παρακρατούν κατά την πληρωμή της μισθοδοσίας την συνδρομή των μελών πρωτοβαθμίων συνδικαλιστικών οργανώσεων και να την αποδίδουν σ? αυτές. Για να γίνεται η παρακράτηση της συνδικαλιστικής συνδρομής απαιτείται έγγραφη δήλωση του σωματείου προς την επιχείρηση. Με την ίδια δήλωση πρέπει να γνωστοποιήσει το σωματείο το ποσό της συνδρομής, τη συχνότητα της παρακράτησης (π.χ. κάθε μήνα, κάθε εξάμηνο) και το οποίο ποσό θα εισπράττεται με ευθύνη του σωματείου. Η δήλωση πρέπει να επαναλαμβάνεται όταν μεταβάλλονται αυτά τα στοιχεία.

Η δήλωση με την οποία τα μέλη του σωματείου θα δηλώνουν προς την επιχείρηση ότι θέλουν να γίνεται παρακράτηση της συνδρομής τους, όπως και η ανάκληση αυτής της δήλωσης μπορεί να γίνει και μέσω του σωματείου.

3. Συνδικαλιστικές διευκολύνσεις:

Στα μέλη της Διοίκησης της Ο.Υ.Π.Α.Ε και στα μέλη της Διοίκησης των πρωτοβαθμίων σωματείων αυτής, χορηγούνται συνδικαλιστικές άδειες απουσίας με πλήρεις αποδοχές ως εξής:

α) Στον Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα της Ο.Υ.Π.Α.Ε για όσο χρόνο διαρκεί η θητεία τους.

β) Στους Αντιπροέδρους, τον Ταμία και τον Οργανωτικό Γραμματέα της Ο.Υ.Π.Α.Ε, δεκαπέντε (15) ημέρες το μήνα.

γ) Στα υπόλοιπα μέλη της Διοίκησης της Ο.Υ.Π.Α.Ε δέκα (10) ημέρες το μήνα.

δ) Στον Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και Γενικό Γραμματέα των πρωτοβαθμίων σωματείων, μελών της Ο.Υ.Π.Α.Ε., που τα μέλη τους είναι από 500 και άνω, πέντε (5) ημέρες το μήνα, και αν τα μέλη τους είναι λιγότερα από 500, τρεις (3) ημέρες το μήνα.

Τυχόν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις εξακολουθούν να ισχύουν.

4. Ετήσια άδεια με αποδοχές:

Εργαζόμενοι που υπάγονται στην παρούσα, που έχουν συμπληρώσει υπηρεσία 10 ετών στον ίδιο εργοδότη ή προϋπηρεσία 12 ετών σε οποιοδήποτε εργοδότη και με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, δικαιούνται άδεια 30 εργασίμων ημερών, αν εφαρμόζεται σύστημα εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας ή 25 εργασίμων ημερών, αν εφαρμόζεται σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας.

5. `Αδεια φροντίδας υιοθετημένων παιδιών:

Το δικαίωμα διακοπής της εργασίας ή καθυστερημένης προσέλευσης ή πρόωρης αποχώρησης της μητέρας, ή εναλλακτικά του πατέρα, για τη φροντίδα των παιδιών, σύμφωνα με το άρθρο 9 της Ε.Γ.Σ.Ε.Ε του 1993 έχουν και οι θετοί γονείς παιδιών ηλικίας έως έξι ετών.

6. `Αδεια γέννησης τέκνου:

Σε περίπτωση γέννησης παιδιού, ο πατέρας δικαιούται δύο (2) ημέρες άδεια με αποδοχές, χωρίς να συμψηφίζεται στην κανονική άδεια.

7. `Αδεια για ασθένεια εξαρτώμενων μελών:

Η άδεια του άρθρου 7 του Ν.1483/84σε περίπτωση ασθένειας εξαρτώμενων παιδιών καθορίζεται σε 12 εργάσιμες ημέρες κατ? έτος εφόσον ο/η εργαζόμενος/η έχει τρία παιδιά και πάνω.

8. Αποδοχές ασθένειας ή ατυχήματος στο εξωτερικό:

Σε περίπτωση ασθένειας ή ατυχήματος (πλην του ατυχήματος που έγινε όταν ο οδηγός ήταν σε κατάσταση μέθης ή υπό την επήρεια άλλων ουσιών) κατά το χρόνο της εργασίας του, όταν ο οδηγός βρίσκεται εκτός των ορίων της χώρας, ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει στο ακέραιο τις αποδοχές του μισθωτού, τα έξοδα διαμονής του και τα έξοδα επαναπατρισμού.

9. Χρησιμοποίηση δεύτερου οδηγού:

Σε περίπτωση ταξιδιού του οδηγού εκτός της Ελληνικής Επικράτειας, θα εφαρμόζονται οι νόμοι και οι σχετικές οδηγίες της ΕΟΚ για τη χρησιμοποίηση και δεύτερου οδηγού.

10. Πρόσθετη εργασία:

Στους οδηγούς που υπάγονται στην παρούσα, οι οποίοι εκτός του κύριου καθήκοντος τους, την οδήγηση, προσφέρουν πρόσθετες εργασίες, καταβάλλεται πρόσθετη αποζημίωση σύμφωνα με το νόμο (άρθρο 659 Α.Κ).

11. Βιβλίο δρομολογίων:

Για τους υπαγόμενους στην παρούσα μισθωτούς, είναι υποχρεωτική η τήρηση του βιβλίου δρομολογίων.

12. Συμψηφισμός μισθού:

Απαγορεύεται ο συμψηφισμός του οφειλόμενου μισθού στο μισθωτό με απαίτηση του εργοδότη κατ? αυτού.

13. Καθήκοντα οδηγού:

Οι υπαγόμενοι στην παρούσα μισθωτοί έχουν την υποχρέωση να ελέγχουν πριν την έναρξη της εργασίας τους, το όχημα τους (λάδια, νερό, αέρας στα ελαστικά) και να συμπληρώνουν τις τυχόν ελλείψεις.

Επίσης έχουν υποχρέωση να καθαρίζουν την καμπίνα του αυτοκινήτου και να πλένουν τους υαλοπίνακες (τζάμια) αυτού.

Παράλληλα πρέπει να φροντίζει να έχει μαζί του τα απαραίτητα δικαιολογητικά (άδεια αυτοκινήτου, άδεια οδήγησης, (Ρ) ρυμουλκούμενου, φορτωτικές, ασφάλεια, ΚΤΕΟ, βιβλίο δρομολογίων) ενώ θα πρέπει να ενημερώνει πάντα τον εργοδότη του (όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες) για ότι συμβαίνει κατά την ώρα της εργασίας του (βλάβη, καθυστέρηση λόγω φόρτωσης ή εκφόρτωσης ή άλλα γεγονότα).

Ο οδηγός απαγορεύεται να πίνει κατά την ώρα της εργασίας του αλκοολούχα ποτά. Ο οδηγός δεν πρέπει να κινεί το αυτοκίνητο χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα (άδεια, ασφάλεια, ΚΤΕΟ, βιβλίο δρομολογίων, ταχογράφους), καθώς επίσης όταν αυτό έχει προβλήματα κυκλοφορίας (όπως φθαρμένα ελαστικά, φρένα, σύστημα διεύθυνσης, προβληματικές νταλίκες χωρίς (Ρ) κλπ.). Ο οδηγός δεν υποχρεούται να πλένει το αυτοκίνητο, να το γρασάρει και εν γένει να κάνει οποιαδήποτε επισκευή, αλλά μόνο να επιβλέπει γι? αυτές. Ο οδηγός δεν επιτρέπεται να ανοίγει πόρτες από CONTAINERS, απουσιάζοντος του παραλήπτη.

`Αρθρο 5
Διατήρηση όρων και αρχή ευνοϊκότερης ρύθμισης

1. Τυχόν καταβαλλόμενες αποδοχές, στο σύνολο τους, ανώτερες από αυτές που προκύπτουν από την παρούσα και ισχύοντες όροι εργασίας ευνοϊκότεροι για τους εργαζόμενους δεν μειώνονται και δεν τροποποιούνται.

2. Κατά τα λοιπά εξακολουθούν να ισχύουν όλοι οι μη αντικείμενοι στην παρούσα ρύθμιση όροι εργασίας της υπ? αριθμ. 11/2000 Δ.Α και των προηγουμένων συλλογικών ρυθμίσεων.

`Αρθρο 6
Έναρξη ισχύος

Η ισχύς της παρούσας αρχίζει την 01.01.2001.