Απόφ. Αρείου Πάγου 821/2007 (13/01/2007)

Η υποκατάσταση του Δ.Σ. της Α.Ε. είναι νόμιμη εφόσον υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο καταστατικό της.

Η υποκατάσταση του Δ.Σ. της Α.Ε. είναι νόμιμη εφόσον υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο καταστατικό της.

Η μεταβίβαση της εξουσίας του Δ.Σ. μπορεί να διενεργηθεί προς οιοδήποτε πρόσωπο και όχι μόνο προς τα μέλη του Δ.Σ. ή τους διευθυντές της

Α. Π . 821/207(Τμ. Στ' Ποιν.)

Προεδρεύων : ΓΕΩΡΓ . ΣΑΡΑΝΤΙΝΟΣ , Αντιπρόεδρος

Εισηγητής : ΒΑΣ . ΛΥΚΟΥΔΗΣ , Αρεοπαγίτης

1. Κατά το άρθρο 79, παρ. 1, του ν . 5960/1933 περί επιταγής, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 1 του ν . δ . 1325/1972, μετά και την προσθήκη παραγράφου 5 σε αυτό με το άρθρο 4, παρ. 1, περ. α, του ν. 2408/1996, εκείνος ο οποίος εκδίδει επιταγή, που δεν πληρώθηκε από πληρωτή γιατί δεν είχε διαθέσιμα κεφάλαια κατά το χρόνο εκδόσεως της επιταγής ή της πληρωμής της, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών. Η ποινική δίωξη ασκείται κατόπιν εγκλήσεως του κομιστή, που δεν πληρώθηκε.

Περαιτέρω, από τις διατάξεις των άρθρων 18, παρ. 1, και 2, 22, παρ. 1 και 3, του ν. 2190/1920 «περί ανωνύμων εταιρειών», όπως αυτός κωδικοποιήθηκε με το Β. Δ. 174/1963 και η παρ. 3 του άρθρου 22 αντικαταστάθηκε με το άρθρο 10, παρ. 4, του ν. 2339/1995, οι οποίες είναι αντίστοιχες των άρθρων 65, 67, και 68 του Α. Κ. και ρυθμίζουν την οργανική εκπροσώπηση του νομικού προσώπου της Α.Ε., προκύπτει, ότι το Δ.Σ. της εταιρείας είναι το αρμόδιο όργανο αυτής να αποφασίζει για κάθε υπόθεση, που αφορά τη διοίκηση της εταιρείας ή τη διαχείριση της περιουσίας της.

Από τις ίδιες διατάξεις προκύπτει ότι η υποκατάσταση του Δ . Σ . είναι νόμιμη μόνο , εφόσον διενεργείται σύμφωνα με τις διατάξεις αυτές .

Ειδικότερα το άρθρο 18, παρ. 2, επιτρέπει στο καταστατικό της εταιρείας να ορίσει, ότι ένα ή περισσότερα μέλη ή άλλα πρόσωπα, που κατονομάζονται, δικαιούνται να εκπροσωπούν δικαστικώς ή εξωδίκως την εταιρεία γενικά ή σε ορισμένες μόνο πράξεις.

Το άρθρο 22, παρ . 3, προβλέπει ορισμένα θέματα για τα οποία είναι δυνατό να αποφασιστεί από το Δ . Σ . μεταβίβαση της εξουσίας του , η οποία μπορεί να διενεργηθεί προς οποιο δήποτε πρόσωπο και όχι μόνο προς μέλη του Δ . Σ ., ή διευθυ ντές της εταιρείας , με την προϋπόθεση ότι υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο καταστατικό της εταιρείας .

Υποκατάσταση του Δ.Σ. με εξωεταιρική συμφωνία δεν είναι νόμιμη.

Επομένως, όταν δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις των πιο πάνω άρθρων 18, παρ. 2 ή 22, παρ. 3, το τρίτο πρόσωπο, στο οποίο ανατέθηκε εκπροσωπευτική δραστηριότητα, ενεργεί στα πλαίσια της από το άρθρο 211 και 713 Α. Κ. προβλεπόμενης αντίστοιχα, πληρεξουσιότητας ή εντολής, έχει ανάγκη, ενόψει του ότι ο τρίτος είναι απλός πληρεξούσιος - εντολοδόχος της εταιρείας, ειδικής πληρεξουσιότητας ή εξουσιοδότησης και βεβαίωσης του γνησίου της υπογραφής του παρέχοντος αυτή οργάνου της Α.Ε., που έχει κατά το καταστατικό αυτής δικαίωμα εκπροσωπήσεως, όταν το απαιτεί νομοθετική διάταξη, όπως όταν πρόκειται να υποβάλει μήνυση ή έγκληση, ή δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής κατά του δράστη αξιόποινης πράξης που τελέστηκε σε βάρος της εταιρείας, η οποία (πληρεξουσιότητα ή εξουσιοδότηση) προσαρτάται στη εγχειριζόμενη έγκληση, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις των άρθρων 42, παρ. 2, εδ. γ και 46 του Κ. Π. Δ.