Απόφ. 54706/2011 (30/12/2011)

Καθορισμός της διαδικασίας λύσης και εκκαθάρισης αμιγών επιχειρήσεων των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων και διαμερισμάτων.

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

Αρ. Φύλλου 3325
30 Δεκεμβρίου 2011

Αριθμ. 54706

Καθορισμός της διαδικασίας λύσης και εκκαθάρισης αμιγών επιχειρήσεων των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων και διαμερισμάτων.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις του άρθρου 198 και των παρ. 1 και 2 του άρθρου 199 του N. 3852/2010 (Α΄ 87).

2. Τις διατάξεις του Π.Δ. 65/2011 (Α΄ 147) «Διάσπαση του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στα Υπουργεία α) Εσωτερικών και β) Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, συγχώνευση των Υπουργείων Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και μεταφορά στον Πρωθυπουργό των Γενικών Γραμματειών Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και στο Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς».

3. Τις διατάξεις του Π.Δ. 110/2011 (Α΄ 243) «Διορισμός Αντιπροέδρων της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών».

4. Το γεγονός ότι από την παρούσα απόφαση δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού των οικείων περιφερειών, αποφασίζουμε:

Αρθρο 1
Λύση και εκκαθάριση των αμιγών νομαρχιακών επιχειρήσεων

1. Οι αμιγείς νομαρχιακές επιχειρήσεις λύονται με απόφαση του οικείου περιφερειακού συμβουλίου, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

2. Τη λύση της επιχείρησης ακολουθεί η εκκαθάριση αυτής. Μετά την εκκαθάριση της επιχείρησης, όσα περιουσιακά στοιχεία απομένουν περιέρχονται στην οικεία περιφέρεια.

Αρθρο 2
Ορισμός εκκαθαριστών

1. Η εκκαθάριση γίνεται από δύο (2) ορκωτούς ελεγκτές που ορίζονται από το περιφερειακό συμβούλιο. Με την ίδια απόφαση καθορίζεται και η αμοιβή τους.

2. Με τον ορισμό των εκκαθαριστών παύει αυτοδίκαια η εξουσία των μελών του διοικητικού συμβουλίου και τις αρμοδιότητές του ασκούν οι εκκαθαριστές, με εξαίρεση τις αρμοδιότητες που αποφασίζει να ασκεί το περιφερειακό συμβούλιο. Επίσης, με τον ορισμό των εκκαθαριστών παύει αυτοδίκαια η εξουσία των ελεγκτών τυχόν τακτικού διαχειριστικού ελέγχου. Οι οριζόμενοι εκκαθαριστές οφείλουν, μόλις αναλάβουν τα καθήκοντά τους, να ενεργήσουν απογραφή της περιουσίας της επιχείρησης.

3. Οι οριζόμενοι εκκαθαριστές δεν διώκονται ποινικώς, δεν υπόκεινται σε προσωπική κράτηση, ούτε υπέχουν οποιαδήποτε αστική ή άλλη ατομική ευθύνη για χρέη της αμιγούς νομαρχιακής επιχείρησης προς το Δημόσιο ή τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, ανεξαρτήτως του χρόνου βεβαίωσης τούτων.

Αρθρο 3
Διαδικασία εκκαθάρισης

1. Στην εκκαθάριση διεκπεραιώνονται οι εκκρεμείς υποθέσεις, εισπράττονται οι απαιτήσεις και εξοφλούνται τα χρέη ή οι οφειλές της επιχείρησης. Το σύνολο της περιουσίας της επιχείρησης ή μέρος αυτής ρευστοποιείται μόνο στην περίπτωση που το σύνολο των χρεών ή οφειλών της επιχείρησης δεν μπορεί να εξοφληθεί από τα εισπραττόμενα έσοδα.

2. Το υπόλοιπο προϊόν της εκκαθάρισης περιέρχεται στην οικεία περιφέρεια. Οι λογαριασμοί της εκκαθάρισης εγκρίνονται από το περιφερειακό συμβούλιο, το οποίο επίσης αποφασίζει για την απαλλαγή των εκκαθαριστών, από κάθε ευθύνη. Οι συζητήσεις και οι αποφάσεις των εκκαθαριστών καταχωρούνται περιληπτικά στο βιβλίο πρακτικών του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης.

Αρθρο 4
Διάρκεια σταδίου εκκαθάρισης

Η εκκαθάριση δεν μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από τρία έτη από την ημερομηνία έναρξής της. Για τη συνέχιση της εκκαθάρισης πέραν της τριετίας απαιτείται αιτιολογημένη απόφαση του οικείου περιφερειακού συμβουλίου και σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται να υπερβεί την πενταετία.

Αρθρο 5

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 30 Δεκεμβρίου 2011
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ