Αρ.Πρωτ 1087605/2004 (16/11/2004)

Έννοια υποκαταστήματος.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 16 Νοεμβρίου 2004
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αρ.Πρωτ.: 1087605/742/0015
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ 15η ΒΙΒΛΙΩΝ & ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ
ΤΜΗΜΑ Α΄

ΘΕΜΑ:

Έννοια υποκαταστήματος.

Με την από 25.10.2004 αίτησή σας, μας γνωρίζετε ότι η εταιρεία σας έχει αντικείμενο εργασιών την εργοθεραπεία - λογοθεραπεία και ότι η έδρα σας βρίσκεται στον πρώτο όροφο ενός κτιρίου στο οποίο υπάρχει επιπλέον δεύτερος όροφος και ισόγειο. Προκειμένου δε να επεκτείνετε την επιχείρηση σας μισθώσατε και τον δεύτερο όροφο του ίδιου κτιρίου. Ερωτάτε αν πρέπει να δηλώσετε τον δεύτερο όροφο ως υποκατάστημα.

Σχετικά με τα προαναφερόμενα σας πληροφορούμε τα εξής:

1. Από τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 9 προκύπτει ότι εγκαταστάσεις του επιτηδευματία που είναι στο ίδιο κτίριο από τις οποίες διενεργείται παραγωγική ή συναλλακτική δραστηριότητα θεωρούνται ως χωριστά υποκαταστήματα τα οποία απαλλάσσονται από την τήρηση βιβλίων με εξαίρεση τα πρόσθετα βιβλία.

2. Ακόμη σύμφωνα με την διοικητική πρακτική που ακολουθείται (προφορικές οδηγίες) η διενέργεια οποιασδήποτε δραστηριότητας (παραγωγική, συναλλακτική, αποθήκευση κ.λπ.) από επιτηδευματία, σε κτίριο που εξ ολοκλήρου ανήκει ή κατέχεται απ΄ αυτόν (δεν δραστηριοποιείται δηλαδή άλλος επιτηδευματίας στο ίδιο κτίριο) θεωρείται ως ενιαίος επαγγελματικός χώρος και συνεπώς δηλώνεται ως μία εγκατάσταση (έδρα, υποκατάστημα, αποθήκη κ.λπ.).

3. Ομοίως και η διενέργεια οποιασδήποτε δραστηριότητας από επιτηδευματία, σε διαφορετικούς χώρους (διαμερίσματα) του ίδιου ορόφου του ίδιου κτιρίου θεωρείται ότι συντελείται από ενιαίο επαγγελματικό χώρο, ανεξάρτητα αν στον ίδιο όροφο του κτιρίου δραστηριοποιείται και άλλος επιτηδευματίας και συνεπώς οι διαφορετικοί χώροι του ίδιου ορόφου δηλώνονται ως μια εγκατάσταση.

4. Αναλογικά με τα προαναφερόμενα, η διενέργεια οποιασδήποτε δραστηριότητας από επιτηδευματία σε συνεχόμενους ορόφους του ίδιου κτιρίου που εξ ολοκλήρου ανήκουν σ΄ αυτόν, θεωρείται ότι συντελείται από ενιαίο επαγγελματικό χώρο και συνεπώς οι συνεχόμενοι όροφοι θεωρούνται ως μία εγκατάσταση.

5. Το παρόν με φωτοτυπία της αιτήσεώς σας διαβιβάζεται στην Διεύθυνση Μητρώου για τυχόν θέματα αρμοδιότητάς της.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ
ΜΑΡΙΑ ΓΥΦΤΑΚΗ