Απόφ. 48116/2005 (23/12/2005)

Καθορισμός των δικαιολογητικών και των παραστατικών για τον έλεγχο των επενδύσεων που ενισχύθηκαν με τα κίνητρα της επιχορήγησης ή και της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3299/2004.

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

Αρ. Φύλλου 1827
23 Δεκεμβρίου 2005

Αριθμ. 48116

Καθορισμός των δικαιολογητικών και των παραστατικών για τον έλεγχο των επενδύσεων που ενισχύθηκαν με τα κίνητρα της επιχορήγησης ή και της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3299/2004.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις του Ν. 3299/2004 (ΦΕΚ 261/Α/23.12.2004) και ειδικότερα το άρθρο 8 παράγραφοι 1 και 2 αυτού.

2. Το άρθρο 90 του «Κώδικα για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα» που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του Π.Δ. 63/2005 (ΦΕΚ Α΄98).

3. Τις διατάξεις του Π.Δ. 121/2004 (ΦΕΚ 84/Α/10.3.2004) «Διορισμός Υπουργών και Υφυπουργών».

4. Τις διατάξεις του Π.Δ. 178/2000 (Φ.ΕΚ 165/Α/14.7.2000) «Περί Οργανισμού του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας».

5. Το υπ΄ αριθμ. 81/20.3.2002 Π.Δ. (ΦΕΚ 57/Α/21.3.2002) «Συγχώνευση των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών».

6. Την υπ΄ αριθμ. 37930/ΔIΟΕ 1264/14.10.2005 (Φ.Ε.Κ. 1432/Β/14.10.2005)κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών περί «Καθορισμού αρμοδιοτήτων των Υφυπουργών Οικονομίας και Οικονομικών», αποφασίζουμε:

`Αρθρο 1

Για την διενέργεια των ελέγχων προκειμένου να πιστοποιηθεί

α) η πρόοδος των έργων και

β) η ολοκλήρωση και η έναρξη παραγωγικής λειτουργίας των επενδύσεων, που ενισχύθηκαν με το κίνητρο της επιχορήγησης ή και της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3299/2004, ορίζονται τα ακόλουθα δικαιολογητικά και παραστατικά:

1. Αίτηση του φορέα του επενδυτικού σχεδίου στην υπηρεσία που εκδόθηκε η απόφαση υπαγωγής.

Η αίτηση για την πιστοποίηση της ολοκλήρωσης της επένδυσης και έναρξης της παραγωγικής της λειτουρ­γίας κατατίθεται το αργότερο εντός 6 (έξι) μηνών από τη λήξη της προθεσμίας της ολοκλήρωσης της, όπως αυτή ισχύει.

2. Δικαιολογητικά νόμιμης λειτουργίας της επιχείρησης.

i. Ανώνυμες Εταιρείες

- Καταστατικό σύστασης και τυχόν τροποποιήσεις του ( αντίγραφα Φ.Ε.Κ.)

- Αντίγραφο της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης για την διαπίστωση της μετοχικής σύνθεσης της εταιρείας.

- Βιβλίο πρακτικών Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, πρακτικών του Διοικητικού Συμβουλίου και βιβλίο με­τόχων.

ii. Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης ( Ε.Π.Ε.)

- Καταστατικό σύστασης και τυχόν τροποποιήσεις του ( αντίγραφα Φ.Ε.Κ.).

- Βιβλίο πρακτικών συνελεύσεων και βιβλίο διαχεί­ρισης.

iii. Ομόρρυθμες εταιρείες - Ετερόρρυθμες εταιρείες

Καταστατικό σύστασης και τυχόν τροποποιήσεις του.

iv. Συνεταιρισμοί.

- Καταστατικό σύστασης και τυχόν τροποποιήσεις του ( αντίγραφα Φ.Ε.Κ.).

- Βιβλίο πρακτικών Γενικών Συνελεύσεων και Διοικη­τικού Συμβουλίου.

- Βιβλίο απογραφής και ισολογισμού.

- Βιβλίο μητρώου μελών.

v. Ατομικές επιχειρήσεις

Βεβαίωση έναρξης επιτηδεύματος στην Δημόσια Οι­κονομική Υπηρεσία ( Δ.Ο.Υ.).

3. Παραστατικά κάλυψης της ιδίας συμμετοχής.

i. Με εισφορές των μετόχων

- Ανώνυμες εταιρείες

• Απόφαση Γενικής Συνέλευσης για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου (απόσπασμα πρακτικού, Φ.Ε.Κ. δη­μοσίευσής του).

• Πρακτικό του Διοικητικού Συμβουλίου για την πι­στοποίηση της καταβολής αύξησης του μετοχικού κε­φαλαίου και ή αντίγραφο του Φ.Ε.Κ. ανακοίνωσής του (Τ.Α.Π.Σ. της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως) ή σχετική καταχώρηση στο μητρώο Ανωνύμων Εταιρειών της οι­κείας νομαρχίας.

- Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης.

Απόφαση Γενικής Συνέλευσης για την αύξηση του εταιρικού κεφαλαίου (απόσπασμα πρακτικού, Φ.Ε.Κ. δη­μοσίευσής του).

- Ομόρρυθμες εταιρείες - Ετερόρρυθμες εταιρείες.

• Συμβολαιογραφική πράξη της εταιρείας για την αύξη­ση του κεφαλαίου με καταχώρηση αυτής στα βιβλία του πρωτοδικείου για την πιστοποίηση της αύξησης.

• Αποδεικτικό καταβολής φόρου συγκεντρώσεως κε­φαλαίου.

• Αποδεικτικό κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό.

ii. Με χρήση φορολογηθέντων αποθεματικών

Στοιχεία για την χρησιμοποίηση φορολογηθέντων αποθεματικών στην περίπτωση επιλογής του τρόπου αυτού κάλυψης της ιδίας συμμετοχής από τον φορέα του επενδυτικού σχεδίου, όπως εξειδικεύεται στην απόφαση υπαγωγής.

Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας ή έκτακτης Γενικής Συνέλευσης για τη δέσμευση του ποσού που θα χρησιμοποιηθεί για κάλυψη της ιδίας συμ­μετοχής από τα υπάρχοντα φορολογικά αποθεματικά της εταιρείας.

4. Χρηματοδότηση τμήματος του επενδυτικού σχεδίου με τραπεζικό δάνειο.

- Αντίγραφο της σύμβασης του δανείου από το περι­εχόμενο της οποίας να προκύπτει ότι η σύμβαση αφορά την χρηματοδότηση της συγκεκριμένης επένδυσης.

Βεβαίωση της τράπεζας που έχει χορηγήσει το επεν­δυτικό δάνειο στην οποία θα είναι καταχωρημένες οι εκταμιεύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί με τις αντί­στοιχες ημερομηνίες τους.

-Αντίγραφο της σύμβασης στην περίπτωση εκχώρησης της επιχορήγησης έναντι παροχής ισόποσου βραχυπρό­θεσμου τραπεζικού δανεισμού.

Βεβαίωση της τράπεζας που έχει χορηγήσει το βρα­χυπρόθεσμο δάνειο στην οποία θα είναι καταχωρημένες οι εκταμιεύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί με τις αντί­στοιχες ημερομηνίες τους.

5. Χρηματοδοτική μίσθωση εξοπλισμού.

Αντίγραφα της σύμβασης χρηματοδοτικής μίσθωσης εξοπλισμού (Ieasing), εφόσον περιλαμβάνεται η δυνατό­τητα αυτή στην απόφαση υπαγωγής.

6. Νομιμοποιητικά έγγραφα δικαιωμάτων του ακινήτου επί του οποίου θα πραγματοποιηθεί η επένδυση.

- Στην περίπτωση κυριότητας του οικοπέδου αντίγρα­φο του συμβολαίου αγοράς του.

- Στην περίπτωση απόκτησης του δικαιώματος χρήσης του οικοπέδου ή του ακινήτου σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Ν. 3299/2004, αντίγραφο της σύμβασης παραχώρη­σης ή εκμίσθωσης.

7. Οι αναγκαίες άδειες για την υλοποίηση και ολοκλή­ρωση της επένδυσης.

- Οι απαιτούμενες κατά περίπτωση εγκρίσεις και άδειες (άδεια εγκατάστασης, έγκριση περιβαλλοντικών όρων, οικοδομική άδεια, άδεια λειτουργίας κ.αλ.) για την υλο­ποίηση της επένδυσης.

- Τα εγκεκριμένα βάσει της οικοδομικής αδείας αρχι­τεκτονικά σχέδια (τοπογραφικό διάγραμμα, διάγραμμα κάλυψης), σύμφωνα με τα οποία δομούνται οι κτιριακές εγκαταστάσεις της επένδυσης.

8. Παραστατικά και στοιχεία υλοποίησης και ολοκλή­ρωσης του επενδυτικού σχεδίου.

- Συμβάσεις εκτέλεσης κατασκευής των επενδυτικών έργων (πολιτικού μηχανικού, μηχανολόγου, εργολάβου κλπ), θεωρημένες από την αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία.

- Τεχνική περιγραφή του επενδυτικού έργου (ανά κατη­γορία) που έχει υλοποιηθεί μέχρι την συγκεκριμένη φάση, υπογεγραμμένης από τον αρμόδιο μηχανικό (τεχνικό) της εταιρείας.

- Καταστάσεις όλων των τιμολογίων κλπ. παραστα­τικών του έργου που έχει υλοποιηθεί (ανά κατηγορία δαπάνης και ανά προμηθευτή), σύμφωνα με την απόφα­ση υπαγωγής της επένδυσης, υπογεγραμμένες από τον υπεύθυνο του λογιστηρίου και του νόμιμου εκπροσώπου της εταιρείας, όπως παρουσιάζονται σε υπόδειγμα που παρέχεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η κάθε κατάσταση θα συνοδεύεται από φωτοαντίγρα­φα όλων των τιμολογίων και λοιπών παραστατικών (δελ­τία αποστολής, φορτωτικά, διασαφήσεις, CMR, packing list, ) με τα παραστατικά εξόφλησής τους (εξοφλητικές αποδείξεις προμηθευτών, εντάλματα πληρωμής επεν­δύτριας εταιρείας, αποδείξεις τραπεζικών εμβασμάτων, φωτοτυπίες επιταγών, αντίγραφα extre τραπεζών).

Τα πρωτότυπα των παραπάνω στοιχείων θα πρέπει να είναι συγκεντρωμένα προκειμένου να ελεγχθούν και να σφραγισθούν από το Όργανο Ελέγχου.

9. Λογιστική απεικόνιση των στοιχείων υλοποίησης της επένδυσης.

i - Εταιρείες που τηρούν Βιβλία Γ΄ κατηγορίας.

• Ισοζύγιο Γενικού Καθολικού ενημερωμένο με όλες τις δαπάνες της επένδυσης.

• Αναλυτικό καθολικό όλων των λογαριασμών που αφο­ρούν την επένδυση.

• Συγκεντρωτικό ημερολόγιο.

Τα παραπάνω στοιχεία πρέπει να είναι υπογεγραμμέ­να από τον υπεύθυνο του λογιστηρίου και τον νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας.

- Εταιρείες που τηρούν Βιβλία Β΄ κατηγορίας.

Βιβλίο Εσόδων και Εξόδων, με ξεχωριστή αναφορά στα πάγια στοιχεία και χαρακτηρισμό των επενδυτικών δαπανών.

ii. Το βιβλίο παγίων ή μητρώο παγίων πρέπει να εί­ναι ενημερωμένο με τα πάγια που περιλαμβάνονται στο επενδυτικό πρόγραμμα με αναφορά στον αναπτυξιακό νόμο και στην εγκριτική απόφαση.

iii. Βιβλίο Επενδύσεων.

iv. Κατάσταση του φορέα της επένδυσης στην οποία να απεικονίζονται οι πράξεις θεώρησης των στοιχείων και βιβλίων που τηρούνται για την επένδυση.

10. Παραστατικά απασχόλησης.

Βεβαίωση της Επιθεώρησης Εργασίας για το απασχο­λούμενο προσωπικό (απαιτείται κατά τον τελικό έλεγχο ή κατά την διενέργεια επανελέγχων).

Καταστάσεις απασχολούμενου προσωπικού

11. Στοιχεία διαπίστωσης έναρξης παραγωγικής λει­τουργίας της επένδυσης.

Για την πιστοποίηση της έναρξης της παραγωγικής λει­τουργίας της επένδυσης απαιτούνται αντίγραφα τιμολο­γίων αγοράς πρώτων υλών και πώλησης προϊόντων στο βαθμό που να τεκμηριώνουν την λειτουργία της μονάδας συνοδευόμενα με τα αναλυτικά καθολικά των αντίστοι­χων λογαριασμών που έχουν γίνει οι σχετικές εγγραφές (ομάδες λογαριασμών 2 και 7).

12. Δικαιολογητικά ειδικών περιπτώσεων.

- Στις περιπτώσεις όπου στην εγκριτική απόφαση προβλέπεται ο μηδενισμός υφιστάμενων αρνητικών κε­φαλαίων κίνησης απαιτείται ισοζύγιο από πρόσφατες θεωρημένες εκτυπώσεις, με ενημερωμένο και τον λογα­ριασμό «αποθέματα», το οποίο πρέπει να είναι ελεγμένο και υπογεγραμμένο από ορκωτό λογιστή.

- Στις περιπτώσεις όπου στην εγκριτική απόφαση προ­βλέπεται η διενέργεια εξαγωγών απαιτούνται αντίγραφα τιμολογίων πώλησης προϊόντων στο εξωτερικό και τα αναλυτικά καθολικά του αντίστοιχου λογαριασμού που έχουν γίνει οι σχετικές εγγραφές (λογαρ. 7).

`Αρθρο 2

1. Ο αριθμός και το είδος των υποβαλλόμενων από τα οριζόμενα ανωτέρω δικαιολογητικά εξαρτάται από την κατηγορία του επενδυτικού σχεδίου, την μορφή του Φορέα της επένδυσης καθώς και από το είδος του διε­νεργούμενου ελέγχου (ενδιάμεσος, τελικός έλεγχος).

2. Τα μέλη των Οργάνων Ελέγχου για την αποτελεσμα­τικότερη άσκηση του έργου τους και για την διαπίστωση της τήρησης των όρων του Ν. 3299/2004 και της εγκριτι­κής απόφασης δύναται να ζητήσουν από τον φορέα του επενδυτικού σχεδίου πρόσθετα διευκρινιστικά στοιχεία και παραστατικά.

`Αρθρο 3

Από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκύ­πτει δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού.

`Αρθρο 4

Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2005
Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
Χ. ΦΩΛΙΑΣ