Π.Κ. Σ.Σ.Ε. 39/2003 (18/06/2003)

Συλλογική σύμβαση εργασίας για τους ορούς αμοιβής και εργασίας των Κτηνιάτρων Ανωτάτων Σχολών απασχολουμένων στις βιομηχανικές, βιοτεχνικές και εμπορικές επιχειρήσεις όλης της Χώρας

Π.Κ. 39/18-6-2003

Συλλογική σύμβαση εργασίας για τους ορούς αμοιβής και εργασίας των Κτηνιάτρων Ανωτάτων Σχολών απασχολουμένων στις βιομηχανικές, βιοτεχνικές και εμπορικές επιχειρήσεις όλης της Χώρας

».

Στην Αθήνα την 11η Δεκεμβρίου 2002, οι υπογράφοντες αφ΄ ενός

1. Γιάννης Δρεπανιώτης, Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ),

2. Δημήτριος Φέτσης και Δημήτριος Λέντζος, Πρόεδρος και Γενικός Γραμματέας αντίστοιχα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.) και αφετέρου ο Λάμπρος Αντωνιάδης, Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, όλοι νόμιμα εξουσιοδοτημένοι για την υπογραφή αυτής της ΣΣΕ, συμφώνησαν και συναποδέχθηκαν τα εξής:

1. Στις διατάξεις της παρούσας Σ.Σ.Ε. υπάγονται οι Κτηνίατροι πτυχιούχοι Ανωτάτων Σχολών που παρέχουν εξηρτημένη εργασία με αμοιβή στις Βιομηχανικές Εμπορικές και Βιοτεχνικές επιχειρήσεις όλης της χώρος.

2. Οι βασικοί μισθοί των Κτηνιάτρων, που υπάγονται στην παρούσα ΣΣΕ, όπως έχουν διαμορφωθεί την 31-2-2001, σύμφωνα με την από 10-10-2000 ΣΣΕ «για τους όρους αμοιβής και εργασίας των Κτηνιάτρων πτυχιούχων ανωτάτων σχολών, απασχολουμένων στις· βιομηχανικές επιχειρήσεις όλης της χώρας» (ΠΚ 134/19.10.2000), και την από 9-11-1998 Σ.Σ.Ε για τους όρους αμοιβής και εργασίας των κτηνιάτρων που απασχολούνται στις βιοτεχνικές και εμπορικές επιχειρήσεις όλης της χώρας ( Π.Κ. 136/11-12-1998) αυξάνονται σε ποσοστό 3,9% από 1.1.2002 και, όπως θα έχουν διαμορφωθεί την 30-6-2002, σε ποσοστό 1,8% από 1.7.2002.

Εφόσον την 1-1-2003 οι παραπάνω μηνιαίοι μισθοί όπως θα έχουν διαμορφωθεί την 31-12-2002, δεν εξασφαλίζουν επίπεδο αυξήσεως που να υπερβαίνει τουλάχιστον κατά μία ποσοστιαία μονάδα τον επίσημο μέσο δείκτη τιμών καταναλωτή του έτους 2002, θα αναπροσαρμοστούν από 1-1-2003, έτσι ώστε η συνολική αύξηση τους, για το έτος 2003, να υπερβαίνει, κατ΄ αυτό το ποσοστό, τον μέσο ΔΤΚ.

Για το έτος 2003 οι βασικοί μισθοί, όπως θα έχουν διαμορφωθεί κατά τα ανωτέρω, αυξάνονται, περαιτέρω, κατά ποσοστό 4,1% από 1-1-2003.

3. Επίδομα υπευθυνότητας

α. Στους κτηνιάτρους που έχουν ορισθεί από την επιχείρηση ή από τον εργοδότη ως υπεύθυνοι ή προϊστάμενοι τμημάτων, χορηγείται επίδομα υπευθυνότητας σε ποσοστό 20% επί του βασικού μισθού.

β. το ως άνω επίδομα σε ποσοστό 20% επί του βασικού μισθού χορηγείται και στους κτηνιάτρους που εργάζονται στις αμιγώς εμπορικές επιχειρήσεις και έχουν ορισθεί υπεύθυνοι κατά νόμο.

4. Ετήσια κανονική άδεια

Η διάρκεια της σχέσης εργασίας (βασικός χρόνος), που απαιτείται για τη γένεση της αξίωσης για τη χορήγηση της ετήσιας κανονικής άδειας με αποδοχές (Α.Ν. 539/1945, όπως ισχύει) με αποδοχές, μειώνεται από δώδεκα σε δέκα (10) μήνες συμπληρωμένους.

5. `Αδεια φροντίδας παιδιού

1. Οι μητέρες εργαζόμενες δικαιούνται, για χρονικό διάστημα τριάντα μηνών από τη λήξη της άδειας τοκετού, είτε να προσέρχονται αργότερα, είτε να αποχω­ρούν νωρίτερα κατά μία ώρα κάθε ημέρα.

2. Εναλλακτικά, με συμφωνία του εργοδότη, το ημερήσιο ωράριο των μητέρων μπορεί να ορίζεται μειωμένο κατά δύο ώρες ημερησίως για τους πρώτους 12 μήνες και σε μία ώρα για έξι (6) επιπλέον μήνες.

3. Την άδεια απουσίας για λόγους φροντίδας του παιδιού, δικαιούται και ο πατέρας εφόσον δεν κάνει χρήση αυτής η εργαζόμενη μητέρα, προσκομίζοντας στον εργοδότη του σχετική βεβαίωση του εργοδότη της μητέρας του παιδιού.

4. Το δικαίωμα καθυστερημένης προσέλευσης ή πρόωρης αποχώρησης της μητέρας και εναλλακτικά του πατέρα για τη φροντίδα του παιδιού, έχουν και οι θετοί γονείς παιδιού ηλικίας ως έξι (6) ετών, υπό τους ίδιους ως άνω όρους των φυσικών γονέων και χρονική αφετηρία την υιοθεσία.

5. Την άδεια φροντίδας παιδιού δικαιούνται και οι άγαμοι γονείς.

6. Η άδεια φροντίδας του παιδιού, θεωρείται και αμείβεται ως χρόνος εργασίας και δεν πρέπει να προκαλεί δυσμενέστερες συνθήκες στην απασχόληση και στις εργασιακές σχέσεις.

6. Μονογονεϊκές οικογένειες: Στους εργαζόμενους(-ες) που έχουν χηρέψει και στον άγαμο(η) γονέα, που έχουν την επιμέλεια του παιδιού, χορηγείται άδεια με αποδοχές έξι (6) εργασίμων ημερών το χρόνο, πέραν αυτής που δικαιούται από άλλες διατάξεις. Γονέας με τρία (3) παιδιά ή περισσότερα, δικαιούται άδεια οκτώ (8) εργασίμων ημερών.

Η άδεια αυτή χορηγείται λόγω αυξημένων αναγκών φροντίδας των παιδιών ηλικίας μέχρι δώδεκα (12) ετών συμπληρωμένων, χορηγείται εφάπαξ ή τμηματικά μετά από συνεννόηση με τον εργοδότη, σύμφωνα με τις ανάγκες του γονέα και δεν πρέπει να συμπίπτει χρονικά με την αρχή ή το τέλος της ετήσιας κανονικής άδειας.

7. `Αδεια για μεταγγίσεις αίματος και παραγώγων του ή αιμοκάθαρσης

Εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας, που έχουν υπηρεσία μέχρι τεσσάρων (4) ετών στον ίδιο εργοδότη, οι οποίοι πάσχουν οπό νόσημα, που απαιτεί μεταγγίσεις αίματος και παραγώγων του ή αιμοκάθαρση και το οποίο έχει γνωστοποιηθεί στον εργοδότη, δικαιούνται έως είκοσι δύο (22) εργάσιμες ημέρες το χρόνο επιπλέον άδεια, με αποδοχές.

8. `Αδεια λόγω θανάτου συγγενούς

Στους εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας χορηγείται άδεια δύο (2) ημερών με αποδοχές σε περίπτωση θανάτου συζύγου, τέκνων, γονέων και αδελφών.

9. Προστασία της απασχόλησης των «εξαρτημένων» ατόμων κατά την περίοδο της απεξάρτησης

Δεν επιτρέπεται η απόλυση εξαρτημένου ατόμου εξαιτίας της εξάρτησης εφόσον αποδεδειγμένα μετέχει σε πρόγραμμα απεξάρτησης και για τέσσερις (4) μήνες από την υπαγωγή του στο πρόγραμμα αυτό και για μία φορά.

10. Προστασία της απασχόλησης ηλικιωμένων εργαζομένων ? ανέργων

Τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν να προωθήσουν για τους ηλικιωμένους:

α) Την συμμετοχή τους κατά προτεραιότητα σε όλα τα προγράμματα ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης - επανειδίκευσης.

β) Την ενίσχυση των κινήτρων για την ένταξη τους σε προγράμματα νέων θέσεων εργασίας (εάν έχουν απολυθεί) και στα προγράμματα για την αντιμετώπιση της μακροχρόνιας ανεργίας.

11. Υποστήριξη του Εθελοντισμού για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004

Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των εργαζομένων ως εθελοντών κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, χορηγείται άδεια με αποδοχές επιπλέον αυτών που δικαιούνται με τις κείμενες διατάξεις.

Την άδεια δικαιούνται όσοι απασχοληθούν σε επίσημο εθελοντικό πρόγραμμα και είναι ίση με το ήμισυ των ημερών της εθελοντικής απασχόλησης και εκπαίδευσης τους για τους Αγώνες, με ανώτατο όριο ημερών αυτής της άδειος τις δέκα (10) ημέρες.

Ο χρόνος απουσίας συναρτάται με τις ανάγκες του επίσημου εθελοντικού προγράμματος, που συμμετέχει ο εργαζόμενος και χορηγείται κατόπιν συμφωνίας με τον εργοδότη μετά την 1η Οκτωβρίου του 2004.

Οι αποδοχές που καταβάλλει ο εργοδότης για τις ημέρες αυτής της άδειας είναι αυτές, που θα κατέβαλε στον εργαζόμενο, εάν εργαζόταν, χωρίς επιπλέον επίδομα αδείας.

12. Αποδοχές ανώτερες στο σύνολο τους από αυτές που καθορίζει η παρούσα συλλογική σύμβαση ή ευνοϊκότεροι όροι εργασίας, που προβλέπονται από Νόμους, Διατάγματα, Υπουργικές Αποφάσεις, Εσωτερικούς Κανονισμούς, έθιμα ή ατομικές συμβάσεις εργασίας, δεν θίγονται από τις διατάξεις της παρούσας.

Όσες διατάξεις των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας 1999 και 2000, των προηγούμενων ΣΣΕ και των αντιστοίχων αποφάσεων δεν έχουν καταργηθεί ή τροποποιηθεί, εξακολουθούν να ισχύουν.

Η ισχύς της παρούσας αρχίζει την 1η Ιανουαρίου 2002.