Διαιτητική Απόφαση 31/2002 (01/01/2002)

Για τη ρύθμιση των όρων αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων τυπογράφων στα τυπογραφεία όλης της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που εργάζονται σε ημερήσιες εφημερίδες, πλην των ημερησίων εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Προς:

1. Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Σολωμού 65, 10432 Αθήνα.

2. Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, Καποδιστρίου 24, 10682 Αθήνα

3. Ένωση Ιδιοκτητών Τυπογραφείων Πειραιά και Επιχειρήσεων Γραφικών Τεχνών Αττικής, Αγ. Κωνσταντίνου 3, 18531 Πειραιάς

ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ
31/2002

Για τη ρύθμιση των όρων αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων τυπογράφων στα τυπογραφεία όλης της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που εργάζονται σε ημερήσιες εφημερίδες, πλην των ημερησίων εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Με βάση το Ν. 1876/90 και τον Κανονισμό Καταστάσεως Μεσολαβητών - Διαιτητών ανέλαβα, μετά από κλήρωση στις 26.6.2002, καθήκοντα διαιτητή στις 7.5.2001 προς επίλυση συλλογικής διαφοράς εργασίας των εργαζομένων τυπογράφων στα τυπογραφεία όλης της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που εργάζονται σε ημερήσιες εφημερίδες, πλην των ημερησίων εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης » η οποία διαφορά δημιουργήθηκε μεταξύ:

1 Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Σολωμού 65, 10432 Αθήνα.

2 Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, Καποδιστρίου 24, 10682 Αθήνα,

3. Ένωση Ιδιοκτητών Τυπογραφείων Πειραιά και Επιχειρήσεων Γραφικών Τεχνών Αττικής,

Αγ. Κωνσταντίνου 3, 18531 Πειραιάς

Κατά τις συζητήσεις της συλλογικής διαφοράς, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Ο.ΜΕ.Δ. στην Αθήνα την 10η Ιουλίου 2002 παρέστησαν με νόμιμο εκπρόσωπο τους και τα δύο μέρη.

ΑΦΟΥ ΕΛΑΒΑ ΥΠΟΨΗ ΜΟΥ

1. Ότι η προσφυγή στη διαιτησία έγινε με πρωτοβουλία της εργατικής πλευράς (υπ? αριθμ. πρωτ. 028/12.6.2002 αίτηση διαιτησίας προς τον Ο.ΜΕ.Δ.), η οποία επιδιώκει την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας .

2. Τη με αριθμό 1144/2002 πρόταση της μεσολαβήτριας Β. Γεωργακοπούλου,

3. Τα έγγραφα που περιέχονται στο σχετικό φάκελο της μεσολάβησης και τα στοιχεία που προκύπτουν από αυτά.

4. Τα όσα αναπτύχθηκαν προφορικά κατά τις προαναφερόμενες συναντήσεις, όπως και το από 10.7.02 υπόμνημα της εργοδοτικής πλευράς,

5. Ότι το ύψος των αυξήσεων της ΕΓΣΣΕ για το τρέχον έτος ανέρχεται σε ποσοστό 3.6% από 1.1.2002 και σε ποσοστό 1.8% από 1.7.2002.

6. Το ύψος του πληθωρισμού, όπως αυτό διαμορφώθηκε για το έτος 2001, καθώς και το προβλεπόμενο ύψος του πληθωρισμού για το έτος 2002.

7. Τις συλλογικές ρυθμίσεις συγγενών κλάδων ως προς τη ρύθμιση του ύψους του επιδόματος αδείας, όπως τη συλλογική σύμβαση των εργαζομένων λιθογράφων στα λιθογραφεία και εργαστήρια γραφικών τεχνών όλης της χώρας, τη συλλογική σύμβαση εργασίας των εργατοτεχνικών τυπογράφων που απασχολούνται στις ημερήσιες επαρχιακές εφημερίδες όλης της χώρας πλην Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

8. Την οικονομική κατάσταση του κλάδου κατά το έτος 2002

ΚΑΤΕΛΗΞΑ ΣΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗ ΑΠΟΦΑΣΗ:

`Αρθρο 1ο
Πεδίο Εφαρμογής

Στις διατάξεις της παρούσας υπάγονται οι εργατοτεχνίτες - τριες τυπογράφοι όλης της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που εργάζονται σε ημερήσιες εφημερίδες, πλην των ημερησίων εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

`Αρθρο 2ο
Βασικά ημερομίσθια

1. Νέοι κάτω των 18 ετών καθώς και μαθητευόμενοι αμείβονται με τα εκάστοτε ισχύοντα βάσει των Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ελάχιστα όρια ημερομισθίων εργατοτεχνιτών-τριών.

2. Τα βασικά ημερομίσθια των λοιπών υπαγομένων στην παρούσα εργαζομένων διαμορφώνονται ως εξής:

α) Τεχνίτες όλων των ειδικοτήτων, ήτοι : χειριστές, στοιχειοθέτες, μονοτύπες, λινοτύπες, σελιδοποιοί. διαλυτές, χαρτοθέτες, πιεστές όρθιων επιπέδων αυτομάτων ή ημιαυτομάτων πιεστηρίων, ετικετοποιοί, γραμματογράφοι, τσικογράφοι, μεταλλοτύπες, στερεοτύπες, μεταξοτύπες, μηχανικοί-συντηρητές μηχανών, διορθωτές κειμένων και διεκπεραιωτές. Το βασικό ημερομίσθιο των εργαζομένων, που ανήκουν στην παραπάνω κατηγορία, καθορίζεται από 9.2.2002 σε 26,3 ευρώ και από 1.7.2002 σε 26,9 ευρώ.

γ) Το βασικό ημερομίσθιο των απασχολουμένων ως βοηθών των παραπάνω ειδικοτήτων, καθορίζεται από 9.2.2002 σε 23,15 ευρώ και από 1.7.2002 σε 23.68 ευρώ.

3. Εργαζόμενοι, οι οποίοι μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους απασχολούνται επί τρία έτη ως βοηθοί αποκτούν την ιδιότητα του τεχνίτη.

4. Όσοι εργαζόμενοι από τους υπαγόμενους στην παρούσα αμείβονται με μηνιαίο μισθό, ο βασικός αυτός μισθός δεν επιτρέπεται να ορίζεται μικρότερος από το 26πλάσιο του ημερομισθίου τους που ισχύει κάθε φορά.

`Αρθρο 3ο
Επιδόματα

α. Επίδομα πολυετίας

Στους υπαγόμενους στην παρούσα μισθωτούς χορηγείται επίδομα πολυετίας, υπολογιζόμενο στα υπό του άρθρου 2 καθοριζόμενα βασικά ημερομίσθια, σε ποσοστό 5% για κάθε τριετία απασχόλησης στον κλάδο και μέχρι έξι (6) συνολικά τριετίες.

β. Επίδομα γάμου

Χορηγείται επίδομα γάμου σε ποσοστό 10% επί των βασικών ημερομισθίων του άρθρου 2 σε όλους τους έγγαμους εργαζόμενους που υπάγονται στην παρούσα, ανεξάρτητα αν ο άλλος σύζυγος εργάζεται ή συνταξιοδοτείται. Επίσης, το αυτό επίδομα χορηγείται και σε ευρισκόμενους σε κατάσταση χηρείας, διαζευγμένους, άγαμους γονείς (γονείς που απέκτησαν ή ανεγνώρισαν το/τα τέκνα τους).

γ. Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.

Χορηγείται επίδομα ανθυγιεινής εργασίας σε ποσοστό 15% , υπολογιζόμενο στα βασικά ημερομίσθια του άρθρου 2, στους εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων που υπάγονται στην παρούσα, εκτός από την ειδικότητα των μονοτυπών, στους οποίους χορηγείται επίδομα ανθυγιεινής εργασίας σε ποσοστό 12% , υπολογιζόμενο επίσης στα βασικά ημερομίσθια του άρθρου 2.

`Αρθρο 4ο
Λοιποί Όροι

α. `Αδεια μητρότητας

Η συνολική διάρκεια της άδειας μητρότητας ορίζεται σε δέκα επτά (17) εβδομάδες. Οκτώ (8) εβδομάδες θα χορηγούνται υποχρεωτικά πριν από τη πιθανή ημερομηνία τοκετού και οι υπόλοιπες εννέα (9) μετά τον τοκετό. Σε περίπτωση που ο τοκετός πραγματοποιηθεί σε χρόνο προγενέστερο από αυτόν που είχε αρχικά πιθανολογηθεί, το υπόλοιπο της άδειας θα χορηγείται υποχρεωτικά μετά τον τοκετό ώστε να εξασφαλίζεται χρόνος συνολικής αδείας δέκα επτά (17) εβδομάδων. Ο χρόνος αυτής της αδείας αμείβεται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες για το θέμα αυτό διατάξεις.

β. Γονική άδεια ανατροφής

Γονέας εργαζόμενος σε επιχείρηση ή εκμετάλλευση που απασχολεί τουλάχιστον πενήντα (50) άτομα εάν,

ι. Έχει συμπληρώσει ένα χρόνο εργασίας στον ίδιο εργοδότη και

ιι. Ο άλλος γονέας εργάζεται έξω από την κατοικία τους,

δικαιούται να λάβει γονική άδεια ανατροφής του παιδιού, μετά τη λήξη της αδείας μητρότητας μέχρι το παιδί να συμπληρώσει ηλικία τριών (3) ετών. Η άδεια αυτή είναι χωρίς αποδοχές, η διάρκεια της μπορεί να φθάσει έως τρισήμισυ (3,5) μήνες για κάθε γονέα και δίνεται από τον εργοδότη, με βάση τη σειρά προτεραιότητας των αιτήσεων των ενδιαφερομένων δικαιούχων μέχρι να καλυφθεί ποσοστό 8% του συνόλου των απασχολουμένων στην επιχείρηση για κάθε ημερολογιακό έτος. Κατά τα λοιπά ισχύουν οι διατάξεις των παραγράφων 2 έως 5 του νόμου 1483/1984.

γ. `Αδεια φροντίδας παιδιού.

• Οι μητέρες εργαζόμενες δικαιούνται, για χρονικό διάστημα τριάντα μηνών από τον τοκετό, είτε να προσέρχονται αργότερα, είτε να αποχωρούν νωρίτερα κατά μία ώρα κάθε ημέρα. Εναλλακτικά, με συμφωνία του εργοδότη, το ημερήσιο ωράριο των μητέρων μπορεί να ορίζεται μειωμένο κατά δυο ώρες ημερησίως για τους πρώτους 12 μήνες και σε μια ώρα για έξι (6) επιπλέον μήνες.

• Την άδεια απουσίας για λόγους φροντίδας του παιδιού δικαιούται και ο πατέρας, εφόσον δεν κάνει χρήση αυτής η εργαζόμενη μητέρα, προσκομίζοντας στον εργοδότη του σχετική βεβαίωση του εργοδότη της μητέρας του παιδιού.

• Το δικαίωμα καθυστερημένης προσέλευσης ή πρόωρης αποχώρησης της μητέρας και εναλλακτικά του πατέρα για τη φροντίδα του παιδιού έχουν και οι θετοί γονείς παιδιού ηλικίας έως έξι (6) ετών, υπό τους αυτούς ως άνω όρους των φυσικών γονέων και με χρονική αφετηρία την υιοθεσία.

• Την άδεια φροντίδας παιδιού δικαιούνται και οι άγαμοι γονείς.

• Η άδεια φροντίδας παιδιού θεωρείται και αμείβεται ως χρόνος εργασίας και δεν πρέπει να προκαλεί δυσμενέστερες συνθήκες στην απασχόληση και στις εργασιακές σχέσεις.

δ. `Αδεια γάμου και γεννήσεως τέκνου.

Εργαζόμενοι και εργαζόμενες που υπάγονται στην παρούσα και που συνάπτουν γάμο, δικαιούνται να πάρουν άδεια γάμου πέντε (5) εργασίμων ημερών με αποδοχές, η οποία δεν συμψηφίζεται με την ετήσια κανονική άδεια που προβλέπεται από τον ΑΝ 539/1945. Σε περίπτωση γεννήσεως τέκνου ο πατέρας δικαιούται δύο (2) ημέρες άδεια με αποδοχές για κάθε τέκνο.

ε. `Αδεια για συμμετοχή σε εξετάσεις

Αυξάνεται σε τριάντα (30) ημέρες η άδεια της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του Ν. 1346/83 για συμμετοχή σε εξετάσεις των εργαζομένων μαθητών ή σπουδαστών ή φοιτητών εκπαιδευτικών μονάδων οποιουδήποτε τύπου και οποιασδήποτε βαθμίδας του Δημοσίου ή εποπτευομένων από το Δημόσιο με οποιοδήποτε τρόπο, οι οποίοι δεν έχουν συμπληρώσει το 28ο έτος της ηλικίας τους. Η άδεια αυτή χορηγείται σε συνεχείς ημέρες ή τμηματικά.

Οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου εφαρμόζονται επί μαθητών, σπουδαστών και φοιτητών, οι οποίοι δεν συμπλήρωσαν το 21ο έτος της ηλικίας τους, προκειμένου δε περί σπουδαστών ή φοιτητών υπό την πρόσθετη προϋπόθεση ότι διατηρούν τη φοιτητική τους ιδιότητα.

• Η ιδιότητα του μαθητού ή σπουδαστού καθώς και η συμμετοχή του στις εξετάσεις αποδεικνύεται με βεβαίωση της οικείας Σχολής που υποβάλλεται από τον μισθωτό προς τον εργοδότη.

στ. Επιπλέον άδεια ανάπαυσης

• Εργαζόμενοι που έχουν συμπληρώσει υπηρεσία δέκα (10) ετών στον κλάδο της τυπογραφίας ή προϋπηρεσία δώδεκα (12) ετών σε οποιοδήποτε εργοδότη και με οποιαδήποτε σχέση εξαρτημένης εργασίας, δικαιούνται άδεια 5 εβδομάδων, δηλαδή τριάντα (30) εργασίμων ημερών, αν ο εργαζόμενος εργάζεται εξαήμερο ή είκοσι πέντε (25) εργάσιμων ημερών, αν εργάζεται πενθήμερο.

• Το προβλεπόμενο από τις διατάξεις του Ν. 4505/66 επίδομα αδείας ορίζεται για τους υπαγόμενους στη παρούσα από 1-1-2002 σε 17 ημερομίσθια, ανεξαρτήτως του τρόπου αμοιβής τους. Κατά τα λοιπά εξακολουθούν να ισχύουν οι κείμενες περί επιδόματος αδείας διατάξεις.

• Η διάρκεια της σχέσης εργασίας (βασικός χρόνος) που απαιτείται για τη γένεση της αξίωσης για τη χορήγηση της ετήσιας κανονικής άδειας με αποδοχές (Α.Ν. 539/1945, όπως ισχύει), μειώνεται από δώδεκα σε δέκα (10) μήνες συμπληρωμένους.

ζ. `Αδεια για ασθένεια εξαρτώμενων μελών.

Η άδεια του άρθρου 7 του Ν. 1483/84 σε περίπτωση ασθένειας εξαρτώμενων παιδιών καθορίζεται σε 12 εργάσιμες ημέρες κατ? έτος, εφόσον ο/η εργαζόμενος/-η έχει τρία παιδιά και πάνω.

η. `Αδεια για μονογονεϊκές οικογένειες.

• Στους εργαζόμενους-ες που έχουν χηρέψει και στον άγαμο-η γονέα, που έχουν την επιμέλεια του παιδιού, χορηγείται άδεια με αποδοχές έξι (6) εργασίμων ημερών το χρόνο, πέραν αυτής που δικαιούνται από άλλες διατάξεις. Γονέας με τρία παιδιά ή περισσότερα, δικαιούται άδεια οκτώ (8) εργασίμων ημερών.

• Η άδεια αυτή χορηγείται λόγω αυξημένων αναγκών φροντίδας των παιδιών ηλικίας μέχρι δώδεκα (12) ετών συμπληρωμένων, χορηγείται εφάπαξ ή τμηματικά μετά από συνεννόηση με τον εργοδότη, σύμφωνα με τις ανάγκες του γονέα και δεν πρέπει να συμπίπτει χρονικά με την αρχή ή το τέλος της ετήσιας κανονικής άδειας.

θ. `Αδεια για μεταγγίσεις αίματος και παραγώγων του ή αιμοκάθαρσης.

Εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας που έχουν υπηρεσία μέχρι τεσσάρων (4) ετών στον ίδιο εργοδότη, οι οποίοι πάσχουν από νόσημα, που απαιτεί μεταγγίσεις αίματος και παραγώγων του ή αιμοκάθαρση και το οποίο έχει γνωστοποιηθεί στον εργοδότη, δικαιούνται έως είκοσι δύο (22) εργάσιμες ημέρες το χρόνο επιπλέον άδεια, με αποδοχές.

ι. `Αδεια λόγω θανάτου συγγενούς.

Στους εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας χορηγείται άδεια δύο (2) ημερών με αποδοχές σε περίπτωση θανάτου συζύγου, τέκνων, γονέων και αδελφών.

ια. Ώρες εργασίας

Οι ώρες εργασίας ορίζονται σε 40 κατανεμόμενες σε πέντε (5) ημέρες εργασίας την εβδομάδα.

ιβ. Χορήγηση γάλακτος

Στους υπαγόμενους στην παρούσα μισθωτούς χορηγείται ημερησίως μία φιάλη 1/2 λίτρου γάλακτος.

ιγ. Φόρμες εργασίας

Στους εργαζόμενους που υπάγονται στην παρούσα χορηγούνται δύο φόρμες εργασίας, οι οποίες ανήκουν στην κυριότητα του εργοδότη και αντικαθίστανται κάθε χρόνο εάν έχουν φθαρεί.

ιδ. Έννοια προϋπηρεσίας

Για την εφαρμογή των όρων της παρούσας, ως υπηρεσία ή προϋπηρεσία νοείται αυτή που διανύεται στον κλάδο της τυπογραφίας γενικά και όχι σε μία συγκεκριμένη ειδικότητα.

`Αρθρο 5ο
Τελικές Διατάξεις

α. Διατήρηση ευνοϊκότερων όρων

Δεν θίγονται από τις διαταθείς της παρούσας και εξακολουθούν να ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι αμοιβής και εργασίας που προβλέπονται από νόμους, διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις, ΣΣΕ ή ΔΑ, εσωτερικούς κανονισμούς, έθιμα ή ατομικές συμβάσεις εργασίας. Κατά τα λοιπά εξακολουθούν να ισχύουν όλες οι προηγούμενες διατάξεις των ομοίων ρυθμίσεων των προηγουμένων ετών που δεν θίγονται με την παρούσα.

β. Έναρξη ισχύος

Η ισχύς της απόφασης αυτής, με τις παραπάνω διακρίσεις, αρχίζει από 9.2.2002, ήτοι από την έπο μέλη υποβολής της αίτησης για μεσολάβηση.