Αρ.Πρωτ 30407/2002 (20/05/2002)

Επιχειρησιακό πρόγραμμα «Απασχόληση και επαγγελματική κατάρτιση 2000 - 2006

Ο.Α.Ε.Δ. - ΙΟΥΝΙΟΣ 2002

Κ.Υ.Α. 30407/20.5.2002

ΘΕΜΑ:

Επιχειρησιακό πρόγραμμα «Απασχόληση και επαγγελματική κατάρτιση 2000 - 2006»

Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων (Νέες Θέσεις Εργασίας 2002).

1. ΓΕΝΙΚΑ

Το Πρόγραμμα αφορά επιχορήγηση ιδιωτικών επιχειρήσεων για την απασχόληση στην ημεδαπή ανέργων ηλικίας 18 - 60 ετών σε νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες είναι πρόσθετες εκείνων που τυχόν δημιουργούνται στο πλαίσιο επενδυτικού σχεδίου ενταγμένου σε άλλο καθεστώς ενισχύσεων.

2. ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ

Δεν μπορούν να υπαχθούν στο πρόγραμμα:

α. Όλες οι επιχειρήσεις που διέπονται, όσον αφορά στην πρόσληψη του προσωπικού τους, από τις διατάξεις του Ν. 2190/94, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα (ακόμη και αν εξαιρούνται ορισμένες κατηγορίες του προσωπικού τους από το Ν. 2190/ 94).

β. Όλες οι Τράπεζες και οι θυγατρικές τους εταιρίες, οι ΔΕΚΟ και οι θυγατρικές τους εταιρίες, που διέπονται όσον αφορά στην πρόσληψη του προσωπικού τους από τις διατάξεις του Ν. 2190/94, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα, καθώς και οι αεροπορικές επιχειρήσεις και οι θυγατρικές τους.

γ. Οι επιχ/σεις που λειτουργούν στους Νομούς Γρεβενών, Λάρισας, Φθιώτιδας, Ιωαννίνων, `Αρτας, Θεσπρωτίας και Πρέβεζας, όπου εφαρμόζεται πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Παρέμβασης.

δ. Η Ε.Π.Α.Ε., οι Π.Α.Ε., οι Κ.Α.Ε., τα αθλητικά σωματεία (πλην αυτών των ΑΜΕΑ), οι πολιτικές οργανώσεις, τα κόμματα, τα νυχτερινά κέντρα, δισκοθήκες, πρακτορεία ΠΡΟΠΟ, ΛΟΤΤΟ, λαχείων, αίθουσες ψυχαγωγίας και εκμετάλλευσης ψυχαγωγικών και ηλεκτρονικών παιχνιδιών τυχερού χαρακτήρα, τα λούνα - παρκ, τα φροντιστήρια και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα για τις ειδικότητες του εκπαιδευτικού προσωπικού, επιχειρήσεις που λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο βραδινές ώρες (από 10:00 μ.μ. έως 6:00 π.μ.).

ε. Οι εταιρείες προσωρινής απασχόλησης ( αρθ. 20 Ν. 2956 /2001).

στ. Ατομικές επιχειρήσεις για άτομα που είναι σύζυγοι ή συνδέονται με α' βαθμού συγγένεια εξ' αίματος ή εξ' αγχιστείας με τον επιχειρηματία.

• Οι Ο.Ε., Ε.Ε., Α.Ε., και Ε.Π.Ε. για τους ομόρρυθμους εταίρους στις Ο.Ε. και Ε.Ε., για τα μέλη του Δ.Σ. στις Α.Ε., για τους εταίρους της Ε.Π.Ε.

• Οι σύζυγοι και οι συγγενείς α' βαθμού εξ' αίματος ή εξ' αγχιστείας των ομορρύθμων εταίρων στις Ο.Ε. και Ε.Ε., των εταίρων της Ε.Π.Ε. και των μελών του Δ.Σ. στις Α.Ε.

ζ. Οι συνεταιρισμοί για τα μέλη τους.

3. ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΥΠΑΓΩΓΗΣ

Α. Όσον αφορά στις επιχειρήσεις:

• Να μην έχουν μειώσει προσωπικό σε επίπεδο Νομού, ή από απόλυση ή από οικειοθελή αποχώρηση, στη χρονική διάρκεια των έξι (6) μηνών που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής αίτησης και μέχρι την υπαγωγή τους στο πρόγραμμα.

• Να λειτουργούν στην ημεδαπή για χρονική διάρκεια τουλάχιστον ενός έτους έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησής τους για συμμετοχή στο πρόγραμμα.

• Να έχουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.

Β. Όσον αφορά στους ανέργους:

• να έχουν την ιδιότητα του ανέργου (άρθρο 2 του Ν. 1545/85) και να διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ, τουλάχιστον ένα μήνα πριν την πρόσληψή τους από τις επιχειρήσεις.

• να έχουν την ελληνική υπηκοότητα ή την υπηκοότητα άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή να είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας.

• Να έχουν προταθεί στην επιχείρηση από τις Υπηρεσίες Απασχόλησης του ΟΑΕΔ, ύστερα από διαδικασία εξατομικευμένης προσέγγισης.

4. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΘΟΥΝ

α) Για άτομα που έχουν ήδη επιχορηγηθεί από οποιοδήποτε πρόγραμμα απασχόλησης του ΟΑΕΔ μέσα στη διετία πριν από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησής τους για υπαγωγή στο νέο πρόγραμμα.

β) Για άτομα που κατά το τελευταίο 12μηνο πριν από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης είχαν απασχοληθεί στην ίδια επιχείρηση.

γ) Για άτομα που κατά το τελευταίο 6μηνο, πριν από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης, είχαν απασχοληθεί σε επιχείρηση που συμμετείχε ο ίδιος εργοδότης ή ο/η σύζυγος ή συγγενείς α' βαθμού εξ? αίματος ή αγχιστείας του αιτούντος εργοδότη.

δ) Σε περίπτωση που μεταβιβάστηκαν ή αλλάζουν νομική μορφή ή διαλύονται και επαναλειτουργούν στον ίδιο ή σ' άλλο χώρο με το αυτό αντικείμενο δραστηριότητας.

ε) Για άτομα που τοποθετούνται αναγκαστικά με τις διατάξεις του Ν. 2643/98.

5. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ

Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο πρόγραμμα ΝΘΕ έτους 2002 πρέπει να υποβάλλουν την σχετική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από 17/6/2002 μέχρι και 19/7/2002 στις κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες του Ο.Α.Ε.Δ., μαζί με τα παρακάτω δικαιολογητικά:

α) Έναρξη επιτηδεύματος

β) Βεβαίωση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας

γ) Μισθολογικές καταστάσεις προσωπικού του εξαμήνου που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης για υπαγωγή τους στο πρόγραμμα, καθώς και μισθολογική κατάσταση του πρώτου μήνα της τριετίας που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης, ή μισθολογική κατάσταση του πρώτου μήνα της λειτουργίας τους για τις νέες επιχειρήσεις που λειτουργούν πλέον του έτους (σε επίπεδο Νομού).

δ) τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, εφόσον απασχολούν μισθωτούς με σύμβαση (ο αριθμός των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου δεν υπολογίζεται στην αύξηση και μείωση του προσωπικού)

ε) Υπεύθυνη Δήλωση, με την οποία θα δηλώνουν ότι:

• αποδέχονται τους όρους και τις διαδικασίες υλοποίησης του προγράμματος.

• οι θέσεις εργασίας, για τις οποίες ζητούν να επιχορηγηθούν είναι πρόσθετες εκείνων που δημιουργούνται βάσει επενδυτικών σχεδίων που εντάσσονται σε άλλο καθεστώς ενισχύσεων.

• η αύξηση του προσωπικού τους την τελευταία τριετία κατά ...... άτομα, δεν οφείλεται σε συμμετοχή της επιχείρησης σε πρόγραμμα Ν.Θ.Ε., ούτε και σε επενδυτικό σχέδιο.

• η επιχείρηση δεν εμπίπτει σε μία από τις κατηγορίες που εξαιρούνται.

• δεν έχει γίνει μείωση του προσωπικού κατά τους τελευταίους 6 μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης είτε λόγω απόλυσης ή από οικειοθελή αποχώρηση.

• δεν θα προσλάβει άτομο που έχει απασχοληθεί στην επιχείρηση κατά το τελευταίο 12μηνο που προηγήθηκε της αίτησης.

• δεν θα προσλάβει άτομο που έχει απασχοληθεί κατά το τελευταίο εξάμηνο σε επιχείρηση που συμμετείχε ο ίδιος εργοδότης, ο/η σύζυγος ή συγγενείς α' βαθμού εξ' αίματος ή αγχιστείας.

• δεν αφορά επιχείρηση που μεταβιβάστηκε ή άλλαξε νομική μορφή ή διαλύθηκε και επαναλειτούργησε στον ίδιο ή άλλο χώρο με το αυτό αντικείμενο δραστηριότητας.

στ) αντίγραφο του ιδιωτικού συμφωνητικού συνεργασίας και φωτοαντίγραφα αναγγελιών πρόσληψης για όσους ασκούμενους προγραμμάτων STAGE προσλήφθηκαν μετά τη λήξη του προγράμματος και εξακολουθούν να απασχολούνται στην επιχείρηση.

6. ΚΡΙΤΗΡΙΑ - ΜΟΡΙΑ

Α. Οι επιχειρήσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξής τους στο πρόγραμμα μοριοδοτούνται σύμφωνα με την αύξηση της απασχόλησης και την διατήρηση του υπάρχοντος προσωπικού, ως εξής:

1) Επιχειρήσεις που έχουν αυξήσει το προσωπικό τους τα τρία τελευταία χρόνια, αφαιρουμένου του προσωπικού που εντάχθηκε την τελευταία τριετία σε πρόγραμμα Ν.Θ.Ε. ή προσλήφθηκε λόγω συμμετοχής της επιχείρησης σε επενδυτικό σχέδιο (καθαρή αύξηση).

Το ποσοστό αύξησης του προσωπικού επί τον συντελεστή βαρύτητας 45%.

2) Επιχειρήσεις που έχουν διατηρήσει τις επιδοτούμενες θέσεις εργασίας, που δημιουργήθηκαν τα τρία τελευταία χρόνια στα πλαίσια του προγράμματος ΝΘΕ.

Το ποσοστό διατήρησης των ΝΘΕ την τελευταία τριετία επί τον συντελεστή βαρύτητας 25%.

3) Επιχειρήσεις που έχουν προσλάβει άτομα που απέκτησαν εργασιακή εμπειρία, κατόπιν υπαγωγής των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα STAGE.

Το ποσοστό διατήρησης των ασκούμενων STAGE επί τον συντελεστή βαρύτητας 30%.

4) Επιχειρήσεις που έχουν διατηρήσει τον αριθμό των απασχολουμένων τους κατά την τελευταία τριετία. Μόριο 3

5) Νέες επιχειρήσεις που λειτουργούν πλέον του έτους και μέχρι τρία χρόνια και έχουν διατηρήσει τον αριθμό των απασχολούμενων τους. Μόριο 3.

Β. Σε περίπτωση ισοβαθμίας, προηγούνται οι επιχειρήσεις με το μικρότερο αριθμό απασχολουμένων.

7. ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΝΤΑΞΗΣ

Οι επιχειρήσεις που πληρούν τις τυπικές προϋποθέσεις δύνανται να ενταχθούν στο πρόγραμμα Ν.Θ.Ε. 2002 και να προσλάβουν επιχορηγούμενα άτομα σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:

Πλήθος επιχορηγούμενων θέσεων ανά επιχείρηση,

σύμφωνα με το απασχολούμενο τακτικό προσωπικό τους

Πλήθος απασχολούμενου τακτικού προσωπικού επιχειρήσεων (προσωπικό με συμβάσεις αορίστου χρόνου) 0-10 11-50 51-250 251+
Ποσοστό επί των απασχολουμένων 30% 25% 15% 10%
Ελάχιστο όριο επιχορηγούμενων θέσεων 2 3 13 30
Μέγιστο όριο επιχορηγούμενων θέσεων 3 13 30 50

Το "ελάχιστο όριο επιχορηγούμενων θέσεων" αποτελεί δυνατότητα και όχι υποχρέωση της επιχείρησης, αφού η επιχείρηση μπορεί να αιτηθεί μικρότερο πλήθος θέσεων από αυτό.

8. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΑΓΩΓΗΣ - ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ

α) Μετά την εξατομικευμένη παρέμβαση, η υπόδειξη των ανέργων προς τις επιχειρήσεις γίνεται υποχρεωτικά από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Ο.Α.Ε.Δ.

β) Μετά την υπόδειξη ανέργων (με συστατικό σημείωμα) από τις Υπηρεσίες του Οργανισμού και εφόσον οι επιχειρήσεις αποδέχονται να απασχολήσουν τα υποδειχθέντα άτομα, οφείλουν να τα προσλάβουν το αργότερο μέσα σε ένα (1) μήνα από την υπόδειξή τους.

γ) Οι επιχειρήσεις πρέπει να προσκομίσουν το αργότερο εντός 15 ημερών από την ημερομηνία της τελευταίας πρόσληψης φωτοτυπημένα αντίγραφα των θεωρημένων αναγγελιών πρόσληψης, καθώς και μισθολογικές καταστάσεις του χρονικού διαστήματος από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης μέχρι και την πρόσληψη του τελευταίου προς επιδότηση μισθωτού, προκειμένου οι Υπηρεσίες να εκδώσουν εγκριτικές αποφάσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα.

δ) Η έναρξη επιχορήγησης των επιχειρήσεων που εντάσσονται στο πρόγραμμα αρχίζει από την ημερομηνία έκδοσης των σχετικών εγκριτικών αποφάσεων.

9. ΠΟΣΟ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ

• Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε νέα θέση πλήρους απασχόλησης ορίζεται σε 14,70 ΕΥΡΩ (5.000 δρχ.) ημερησίως. Σε περίπτωση που μισθωτός απασχολείται με καθεστώς μερικής απασχόλησης από 4 ώρες και άνω ημερησίως, το ποσό επιχορήγησης ανέρχεται στο ήμισυ του ποσού που αντιστοιχεί σε κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης.

• Η διάρκεια της επιχορήγησης για κάθε επιχείρηση που εντάσσεται στο πρόγραμμα είναι δώδεκα (12) μήνες.

• Η επιχορήγηση θα υπολογίζεται για κάθε εργάσιμη ημέρα πλήρους απασχόλησης και μέχρι 25 ημέρες κατ' ανώτατο όριο για κάθε μήνα εφόσον όμως υπάρχουν 20 τουλάχιστον ημερομίσθια το μήνα για κάθε επιχορηγούμενο εργαζόμενο.

• Η απασχόληση επιχορηγούμενου ατόμου μπορεί να μετατραπεί μόνο από μερική σε πλήρη και όχι αντίστροφα, με αντίστοιχη αύξηση του ποσού επιχορήγησης.

• Εφόσον προηγούμενο προσωπικό της επιχείρησης εργαζόταν λιγότερο από (20) ημέρες το μήνα και εξακολουθήσει να εφαρμόζεται το ίδιο καθεστώς απασχόλησής του και μετά την υπαγωγή της επιχείρησης στο πρόγραμμα, τότε θα συνεχίζεται κανονικά η επιχορήγηση.

Σε αντίθετη, όμως, περίπτωση (πλήρης απασχόληση του μη επιχορηγούμενου προσωπικού) η επιχείρηση υποχρεούται να το απασχολεί τουλάχιστον για (20) ημερομίσθια κατά μήνα.

• Μετά τη λήξη της επιχορήγησης η επιχείρηση δεσμεύεται να διατηρήσει το προσωπικό της (παλαιό και επιχορηγούμενο) τουλάχιστον για έξι (6) μήνες ακόμη. Κατά τη διάρκεια της δέσμευσης πρέπει να υπάρχουν είκοσι τουλάχιστον ημερομίσθια κατά μήνα για κάθε μισθωτό επιχορηγούμενο ή μη.

10. ΧΡΟΝΟΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ - ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ

α) Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας (παλαιές και νέες) καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος (18 μήνες).

Σε περίπτωση που υπάρξει μείωση (απόλυση ή οικειοθελής αποχώρηση) του προσωπικού της επιχείρησης ή των υποκαταστημάτων της που λειτουργούν στον ίδιο νομό (για το προσωπικό των οποίων δεσμεύεται η επιχείρηση) και εφόσον δεν υπάρξει αντίστοιχη αντικατάσταση μέσα σε τριάντα (30) ημέρες, το πρόγραμμα διακόπτεται κατά τόσες θέσεις εργασίας όσες μειώθηκε το προσωπικό και επιστρέφεται το αναλογούν ποσό επιχορήγησης, σύμφωνα με τους όρους της Κ.Υ.Α.

β) Σε περίπτωση στράτευσης, ασθένειας, συνταξιοδότησης, φυλάκισης, θανάτου και λήξης σύμβασης ορισμένου χρόνου ή έργου δεν απαιτείται αντικατάσταση, εφόσον η επιχείρηση προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά από τα οποία θα αποδεικνύονται τα ανωτέρω.

γ) Επιχειρήσεις που έχουν υπαχθεί στο παρόν πρόγραμμα δεσμεύονται και για το προσωπικό των υποκαταστημάτων τους που λειτουργούν στον ίδιο Νομό, όπου και οι επιχορηγούμενες.

δ) Οι επιχειρήσεις δεν δεσμεύονται από την παραπάνω διάταξη για άτομα που έχουν προσλάβει σύμφωνα με προγράμματα Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων σε περίπτωση που αυτά αποχώρησαν οικειοθελώς, είτε κατά το εξάμηνο πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης της επιχείρησης για συμμετοχή της στο πρόγραμμα, είτε κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

11. ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ

α) Έντυπη κατάσταση που θα περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο των προσληφθέντων βάσει του προγράμματος, την ημερομηνία γέννησης, την ειδικότητα, την ημερομηνία πρόσληψης, τα ημερομίσθια που πραγματοποιήθηκαν κατά μήνα, το ποσό της ημερησίας επιχορήγησης, το ποσό με το οποίο βαρύνεται ο Ο.Α.Ε.Δ. σύμφωνα με το πρόγραμμα, το συνολικό ακαθάριστο ποσό που δικαιούται ο εργαζόμενος, το οποίο δεν θα είναι κατώτερο του προβλεπόμενου από τις οικείες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (Σ.Σ.Ε.) και στη στήλη της υπεύθυνης δήλωσης, τις υπογραφές των προσληφθέντων μισθωτών, ότι απασχολήθηκαν και πληρώθηκαν το χρονικό διάστημα για το οποίο ζητείται η επιχορήγηση.

β) Μισθολογικές καταστάσεις του χρονικού διαστήματος, για το οποίο ζητείται η επιχορήγηση, από όπου θα προκύπτουν οι ημέρες εργασίας και οι ασφαλιστικές εισφορές που υποχρεούνται οι επιχειρήσεις να αποδώσουν στον ασφαλιστικό τους φορέα.

γ) Γραμμάτιο είσπραξης ή βεβαίωση απόδοσης ασφαλιστικών εισφορών για τους μήνες για τους οποίους ζητείται η επιχορήγηση.

δ) Κατάσταση προσωπικού και ωρών εργασίας θεωρημένη από το ΣΕΠΕ.

ε) Βεβαίωση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας.

12. ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την καταβολή επιχορήγησης πρέπει να υποβληθούν το αργότερο στις κατά τόπους αρμόδιες Υπηρεσίες:

• Για τους πρώτους δέκα (10) μήνες απασχόλησης, εντός δύο (2) μηνών από τη λήξη κάθε διμήνου και

• Για τους δύο (2) τελευταίους μήνες απασχόλησης του δωδεκάμηνου, εντός δύο (2) μηνών από τη λήξη ολόκληρου του προγράμματος (18 μήνες).

13. ΔΙΑΚΟΠΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση όρων ή προϋποθέσεων, μετά από οποιαδήποτε πληρωμή ποσού της επιχορήγησης εφαρμόζονται οι διατάξεις των παρ. 7 και 8 του άρθρου 29 του Ν.1262/82, όπως συμπληρώθηκε από τα άρθρα 6 και 7 του Ν.1836/89 και η επιχορήγηση διακόπτεται με επιστροφή του αναλογούντος ποσού, σύμφωνα και με την υπ? αριθμ. 2007892/461/1998 Κοινή Απόφαση περί " Ανακτήσεως Αχρεωστήτως ή παρανόμως καταβληθέντων ποσών από εθνικούς πόρους ή πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα πλαίσια της υλοποίησης κοινοτικών πολιτικών".

Ειδικότερα: "Ο αρμόδιος Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Απασχόλησης του Οργανισμού, στις περιπτώσεις αυτές αποφαίνεται με αιτιολογημένη απόφασή του για τη διακοπή της επιχορήγησης με επιστροφή του αναλογούντος ποσού που αντιστοιχεί στο υπόλοιπο χρονικό διάστημα του συνολικού χρόνου απασχόλησης με καταβολή εφάπαξ εντός 15 ημερών από την κοινοποίηση της απόφασης στον ενδιαφερόμενο. Εφόσον δεν επιστραφεί εμπρόθεσμα το αναλογούν ποσό που αναζητείται, συντάσσεται μετά από απόφαση του Δ.Σ του Οργανισμού, Πράξη Βεβαίωσης Οφειλής και αποστέλλεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ για βεβαίωση και είσπραξή του".

14. ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Η αρμόδια Υπηρεσία του Ο.Α.Ε.Δ. υποχρεούται να πραγματοποιεί επιτόπιους ελέγχους απαραίτητα πριν την καταβολή της πρώτης επιχορήγησης, καθώς και μία φορά τουλάχιστον ανά εξάμηνο για τη διαπίστωση της τήρησης των όρων του προγράμματος.

15. ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Το πρόγραμμα είναι συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση 2000 - 2006".