ΠΟΛ. 1098/2000 (11/03/2000)

Διαδικασία απαλλαγής επιτηδευματιών από τον αρμόδιο Προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. από την τήρηση βιβλίων πρώτης ή δεύτερης κατηγορίας ή τήρησης βιβλίων πρώτης κατηγορίας αντί δεύτερης κατηγορίας.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝΑθήνα, 11 Μαρτίου 2000
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ Αρ.Πρωτ.: 1027297/225/0015
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ 15η ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΠΟΛ. 1098

ΘΕΜΑ:

Διαδικασία απαλλαγής επιτηδευματιών από τον αρμόδιο Προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. από την τήρηση βιβλίων πρώτης ή δεύτερης κατηγορίας ή τήρησης βιβλίων πρώτης κατηγορίας αντί δεύτερης κατηγορίας.

Έπειτα από γραπτά και προφορικά ερωτήματα, σχετικά με το παραπάνω θέμα, σας πληροφορούμε τα εξής:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. α΄ της παρ. 2, του άρθρου 36 του Κ.Β.Σ. (Π.Δ. 186/92) "2. Ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. της έδρας του επιτηδευματία μπορεί με απόφασή του:

α. να απαλλάσσει από την έναρξη της διαχειριστικής του περιόδου τον υπόχρεο, μετά από σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου Επιθεωρητή, από την τήρηση βιβλίων πρώτης ή δεύτερης κατηγορίας και την έκδοση των αποδείξεων του άρθρου 13 του Κώδικα αυτού, καθώς και να επιτρέπει σε αυτόν την τήρηση βιβλίων πρώτης κατηγορίας αντί δεύτερης κατηγορίας, εφόσον αντιμετωπίζει σοβαρές δυσχέρειες για την τήρηση βιβλίων και την έκδοση των αποδείξεων λιανικής πώλησης αγαθών"

2. Έτσι, από την έναρξη της διαχειριστικής περιόδου του επιτηδευματία ή κατά την έναρξη των εργασιών του μπορεί, με απόφασή του, ο προϊστάμενος Δ.Ο.Υ. της έδρας του επιτηδευματία να τον απαλλάσσει από την τήρηση βιβλίων πρώτης ή δεύτερης κατηγορίας, μετά από σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου επιθεωρητή ή να επιτρέπει σε αυτόν την τήρηση βιβλίων πρώτης αντί δεύτερης κατηγορίας, χωρίς, στην τελευταία περίπτωση να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου επιθεωρητή.

3. Κάθε αντίθετη θέση, αναφορικά με την εφαρμογή της διάταξης αυτής, παύει να ισχύει με την έκδοση της παρούσας.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΧΑΡΗΣ ΑΛΑΜΑΝΟΣ