Αρ.Πρωτ Φ10035/31086/1570/2010 (29/12/2010)

Τροποποίηση και συμπλήρωση της υπ΄ αριθμ Φ. 80000/ 7228/308/7-9-2006 (ΦΕΚ 1397/Β΄/14-9-2006) απόφασης του Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας «Κανονισμός Ασφαλιστικής Λειτουργίας Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών».

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

Αρ. Φύλλου 2096
31 Δεκεμβρίου 2010

Αριθμ. Φ10035/31086/1570

Τροποποίηση και συμπλήρωση της υπ΄ αριθμ Φ. 80000/ 7228/308/7-9-2006 (ΦΕΚ 1397/Β΄/14-9-2006) απόφασης του Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας «Κανονισμός Ασφαλιστικής Λειτουργίας Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών».

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Έχοντας υπόψη:

1. Το εδάφιο β της παραγράφου 3 του άρθρου 12 του ν. 2676/1999 (1, Α΄), «Οργανωτική και λειτουργική αναδιάρθρωση των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις».

2. Τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 15 και της παραγράφου 5 του άρθρου 16 του Π.Δ. 258/05 (316, Α΄) «Καταστατικό του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε.)».

3. Το Π.Δ. 213/92 (102, Α΄) «Οργανισμός της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

4. Το Π.Δ 89/2010 «Διορισμός Υπουργών Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α 154).

5. Την υπ΄ αριθμ Υ275/30.9.2010 απόφαση του Πρωθυπουργού «Καθορισμός αρμοδιοτήτων του Αναπληρωτή Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γεωργίου Κουτρουμάνη» (ΦΕΚ 1595 Β).

6. Την υπ΄ αριθμ. 179 απόφαση της 106/22-2-2010 συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Α.Ε.Ε.

7. Τη γνωμοδότηση του Α΄ Κλιμακίου του Συμβουλίου Κοινωνικής Ασφάλισης, που διατυπώθηκε κατά την υπ΄ αριθμ. 9/23-9-2010 συνεδρίασή του.

8. Το άρθρο 90 του ΠΔ 63/2005 (Α, 98) «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα» και το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού ή του Προϋπολογισμού του ΟΑΕΕ, αποφασίζουμε:

Το άρθρο 12 της υπ. αριθμ Φ. 80000/7228/308/7-9­2006 (ΦΕΚ 1397/Β΄/14-9-2006) απόφασης του Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας «Κανονισμός Ασφαλιστικής Λειτουργίας Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών» αντικαθίσταται ως εξής:

«Στις περιπτώσεις που τα εισπρακτικά όργανα του Οργανισμού διαπιστώνουν καθυστέρηση στην καταβολή των εισφορών με άμεση προτεραιότητα στους ασφα­λισμένους που οφείλουν εισφορές με κίνδυνο παραγραφής των χρεών τους, υποχρεούνται να συντάσσουν κατάσταση οφειλής, για κάθε ασφαλισμένο χωριστά, την οποία θα αποστέλλουν στον υπόχρεο μέσω ταχυδρομείου με επιστολή και θα τον καλούν, όπως μέσα σε (10) δέκα ημέρες προσέλθει να καταβάλλει το σύνολο οφειλής, από εισφορές, Π.Τ. και ειδικές προσαυξήσεις.

Στην περίπτωση που ο υπόχρεος δεν προσέλθει για την καταβολή της οφειλής και ανεξάρτητα από την παραλαβή της κατά την προηγούμενη παράγραφο επιστολής, μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία, τότε ο αρμόδιος υπάλληλος του Περιφερειακού Τμήματος της οικείας Περιφερειακής Δ/νσης θα προβαίνει στη σύνταξη ΠΡΑΞΗΣ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΤΕΛΩΝ (Π.Ε.Ε.Π.Τ) σε βάρος του, με την οποία θα καλείται μέσα σε (20) είκοσι ημέρες να καταβάλλει την οφειλή.

Η παραπάνω Π.Ε.Ε.Π.Τ. θα επιδίδεται στον υπόχρεο μέσω ταχυδρομείου με απόδειξη παραλαβής, ώστε να βεβαιώνεται η παραλαβή της. Σε περίπτωση μη παραλαβής της από τον υπόχρεο, τότε η επίδοση θα διενεργείται βάσει του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας μέσω δικαστικών επιμελητών ή εξουσιοδοτημένων από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού υπαλλήλων, ονομαστικά.

Η Π.Ε.Ε.Π.Τ. με την επίδοση της στον υπόχρεο αποτελεί τίτλο βεβαίωσης και είσπραξης των απαιτήσεων του Οργανισμού, σύμφωνα με τις καταστατικές του διατάξεις. Σε περίπτωση μη εξόφλησης της διαλαμβανόμενης οφειλής από τον υπόχρεο συντάσσεται αρμοδίως κατάσταση οφειλετών, που υπέχει θέση τίτλου εκτέλεσης και εκτελείται σύμφωνα με τις ρητές διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε. Το συνολικό ποσό της Π.Ε.Ε.Π.Τ. (ασφαλιστικές εισφορές, πρόσθετα τέλη, λοιπές προσαυξήσεις) δεν αναπροσαρμόζεται, αλλά από την πρώτη του μεθεπόμενου μήνα της έκδοσης της επιβαρύνεται στο σύνολο του με τα πρόσθετα τέλη, που ισχύουν κάθε φορά.

Η Π.Ε.Ε.Π.Τ. πρέπει να επιδίδεται στον ασφαλισμένο μέσα στον ίδιο μήνα της έκδοσης της και το αργότερο πριν από τη λήξη του επόμενου μήνα. Σε περίπτωση που παρέλθει η ανωτέρω προθεσμία χωρίς να έχει επιδοθεί στον οφειλέτη, ακυρώνεται, εκδίδεται νέα και επιδίδεται κατά τα ανωτέρω.

Για διαστήματα που ήδη έχει εκδοθεί Π.Ε.Ε.Π.Τ. δεν δύναται να εκδοθεί νέα. Για οφειλόμενα διαστήματα για τα οποία είχαν εκδοθεί πράξεις επιβολής εισφορών από τα ενοποιημένα ταμεία αλλά δεν είχαν επιδοθεί με τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε. εκδίδονται Π.Ε.Ε.Π.Τ. κατά τα ανωτέρω οριζόμενα.

Ο υπόχρεος οφειλέτης του Οργανισμού, στον οποίο εκδόθηκε Π.Ε.Ε.Π.Τ. έχει δικαίωμα να ασκήσει ένσταση μέσα σε τριάντα (30) ημέρες από την επομένη της επί­δοσης της, ενώπιον της Τοπικής Διοικητικής Επιτροπής, πλην όμως η υποβολή ένστασης δεν αναστέλλει την εκτέλεση.

Σε οποιοδήποτε στάδιο βρίσκεται η διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης, είναι επιτρεπτή η μερική καταβολή της οφειλής αλλά δεν αναστέλλει τη διαδικασία.

Μετά την επίδοση της Π.Ε.Ε.Π.Τ. στον οφειλέτη και εφόσον δεν προσέλθει να εξοφλήσει ή να ρυθμίσει την οφειλή του μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την κοινοποίηση της, αποστέλλεται σε αυτόν με απόδειξη παραλαβής ή με δικαστικό επιμελητή ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ, στην οποία αναφέρονται τα εξής στοιχεία: το ονοματεπώνυμο και πατρώνυμο του οφειλέτη, ο αριθμός μητρώου, ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης, ο Α.Φ.Μ. ή ο Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας, η διεύθυνση επιχείρησης και κατοικίας, το επάγγελμα, οι αριθμοί των ΠΕΕΠΤ, η χρονική περίοδος, το ποσό της οφειλής και η προθεσμία εντός της οποίας πρέπει να εξοφληθεί, η οποία δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από δέκα ημέρες.

Οι κατά τα ανωτέρω οφειλές δύναται να βεβαιωθούν στη Δ.Ο.Υ. κατόπιν εξουσιοδότησης του προϊσταμένου του τμήματος με απόφαση του Δ.Σ. του Οργανισμού. Στην περίπτωση αυτή δεν απαιτείται η κατά την προηγούμενη παράγραφο αποστολή ατομικής ειδοποίησης.

Αναγκαστικά μέτρα κατά υπόχρεου οφειλής προς τον ΟΑΕΕ είναι:

α) Η κατάσχεση κινητών είτε στα χέρια του οφειλέτου ή κινητών και απαιτήσεων αυτού σε χέρια τρίτου

β) Η κατάσχεση ακινήτων.

Για τη λήψη οποιουδήποτε αναγκαστικού μέτρου από τα παραπάνω απαιτείται η ΕΓΓΡΑΦΗ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ προς Δικαστικό Επιμελητή από τον αρμόδιο προϊστάμενο, ο οποίος θα λάβει εξουσιοδότηση κατόπιν απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου.

Η παραγγελία θα περιέχει τα στοιχεία του οφειλέτη, το είδος της οφειλής, τη χρονική περίοδο που οφείλεται, τον αριθμό της Π.Ε.Ε.Π.Τ και το συνολικό ποσό αυτής.

Η παραπέρα διαδικασία επιβολής κατάσχεσης επί κινητών και ακινήτων του οφειλέτη, η σύνταξη της ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗΣ, οι προβλεπόμενες επιδόσεις και λοιπές διατυπώσεις ανάγονται στα καθήκοντα του δικαστικού Επιμελητή, που θα έχει προσληφθεί για το λόγο αυτό, ως νόμω υπόλογου και υπόχρεου.

Η ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗΣ νομίμως συντεταγμένη, παραδίδεται ή αποστέλλεται στον επισπεύδοντα Οργανισμό μέσα σε δύο ημέρες από την διενέργεια της κατάσχεσης επί κινητών πραγμάτων, μέσα δε σε τρεις ημέρες από το πέρας της κατάσχεσης επί ακινήτων.

Επόμενο στάδιο της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης, είναι αυτό της ΕΚΔΟΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥ από τον αρμόδιο υπάλληλο, ή κατόπιν αναθέσεως από τον Δικαστικό Επιμελητή, το οποίο εκδίδεται επί μεν κατάσχεσης κινητών μετά από (15) δεκαπέντε ημέρες από την κατάσχεση, επί δε κατάσχεσης ακινήτων μετά από (40) σαράντα ημέρες από την κατάσχεση.

Σύμφωνα με τα άρθρα 20 και 41 του Κ.Ε.Δ.Ε. τα σχετικά Προγράμματα Πλειστηριασμού δημοσιοποιούνται (3) τρεις ημέρες τουλάχιστον πριν από τη διενέργεια Πλειστηριασμού επί κινητών, (20) είκοσι δε ημέρες επί ακινήτων.

Τέλος δε τουλάχιστον 24 ώρες πριν τον Πλειστηριασμό, αποστέλλονται στο διορισθέντα επί του Πλειστηριασμού υπάλληλο (Συμβολαιογράφο), όλα τα σχετικά και μέχρι τον χρόνο αυτόν συνταχθέντα έγγραφα καθ΄ όλη τη διαδρομή της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης, τα οποία αναφέρονται στις διατάξεις των άρθρων 21 και 43 του Κ.Ε.Δ.Ε.

Περαιτέρω την ευθύνη και επιμέλεια διενέργειας του Αναγκαστικού Πλειστηριασμού κινητών ή ακινήτων, έχει ο επί του Πλειστηριασμού υπάλληλος (Συμβολαιογράφος), ο οποίος ολοκληρώνει την όλη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης.

Για την κανονική εφαρμογή της διαδικασίας αναγκαστικής είσπραξης και την αποφυγή πλημμελειών, θα πρέπει να τηρείται αρχείο, όπου χρονολογικά θα καταχωρούνται οι Π.Ε.Ε.Π.Τ., οι Ατομικές Ειδοποιήσεις, οι έγγραφες παραγγελίες προς τους Δικαστικούς Επιμελητές για εκτέλεση Αναγκαστικής Κατάσχεσης, καθώς και τα εκδιδόμενα Προγράμματα Πλειστηριασμού κινητών και ακινήτων.»

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 29 Δεκεμβρίου 2010

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ