ΠΟΛ. 1209/2002 (06/08/2002)

Κοινοποίηση των διατάξεων του Ν. 3037/2002 «Απαγόρευση παιγνίων.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 6 Αυγούστου 2002
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αρ.Πρωτ.: 1064951/1200ΓΓ.&Ε.Φ.
ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΛ.1209
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ:  
1) ΤΕΛΩΝ & ΕΙΔ. ΦΟΡΟ/ΓΙΩΝ  
2) ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΔΗΜ. ΕΣΟΔΩΝ (Δ 16)  

ΘΕΜΑ:

Κοινοποίηση των διατάξεων του Ν. 3037/2002 «Απαγόρευση παιγνίων.

Κοινοποιούμε κατωτέρω τις διατάξεις του Ν. 3037/2002 «Απαγόρευση παιγνίων» που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Α 174/30-7-02) και παρέχομε οδηγίες για την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή τους.

Α. ΓΕΝΙΚΑ

Με τις διατάξεις του νόμου αυτού:

α) Δίνεται η έννοια των όρων μηχανικά, ηλεκτρικά, ηλεκτρομηχανικά, ηλεκτρονικά διεξαγόμενα παίγνια και ψυχαγωγικά τεχνικά παίγνια.

β) Προβλέπεται απαγόρευση της διεξαγωγής ή εγκατάστασης ηλεκτρικών, ηλεκτρομηχανικών και ηλεκτρονικών παιγνίων ανεξάρτητα από τον τρόπο διενέργειας αυτών.

γ) Στα μηχανικά διεξαγόμενα παίγνια ορίζεται ότι επιτρέπεται μόνο η διενέργεια ψυχαγωγικών τεχνικών παιγνίων.

δ) Ορίζεται ότι δεν εμπίπτει στην απαγόρευση η εγκατάσταση και λειτουργία ηλεκτρονικών υπολογιστών σε καταστήματα που λειτουργούν ως επιχειρήσεις προσφοράς υπηρεσιών διαδικτύου. Στους υπολογιστές όμως αυτούς απαγορεύεται η διενέργεια παιγνίου ανεξάρτητα από τον τρόπο διενέργειας του. Εξάλλου, προβλέπεται υποχρέωση εφοδιασμού των επιχειρήσεων αυτών με ειδική άδεια.

ε) Ορίζονται σε νέα βάση οι προβλεπόμενες κυρώσεις (ποινικές και διοικητικές).

στ) Ορίζονται οι αρμόδιες για τον έλεγχο υπηρεσίες.

ζ) Παρέχεται εξουσιοδότηση στους Υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Δημόσιας Τάξης και Εμπορικής Ναυτιλίας να καθορίζουν με απόφαση τους τους όρους, τις προϋποθέσεις, τη διαδικασία και τα δικαιολογητικά για τη χορήγηση αδειών λειτουργίας επιχειρήσεων προσφοράς υπηρεσιών διαδικτύου. Επίσης, με όμοια απόφαση τους να καθορίζουν το όργανο που επιβάλει την αφαίρεση της άδειας λειτουργίας της επιχείρησης, τον τρόπο και τη διαδικασία αφαίρεσης αυτής και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου αυτού.

η) Μειώνεται από 1-1-2003 το τέλος διενέργειας ψυχαγωγικών τεχνικών παιγνίων που επιβάλλεται στα ειδικά διασκευασμένα τραπέζια. Παράλληλα καταργείται το ειδικό σήμα τέλους διενέργειας ψυχαγωγικών τεχνικών παιγνίων και

θ) Καταργείται η Γνωμοδοτική Επιτροπή Παιγνίων καθώς και οι τριμελείς επιτροπές παιγνίων.

Β. ΕΙΔΙΚΑ.

Ειδικότερα, για τις κοινοποιούμενες διατάξεις διευκρινίζονται τα εξής:

`Αρθρο 1

Με τις διατάξεις του άρθρου 1 του κοινοποιούμενου νόμου δίνεται η έννοια των όρων μηχανικά, ηλεκτρικά, ηλεκτρομηχανικά, ηλεκτρονικά διεξαγόμενα παίγνια και ψυχαγωγικά τεχνικά παίγνια, προκειμένου να μη δημιουργούνται αμφισβητήσεις κατά την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων.

`Αρθρο 2

Με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 2 του κοινοποιούμενου νόμου απαγορεύεται η διεξαγωγή ή εγκατάσταση οποιουδήποτε παιγνίου, στα ηλεκτρικά, ηλεκτρομηχανικά ή ηλεκτρονικά μέσα, περιλαμβανομένων και των υπολογιστών, σε δημόσια γενικά κέντρα όπως ξενοδοχεία, καφενεία, αίθουσες αναγνωρισμένων σωματείων κάθε φύσης και σε κάθε άλλο δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο. Η απαγόρευση αφορά κάθε παίγνιο που διεξάγεται ή εγκαθίσταται στα ανωτέρω μέσα, ανεξάρτητα από την ονομασία του ή τον τρόπο λειτουργίας του (ψυχαγωγικό τεχνικό ή τυχερό). Επομένως, απαγορεύεται η λειτουργία ή εγκατάσταση και των παιγνίων που είχαν χαρακτηρισθεί ως ψυχαγωγικά τεχνικά.

Με τις διατάξεις της παρ. 2 προβλέπεται η δυνατότητα διενέργειας ψυχαγωγικών τεχνικών παιγνίων, όπως ορίζονται στην παρ. ε του άρθρου 1, στα μηχανικά διεξαγόμενα παίγνια. Ορίζεται, όμως, ρητά ότι στα παίγνια .αυτά δεν επιτρέπεται να συνομολογηθεί στοίχημα μεταξύ οποιωνδήποτε προσώπων ή να αποδοθεί οποιασδήποτε μορφής οικονομικό όφελος στον παίκτη. Η συνομολόγηση στοιχήματος ή η απόδοση οικονομικού οφέλους στον παίκτη επιφέρει τις συνέπειες των άρθρων 4 και 5.

`Αρθρο 3

Με τις διατάξεις του άρθρου 3 του κοινοποιούμενου νόμου αντιμετωπίζεται το θέμα της λειτουργίας επιχειρήσεων προσφοράς υπηρεσιών διαδικτύου.

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι δεν εμπίπτει στην απαγόρευση που ορίζεται στο προηγούμενο άρθρο η εγκατάσταση και λειτουργία ηλεκτρονικών υπολογιστών σε καταστήματα που λειτουργούν ως επιχειρήσεις προσφοράς υπηρεσιών διαδικτύου. Ορίζεται, όμως, ρητά ότι δεν επιτρέπεται η διενέργεια παιγνίων με τους υπολογιστές που εγκαθίστανται στις επιχειρήσεις αυτές, ανεξάρτητα από τον τρόπο λειτουργίας του παιγνίου, τόσο δηλαδή εάν λειτουργεί ως τυχερό, όσο και ως ψυχαγωγικό τεχνικό.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του ίδιου άρθρου προβλέπεται ότι για τη λειτουργία επιχείρησης προσφοράς υπηρεσιών διαδικτύου, απαιτείται ειδική άδεια του δήμου ή της κοινότητας στην περιφέρεια του οποίου βρίσκεται το κατάστημα και αν λειτουργεί σε πλοίο της Λιμενικής Αρχής-του αφετηρίου λιμένα. Εξάλλου, κατά την πρώτη εφαρμογή του μέτρου, η επιχείρηση πρέπει να εφοδιαστεί με την άδεια αυτή εντός τριών μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού. Οι όροι, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία και τα δικαιολογητικά για τη χορήγηση αδειών λειτουργίας επιχειρήσεων προσφοράς υπηρεσιών διαδικτύου θα καθοριστούν με απόφαση, όπως ορίζεται στο άρθρο 7 (περί του οποίου κατωτέρω).

`Αρθρο 4

Με τις διατάξεις του άρθρου 4 του κοινοποιούμενου νόμου ορίζονται οι ποινές, οι οποίες θα επιβάλλονται σ΄ αυτούς που εκμεταλλεύονται ή διευθύνουν κέντρα στα οποία διενεργούνται ή εγκαθίστανται απαγορευμένα παίγνια. Διευκρινίζεται ότι οι ποινές αυτές θα επιβάλλονται σε όλες τις περιπτώσεις διενέργειας ή εγκατάστασης απαγορευμένων κατά τα ανωτέρω παιγνίων. Επομένως θα επιβάλλονται τόσο στην περίπτωση που η διενέργεια ή εγκατάσταση αφορά ηλεκτρικό, ηλεκτρομηχανικό ή ηλεκτρονικό παίγνιο, ανεξάρτητα από τον τρόπο λειτουργίας του (ψυχαγωγικό τεχνικό ή τυχερό) όσο και στην περίπτωση διενέργειας ή εγκατάστασης τυχερού μηχανικού παιγνίου ή συνομολόγησης στοιχήματος ή απόδοσης οικονομικού οφέλους στον παίκτη.

Οι ίδιες ποινές θα επιβάλλονται και στην περίπτωση διενέργειας οποιουδήποτε παιγνίου σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

`Αρθρο 5

Με τις διατάξεις του άρθρου 5 του κοινοποιούμενου νόμου ορίζονται οι διοικητικές κυρώσεις στην περίπτωση που διαπιστωθεί η διεξαγωγή ή εγκατάσταση απαγορευμένου, κατά τις διατάξεις των προηγούμενων άρθρων, παιγνίου. Ειδικότερα :

Πέρα από την επιβολή των προβλεπόμενων ποινικών κυρώσεων, αν διαπιστωθεί η διεξαγωγή ή εγκατάσταση απαγορευμένου παιγνίου, επιβάλλεται πρόστιμο δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ για κάθε μηχάνημα παιγνίου και οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας της επιχείρησης.

Το πρόστιμο επιβάλλεται με απόφαση του προϊσταμένου της αρμόδιας αρχής, της παρ. 1 του άρθρου 6, που διαπιστώνει την παράβαση. Στην απόφαση αυτή γίνεται περιγραφή της παράβασης, αναγράφεται το πρόστιμο που επιβάλλεται, καθώς και η διάταξη που εφαρμόζεται. Μαζί με την απόφαση κοινοποιείται στον παραβάτη αντίγραφο της σχετικής έκθεσης ελέγχου.

Το όργανο που επιβάλλει την αφαίρεση της άδειας λειτουργίας της επιχείρησης, ο τρόπος και η διαδικασία αφαίρεσης αυτής θα καθοριστούν με απόφαση, όπως ορίζεται στο άρθρο 7 (περί του οποίου κατωτέρω).

`Αρθρο 6

Οι διατάξεις του άρθρου 6 του κοινοποιούμενου νόμου ρυθμίζουν το θέμα των αρμοδίων αρχών για την τήρηση των διατάξεων του νόμου αυτού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την παρ. 1, αρμόδιες είναι οι Αστυνομικές Αρχές. Στα πλοία γραμμών εσωτερικού, στα επαγγελματικά πλοία τουριστικών πλόων εσωτερικού, στα αγκυροβολημένα πλοία και στους χερσαίους χώρους των λιμενικών ζωνών αρμόδια είναι η Λιμενική Αρχή. Σύμφωνα με την παρ. 2 εάν τα όργανα του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.), κατά τον έλεγχο υποθέσεων των αρμοδιοτήτων τους, διαπιστώσουν παραβάσεις του νόμου για τα παίγνια, επιβάλλουν τις κυρώσεις και προβαίνουν στις-ενέργειες που προβλέπονται στο προηγούμενο άρθρο. Επισημαίνεται ότι ο έλεγχος θα αφορά:

• τη διενέργεια ή εγκατάσταση οποιουδήποτε παιγνίου στα ηλεκτρικά, ηλεκτρομηχανικά ή ηλεκτρονικά μέσα, περιλαμβανομένων και των υπολογιστών,

• τη διενέργεια τυχερού παιγνίου στα μηχανικά διεξαγόμενα παίγνια, καθώς και τη συνομολόγηση στοιχήματος μεταξύ οποιωνδήποτε προσώπων ή την απόδοση οποιασδήποτε μορφής οικονομικού οφέλους στον παίκτη,

• τη διενέργεια τυχερού παιγνίου με παιγνιόχαρτα,

• την εγκατάσταση ειδικά διασκευασμένων τραπεζιών για τη διενέργεια ψυχαγωγικών τεχνικών παιγνίων με παιγνιόχαρτα, χωρίς την καταβολή του νόμιμου τέλους.

`Αρθρο 7

Με την παρ. 1 του άρθρου 7 του κοινοποιούμενου νόμου παρέχεται εξουσιοδότηση στους Υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Δημόσιας Τάξης και Εμπορικής Ναυτιλίας, να καθορίζουν, με κοινή απόφαση τους, τους όρους, τις προϋποθέσεις, τη διαδικασία και τα δικαιολογητικά για τη χορήγηση αδειών λειτουργίας επιχειρήσεων προσφοράς υπηρεσιών διαδικτύου. Με την παρ. 2, με όμοια απόφαση τους, καθορίζεται το όργανο που επιβάλλει την αφαίρεση της άδειας λειτουργίας της επιχείρησης, ο τρόπος και η διαδικασία αφαίρεσης αυτής και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου αυτού. Μετά την έκδοση της απόφασης αυτής θα ενημερωθείτε σχετικά.

`Αρθρο 8

Με τις διατάξεις του άρθρου 8 του κοινοποιούμενου νόμου προβλέπεται ότι σε όσους έχουν κσταβάλει τέλος διενέργειας ψυχαγωγικών τεχνικών παιγνίων έτους 2002 για ηλεκτρονικά, ηλεκτρικά ή ηλεκτρομηχανικά μηχανήματα παιγνίων, επιστρέφεται ποσό που αντιστοιχεί σε τόσα δωδέκατα του ετήσιου τέλους, όσοι ακέραιοι ημερολογιακοί μήνες απομένουν από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μέχρι τη λήξη του έτους. Η επιστροφή πραγματοποιείται μόνο εφόσον δεν έχει διαπιστωθεί παράβαση των διατάξεων περί παιγνίων και δεν εκκρεμεί διαδικασία ενώπιον των Επιτροπών της παρ. 4 του άρθρου 15 του Ν. 2753/1999 (ΦΕΚ Α΄ 249).

`Αρθρο 9

Με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 9 του κοινοποιούμενου νόμου ορίζεται ρητά ότι δεν θίγονται οι διατάξεις του Ν. 2206/1994 (ΦΕΚ Α΄ 62 ), καθώς και οι λοιπές διατάξεις περί καζίνο. Με τις διατάξεις της παρ. 2 ορίζεται ότι παύει η λειτουργία των τριμελών επιτροπών παιγνίων, οι οποίες καταργούνται. Εξακολουθούν, όμως, να λειτουργούν μέχρι περατώσεως της εξέτασης των μηχανημάτων παιγνίων που δεσμεύτηκαν από τα ελεγκτικά όργανα και για τα οποία διατυπώθηκε επιφύλαξη.

`Αρθρο 10

Με το άρθρο 10 του κοινοποιούμενου νόμου τροποποιούνται οι διατάξεις που αφορούν τα διεξαγόμενα με παιγνιόχαρτα παίγνια.

Ειδικότερα, με την παρ. 1 αυτού ορίζεται ότι αρμόδιες για τον έλεγχο των διεξαγόμενων με παιγνιόχαρτα παιγνίων είναι οι ελεγκτικές αρχές που αναφέρονται στο άρθρο 6 του νόμου αυτού.

Με την παρ. 2 αυτού ορίζεται ότι το ετήσιο τέλος διενέργειας ψυχαγωγικών τεχνικών παιγνίων, που επιβάλλεται σε κάθε τραπέζι ειδικά διασκευασμένο για τη διενέργεια ψυχαγωγικών τεχνικών παιγνίων με παιγνιόχαρτα, υπολογίζεται από 1/1/2003 ως εξής:

α. Για δήμους και κοινότητες με πληθυσμό μέχρι 2.000 κατοίκους σε τριάντα (30) ευρώ, με εξαίρεση τους δήμους και κοινότητες που εμπίπτουν στην επόμενη περίπτωση.

β. Για δήμους και κοινότητες με πληθυσμό μέχρι 2.000 κατοίκους που έχουν περιοχές χαρακτηρισμένες ως, τουριστικές ή αρχαιολογικές ή με ιαματικά λουτρά, καθώς και σε πλοία των γραμμών εσωτερικού, σε διακόσια (200) ευρώ,

γ. Για δήμους και κοινότητες με πληθυσμό από 2.001 μέχρι 10.000 κατοίκους σε τριακόσια (300) ευρώ.

δ. Για δήμους με πληθυσμό από 10.001 μέχρι 50.000 κατοίκους σε τετρακόσια (400) ευρώ.

ε. Για δήμους με πληθυσμό πάνω από 50.000 κατοίκους σε επτακόσια (700) ευρώ.

στ. Για εντευκτήρια σωματείων, συλλόγων και ομίλων σε χίλια (1.000) ευρώ.

Το ετήσιο τέλος καταβάλλεται από τον ιδιοκτήτη του καταστήματος στις αρμόδιες για τη φορολογία του εισοδήματος τους Δ.Ο.Υ. με την υποβολή :

α. Δήλωσης απογραφής στην οποία αναγράφεται ο αριθμός των ειδικά διασκευασμένων τραπεζιών και

β. Υπεύθυνης δήλωσης του Ν. 1599/1986 ότι: στα ειδικά διασκευασμένα τραπέζια της συνυποβαλλόμενης δήλωσης απογραφής διεξάγονται μόνο ψυχαγωγικά τεχνικά παίγνια.

Με την καταβολή του τέλους η αρμόδια Δ.Ο.Υ. εκδίδει σχετικό αποδεικτικό καταβολής και προβαίνει στην θεώρηση της δήλωσης απογραφής που επισυνάπτονται στην εκδιδόμενη άδεια.

Το ανωτέρω τέλος προκαταβάλλεται για το έτος της πρώτης ή. της συμπληρωματικής άδειας και για έκαστο από τα επόμενα έτη, εντός του τελευταίου διμήνου του προηγούμενου έτους για το οποίο καταβάλλεται. Τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται ως ετήσιο τέλος θεωρούνται δαπάνη της επιχείρησης.

Επισημαίνεται ότι για την καταβολή του τέλους διενέργειας ψυχαγωγικών τεχνικών παιγνίων, το οποίο από 1/1/2003 θα αφορά μόνο τα ειδικά διασκευασμένα τραπέζια για τη διενέργεια ψυχαγωγικών τεχνικών παιγνίων με παιγνιόχαρτα, δεν θα χορηγείται ειδικό σήμα.

Για το έτος, όμως, 2002 θα ακολουθείται η διαδικασία που ίσχυε πριν τη ψήφιση του νόμου αυτού (σχετική η 1103368/1232/Τ.&Ε.Φ./ ΠΟΛ 1252/8-11-2001 εγκύκλιος μας).

Τέλος, με τις διατάξεις της παρ. 3 καταργείται η Γνωμοδοτική Επιτροπή Παιγνίων της παρ. 11 του άρθρου 8 του Ν. 2515/1997.

`Αρθρο 11

Με τις διατάξεις του άρθρου 11 του κοινοποιούμενου νόμου καταργούνται οι διατάξεις οι οποίες δεν έχουν πλέον λόγο ύπαρξης.

`Αρθρο 12

Η ισχύς των διατάξεων του κοινοποιούμενου νόμου αρχίζει από 30-7-2002. Με τις διατάξεις του άρθρου 3 ορίζεται ότι κατά την πρώτη εφαρμογή του μέτρου, οι επιχειρήσεις προσφοράς υπηρεσιών διαδικτύου θα πρέπει να εφοδιαστούν με την ειδική άδεια που απαιτείται για τη λειτουργία τους εντός τριών μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, δηλαδή μέχρι 30-10-2002. Τέλος, οι διατάξεις του άρθρου 10, σε ότι αφορούν το ύψος του τέλους διενέργειας ψυχαγωγικών τεχνικών παιγνίων και την κατάργηση του ειδικού σήματος ισχύουν από 1/1/2003.