Π.Κ. Σ.Σ.Ε. 33/2003 (06/06/2003)

Συλλογική σύμβαση εργασίας της 19.5.2003 σχετική με τους όρους αμοιβής και εργασίας των Τεχνικών Τύπου-μελών της Ενώσεως Τεχνικών Ημερήσιου και Περιοδικού Τύπου Αθηνών, που απασχολούνται σε εφημερίδες-μέλη της Ενώσεως Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών.

Π.Κ. 33/6-6-2003

Συλλογική σύμβαση εργασίας της 19.5.2003 σχετική με τους όρους αμοιβής και εργασίας των Τεχνικών Τύπου-μελών της Ενώσεως Τεχνικών Ημερήσιου και Περιοδικού Τύπου Αθηνών, που απασχολούνται σε εφημερίδες-μέλη της Ενώσεως Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών.

Η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών που εδρεύει στην Αθήνα (οδός Μουρούζη αριθ. 14) και εκπροσωπείται, σύμφωνα με την από 2/10/2002 απόφαση της 40ης Τακτικής Γενικής Συνελεύσεως των μελών της και την από 14.5.2003 απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, από τους κ.κ. Γιώργο Μπόμπολα, Αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και Δημήτρη Καλοφωλιά Ταμία του Διοικητικού Συμβουλίου, και η Ένωση Τεχνικών Ημερήσιου και Περιοδικού Τύπου Αθηνών που εδρεύει επίσης στην Αθήνα (οδός Αριστείδου αριθ. 12) και εκπροσωπείται, σύμφωνα με την από 30/3/03 απόφαση της Γενικής Συνελεύσεως των μελών της και την από 19/5/03 απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, από τους κ.κ. Στέλιο Κωνσταντινίδη Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και Όθωνα Θεοχάρη, Γενικό Γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου, υπογράφουν συλλογική σύμβαση εργασίας με την οποία συμφωνούνται τα εξής:

1. Στη συλλογική αυτή σύμβαση υπάγονται οι Τεχνικοί Τύπου μέλη της Ενώσεως Τεχνικών Ημερησίου και Περιοδικού Τύπου Αθηνών που εργάζονται στις ημερήσιες πολιτικές, οικονομικές και αθλητικές εφημερίδες των Αθηνών-μέλη της Ε.Ι.Η.Ε.Α., αποκλειστικά με μία από τις εξής ειδικότητες: Φωτοσυνθέτης, σελιδοποιός, ηλεκτρονικός ενθέτης, χειριστής σελιδοποιητικών μηχανημάτων, χειριστής SCANNER, Μοντέρ, Χειριστής φωτογραφικών μηχανών Τυπογραφείου, Πιεστής, λινοτύπης, Ηλεκτρονικός, Ηλεκρολόγος και Μηχανικός πιεστηρίων, ρολοφορέας, ενθέτης (περιοδικών, εντύπων κλπ.) και χειριστής μηχανών συσκευασίας (FERAK).

2. Οι μηνιαίοι βασικοί μισθοί των Τεχνικών Τύπου μελών της ΕΤΗΠΤΑ, οι οποίοι εργάζονται με την ιδιότητα αυτή και με οποιαδήποτε από τις ανωτέρω ειδικότητες στις εφημερίδες-μέλη της ΕΙΗΕΑ, καθορίζονται από 1.1.2003 ως εξής:

- Για εργαζόμενους σε πρωινές εφημερίδες στις οποίες η εργασία των τεχνικών αρχίζει μετά την 6η πρωινή: 1.013 ΕΥΡΩ

- Για εργαζόμενους στις λοιπές απογευματινές εφημερίδες: 1.181 ΕΥΡΩ

- Για τους ρολοφορείς, ένθετες (περιοδικών, εντύπων κλπ.) και χειριστές μηχανών συσκευασίας (FERAK): 702 ΕΥΡΩ

3. Οι παραπάνω μηνιαίοι βασικοί μισθοί προσαυξάνονται:

α) Με επίδομα γάμου 10% ανεξάρτητα από το εάν ο άλλος σύζυγος εργάζεται ή συνταξιοδοτείται.

β) Για κάθε 5ετία συνεχούς παραμονής στον ίδιο εργοδότη που θα συμπληρώνει ο Τεχνικός Τύπου από 1.1.2002 και εφεξής, θα δικαιούται επίδομα 5% επί του βασικού μισθού και μέχρι 3 πενταετίες κατ΄ ανώτατο όριο.

4. Οι μηνιαίοι αυτοί μισθοί οφείλονται για εβδομαδιαία εργασία τριάντα οκτώ (38) ωρών με μισή ώρα διακοπή την ημέρα.

5. Για κάθε ώρα απασχόλησης τους από τις 10 μ.μ. μέχρι και την 6 π.μ. οι Τεχνικοί Τύπου δικαιούνται προσαύξηση νυχτερινής εργασίας 25% επί του εκάστοτε νομίμου ωρομισθίου τους.

6. Σε περίπτωση απασχόλησης τεχνικού κατά ημέρα Κυριακή ή κατά νόμο αργία οφείλεται προσαύξηση 5% επί του 1/25 του νόμιμου μισθού του. Αν δεν χορηγηθεί αναπληρωματική ημέρα αναπαύσεως οφείλεται τον τεχνικό και 1/25 του καταβαλλόμενου μισθού του.

7. Στους εργαζόμενους στις εκτυπωτικές μονάδες χορηγούνται από τον εργοδότη, στην κυριότητα του ποίου ανήκουν, δύο φόρμες εργασίας (χειμερινή - καλοκαιρινή) και αντικαθίστανται κατ΄ έτος σε περίπτωση φθοράς τους.

8. Στους εργαζόμενους στα computer της φωτοσύνθεσης και της σελιδοποίησης χορηγούνταιειδικά διαθλαστικά γυαλιά τα οποία αντικαθίστανται ανά διετία.

9. Σε περίπτωση θανάτου του τεχνικού Τύπου, πριν αυτός συμπληρώσει τις προϋποθέσεις για τη λήψη πλήρους συντάξεως γήρατος, ο επιζών σύζυγος και τα ανήλικα παιδιά του δικαιούνται να λάβουν απότην εφημερίδα που εργαζόταν το 40% της αποζημίωσης του Ν. 2112/1920.

10. Οι εφημερίδες που τυχόν καταβάλλουν αποδοχές ανώτερες από εκείνες που προβλέπει η σύμβαση αυτή, θα εξακολουθήσουν να τις καταβάλλουν μέχρι να καλυφθούν κατά οποιοδήποτε τρόπο.

11. Οι εφημερίδες-μέλη της ΕΙΗΕΑ θα εξακολουθήσουν να παρακρατούν την συνδικαλιστική συνδρομή των τεχνικών-μελών της ΕΤΗΠΤΑ (500 δρχ. το μήνα) και θα την αποδίδουν σ΄ αυτήν (την ΕΤΗΠΤΑ) εντός του επόμενου μήνα από αυτόν που αφορά η μισθοδοσία.

Σε περίπτωση εγγράφου δηλώσεως τεχνικού μέλους της ΕΤΗΠΤΑ προς την εφημερίδα που εργάζεται ότι δεν επιθυμεί να του γίνεται η ανωτέρω κράτηση, η εφημερίδα δεν θα προβαίνει σ΄ αυτήν αλλά θα κοινοποιεί την δήλωση με οποιοδήποτε τρόπο στην ΕΤΗΠΤΑ.

12. Ως προς την εφαρμογή του πενθημέρου εξακολουθούν να ισχύουν οι όροι της σ.σ. εργασίας της 4-2-2003.

13. Διαφορές αποδοχών του χρονικού διαστήματος από 1.1.2003 έως 30.5.2003 που τυχόν θα προκύψουν από την εφαρμογή της συμφωνίας αυτής, θα εξοφληθούν σε 3 (τρεις) ισόποσες δόσεις, η καταβολή των οποίων θα γίνει με την εξόφληση των αποδοχών των μηνών Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου 2003.

14. Η παρούσα ισχύει από 1η Ιανουαρίου 2003 και η ισχύς του άρθρου 2 λήγει την 31.12.2003.

Αθήνα. 19 Μαΐου 2003