ΠΟΛ. 1212/2002 (12/08/2002)

Παροχή διευκρινίσεων σχετικά με τις ενισχυόμενες δαπάνες των τεχνικών εταιρειών της περ. φ της παρ. 1 του άρθρου 3 του Ν. 2601/1998.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΑθήνα, 12 Αυγούστου 2002
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αρ.Πρωτ.: 1063972/10615/Β0012
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΛ. 1212
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛ. ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ (Δ12)  
ΤΜΗΜΑ: Β?  

ΘΕΜΑ:

Παροχή διευκρινίσεων σχετικά με τις ενισχυόμενες δαπάνες των τεχνικών εταιρειών της περ. φ της παρ. 1 του άρθρου 3 του Ν. 2601/1998.

Σχετικά με το πιο πάνω θέμα, σας κοινοποιούμε συνημμένα το αριθ. 59714/17-7-2002 έγγραφο της Δ/νσης έγκρισης και Ελέγχου Ιδιωτικών Επενδύσεων - Τμήμα Ενημέρωσης και Νομικών Θεμάτων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, που αναφέρεται στις Εργοληπτικές Επιχειρήσεις του Μ.Ε.ΕΠ. που προστέθηκαν στην περ. φ της παρ. 1 του άρθρου 3 του Ν. 2601/1998 με το άρθρο 7 του Ν. 2940/2001.

Για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις ενισχύεται εκτός της αγοράς και εγκατάστασης καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού πλην των μεταφορικών μέσων υλικών και προσωπικού (παρέχεται εναλλακτικά η ενίσχυση της επιχορήγησης ή της φορολογικής απαλλαγής σε ποσοστό 15% και 40% αντίστοιχα, ανεξάρτητα αν η επένδυση πραγματοποιείται από νέους ή παλαιούς φορείς και για όλες τις περιοχές της επικράτειας) και η αγορά και εγκατάσταση καινούργιων σύγχρονων συστημάτων μηχανοργάνωσης, στα οποία περιλαμβάνεται και το αναγκαίο λογισμικό καθώς και η δαπάνη δημιουργίας ειδικών εργαστηρίων ελέγχου και ποιότητας, οι οποίες αναφέρονται ρητά στα εδάφια (ii) και (iii) της υπ. ii της περ. φ της παρ. 1 του άρθρου 3 (για τις συγκεκριμένες δαπάνες παρέχεται μόνο η ενίσχυση της φορολογικής απαλλαγής σε ποσοστά 40%).

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΑθήνα 17-7-2002
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αρ.Πρωτ.: 59714
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ  
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ  
Δ/ΝΣΗ ΕΓΚΡΙΣΗΣ & ΕΛΕΓΧΟΥ ΙΔΙΩΤ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ  
ΤΜΗΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ  

ΘΕΜΑ: Διευκρινίσεις για το άρθρο 3 παρ. 1, περ. φ του Ν. 2601/98.

Σε απάντηση ερωτημάτων σχετικά με τις ενισχυόμενες δαπάνες των τεχνικών εταιριών της περ. φ της παρ. 1 του άρθρου 3 του Ν. 2601/98, όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 7 του Ν. 2940/2001 (Φ.Ε.Κ. 180/Α/6-8-2001), σας γνωρίζουμε τα εξής:

Α. Σύμφωνα με το άρθρο 3, παρ. 1, περ. φ, υποπ. i του Ν. 2601/98, μεταξύ των υπαγόμενων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στο καθεστώς ενισχύσεων του νόμου αυτού, περιλαμβάνονται και οι τεχνικές εταιρίες μόνο για τον εκσυγχρονισμό τους, μέσω αντικατάστασης των μηχανημάτων τους και του λοιπού εξοπλισμού τους, πλην των μεταφορικών μέσων υλικών και προσωπικού.

Οι ενισχυόμενες δαπάνες για τις επενδύσεις των ανωτέρω επιχειρηματικών δραστηριοτήτων αφορούν την αγορά και εγκατάσταση καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού.

Τα νέα μηχανήματα που θα ενσωματώσει στο παραγωγικό δυναμικό της η Επιχείρηση θα πρέπει να εξυπηρετούν το παραγωγικό έργο των τεχνικών εταιριών και η ισχύς ή η δυναμικότητά τους θα πρέπει να είναι ανάλογη αυτών που αντικαθιστούν ενώ τα ίδια τα μηχανήματα που αντικαθίστανται θα πρέπει αποδεδειγμένα να μην χρησιμοποιούνται πλέον για την εκτέλεση τεχνικών έργων.

Όσον αφορά το είδος των ενισχυόμενων δαπανών που μπορούν να πραγματοποιήσουν οι τεχνικές εταιρίες για τον εκσυγχρονισμό τους επισημαίνεται ότι το περιεχόμενο της σχετικής διάταξης του άρθρου 3 ( παρ.1, περ. φ ) αναφέρεται στα μηχανήματα και στον λοιπό (μηχανολογικό) εξοπλισμό που είναι απαραίτητος για την υλοποίηση του αντικειμένου τους (γερανοί, δράπανα - ηλεκτροκίνητα, λειαντήρες, σκαπτικά, τριβεία, πριόνια - ηλεκτροκίνητα κ. άλ.).

Αντίθετα, δεν ενισχύεται η προμήθεια καλουπιών, καθώς και των γερανών που είναι εγκαταστημένοι μόνιμα σε μεταφορικά μέσα δεδομένου ότι η λειτουργικότητα των συγκεκριμένων μηχανημάτων εξαρτάται, αλλά και ενσωματώνεται στα μεταφορικά μέσα, τα οποία όμως δεν συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των ενισχυόμενων δαπανών της περίπτωσης "φ".

Επίσης η ανωτέρω διάταξη του Νόμου 2601/98 δεν προβλέπει και την ενίσχυση συστημάτων μηχανοργάνωσης (ηλεκτρονικοί υπολογιστές, εκτυπωτές, αναγκαίο λογισμικό κλπ), αφού και σύμφωνα με τις υπόλοιπες αναφορές του Αναπτυξιακού Νόμου, σ? όσες επιχειρηματικές δραστηριότητες του άρθρου 3 παρέχονται κίνητρα σε αντίστοιχες δαπάνες, υπάρχουν σχετικές ρυθμίσεις από συγκεκριμένες διακριτές διατάξεις (π.χ. για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις η υποπ. νί της περ. α της παρ. α του άρθρου 3).

Φυσικά, η περίπτωση αυτή δεν αφορά τα μηχανήματα που ανήκουν στο παραγωγικό δυναμικό της τεχνικής εταιρίας και έχουν ενσωματωμένη υψηλή τεχνολογία ή λειτουργούν με την χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών οι οποίοι θεωρούνται αναπόσπαστα τμήματα των συγκεκριμένων μηχανημάτων.

Επισημαίνεται ότι οι ανωτέρω διευκρινίσεις αφορούν και την περίπτωση κατά την οποία οι αντίστοιχες επιχειρήσεις υλοποιούν επενδύσεις, σύμφωνα με το άρθρο 14 του Ν. 2753/1999 (Φ.Ε.Κ. 249/Α/17-11-1999), με το οποίο παρατάθηκε το δικαίωμα σχηματισμού του ειδικού αφορολόγητου αποθεματικού που προβλεπόταν στο άρθρο 20 παρ. 1 του Ν. 1892/90, και για τις χρήσεις 1999, 2000 και 2001. Το δικαίωμα αυτό ασκείται μόνο από επιχειρήσεις που ορίζονται στην παρ. 1 του άρθρου 3 του Ν. 2601/98, εκτός των περιπτώσεων ii (εταιρίες διεθνούς εμπορίου και ρ (εμπορικές επιχειρήσεις), και για επενδυτικές δαπάνες που αναφέρονται στην κάθε κατηγορία επιχειρηματικής δραστηριότητας της ανωτέρω παραγράφου.

Β. Με το άρθρο 7 του Ν. 2940/2001 (Αναπτυξιακά, φορολογικά και θεσμικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις του κατασκευαστικού τομέα και άλλες διατάξεις) προστέθηκε νέα υποπ. II στην περ. φ. της παρ. 1 του άρθρου 3 του Ν. 2601/98 που αναφέρεται στις "Εργοληπτικές Επιχειρήσεις του Μ.Ε.ΕΠ (Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων) που λειτουργούν ως ανώνυμες εταιρίες και οι οποίες προέρχονται από συγχώνευση που πραγματοποιείται σύμφωνα με το Ν. 2166/1993 μόνο για τον εκσυγχρονισμό τους, μέσω αντικατάστασης των μηχανημάτων τους και του λοιπού εξοπλισμού τους, πλην των μεταφορικών μέσων υλικών και προσωπικού, εγκατάστασης σύγχρονων συστημάτων μηχανοργάνωσης και δημιουργίας ειδικών εργαστηρίων ελέγχου και ποιότητας".

Για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις ενισχύεται εκτός της αγοράς και εγκατάστασης καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού πλην των μεταφορικών μέσων υλικών και προσωπικού (παρέχεται εναλλακτικά η ενίσχυση της επιχορήγησης ή της φορολογικής απαλλαγής σε ποσοστό 15% και 40% αντίστοιχα, ανεξάρτητα αν η επένδυση πραγματοποιείται από νέους ή παλαιούς φορείς και για όλες τις περιοχές της επικράτειας), και η αγορά και εγκατάσταση καινούργιων σύγχρονων συστημάτων μηχανοργάνωσης, στα οποία περιλαμβάνεται και το αναγκαίο λογισμικό, καθώς και η δαπάνη δημιουργίας ειδικών εργαστηρίων ελέγχου και ποιότητας, οι οποίες αναφέρονται ρητά στα εδάφια (ii) και (iii) της υπ. ii της περ. φ της παρ. 1 του άρθρου 3 (για τις συγκεκριμένες δαπάνες παρέχεται μόνο η ενίσχυση της φορολογικής απαλλαγής σε ποσοστά 40%).