Αρ.Πρωτ 408/2015 (07/09/2015)

Αντιμετώπιση Θέματος ύπαρξης παρεμφερούς Διακριτικού Τίτλου, με αυτόν της ΜΕΠΕ που συστήσατε ως Υ.Μ.Σ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αθήνα,7 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΠΟΠΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Αρ.Πρωτ.: 408

ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ

 

Θέμα:

Αντιμετώπιση Θέματος ύπαρξης παρεμφερούς Διακριτικού Τίτλου, με αυτόν της ΜΕΠΕ που συστήσατε ως Υ.Μ.Σ.

Σχετικά: Το από 5-8-2015 e-mail σας με α.π. ΕΣ 360/11-08-2015

Απαντώντας στο ανωτέρω σχετικό e-mail σας; σχετικά με την «αντιμετώπιση ύπαρξης του παρεμφερούς Διακριτικού Τίτλου INTERNATIONAL INIOCHOS TRAVEL SYSTEM", με τον Διακριτικό Τίτλο «ΙΝΙΟΧΟΣ TPABEΛ ΜΕΠΕ (INIOCHOS TRAVEL MEPE)", της εταιρείας με επωνυμία "ΚΤΕΛ ΦΩΚΙΔΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ", που συστήσατε ως Υ.Μ.Σ.», σας γνωρίζουμε ότι η ομόφωνη άποψη του Εποπτικού Συμβουλίου μας έχει ως εξής:

1. Στην παράγραφο 3, του άρθρου 5, του Ν.3419/2005 (όπως ισχύει), ορίζονται τα εξής: «3. Στο Γενικό Ευρετήριο Επωνυμιών καταχωρίζονται, κατά αλφαβητική σειρά, οι εμπορικές ή οι εταιρικές επωνυμίες των υπόχρεων ή, σε περίπτωση που ο εγγραφόμενος δεν έχει εμπορική ιδιότητα, το ονοματεπώνυμο του, καθώς και οι διακριτικοί τίτλοι της εκάστοτε επιχείρησης ή καταστήματος του, εφόσον διαφέρουν, κατά τρόπο ευδιάκριτο από τις ήδη καταχωρισμένες επωνυμίες ή τους διακριτικούς τίτλους άλλων υπόχρεων που υπάγονται σε Επιμελητήριο του ίδιου νομού».

2. Στο άρθρο 6 της Κοινής Υπουργικής Απόφασης Κ1-802/2011 (ΦΕΚ 471 Β΄) ορίζεται μεταξύ άλλων ότι «1. Η Υπηρεσία μιας Στάσης, μέσω του συστήματος Γ.Ε.ΜΗ, προβαίνει ηλεκτρονικά σε Προέλεγχο και Προέγκριση Χρήσης της επωνυμίας και του διακριτικού τίτλου της υπό σύστασης εταιρείας. Ο έλεγχος της επωνυμίας και του διακριτικού τίτλου γίνεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 5 και 5 α περ. γ΄ του Ν. 1089/1980 (261 Α΄), όπως αυτά τροποποιήθηκαν με την παρ. 8 και την παρ. 5 του άρθρου 1 του Ν. 2941/2001 (201 Α΄), αντίστοιχα. Σε περίπτωση που η προτεινόμενη επωνυμία και ο διακριτικός τίτλος της υπό σύστασης εταιρείας προσκρούει σε προγενέστερη καταχώρηση, η Υπηρεσία Μιας Στάσης σε συνεννόηση με τους ιδρυτές ή τον νόμιμο εκπρόσωπο ή το εξουσιοδοτημένο τρίτο πρόσωπο, προβαίνει στις κατάλληλες τροποποιήσεις στις υποβληθείσες αιτήσεις και στο καταστατικό της εταιρείας, εφόσον αυτό είναι ιδιωτικό έγγραφο και έχει ήδη συνταχθεί. 2. Η επωνυμία και ο διακριτικοί: τίτλος δεσμεύεται από την Υπηρεσία μιας Στάσης για λογαριασμό της υπό σύστασης εταιρείας, αυθημερόν η το αργότερο την επόμενη εργάσιμη ημέρα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 2 των άρθρων 5 , 6 και 7 του Ν. 3853/2010 . Το χρονικό διάστημα δέσμευσης παρατείνεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 3 των άρθρων 5, 6 και 7 του Ν. 3853/2010.»

Συνεπώς θα πρέπει να εξετασθεί βάσει ποιών διατάξεων ο EOT Λαμίας έχει αρμοδιότητα να κρίνει κατά πόσον οι διακριτικοί τίτλοι είναι ή όχι παρεμφερείς και να ζητήσει τροποποίηση του καταστατικού, δεδομένου ότι βάσει των ανωτέρω αναφερόμενων διατάξεων η ΥΜΣ είναι εκείνη που μεριμνά για τη διενέργεια του ελέγχου επωνυμίας & διακριτικού τίτλου σε συνεργασία με το εκάστοτε Επιμελητήριο, και άρα φέρει την ευθύνη για τυχόν μη πραγματοποίησή τους, ωστόσο όπως αναφέρετε και στο έγγραφο σας, η σχετική διαδικασία έχει ήδη γίνει.

ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ, σημειώνουμε ότι, το ευδιάκριτο ή μη των διακριτικών τίτλων και ο ενδεχόμενος κίνδυνος σύγχυσης μεταξύ των διακριτικών γνωρισμάτων μπορεί να κριθεί με προσφυγή, του έχοντος έννομο συμφέρον στο αρμόδιο δικαστήριο.

Ο Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου
Μιχαήλ Σφακιανάκης