Π.Κ. Σ.Σ.Ε. 64/2001 (02/07/2001)

Συλλογική σύμβαση εργασίας για τους όρους αμοιβής και εργασίας των καθηγητών ξένων γλωσσών που εργάζονται στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών όλης της χώρας με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας.

Ισχύς από 1/4/2001

Συλλογική σύμβαση εργασίας για τους όρους αμοιβής και εργασίας των καθηγητών ξένων γλωσσών που εργάζονται στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών όλης της χώρας με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας.

Σήμερα, την 20 Ιουνίου 2001, στα γραφεία του Ο.ΜΕ.Δ., οι παρακάτω νόμιμα εξουσιοδοτημένοι εκπρόσωποι των οργανώσεων που υπογράφουν την παρούσα, αφενός:

1. Ο κ. Ιωάννης Μιχαηλίδης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Ξένων Γλωσσών και αφετέρου

2. Η κυρία Μαρία Κουμάτου, νόμιμος εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), συμφωνούν και συναποδέχονται τα ακόλουθα :

`Αρθρο 1
Πεδίο Εφαρμογής

Στις διατάξεις της ρύθμισης αυτής υπάγονται οι καθηγητές ξένων γλωσσών, που εργάζονται στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών όλης της χώρας με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας.

`Αρθρο 2
Βασικές αποδοχές

Τα κατώτατα όρια του βασικού ωρομισθίου για κάθε ώρα απασχόλησης ή του βασικού μηνιαίου μισθού για 18ωρη εβδομαδιαία απασχόληση, αυξάνονται από 1-4-2001 κατά ποσοστό 2,25% και όπως θα έχουν διαμορφωθεί την 30-6-2001 αυξάνονται περαιτέρω από 1-7-2001 κατά ποσοστό 2,25%.

`Αρθρο 3
Επίδομα πολυετίας

1. Στους μισθωτούς που υπάγονται στην παρούσα σύμβαση χορηγείται επίδομα πολυετίας για πραγματική υπηρεσία ή προϋπηρεσία, υπολογιζόμενο επί του βασικού ωρομισθίου ή του βασικού μηνιαίου μισθού και ανερχόμενο σε ποσοστό

α. 5% για τους πρώτους είκοσι επτά (27) μήνες υπηρεσίας,

β. 5% για τους αμέσως επόμενους είκοσι επτά (27) μήνες υπηρεσίας,

γ. 5% για τα αμέσως επόμενα δυόμισι χρόνια (30 μήνες) υπηρεσίας,

δ. 5% για τα επόμενα δυόμισι χρόνια (30 μήνες) υπηρεσίας,

ε. 5% για τα επόμενα δυόμισι χρόνια (30 μήνες) υπηρεσίας,

στ. 5% για τα επόμενα δυόμισι χρόνια (30 μήνες) υπηρεσίας και

ζ. 5% για τα επόμενα τρία χρόνια (36 μήνες) υπηρεσίας.

Ως υπηρεσία υπό στοιχεία α, β, γ, δ, ε, στ και ζ υπολογίζεται η πραγματική υπηρεσία ή προϋπηρεσία σε οποιοδήποτε εργοδότη του κλάδου.

Η προϋπηρεσία αναγνωρίζεται με πιστοποιητικό εργασίας των προηγουμένων εργοδοτών και σε περίπτωση αντικειμενικής αδυναμίας από τα βιβλιάρια ενσήμων του ΙΚΑ (άρθρο 6 παρ. 3 και 4 της 11/89 απόφασης του ΔΔΔΔ Αθηνών).

Το επίδομα πολυετίας υπολογίζεται επί των νέων βασικών ωρομισθίων και μισθών, όπως διαμορφώνονται με τις αναπροσαρμογές που προβλέπονται από το άρθρο 2 της παρούσας και χορηγείται, κατά τα λοιπά, σύμφωνα με τις ειδικότερες προβλέψεις προηγουμένων συλλογικών ρυθμίσεων του κλάδου.

`Αρθρο 4
Θεσμικά θέματα

1. Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να δηλώνει την πρόσληψη των καθηγητών στην Επιθεώρηση Εργασίας εντός της προθεσμίας που ορίζει ο νόμος καταθέτοντας το σχετικό έντυπο της Επιθεώρησης Εργασίας.

2. Ο καθηγητής, εφόσον απασχοληθεί, κατόπιν συμφωνίας με τον εργοδότη, για επιτήρηση, συνάντηση με γονείς, σύσκεψη διδακτικού προσωπικού πέραν των προγραμματισμένων ωρών διδασκαλίας του, αμείβεται με το καταβαλλόμενο ωρομίσθιό του ή με το ωρομίσθιο που προκύπτει βάσει του καταβαλλόμενου μηναίου μισθού του. Η αμοιβή αυτή δεν προσαυξάνεται με την προβλεπόμενη προσαύξηση για την προετοιμασία του μαθήματος και διόρθωση γραπτών στο σπίτι.

3. Στους πιο πάνω μισθωτούς χορηγείται επιπλέον αμοιβή μίας (1) ώρας για την πέρα από την ώρα διδασκαλίας απασχόληση, για προετοιμασία του μαθήματος (διόρθωση γραπτών, κλπ) κάθε δέκα (10) ώρες διδασκαλίας.

4. Η διάρκεια της διδασκαλίας ορίζεται σε 50 λεπτά της ώρας και το διάλειμμα σε 10 λεπτά της ώρας.

5. Σε περίπτωση αργίας των φροντιστηρίων ξένων γλωσσών, λόγω εξαιρέσιμων εορτών για μία ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα, για την συμπλήρωση της 18ωρης εβδομαδιαίας εργασίας, υπολογίζονται και οι ώρες των ημερών κατά τις οποίες οι καθηγητές θα εδίδασκαν, αν δεν συνέπιπταν με ημέρες αργίας. Επίσης, σε περίπτωση αργίας λόγω εξαιρέσιμων εορτών για μία ή περισσότερες μέρες την εβδομάδα δικαιούνται να παίρνουν τις αποδοχές που αντιστοιχούν στο ωράριο που συμφωνήθηκε και οι μισθωτοί που απασχολούνται λιγότερο από 18 ώρες την εβδομάδα και αμείβονται με ωρομίσθιο, εφόσον φυσικά οι ημέρες αυτές περιλαμβάνονται στη συμφωνημένη διάρκεια της σύμβασης εργασίας. Σαν ημέρες αργίας θεωρούνται και οι ημέρες διακοπών των φροντιστηρίων ξένων γλωσσών, λόγω εορτών του Πάσχα και των Χριστουγέννων, Ν. Έτους.

6. Ο εργοδότης υποχρεούται να χορηγεί στους υπαγόμενους στην παρούσα μισθωτούς αναλυτικό μηνιαίο εκκαθαριστικό σημείωμα μισθοδοσίας, σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 18 του Ν. 1082/80.

7. Σε περίπτωση εγκυμοσύνης καθηγήτριας που απασχολείται στο ίδιο φροντιστήριο τουλάχιστον για τρίτο διδακτικό έτος, εφόσον αυτή καταστεί έγκυος κατά την διάρκεια του τελευταίου έτους απασχόλησής της, ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να την επαναπροσλάβει για το επόμενο διδακτικό έτος, εκτός εάν δεν προσληφθεί κανένας καθηγητής στο φροντιστήριο, και τουλάχιστον για τα 3/5 του ωραρίου που εδίδαξε η καθηγήτρια κατά το έτος που κατέστη έγκυος.

8. Ο/Η καθηγητής/τρια έχει υποχρέωση να βρίσκεται στο φροντιστήριο, μόνο κατά τις ώρες που καθορίζει το πρόγραμμά του/της. Τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών δεν μπορούν να λειτουργήσουν πριν από τις 8 π.μ. και μετά τις 10.30 μ.μ.

9. Προγραμματισμένες ώρες διδασκαλίας που δεν πραγματοποιούνται για λόγους που αφορούν το φροντιστήριο, αμείβονται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας.

`Αρθρο 5
Τελικές διατάξεις

1. Οι διατάξεις της από 16.5.2000 ΣΣΕ, καθώς και των προηγούμενων ΣΣΕ ή ΔΑ του επαγγέλματος, οι οποίες δεν θίγονται με την παρούσα, εξακολουθούν να ισχύουν.

2. Καταβαλλόμενες αποδοχές που είναι ανώτερες από αυτές που καθορίζει η σύμβαση αυτή δεν επιτρέπεται να μειωθούν. Όροι εργασίας σε ατομική σύμβαση που είναι ευνοϊκότεροι από αυτή τη σύμβαση για το μισθωτό, υπερισχύουν των όρων αυτής της σύμβασης και δεν μπορούν να μεταβληθούν σε βάρος του μισθωτού (άρθρο 6 της ΣΣΕ 1993).

3. Ευνοϊκότερες για τους εργαζόμενους ρυθμίσεις που προβλέπονται σε νόμους, διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις, εσωτερικούς κανονισμούς, συλλογικές ή ατομικές συμβάσεις εργασίας δεν θίγονται και εξακολουθούν να ισχύουν.

4. Η ισχύς των όρων της παρούσας αρχίζει από 1.4.2001.