ΠΟΛ. 1293/2000 (07/12/2000)

Διαδικασία ένταξης των αγροτών του ειδικού καθεστώτος στο Μητρώο ΤΑΧΙS.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Αθήνα 7 Δεκεμβρίου 2000

Αριθ. Πρωτ.: 1111533/3007 ΔΜ

ΠΟΛ 1293

ΘΕΜΑ:

Διαδικασία ένταξης των αγροτών του ειδικού καθεστώτος στο Μητρώο ΤΑΧΙS.

Αναφορικά με το ανωτέρω θέμα, παρέχονται οι ακόλουθες οδηγίες:

Με τις διατάξεις του άρθρου 41 του ν.2859/2000 (ΦΕΚ 248 Α), όπως ισχύει, οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος δικαιούνται να ζητήσουν την επιστροφή του ΦΠΑ που επιβάρυνε τις αγορές των αγαθών ή τις λήψεις των υπηρεσιών τις οποίες πραγματοποίησαν για την άσκηση της εκμετάλλευσης τους.

Ο ΦΠΑ επιστρέφεται από το δημόσιο με την εφαρμογή κατ' αποκοπή συντελεστών στα ακαθάριστα έσοδα των αγροτών που προέρχονται από την πώληση των προϊόντων τουςκαι την παροχή των υπηρεσιών τους και καλύπτονται από νόμιμα παραστατικά.

Οι συντελεστές αυτοί είναι:

4% για τα δασικά προϊόντα, τα προϊόντα αλιείας σε γλυκά νερά και τις αγροτικές υπηρεσίες,

5% για τα προϊόντα φυτικής παραγωγήςκαι

6% για τα προϊόντα ζωικής παραγωγής.

Οι προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά και η διαδικασία για την επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος ορίζονται στην ΑΥΟ Π.953/432/64/ΠΟΛ.41/3.2.1988.

Η διαδικασία της κατά τα ανωτέρω επιστροφής του ΦΠΑ διενεργείται μέχρι σήμερα χειρόγραφα, λόγω μη ένταξης στο Μητρώο ΤΑΧΙS των αγροτών του ειδικού καθεστώτος, παρά την εφαρμογή του μηχανογραφικού συστήματος στις Δ.Ο.Υ.

Η αναγκαιότητα της μηχανογραφικής υποστήριξης της εν λόγω επιστροφής είναι πλέον προφανής και για την ομοιόμορφη, σε όλα τα πεδία, εφαρμογή του μηχανογραφικού συστήματος, αλλά και για τον πληρέστερο έλεγχο και παρακολούθηση των επιστροφών ΦΠΑ, μέσω ενός μητρώου ΤΑΧΙS.

Εξυπακούεται ότι η ύπαρξη του Μητρώου ΤΑΧΙS για τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος, προϋποθέτει την ένταξη τους σ' αυτό, με μηχανογραφικές διαδικασίες.

Η Διοίκηση του Υπουργείου Οικονομικών αφού έλαβε υπόψη τις ειδικότερες συνθήκες που επικρατούν στις αγροτικές περιοχές, καθώς και την αδυναμία προσωπικής προσέλευσης των αγροτών στις Δ.Ο.Υ έκρινε, αναγκαία τη συνδρομή των συνεταιριστικών οργανώσεων, στην περιγραφόμενη κατωτέρω διαδικασία ένταξης των αγροτών στο Μητρώο.

Α. Διαδικασία ένταξης στο Μητρώο αγροτών που διαθέτουν ΑΦΜ

1. Υποχρεώσεις αγροτών

Οι αγρότες δικαιούχοι επιστροφής ΦΠΑ, οι οποίοι διαθέτουν ΑΦΜ θα πρέπει να προσέλθουν μέχρι 31/1/2001 στις πρωτοβάθμιες ή δευτεροβάθμιες συνεταιριστικές οργανώσεις στις οποίες υποβάλλουν τα σχετικά δικαιολογητικά επιστροφής ΦΠΑ, για να συμπληρώσουν το έντυπο της αίτησης (Μ0) με την οποία θα ζητούν την ένταξη τους στο ειδικό καθεστώς αγροτών, προσκομίζοντας και το δελτίο Αστυνομικής τους ταυτότητας, καθώς και φωτοτυπία αυτής που θα παραμείνει στην αίτηση.

Οι αγρότες δύνανται, εφόσον το επιθυμούν, να προσέρχονται οι ίδιοι για την ένταξη τους στο ειδικό καθεστώς αγροτών στην αρμόδια για τη φορολογία του εισοδήματος τους Δ.Ο.Υ. Σε κάθε περίπτωση μπορούν να εξουσιοδοτούν αντιπρόσωπο τους ο οποίος οφείλει να προσκομίζει και την ταυτότητα του αγρότη καθώς και φωτοτυπία αυτής.

Σχετικό έντυπο (Μ0) προσαρτάται στην παρούσα, συμπληρωμένο ενδεικτικά, για διευκόλυνση τόσο των αγροτών όσο και των συνεταιριστικών οργανώσεων.

2. Υποχρεώσεις συνεταιριστικών οργανώσεων και Δ.Ο.Υ.

Οι συνεταιριστικές οργανώσεις παραλαμβάνουν τις αιτήσεις (Μ0) και μετά από σύντομο έλεγχο που περιορίζεται στην ορθή συμπλήρωση των ατομικών στοιχείων των αιτούντων, συντάσσουν σχετική κατάσταση στην οποία αναγράφεται το ονοματεπώνυμο και ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) των αιτούντων.

Η κατάσταση αυτή μαζί με το προαναφερόμενο έντυπο (Μ0) και φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας των αγροτών, διαβιβάζεται, προκειμένου να καταχωρηθούν τα στοιχεία κεντρικά, στη Γεν. Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων - Έργο ΤΑΧΙS - Εφαρμογές, Χανδρή 1 & Θεσ/νίκης τ.κ. 18346 ? Μοσχάτο.

Μετά την κεντρική καταχώριση τα προαναφερόμενα έντυπα, τα οποία θα φέρουν σχετική πράξη καταχώρισης, θα επιστρέφονται στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ για την ενημέρωση του φακέλου του κάθε αγρότη.

Σημειώνεται ότι οι συνεταιριστικές οργανώσεις θα είναι εφοδιασμένες με ικανό αριθμό εντύπων (Μ0), τα οποία θα τους έχουν αποσταλεί έγκαιρα από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών.

Β. Διαδικασία ένταξης στο Μητρώο αγροτών που δε διαθέτουν ΑΦΜ

Οι αγρότες δικαιούχοι επιστροφής ΦΠΑ σύμφωνα με το άρθρο 41 του ν.2859/2000, οι οποίοι δε διαθέτουν ΑΦΜ, θα προσέλθουν μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία (31-1 -2001) στην αρμόδια για τη φορολογία του εισοδήματος τους Δ.Ο.Υ ( ανεξάρτητα αν είναι υπόχρεοι ή μη σε υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος), όπου θα τους αποδοθεί ΑΦΜ, με βάση τις ισχύουσες διαδικασίες και τη συμπλήρωση της αίτησης (Μ0).

Γ. Διαδικασία ένταξης στο Μητρώο ΤΑΧΙS, προσώπων που δεν είναι

κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Όσοι από τους δικαιούχους επιστροφής ΦΠΑ δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, (π.χ. δημόσιοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι, συνταξιούχοι, κ.λ.π.), πληρούν όμως τις προϋποθέσεις επιστροφής ΦΠΑ, υποβάλλουν μέχρι 31-1-2001 την αίτηση (Μ0), είτε στις συνεταιριστικές οργανώσεις είτε στην αρμόδια για τη φορολογία του εισοδήματος τους Δ.Ο.Υ.

Τέλος, κρίνεται σκόπιμο να τονιστεί η σημασία της υποβολής, από τους αγρότες των σχετικών αιτήσεων, μέχρι την ανωτέρα (31-1-2001) ημερομηνία, γιατί η μη έγκαιρη ένταξη τους στο Μητρώο αγροτών ΤΑΧΙS, θα έχει σαν αποτέλεσμα την καθυστέρηση της επιστροφής του ΦΠΑ.

Η ΠΑΣΕΓΕΣ προς την οποία κοινοποιείται η παρούσα εγκύκλιος παρακαλείται να ενημερώσει άμεσα τις συνεταιριστικές ενώσεις οι οποίες στη συνέχεια θα πρέπει έγκαιρα να ενημερώσουν τα μέλη τους.