Π.Κ. Σ.Σ.Ε. 30/2000 (22/02/2000)

Συλλογική σύμβαση εργασίας για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εκδοροσφαγέων, εκδοροτεμαχιστών, ακροκαθαριστών, εργατοτεχνιτών εντέρων κλπ. όλης της χώρας.

Συλλογική σύμβαση εργασίας για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εκδοροσφαγέων, εκδοροτεμαχιστών, ακροκαθαριστών, εργατοτεχνιτών εντέρων κλπ. όλης της χώρας.

Στην Αθήνα σήμερα, την 22η Φεβρουαρίου 2000, στα γραφεία του Ο.ΜΕ.Δ. (Πλατεία Βικτωρίας 7 Αθήνα) και ενώπιον της Μεσολαβητού κας Μαρίας Ντότσικα, οι κάτωθι υπογεγραμμένοι:

1. Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κρέατος (Π.Ο.Ε.Κ.) «Η ΕΝΩΣΙΣ», νόμιμα εκπροσωπούμενη από τους:

Α: Γκρέκας Νικόλαος, Αντιπρόεδρος

Β: Χασιώτης Αλέξανδρος, Γενικό Γραμματέα,

2. Την Ένωση Εμπόρων Κρέατος Αθηνών, νόμιμα εκπροσωπούμενη από τους:

Α: Ζύμνης Σταμάτιος

Β: Χρυσομμάλλης Ιωάννης

3) Την Ένωση Εμπόρων Κρέατος Πειραιώς, νόμιμα εκπροσωπούμενη από τους:

Α: Οικονόμου Νικόλαος

Β: Χρυσομάλλης Ιωάννης

4) Την Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (Π.Ο.Κ.Κ.), νόμιμα εκπροσωπούμενη από τους:

Α: Μάρκου Θεόδωρος

Β: Χρυσομάλλης Ιωάννης

συμφώνησαν τα ακόλουθα:

`Αρθρο 1- Πεδίο εφαρμογής.

Στους όρους αυτής της σύμβασης υπάγονται οι όροι αμοιβής και εργασίας των εκδοροσφαγέων, εκδοροτεμαχιστών, ακροκαθαριστών, εργατοτεχνιτών εντέρων κ.λ.π., καθώς και όλων όσων απασχολούνται στα σφαγεία ολόκληρης της χώρας και στους ειδικούς χώρους, όπου εκτελούνται εργασίες σφαγής, εκδοράς, τεμαχισμού, καθαρισμού άκρων και εντέρων και λοιπές εργασίες σε εισαγόμενα σφάγια και σε σφαγμένα και γδαρμένα σφάγια εγχώριας παραγωγής ή εισαγωγής από το Εξωτερικό.

`Αρθρο 2-Αμοιβές και εργασίες:

Οι αμοιβές των εργαζομένων που υπάγονται στη σύμβαση αυτή για κάθε εργασία, καθορίζονται στους πίνακες αμοιβών που ακολουθούν, οι δε συγκεκριμένες εργασίες έχουν, κατά περίπτωση, ως εξής:

1. Οι αμοιβές του Πίνακα αμοιβών Εργασίας στα Σφαγεία και στους λοιπούς ειδικούς χώρους καθορίζονται στο Παράρτημα 1, οι δε εργασίες είναι κατά περίπτωση οι ακόλουθες:

Α. Εργασίες σε σφάγια αρνιών - αιγοπροβάτων

Σφαγή, εκδορά, παράδοση των σφαγίων και των δερμάτων τους στα άγκιστρα των σφαγείων.

Β. Εργασίες σε σφάγια βοοειδών

Σφαγή, εκδορά, τεμαχισμός σε δύο ημιμόρια ή τέσσερα τεταρτημόρια, κατά περίπτωση και ακολούθως παράδοση των σφαγίων, των κεφαλών, των σπλάχνων και των δερμάτων στους δικαιούχους, στα άγκιστρα των σφαγείων.

Γ. Εργασίες σε σφάγια χοιρινών

Σφαγή, εκδορά ή αποτρίχωση (= μαδητά), τεμαχισμός σε δύο ημιμόρια και ακολούθως παράδοση των σφαγίων, των δερμάτων και των σπλάχνων στους δικαιούχους, στα άγκιστρα των σφαγείων.

2. Οι αμοιβές του Πίνακα αμοιβών των Ακροκαθαριστών καθορίζονται στο Παράρτημα 2 και αφορούν στις ακόλουθες εργασίες:

Εκκοιλίαση, εκκένωση στομάχου, πλύσιμο και παράδοση στομάχου μαζί με τα πόδια του σφαγίου στους δικαιούχους.

3. Οι αμοιβές του Πίνακα αμοιβών Αφαίρεσης και Καθαρισμού Εντέρων καθορίζονται στο Παράρτημα 3 και αφορούν στις ακόλουθες εργασίες:

Αφαίρεση (= τράβηγμα) εντέρων ή κουλούρας, κατά περίπτωση, καθαρισμός από υπολείμματα και παράδοση στους δικαιούχους.

Διευκρινίζεται ότι σε πόλεις όπου δεν λειτουργεί συνδικαλιστική οργάνωση Ακροκαθαριστών και Εργατών Κατεργασίας Εντέρων, οι σχετικές αμοιβές καταβάλλονται στους εκδοροσφαγείς, εφόσον αυτοί εκτελούν τις σχετικές εργασίες.

4. Έναντι των αμοιβών του Πίνακα Αμοιβών για Εργασίες σε Σφαγμένα Ζώα Εγχώριας Παραγωγής ή Εισαγωγής από το Εξωτερικό των Παραρτημάτων που ακολουθούν, οι εκδοροσφαγείς, καλούμενοι από τους εργοδότες, υποχρεούνται να παρέχουν εργασία σε όσα εισαγόμενα σφαγμένα και γδαρμένα Αιγοπροβατοειδή, χοίρους και βοοειδή γενικά, που προέρχονται από το Εσωτερικό ή το Εξωτερικό, υπάρχει ανάγκη εκτέλεσης των κατωτέρω εργασιών σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 3 αυτής της σύμβασης.

Α. Καταμέτρηση, μερική εκδερμάτωση, κοπή κεφαλών, ανόρθωση, ειδική ταξινόμηση και προετοιμασία για την υγειονομική και κτηνιατρική επιθεώρηση, καθώς και τον τυχόν Αγορανομικό έλεγχο.

Β. Εκτέλεση κάθε άλλης συναφούς εργασίας, η οποία απαιτείται για την πλήρη προπαρασκευή των σφαγίων για χονδρική πώληση, τεμαχισμός των βοοειδών, γενικά σε τέσσερα τεταρτημόρια, των δε χοιρινών σε δύο ημιμόρια, αποσπλάχνηση των Αιγοπροβατοειδών και των αμνοεριφίων καθώς και πλύσιμο και καθαρισμός των άκρων και εντέρων.

5. Η Είσπραξη των αμοιβών για τις κάθε είδους εργασίες που εκτελούνται από εργαζόμενους που υπάγονται σ? αυτή τη σύμβαση, πιστοποιείται με διπλότυπη απόδειξη που εκδίδει η συνδικαλιστική οργάνωση για κάθε εργοδότη. Η καταβολή των Αποδοχών των εργαζομένων διενεργείται σ? αυτούς από τη συνδικαλιστική οργάνωση σύμφωνα με τους όρους του καταστατικού της και την επικρατούσα εργασιακή - επαγγελματική συνήθεια.

`Αρθρο 3 -Διαδικασία παροχής της εργασίας

1. Για την πραγματοποίηση των ανωτέρω εργασιών, νόμιμος εκπρόσωπος της συμβεβλημένης συνδικαλιστικής οργάνωσης τοποθετεί στο κατάστημα κάθε εργοδότη ικανό αριθμό ειδικευμένων εργατοτεχνιτών αναλόγως του αριθμού των σφαγμένων ζώων, στα οποία θα διενεργηθούν κατά περίπτωση εργασίες που καθορίζονται στο άρθρο 2 ανωτέρω.

2. Η οφειλόμενη από τον εργοδότη αμοιβή υπολογίζεται με βάση τον αριθμό των σφαγίων, τα οποία πράγματι έχουν ανάγκη τέτοιων εργασιών και οι οποίες πράγματι παρέχονται ανεξάρτητα από τον αριθμό των σφαγίων που διακινούνται από τον εργοδότη.

3. Για την ανάγκη εκτέλεσης των εργασιών που ορίζονται στο άρθρο 2 η κρίση του εργοδότη δεν είναι ανέλεγκτη. Σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ του εργοδότη και του εκπροσώπου της συνδικαλιστικής οργάνωσης, η διαφορά διευθετείται με βάση την καλή πίστη και τους κανόνες της επαγγελματικής τέχνης από τον Πρόεδρο της οικείας Ένωσης Εμπόρων Κρέατος και τον Πρόεδρο του οικείου Σωματείου Εκδοροσφαγέων.

4. Οι κάθε είδους εργασίες θα εκτελούνται με επιμέλεια και σύμφωνα με τους κανόνες της επαγγελματικής τέχνης, καθώς και τις υποδείξεις και οδηγίες του εργοδότη.

5. Οι εργαζόμενοι που υπάγονται στη σύμβαση αυτή αρχίζουν να παρέχουν τις εργασίες τους στις 02.00 π.μ. και για όσο διάστημα απαιτείται για την ολοκλήρωση της εργασίας των. Σε καμία περίπτωση, όμως, η διάρκεια της εργασίας δεν θα υπερβαίνει το πέρας του χρόνου της χονδρικής πωλήσεως.

Στο διάστημα αυτό οι εργαζόμενοι (εργατοτεχνίτες) θα παραμένουν στον τόπο εργασίας και θα αναμένουν την προσκόμιση των σφαγίων και τις εντολές του εργοδότη μέχρι συμπληρώσεως του νομίμου ωραρίου.

Προκειμένου για σφάγια που προσκομίζονται στην Αγορά ή σε άλλους ειδικούς χώρους για πώληση για λογαριασμό τρίτων, τις ανωτέρω αμοιβές καταβάλλει ο Έμπορος, από το κατάστημα του οποίου διατίθενται τα σφάγια. Τις αμοιβές καταβάλλει ο διακινών σφάγια, εφόσον αυτά μεταφέρονται με αυτοκίνητο - ψυγείο και διατίθενται με τον τρόπο αυτό προς σφράγιση και επιθεώρηση.

`Αρθρο 4 -Επιδόματα

Οι αμοιβές των Πινάκων Αμοιβών των παραρτημάτων προσαυξάνονται σε όλη τηδιάρκεια του έτους, με τα αντίστοιχα ποσοστά, ώστε να καταβάλλονται στους εργαζόμενους τα σχετικά Επιδόματα:

1. -Ποσοστό 15% για τη χορήγηση Επιδομάτων Χριστουγέννων, Νέου Έτους και Πάσχα.

2. -Ποσοστό 10% για ειδική αμοιβή λόγω ανθυγιεινής εργασίας.

3. -Ποσοστό 15% για αποδοχές άδειας.

4. -Ποσοστό 15% για επίδομα άδειας.

5. -Ποσοστό 10% για επίδομα γάμου.

Τα επιδόματα καταβάλλονται στους δικαιούχους με ευθύνη της συνδικαλιστικής οργάνωσης στην οποία ανήκουν οι εργαζόμενοι σύμφωνα με τους σχετικούς όρους του καταστατικού της συνδικαλιστικής οργάνωσης.

`Αρθρο 5 -Κοινωνικοασφαλιστικές Κρατήσεις

Ο εργοδότης παρακρατεί από τις προβλεπόμενες αμοιβές το νόμιμο ποσοστό της επιβάρυνσης των εργαζομένων για εισφορές στο ΙΚΑ και το ΙΚΑ-ΤΕΑΜ ή άλλους ασφαλιστικούς φορείς και το ποσό αυτό αφαιρείται από το ποσό της συνολικής αμοιβής των εργασιών που εισπράττει η συνδικαλιστική οργάνωση, με βάση σχετική διπλότυπη απόδειξη. Η παρακράτηση του σχετικού ποσού σημειώνεται στη διπλότυπη απόδειξη που εκδίδει η συνδικαλιστική οργάνωση προς τον εργοδότη.

Εάν δεν παρακρατηθούν οι κοινωνικοασφαλιστικές κρατήσεις από τον εργοδότη, οι σχετικές εισφορές εισπράττονται από τη συνδικαλιστική οργάνωση και εμφαίνονται στη διπλότυπη απόδειξη που εκδίδει η συνδικαλιστική οργάνωση προς τον εργοδότη και αποδίδονται στους δικαιούχους κοινωνικοασφαλιστικούς φορείς από τη συνδικαλιστική οργάνωση.

`Αρθρο 6 -Παρακράτηση Συνδικαλιστικής Συνδρομής

Κάθε συνδικαλιστική οργάνωση που υπάγεται στην Π.Ο.Ε.Κ. παρακρατεί από τις προβλεπόμενες αμοιβές εργασιών των άρθρων 2 και 4 αυτής της σύμβασης, σε συνδυασμό με τα παραρτήματά της δραχμικό ποσό συνδικαλιστικής συνδρομής το οποίο υπολογίζεται για κάθε σφαγμένο ζώο ως εξής:

Παρακράτηση συνδικαλιστικής συνδρομής από τις αμοιβές για εργασίες στα σφαζόμενα ζώα

α) από εργασίες σε βοοειδή γενικά δρχ. 5 κατά κεφαλή

β) από εργασίες σε χοιρινά γενικά δρχ. 3 κατά κεφαλή

γ) από εργασίες σε αιγοπροβατοειδή - αμνοερίφια δρχ. 1 κατά κεφαλή

Παρακράτηση συνδικαλιστικής συνδρομής από τις αμοιβές για εργασίες στα σφάγια Εγχώριας παραγωγής ή εισαγόμενα από το Εξωτερικό

α) από εργασίες σε βοοειδή γενικά δρχ. 2 κατά κεφαλή

β) από εργασίες σε χοιρινά γενικά δρχ. 1 κατά κεφαλή

γ) από εργασίες σε αιγοπροβατοειδή - αμνοερίφια δρχ. 0,7 κατά κεφαλή

Η συνδικαλιστική οργάνωση συντάσσει πίνακα μηνιαίο στον οποίο αναφέρονται ο αριθμός και το είδος του σφαγίου στο οποίο έχουν εκτελεσθεί εργασίες, καθώς και η ημερομηνία στην οποία αντιστοιχεί ο αριθμός των σχετικών σφαγίων ανά ημέρα. Η κατάσταση υπογράφεται από τον Πρόεδρο, το Γενικό Γραμματέα και τον Ταμία του Σωματείου που ανήκει στη δύναμη της Π.Ο.Ε.Κ. και θεωρείται από τον εργοδότη (= προϊστάμενο του σφαγείου ή του ειδικού χώρου εκτέλεσης εργασιών εκδοροσφαγής). Οι συνδικαλιστικές συνδρομές από τις δικαιούχες συνδικαλιστικές οργανώσεις καταβάλλονται με ταχυδρομική επιταγή που απευθύνεται προς την Π.Ο.Ε.Κ.

Η Π.Ο.Ε.Κ., με σύμβαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της κατανέμει τις συνδικαλιστικές συνδρομές στις ακόλουθες συνδικαλιστικές οργανώσεις:

- Στην Π.Ο.Ε.Κ.

- Στα σωματεία - μέλη της.

- Στα Εργατικά Κέντρα στα οποία ανήκουν τα μέλη της.

- Στη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας.

`Αρθρο 7-Γενικές Ρυθμίσεις

Κάθε παραβίαση των όρων αυτής της σύμβασης συνεπάγεται τις κυρώσεις που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία.

`Αρθρο 8-Διάρκεια - Δεσμευτικότητα Σ.Σ.Ε.

Η ισχύς αυτής της σύμβασης αρχίζει από την 1.1.2000.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ

Εφαρμογή μισθολογικών ρυθμίσεων άρθρου 2

Οι αμοιβές των εργασιών που περιγράφονται στο άρθρο 2 της σύμβασης αυτής, όπως αυτές ίσχυαν κατά την 31.12.1999, με βάση την ΣΣΕ της 19.1.1999 (Π.Κ. Υπ. Εργασίας 3/27.1.1999) αναπροσαρμόζονται από την 1η Μαρτίου 2000 σε ποσοστό 4% όπως ειδικά αναφέρονται στα παραρτήματα 1, 2, 3 και 4 κατωτέρω.

https://www.e-forologia.gr/webTexts/docsImages/EC/2000/EC_gr_30_20000222/EC_gr_30_20000222_1.jpg