ΠΟΛ. 1312/2000 (22/12/2000)

Διαδικασία παύσης φ.τ.μ. λόγω ασυμβατότητας λειτουργίας με ΕΥΡΩ και άλλα θέματα

1312

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΩΣ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΓΕΝΙΚΗ Λ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ 15η ΒΙΒΛΙΩΝ & ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

ΤΜΗΜΑΤΑ: Β' - Γ΄

Αθήνα 22 Δεκεμβρίου 2000

Αρ.Πρωτ.: 1117441/328/0015/22-15-2000

ΠΟΛ.: 1312

Προς:

Ως Πίνακας Διανομής

ΘΕΜΑ :.

Διαδικασία παύσης φ.τ.μ. λόγω ασυμβατότητας λειτουργίας με ΕΥΡΩ και άλλα θέματα

.

Ι. Παύση Φ.Τ.Μ. λόγω ασυμβατότητας με ΕΥΡΩ.

Όπως είναι γνωστό σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 15 του Ν.2842/2000

(ΦΕΚ 207Α') και των άρθρων 4 (παρ. 1) και 8 της με αριθ. Ζ1-412 Απόφασης των

Υπουργών Ανάπτυξης και Οικονομικών (ΦΕΚ 1392Β'), καθιερώνεται η υποχρέωση διπλής αναγραφής των τιμών μεταξύ άλλων και στις αποδείξεις λιανικής πώλησης (Α.Λ.Π.) και παροχής υπηρεσιών (Α.Π.Υ.) που εκδίδονται με φ.τ.μ. από 1.1.2001 και 1.3.2001, κατά περίπτωση.

Η απαίτηση διπλής αναγραφής τιμών στη συνολική αξία Α.Λ.Π. και Α.Π.Υ. ως και η έναρξη λειτουργίας των φ.τ.μ. με ΕΥΡΩ, έχει ως αποτέλεσμα την αδράνεια και «απόσυρση» σημαντικού αριθμού φ.τ.μ. διαφόρων τύπων (μοντέλων) παλαιών εγκρίσεων, μη δυναμένων να υποστούν την απαιτούμενη αναβάθμιση και προσαρμογή προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν με διπλή αναγραφή της συνολικής αξίας της συναλλαγής για τη μεταβατική περίοδο και με νόμισμα ΕΥΡΩ από το 2002.

Κατόπιν αυτού κρίνεται αναγκαία η καθιέρωση ειδικής διαδικασίας παρακολούθησης μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Φορολογίας ΤΑΧΙS, των μη δυναμένων να λειτουργήσουνμε νόμισμα ΕΥΡΩ μηχανών.

Για την υλοποίηση του ανωτέρω στόχου καθιερώνεται διαδικασία «παύσης

χρησιμοποίησης φ.τ.μ. λόγω ασυμβατότητας λειτουργίας με νόμισμα ΕΥΡΩ». Για την εφαρμογή αυτής της διαδικασίας κατόπιν συνεργασίας με την ομάδα Κ.Β.Σ. του έργου ΤΑΧIS - ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ, παρέχουμε τις ακόλουθες οδηγίες και διευκρινήσεις:

Α. ΟΡΙΣΜΟΣ ΝΕΟΥ ΚΩΔΙΚΟΥ ΑΙΤΙΑΣ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ - ΠΑΥΣΗΣ. ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΧIS

Η ως άνω ομάδα Κ.Β.Σ. του ΤΑΧIS προέβη στις απαραίτητες ενέργειες για τον καθορισμό νέου κωδικού που θα αφορά την καταχώριση των μη δυναμένων να λειτουργήσουν με νόμισμα ΕΥΡΩ φ.τ.μ. Έτσι ο αριθμός «27» (είκοσι επτά) θα χρησιμοποιείται ως κωδικός, για τις περιπτώσεις «αιτίας παύσης φ.τ.μ. λόγω ασυμβατότητας λειτουργίας με ΕΥΡΩ».

Β. ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ

Ο επιτηδευματίας - κάτοχος φ.τ.μ., που αδυνατεί να λειτουργήσει με νόμισμα ΕΥΡΩ. υποχρεούται να υποβάλλει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. δήλωση παύσης της φ.τ.μ. Για το σκοπό αυτό καταθέτει:

1. Το έντυπο Β2

2. Υπεύθυνη Δήλωση σχετικά με το γεγονός της ασυμβατότητας.

3. Φωτοαντίγραφο του τελευταίου εκδοθέντος ημερήσιου δελτίου «Ζ» -(ΝΟΜΙΜΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ) και προσκόμιση- επίδειξη του πρωτοτύπου, με διαφορά ημερομηνίας (έκδοσης του) όχι μεγαλύτερη των δύο (2) εργασίμων ημερών από την ημερομηνία κατάθεσης των δικαιολογητικών (υποβολής δήλωσης παύσης). Η έκδοση «Ζ» είναι υποχρεωτική, έστω και αν αυτό εμφανισθεί με μηδενικά ποσά ημερήσιας κίνησης, σε περίπτωση που έχει μεσολαβήσει χρονικό διάστημα αδράνειας της φ.τ.μ.

4. Το βιβλιάριο συντήρησης - επισκευών για προσυπογραφή από τον υπάλληλο της Δ.Ο.Υ., με καταχωρημένα τα αθροιστικά - προοδευτικά σύνολα (ποσά) των εσόδων (τζίρου) και συντελεστών Φ.Π.Α., που εμφανίζονται στο τελευταίο εκδοθέν «Ζ».

Στο σημείο αυτό διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

Όταν από το «Ζ» δεν προκύπτουν τα αθροιστικά - προοδευτικά σύνολα, αντί του τελευταίου «Ζ», κατατίθεται η εκτύπωση της «ανάγνωσης των δεδομένων φορολογικής μνήμης των τριών (3) τελευταίων ημερών (ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ).

Σε περίπτωση τεχνικής αδυναμίας λειτουργίας της φ.τ. μ. για εκτύπωση της ανάγνωσης των δεδομένων της φορολογικής μνήμης, εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα με την 1084365/178/0015/ΠΟΛ.1213/17-7-96 εγκύκλιο μας (προσκόμιση τεχνικής αναφοράς τον κατασκευαστή - εισαγωγέα περί αδυναμίας ανάγνωσης της φορολογικής μνήμης, σύνταξη κατάστασης των «Ζ», έλεγχος συμφωνίας (διασταύρωση) των στοιχείων της κατάστασης με τα αντίστοιχα των δελτίων «Ζ» (ΝΟΜΙΜΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ).

Γ. ΧΡΟΝΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΠΑΥΣΗΣ (ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ)

Παρέχεται στους υπόχρεους επιτηδευματίες - κατόχους φ.τ.μ., η δυνατότητα της διακριτικής ευχέρειας και επιλογής, όπως καταθέσουν στη Δ.Ο.Υ. τη σχετική δήλωση παύσης (λόγω ασυμβατότητας με ΕΥΡΩ). ή ταυτόχρονα, είτε σε χρόνο διάφορο από αυτόν της υποβολής της δήλωσης αγοράς νέας φ.τ.μ. και των συνοδευτικών εγγράφων (έντυπο Β2, αντίγραφο τιμολογίου/δελτίου αποστολής κ.λπ., εντός 10 ημέρου) και όχι αργότερα από την 1-1-2002.

Στόχος της ως άνω ρύθμισης, είναι η αποφυγή ταλαιπωρίας για τους φορολογούμενους λόγω συνωστισμού στις υπηρεσίες, με το σκεπτικό ότι προβλέπεται η αντικατάσταση (ως μη συμβατών με το ΕΥΡΩ) σημαντικού αριθμού ταμειακών μηχανών παλαιάς τεχνολογίας.

Τέλος στα πλαίσια της χρηστής διοίκησης, συνιστούμε και προτρέπουμε τους υπόχρεους επαγγελματίες σε σταδιακή προσέλευση στις Δ.Ο.Υ. για υποβολή της δήλωσης παύσης, επισημαίνοντας ότι η μη υποβολή (κατάθεση) της δήλωσης παύσης της φ.τ.μ. λόγω ασυμβατότητας λειτουργίας με ΕΥΡΩ συνεπάγεται τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

II. Ανάγνωση δεδομένων μνήμης μετά την ενεργοποίηση λειτουργίαw: των φ.τ.μ. με νόμισμα ΕΥΡΩ.

Με την ευκαιρία της παρούσης διευκρινίζουμε ότι, εάν, μετά την ενεργοποίηση λειτουργίας των φ.τ.μ. με νόμισμα βάσης ΕΥΡΩ (προαιρετικά μέχρι 31/12/2001 ή υποχρεωτικά από 1/1/2002) προκύπτει -σύμφωνα με τις καθιερωμένες διαδικασίες- η υποχρέωση κατάθεσης στη Δ.Ο.Υ., εκτός των λοιπών προβλεπομένων δικαιολογητικών, και της ανάγνωσης δεδομένων της φορολογικής μνήμης των τριών (3) τελευταίων ημερών-«ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ», (όπως στις περιπτώσεις μεταβίβασης φ.τ.μ. κ.λπ.), επιπρόσθετα θα ζητείται και θα υποβάλλεται και η αντίστοιχη ανάγνωση δεδομένων

Μνήμης των τελευταίων ημερών της περιόδου λειτουργίας της φ.τ.μ. με νόμισμα βάσης τη δραχμή.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΧΑΡΗΣ ΑΛΑΜΑΝΟΣ