Π.Κ. Σ.Σ.Ε. 52/2001 (11/06/2001)

Συλλογική σύμβαση εργασίας για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις Ιδιωτικές Κλινικές, Οίκους Ευγηρίας, Ιατρικά Διαγνωστικά Κέντρα, Ιατρικά Εργαστήρια κ.λ.π. όλης της χώρας

Συλλογική σύμβαση εργασίας για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις Ιδιωτικές Κλινικές, Οίκους Ευγηρίας, Ιατρικά Διαγνωστικά Κέντρα, Ιατρικά Εργαστήρια κ.λ.π. όλης της χώρας

Στην Αθήνα, την 11 Ιουνίου 2001, στα γραφεία του ΟΜΜΕΔ και με την παρουσία του Μεσολαβητή Φάνη Αρχιμανδρίτη, οι υπογράφοντες, αφενός: Βασίλειος Τουμπέλης, Βασίλειος Γκλεζάκος και Τασία Στρατηγάκου, ενεργούντες ως εκπρόσωποι της δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης με την επωνυμία «Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας» και αφ΄ ετέρου οι:

α) Απόστολος Βαλάκος, ως εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Επιχειρηματιών Οίκων Ευγηρίας, β) `Αρης Σιμόπουλος, ως εκπρόσωπος της Ένωσης Νευροψυχιατρικών Κλινικών Αθηνών - Περιχώρων, γ) Αλέξανδρος Κοκκινάκης, ως εκπρόσωπος της Ένωσης Συγχρόνων Γενικών Κλινικών Αθηνών και δ) ....................... ως εκπρόσωπος του Συνδέσμου Α.Ε. και Ε.Π.Ε., όλοι νόμιμα εξουσιοδοτημένοι, συμφώνησαν την υπογραφή της παρακάτω εθνικής κλαδικής σ.σ.ε., που θα ρυθμίζει τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις Ιδιωτικές Κλινικές, Οίκους Ευγηρίας, Ιατρικά Διαγνωστικά Κέντρα, Ιατρικά Εργαστήρια κ.λ.π. όλης της χώρας, το κείμενο της οποίας έχεις ως εξής:

`Αρθρο 1
Πεδίο εφαρμογής

Στην παρούσα σ.σ.ε. υπάγονται όλοι όσοι εργάζονται με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας στις Ιδιωτικές Κλινικές, Οίκους Ευγηρίας, Ιατρικά Διαγνωστικά Κέντρα, Ιατρικά Εργαστήρια κ.λ.π. όλης της χώρας (Ιατροί-Νοσηλευτικό - Παραϊατρικό - Διοικητικό - Βοηθητικό και Εργατοτεχνικό Προσωπικό - Οδηγοί Αυτοκινήτων).

`Αρθρο 2
Αναπροσαρμογή βασικών μηνιαίων μισθών - επιδομάτων

α. Οι βασικοί μισθοί των εργαζομένων που υπάγονται στην παρούσα, εκτός των ιατρών, όπως είχαν διαμορφωθεί την 31.12.2000, αυξάνονται κατά ποσοστό 2%, από 1 Ιανουαρίου 2001 και όπως αυτοί θα έχουν διαμορφωθεί την 30η Ιουνίου 2001, αυξάνονται, περαιτέρω, κατά ποσοστό 2,2%, από 1 Ιουλίου 2001.

β. Οι βασικοί μισθοί των ιατρών, όπως είχαν διαμορφωθεί την 29.2.2001, αυξάνονται από 1-3-2001, κατά ποσοστό 2% και όπως αυτοί θα διαμορφωθούν την 30η Αυγούστου 2001, αυξάνονται, περαιτέρω, κατά ποσοστό 2,2,% από 1 Σεπτεμβρίου 2001.

γ. Κατά τα ίδια ποσοστά και από τις ίδιες ημεροχρονολογίες αυξάνονται και τα τυχόν δραχμικά επιδόματα, που προβλέπονται από προγενέστερες συλλογικές ρυθμίσεις.

δ. Κατά τον υπολογισμό των παραπάνω ποσοστιαίων αυξήσεων τα προκύπτοντα ποσά θα στρογγυλοποιούνται στην αμέσως επομένη εκατοντάδα δραχμών.

`Αρθρο 3
Αμοιβή εφημερίας ιατρών εντός κλινικής

Οι εφημερίες των ιατρών εντός της κλινικής αμείβονται με το ποσό των 11.500 δραχμών, προσαυξανόμενο με τα προβλεπόμενα από την εργατική νομοθεσία ποσοστά για νυχτερινή εργασία και εργασία τις Κυριακές και αργίες.

Με βάση τα παραπάνω η αμοιβή των εφημεριών των ιατρών εντός της κλινικής προσδιορίζεται ως εξής:

α. Για εφημερία τις καθημερινές (από τη λήξη του πρωινού ωραρίου μέχρι την έναρξη του πρωινού ωραρίου της επόμενης ημέρας) δρχ. 12.800.

β. Για εφημερίες το Σάββατο και παραμονές Κυριακών και αργιών, που προβλέπονται από τις εκάστοτε ισχύουσες συλλογικές ρυθμίσεις μεταξύ των μερών (από τη λήξη του πρωινού ωραρίου μέχρι την έναρξη του πρωινού ωραρίου της επόμενης ημέρας, δηλαδή Κυριακής ή αργίας ) δρχ. 16.600.

γ. Για εφημερίες το Σάββατο και παραμονές Κυριακών και αργιών, που προβλέπονται από τις εκάστοτε ισχύουσες συλλογικές ρυθμίσεις μεταξύ των μερών (από την έναρξη του πρωινού ωραρίου μέχρι την έναρξη του πρωινού ωραρίου της επόμενης ημέρας, δηλαδή Κυριακής ή αργίας ) δρχ. 20.400.

δ. Για εφημερίες τις Κυριακές και αργίες, που προβλέπονται από τις εκάστοτε ισχύουσες συλλογικές ρυθμίσεις μεταξύ των μερών (από την έναρξη του πρωινού ωραρίου μέχρι την έναρξη του πρωινού ωραρίου της επόμενης ημέρας) δρχ. 24.500.

ε. Για υπηρεσία ή προϋπηρεσία άνω των 3 ετών, που υπολογίζεται όπως ορίζει η σ.σ.ε. ιατρών ιδιωτικών νοσηλευτηρίων (πράξη κατάθεσης Υπουργείου Εργασίας 77/8.7.1996), η παραπάνω αμοιβή των εφημεριών προσαυξάνεται κατά 10%.

`Αρθρο 4
Εφημερίες ιατρών εκτός κλινικής (on call)

α. Προστίθεται μία ακόμα κλίμακα υπηρεσίας στις αντίστοιχες αμοιβής των εφημεριών ιατρών, εκτός κλινικής (on call), η 12η, για όσους έχουν υπηρεσία 33 έτη και άνω.

Η αμοιβή της κλίμακας αυτής καθορίζεται σε δρχ. 86.600 για τους Διευθυντές, σε δρχ. 61.900 για τους ειδικευμένους ιατρούς και σε δρχ. 52.200 για τους ιατρούς άνευ ειδικότητας, επί της οποίας και θα υπολογισθούν οι προηγούμενες αυξήσεις του άρθρ. 2,β της παρούσας σύμβασης.

β. Για την ένταξη στις προβλεπόμενες μισθολογικές κλίμακες υπηρεσίας των ιατρών, που βρίσκονται σε ετοιμότητα προς παροχή των υπηρεσιών τους εκτός κλινικής (on call), μετά τη λήξη του συμφωνηθέντος τακτικού ωραρίου τους, εκτός από τα έτη υπηρεσίας που έχουν τον ίδιο εργοδότη, λαμβάνεται υπόψη και η μέχρι δέκα (10) έτη, τυχόν, προϋπηρεσία τους.

`Αρθρο 5
Επίδομα βιβλιοθήκης ιατρών

Το επίδομα βιβλιοθήκης των ιατρών διαμορφώνεται από ποσοστό 5% σε ποσοστό 6%, στους βασικούς μηνιαίους μισθούς.

`Αρθρο 6

Η μηνιαία ετήσια άδεια επικίνδυνης εργασίας, πλέον της κανονικής άδειας απουσίας, που δικαιούνται όλοι οι εργαζόμενοι στα ακτινολογικά εργαστήρια, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρ. 13 του Ν.Δ. 4111/1960 και το ισχύον μειωμένο ωράριο εργασίας, χορηγείται και εφαρμόζεται και στους νοσηλευτές - τριες και στους βοηθούς νοσηλευτές - τριες, καθώς και στο λοιπό προσωπικό (παρασκευαστές, τραυματιοφορείς, καταγραφείς - γραμματείς ΗΛ/Κ/, βοηθούς θαλάμου, τεχνολόγους συντηρητές κ.λ.π.), που εργάζεταο, με κύρια απασχόληση, σε ακτινολογικά εργαστήρια, εργαστήρια ακτινοθεραπείας, εργαστήρια ραδιοϊσοτόπων και αιμοδυναμικά εργαστήρια.

`Αρθρο 7

Οι υδραυλικοί, από της ισχύος της παρούσας, αντί δραχμικό επίδομα, λαμβάνουν, ως ανθυγιεινό επίδομα, ποσοστό 55 στους βασικούς μηνιαίους μισθούς.

`Αρθρο 8

Οι εργαζόμενοι, που υπάγονται στην παρούσα, εφόσον απασχολούνται, με πλήρη απασχόληση, σε οργανωμένα τμήματα χημειοθεραπείας, λαμβάνουν σχετικό επίδομα σε ποσοστό 10% στους βασικούς μηνιαίους μισθούς.

`Αρθρο 9

Όσοι από το παραϊατρικό προσωπικό είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και έχουν δίπλωμα της Σχολής ΣΒΙΕ - ΙΕΚ διετούς φοιτήσεως και πιστοποίηση αναγνώρισης από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, λαμβάνουν επίδομα σπουδών σε ποσοστό 10% στους βασικούς μηνιαίους μισθούς.

`Αρθρο 10

Για το νοσηλευτικό προσωπικό, που εργάζεται σε Μ.Ε.Θ. (κλειστές μονάδες), το εβδομαδιαίο ωράριο καθορίζεται σε 37.30 ώρες.

`Αρθρο 11

Στους αρχιμαγείρους, μαγείρους, βοηθούς μαγείρων, λαντζέρηδες, τραπεζοκόμους και καθαρίστριες, χορηγείται ένα γεύμα την ημέρα, εφόσον στις επιχειρήσεις που απασχολούνται παρασκευάζεται φαγητό, για τις ανάγκες της επιχείρησης. Στην αντίθετη περίπτωση ο εργοδότης χορηγεί ημερήσιο επίδομα τροφής δρχ. 200 και ειδικά για τις καθαρίστριες δρχ. 250, για κάθε ημέρα πραγματικής εργασίας.

`Αρθρο 12
Διατήρηση ρυθμίσεων

Κατά τα λοιπά εξακολουθούν να ισχύουν οι όροι των προηγουμένων συλλογικών ρυθμίσεων, κατά το μέρος που δεν τροποποιούνται με την παρούσα.

`Αρθρο 13
Αρχή ευνοϊκότερης ρύθμισης

Αποδοχές ανώτερες απ΄ αυτές που καθορίζονται με την παρούσα ή ευνοϊκότεροι όροι εργασίας, που προβλέπονται από νόμους, διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις, ατομικές ή σ.σ.ε., δ.α., κανονισμούς εργασίας, έθιμα κ.λ.π., δεν θίγονται και εξακολουθούν να ισχύουν.

`Αρθρο 14
Έναρξη ισχύος

Η ισχύς της σύμβασης αρχίζει από 1.1.2001, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά παραπάνω.