ΠΟΛ. 1111/2000 (22/03/2000)

Τρόπος υπολογισμού των τελών χαρτοσήμου κερδών των επιχειρήσεων εκμετάλλευσης ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων, διαμερισμάτων και κάμπινγκ.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝΑθήνα, 22 Μαρτίου 2000
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ Αρ.Πρωτ.: 1028903/365/Δ.Τ. & Ε.Φ.
Δ/ΝΣΗ ΤΕΛΩΝ & ΕΙΔ. ΦΟΡΟΛΟΓΙΩΝ ΠΟΛ. 1111

ΘΕΜΑ:

Τρόπος υπολογισμού των τελών χαρτοσήμου κερδών των επιχειρήσεων εκμετάλλευσης ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων, διαμερισμάτων και κάμπινγκ.

Με τις διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 33 του Ν. 2238/94, όπως το άρθρο αυτό τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 6 του Ν. 2753/99, επιβάλλονται για επιχειρήσεις που δεν τηρούν βιβλία ή τηρούν βιβλία δεύτερης κατηγορίας του Κ.Β.Σ. που εκμεταλλεύονται ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια, διαμερίσματα και κάμπινγκ, ποσά ετησίου φόρου εισοδήματος κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις αυτές.

Από τις ανωτέρω διατάξεις, δεν προσδιορίζονται κατ΄ ειδικό τρόπο τα καθαρά κέρδη των προαναφερομένων επιχειρήσεων.

Για το λόγο αυτό διευκρινίζεται ότι, για τον υπολογισμό του τέλους χαρτοσήμου στα κέρδη των προαναφερομένων επιχειρήσεων, που επιβάλλεται, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 5γ του άρθρου 15 του κώδικα τελών χαρτοσήμου, θα λαμβάνονται υπόψη τα καθαρά κέρδη που προκύπτουν από τα βιβλία και στοιχεία αυτών.

Εννοείται ότι, στη περίπτωση που, σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις, δεν τηρούνται βιβλία, δεν έχει εφαρμογή η προαναφερόμενη διάταξη της παραγράφου 5γ του άρθρου 15 του κώδικα τελών χαρτοσήμου αφού, όπως προαναφέρθηκε στη περίπτωση αυτή δεν προσδιορίζονται καθαρά κέρδη ούτε με βάση τα βιβλία ούτε και κατ΄ ειδικό τρόπο και επομένως ελλείπει το αντικείμενο επιβολής του τέλους χαρτοσήμου.

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ
ΔΗΜ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ