ΠΟΛ. 1148/2000 (26/04/2000)

Αποτελέσματα φορολογικών ελέγχων για την περιστολή της φοροδιαφυγής.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝΑθήνα, 26 Απριλίου 2000
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ Αρ.Πρωτ.: 1041052/6692/ΔΕ-Β
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΟΛ. 1148

ΘΕΜΑ:

Αποτελέσματα φορολογικών ελέγχων για την περιστολή της φοροδιαφυγής.

Σχετικά με το παραπάνω θέμα σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 του Ν. 2362/1995, μεταξύ άλλων, ορίζεται ότι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου κάθε έτους συντάσσεται έκθεση από τους Γενικούς Δ/ντές Φορολογίας, Φορολογικών Ελέγχων και Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, με τις κατά περίπτωση δραστηριότητες αυτών.

Η έκθεση αυτή περιλαμβάνει το σχετικό νομοθετικό έργο, επιπλέον δε στατιστικά στοιχεία σχετικά με την επιβολή προστίμων επί παραβάσεων φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας καθώς και πίνακες παραβατών.

Οι παραπάνω αναλυτικές εκθέσεις και πίνακες συνοδεύουν τον προϋπολογισμό κάθε έτους κατά την εισαγωγή του στη Βουλή για ψήφιση.

2. Ακόμα με την 1027307/641/ΓΔ/10.2.1998 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών όπως συμπληρώθηκε και τροποποιήθηκε, με την 1064648/8414/ΔΕ-Β΄/25.6.99 ομοία που εκδόθηκαν κατ΄ εξουσιοδότηση του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου 4 του άρθρου 10 του ανωτέρω νόμου, καθορίζονται οι λεπτομέρειες για την σύνταξη των πιο πάνω εκθέσεων των Γενικών Δ/ντών Φορολογίας, Φορολογικών Ελέγχων και Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, που συνυποβάλλονται με τον Κρατικό Προϋπολογισμό στη Βουλή των Ελλήνων καθώς και του είδους των πινάκων παραβατών.

3. Μέσα στα πλαίσια υλοποίησης των παραπάνω η Διεύθυνση Ελέγχου συγκεντρώνει και επεξεργάζεται τα διάφορα στοιχεία από τις Δ.Ο.Υ. που αφορούν:

α. Στοιχεία επιχειρήσεων που διέπραξαν φορολογικές παραβάσεις και φοροδιαφυγή μεγάλης έκτασης που διαπιστώθηκαν από φορολογικούς ελέγχους.

β. Στοιχεία επιχειρήσεων που διέπραξαν φορολογικές παραβάσεις σχετικές με έκδοση και λήψη εικονικών πλαστών φορολογικών στοιχείων.

γ. Στοιχεία επιχειρήσεων των οποίων ανεστάλη η λειτουργία τους και επιχειρήσεις κατά των οποίων ελήφθησαν μέτρα διασφάλισης των συμφερόντων του Δημοσίου, προκειμένου να συνταχθούν οι απαραίτητοι πίνακες που θα συνοδεύσουν τον ετήσιο προϋπολογισμό του έτους 2001 καθώς και να ληφθούν τα απαραίτητα διοικητικά και νομοθετικά μέτρα.

4. Κατόπιν των ανωτέρω παρακαλούμε όπως μέχρι 30/6/2000 υποβληθούν στην Διεύθυνση Ελέγχου, Τμήμα Β΄ πίνακες επιχειρήσεων δικής σας αρμοδιότητας -είτε υπάρχουν σχετικές περιπτώσεις, είτε όχι:

α. που διέπραξαν φορολογικές παραβάσεις και φοροδιαφυγή μεγάλης έκτασης που διαπιστώθηκαν μετά από τακτικούς φορολογικούς ελέγχους με αποτέλεσμα την απόρριψη των βιβλίων και στοιχείων των ή από προσωρινούς ελέγχους και όχι από λογιστικές διαφορές ως συνημμένο υπόδειγμα Α και οι καταλογιστικές πράξεις εκδόθηκαν από 1/1 έως 31/12/99.

β. που διέπραξαν φορολογικές παραβάσεις σχετικές με την έκδοση και λήψη εικονικών και την έκδοση πλαστών φορολογικών στοιχείων των οποίων οι καταλογιστικές πράξεις εκδόθηκαν από 1/1-31/12/1999 ως συνημμένο υπόδειγμα Β.

Ειδικότερα στο Υπόδειγμα Α θα περιλαμβάνονται επιχειρήσεις για τις οποίες τα ποσά φόρων, τελών, προσθέτων φόρων και προστίμων που καταλογίστηκαν με τακτικό ή προσωρινό φορολογικό έλεγχο, κατέστησαν οριστικά λόγω μη άσκησης προσφυγής και εφόσον αυτά τα ποσά αθροιστικά λαμβανόμενα υπερβαίνουν τα 50.000.000 δρχ., καθώς και επιχειρήσεις οι οποίες άσκησαν προσφυγή ενώπιον του διοικητικού Πρωτοδικείου κατά των καταλογιστικών πράξεων με τις οποίες τα καταλογισθέντα ποσά φόρων, τελών, φορολογικό έλεγχο του οποίου τα αποτελέσματα προσδιορίστηκαν μετά από απόρριψη των βιβλίων και στοιχείων και το σύνολο των ποσών αυτών υπερβαίνει αθροιστικά τα 100.000.000 δρχ.

Στο υπόδειγμα Β θα περιλαμβάνονται επιχειρήσεις των οποίων τα ποσά που καταλογίστηκαν είναι πάνω από 1.000.000 δρχ.

Ακόμα σημειώνεται ότι οι στήλες 6-7-8 του υποδείγματος Α θα συμπληρώνονται συνολικά (αθροιστικά) ανά Φορολογία Εισοδήματος, ΦΠΑ, ΚΒΣ, Λοιπές φορολογίες (συμπεριλαμβανομένων δηλαδή των προστίμων, προσαυξήσεων κλπ. στη Βασική Φορολογία), ανά χρήση.

Οι ενδείξεις προσφυγή, οριστικό, συμβιβασμός της στήλης 9 του υποδείγματος Α ή της στήλης 7 του υποδείγματος Β θα γράφονται κατά περίπτωση δίπλα από τα αντίστοιχα ποσά που καταλογίστηκαν ή βεβαιώθηκαν.

Για την ορθή συμπλήρωση των ανωτέρω υποδειγμάτων διευκρινίζεται ότι δεν πρέπει να υπάρχει για κανένα λόγο η ίδια επιχείρηση και στους δύο πίνακες Α και Β, ούτε και στην περίπτωση όπου μεταξύ άλλων μετά από προσωρινό ή τακτικό έλεγχο βρεθούν πλαστά ή εικονικά φορολογικά στοιχεία.

Στην περίπτωση, μόνο, όπου μετά από τακτικό ή προσωρινό έλεγχο προκύψει ο ελεγχόμενος να έχει εκδώσει πλαστά ή εικονικά φορολογικά στοιχεία και έχει καταλογιστεί μόνο φορολογία ΚΒΣ, τότε αυτός θα συμπεριληφθεί στον πίνακα Β.

Εννοείται ότι εάν υπάρχει έστω και άλλη μια φορολογία εκτός ΚΒΣ θα συμπεριλαμβάνεται μόνο στον πίνακα Α.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ορθή και ολοκληρωμένη συμπλήρωση κατά στήλη των δύο πινάκων και επισημαίνονται ότι όλα τα ποσά πρέπει να αναγράφονται σε δραχμές.

5. Τέλος από εκδόσεως της παρούσας παύει να ισχύει η 1026432/6175/ ΠΟΛ. 1094/ΔΕ-Β/8.4.99 διαταγής μας με εξαίρεση την παράγραφο 5 αυτής.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
Α. ΦΩΤΙΑΔΗΣ