ΠΟΛ. 1090/2001 (04/04/2001)

Φορολογική αντιμετώπιση των δωρεών προς την Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΑθήνα, 4 Απριλίου 2001
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αρ.Πρωτ.: 1012961/10118/Β0012
ΓΕΝ.Δ/ΝΣΉ ΦΟΡΟΛΟΠΑΣ ΠΟΛ. 1090

ΘΕΜΑ:

Φορολογική αντιμετώπιση των δωρεών προς την Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.

Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Α. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. δ? της παρ. 1 του άρθρου 8, όπως ισχύει σήμερα, και του έκτου εδαφίου της υποπερ, γγ? της περ. α? της παρ. 1 του άρθρου 31 του ν. 2238/1994, από το συνολικό εισόδημα του φορολογουμένου ή τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων, αφαιρούνται, και τα χρηματικά ποσά που καταβάλλουν λόγω δωρεάς στα κοινωφελή ιδρύματα. Προκειμένου ο δωρητής να εκπέσει από το εισόδημα του δωρεές άνω του 1.000.000 δρχ, προς το ίδιο νομικό πρόσωπο, πρέπει να παρακρατήσει φόρο με συντελεστή 10% στο ποσό που υπερβαίνει το πιο πάνω όριο και να τον αποδώσει στη συνέχεια στο δημόσιο, μέχρι τη λήξη της προθεσμίας για την επίδοση της οικείας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

2. Όπως έχει γίνει δεκτό από την υπηρεσία μας με την αρ. 1014087/10094/Β0012/ΠΟΛ 1045/10-2-2000 εγκύκλιό μας. τα χρηματικά ποσά που καταβάλλουν τα φυσικά πρόσωπα ή οι επιχειρήσεις λόγω δωρεάς ή χορηγίας προς την Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες, εκπίπτονται από το εισόδημα ή τα ακαθόριστα έσοδα κατά περίπτωση με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ορίζονται από τις διατάξεις της περίπτωσης α΄ της παρ. 1 του άρθρου 8 και της υποπερίπτωσης γγ? της περίπτωσης α? της παρ. 1 του άρθρου 31 του ν. 2238/1994, για τα κοινωφελή ιδρύματα.

3. Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι, ο πιο πάνω παρακρατούμενος φόρος 10%, δεν βαρύνει την Αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες αλλά του ίδιους τους δωρητές (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) και άρα δεν φορολογείται αυτή ως δωρεοδόχος. Σημειωτέον δε ότι, ο δωρητής υποχρεούται στη παρακράτηση αυτή μόνο εφόσον επιθυμεί να-εκπέσει από το εισόδημά του ή τα ακαθάριστα έσοδά του. αντίστοιχα αν είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο, τις πιο πάνω δωρεές.

Β. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΔΩΡΕΩΝ κ.λ.π

1. Κατά την ισχύουσα νομοθεσία στη φορολογία δωρεών (άρθρ. 34 επ. Ν.Δ. 118/73 ΦΕΚ 202 Α?) κάθε μεταβίβαση περιουσίας κινητής ή ακίνητης ενσώματης ή ασώματης αιτία δωρεάς υπόκειται σε φόρο δωρεάς και υπόχρεος για την καταβολή του φόρου είναι ο δικαιούχος της κτήσης (δωρεοδόχος).

Κατ? εξαίρεση απαλλάσσεται από το φόρο η περιουσία που μεταβιβάζεται αιτία δωρεάς εφόσον δικαιούχος της κτήσης, είναι το Δημόσιο, οι Δήμοι, οι Κοινότητες, οι Ιεροί Ναοί, οι Ιερές Μονές, το Ιερό κοινό του Παναγίου Τάφου, η Ιερά Μονή του Όρους Σινά και τα ν.π.δ.δ. αλλά και τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που νόμιμα έχουν συσταθεί ή πρόκειται να συσταθούν στην Ελλάδα, εφόσον αποδεδειγμένα αυτά επιδιώκουν σκοπούς εθνωφελείς ή σε ευρύτερο κύκλο φιλανθρωπικούς ή εκπαιδευτικούς ή γενικώς κοινωφελείς κατά την έννοια του άρθρ. 1 του α.ν. 2039/39.

Η Ύπατη Αρμοστεία ως κλάδος των Ηνωμένων Εθνών είναι οργάνωση ανθρωπιστική και αυστηρά απολιτική με αποκλειστική αποστολή την εξασφάλιση «διεθνούς προστασίας» και την αναζήτηση λύσεων για τα προβλήματα γενικώς των προσφύγων, Τα Ηνωμένα Έθνη είναι υποκείμενο του Διεθνούς Δικαίου γιατί έχουν σαν Οργανισμός δικαιώματα και υποχρεώσεις που απορρέουν από τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Οι σκοποί του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών οι οποίοι διατυπώνονται στα άρθρα 1 και 2 του χάρτη είναι η διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας. Μέσα που χρησιμοποιούνται για την επίτευξη των σκοπών αυτών είναι η λήψη τελέσφορων συλλογικών μέτρων για την πρόληψη και αποτροπή των απειλών κατά της ειρήνης κ.λ.π.. η ανάπτυξη μεταξύ των Εθνών φιλικών σχέσεων που βασίζονται στο σεβασμό της αρχής της ισότητας των δικαιωμάτων και της αυτοδιάθεσης των λαών κ.λ.π., η διεθνής συνεργασία για την επίλυση διεθνών προβλημάτων οικονομικής, κοινωνικής, εκπολιτιστικής και ανθρωπιστικής φύσης και η προαγωγή και ενθάρρυνση του σεβασμού προς τα δικαιώματα του ανθρώπου και τις θεμελιώδεις ελευθερίες του.

Με βάση τα οριζόμενα στα άρθρα 104 και 105 του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών ο οργανισμός αυτός απολαμβάνει, στο έδαφος του κάθε μέλους του, της νομικής ικανότητας που του είναι αναγκαία για να εξασκήσει τις λειτουργίες του και όλων των προνομίων που είναι αναγκαία για να επιτύχει τους σκοπούς του. Εξάλλου, με τις διατάξεις της σύμβασης «περί των προνομίων και ασυλιών των Η.Ε.» που κυρώθηκε από τη χώρα μας με το ν. 412/1947 (ΦΕΚ 205Α΄ ), ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει την ιδιότητα του νομικού προσώπου (άρθρο πρώτο), και τα εισοδήματα του απαλλάσσονται από κάθε άμεσο φόρο (`Αρθρο 2 τμήμα 7α).

Από το Μάρτιο του 1952 λειτουργεί στη χώρα μας αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες. Σκοπός της είναι η παροχή προστασίας και βοήθειας, υλικής και οικονομικής, στους πρόσφυγες για την αντιμετώπιση των βασικών αναγκών τους, μέχρι να επαναπατρισθούν στη χώρα προέλευσης ή μετεγκατασταθούν σε άλλη χώρα ή ενσωματωθούν στη χώρα - άσυλο ή αναγνωρισθούν ως πρόσφυγες.

3. Απ? όσα αναφέρθηκαν είναι προφανές ότι η Ύπατη Αρμοστεία επιδιώκουσα τους κατά τα άνω σκοπούς εντάσσεται στα ως άνω απαλλασσόμενα νομικά πρόσωπα και κάθε προς αυτή δωρεά δεν υπόκειται σε φόρο.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΠΟΣΤ. ΦΩΤΙΑΔΗΣ