Απόφ. Αρείου Πάγου 573/2006 (01/01/2006)

Ισχυροποιούνται αναδρομικώς δικαιοπραξία και διαδικαστικές πράξεις Δ.Σ. της Α.Ε. με μεταγενέστερη απόφαση, που ελήφθη από το νόμιμα εκλεγμένο Διοικητικό Συμβούλιο της

Ισχυροποιούνται αναδρομικώς δικαιοπραξία και διαδικαστικές πράξεις Δ.Σ. της Α.Ε. με μεταγενέστερη απόφαση, που ελήφθη από το νόμιμα εκλεγμένο Διοικητικό Συμβούλιο της

Α.Π. 573/2006 (Τμ΄ Α΄ Πολ)
Προεδρεύων: ΔΗΜ. ΣΟΥΛΤΑΝΙΑΣ, Αντιπρόεδρος
Εισηγητής: ΓΕΩΡΓ. ΚΑΛΑΜΙΔΑΣ, Αρεοπαγίτης

Κατά το άρθρο ογδόντα του Κ.Πολ.Δ. «Αν σε δίκη που εκκρεμεί μεταξύ άλλων, τρίτος έχει έννομο συμφέρον να νικήσει κάποιος διάδικος, έχει δικαίωμα, ως την έκδοση αμετάκλητης απόφασης, να ασκήσει πρόσθετη παρέμβαση για να υποστηρίξει το διάδικο αυτόν».

Εν προκειμένω, το Ελληνικό Δημόσιο, επικαλούμενο ότι κατέχει ποσοστό 72,65% των μετοχών της αναιρεσιβλήτου και έχει πρόδηλο έννομο συμφέρον να νικήσει στην προκειμένη δίκη η τελευταία, παρενέβη προσθέτως υπέρ αυτής με ιδιαίτερο δικόγραφο, που κοινοποιήθηκε, κατ΄ άρθρο ογδόντα ένα του Κ.Πολ.Δ., στους διαδίκους (βλ. τις με επίκληση προσκομιζόμενες 3376/2003 και 5073/2003 εκθέσεις επιδόσεως των αρμοδίων δικαστικών επιμελητών Η.Τ. και Σ.Τ.).

Από το συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 18, παρ.1, και 22, παρ. 1, και 3, του Ν. 2190/1920 «περί ανωνύμων εταιρειών» προκύπτει ότι, η δικαστική ή εξώδικη εκπροσώπηση του νομικού προσώπου της Α.Ε. ανήκει κατ αρχή στο Δ.Σ. αυτής, το οποίο ενεργεί για το σκοπό αυτό συλλογικά. Μπορεί, όμως, με το καταστατικό της εταιρίας να ανατεθεί η εκπροσώπηση αυτής στην ίδια έκταση σε ένα ή περισσότερα μέλη αυτού ή σε άλλα πρόσωπα, τα οποία ενεργούν ως όργανα εκπροσωπήσεως του νομικού προσώπου της εταιρείας, κατ΄ άρθρα 65, 67 και 68 του Α.Κ., εκφράζοντας τη βούληση αυτού. Στην αρμοδιότητα του Δ.Σ. ανήκει η απόφαση για κάθε θέμα σχετικό με τη διοίκηση, διαχείριση της περιουσίας της εταιρείας και γενικά με την πραγματοποίηση του σκοπού αυτής και συνεπώς και η απόφαση για την έγερση αγωγής και τη διενέργεια των απαιτούμενων διαδικαστικών πράξεων.

Εξάλλου, κατ΄ άρθρο 26, παρ. 3, του Ν. 2190/1920, που προστέθηκε με το άρθρο 11, παρ. 3, του Ν. 2339/1995 «πρόσκληση για σύγκληση Γ.Σ. δεν απαιτείται στην περίπτωση κατά την οποία στη συνέλευση παρίστανται ή αντιπροσωπεύονται μέτοχοι, που εκπροσωπούν το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου και κανείς από αυτούς δεν αντιλέγει στην πραγματοποίηση της και στη λήψη αποφάσεων», επί της καθολικής δε Γ.Σ. των μετόχων Α.Ε., η οποία συνέρχεται χωρίς πρόσκληση και κανείς δεν αντιλέγει, δεν απαιτείται η τήρηση των από τα άρθρα 27 και 28 του Ν. 2190/1920 προβλεπόμενων διατυπώσεων, κατά τις οποίες για να μετάσχει ο μέτοχος στη Γ.Σ. πρέπει να καταθέσει τις μετοχές του στο ταμείο της εταιρείας ή στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή σε οποιαδήποτε τράπεζα στην Ελλάδα πέντε ημέρες πριν από τη συνέλευση και το Δ.Σ. ελέγχει τη νομιμοποίηση των μετόχων και συντάσσει πίνακα των εχόντων δικαίωμα ψήφου, ο οποίος τοιχοκολλάται σε εμφανή θέση του καταστήματος της εταιρείας σαράντα οκτώ ώρες πριν από τη Γ.Σ. Επίσης, η μεταβίβαση των ανωνύμων μετοχών Α.Ε. μέχρι το έτος 1997 γινόταν με παράδοση της νομής τους και συμφωνία μεταθέσεως της κυριότητας (Α.Κ. 1034), αφού ο έγγραφος τύπος μεταβιβάσεως των ανωνύμων μετοχών καθιερώθηκε το πρώτον με το άρθρο 15, παρ. 3, του Ν. 2459/1997.

Περαιτέρω, το άρθρο 238 του Α.Κ., που αφορά τη συγκατάθεση που παρέχεται μετά την επιχείρηση της δικαιοπραξίας (έγκριση), η οποία έχει ως συνέπεια την από το χρόνο τελέσεως της (αναδρομική) ισχυροποίηση της διενεργηθείσης δικαιοπραξίας (νομικής πράξεως), εφαρμόζεται, ελλείψει αντιθέτου δικονομικού ορισμού, και επί των διαδικαστικών πράξεων (Α.Π. 14/1994, 1315/1982,405/1969).

Στην προκειμένη περίπτωση...