Αρ.Πρωτ 2/2002 (03/09/2002)

Ανάθεση αντικειμένου ΟΔΔΥ Α.Ε. στην περιφέρεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑΑθήνα 3 Σεπτεμβρίου 2002
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αρ.Πρωτ.: 2/20010/0025
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Κωδ. Δημοσίευσης 47592/5.9.02
ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ  

ΘΕΜΑ: Ανάθεση αντικειμένου ΟΔΔΥ Α.Ε. στην περιφέρεια.

ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1) Τις διατάξεις του άρθρου 15 του Ν.251/76 «Περί Οργανισμού Διαχειρίσεως Δημοσίου Υλικού».

2) Τις αποφάσεις μας 8374/141/14-5-85 και 90981/1692/1-8-78 που δημοσιεύτηκαν αντίστοιχα στα ΦΕΚ 301/17-5-85 και 30/4-8-78 τεύχοςΒ?.

3) Το άρθρο 2 του Π.Δ. 413/98 «Μετατροπή του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού (ΟΔΔΥ) σε Ανώνυμη Εταιρία και έγκριση του καταστατικού της.

4) Την πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΔΔΥ ΑΕ, που διατυπώθηκε στη συνεδρίαση του 108/3-4-02.

5) Την ανάγκη να εκποιούνται τα τροχοφόρα και υλικά που περιέρχονται στη διαχείριση της ΟΛΔΥ ΑΕ κατά ενιαίο τρόπο και με τους ίδιους όρους σε όλη τη Χώρα και την ανάγκη για ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εκτέλεση στις Επαρχίες του έργου που έχει ανατεθεί στην ΟΔΔΥ ΑΕ.

6) Την αριθμ. 1100383/1330/Α0006/31.10.2001 απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών « Καθορισμός αρμοδιοτήτων των Υφυπουργών Οικονομικών».

7) Το αριθμ. 4010/483/5.4.2002 έγγραφο της Α.Ε. ΟΔΔΥ.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

`Αρθρο 1

Αναθέτουμε τις συναφείς προς το αντικείμενο της ΟΔΔΥ ΑΕ εργασίες, που αφορούν τροχοφόρα και υλικά που περιέρχονται στη διαχείριση της ΟΔΔΥ ΑΕ και βρίσκονται στις Επαρχίες στις οποίες δεν έχουν συσταθεί περιφερειακές Υπηρεσίες της εταιρίας και μόνον εφόσον οι εργασίες αυτές δεν μπορούν να διεξαχθούν από τις Υπηρεσίες της ΟΔΔΥ ΑΕ, ως ακολούθως;

α) Για τα αυτ/τα και λοιπά τροχοφόρα που περιέρχονται στην κυριότητα του Δημοσίου σύμφωνα με τις διατάξεις τον Ν.1165/1918 «Περί Τελωνειακού Κωδικός» όπως αυτές τροποποιήθηκαν και ισχύουν σήμερα καθώς και του άρθρου 177 του Ν.2960/01, στις οικείες Διευθύνσεις Τελωνείου και τα Τελωνεία Α? Τάξης.

β) Για τα αυτ/τα και τροχοφόρα οχήματα των Δημοσίων Υπηρεσιών και των ΝΠΔΔ καθώς και των Δημοσίων Επιχειρήσεων και των Οργανισμών Κοινής Ωφελείας, τα οποία αποσύρονται της κυκλοφορίας και για τα υλικά των Υπηρεσιών αυτών, που η εκποίηση τους γίνεται αποκλειστικά από την ΟΔΔΥ ΑΕ στις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου των οικείων Περιφερειών.

γ) Στους Νομούς, που αποτελούνται από νησιώτικα συμπλέγματα, η εκτέλεση των ανωτέρω εργασιών από τις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου περιορίζεται στη νήσο, όπου βρίσκεται η έδρα αυτών.

Στις λοιπές νήσους του Νομού, που λειτουργεί Δ.Ο.Υ, καθώς και στις επαρχιακές πόλεις, και κωμοπόλεις όλων των Νομών, που απέχουν από την έδρα των ΥΔΕ πάνω από 30 χιλιόμετρα και λειτουργεί Δ.Ο.Υ., οι εργασίες διαχείρισης και εκποίησης υλικών και τροχοφόρων εν γένει εκτελούνται από τους Προϊσταμένους των Δ.Ο,Υ. σύμφωνα με την αριθμ. 403940/22-12-51 απόφασή μας που κυρώθηκε με το Ν.251/76. Στις υπόλοιπες νήσους και κωμοπόλεις, στις οποίες δεν υπάρχει Δ.Ο.Υ., οι αρμοδιότητες αυτές ασκούνται από την Υπηρεσία εκείνη (ΥΔΕ ή Δ.Ο.Υ.) η έδρα της οποίας βρίσκεται πλησιέστερα στην νήσο ή την κωμόπολη αυτή.

`Αρθρο 2

Οι εργασίες που ανατίθενται στις ανωτέρω Υπηρεσίες, αναφέρονται στη παραλαβή, αποθήκευση, διαχείριση, κοστολόγηση και εκποίηση των τροχοφόρων και υλικών περί των οποίων το άρθρο 3 του Π.Δ.413/98 καθώς και στη διαπίστωση των στοιχείων της ταυτότητας αυτών και της καταλληλότητας για κυκλοφορία των εκποιούμενων τροχοφόρων, στο διακανονισμό του τιμήματος αυτών και στη μεταβίβαση της κυριότητας τους στους αγοραστές.

`Αρθρο 3

Οι Υπηρεσίες που αναφέρονται στο άρθρο 1 θα πρέπει μέσα σε προθεσμία 15 ημερών από την περιέλευση των ανωτέρω τροχοφόρων και υλικών στη διαχείριση της ΟΔΔΥ ΑΕ να προβαίνουν:

α) Στην συμπλήρωση έντυπης κατάστασης, στην οποία αναγράφονται τα τροχοφόρα και υλικά που περιέρχονται στην διαχείριση της ΟΔΔΥ ΑΕ αντίγραφο της κατάστασης αυτής διαβιβάζεται στην ΟΔΔΥ ΑΕ και προκειμένου περί αυτοκινήτων προερχόμενων από τα αζήτητα των Τελωνείων και προς το Υπουργείο Προεδρίας.

β) Στη σύνταξη πρωτοκόλλου παράδοσης και παραλαβής σε τρία τουλάχιστον αντίτυπα. Το πρωτόκολλο αυτό υπογράφεται από τον Προϊστάμενο της παραδίδουσας και τον Προϊστάμενο της παραλαμβάνουσας Αρχής και στις περιπτώσεις που υπάρχει σύμπτωση των δύο ιδιοτήτων στο ίδιο πρόσωπο, όπως στη περίπτωση των Τελωνείων, από τον Προϊστάμενο του Τελωνείου ως Αρχή που παραδίδει το αυτ/το κλπ και ως αντιπρόσωπο της ΟΔΔΥ ΑΕ που παραλαμβάνει. Από τα τρία αυτά αντίτυπα το ένα παίρνει η παραδίδουσα Υπηρεσία, το δεύτερο διαβιβάζεται στην ΟΛΛΥ ΑΕ και το τρίτο παραμένει στη παραλαμβάνουσα Υπηρεσία και καταχωρείται σε ειδικό βιβλίο με αύξοντα αριθμό. Ειδικότερα όσον αφορά τα Τελωνεία το ένα πρωτόκολλο εξοφλεί το πρωτόκολλο αζήτητων.

γ) Στην κοστολόγηση των αυτοκινήτων τροχοφόρων και υλικών. Η τιμή κοστολόγησης θα αναγράφεται στις ανωτέρω καταστάσεις και απέναντι από κάθε είδος που αφορά και θα διαβιβάζεται στην ΟΔΔΥ ΑΕ και την παραδίδουσα Υπηρεσία όταν αυτή είναι ΝΠΔΔ ή Δημόσια Επιχείρηση ή Οργανισμός Κοινής Ωφελείας.

`Αρθρο 4

Η κοστολόγηση θα γίνεται στα μεν Τελωνεία από την Επιτροπή του άρθρου 4 της αριθμ. Τ.4334/269/3-10-77 απόφαση μας. στις δε Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου από Επιτροπή που αποτελείται από τον προϊστάμενο της ΥΔΕ ως Πρόεδρο, αναπληρούμενο σε περίπτωση απουσίας του ή κωλύματος του από τον νόμιμο αναπληρωτή του, έναν υπάλληλο της Δ.Ο.Υ. της έδρας του Νομού, αναπληρούμενους από άλλους υπαλλήλους των ιδίων Υπηρεσιών, ενώ χρέη Γραμματέα της Επιτροπής εκτελεί ένας υπάλληλος της ΥΔΕ.

Στις Δ.Ο.Υ. η κοστολόγηση γίνεται από την Επιτροπή που ορίζεται από τις διατάξεις της αριθμ. 403940/22-12-51 απόφαση μας.

Για την κοστολόγηση λαμβάνονται υπόψη οι διαμορφούμενες τιμές στην ελεύθερη αγορά, οι πωλήσεις τυχόν ομοίων αντικειμένων, καθώς επίσης και η πιθανή τιμή στην οποία είναι δυνατόν να εκποιηθεί το εκπλειστηριαζόμενο είδος και κάθε άλλο πρόσφορο στοιχείο.

`Αρθρο 5

Η ΟΔΔΥ ΑΕ οφείλει μέσα σε προθεσμία 15 ημερών από την ημερομηνία που θα πάρει τις ανωτέρω καταστάσεις να γνωρίσει με έγγραφο του στις οικείες Υπηρεσίες την απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου περί έγκρισης των τιμών κοστολόγησης, καθώς και αν προτίθεται ο ίδιος να αναλάβει την εκποίηση των αναγγελθέντων ειδών, Στη περίπτωση που η ΟΔΔΥ ΑΕ αναλάβει η ίδια την εκποίηση των αναγγελθέντων τροχοφόρων εν γένει και υλικών οφείλει μέσα σε προθεσμία 20 ημερών από την ημέρα που θα γνωστοποιήσει την πρόθεση της αυτή, να παραλάβει τα αυτ/τα και λοιπά τροχοφόρα και να τα μεταφέρει στις αποθήκες της.

Αν η ΟΔΔΥ ΑΕ γνωρίσει, ότι δεν μπορεί να αναλάβει η ίδια την εκποίηση των αναγγελθέντων πραγμάτων ή παραλείψει να απαντήσει εντός της ανωτέρω προθεσμίας των 15 ημερών, τότε η οικεία Υπηρεσία χωρεί στη δημοπράτηση των αναγγελθέντων, με εξαίρεση τα αυτ/τα που το Υπουργείο Προεδρίας εντός προθεσμίας 30 ημερών από ην ημερομηνία αποστολής σ? αυτό των ανωτέρω καταστάσεων παραχωρήσεις σε Δημόσιες Υπηρεσίες ή ία κατά νόμο δικαιούμενα παραχώρησης φυσικά ή νομικά πρόσωπα.

`Αρθρο 6

Ο τρόπος, οι όροι και η εν γένει διαδικασία διεξαγωγής των δημοπρασιών από τις ανωτέρω Υπηρεσίες καθορίζονται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΔΔΥ ΑΕ και είναι ενιαίοι για όλη τη Χώρα.

`Αρθρο 7

Η παράδοση των εκπλειστηριαζόμενων τροχοφόρων εν γένει και υλικών γίνεται με πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής ύστερα από τη? καταβολή του οφειλόμενου εκπλειστηριάσματος ή τον διακανονισμό του σε δόσεις και το πρωτόκολλο αυτό διαβιβάζεται αμέσως στην ΟΔΔΥ ΑΕ.

`Αρθρο 8

Το προϊόν εκποίησης των εκπλειστηριαζόμενων κατατίθεται από τις ανωτέρω Υπηρεσίες, αυθημερόν αν είναι δυνατόν, στον με Νο. 26270/9 λογαριασμό της ΟΔΔΥ ΑΕ στη Τράπεζα της Ελλάδος και αντίγραφο της σχετικής απόφασης διαβιβάζεται στην ΟΔΔΥ ΑΕ. Στην ΟΔΔΥ ΑΕ επίσης διαβιβάζονται μετά τον διακανονισμό των εκπλειστηριαζομένων ειδών όλα τα παραστατικά για την εν συνεχεία είσπραξη των δόσεων από τον Οργανισμό.

`Αρθρο 9

Τα κατά τα ανωτέρω εκποιούμενα αυτ/τα παραδίδονται στους πλειοδότες αυτών αφού προηγουμένως η Υπηρεσία χαράξει το Πρωτόκολλο αζήτητου σε σταθερά σημεία αυτών, για να διασφαλίζεται η ταυτότητα τους. Επίσης στον πλειοδότη χορηγείται και το υπό της παραγ. 2 της ΣΤ 26322 / 1-11-77 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Μεταφορών και Επικοινωνιών προβλεπόμενο πιστοποιητικό κυριότητας με τον τίτλο «ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ».

Τέτοιο πιστοποιητικό δεν χορηγείται για αυτ/τα που εκποιήθηκαν αποκλειστικά για διάλυση. Για τα φορτηγά χορηγείται βιβλιάριο κατοχής και κυριότητας αυτ/του και συντάσσεται συμβολαιογραφικό έγγραφο.

`Αρθρο 10

Τα έξοδα δημοσίευσης των διακηρύξεων δημοπρασιών και οι δαπάνες προμήθειας γραφικής ύλης κλπ βαρύνουν την ΟΔΔΥ ΑΕ.

Οι υπάλληλοι που μετακινούνται για τη διενέργεια δημοπρασιών ή την εκτέλεση υπηρεσίας σε σχέση με τις αρμοδιότητες που ανατίθενται με την απόφαση μας αυτή, δικαιούνται οδοιπορικών κλπ. σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, που καταβάλλονται από την ΟΔΔΥ ΑΕ.

`Αρθρο 11

Για την αρτιότερη και αποτελεσματικότερη εκτέλεση των εργασιών που ανατίθενται με την παρούσα στις ανωτέρω περιφερειακές Υπηρεσίες, η Κεντρική Υπηρεσία της ΟΔΔΥ ΑΕ απευθύνει κάθε φορά τις αναγκαίες γενικές ή ειδικές οδηγίες και επιλύει κάθε ειδικό θέμα που ανακύπτει κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων αυτών.

`Αρθρο 12

Η ισχύς της απόφασης αυτής αρχίζει από τη δημοσίευση της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, καταργούμενης της αριθμ. 22760/450/17-8-87 προγενέστερης σχετικής απόφασης μας.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως,