ΠΟΛ. 1058/2000 (16/02/2000)

Κοινοποίηση της με αριθμ. 743/99 Γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Ν.Σ.Κ.).
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝΑθήνα, 16 Φεβρουαρίου 2000
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ Αρ.Πρωτ.: 1016915/58/0015
Δ/ΝΣΗ 15η ΒΙΒΛΙΩΝ & ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΠΟΛ. 1058

ΘΕΜΑ:

Κοινοποίηση της με αριθμ. 743/99 Γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Ν.Σ.Κ.).

Σας κοινοποιούμε την 743/99 Γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ. (Δ΄ Τμήμα) η οποία έγινε αποδεκτή από τον κ .Υφυπουργό, για να λάβετε γνώση.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση αυτή έγινε δεκτό ότι: ¨Οι `Αδειες Καταλληλότητας (Εγκρίσεις) συγκεκριμένων τύπων (μοντέλων) Φορολογικών Ταμειακών Μηχανών που ανήκουν σε απορροφούμενη εταιρεία, περιλαμβάνονται στην περιουσία της εταιρείας, η οποία περιέρχεται στην απορροφώσα νέα εταιρεία¨.

Είναι αυτονόητο ότι εκ της συγχωνεύσεως, δεν θα πρέπει ν΄ αναιρούνται οι προϋποθέσεις βάσει των οποίων χορηγήθηκαν οι ως άνω άδειες (Ν. 1809/1988, κλπ.), οι οποίες σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να ανακαλούνται.

Για το λόγο αυτό, καλούνται οι ενδιαφερόμενες εταιρείες, επιχειρήσεις κατασκευής - εισαγωγής φορολογικών ταμειακών μηχανών, που εμπίπτουν στην ανωτέρω περίπτωση, όπως γνωστοποιούν το γεγονός (συγχώνευση, απορρόφηση, μετατροπή) στην Επιτροπή Ελέγχου Καταλληλότητας Φ.Τ.Μ., και υποβάλλουν έγκαιρα (σ΄αυτήν) τα σχετικά δικαιολογητικά [όπως κατάσταση Δικτύου Εξουσιοδοτημένων Τεχνικών Αντιπροσώπων, Δήλωση - Βεβαίωση του οίκου εξωτερικού (ή εσωτερικού) περί αναγνώρισης του νέου φορέα (εταιρείας) ως (νέου) αντιπροσώπου - διανομέα για τους συγκεκριμένους τύπους (μοντέλα) εγκεκριμένων ταμειακών μηχανών και συνεχούς εφοδιασμού του με ανταλλακτικά, κλπ.].

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ
ΗΛΙΑΣ ΑΡΓΥΡΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΕΙΔΙΚΟ ΝΟΜΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
Αρ.Γνωμοδοτήσεως: 743/99

Περίληψη Ερωτήματος: Εάν, άδειες καταλληλότητος φορολογικών ταμειακών μηχανών που χορηγήθηκαν σε Α.Ε., η οποία συγχωνεύθηκε περαιτέρω δι΄ απορροφήσεως υπό άλλης, περιέρχονται σαν περιουσιακό στοιχείο στην απορροφώσα νέα εταιρεία.

Α. Οι Γενικές Συνελεύσεις των εταιρειών Α.Ε. και Α.Ε. την 30/6/99 αποφάσισαν την συγχώνευσή τους διά της απορροφήσεως της δεύτερης από την πρώτη.

Η Α.Ε. είναι κάτοχος έξι (6) αδειών καταλληλότητας (εγκρίσεων) για ισάριθμα μοντέλα φορολογικών ταμειακών μηχανών.

Οι οίκοι εξωτερικού ................ και ....................... θα συνεργασθούν με την ...................... Α.Ε. όπως ακριβώς συνέβαινε μέχρι σήμερα με την ...........................Α.Ε.

Η ................................... Α.Ε. θα διατηρήσει όλο το προσωπικό και το δίκτυο αντιπροσώπων της ............................. Α.Ε. θα παραμείνουν στην ίδια διεύθυνση και θα χαρακτηρισθούν ως Υποκατάστημα της ...................................... Α.Ε.

Εν όψει των ανωτέρω η 15η Δ/νση Βιβλίων και Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών δεδομένου ότι ούτε στο Ν. 1898/1988, ούτε σε κάποια από τις Υπουργικές Αποφάσεις που εκδόθηκαν κατ΄ εξουσιοδότησιν του νόμου αυτού και ρυθμίζουν θέματα ταμειακών μηχανών προβλέπεται οτιδήποτε για το ενδεχόμενο μεταβίβασης άδειας καταλληλότητας, των μηχανών αυτών υπέβαλε το εν αρχή ερώτημα.

Επί του ερωτήματος τούτου το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (Τμήμα Δ΄) εγνωμοδότησε ως ακολούθως:

Ι. Στον Ν. 1809/1988 ¨περί καθιερώσεως ηλεκτρονικών Ταμειακών μηχανών¨ προβλέπεται:

`Αρθρο 1

¨Οι επιτηδευματίες που πωλούν αγαθά λιανικώς ή κυρίως λιανικώς ή παρέχουν υπηρεσίες στο κοινό και τηρούν βιβλία δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας του κώδικα Φορολογικών Στοιχείων (Π.Δ. 99/1977 ΦΕΚ 34), υποχρεούνται να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές ταμειακές μηχανές για την έκδοση των αποδείξεων λιανικής πώλησης αγαθών και Παροχής υπηρεσιών. Οι ιδιότητες και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των μηχανών και τα στοιχεία που πρέπει να περιέχονται στις εκδιδόμενες από αυτές αποδείξεις ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως¨.

`Αρθρο 2

¨Οι ηλεκτρονικές ταμειακές μηχανές του προηγούμενου άρθρου, για να χρησιμοποιηθούν για την έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης από επιτηδευματίες που υπόκεινται στις διατάξεις του νόμου αυτού, πρέπει να είναι εφοδιασμένες με άδεια καταλληλότητας. Την άδεια αυτή χορηγεί η επιτροπή του άρθρου 7 ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου κατασκευαστή. Για την έκδοση της άδειας καταλληλότητας η επιτροπή εκτιμά ιδίως (α) αν το δείγμα της ηλεκτρονικής ταμειακής μηχανής, το οποίο υποχρεούται να προσκομίσει ο κατασκευαστής πριν από την εξέταση της αίτησής του, ανταποκρίνεται στις ιδιότητες και τα τεχνικά χαρακτηριστικά που θα καθοριστούν με την απόφαση της παραγράφου 1 του προηγούμενου άρθρου (β) αν ο κατασκευαστής διαθέτει στην Ελλάδα άρτιο δίκτυο επισκευής και συντήρησης των ηλεκτρονικών ταμειακών μηχανών και εξασφαλίζει τα αναγκαία αποθέματα ανταλλακτικών και εξαρτημάτων στην Ελλάδα (γ) αν ο κατασκευαστής είναι φερέγγυος και (δ) αν είναι δυνατή η παρακολούθηση από την επιτροπή το στάδιο της κατασκευής ότι οι παραγόμενες ηλεκτρονικές ταμειακές μηχανές συμφωνούν με το δείγμα.

Για να είναι δυνατός ο πιο πάνω έλεγχος πρέπει τουλάχιστον το 35% του κόστους της ταμειακής μηχανής να καλύπτεται από εγχώρια προστιθέμενη αξία. Η επιτροπή δικαιούται να εξετάσει και κάθε άλλο στοιχείο που είναι απαραίτητο για τη διαμόρφωση τελικής γνώμης. Ο κατασκευαστής υποχρεούται να προσκομίσει στην επιτροπή κάθε στοιχείο που θα ζητηθεί από αυτή.

3. Αν η επιτροπή διαπιστώσει ότι οι μηχανές αυτές διαθέτουν τις ιδιότητες και τα τεχνικά χαρακτηριστικά που προβλέπονται από τις τεχνικές προδιαγραφές, χορηγεί στους ενδιαφερόμενους άδεια καταλληλότητας για περαιτέρω χρησιμοποίησή τους.

`Αρθρο 7

2. Η πιο πάνω επιτροπή μπορεί να εξουσιοδοτεί τα μέλη της ή άλλα συγκεκριμένα πρόσωπα, να ενεργούν έλεγχο για την ύπαρξη ή εφαρμογή των τεχνικών προδιαγραφών και της καταλληλότητας σε κάθε εγκεκριμένο τύπο ηλεκτρονικών ταμειακών μηχανών ή και σε κάθε μία ηλεκτρονική ταμειακή μηχανή, στην οποία πρέπει να χορηγείται σχετικό πιστοποιητικό.

Εξάλλου στον Ν. 2190/1920περί Ανωνύμων εταιρειών¨ όπως αυτός συμπληρώθηκε με το Π.Δ. 498/1987 ¨περί προσαρμογής της Ελληνικής νομοθεσίας περί Ανωνύμων εταιρειών προς το Κοινοτικό Δίκαιο¨ ορίζονται τα ακόλουθα:

`Αρθρο 68

1. Η συγχώνευση ανώνυμων εταιρειών πραγματοποιείται είτε με απορρόφηση, είτε με σύσταση νέας εταιρείας.

2. Συγχώνευση με απορρόφηση είναι πράξη με την οποία μία ή περισσότερες ανώνυμες εταιρείες (απορροφούμενες), οι οποίες λύονται χωρίς να ακολουθήσει εκκαθάριση, μεταβιβάζουν σε άλλη υφιστάμενη ανώνυμη εταιρεία (απορροφούσα) το σύνολο της περιουσίας τους (ενεργητικό και παθητικό) έναντι απόδοσης στους μετόχους τους μετοχών εκδιδομένων από την απορροφούσα εταιρεία και, ενδεχομένως καταβολής ενός χρηματικού ποσού σε μετρητά προς συμψηφισμό μετοχών τις οποίες δικαιούνται .....

`Αρθρο 75

1. Από την καταχώρηση, στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιρειών, της εγκριτικής απόφασης της συγχώνευσης, που προβλέπεται από το άρθρο 74, επέρχονται αυτοδίκαια και ταυτόχρονα χωρίς καμία άλλη διατύπωση, τόσο για τις συγχωνευόμενες εταιρείες όσο και έναντι των τρίτων, τα ακόλουθα αποτελέσματα:

α. Η απορροφούσα εταιρεία υποκαθίσταται σε όλα γενικά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της ή των απορροφούμενων εταιρειών και η μεταβίβαση αυτή αυξομειώνεται με καθολική διαδοχή.

β. Οι μέτοχοι της ή των απορροφούμενων εταιρειών γίνονται μέτοχοι της απορροφούσας εταιρείας.

γ. Η απορροφούμενη ή οι απορροφούμενες εταιρείες παύουν να υπάρχουν.

2. Οι εκκρεμείς δίκες συνεχίζονται αυτοδικαίως από την απορροφούσα εταιρεία ή κατ΄ αυτής χωρίς καμμία ειδικότερη διατύπωση από μέρους της για τη συνέχιση και χωρίς να επέρχεται, λόγω της συγχώνευσης, βίαια διακοπή της δίκης και χωρίς να απαιτείται δήλωση για την επανάληψή τους.

3. Οι προβλεπόμενες από την ισχύουσα νομοθεσία ιδιαίτερες διατυπώσεις για τη μεταβίβαση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων ισχύουν και στην περίπτωση συγχώνευσης.

`Αρθρο 76

1. Κάθε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ή των απορροφούμενων εταιρειών ευθύνεται έναντι των μετόχων των εταιρειών αυτών και των τρίτων για κάθε πταίσμα του κατά την προετοιμασία και πραγματοποίηση της συγχώνευσης.

2. Κάθε μέλος της Επιτροπής που προβλέπει το άρθρο 71 ευθύνεται έναντι των μετόχων της ή των απορροφούμενων εταιρειών και των τρίτων για κάθε πταίσμα του κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του¨.

ΙΙ. Από τις ως άνω διατάξεις προκύπτει ότι σε περίπτωση συγχωνεύσεως δύο ή περισσοτέρων εταιρειών δι΄ απορροφήσεως η περιουσία των απορροφουμένων εταιρειών, οι οποίες λύονται χωρίς μάλιστα να ακολουθήσει το στάδιο της εκκαθαρίσεως, μεταβιβάζεται σαν σύνολο (ενεργητικό και παθητικό) κατ΄ευθείαν στην απορροφούσα εταιρεία, από δε την καταχώρηση στο Δελτίο Ανωνύμων Εταιρειών της εγκριτικής αποφάσεως της Διοικήσεως, αυτοδικαίως και ταυτοχρόνως, χωρίς καμμία άλλη διατύπωση, η νέα εταιρεία υποκαθίσταται σε όλα γενικά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των εταιρειών που λύονται. Η μεταβίβαση αυτή εξομοιώνεται με καθολική διαδοχή, τόσο για τις συγχωνευόμενες εταιρείες, όσο και έναντι τρίτων (ΑΠ 12/1999).

Επομένως οι εις την απορροφούμενη εταιρεία ανήκουσες Ταμειακές μηχανές (που είναι εφοδιασμένες με άδειες καταλληλότητας), περιλαμβάνονται στην περιουσία της εταιρείας, η οποία περιέρχεται στην απορροφώσα νέα εταιρεία. Η λύση αυτή δεν έρχεται σε αντίθεση με την φύση των αδειών καταλληλότητας, οι οποίες αφορούν αποκλειστικά τις ίδιες τις Ταμειακές μηχανές και δεν έχουν σχέση με το νομικό πρόσωπο της εταιρείας, αφού όπως προκύπτει από τις διατάξεις του Ν. 1809/1988 που προπαρατέθηκαν, η αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου Καταλληλότητας Φορολογικών Ταμειακών Μηχανικών του άρθρου 7 παρ. 1 του άνω νόμου για την χορήγηση των αδειών καταλληλότητας λαμβάνει υπ΄ όψη της την ύπαρξη ιδιοτήτων, τεχνικών χαρακτηριστικών και προδιαγραφών των ταμειακών μηχανών καθώς και την αρτιότητα του δικτύου επισκευής και συντήρησης του κατασκευαστή - εισαγωγέα αυτών, την φερεγγυότητα αυτού, την ύπαρξη αποθεμάτων ανταλλακτικών στην Ελλάδα, δηλαδή στοιχεία τα οποία εξασφαλίζουν διαχρονικά την κατά το δυνατόν αρτιότερη λειτουργία των ταμειακών μηχανών και κατά συνέπεια την διαφάνεια των συναλλαγών της εταιρείας και τήρηση των διατάξεων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων από αυτή. Οίκοθεν νοείται ότι εκ της κατά τα άνω συγχωνεύσεως δεν θα πρέπει ν΄ αναιρούνται οι κατά τα άνω προϋποθέσεις για την χορήγηση των εν προκειμένω αδειών, οι οποίες σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει ν΄ ανακαλούνται.

Τούτοις παρέπεται ότι οι άδειες καταλληλλότητος ταμειακών μηχανών που χορηγήθηκαν στην απορροφούμενη εταιρεία περιέρχονται στην δι΄ απορροφήσεως προκύπτουσα νέα ανώνυμη εταιρεία.

ΙΙΙ. Συνεπώς, στο τεθέν ως άνω ερώτημα αρμόζει καταφατική απάντηση.