ΠΟΛ. 1216/2000 (21/07/2000)

Παρακράτηση φόρου στις αμοιβές που καταβάλλονται για την εμφάνιση αλλοδαπών καλλιτεχνών ή καλλιτεχνικών συγκροτημάτων στην Ελλάδα, καθώς και για την χρησιμοποίηση αλλοδαπών αθλητών από ελληνικά αθλητικά σωματεία.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝΑθήνα, 21 Ιουλίου 2000
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ Αρ.Πρωτ.: 1066773/10853/Β0012
Δ/ΝΣΗ ΦΟΡ/ΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛ. 1216

ΘΕΜΑ:

Παρακράτηση φόρου στις αμοιβές που καταβάλλονται για την εμφάνιση αλλοδαπών καλλιτεχνών ή καλλιτεχνικών συγκροτημάτων στην Ελλάδα, καθώς και για την χρησιμοποίηση αλλοδαπών αθλητών από ελληνικά αθλητικά σωματεία.

Ενόψει των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στη χώρα μας κατά τους θερινούς μήνες με συμμετοχή αλλοδαπών καλλιτεχνών καθώς και την ένταξη αλλοδαπών αθλητών σε ημεδαπά αθλητικά σωματεία (μεταγραφική περίοδος), σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα, σχετικά με την φορολογία των αμοιβών που καταβάλλονται στις περιπτώσεις αυτές:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. β? της παρ.6 του άρθρου 13 του Ν. 2238/94, όπως ισχύουν μετά την τροποποίηση τους με την παρ. 9 του άρθρου 5 του Ν. 2753/99, στις αμοιβές που καταβάλλονται μεταξύ άλλων σε αλλοδαπές επιχειρήσεις για την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας στην Ελλάδα, σε ξένα καλλιτεχνικά συγκροτήματα, ή μεμονωμένους καλλιτέχνες κατοίκων ξένων χωρών για τη συμμετοχή τους σε διάφορες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα, ενεργείται παρακράτηση φόρου εισοδήματος με συντελεστή 20%, από τον υπόχρεο για την καταβολή, που βαρύνει το δικαιούχο της αμοιβής.

Ομοίως, ενεργείται παρακράτηση φόρου με τον ίδιο συντελεστή και στα ποσά που καταβάλλονται σε αλλοδαπά αθλητικά σωματεία, επαγγελματικά ή μη, καθώς και σε οποιοδήποτε τρίτο αλλοδαπό φυσικό ή νομικό πρόσωπο, για τη μεταβίβαση σε ημεδαπά αθλητικά σωματεία, ανεξάρτητα από τη νομική μορφή τους. του δικαιώματος χρησιμοποίησης αλλοδαπών ποδοσφαιριστών. πετοσφαιριστών, υδατοσφαιριστών και λοιπών αθλητών.

Ο φόρος αυτός υπολογίζεται στο ακαθάριστο ποσό της αποζημίωσης.

Με την παρακράτηση του φόρου που ενεργείται σύμφωνα με τα πιο πάνω, εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση του αλλοδαπού δικαιούχου από το φόρο εισοδήματος για τα εισοδήματα του αυτά.

Στον αλλοδαπό δικαιούχο καταβάλλεται η διαφορά μεταξύ του ποσού της αποζημίωσης, δικαιώματος ή αμοιβής, που δικαιούται να λάβει και του παρακρατούμενου φόρου που αναλογεί στο ποσό αυτής.

Η παρακράτηση του. φόρου-που οφείλεται: ενεργείται κατά την πίστωση ή την καταβολή της αποζημίωσης ή του δικαιώματος ή της αμοιβής στο δικαιούχο και η απόδοση του γίνεται με σχετική δήλωση στην αρμόδια δημόσια οικονομική υπηρεσία μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του επόμενου από την παρακράτηση μήνα. .Οι τράπεζες υποχρεούνται να αρνηθούν την παροχή του ποσού συναλλάγματος, που αναλογεί για την αποστολή στο εξωτερικό των αποζημιώσεων, δικαιωμάτων και αμοιβών που αναφέρονται στην παρούσα παράγραφο, αν δεν προσκομισθεί σε αυτές αποδεικτικό καταβολής στο Δημόσιο του φόρου που αναλογεί στα εισοδήματα αυτά.

2. Περαιτέρω, με τις διατάξεις της παρ.11 του άρθρου 13 του Ν. 2238/1994 ορίζεται ότι , οι αμοιβές που καταβάλλονται από το Ελληνικό Δημόσιο, τους δήμους και τις κοινότητες του Κράτους, τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.), το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης «Θεσσαλονίκη 1997», καθώς και το σύλλογο «Οι φίλοι της Μουσικής» σε ξένα καλλιτεχνικά συγκροτήματα ή μεμονωμένους καλλιτέχνες ξένων χωρών, για τη συμμετοχή τους σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή φόρου δεκαπέντε τοις εκατό (15%). Ο φόρος, που προκύπτει παρακρατείται κατά την πληρωμή. Για την απόδοση του φόρου αυτού εφαρμόζονται οι διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 60. Με την παρακράτηση αυτού του φόρου εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση από το φόρο εισοδήματος των δικαιούχων για τις ως άνω αμοιβές.

3. Εξάλλου, με τις διατάξεις της παρ.2 του άρθρου 14 του Ν. 2238/94 ορίζεται ότι, τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται στους ποδοσφαιριστές. καλαθοσφαιριστές, προπονητές, καθώς και τους άλλους αμειβόμενους αθλητές. κατά περίπτωση, από τις ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρίες ή τα αναγνωρισμένα αθλητικά σωματεία, κατά την υπογραφή του συμβολαίου 2 μετεγγραφής ή την ανανέωση του συμβολαίου συνεργασίας, φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή φόρου είκοσι τοις εκατό (20%). Ο φόρος που προκύπτει παρακρατείται κατά την πληρωμή. Για την απόδοση του φόρου αυτής της παραγράφου εφαρμόζονται οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 60. Με την παρακράτηση του φόρου που ενεργείται σύμφωνα με τα πιο πάνω εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση από το φόρο εισοδήματος για τα ποσά αυτά. Οι δικαιούχοι μπορούν να περιλάβουν το σύνολο αυτών των ποσών στην ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικείου οικονομικού έτους, για να φορολογηθούν με βάση την κλίμακα του άρθρου 9. Στην περίπτωση αυτή, για το συμψηφισμό του φόρου που παρακρατήθηκε εφαρμόζονται οχ» διατάξεις του ίδιου άρθρου 9.

4. Όπως έχει διευκρινισθεί με την αριθ. 1030026/10403/ ΠΟΛ. 1108/22-3-2000 ερμηνευτική εγκύκλιο του Ν. 2753/1999, υποχρέωση για παρακράτηση του φόρου με συντελεστή 20% έχουν όλα τα αθλητικά σωματεία, ανεξάρτητα από τη νομική μορφή που λειτουργούν π.χ. ΠΑΕ (Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρία), ΚΑΕ (Καλαθοσφαιριστική Ανώνυμη Εταιρία), αθλητικό σωματείο που λειτουργεί ως νομικό πρόσωπο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (π.χ. ερασιτέχνης «Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος» ερασιτέχνης «ΟΣΦΠ», «Ναυτικός Όμιλος Βουλιαγμένης», «Πανελλήνιος Γυμναστικός Σύλλογος») κλπ.

5. Κατά ρητή διατύπωση του νόμου, για να γίνεται η παρακράτηση φόρου, τα ποσά πρέπει να καταβάλλονται σε αλλοδαπό αθλητικό σωματείο, ανεξάρτητα από τη νομική μορφή με την οποία λειτουργείς σε οποιοδήποτε αλλοδαπό φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Επομένως, η παρακράτηση του φόρου πρέπει να γίνεται και σε περίπτωση που τα ποσά καταβάλλονται σε πράκτορες ή πρακτορεία που μεσολαβούν για την «απόκτηση» του αλλοδαπού αθλητή.

Επίσης, παρακράτηση φόρου θα γίνεται και στην περίπτωση που δικαιούχος της αμοιβής είναι αλλοδαπή Ομοσπονδία (π.χ. Ποδοσφαίρου κ.λ.π.) ή και το ίδιο το αλλοδαπό κράτος.

Αντίθετα, για τα ποσά που καταβάλλονται στον ίδιο τον αμειβόμενο αθλητή, εφαρμόζονται οι προαναφερθείσες διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 14 του Ν. 2238/94.

6. Η παρακράτηση του φόρου που οφείλεται πρέπει να γίνεται κατά την καταβολή των δικαιωμάτων και αν προηγείται πίστωση αυτών στα βιβλία του αθλητικού σωματείου, η παρακράτηση θα γίνεται κατά το χρόνο της πίστωσης. Για την απόδοση του φόρου θα χρησιμοποιείται το έντυπο, «ΔΗΛΩΣΗ απόδοσης παρακρατούμενου φόρου στο εισόδημα από αποζημιώσεις, δικαιώματα, αμοιβές κ.λ.π.» (Ε. 178).

7. Αν ο αλλοδαπός δικαιούχος της αποζημίωσης ή αμοιβής είναι κάτοικος χώρας με την οποία η Ελλάδα έχει συνάψει σύμβαση για την αποφυγή της διπλής φορολογίας, δεν θα εφαρμόζονται τα ανωτέρω, αλλά τα οριζόμενα στη σύμβαση, ως κατισχύοντα της εσωτερικής νομοθεσίας.

8. Όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω εφαρμόζονται ανάλογα και στις αμοιβές που καταβάλλονται σε ξένα καλλιτεχνικά συγκροτήματα ή μεμονωμένους καλλιτέχνες κατοίκους ξένων χωρών για τη συμμετοχή τους σε διάφορες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα (αριθ.1028579/10072/ ΠΟΛ. 1062/27-2-89 εγκ. Ν. 1828/1989) με εξαίρεση τις αμοιβές που καταβάλλουν, για το ίδιο σκοπό. το Ελληνικό Δημόσιο, οι δήμοι, οι κοινότητες, ο ΕΟΤ και τα λοιπά νομικά πρόσωπα που αναφέρονται στην παρ. 11 του άρθρου 13 του Ν. 2238/1994 τα οποία πρέπει να προβαίνουν σε παρακράτηση φόρου με συντελεστή 15%.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΧΑΡΗΣ ΑΛΑΜΑΝΟΣ