Απόφ.Πρωτοδικείου 332/2000 (01/01/2000)

.Αναστολή εκτέλεσης διοικητικής πράξης (Ν.2717/1999, άρθρα 200 επ. του Κ.Δ.Δ.)

Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών
(Τμήμα 3ο Τριμ. Συμβούλιο)
Αριθ. απόφασης: 332/2000
Δικαστές: Κων. Φιλοπούλου - Βασιλάκου,
Πρόεδρος Πρωτοδικών Δ.Δ.,
Αθαν. Μάγκου - Καββαδία, Πρωτοδίκης Δ.Δ.
Εισηγήτρια: Διον. Παληογιάννη, Πρωτοδίκης Δ.Δ.

Αναστολή εκτέλεσης διοικητικής πράξης
(Ν.2717/1999, άρθρα 200 επ. του Κ.Δ.Δ.)

Προσωρινή αφαίρεση άδειας λειτουργίας καταστήματος για χρήση μουσικών οργάνων χωρίς άδεια και διατάραξη της κοινής ησυχίας: Δεν χορηγείται αναστολή εκτέλεσης της οικείας πράξης για λόγους δημοσίου συμφέροντος (μη τήρηση των διατάξεων περί κοινής ησυχίας).

Όμοια και η 748/2000 απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών (Τμήματος 29ου Τριμ.)

......................................................................................................................

Με την κρινόμενη αίτηση ζητείται να ανασταλεί η εκτέλεση της 17603/2000 απόφασης του Δημάρχου Αθηναίων, με την οποία αφαιρέθηκε για το χρονικό διάστημα από 28-2 μέχρι 28-3-2000 η άδεια λειτουργίας καταστήματος (μεζεδοπωλείο) της αιτούσας εταιρίας και της από 28-2-2000 έκθεσης των αρμοδίων δημοτικών υπαλλήλων, με την οποία σφραγίστηκε το πιο πάνω κατάστημα, μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση επί της από 16-3-2000 προσφυγής, που η αιτούσα έχει ασκήσει κατ΄ αυτών. Η αίτηση αναστολής είναι απαράδεκτη, κατά το μέρος που αφορά την έκθεση σφράγισης, δεδομένου ότι αυτή δεν είναι εκτελεστή διοικητική πράξη, ενώ ασκείται παραδεκτώς κατά τα λοιπά.

Στις διατάξεις του Ν. 2717/1999 (Κώδικας Διοικητικής Δικονομίας) ορίζεται ότι σε περίπτωση που η προθεσμία ή η άσκηση της προσφυγής δεν συνεπάγεται κατά νόμο την αναστολή εκτέλεσης της προσβαλλόμενης εκτελεστής ατομικής διοικητικής πράξης και εφόσον στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχει χορηγηθεί αναστολή από την αρμόδια διοικητική αρχή, μπορεί, ύστερα από αίτηση εκείνου που άσκησε την προσφυγή, να ανασταλεί με αιτιολογημένη απόφαση του δικαστηρίου, εν όλω ή εν μέρει, η εκτέλεση της πράξης αυτής ( αρ. 200). Αρμόδιο για τη χορήγηση της αναστολής είναι το τριμελές ή μονομελές δικαστήριο, στο οποίο εκκρεμεί η προσφυγή, εφόσον αυτό είναι αρμόδιο για την εκδίκαση της κύριας υπόθεσης. Σε περίπτωση αναρμοδιότητας η σχετική αίτηση απορρίπτεται ( αρ. 201). Λόγο αναστολής μπορεί να θεμελιώσει η από την άμεση εκτέλεση της προσβαλλόμενης πράξης απειλούμενη, οποιασδήποτε φύσης, υλική ή ηθική βλάβη του αιτούντος, εφόσον η επανόρθωσή της θα είναι αδύνατη ή ιδιαίτερα δυσχερής σε περίπτωση ευδοκίμησης της αντίστοιχης προσφυγής. Η χορήγηση της αναστολής αποκλείεται α) αν η άμεση εκτέλεση της προσβαλλόμενης πράξης επιβάλλεται για λόγους δημόσιου συμφέροντος ή β) κατά το μέρος που η προσβαλλόμενη πράξη έχει ήδη εκτελεστεί, ή γ) αν η αντίστοιχη προσφυγή είναι προδήλως απαράδεκτη ή προδήλως αβάσιμη ( αρ. 202). Η αίτηση αναστολής πρέπει να αναφέρει τους συγκεκριμένους λόγους που δικαιολογούν την αναστολή ( αρ. 203, παρ.1). Η εκδίκαση της αίτησης αναστολής δεν γίνεται σε δημόσια συνεδρίαση, ούτε καλούνται κατ΄ αυτήν οι διάδικοι ( αρ. 204 παρ. 1). Αν γίνει εν όλω ή εν μέρει δεκτή η αίτηση, διατάσσεται η ολική ή μερική αναστολή εκτέλεσης της προσβαλλόμενης με την αντίστοιχη προσφυγή πράξης. Η αναστολή, αν στη σχετική απόφαση δεν ορίζεται διαφορετικά, ισχύει ως τη δημοσίευση της οριστικής απόφασης για την προσφυγή ( αρ. 205 παρ.1 και 2). Τέλος, στις διατάξεις του Π.Δ. 180/1979 ορίζεται ότι η άδεια λειτουργίας ενός καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος αφαιρείται προσωρινά και για χρονικό διάστημα 10 - 60 ημερών, σε περίπτωση που βεβαιωθούν από τα αστυνομικά όργανα τρεις παραβάσεις μέσα στο ίδιο έτος των διατάξεων για την κοινή ησυχία, ή τη λειτουργία μουσικής χωρίς άδεια (αρ. 2, παρ. 2).

Στην προκειμένη περίπτωση, από τα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτουν τα ακόλουθα: με την 17603/2000 απόφαση του Δημάρχου Αθηναίων επιβλήθηκε σε βάρος της αιτούσας εταιρίας η προσωρινή, για χρονικό διάστημα 30 ημερών από 28 - 2 μέχρι 28-3-2000, αφαίρεση της άδειας λειτουργίας καταστήματός της (μεζεδοπωλείο), που βρίσκεται στην οδό Τάκ... 17, για το λόγο ότι σε βάρος της βεβαιώθηκαν από το αστυνομικό τμήμα Ακροπόλεως (με τα 1011/10697/17-α/1011/ 10697/18-α και 1011/10697/21-α έγγραφα), για το χρονικό διάστημα από 3-10-1999 μέχρι 9-1-2000, τρεις παραβάσεις για χρήση μουσικών οργάνων χωρίς άδεια λειτουργίας και για διατάραξη της κοινής ησυχίας των περιοίκων. Το κατάστημα της αιτούσας σφραγίστηκε με την από 28-2-2000 έκθεση των αρμοδίων δημοτικών υπαλλήλων. Κατά της απόφασης προσωρινής αφαίρεσης άδειας λειτουργίας καταστήματος η αιτούσα έχει ασκήσει ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθήνας την από 16-3-2000 προσφυγή, με την οποία ζητά την ακύρωσή της, ενώ με την κρινόμενη αίτηση ζητά να ανασταλεί η εκτέλεση αυτής, μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση επί της προσφυγής της. Για το σκοπό αυτό, η αιτούσα επικαλείται λόγους που αφορούν τη νομιμότητα της προσβαλλόμενης απόφασης, ισχυρίζεται ότι πιθανολογείται η ευδοκίμηση της προσφυγής της και ότι η συνέχιση της σφράγισης του καταστήματος θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη οικονομική βλάβη στην επιχείρησή της, εξαιτίας της απώλειας εσόδων από τη μη λειτουργία του καταστήματος και λόγω της καταστροφής ευπαθών τροφίμων που βρίσκονται σ΄ αυτό, καθώς και ανεπανόρθωτη ηθική βλάβη και καταστροφή της φήμης έναντι των πελατών της επιχείρησης.

Με τα δεδομένα αυτά, το Δικαστήριο λαμβάνοντας υπόψη όσα εκτέθηκαν και κυρίως τη φύση της πράξης προσωρινής αφαίρεσης άδειας λειτουργίας καταστήματος, με την οποία επιβλήθηκε διοικητική ποινή που αποβλέπει στην τήρηση των διατάξεων περί κοινής ησυχίας, που είναι δημόσιας τάξης, κρίνει ότι λόγοι δημοσίου συμφέροντος επιβάλουν την άμεση εκτέλεση της προσβαλλόμενης πράξης και για το λόγο αυτό, ανεξάρτητα από την τυχόν ύπαρξη ηθικής ή υλικής βλάβης που επέρχεται στην αιτούσα, η οποία άλλωστε και δεν αποδείχθηκε, αποκλείεται να χορηγηθεί η αιτούμενη αναστολή. Και τούτο ανεξάρτητα από το γεγονός ότι στην προκειμένη περίπτωση η χορήγηση της αναστολής αποκλείεται, κατά το μέρος που η προσβαλλόμενη με την προσφυγή διοικητική πράξη είχε ήδη εκτελεσθεί πριν από την κατάθεση της υπό κρίση αίτησης αναστολής. Συνεπώς, πρέπει να απορριφθεί η κρινόμενη αίτηση αναστολής.