Απόφ. 58996/2011 (30/12/2011)

Προκήρυξη Προγράμματος για την ένταξη επενδυτικών σχεδίων στο ειδικό καθεστώς ενισχύσεων της Συνέργειας και Δικτύωσης του N. 3908/2011, για το έτος 2011.

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

Αρ. Φύλλου 3215
30 Δεκεμβρίου 2011

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
Αριθ. 58996
Προκήρυξη Προγράμματος για την ένταξη επενδυτικών σχεδίων στο ειδικό καθεστώς ενισχύσεων της Συνέργειας και Δικτύωσης του N . 3908/2011, για το έτος 2011.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις των άρθρων 2 παρ. 4, 9 παρ. 3, 10 παρ. 2 και 13 παράγραφους 1 περ. δ, 5 και 6 του N.3908/2011 «Ενίσχυση Ιδιωτικών Επενδύσεων για την Οικονομική Ανάπτυξη, την Επιχειρηματικότητα και την Περιφερειακή Συνοχή» (Α- 8).

2. Τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 800/2008 της Επιτροπής της 6ης Αυγούστου 2008 για την κήρυξη ορισμένων κατηγοριών ενισχύσεων ως συμβατών με την κοινή αγορά κατ΄ εφαρμογή των άρθρων 87 και 88 της Συνθήκης (Γενικός κανονισμός απαλλαγής κατά κατηγορία).

3. Το άρθρο 90 του «Κώδικα για την Κυβέρνηση και Κυβερνητικά Όργανα» που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του Π.Δ. 63/2005 (Α-98).

4. Τις διατάξεις του Π.Δ. 178/2000 «Περί Οργανισμού του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας» (Α-165).

5. Το άρθρο 4 του Π.Δ. 65/2011 «Διάσπαση του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στα Υπουργεία α) Εσωτερικών και β) Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, συγχώνευση των Υπουργείων Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και μεταφορά στον Πρωθυπουργό των Γενικών Γραμματειών Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και στο Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς» (Α-147).

6. Τις διατάξεις του Π.Δ. 110/2011 «Διορισμός Αντιπροέδρων της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α-243).

7. Την υπ΄ αριθ. 51116/3184/25-11-2011 απόφαση περί «Ανάθεσης αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Αθανάσιο Μωραΐτη» (Β-2741).

8. Την αριθ. 17296/19-04-2011 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας «Καθορισμός του ποσού της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της φορολογικής απαλλαγής για την ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων της τεχνολογικής ανάπτυξης, της περιφερειακής συνοχής, των μεγάλων επενδυτικών σχεδίων, της επιχειρηματικότητας των νέων και της συνέργειας και της δικτύωσης του νόμου 3908/2011 για το έτος 2011» (Β-653).

9. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

Αρθρο 1
Πεδίο εφαρμογής

1. Στο ειδικό καθεστώς ενισχύσεων της Συνέργειας και Δικτύωσης του άρθρου 13 του νόμου 3908/2011 εντάσσονται επενδυτικά σχέδια που υποβάλλονται από σχήματα συνέργειας και δικτύωσης που αποσκοπούν στην υλοποίηση προγραμμάτων - κοινών δράσεων, οι οποίες μεμονωμένες ή συνδυαστικά,

i. είτε αξιοποιούν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των συμμετεχουσών επιχειρήσεων,

ii. είτε αξιοποιούν υποδομές που δημιουργούνται με εθνική και κοινοτική χρηματοδότηση,

iii. ή συντελούν στην προσαρμογή στο σύγχρονο οικονομικό και τεχνολογικό περιβάλλον συγκεκριμένων και γεωγραφικά προσδιορισμένων παραγωγικών δραστηριοτήτων και υπηρεσιών.

2. Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στα σχήματα συνέργειας - δικτύωσης οφείλουν να έχουν ως κύριο αντικείμενο δραστηριότητας τομείς ή κλάδους της Οικονομίας που ενισχύονται σύμφωνα με το άρθρο 2 του N. 3908/2011 ή περιλαμβάνονται στο Παράρτημα Ι της παρούσας απόφασης.

Οι επιχειρήσεις αυτές είναι δυνατόν να ανήκουν:

i. σε διαφορετικούς κλάδους, που ενσωματώνουν υπο-στηρικτικές και συμπληρωματικές στην παραγωγική αλυσίδα τους υπηρεσίες, ή

ii. σε διαφορετικούς κλάδους αλλά στην ίδια παραγωγική αλυσίδα ή

iii. στον ίδιο κλάδο.

3. Τα σχήματα συνέργειας - δικτύωσης λειτουργούν υπό μορφή Κοινοπραξίας και απαρτίζονται από

- δέκα (10) τουλάχιστον επιχειρήσεις για επενδυτικά σχέδια που πρόκειται να υλοποιηθούν στην Περιφέρεια Αττικής ή στο Νομό Θεσσαλονίκης ή

- πέντε (5) τουλάχιστον επιχειρήσεις για επενδυτικά σχέδια που πρόκειται να υλοποιηθούν στους λοιπούς νομούς της Επικράτειας.

Σε περίπτωση που οι κοινές δράσεις αναπτύσσονται σε ευρύτερες γεωγραφικές περιοχές, ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός συμμετεχόντων στην Κοινοπραξία προσδιορίζεται κατά αντιστοιχία των ανωτέρω δύο περιπτώσεων με βάση τους Νομούς στους οποίους υλοποιείται το μεγαλύτερο τμήμα των επενδυτικών δαπανών ήτοι δαπάνες που υπερβαίνουν το 50% του επιλέξιμου κόστους.

4. Στην Κοινοπραξία που υποβάλλει το επενδυτικό σχέδιο δύνανται να συμμετέχουν και επιχειρήσεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

5. Δυνατότητα συμμετοχής στην Κοινοπραξία, με πο­σοστό έως είκοσι τοις εκατό (20%), έχουν και ημεδαπά ή αλλοδαπά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Ερευνητικοί Φορείς και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Στην Κοινοπραξία δύνανται να συμμετέχουν με ποσοστό έως 10% και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, όπως Επιμελητήρια, ο Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών, κ.ά.

6. Στην περίπτωση που το υποβληθέν επενδυτικό σχέδιο συνίσταται στην υλοποίηση κοινής υποδομής, οι επιχειρήσεις-μέλη της Κοινοπραξίας, οφείλουν, εφόσον αυτό υπαχθεί, να συστήσουν εμπορική εταιρεία ή συνεταιρισμό με μετόχους - εταίρους τα μέλη της Κοινοπραξίας, εντός της προθεσμίας που τάσσεται στην απόφαση υπαγωγής. Η εταιρεία ή ο συνεταιρισμός θα συνιστά εφεξής το φορέα υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου.

7. Για τον προσδιορισμό του μεγέθους του φορέα υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου λαμβάνονται υπόψη οι ρυθμίσεις του Παραρτήματος I του Γενικού Κανονισμού απαλλαγής κατά κατηγορία.

8. Οι ενισχύσεις χορηγούνται βάσει του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 800/2008 της Επιτροπής της 6ης Αυγούστου 2008 (Γενικός Κανονισμός απαλλαγής κατά κατηγορία). Ειδικότερα το υποβαλλόμενο επενδυτικό σχέδιο πρέπει να πληροί εναλλακτικά ή συνδυαστικά είτε τους ειδικούς όρους για επενδυτικές ενισχύσεις και τους όρους και προϋποθέσεις χορήγησης των Ενισχύσεων Περιφερειακού Χαρακτήρα για Επενδύσεις και Απασχόληση (άρθρο 13 του Κανονισμού) όπως εξειδικεύονται στα σχετικά άρθρα της παρούσας απόφασης, ή τους όρους για τη χορήγηση δαπανών για συμβουλευτικές υπηρεσίες προς ΜΜΕ (άρθρο 26 του Κανονισμού), για συμμετοχή ΜΜΕ σε εκθέσεις (άρθρο 26 του Κανονισμού), για δαπάνες για σχέδια έρευνας και ανάπτυξης (άρθρο 31 του Κανονισμού) και δαπάνες για σχέδια έρευνας και ανάπτυξης, καθώς και για δαπάνες δικαιωμάτων βιομηχανικής ιδιοκτησίας για ΜΜΕ (άρθρο 31 του Κανονισμού)

A ρθρο 2
Ενισχυόμενα επενδυτικά σχέδια

Τα ενισχυόμενα επενδυτικά σχέδια περιλαμβάνουν κοινές δράσεις σε συνάφεια ή προς εξυπηρέτηση και υποστήριξη των κύριων δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων που απαρτίζουν τα σχήματα συνέργειας - δικτύωσης, όπως ενδεικτικά:

i. κοινές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό παραγωγής, προμήθεια ή παροχή κοινών υπηρεσιών

ii. δράσεις ελέγχου ποιότητας,

iii. δράσεις αποθήκευσης, δικτύων διανομής, δικτύων προμηθειών, διακίνησης, έκθεσης και πώλησης εμπορευμάτων ή παροχής υπηρεσιών,

iv. κοινό εμπορικό σήμα και σύστημα διαδικτυακού εμπορίου,

v. κοινή πιστοποίηση και σήμα ποιότητας,

vi. συνδυαστικές δράσεις στους επιλέξιμους τομείς και κλάδους της οικονομίας.

A ρθρο 3
Ενισχυόμενες δαπάνες

1. Οι ενισχύσεις που παρέχονται στα σχήματα συνέργειας και δικτύωσης για την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων που εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς της παρούσας απόφασης αφορούν τις ακόλουθες δαπάνες:

α. Υλικά περιουσιακά στοιχεία, και ειδικότερα:

• Την κατασκευή, την επέκταση, τον εκσυγχρονισμό ή την αγορά κτιριακών εγκαταστάσεων και των συνδεδεμένων με αυτές ειδικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων, καθώς και τις δαπάνες διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου,

• Την αγορά και εγκατάσταση καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών εγκαταστάσεων και των μεταφορικών μέσων εφόσον αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της μονάδας και εξυπηρετούν τη λειτουργία της,

• Τα μισθώματα της χρηματοδοτικής μίσθωσης καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού του οποίου αποκτάται η χρήση,

β. `Αυλα περιουσιακά στοιχεία, που συνίστανται στην απόκτηση στοιχείων ενεργητικού που προκύπτουν από τη μεταφορά τεχνολογίας, μέσω της απόκτησης δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας, αδειών εκμετάλλευσης, τεχνογνωσίας ή μη νομικά κατοχυρωμένων τεχνικών γνώσεων.

2. Σε περίπτωση που το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει έργα για συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ΜΜΕ και συμμετοχή των ΜΜΕ σε εκθέσεις, για έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία, επιλέξιμες για ενίσχυση είναι, κατά περίπτωση, και οι κάτωθι κατηγορίες δαπανών:

γ. Το κόστος των συμβουλευτικών υπηρεσιών που παρέχονται από εξωτερικούς συμβούλους προς ΜΜΕ, εφόσον δεν αποτελούν συνεχόμενη ή περιοδική δραστηριότητα ούτε συνδέονται με τις συνήθεις λειτουργικές δαπάνες των επιχειρήσεων,

δ. Το κόστος μίσθωσης, εγκατάστασης και διαχείρισης περιπτέρου για την πρώτη συμμετοχή ΜΜΕ σε συγκεκριμένη έκθεση,

ε. Έργα και προγράμματα Έρευνας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας, και ειδικότερα η εφαρμοσμένη έρευνα ή πειραματική ανάπτυξη και απόκτηση και επικύρωση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και άλλων δικαιωμάτων βιομηχανικής ιδιοκτησίας όπως ορίζονται στο άρθρο 5 της υπ΄ αριθ. 17297/19-4-2011 απόφασης του Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας «Προϋποθέσεις, περιορισμοί και εξειδίκευση των ενισχυόμενων δαπανών για τα επενδυτικά σχέδια που υπάγονται στις διατάξεις του N. 3908/2011» (Φ.Ε.Κ. 653/Β΄/20-4-2011),

3. Για την έναρξη υλοποίησης των δαπανών των επενδυτικών σχεδίων έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της παραγράφου 2 α του άρθρου 8 του Ν. 3908/2011.

Αρθρο 4
Είδος, ανώτατα ποσά και ποσοστά ενισχύσεων

1. Είδη Ενισχύσεων. Στα ειδικά επενδυτικά σχέδια της Συνέργειας και Δικτύωσης παρέχονται τα ακόλουθα είδη ενισχύσεων:

α. Επιχορήγηση, που συνίσταται στη δωρεάν παροχή από το Δημόσιο χρηματικού ποσού για την κάλυψη τμήματος των ενισχυόμενων δαπανών και προσδιορίζεται ως ποσοστό αυτών, και

β. Ενίσχυση χρηματοδοτικής μίσθωσης που συνίσταται στην κάλυψη από το Δημόσιο τμήματος των καταβαλλόμενων δόσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης κτιριακών και λοιπών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού παραγωγής, και προσδιορίζεται ως ποσοστό επί των εκάστοτε καταβαλλόμενων δόσεων,

2. Ποσοστά Ενισχύσεων.

α. Για επενδυτικά σχέδια με δαπάνες που υπάγονται στις ενισχύσεις περιφερειακού χαρακτήρα του Γενικού Κανονισμού απαλλαγής κατά κατηγορία, παρέχονται τα ποσοστά ενισχύσεων, όπως καθορίζονται στις παραγράφους 5, 12 και 13 του άρθρου 5 του Ν. 3908/2011 με τη μορφή επιχορήγησης ή και επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης.

β. Για επενδυτικά σχέδια με δαπάνες που υπάγονται στις ενισχύσεις για συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ΜΜΕ και συμμετοχή των ΜΜΕ σε εκθέσεις, παρέχονται τα ποσοστά ενισχύσεων, όπως καθορίζονται στις παραγράφους 5, 12 και 13 του άρθρου 5 του Ν. 3908/2011 με τη μορφή επιχορήγησης Το ποσοστό ενίσχυσης δεν υπερβαίνει το πενήντα τοις εκατό (50%) των επιλέξιμων δαπανών.

γ. Για επενδυτικά σχέδια με δαπάνες που υπάγονται στις ενισχύσεις για σχέδια έρευνας και ανάπτυξης, παρέχονται τα ποσοστά ενισχύσεων, όπως καθορίζονται στις παραγράφους 5, 12 και 13 του άρθρου 5 του Ν. 3908/2011 με τη μορφή επιχορήγησης ή και επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης. Το ποσοστό ενίσχυσης δεν υπερβαίνει:

i. στις ενισχύσεις για εφαρμοσμένη έρευνα, το είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) των επιλέξιμων δαπανών, προσαυξανόμενο κατά δέκα (10) εκατοστιαίες μονάδες για μεσαίες επιχειρήσεις και είκοσι (20) εκατοστιαίες μονάδες για μικρές επιχειρήσεις, αν η ενίσχυση χορηγείται σε ΜΜΕ, και

ii. στις ενισχύσεις για απόκτηση και επικύρωση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και άλλων δικαιωμάτων βιομηχανικής ιδιοκτησίας από ΜΜΕ, το τριάντα πέντε τοις εκατό (35%) των επιλέξιμων δαπανών για μεσαίες επιχειρήσεις και το σαράντα πέντε τοις εκατό (45%) των επιλέξιμων δαπανών για μικρές επιχειρήσεις.

Αρθρο 5
Όροι υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων

1. Χρόνος υποβολής των αιτήσεων υπαγωγής

Οι αιτήσεις για την υπαγωγή των επενδυτικών σχεδίων στο ειδικό καθεστώς της Συνέργειας και Δικτύωσης υποβάλλονται, για το έτος 2011, από 30η Ιανουαρίου έως 30η Μαρτίου 2012.

2. Υπηρεσίες υποβολής των αιτήσεων υπαγωγής.

Οι αιτήσεις για την υπαγωγή των επενδυτικών σχεδίων κατατίθενται :

α. στο Γραφείο Εξυπηρέτησης Επενδυτών του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για τις επιχειρήσεις που ιδρύονται και λειτουργούν σε όλη την Επικράτεια, πλην των Περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας,

β. στο Γραφείο Εξυπηρέτησης Επενδυτών της Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη, για τις επιχειρήσεις που ιδρύονται και λειτουργούν στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας.

3. Περιεχόμενο επενδυτικών σχεδίων - Ελάχιστο/μέγιστο κόστος - Χρηματοδοτικό Σχήμα.

α. Τα υποβαλλόμενα επενδυτικά σχέδια, κατά το μέρος που υπάγεται στις Ενισχύσεις Περιφερειακού Χαρακτήρα για Επενδύσεις και Απασχόληση, πρέπει, ως προς το περιεχόμενό τους, να πληρούν τους όρους της παραγράφου 3 του άρθρου 8 του Ν. 3908/2011.

β. Το ελάχιστο κόστος του επενδυτικού σχεδίου ορίζεται στις διακόσιες χιλιάδες (200.000) ευρώ και το μέγιστο στα είκοσι εκατομμύρια (20.000.000) ευρώ.

γ. Η χρηματοδότηση του συμβατικού κόστους, κατά το ποσό που δεν καλύπτεται από επιχορήγηση, πραγματοποιείται είτε μέσω ιδίων κεφαλαίων είτε μέσω εξωτερικής χρηματοδότησης (δάνειο από χρηματοπιστωτικό οργανισμό, κ.λ.π.) Από το σύνολο του επενδυτικού σχεδίου, ποσό ίσο με το 25% του επιλέξιμου κόστους δεν πρέπει να περιλαμβάνει καμία κρατική ενίσχυση.

Κατά την υποβολή της αίτησης υπαγωγής θα πρέπει να τεκμηριώνεται από τουλάχιστον ένα μέλος της Κοινοπραξίας η δυνατότητα χρηματοδότησης του επενδυτικού σχεδίου με ίδια κεφάλαια ή και εξωτερική χρηματοδότηση σε ποσοστό τουλάχιστον είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του επιλέξιμου / ενισχυόμενου κόστους του επενδυτικού σχεδίου.

Στην περίπτωση που το επενδυτικό σχέδιο χρηματοδοτηθεί και με ιδία συμμετοχή κατά τα οριζόμενα στο νόμο 3908/2011 και το Π.Δ. 35/2011 παρέχονται επιπλέον βαθμοί στα κριτήρια αξιολόγησης.

4. Χρόνος ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου.

Η ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου και η έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης πραγματοποιείται εντός τριών (3) ετών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης υπαγωγής. Στην περίπτωση κοινής υποδομής, η ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου νοείται η ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου αυτού και η νόμιμη λειτουργία του. Στην περίπτωση που το επενδυτικό σχέδιο συνίσταται στην υλοποίηση επιμέρους δράσεων από καθένα μέλος της Κοινοπραξίας, η ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου θεωρείται ότι συντελέστηκε εφόσον ολοκληρωθεί το φυσικό αντικείμενο και πιστοποιείται η νόμιμη λειτουργία της επιμέρους δράσης και του τελευταίου μέλους της Κοινοπραξίας.

Παρέχεται δυνατότητα παράτασης το ανώτατο μέχρι ένα (1) έτος, εφόσον με την προσκόμιση των στοιχείων στην αρμόδια υπηρεσία τεκμαίρεται η υλοποίηση του­λάχιστον του 50% του επενδυτικού σχεδίου.

Αρθρο 6
Δικαιολογητικά, προϋποθέσεις και κριτήρια αξιολόγησης επενδυτικών σχεδίων

1. Τα δικαιολογητικά και τα τεχνοοικονομικά στοιχεία που συνοδεύουν τις αιτήσεις για την υπαγωγή των σχημάτων συνέργειας και δικτύωσης στο ειδικό καθεστώς της Συνέργειας και Δικτύωσης καθορίζονται στο Παράρτημα II, το οποίο προσαρτάται στην παρούσα απόφαση και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτής.

2. Οι προϋποθέσεις αξιολόγησης κάθε επενδυτικού σχεδίου, η μη πλήρωση των οποίων επιφέρει τον αποκλεισμό του, είναι οι οριζόμενες στο άρθρο 9 του Ν. 3908/2011, με την επιφύλαξη των ειδικότερων ρυθμίσεων της παρούσης απόφασης.

3. Κάθε επενδυτικό σχέδιο που πληροί τις ανωτέρω προϋποθέσεις αξιολογείται και βαθμολογείται βάσει των κριτηρίων που προσδιορίζονται στο Παράρτημα ΙΙΙ, το οποίο προσαρτάται στην παρούσα απόφαση και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτής. Το σύνολο των βαθμών των κριτηρίων του Παραρτήματος ΙΙΙ ανέρχεται στους 100 βαθμούς και η βάση ορίζεται στους 40 βαθμούς.

Αρθρο 7
Διαδικασία αξιολόγησης, έγκρισης και ελέγχου υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων

Για την αξιολόγηση, έγκριση και τον έλεγχο υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων της παρούσας απόφασης ακολουθείται η διαδικασία που ορίζεται στις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος 33/2011 (Φ.Ε.Κ. 83/Α΄/14-4-2011).

Αρθρο 8
Καταβολή ενισχύσεων

1. Παρέχεται δυνατότητα χορήγησης, μετά την έκδοση της απόφασης υπαγωγής, προκαταβολής που ανέρχεται σε ποσοστό 30% της εγκριθείσας ενίσχυσης, με την προσκόμιση εγγυητικής επιστολής, προσαυξημένης κατά 10% του ποσού της προκαταβολής, από τράπεζα που είναι εγκατεστημένη και λειτουργεί νόμιμα στην Ελλάδα ή σε άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η προκαταβολή αποτελεί μέρος της συνολικά καταβαλλόμενης επιχορήγησης.

2. Ο τρόπος καταβολής της ενίσχυσης πραγματοποιείται κατ΄ αναλογία του άρθρου 1 του Προεδρικού Διατάγματος 35/2011 (Α-88).

Αρθρο 9
Αποχώρηση μέλους από την Κοινοπραξία

Εάν, μετά την έκδοση της απόφασης υπαγωγής και κατά τη διάρκεια υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου, ορισμένο μέλος αποχωρήσει από την Κοινοπραξία, τότε υφίσταται είτε η δυνατότητα υποκατάστασης του μέλους αυτού από νέο μέλος το οποίο εισέρχεται στην Κοινοπραξία ή την εταιρία/συνεταιρισμό που θα συσταθεί από τα μέλη και θα υποκαταστήσει το εξερχόμενο μέλος σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις αυτού, είτε τα εναπομείναντα μέλη της Κοινοπραξίας δύνανται να δηλώσουν από κοινού και αλληλεγγύως την ανάληψη των υποχρεώσεων του εξερχόμενου μέλους. Εναλλακτικά, τα εναπομείναντα μέλη της Κοινοπραξίας δύνανται να προσκομίσουν στην αρμόδια Υπηρεσία τροποποιημένο κοινοπρακτικό έγγραφο στο οποίο θα δηλώνεται το μέλος της Κοινοπραξίας το οποίο θα αναλάβει το σύνολο των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων του εξερχόμενου μέλους. Τα ανωτέρω τελούν υπό την προϋπόθεση της προηγούμενης έγγραφης έγκρισης εκ μέρους του αρμοδίου κατά περίπτωση οργάνου, και υπό την προϋπόθεση ότι το νέο μέλος ή τα εναπομείναντα μέλη αναλαμβάνουν την ευθύνη για την τήρηση των όρων υπαγωγής.

Αρθρο 10

Για τα λοιπά ζητήματα που αφορούν την ενεργοποίηση του ειδικού καθεστώτος ενίσχυσης της Συνέργειας και Δικτύωσης εφαρμόζονται, κατά περίπτωση, οι διατάξεις του νόμου 3908/2011 και των κανονιστικών πράξεων που εκδόθηκαν κατ΄ εξουσιοδότηση του νόμου αυτού.

Αρθρο 11
Έναρξη ισχύος

Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 30 Δεκεμβρίου 2011
Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I
ΤΟΜΕΙΣ Ή ΚΛΑΔΟΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΔΥΝΑΝΤΑΙ ΝΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΠΑΡΤΙΖΟΥΝ ΤΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ (ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΤΩΝ ΕΠΙΛΕΞΙΜΩΝ ΚΛΑΔΩΝ ΤΟΥ Ν. 3908/2011)

• 35.11.10.09 - Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα.
• 42 - Έργα πολιτικού μηχανικού. Εξαιρούνται η κατασκευή παράκτιων και λιμενικών έργων και οι κατασκευαστικές εργασίες για παράκτιες και λιμενικές κατασκευές.
• 43 - Εξειδικευμένες κατασκευαστικές δραστηριότητες.
• 45 - Χονδρικό και λιανικό εμπόριο, επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών
• 46 - Χονδρικό εμπόριο, εκτός από το εμπόριο μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών.
• 47 - Λιανικό εμπόριο, εκτός από το εμπόριο μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών
• 56 - Δραστηριότητες υπηρεσιών εστίασης.
• 69 - Νομικές και λογιστικές δραστηριότητες.
• 70 - Δραστηριότητες κεντρικών γραφείων - δραστηριότητες παροχής συμβουλών διαχείρισης.
• 71 - Αρχιτεκτονικές δραστηριότητες και δραστηριότητες μηχανικών - τεχνικές δοκιμές και αναλύσεις.
• 73 - Διαφήμιση και έρευνα αγοράς.
• 77 - Δραστηριότητες ενοικίασης και εκμίσθωσης.
• 79 - Δραστηριότητες ταξιδιωτικών πρακτορείων, γραφείων οργανωμένων ταξιδιών και υπηρεσιών κρατήσεων και συναφείς δραστηριότητες.
• 85 - Εκπαίδευση
• 86 - Δραστηριότητες ανθρώπινης υγείας.
• 90 - Δημιουργικές δραστηριότητες, τέχνες και διασκέδαση.
• 93 - Αθλητικές δραστηριότητες και δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας.
• Οι επενδύσεις που αφορούν την ίδρυση, την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό ξενοδοχειακών μονάδων πάσης φύσεως, δηλ. τόσο κάτω των τριών αστέρων (3*) όσο και άνω της κατηγορίας αυτής.

Τομείς/κλάδοι της οικονομίας που παραμένουν εξαιρούμενοι:
• 41 - Κατασκευές κτηρίων.
• 60 - Δραστηριότητες προγραμματισμού και ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών.
• 64 - Δραστηριότητες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.
• 65 - Ασφαλιστικά, αντασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία, εκτός από την υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση.
• 66 - Δραστηριότητες συναφείς προς τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και τις ασφαλιστικές δραστηριότητες.
• 68 - Διαχείριση ακίνητης περιουσίας.
• 75 - Κτηνιατρικές δραστηριότητες.
• 78 - Δραστηριότητες απασχόλησης.
• 80 - Δραστηριότητες παροχής προστασίας και έρευνας.
• 81 - Δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών σε κτήρια και εξωτερικούς χώρους.
• 84 - Δημόσια διοίκηση και άμυνα - υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση.
• 88 - Δραστηριότητες κοινωνικής μέριμνας χωρίς παροχή καταλύματος.
• 92 - Τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα.
• 94 - Δραστηριότητες οργανώσεων.
• 96 - `Αλλες δραστηριότητες παροχής προσωπικών υπηρεσιών.
• 97 - Δραστηριότητες νοικοκυριών ως εργοδοτών οικιακού προσωπικού.
• 98 - Δραστηριότητες ιδιωτικών νοικοκυριών, που αφορούν την παραγωγή μη διακριτών αγαθών - και υπηρεσιών - για ίδια χρήση.
• 99 - Δραστηριότητες εξωχώριων οργανισμών και φορέων.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΥΠΑΓΩΓΗΣ

Αρθρο 1
Αιτήσεις, δηλώσεις και οικονομοτεχνικά στοιχεία

1. Για την υπαγωγή στις διατάξεις του Ν.3908/2011 των Επενδυτικών Σχεδίων του καθεστώτος Συνέργειας και Δικτύωσης (άρθρο 13 παρ. 1 περ. δ) είναι απαραίτητη η υποβολή των ακόλουθων αιτήσεων, δηλώσεων και τεχνοοικονομικών στοιχείων που παράγονται από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων-Επενδυτικός Νόμος (ΠΣΚΕ-Επ.) ή αναπτύσσονται βάσει σχετικών υποδειγμάτων.

α) Αίτηση Υπαγωγής και Ειδικό Ερωτηματολόγιο.

β) Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/86 σύμφωνα με το Υπόδειγμα που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Επενδυτικού Νόμου (www.ependyseis.gr).

γ) Οικονομοτεχνική μελέτη σύμφωνα με το Υπόδειγμα που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Επενδυτικού Νόμου (www.ependyseis.gr).

δ) Στοιχεία τεκμηρίωσης του κόστους.

Υποβάλλονται πίνακες ανάλυσης του κόστους, σε συσχετισμό με πρωτότυπες προσφορές, για το σύνολο του κόστους του επενδυτικού σχεδίου, καθώς και συγκεντρωτική κατάσταση καταγραφής των υποβαλλόμενων δικαιολογητικών τεκμηρίωσης του κόστους. Επίσης σχέδια σύμβασης σε περίπτωση αγοράς - μεταφοράς τεχνολογίας, τεχνογνωσίας κ.λπ.

ε) Στοιχεία τεκμηρίωσης της βαθμολογίας.

Υποβάλλεται η αναφορά συγκεντρωτικού πίνακα βαθμολογίας κριτηρίων καθώς και η αναφορά τεκμηρίωσης της βαθμολογίας, που παράγονται από το ΠΣΚΕ - Επ., με επισυναπτόμενα τα σχετικά δικαιολογητικά.

στ) Δήλωση για το χαρακτηρισμό μιας επιχείρησης ως πολύ μικρής ή μικρής (πρέπει να υποβληθεί τόσο για την Κοινοπραξία όσο και για καθένα από τα μέλη της Κοινοπραξίας).

- Συμπληρωμένο σχετικό υπόδειγμα Δήλωσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ), σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 800/2008 της Επιτροπής της 6ης Αυγούστου 2008,

- Στοιχεία του φορέα και των μετόχων-εταίρων αυτού για τεκμηρίωση των δηλωθέντων, όπως ειδικότερα προσδιορίζονται στο Κεφάλαιο Β του Παραρτήματος της υπ΄ αριθμ. 17303/19-4-2011 απόφασης του Υπουργού Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας «Καθορισμός των δικαιολογητικών και των τεχνοοικονομικών στοιχείων που συνοδεύουν την αίτηση υπαγωγής επενδυτικού σχεδίου στις διατάξεις του νόμου 3908/2011»

2. Η αίτηση υπαγωγής, το ειδικό ερωτηματολόγιο, και η Υπεύθυνη Δήλωση υπογράφονται από το νόμιμο εκπρόσωπο της Κοινοπραξίας. Η Δήλωση που αφορά στο μέγεθος της επιχείρησης υποβάλλεται για την Κοινοπραξία από το νόμιμο εκπρόσωπο αυτής και για το καθένα μέλος της Κοινοπραξίας από το νόμιμο εκπρόσωπο αυτών.

Αρθρο 2
Δικαιολογητικά

1. Για τα επενδυτικά σχέδια του προηγουμένου άρθρου υποβάλλονται και τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

α) Αποδεικτικό Δ.Ο.Υ. περί καταβολής του χρηματικού ποσού (παραβόλου), όπως καθορίζεται στην υπ΄ αριθμ. 17301 19-4-2011 απόφαση του Υπουργού Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας «Καθορισμός ύψους καταβολής χρηματικού ποσού (παραβόλου) για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων στις διατάξεις του νόμου 3908/2011».

β) Στοιχεία τεκμηρίωσης της δυνατότητας διάθεσης ιδίων κεφαλαίων ή και της δυνατότητας εξωτερικής χρηματοδότησης μέχρι ποσού που αντιστοιχεί σε ποσοστό τουλάχιστον τριάντα τοις εκατό (25%) του συμβατικού κόστους του επενδυτικού σχεδίου, όπως ορίζεται στο άρθρο 4 παρ. 3 περ. β της παρούσας απόφασης.

Στα στοιχεία τεκμηρίωσης της δυνατότητας διάθεσης ιδίων κεφαλαίων και/ή της δυνατότητας εξωτερικής χρηματοδότησης, ένα τουλάχιστον μέλος της Κοινοπραξίας οφείλει να τεκμηριώσει τη χρηματοδότηση του επενδυτικού σχεδίου σε ποσοστό τουλάχιστον 25%.

γ) Ιδιωτικό συμφωνητικό σύστασης Κοινοπραξίας

Στο ιδιωτικό συμφωνητικό σύστασης Κοινοπραξίας θα πρέπει να περιλαμβάνονται τουλάχιστον τα ακόλουθα στοιχεία:

- η έδρα της Κοινοπραξίας

- το ποσοστό συμμετοχής και οι υποχρεώσεις καθενός εκ των μελών στην Κοινοπραξία

- η εκπροσώπηση της κοινοπραξίας

- ο σκοπός της Κοινοπραξίας, ο οποίος θα πρέπει να συνίσταται στην κατάθεση φακέλου για την ένταξη της Κοινοπραξίας στο καθεστώς ενίσχυσης της παρούσας και την ανάληψη υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου, σε περίπτωση υπαγωγής αυτού στις διατάξεις του παρόντος.

- η διάρκεια, η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 5 έτη από τον χρόνο ολοκλήρωσης της επένδυσης.

- δήλωση για την αλληλέγγυα ευθύνη τους για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου, σε περίπτωση που αυτό υπαχθεί στις διατάξεις του παρόντος.

δ) Σχέδιο σύμβασης σε περίπτωση που για το προτεινόμενο επενδυτικό σχέδιο γίνεται χρήση χρηματοδοτικής μίσθωσης.

ε) Στοιχεία για τη νόμιμη υπόσταση και λειτουργία των επιχειρήσεων-μελών της Κοινοπραξίας (προσκομίζονται από καθένα εκ των μελών της Κοινοπραξίας).

(1) Στοιχεία πιστοποίησης της νόμιμης υπόστασής της (τελευταίο καταστατικό ή έναρξη επιτηδεύματος προκειμένου για ατομικές επιχειρήσεις).

στ) Στοιχεία φερεγγυότητας (προσκομίζεται από καθένα μέλος της Κοινοπραξίας).

(1) Φορολογική ενημερότητα

(2) Ασφαλιστική ενημερότητα

(3) Πιστοποιητικό μη πτώχευσης και μη υποβολής αίτησης για πτώχευση τελευταίου τριμήνου

(4) Πιστοποιητικό μη θέσης σε αναγκαστική διαχείριση και μη υποβολής αίτησης για θέση σε αναγκαστική διαχείριση τελευταίου τριμήνου.

ζ) Στοιχεία τεκμηρίωσης της διαθεσιμότητας του τόπου εγκατάστασης για επενδυτικά σχέδια που πρόκειται να υλοποιηθούν σε νέο ιδιόκτητο ή σε μισθωμένο χώρο (γήπεδο ή ακίνητο).

Σε περίπτωση εγκατάστασης σε νέο ιδιόκτητο χώρο, τίτλο κυριότητας και πράξη μεταγραφής αυτού (αρκεί ο τίτλος κυριότητας να υπάρχει σε ορισμένο μέλος της κοινοπραξίας, με ταυτόχρονη δέσμευση αυτού να το εισφέρει στη νέα εταιρία που θα δημιουργηθεί).

Σε περίπτωση εγκατάστασης σε μη ιδιόκτητο χώρο, σύμβαση μίσθωσης ή δήλωση ιδιοκτήτη (ιδιωτικού ή δημόσιου φορέα) για την πρόθεση πώλησης ή μίσθωσης για το σκοπό της επένδυσης και με αναφορά στους όρους αυτής.

Σε περίπτωση εγκατάστασης σε Β.Ε.ΠΕ ή Ζώνη Καινοτομίας, συμβόλαιο αγοράς ή βεβαίωση του αρμόδιου φορέα διοίκησης για τη δυνατότητα διάθεσης οικοπέδου ή ακινήτου.

η) Τεκμηρίωση χαρακτήρα κινήτρου (για μεγάλες επιχειρήσεις)

Εάν φορέας του επενδυτικού σχεδίου ή τμήματος αυτού είναι Μεγάλη επιχείρηση θα πρέπει επιπρόσθετα, με την υποβολή της αίτησής τους, να προσκομίζουν έγγραφα από τα οποία να τεκμηριώνεται ο χαρακτήρας κινήτρου της αιτούμενης ενίσχυσης των επενδυτικών σχεδίων τους, βάσει των κριτηρίων της παραγράφου 2 β του άρθρου 8 του Ν. 3908/2011.

Αρθρο 3
Δικαιολογητικά για επενδυτικά σχέδια στον τομέα της μεταποίησης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων

Για επενδυτικά σχέδια της υπ΄ αριθμ. 31054/12.7.2007, όπως τροποποιήθηκε, κοινής υπουργικής απόφασης, που εκδόθηκε κατ΄ εξουσιοδότηση του άρθρου 3 παρ. 2α του νόμου 3299/2004 και διατηρείται σε ισχύ σύμφωνα με τη διάταξη της παραγράφου 6 του άρθρου 16 του νόμου 3908/2011, τα οποία ενισχύονται με το παρόν καθεστώς, ήτοι για τα επενδυτικά σχεδία μεταποίησης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων (άρθρο 2, παράγραφοι 2.2. και 2.3. της ως άνω απόφασης), και μέχρι την έκδοση της προβλεπόμενης στην παράγραφο 5 του άρθρου 2 του νόμου 3908/2011 κοινής υπουργικής απόφασης, υποβάλλονται τα Ειδικά δικαιολογητικά που προβλέπονται στα άρθρα 4 και 4α της απόφασης αυτής.

Αρθρο 4
Εγκρίσεις ή άδειες για την έναρξη εργασιών

Οι φορείς όλων των επενδυτικών σχεδίων υποχρεούνται να μεριμνήσουν για την απόκτηση από τους αρμόδιους φορείς των κατά περίπτωση απαιτούμενων για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου εγκρίσεων ή αδειών (ίδρυσης, εγκατάστασης, εκμετάλλευσης, σκοπιμότητας, καταλληλότητας, περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις κ.λπ.), οι οποίες θα αποτελέσουν αντικείμενο πιστοποίησης κατά τον έλεγχο υλοποίησης αυτού, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 8 παρ. 2 της παρούσας απόφασης.