Π.Κ. Σ.Σ.Ε. 69/2001 (25/07/2001)

Συλλογική σύμβαση εργασίας για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργατοτεχνιτών-τριών Κυτιοποιίας και Χαρτοκιβωτίων όλης της χώρας.

Π.Κ.69/25-7-2001
Ισχύς από 1/1/2001

Συλλογική σύμβαση εργασίας για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργατοτεχνιτών-τριών Κυτιοποιίας και Χαρτοκιβωτίων όλης της χώρας.

Στην Αθήνα σήμερα την 16 Ιουλίου 2001 οι υπογράφοντες αφενός Ελευθέριος Αντωνακόπουλος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (Σ.Ε.Β.) και αφετέρου Δημήτριος Δρακόπουλος και Νικόλαος Κακαστής, Πρόεδρος και Γεν. Γραμματέας αντίστοιχα της Ομοσπονδίας Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, νόμιμα εξουσιοδοτημένοι

για την υπογραφή αυτής της Σ. Σ. Ε., συμφώνησαν και έκαναν αποδεκτά τα εξής:

`Αρθρο 1

Στις διατάξεις της ΣΣΕ αυτής υπάγονται οι εργατοτεχνίτες-τριες κυτιοποιίας και χαρτοκιβωτίων που εργάζονται στις βιομηχανικές επιχειρήσεις όλης της χώρας.

`Αρθρο 2

Τα βασικά ημερομίσθια των παραπάνω εργατοτεχνιτών-τριών, όπως είχαν διαμορφωθεί την 31-12-2000 με την από 27-6-2000 ΣΣΕ, αυξάνονται από 1-1-2001 κατά ποσοστό 2% και όπως αυτά θα διαμορφωθούν την 30-6-2001 αυξάνονται από 1-7-2001 περαιτέρω

κατά 2% και διαμορφώνονται στρογγυλοποιημένα όπως ο παρακάτω πίνακας:

`Αρθρο 3

Τα παραπάνω βασικά ημερομίσθια των εργαζομένων που υπάγονται στην παρούσα Σ.Σ.Ε. προσαυξάνονται με τα παρακάτω επιδόματα:

α. Από 1-1-2001 χορηγείται μία επιπλέον τριετία, έτσι ώστε το σύνολο των τριετιών που ισχύουν στον κλάδο ανέρχονται στις επτά (7), το δε ποσοστό προσαύξησης ορίζεται στο 5% για κάθε μία. Η προϋπηρεσία αποδεικνύεται με την υποβολή αντιστοίχως πιστοποιητικών των προηγουμένων εργοδοτών ή από το ασφαλιστικό βιβλιάριο.

β. Γάμου σε ποσοστό 10% για τους έγγαμους άνδρες και γυναίκες. Το επίδομα αυτό χορηγείται επίσης και στους χήρους-χήρες, διαζευγμένους-νες καθώς και στις άγαμες μητέρες εφόσον όλοι αυτοί έχουν την επιμέλεια των παιδιών.

`Αρθρο 4

Οι αποζημιώσεις των εργατοτεχνιτών σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης εργασίας καθορίζονται ως εξής:

`Αρθρο 5
`Αδεια αναπαύσεως

Από 1.1.2001 όλοι οι εργαζόμενοι που υπάγονται στην παρούσα ΣΣΕ και έχουν συμπληρώσει υπηρεσία 10 ετών στον ίδιο εργοδότη ή προϋπηρεσία 12 ετών σε οποιοδήποτε εργοδότη και με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, δικαιούνται άδεια 30 εργασίμων ημερών, αν εφαρμόζεται σύστημα εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας ή 25 εργασίμων ημερών, αν εφαρμόζεται σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας.

`Αρθρο 6
`Αδεια μητρότητας

Η συνολική διάρκεια της άδειας μητρότητας ορίζεται σε δέκα επτά (17) εβδομάδες. Οκτώ (8) εβδομάδες θα χορηγούνται υποχρεωτικά πριν από την πιθανή ημερομηνία και οι υπόλοιπες εννέα (9) μετά τον τοκετό. Σε περίπτωση που ο τοκετός πραγματοποιηθεί σε χρόνο προγενέστερο από αυτόν που είχε αρχικά πιθανολογηθεί, το υπόλοιπο της άδειας θα χορηγείται κανονικά υποχρεωτικά μετά τον τοκετό, ώστε να εξασφαλίζεται χρόνος συνολικής άδειας δέκα επτά (17) εβδομάδων. Ο χρόνος αυτής της άδειας αμείβεται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες για το θέμα αυτό διατάξεις.

`Αρθρο 7
Στολές εργασίας

Σε όλους τους εργαζόμενους στην παρούσα ΣΣΕ, χορηγούνται ετησίως στους μεν άνδρες μία στολή εργασίας (μπουφάν - παντελόνι), στις δε γυναίκες μία ρόμπα. Ειδικώς στους εργαζόμενους ως παρασκευαστές κόλλας, άνδρες, γυναίκες, χορηγούνται επιπλέον ένα ζευγάρι ελαστικών υποδημάτων κάθε χρόνο.

`Αρθρο 8
Παρακράτηση συνδικαλιστικής συνδρομής

Όλες οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να είναι υποχρεωμένες να παρακρατούν κατά την πληρωμή της Μισθοδοσίας τη συνδρομή των μελών Πρωτοβαθμίων Συνδικαλιστικών Οργανώσεων και να την αποδίδουν σ? αυτές.

Για να γίνει παρακράτηση της συνδικαλιστικής συνδρομής απαιτείται έγγραφη δήλωση των εργαζομένων προς την επιχείρηση. Το Σωματείο με δήλωσή του πρέπει να γνωστοποιήσει το ποσό της συνδρομής, την συχνότητα της παρακράτησης (π.χ. κάθε μήνα, κάθε εξάμηνο), και τον τραπεζικό λογαριασμό, στον οποίο θα κατατίθενται τα παρακρατούμενα ποσά, υπέρ δευτεροβαθμίων οργανώσεων, στις οποίες αυτό ανήκει ή και υπέρ της Γ.Σ.Ε.Ε. Η δήλωση πρέπει να επαναλαμβάνεται, όταν μεταβάλλονται αυτά τα στοιχεία.

Η δήλωση με την οποία οι εργαζόμενοι γνωστοποιούν προς την επιχείρηση ότι θέλουν να γίνει παρακράτηση της συνδικαλιστικής συνδρομής τους, όπως και η ανάκληση αυτής, μπορεί να γίνεται και μέσω του σωματείου, το οποίο εξουσιοδοτείται για την παράδοση της δήλωσης αυτής στον εργοδότη. Η γνησιότητα της υπογραφής της δήλωσης αυτής βεβαιώνεται από τον Πρόεδρο ή τον Γεν. Γραμματέα του σωματείου.

`Αρθρο 9
`Αδεια φροντίδας υιοθετημένων παιδιών

Το δικαίωμα διακοπής της εργασίας ή καθυστερημένης προσέλευσης ή πρόωρης αποχώρησης της μητέρας και εναλλακτικά του πατέρα για τη φροντίδα των παιδιών σύμφωνα με το άρθρο 9 της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε του 1993, έχουν και οι θετοί γονείς παιδιών ηλικίας έως έξι ετών.

`Αρθρο 10
`Αδεια Γάμου

Η άδεια γάμου του άρθρου 6 της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. του 1993 προσαυξάνεται σε έξι (6) εργάσιμες ημέρες για όσους εργάζονται εξαήμερο και παραμένει σε

πέντε (5) εργάσιμες ημέρες για όσους εργάζονται πενθήμερο.

Σε περίπτωση γέννησης παιδιού ο πατέρας δικαιούται δύο (2) ημέρες άδεια με αποδοχές.

`Αρθρο 11
`Αδεια για ασθένεια εξαρτωμένων μελών

Η άδεια του άρθρου 7 του Ν. 1483/84 σε περίπτωση ασθενείας εξαρτώμενων παιδιών καθορίζεται σε 12 εργάσιμες ημέρες κατ? έτος, εφόσον ο/η εργαζόμενος/η έχει τρία παιδιά και πάνω.

`Αρθρο 12
`Αδεια για συμμετοχή σε εξετάσεις

Εξακολουθεί να χορηγείται σε 30 ημέρες η άδεια, που προβλέπεται από την παρ. 1 άρθρο 2 του Ν.1346/1983 για συμμετοχή σε εξετάσεις των εργαζομένων μαθητών ή σπουδαστών ή φοιτητών εκπαιδευτικών μονάδων οποιουδήποτε τύπου και οποιασδήποτε βαθμίδας του Δημοσίου ή εποπτευομένων από το Δημόσιο με οποιοδήποτε τρόπο, οι οποίοι δεν έχουν συμπληρώσει το 28ο έτος της ηλικίας τους. Η άδεια αυτή χορηγείται σε συνεχείς ημέρες ή τμηματικά (ΣΣΕ 24-7-1998).

`Αρθρο 13
Ωράριο εργασίας ανηλίκων

Εργαζόμενοι που φοιτούν κανονικά και αποδεδειγμένα στη δευτεροβάθμια γενική τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση, σε δημόσιες ή ιδιωτικές σχολές αναγνωρισμένες από το κράτος και δεν έχουν συμπληρώσει το 18° έτος της ηλικίας τους, δεν απασχολούνται περισσότερο από 6 ώρες την ημέρα, με την ανάλογη αμοιβή (ΣΣΕ 24-5-1995).

`Αρθρο 14

Τυχόν ανώτερες καταβαλλόμενες αποδοχές ή ευνοϊκότεροι όροι αμοιβής και εργασίας δεν θίγονται με την παρούσα.

`Αρθρο 15

Οι διατάξεις των προηγουμένων ΣΣΕ ή ΔΑ του κλάδου αυτού που δεν θίγονται με την παρούσα εξακολουθούν να ισχύουν.

`Αρθρο 16

Η ισχύς της παρούσας Σ. Σ. Ε., με τις παραπάνω διακρίσεις, αρχίζει από 1-1-2001.