Π.Κ. Σ.Σ.Ε. 59/2003 (29/07/2003)

Όροι αμοιβής και εργασίας των Βιολόγων που εργάζονται σε ιδιωτικές κλινικές και επιχειρήσεις με μορφή Α.Ε. και Ε.Π.Ε.

Π.Κ.59/ 29-7-2003
Ισχύς από 1/7/2003

Όροι αμοιβής και εργασίας των Βιολόγων που εργάζονται σε ιδιωτικές κλινικές και επιχειρήσεις με μορφή Α.Ε. και Ε.Π.Ε.

Στην Αθήνα την 23η Ιουλίου 2003, στα γραφεία του Ο.ΜΕ.Δ, με την παρουσία και του Μεσολαβητή Φάνη Αρχιμανδρίτη, οι υπογράφοντες Μαρία Μπουγά, Σμαράγδα Αδαμαντιάδου και Μανούσος Παπαδάκης, ως εκπρόσωποι της "Πανελλήνιας Ένωσης Βιολόγων" αφενός και αφετέρου οι: α. Αλέξανδρος Κοκκινάκης, ως εκπρόσωπος της "Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών" και "Ένωσης Συγχρόνων Γενικών Κλινικών" - και β. Γεώργιος Αναστασόπουλος ως εκπρόσωπος του "Συνδέσμου Ανωνύμων Εταιρειών και Ε.Π.Ε.", όλοι νόμιμα εξουσιοδοτημένοι, συμφώνησαν και υπογράφουν την παρακάτω εθνική ομοιοεπαγγελματική συλλογική σύμβαση εργασίας.

:: `Αρθρο 1ο ::
Πεδίο Ισχύος

Στις διατάξεις της παρούσας υπάγονται οι Βιολόγοι, πτυχιούχοι ανωτάτων σχολών της ημεδαπής ή ισοτίμων σχολών της αλλοδαπής, που απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας στις ιδιωτικές κλινικές και στις επιχειρήσεις με μορφή ανωνύμων εταιρειών και εταιρειών περιορισμένης ευθύνης.

:: `Αρθρο 2ο ::
Αναπροσαρμογή βασικών μηνιαίων μισθών

Τα κατώτατα όρια των βασικών μηνιαίων μισθών των Βιολόγων, που υπάγονται στην παρούσα, όπως είχαν διαμορφωθεί την 31/12/2001, με βάση την από 25 Ιουλίου 2000 Σ.Σ.Ε., αυξάνονται ως εξής:

1. Την 1.1.2002 αυξάνονται κατά ποσοστό 0,87%, με βάση τη ρήτρα διόρθωσης, σύμφωνα με το άρθρ. 2 παρ. 2 της παραπάνω από 25.7.2000 Σ.Σ.Ε.

2. Όπως διαμορφώνονται, με βάση την προηγούμενη αύξηση, αυξάνονται, από 1.1.2002, κατά ποσοστό 3%.

3. Όπως θα έχουν διαμορφωθεί την 30.6.2002 αυξάνονται, από 1.7.2002, κατά ποσοστό 2%.

4. Όπως θα έχουν διαμορφωθεί την 31.12.2002 αυξάνονται, από 1.1.2003, κατά ποσοστό 2,5% και

5. Όπως θα έχουν διαμορφωθεί την 30.6.2003 αυξάνονται, από 1.7.2003, κατά ποσοστό 2,5%.

:: `Αρθρο 3ο ::
Νοσοκομειακό επίδομα και επίδομα ανθυγιεινής εργασίας

Από 1.7.2003 χορηγούνται τα παρακάτω επιδόματα, που υπολογίζονται στους βασικούς μηνιαίους μισθούς:

α. Σε όλους τους βιολόγους, που υπάγονται στην παρούσα, νοσοκομειακό επίδομα, σε ποσοστό 20%.

β. Στους βιολόγους που απασχολούνται σε εργαστήρια ισοτόπων και σε κλινικές που διατηρούν και λειτουργούν φυματιολογικά τμήματα ή τμήματα λοιμωδών νοσημάτων, επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας σε ποσοστό 12%.

:: `Αρθρο 4ο ::
Παρακράτηση συνδικαλιστικής συνδρομής

Όλες οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να παρακρατούν, κατά την πληρωμή της μισθοδοσίας, τη συνδρομή των μελών της "Πανελλήνιας Ένωσης Βιολόγων" και να την αποδίδουν σ΄ αυτή.

Για να γίνεται η παρακράτηση της συνδικαλιστικής συνδρομής, απαιτείται έγγραφη δήλωση του Σωματείου προς την επιχείρηση. Με την ίδια δήλωση πρέπει να γνωστοποιήσει το Σωματείο το ποσό της συνδρομής, τη συχνότητα της παρακράτησης και τον τραπεζικό λογαριασμό, στον οποίο θα κατατίθενται τα παρακρατούμενα ποσά, υπέρ του Σωματείου. Η δήλωση με την οποία τα μέλη του Σωματείου θα δηλώσουν προς την επιχείρηση ότι θέλουν να γίνεται παρακράτηση της συνδρομής τους, όπως και η ανάκληση αυτής της δήλωσης μπορεί να γίνει και μέσω του Σωματείου.

:: `Αρθρο 5ο ::
Ετήσια κανονική άδεια

Η διάρκεια της σχέσης εργασίας (βασικός χρόνος), που απαιτείται για τη γένεση της αξίωσης για την χορήγηση της ετήσιας κανονικής άδειας με αποδοχές (Α.Ν.539/45, όπως ισχύει), μειώνεται από δώδεκα σε δέκα (10) μήνες συμπληρωμένους.

:: `Αρθρο 6ο ::
`Αδεια φροντίδας παιδιού

1. Οι μητέρες εργαζόμενες δικαιούνται, για χρονικό διάστημα τριάντα μηνών από την ημέρα του τοκετού, είτε να προσέρχονται αργότερα, είτα να αποχωρούν νωρίτερα κατά μία ώρα κάθε ημέρα.

Εναλλακτικά, με συμφωνία του εργοδότη, το ημερήσιο ωράριο των μητέρων μπορεί να ορίζεται μειωμένο κατά δύο ώρες ημερησίως για τους 12 μήνες και σε μία ώρα για έξι (6) επιπλέον μήνες.

2. Την άδεια απουσίας για λόγους φροντίδας του παιδιού, δικαιούται και ο πατέρας εφόσον δεν κάνει χρήση αυτής η εργαζόμενη μητέρα, προσκομίζοντας στον εργοδότη του τη σχετική βεβαίωση του εργοδότη της μητέρας του παιδιού.

3. Το δικαίωμα καθυστερημένης προσέλευσης ή πρόωρης αποχώρησης της μητέρας και εναλλακτικά του πατέρα για τη φροντίδα του παιδιού, έχουν και οι θετοί γονείς παιδιού ηλικίας ως έξι (6) ετών, υπό τους ίδιους ως άνω όρους των φυσικών γονέων και χρονική αφετηρία την υιοθεσία.

4. Την άδεια φροντίδας παιδιού δικαιούνται και οι άγαμοι γονείς.

5. Η άδεια φροντίδας του παιδιού θεωρείται και αμείβεται ως χρόνος εργασίας και δεν πρέπει να προκαλεί δυσμενέστερες συνθήκες στην απασχόληση και στις εργασιακές σχέσεις.

:: `Αρθρο 7ο ::
Μονογονεϊκές οικογένειες

Στους εργαζόμενους (-ες) που έχουν χηρέψει και στον άγαμο (η) γονέα, που έχουν την επιμέλεια του παιδιού, χορηγείται άδεια με αποδοχές έξι (6) εργασίμων ημερών το / χρόνο, πέραν αυτής που δικαιούται από άλλες διατάξεις. Γονέας με τρία (3) παιδιά ή περισσότερα, δικαιούται άδεια οκτώ (8) εργασίμων ημερών.

Η άδεια αυτή χορηγείται λόγω αυξημένων αναγκών φροντίδας των παιδιών ηλικίας μέχρι δώδεκα (12) ετών συμπληρωμένων. Χορηγείται εφάπαξ ή τμηματικά μετά από συνεννόηση με τον εργοδότη, σύμφωνα με τις ανάγκες του γονέα και δεν πρέπει να συμπίπτει χρονικά με την αρχή ή το τέλος της ετήσιας κανονικής άδειας.

:: `Αρθρο 8ο ::
`Αδεια για μεταγγίσεις αίματος και παραγώγων του ή αιμοκάθαρσης

Εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας που έχουν υπηρεσία μέχρι τεσσάρων (4) ετών στον ίδιο εργοδότη, οι οποίοι πάσχουν από νόσημα, που απαιτεί μεταγγίσεις αίματος και παραγώγων του ή αιμοκάθαρση και το οποίο έχει γνωστοποιηθεί στον εργοδότη, δικαιούνται έως είκοσι δύο (22) εργάσιμες ημέρες το χρόνο επιπλέον άδεια, με αποδοχές.

:: `Αρθρο 9ο ::
`Αδεια λόγω θανάτου συγγενούς

Στους εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας χορηγείται άδεια δύο (2) ημερών με αποδοχές, σε περίπτωση θανάτου συζύγου, τέκνων, γονέων και αδελφών.

:: `Αρθρο 10ο ::
Διατήρηση ρυθμίσεων

Κατά τα λοιπά εξακολουθούν να ισχύουν οι όροι της από 25 Ιουλίου 2000 Σ.Σ.Ε., καθώς και οι προηγούμενες συλλογικές ρυθμίσεις, κατά το μέρος που δεν τροποποιούνται με την παρούσα.

:: `Αρθρο 11ο ::
Αρχή ευνοϊκότερης ρύθμισης

Αποδοχές ανώτερες από αυτές που καθορίζονται με την παρούσα ή ευνοϊκότεροι όροι εργασίας, που προβλέπονται από νόμους, διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις, ΣΣΕ ή Δ.Α., κανονισμούς εργασίας, έθιμα κ.λ.π. δεν θίγονται και εξακολουθούν να ισχύουν.

:: `Αρθρο 12ο ::
Έναρξη ισχύος

Η ισχύς της παρούσας Σ.Σ.Ε. αρχίζει όπως παραπάνω ορίζεται.