Π.Κ. Σ.Σ.Ε. 67/2001 (12/07/2001)

Συλλογική σύμβαση εργασίας για τους όρους αμοιβής και εργασίας των Τεχνικών Τύπου - μελών της Ενώσεως Τεχνικών Ημερήσιου και Περιοδικού Τύπου Αθηνών, που απασχολούνται σε εφημερίδες-μέλη της Ενώσεως Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών.

Π.Κ.67/12-7-2001
Ισχύς από 1/1/2001

Συλλογική σύμβαση εργασίας για τους όρους αμοιβής και εργασίας των Τεχνικών Τύπου - μελών της Ενώσεως Τεχνικών Ημερήσιου και Περιοδικού Τύπου Αθηνών, που απασχολούνται σε εφημερίδες-μέλη της Ενώσεως Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών.

Η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών που εδρεύει στην Αθήνα (οδός Μουρούζη αριθ. 14) και εκπροσωπείται, σύμφωνα με την από 30.5.2000 απόφαση της 39ης Τακτικής Γενικής Συνελεύσεως των μελών της και την από 26.6.2001 απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, από τους κ.κ. Πάνο Καραγιάννη, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και Δημήτρη Καλοφωλιά, Ταμία του Διοικητικού Συμβουλίου και η Ένωση Τεχνικών Ημερήσιου και Περιοδικού Τύπου Αθηνών που εδρεύει επίσης στην Αθήνα (οδός Αριστείδου αριθ. 12) και εκπροσωπείται, σύμφωνα με την από 13/5/2001 απόφαση της Γενικής Συνελεύσεως των μελών της και την από 1/6/2001 απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, από τους κ.κ. Γιώργο Μυλωνά, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και Χρήστο Αμαραντίδη, Γενικό Γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου, συμφώνησαν να υπογράψουν την κατωτέρω συλλογική σύμβαση εργασίας με την οποία καθορίζονται τα εξής:

1. Στη συλλογική αυτή σύμβαση υπάγονται οι Τεχνικοί Τύπου, μέλη της Ενώσεως Τεχνικών Ημερησίου και Περιοδικού Τύπου Αθηνών που εργάζονται στις ημερήσιες πολιτικές, οικονομικές και αθλητικές εφημερίδες των Αθηνών - μέλη της ΕΙΗΕΑ αποκλειστικά με μία από τις εξής ειδικότητες:

Φωτοσυνθέτης, σελιδοποιός, χειριστής σελιδοποιητικών μηχανημάτων, χειριστής SCANNER, Μοντέρ, Χειριστής φωτογραφικών μηχανών Τυπογραφείου, Πιεστής και λινοτύπης.

2. Οι μηνιαίοι βασικοί μισθοί των Τεχνικών Τύπου μελών της δεύτερης από τις συμβαλλόμενες ΕΤΗΠΤΑ οι οποίοι εργάζονται με την ιδιότητα αυτή και με οποιαδήποτε από τις ανωτέρω ειδικότητες στις εφημερίδες-μέλη της πρώτης από τις συμβαλλόμενες ΕΙΗΕΑ καθορίζονται από 1.1.2001 ως εξής:

• Για εργαζόμενους σε πρωινές εφημερίδες ή σε εφημερίδες στις οποίες η εργασία των τεχνικών αρχίζει μετά την 6η πρωινή: 310.100

• Για εργαζόμενους στις λοιπές απογευματινές εφημερίδες: 361.700

3. Οι παραπάνω μηνιαίοι βασικοί μισθοί προσαυξάνονται με επίδομα γάμου 10% ανεξάρτητα από το εάν ο άλλος σύζυγος εργάζεται ή συνταξιοδοτείται.

4. Οι μηνιαίοι αυτοί μισθοί οφείλονται για εβδομαδιαία εργασία τριάντα οκτώ (38) ωρών και μισή ώρα διακοπή την ημέρα.

5. Σε περίπτωση υπεργασιακής ή υπερωριακής απασχόλησης εφαρμόζονται οι γενικές διατάξεις του εργατικού δικαίου.

6. Σε περίπτωση θανάτου του τεχνικού Τύπου, πριν αυτός συμπληρώσει τις προϋποθέσεις για τη λήψη πλήρους συντάξεως γήρατος, ο επιζών σύζυγος και τα ανήλικα παιδιά του δικαιούνται να λάβουν από την εφημερίδα που εργαζόταν το 40% της αποζημίωσης του Ν. 2112/1920.

7. Οι εφημερίδες που τυχόν καταβάλλουν αποδοχές ανώτερες από εκείνες που προβλέπει η σύμβαση αυτή, θα εξακολουθήσουν να τις καταβάλλουν μέχρι να καλυφθούν κατά οποιοδήποτε τρόπο.

8. Οι εφημερίδες - μέλη της ΕΙΗΕΑ θα εξακολουθήσουν να παρακρατούν την συνδικαλιστική συνδρομή των τεχνικών - μελών της ΕΤΗΠΤΑ (500 δρχ. το μήνα) και θα την αποδίδουν σ' αυτήν (την ΕΤΗΠΤΑ) εντός του επόμενου μήνα από αυτόν που αφορά η μισθοδοσία.

Σε περίπτωση εγγράφου δηλώσεως τεχνικού μέλους της ΕΤΗΠΤΑ προς την εφημερίδα που εργάζεται ότι δεν επιθυμεί να του γίνεται η ανωτέρω κράτηση, η εφημερίδα δεν θα προβαίνει σ' αυτήν αλλά θα κοινοποιεί την δήλωση με οποιοδήποτε τρόπο στην ΕΤΗΠΤΑ.

Διαφορές αποδοχών του χρονικού διαστήματος 1.1.2001 έως 30.6.2001 που τυχόν θα προκύψουν από την εφαρμογή της συμβάσεως αυτής θα εξοφληθούν σε 5 ισόποσες δόσεις η καταβολή των οποίων θα γίνει μέχρι την 30η Νοεμβρίου 2001.

9. Η παρούσα ισχύει από 1η Ιανουαρίου 2001 και η ισχύς του άρθρου 2 λήγει την 31.12.2001.