ΠΟΛ. 1189/2002 (03/07/2002)

Παραλαβή δηλώσεων νομικών προσώπων σε ευρώ.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΑθήνα, 3 Ιουλίου 2002
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αρ.Πρωτ.: 1056471/10448/Β0012
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΛ. 1189
Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛ. ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ (Δ12)  
ΤΜΗΜΑΤΑ: Α΄ - Β΄  

ΘΕΜΑ:

Παραλαβή δηλώσεων νομικών προσώπων σε ευρώ.

Με αφορμή την υποβολή ερωτημάτων για το πιο πάνω θέμα, σας πληροφορούμε τα ακόλουθα:

1. Η καταχώρηση στο σύστημα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, των υπόχρεων που δεν είναι φυσικά πρόσωπα, όλων των κατηγοριών και όλων των περασμένων οικονομικών ετών, θα γίνεται μόνο σε Ευρώ.

2. Σημειώνεται ότι οι οδηγίες που έχουν δοθεί από τη Γ.Γ.Π.Σ., αναφέρονται στην καταχώρηση των δηλώσεων των νομικών προσώπων στο σύστημα TAXIS και όχι στον τρόπο υποβολής και παραλαβής των δηλώσεων αυτών.

3. Από τα ανωτέρω συνάγεται, ότι η παραλαβή των εκπροθέσμων αρχικών και συμπληρωματικών - τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των νομικών προσώπων της παραγράφου 4 του άρθρου 2 (ΟΕ, ΕΕ, κοινωνίες αστικού δικαίου που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα κλπ.), και του άρθρου 101 του Ν. 2238/1994 (ημεδαπές Α.Ε., ΕΠΕ, συνεταιρισμοί κλπ.), που θα υποβάλλονται από τις 17 Ιουνίου 2002 και μετά, θα γίνεται ως ακολούθως: α) αν την υπόλογη χρήση τα βιβλία είχαν τηρηθεί σε δραχμές, οι δηλώσεις θα παραλαμβάνονται συμπληρωμένες σε δραχμές και β) αντίθετα, αν την υπόλογη χρήση τα βιβλία είχαν τηρηθεί σε ευρώ, οι δηλώσεις αυτές θα παραλαμβάνονται συμπληρωμένες σε ευρώ.

4. Είναι αυτονόητο, ότι στην περίπτωση που οι δηλώσεις υποβάλλονται συμπληρωμένες σε δραχμές, οι πίνακες που αναφέρονται στην εκκαθάριση φόρων, τελών κλπ. συμπληρώνονται και στα δύο νομίσματα (δραχμές και ευρώ), ενώ αυτοί που αναφέρονται στη βεβαίωση, καταβολή εκπτώσεις κλπ. συμπληρώνονται μόνο σε ευρώ.

5. Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι οι δηλώσεις που υποβάλλονται σε δραχμές θα παραλαμβάνονται από τις Δ.Ο.Υ. σε δραχμές και στη συνέχεια, είτε θα εκκαθαρίζονται χειρόγραφα, δηλαδή εκτός συστήματος TAXIS, είτε θα καταχωρούνται στο σύστημα αυτό σε ευρώ, αφού προηγουμένως ο χρήστης μετατρέψει, εκτός του σώματος της δήλωσης, τα δραχμικά πεδία σε ευρώ με τη σταθερή ισοτιμία (1 ευρώ = 340,750 δραχμές).