Π.Κ. Σ.Σ.Ε. 55/2001 (15/06/2001)

Συλλογική σύμβαση εργασίας γιαα τους όρους αμοιβής και εργασίας του προσωπικού κουζίνας που υπηρετεί με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου στις Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων όλης της χώρας.

Συλλογική σύμβαση εργασίας γιαα τους όρους αμοιβής και εργασίας του προσωπικού κουζίνας που υπηρετεί με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου στις Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων όλης της χώρας.

Στην Αθήνα σήμερα 15 Ιουνίου 2001 οι υπογεγραμμένοι

α) Βασίλειος Πέτσας, υπάλληλος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με βαθμό Β΄ του κλάδου ΠΕ-Δημοσιονομικού νόμιμα εξουσιοδοτημένος δυνάμει της αριθμ.2/13938/0022/27-2-2001 απόφασης του Υπ. Οικονομικών και

β) Γεώργιος Τσιώρας, επίτιμος πρόεδρος του Σωματείου Π.Υ. Τ.Ε. Σ.Τ.Ε όλης της χώρας νομίμως εξουσιοδοτημένος δυνάμει του αριθμ. 264-265/30-3-2001 Πρακτικού του Δ.Σ. του παραπάνω Σωματείου

Και παρουσία του μεσολαβητή κ.Χρήστου Καρατζά, συνομολογήσαμε και συναποφασίσαμε την σύνταξη και υπογραφή της παρούσας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η οποία έχει ως κατωτέρω:

`Αρθρο 1°.
Πεδίο ισχύος

Στις διατάξεις της ΣΣΕ αυτής υπάγεται, το με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου προσωπικό που απασχολείται ως προσωπικό κουζίνας και λοιπών χώρων εργασίας, στις σχολές τουριστικών επαγγελμάτων της ΣΤΕ που είναι μέλη του Σωματείου ΠΥΤΕΣΤΕ όλης της Χώρας .

`Αρθρο 2°.
Βασικοί μισθοί

Οι βασικοί μισθοί των υπαγομένων στη ΣΣΕ αυτή μισθωτών καθορίζονται από 1 -1- 2001, μετά την ενσωμάτωση στους αντίστοιχους βασικούς μισθούς που ίσχυαν μέχρι 31-12-2000, όλων των ποσοστών της ΑΤΑ καθώς και των λοιπών ποσοστών αυξήσεων που είχαν χορηγηθεί μετά την κατάργηση της, που αναλογούν σ΄ αυτούς, είτε σε εφαρμογή της κάθε φορά εισοδηματικής πολιτικής των αντίστοιχων νόμων είτε με βάση τις ΣΣΕ ή ΔΑ των ετών 1982 μέχρι 2000, ως εξής :

α. Αρχιμάγειρας - Αρχιζαχαροπλάστης, καθηγητής μαγειρικής ή ζαχαρ/κής τέχνης δρχ. 162.000 ή ΕΥΡΩ 475,42

β. Μάγειρος Α΄ -Ζαχαροπλάστης Α΄ δρχ . 152.000 ή ΕΥΡΩ 446,10

γ. Μάγειρος Β΄-Ζαχαροπλάστης Β΄- Μπουφετζής δρχ. 145.000 ή ΕΥΡΩ 425,53

δ. Λαντζέρης-Καθαριστής δρχ. 125.000 ή ΕΥΡΩ 366,84

Τον παραπάνω βασικό μισθό Μαγείρου Α΄ - Ζαχαροπλάστη Α΄ δικαιούται και ένας Μπουφετζής ανά σχολή σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο άρθρο 5 παρ. 6 της σ σ ε αυτής.

Για την ένταξη κάθε μισθωτού σε μία από τις παραπάνω ειδικότητες έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του οικείου Κανονισμού της ΣΤΕ. Ειδικότερα τον βασικό μισθό του αρχιμαγείρου-αρχιζαχαροπλάστη δικαιούνται αυτοί που ορίζονται από το ΔΣ της Σχολής ως υπεύθυνοι της ειδικότητας τους. Σε όσες σχολές δεν έχει ορισθεί τέτοιος μέχρι σήμερα, το βασικό μισθό του αρχιμαγείρου ή αρχιζαχαροπλάστη δικαιούται ο αρχαιότερος στη σχολή μάγειρος ή ζαχαροπλάστης που έχει όμως συνολικό χρόνο υπηρεσίας τουλάχιστον δώδεκα χρόνια στον ίδιο ή σε άλλους εργοδότες σε μία ή περισσότερες από τις ειδικότητες κουζίνας των σχολών που υπηρετεί και εφόσον στην ίδια σχολή εργάζονται τρεις (3) άλλοι μάγειροι Α΄ ή Β΄ ή στην περίπτωση των ζαχαροπλαστών τρεις ( 3) τουλάχιστον ζαχαρ/στες Α΄ ή Β΄ που έχουν όμως υπηρεσία ή προϋπηρεσία τουλάχιστον έξη (6) χρόνια σε οποιοδήποτε εργοδότη.

Επίσης στις περιπτώσεις που σε κάποια σχολή δεν υπηρετεί μόνιμος ή με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αρχιμάγειρας - καθηγητής μαγειρικής τέχνης ή αρχιζαχαροπλάστης - καθηγητής ζαχαρ/κής τέχνης και τα καθήκοντα αυτά ανατίθενται προσωρινά με απόφαση του Δ/ντή της σχολής σε άλλο μάγειρο ή ζαχαρ/στη , καταβάλλονται σ΄ αυτόν, για όσο χρόνο παρέχει τις υπηρεσίες του αυτές, ο βασικός μισθός και οι λοιπές παροχές που προβλέπονται από τη ΣΣΕ αυτή για τον αρχιμάγειρα, αρχιζαχαρ/στη - καθηγητή .

`Αρθρο 3°.
Επιδόματα

Οι παραπάνω βασικοί μισθοί των υπαγομένων στη ΣΣΕ αυτή μισθωτών αυξάνονται με τα παρακάτω επιδόματα:

α.Χρόνου υπηρεσίας.

10% για κάθε συμπληρωμένη τριετία ή προϋπηρεσία στον κλάδο ή την ειδικότητα και μέχρι την συμπλήρωση έξη (6) τριετιών.

Ως υπηρεσία για τη χορήγηση του επιδόματος αυτού θεωρείται αυτή που πραγματοποιήθηκε σε οποιαδήποτε εργοδότη, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου και υπό οποιαδήποτε ειδικότητα από τις παραπάνω αναφερόμενες

Η προϋπηρεσία αποδεικνύεται με βεβαιώσεις των προηγουμένων εργοδοτών θεωρημένες, εφόσον πρόκειται περί εργοδοτών ιδιωτών, από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας.

Σε περίπτωση αδυναμίας υποβολής των βεβαιώσεων αυτών για λόγους που δεν οφείλονται στους εργαζομένους (κλείσιμο επιχειρήσεων καταστροφή αρχείων κλπ) , η παραπάνω προϋπηρεσία αποδεικνύεται από το ασφαλιστικό βιβλιάριο του μισθωτού και με υπεύθυνη δήλωση του κατά τις διατάξεις του Ν. 1599/86

β. Γάμου, σε ποσοστό 10%

Το επίδομα αυτό χορηγείται στους εγγάμους μισθωτούς ανεξαρτήτως φύλου .

γ.Τέκνων, σε ποσοστό 5%.

Το επίδομα αυτό χορηγείται στους μισθωτούς αμφοτέρων των φύλων για κάθε τέκνο ηλικίας μέχρι 18 ετών συμπληρωμένων , εφόσον είναι άγαμα και δεν εργάζονται. Σε περίπτωση σπουδών των τέκνων σε οποιαδήποτε ανωτάτη ή ανωτέρα σχολή εσωτερικού ή εξωτερικού, η χορήγηση του επιδόματος αυτού παρατείνεται για όσα χρόνια διαρκεί η φοίτηση όχι όμως πέρα του 25ου έτους της ηλικίας τους .

δ. Ανθυγιεινής εργασίας, σε ποσοστό 16%.

Το επίδομα αυτό χορηγείται στους μισθωτούς αμφοτέρων των φύλων που έχουν τις ειδικότητες του μαγείρου , βοηθού μαγείρου και όλους γενικά τους εργαζομένους μέσα στο χώρο της κουζίνας των σχολών .

ε. Επικίνδυνης εργασίας, σε ποσοστό 10%.

Το επίδομα αυτό χορηγείται στους μισθωτούς αμφοτέρων των φύλων που έχουν τις ειδικότητες αρχιμαγείρου, αρχιζαχαρ/στη - καθηγητή μαγειρικής ή ζαχαροπλαστικής τέχνης , μαγείρου Α΄ και Β΄ ζαχαρ/στη Α΄ και Β΄ καθώς και του μπουφετζή, λαντζέρη και καθαριστή .

στ. Εκπαίδευσης, σε ποσοστό α) 6%, β) 10% γ) 15% .

Το επίδομα αυτό και στα παραπάνω ποσοστά χορηγείται αντίστοιχα στους αποφοίτους α) σχολών ταχύρυθμης εκπαίδευσης του ΟΑΕΔ, β) αποφοίτους μέσων τουριστικών σχολών και σχολών μετεκπαίδευσης της ΣΤΕ και γ) αποφοίτους ανωτέρων τουριστικών σχολών.

ζ. Παραμεθορίων περιοχών από δρχ. 10.000

Το επίδομα αυτό χορηγείται στους υπαγόμενους στη ΣΣΕ αυτή μισθωτούς γενικά που απασχολούνται στις σχολές τουριστικών επαγγελμάτων των περιοχών Αλεξανδρούπολης, Κέρκυρας, Κρήτης, και Ρόδου .

η. Βιβλιοθήκης

Στους εργαζομένους που έχουν την ειδικότητα του αρχιμαγείρου-αρχιζαχαροπλάστη καθηγητή μαγειρικής ή ζαχαροπλαστικής τέχνης, χορηγείται το προβλεπόμενο από τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 8 του Ν. 2158/1993 επίδομα βιβλιοθήκης, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις , που χορηγείτο σ΄ αυτούς πριν την περικοπή του με πράξη του Ε.Σ. και στο ίδιο ύψος που είχε διαμορφωθεί αυτό την 31-12-2000.( 33.000 δρχ).

θ. Αποζημίωση διδακτικών τριμήνων

Στους εργαζομένους που έχουν την ειδικότητα του αρχιμαγείρου αρχιζαχαρ/στη καθηγητή μαγειρικής ή ζαχαροπλαστικής τέχνης καταβάλλεται η αποζημίωση των διδακτικών τριμήνων που προβλέπεται από τη διάταξη του άρθρου 1 του Ν. 1824/88,όπως αυτή έχει συμπληρωθεί με το άρθρο 30 παρ. 15 του Ν. 2083/92 με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που αυτή καταβάλλονταν πριν την κατάργηση των παραπάνω διατάξεων και την εξ αυτής περικοπή της και στο ύψος που αυτή είχε διαμορφωθεί την 31-12-2000

ι. Επίδομα Ν. 2065/92

Στους υπαγόμενους στην ΣΣΕ αυτή εξακολουθεί να καταβάλλεταί η ειδική αποζημίωση του άρθρου 41 του Ν. 2065/92 υπό τους όρους και προϋποθέσεις που αυτή καταβάλλονταν μέχρι της 31-12-2000.

ια. Ειδικό επίδομα Ν. 2436/96

Στους υπαγόμενους στην ΣΣΕ αυτή στους οποίους δεν καταβάλλεται κατά τα ανωτέρω επίδομα βιβλιοθήκης, εξακολουθεί να χορηγείται το ειδικό επίδομα εξετάσεων που προβλέπεται από το ένατο άρθρο του Ν. 2436/96 , σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις που ορίζονται στη διάταξη αυτή και στο ύψος που αυτό είχε διαμορφωθεί την 31-12-2000 .

`Αρθρο 4°.
Διάφορες διατάξεις

1. Δικαίωμα πρόσληψης στην ειδικότητα Μπουφετζή και καθηγητών στη ΣΤΕ.

Για την πρόσληψη στην ειδικότητα του Μπουφετζή πέρα των λοιπών προσόντων, δικαίωμα πρόσληψης έχουν όλοι οι κάτοχοι πτυχίου τμήματος Μαγειρικής και Μπουφετζή ή τμήματος μετεκπαίδευσης της ΣΤΕ

Οι προσλαμβανόμενοι ως εκπαιδευτικό προσωπικό πρέπει να είναι τουλάχιστον απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαιδεύσεως και κάτοχοι πτυχίου αναλόγων τμημάτων ΤΕΣΤΕ ή ΒΕΣΤΕ, ή μετεκ/σης της ΣΤΕ μαγειρικής ή ζαχαροπλαστικής τέχνης. Σε περίπτωση μη προσελεύσεως στην σχετική πρόσκληση εκδηλώσεως ενδιαφέροντος για πρόσληψη σε κάθε σχολή υποψηφίων που θα έχουν τα παραπάνω τυπικά προσόντα, είναι δυνατόν να προσλαμβάνονται μισθωτοί απόφοιτοι υποχρεωτικής εκπαιδεύσεως κατέχοντες σχετική επαγγελματική εμπειρία νομίμως αποδεικνυόμενη .

2. Κανονική άδεια αναπαύσεως.

Οι υπαγόμενοι στην παρούσα μισθωτοί που έχουν συμπληρώσει 10 χρόνια εργασίας στον ίδιο εργοδότη (ΣΤΕ) ή 12 χρόνια εργασίας σε οποιοδήποτε εργοδότη ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου και με οποιαδήποτε ειδικότητα ή σχέση εξαρτημένης εργασίας, δεόντως αποδεικνυομένης, δικαιούνται πρόσθετη κανονική άδεια αναπαύσεως τριών (3) εργασίμων ημερών.

3. Πραγματική απασχόληση.

Η διοίκηση της ΣΤΕ αναλαμβάνει την υποχρέωση να μην απασχολεί τους υπαγόμενους στην παρούσα σε καθήκοντα ξένα από εκείνα για τα οποία έχουν προσληφθεί. Σε περίπτωση ωστόσο που θα παραστεί ανάγκη να απασχοληθούν αυτοί σε άλλα καθήκοντα ανώτερα της ειδικότητας τους, η σχολή υποχρεούται να καταβάλλει σ΄ αυτούς αναλογικά τις αντίστοιχες αποδοχές της ειδικότητας τα καθήκοντα της οποίας εκτελούν.

4. Κάλυψη κενών θέσεων.

Σε περίπτωση ύπαρξης κενής θέσεως προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου σε κάθε σχολή, την θέση αυτή καταλαμβάνει ο αρχαιότερος μισθωτός της αντίστοιχης ειδικότητας, εφ΄ όσον καλύπτει τις τυπικές προϋποθέσεις που ορίζονται για την κατάληψη της θέσης αυτής από τον εσωτερικό Κανονισμό της Σχολής και έχει τουλάχιστον τα αυτά τυπικά και ουσιαστικά προσόντα με τους λοιπούς ενδιαφερομένους

5. Ο απασχολούμενος ως εργάτης - καθαριστής γενικών καθηκόντων που ασκεί και καθήκοντα λαντζέρη εντάσσεται στην τελευταία αυτή κατηγορία και δικαιούται τις αντίστοιχες αποδοχές και της λοιπές παροχές της κατηγορίας αυτής.

6. Αναβάθμιση μπουφετζήδων

Ένας από τους υπηρετούντες σε κάθε σχολή μισθωτούς με την ειδικότητα του Μπουφετζή αμείβεται με το βασικό μισθό του Μαγείρου Α΄ - Ζαχαροπλάστη Α΄ όπως αυτός ορίζεται στην ΣΣΕ αυτή. Επί του βασικού δε μισθού αυτού υπολογίζονται όλα τα επιδόματα που προβλέπονται από την ΣΣΕ αυτή για την ειδικότητα Μαγείρου Α΄.

Η μισθολογική αυτή προαγωγή θα γίνεται κάθε φορά από την αρμοδία Υπηρεσία της ΣΤΕ, με βάση τις διατάξεις του ισχύοντος Κανονισμού του΄ προσωπικού της, που αναφέρονται στο θέμα αυτό. Σε περίπτωση αδυναμίας εν προκειμένω εφαρμογής του Κανονισμού αυτού, τον μισθό του Μπουφετζή Α΄ θα δικαιούται ο Μπουφετζής Β΄ που κατέχει το ανώτερο πτυχίο Τουριστικών Σπουδών ή τμημάτων μετεκπαιδεύσεως της ΣΤΕ και εν ελλείψει ο Μπουφετζής Β΄ που έχει τα περισσότερα χρόνια υπηρεσία στην σχολή. Αν υπάρχουν περισσότεροι μισθωτοί του ενός με τα ίδια προσόντα, τον βασικό αυτό μισθό δικαιούται αυτός που έχει και τον περισσότερο χρόνο υπηρεσίας στην σχολή

7.Αναβάθμιση μαγείρων-ζαχ/στών.

Στους μαγείρους Β΄- ζαχαρ/στες Β΄ που συμπληρώνουν έξι (6) χρόνια στην ειδικότητα αυτή, καταβάλλεται ο βασικός μισθός του μαγείρου Α΄-ζαχαροπλάστη Α΄.

8.Αδεια γάμου.

Στους υπαγόμενους στην παρούσα μισθωτούς χορηγείται σε περίπτωση γάμου άδεια με αποδοχές πέντε (5) εργασίμων ημερών .

9. Εναλλαγή ομάδων εργασίας .

Κατά τις περιόδους εργασίας κατά τις οποίες οι μισθωτοί απασχολούνται σε δύο η περισσότερες ομάδες εργασίας (βάρδιες), αυτές πρέπει να εναλλάσσονται σε κάθε περίοδο εβδομαδιαίας εργασίας.

10. Εξασφάλιση κατωτάτων ορίων αποδοχών.

Οι αποδοχές οι οποίες καθορίζονται με την απόφαση αυτή δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση, να υπολείπονται του 26πλάσιου, του κατωτέρου ορίου αποδοχών εργατοτεχνίτη ή εργατοτεχνίτριας, που ισχύει κάθε φορά

11.Στολές εργασίας.

α. Στους εργαζομένους με την ειδικότητα αρχιμαγείρου, αρχιζαχαροπλάστη, μαγείρου Α΄ και Β΄ και ζαχαροπλάστη Α΄ και Β΄ χορηγούνται κάθε χρόνο δύο (2) στολές εργασίας , δύο ζευγάρια υποδημάτων, δύο (2) πετσέτες (τορσόνια), δύο (2) μαντήλια , μία (1) σκούφια, δύο (2) ποδιές, και ένα (1) ζευγάρι ειδικά αντιδιαβροχικά τσόκαρα, καταλλήλων όλων για την εκτελουμένη από αυτούς εργασία.

β. Στους μισθωτούς που εργάζονται με την ειδικότητα του λαντζέρη χορηγούνται δύο (2) πλαστικές ποδιές, στους δε καθαριστές - καθαρίστριες δύο (2) στολές σκούρου χρώματος

γ. Σε όλους τους μπουφετζήδες χορηγούνται δύο (2) στολές εργασίας. Όλα τα παραπάνω είδη ανήκουν στην κυριότητα του εργοδότη συντηρούνται και αντικαθίστανται από αυτόν όταν φθαρούν .

12. Τροφή

Στους υπαγόμενους στην παρούσα μισθωτούς χορηγείται καθημερινώς εφόσον εργάζονται πλήρης τροφή. Σε περίπτωση αδυναμίας ή εξ΄ άλλου λόγου μη παροχής τροφής με ευθύνη της σχολής, καταβάλλεται σε κάθε δικαιούχο το ποσόν των 750 δρχ. για κάθε ημέρα εργασίας .

Η τροφή πρέπει να είναι επαρκής και καθαρή. Χορηγείται δε δύο φορές κατά το χρόνο της εργασίας, μέσα στο 24ωρο, εφόσον η εργασία κάθε μισθωτού διαρκεί πέρα των οκτώ ωρών, άλλως μία φορά.

Ειδικότερα το εβδομαδιαίο διαιτολόγιο καθορίζεται ως εξής :

Δευτέρα. Γεύμα : Όσπρια, φρούτα εποχής.

Τρίτη. Γεύμα : Εντόσθια ή βακαλάος ή κρέας, σαλάτα εποχής, φρούτο εποχής.

Τετάρτη. Γεύμα : Λαδερό, φρούτο εποχής.

Πέμπτη. Γεύμα : Κρέας, σαλάτα εποχής, φρούτο εποχής.

Παρασκευή. Γεύμα : Λαδερό ή όσπρια, φρούτο εποχής.

Σάββατο. Γεύμα : Ψάρι σαλάτα, φρούτο εποχής.

Κυριακή. Γεύμα : Κρέας, σαλάτα φρούτο εποχής.

Όλα τα βραδινά γεύματα για τη δεύτερη ομάδα εργασίας πρέπει να είναι αντίστοιχα των μεσημβρινών . Στους μισθωτούς που απασχολούνται πέρα των οκτώ (8) ωρών και δικαιούνται κατά τα παραπάνω δεύτερο γεύμα αυτό θα αποτελείται από ζυμαρικά ή γεώμηλα ή άλλου είδους ανωτέρας αξίας από αυτά.

Πίνακα του ανωτέρου διαιτολογίου υποχρεούται η Σχολή να αναρτά σε μέρος εμφανές για την παρακολούθηση του από τους αρμοδίους.

Αρθρο 5°.
Διατήρηση αποδοχών .

Αν από την εφαρμογή του νέου μισθολογίου που διαμορφώνεται με τη ΣΣΕ αυτή το τελικό συνολικό ποσό που δικαιούται κάθε μισθωτός είναι τυχόν κατώτερο του συνολικού ποσού που ελάμβανε αυτός την 31-12-2000 για κανονική πλήρη εργασία, ο μισθωτός αυτός δικαιούται τις ανώτερες αυτές στο σύνολο τους αποδοχές που ελάμβανε την 31-12-2000. Για να εξασφαλισθεί το συνολικό αυτό ποσό , στις συνολικές αποδοχές που δημιουργούνται με το νέο μισθολόγιο προστίθεται συμπληρωματικό ποσό ίσο με τη διαφορά που δημιουργείται από την σύγκριση των δύο μισθολογίων .

`Αρθρο 6°
Κατάργηση διατάξεων.

Από την έναρξη της ισχύος της ΣΣΕ αυτής, καταργούνται όλες οι διατάξεις των μέχρι σήμερα ΣΣΕ ή ΔΑ που αφορούσαν στο προσωπικό που υπάγεται στη ΣΣΕ αυτή .

`Αρθρο 7°
Διατήρηση αυξημένων αποδοχών.

Τυχόν καταβαλλόμενες ανώτερες από αυτές που καθορίζονται με τη ΣΣΕ αυτή συνολικές αποδοχές ή ισχύοντες ευνοϊκότεροι όροι εργασίας εξακολουθούν να καταβάλλονται και να ισχύουν οι ευνοϊκότεροι όροι εργασίας και δεν καταργούνται με την παρούσα .

`Αρθρο 8°.

Οι προβλεπόμενες από την παρούσα ΣΣΕ αμοιβές, θα χορηγούνται από 1.1.2002 σε ΕΥΡΩ μετατρεπόμενες με την ισοτιμία 1 ΕΥΡΩ προς 340,75 δρχ., με στρογγυλοποίηση στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο.

`Αρθρο 9°.
Έναρξη ισχύος

Η ισχύς της ΣΣΕ αυτής αρχίζει από 1 Ιανουαρίου 2001.