Π.Κ. Σ.Σ.Ε. 83/2007 (14/09/2007)

Συλλογική σύμβαση εργασίας για τους όρους αμοιβής και εργασίας των Αρχιφυλάκων, Φυλάκων, Νυκτοφυλάκων και Θυρωρών, που υπηρετούν με σχέση εργασίας Ιδιωτικού δικαίου στις Δημόσιες Υπηρεσίες και Ν.Π.Δ.Δ. όλης της Χώρας.

Π.Κ. 83/14-9-07

Συλλογική σύμβαση εργασίας για τους όρους αμοιβής και εργασίας των Αρχιφυλάκων, Φυλάκων, Νυκτοφυλάκων και Θυρωρών, που υπηρετούν με σχέση εργασίας Ιδιωτικού δικαίου στις Δημόσιες Υπηρεσίες και Ν.Π.Δ.Δ. όλης της Χώρας.

Στην Αθήνα σήμερα 12/09/2007 οι υπογεγραμμένοι

α) Αναστασία Φραδέλου, Υπάλληλος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίου, δυνάμει της αριθμ. 2/41029/0022/28-6-07 απόφασης του Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών και

β) `Αγγελος Ντόβας, Αλοϋσιος Ζαλώνης και Σαραντόπουλος Ηλίας, Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος και μέλος, αντίστοιχα του Πανελληνίου Συνδέσμου Φυλάκων Νυχτοφυλάκων και Θυρωρών «Η ΕΝΩΣΗ», νόμιμα εξουσιοδοτημένοι δυνάμει της από 12/6/2007 εξουσιοδότησης του ανωτέρω Συνδέσμου, συνομολογήσαμε και συναποδεκτήκαμε τη σύνταξη και υπογραφή της παρούσας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Σ.Σ.Ε.), η οποία έχει ως κατωτέρω:

`Αρθρο 1

Στην παρούσα Σ.Σ.Ε. υπάγονται οι Αρχιφύλακες, Φύλακες Νυχτοφύλακες και Θυρωροί, που απασχολούνται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου σε υπηρεσίες του Δημοσίου και των Ν.Π.Δ.Δ. όλης της χώρας και είναι μέλη του παραπάνω Συνδέσμου.

`Αρθρο 2

Οι μηνιαίοι βασικοί μισθοί των υπαγομένων στην παρούσα Σ.Σ.Ε. ορίζονται ως εξής:

Α) Οι Βασικοί Μισθοί των υπαγομένων στο άρθρο 1 της παρούσας οι οποίοι είναι κάτοχοι απολυτηρίου τίτλου υποχρεωτικής εκπαίδευσης, όπως αυτό ορίζεται από τις διατάξεις του άρθρου 25 του Π.Δ. 50/2001 καθορίζονται ως εξής:

Έτη υπηρεσίας Βασικός μισθός σε €
0 έως 5 494,35
6 έως 10 505,79
11 έως 16 510,99
17 έως 21 516,19
22 έως 26 532,83
27 έως 30 592,11
30 και άνω 602,51

Β) Οι Βασικοί Μισθοί των υπαγομένων στο άρθρο 1 της παρούσας οι οποίοι είναι κάτοχοι απολυτηρίου τίτλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως αυτό ορίζεται από τις διατάξεις του άρθρου 17 του Π.Δ. 50/2001 και έχει αποτελέσέι προσόν διορισμού, καθορίζονται ως εξής:

Έτη υπηρεσίας Βασικός μισθός σε €
0 έως 5 531,75
6 έως 10 542,19
11 έως 16 547,41
17 έως 21 552,63
22 έως 26 568,29
27 έως 30 625,72
30 και άνω 636,16

`Αρθρο 3

Πέραν των ανωτέρω βασικών μισθών χορηγούνται και τα εξής τακτικά επιδόματα κατά μήνα:

1) Επίδομα τριετιών, σε ποσοστό 10% για κάθε τριετία υπηρεσίας και μέχρι του συνολικού ποσοστού 60%, υπολογιζόμενο επί των βασικών μισθών του άρθρου 2 της παρούσας.

Α) Για τον προσδιορισμό του ανωτέρω επιδόματος καθώς και του βασικού μισθού, του άρθρου 2 της παρούσας, προσμετράται πλην του χρόνου υπηρεσίας των ως άνω μισθωτών και κάθε προϋπηρεσία αυτών, σε οποιονδήποτε εργοδότη, αποδεικνυόμενη με πιστοποιητικά προηγουμένων εργοδοτών ή σε περίπτωση έλλειψης αυτών, από τα ασφαλιστικά βιβλιάρια του ΙΚΑ συνοδευόμενα με έντυπη υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86. Δεν υπολογίζεται σαν χρόνος προϋπηρεσίας, ο χρόνος που έχει προσμετρηθεί για την απονομή σύνταξης από οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο.

2) Α) Επίδομα συζύγου οριζόμενο σε 35,22 €, ανεξαρτήτως εάν ο ή η σύζυγος εργάζεται ή συνταξιοδοτείται και

Β) Επίδομα τέκνων οριζόμενο σε 17,61 € για κάθε τέκνο και μέχρι τριών (3) τέκνων, εφόσον δεν εργάζονται, ηλικίας των αρένων μέχρι 18 ετών και των θηλέων ανεξαρτήτως ηλικίας εφόσον τυγχάνουν άγαμα.

Η επιδότηση των τέκνων παρατείνεται εφόσον σπουδάζουν σε Ανώτερες και Ανώτατες Σχολές της ημεδαπής ή της αλλοδαπής για τόσα έτη σπουδών όσα προβλέπονται από τον οργανισμό κάθε σχολής, ανεξαρτήτως δε ηλικίας εφόσον αυτά είναι σωματικά ή πνευματικά ανίκανα, βεβαιωμένης της ανικανότητας με επίσημη γνωμοδότηση της οικείας υγειονομικής επιτροπής.

Σε περίπτωση θανάτου του ενός των συζύγων ο επιζών σύζυγος, εφόσον είναι υπάλληλος και έχει τέκνα για τα οποία δικαιολογείται η καταβολή της προσαύξησης της οικογενειακής παροχής, εξακολουθεί να λαμβάνει στο ακέραιο την παροχή της παραγράφου δύο του άρθρου αυτού, μέχρι την συμπλήρωση των προϋποθέσεων για την διακοπή της προσαυξήσεως λόγω τέκνων.

Το ίδιο ισχύει και προκειμένου περί συζύγων που τελούν σε διάζευξη ή διάσταση, καθώς και για άγαμους γονείς.

3) Επίδομα εξομάλυνσης που ορίζεται σε 118€ μηνιαίως και για όσους έχουν πέραν των 18 ετών υπηρεσίας, σε 127€.

4) Επίδομα επικινδύνου εργασίας, που ορίζεται σε 56€ μηνιαίως.

5) Σε όσους έχουν χαρακτηριστεί από την υπηρεσία τους ως αρχιφύλακες ή επόπτες μέχρι 31.12.1997 και ελάμβαναν προσαύξηση 10% επί των προϊσχυόντων βασικών τους μισθών, σύμφωνα με τη διάταξη της παρ.4 της από 11.2.1981 ΣΣΕ, η οποία έχει καταργηθεί με την 17/11.4.2000 ΣΣΕ από 1/1/1998, χορηγείται ειδικό επίδομα 40€ κατά μήνα. Το επίδομα αυτό χορηγείται και σε όσους χαρακτηρίζονται από την υπηρεσία τους, με βάση τις οικείες οργανικές τους διατάξεις, ως Αρχιφύλακες ή Επόπτες.

6) Πριμ Παραγωγικότητας ορίζεται, για τους υπαγόμενους στην παρ. Α του άρθρου 2 της παρούσας στο ύψος των 102,71 € μηνιαίως και για τους υπαγόμενους στην παρ. Β του άρθρου 2 της παρούσας στο ύψος των 129 €.

Κριτήρια για τη χορήγηση του ανωτέρω πριμ παραγωγικότητας είναι η ποιοτική και ποσοτική απόδοση του υπαλλήλου, η μη αξιολόγησή του με δυσμενή βαθμό, καθώς και ο βαθμός του ενδιαφέροντός του, για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Σε περίπτωση που δεν πληρούνται οι τεθείσες προϋποθέσεις, γίνεται κατ΄ αρχήν περιορισμός του πριμ στο ήμισυ επί δίμηνο και εφόσον Οι λόγοι περικοπής του εξακολουθούν να υφίστανται και μετά την παρέλευση διμήνου, διακόπτεται η καταβολή του επί ένα ακόμη δίμηνο. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις αποφαίνεται το οικείο Υπηρεσιακό Συμβούλιο με αιτιολογημένη απόφαση.

Το πριμ παραγωγικότητας περικόπτεται σε κάθε περίπτωση αποχής του υπαλλήλου από τα καθήκοντά του, καθώς και σε περίπτωση θέσεως του υπαλλήλου σε αργία ή διαθεσιμότητα για οποιονδήποτε λόγο. Το πριμ παραγωγικότητας εξακολουθεί να χορηγείται και κατά το διάστημα που οι υπάλληλοι τελούν στις ακόλουθες άδειες: κανονικές, συνδικαλιστικές, ειδικές των άρθρων 58, 59 και 60 του Ν. 2683/1999, διευκόλυνσης υπαλλήλων με οικογενειακές υποχρεώσεις, μητρότητας και ανατροφής παιδιού, σε βραχυχρόνια αναρρωτική άδεια έως έξι (6) ημέρες κατ΄ έτος, καθώς και αυτής που χορηγείται από δημόσια νοσοκομεία, κέντρα υγείας του Δημοσίου, πανεπιστημιακές κλινικές, νοσηλευτικούς σχηματισμούς του Ι.ΚΑ. και ιδιωτικές κλινικές, εφόσον έχει προηγηθεί νοσηλεία σε αυτές, η οποία αποδεικνύεται με σχετικά παραστατικά στοιχεία (εισαγωγή, εξιτήριο κ.λπ.)."

Στους εργαζόμενους της παρούσας που τυχόν δικαιούνται πριμ παραγωγικότητας και από άλλες διατάξεις, πλην της ανωτέρω ρύθμισης, καταβάλλεται το ένα εκ των δύο, μετά από επιλογή του εργαζομένου με υπεύθυνη δήλωση προς την υπηρεσία του, η οποία θα υποβληθεί εντός μηνός από την υπογραφή της παρούσας ΣΣΕ. Διευκρινίζεται ότι, σε περίπτωση μη υποβολής της κατά τα ανωτέρω προβλεπόμενης δήλωσης θα καταβάλλεται το πριμ παραγωγικότητας που ορίζεται στο πρώτο εδάφιο του παρόντος άρθρου.

`Αρθρο 4

Η ειδική παροχή των 176ευρώ η οποία χορηγήθηκε με το άρθρου 4 της από 25/07/2002 ΣΣΕ (αριθμ. πράξης κατάθεσης 85/25-7-2002) και η οποία μετατράπηκε σε προσωπική διαφορά με το άρθρο 3 της από 17/8/2005 ΣΣΕ (αριθμ. πράξης κατάθεσης 91/23-8-05), συνεχίζει και καταβάλλεται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις, οι οποίες προς αποφυγήν παρερμηνειών αναφέρονται παρακάτω:

Η ανωτέρω προσωπική διαφορά συμψηφίζεται με τα ποσά του άρθρου 3 παρ.6 της παρούσας ΣΣΕ, ή άλλες οποιεσδήποτε παροχές ή αποζημιώσεις, που αθροιστικά υπερβαίνουν τα 129 ευρώ.

Η κατά τα ως άνω χορηγούμενη προσωπική διαφορά, δεν καταβάλλεται για όσο διάστημα οι υπάλληλοι τελούν σε άδεια άνευ αποδοχών και σε κάθε άλλη ειδική άδεια, πλην των θεσμοθετημένων αδειών, (κανονικές, εκπαιδευτικές, κύησης και λοχείας κ.λπ), σε διαθεσιμότητα ή αργία και σε αναρρωτική άδεια, πλην αυτής που χορηγείται από τα Δημόσια Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας του Δημοσίου, τις Πανεπιστημιακές Κλινικές, τους νοσηλευτικούς σχηματισμούς του Ι.Κ.Α. και τις Ιδιωτικές Κλινικές, εφόσον έχει προηγηθεί νοσηλεία σε αυτές, που αποδεικνύεται από σχετικά παραστατικά, (εισαγωγή, εξιτήριο κ.λπ).

Η προσωπική διαφορά δεν περικόπτεται για όσο χρονικό διάστημα οι υπάλληλοι απουσιάζουν λόγω συνδικαλιστικών υποχρεώσεων ή λόγω άσκησης καθηκόντων Προέδρων, Δημοτικών ή Κοινοτικών Συμβουλίων ή Προέδρων Επιτροπών Νομαρχιακών Συμβουλίων.

Η κατά τα ως άνω χορηγούμενη προσωπική διαφορά μειώνεται από οποιαδήποτε μελλοντική χορήγηση νέου επιδόματος, παροχής ή αποζημίωσης ή από αύξηση των πριμ παραγωγικότητας του άρθρου 3 της παρούσας. .

Μετά από την 1/1/2005 δεν καταβάλλεται σωρευτικά η ως άνω προσωπική διαφορά μαζί με οποιαδήποτε πρόσθετη μισθολογική παροχή που συμψηφίζονταν με αυτή.

Η ανωτέρω προσωπική διαφορά από 1/1/2005 καταβάλλεται και στους υπαγόμενους στο άρθρο 1 της παρούσας ΟΙ οποίοι διορίστηκαν ή μετατάχθηκαν μετά την 1/1/2005 σε υπηρεσίες του Δημοσίου και των Ν.Π.Δ.Δ. όλης της χώρα και είναι μέλη του παραπάνω Συνδέσμου.

Τέλος, η ανωτέρω προσωπική διαφορά η οποία από 1/1/2006 περικόπηκε στους εργαζόμενους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σύμφωνα με το άρθρο 4 της από18/10/06 ΣΣΕ (αριθμ. πράξης κατάθεσης 132/24-10-06), από 1/1/2007 επαναχορηγείται σε αυτούς με τους ανωτέρω όρους και προϋποθέσεις.

`Αρθρο 5

Στους υπαγόμενους στην παρούσα απόφαση μισθωτούς:

α) Χορηγείται ένα ζεύγος υποδημάτων ανά έτος και ένα αδιάβροχο ανά τριετία που ανήκουν κατά κυριότητα στον εργοδότη.

β) Χορηγείται σε περίπτωση γάμου άδεια μετ΄ αποδοχών τριών (3) εργασίμων ημερών, πέραν της κανονικής τους ετήσιας αδείας.

γ) Η καταβολή των αποδοχών τους γίνεται δεδουλευμένα την 1η και 16η κάθε μήνα και εφόσον οι ημερομηνίες αυτές συμπίπτουν με αργίες η καταβολή των αποδοχών γίνεται την προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

δ) Στις περιπτώσεις που παρέχεται στέγαση σε οικήματα, φωτισμός κλπ, αυτά δεν περικόπτονται ούτε συμψηφίζονται με τις αποδοχές.

`Αρθρο 6

Από την έναρξη ισχύος της παρούσας καταργούνται κάθε προηγούμενη ΣΣΕ ή Διαιτητική Απόφαση, καθώς επίσης και η παρ. 3 του άρθρου 4 της αριθμ. 43/99 Διαιτητικής Απόφασης.

Τυχόν καταβαλλόμενες κατά την 31-12-2006 ανώτερες αποδοχές, σε σύγκριση με τις αποδοχές της παρούσας ΣΣΕ, εξακολουθούν να διατηρούνται, για τους μισθωτούς που υπάγονται στην παρούσα, ως προσωπική διαφορά η οποία μειώνεται από οποιαδήποτε αύξηση των νέων αποδοχών.

`Αρθρο 7

Έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης ορίζεται η 1/1/2007