Διαιτητική Απόφαση 40/2002 (18/10/2002)

Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των αισθητικών όλης της χώρας.

Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2002
Αρ. Πρωτ: 2002
Π.Κ. 34/21-10-02

Προς:

1. Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (Ο.Ι.Υ.Ε.)/ Ψαρών 2, Πλ. Καραϊσκάκη, 104 37 Αθήνα

2. Πανελλήνιο Σύνδεσμο Βιομηχάνων και Αντιπροσώπων Καλλυντικών και Αρωμάτων, Φιλικής Εταιρείας 22α, 152 32 Χαλάνδρι

ΘΕΜΑ: Αποστολή Ορθής Επανάληψης Διαιτητικής Απόφασης 40/2002

Σας αποστέλλουμε την Ορθή Επανάληψη της Διαιτητικής Απόφασης 40/2002 του Διαιτητή κ. Θεοφάνη Αρχιμανδρίτη, η οποία αφορά τους όρους αμοιβής και εργασίας των αισθητικών όλης της χώρας.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Ο.ΜΕ.Δ.
ΠΑΠΑΜΙΜΙΚΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

Προς:

1. Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (Ο.Ι.Υ.Ε.)/ Ψαρών 2, Πλ. Καραϊσκάκη, 104 37 Αθήνα

2. Πανελλήνιο Σύνδεσμο Βιομηχάνων και Αντιπροσώπων Καλλυντικών και Αρωμάτων, Φιλικής Εταιρείας 22α, 152 32 Χαλάνδρι

ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ
40/2002

Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των αισθητικών όλης της χώρας.

1.1. Με αίτηση της προς τον Ο.ΜΕ.Δ. (αριθμ. Πρωτ. 044/24.7.2002, η δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων, με την επωνυμία «ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ», ζήτησε την παροχή υπηρεσιών Διαιτησίας για την επίλυση της συλλογικής διαφοράς εργασίας που δημιουργήθηκε μεταξύ αυτής και της εργοδοτικής συνδικαλιστικής οργάνωσης με την επωνυμία «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΩΝ». Η διαφορά αφορά τη σύναψη εθνικής ομοιοεπαγγελματικής συλλογικής σύμβασης εργασίας που θα ρυθμίζει τους όρους αμοιβής και εργασίας των αισθητικών όλης της χώρας.

1.2. Την 31.7.2002, με κλήρωση αναδείχθηκα Διαιτητής.

1.3. Την 5.8.2002 ανέλαβα τα καθήκοντα μου.

1.4. Με πρόσκληση μου κάλεσα τα ενδιαφερόμενα σε ακρόαση για συζήτηση της διαφοράς, στις 6.9.2002 και ώρα 2.30, στα γραφεία του Ο.ΜΕ.Δ. στην Αθήνα

Κατά τη συζήτηση παραστάθηκαν, με τους εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους τους: η μεν εργατική πλευρά με τους Θάνο Βασιλόπουλο και Καλλίοπη Δαλιάνη, η δε εργοδοτική με τους Νικόλαο Κουτσιανά και Παναναγιώτη Κατρούγκαλο.

2. Αφού έλαβα υπόψη:

2.1 Ότι η προσφυγή στη Διαιτησία νόμιμα έγινε μονομερώς από την ενδιαφερόμενη συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων, η οποία αποδέχτηκε την πρόταση του Μεσολαβητή, που απέρριψε η εργοδοτική πλευρά.

2.2. Την από 25.1.2002 έγγραφη καταγγελία της προηγούμενης συλλογικής ρύθμισης (27.3.2001 σ.σ.ε.) με την οποία καλείται η εργοδοτική πλευρό σε έναρξη διαπραγματεύσεων για υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.

2.3. Ότι η καταγγελία κοινοποιήθηκε στην εργοδοτική πλευρά και στο Υπουργείο Εργασίας και αναφέρει και τα προς διαπραγμάτευση θέματα.

2.4. Την με αριθμ. Πρωτ. ΟΜΕΔ 1557/17.7.2002 πρόταση του Μεσολαβητή, που επιδόθηκε νόμιμα στα μέρη.

2.5 Όλα τα υπόλοιπα έγγραφα, που υπάρχουν στο σχετικό φάκελλο της συλλογικής διαφοράς και τους ισχυρισμούς των μερών.

Και ακόμα έλαβα υπόψη:

2.6. Ότι για τον καθορισμό των αποδοχών πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, εκτός των άλλων στοιχείων και: α. η οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων και η ικανότητα πληρωμής, β. οι όροι αμοιβής και εργασίας εργαζομένων των ίδιων ή συναφών «επιχειρήσεων», (ή κλάδων επιχειρηματικής δραστηριότητας), γ. οι απώλειες του εισοδήματος των εργαζομένων, κατά το χρόνο που πέρασε, από την προηγούμενη συλλογική ρύθμιση και ο ρυθμός μείωσης του εισοδήματος τους, από τον πληθωρισμό, κατά το τρέχον έτος, ούτως ώστε με την εξασφάλιση πραγματικών αυξήσεων να διατηρείται η αγοραστική τους δύναμη.

2.7. Ότι με την από 27.3.2001, προηγούμενη, σ.σ.ε., συνομολογήθηκαν αυξήσεις, για το έτος 2001, σε ποσοστό 1,8% από 1.1.2001 και σε ποσοστό 1,5% από 1.7.2001, ήτοι μέσο ποσοστό αύξησης, για το έτος αυτό, 2,3%.

2.8. Ότι η ποσοστιαία μεταβολή του πληθωρισμού, κατά το έτος 2001, με επίσημη πρόβλεψη 2,3%, σε 12μηνη βάση (μέσα επίπεδα) και 2% αρχή-τέλος, ανήλθε, σε 12μηνη βάση (μέσα επίπεδα) σε ποσοστό 3,4% (αρχή-τέλος 3,9%), ενώ για το έτος 2002 προβλέπεται να διαμορφωθεί, σε μέσα επίπεδα, σε ποσοστό 3,5%, περίπου, με βάση τη μέχρι σήμερα διακύμανση του .Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή και την αύξηση που σημειώνει τόσο ο «δομικός πληθωρισμός», όσο και ο «εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή» (Κατά τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στ 3,3%, κατά τον ΟΟΣΑ στο 3,4%, ενώ κατά τις αντίστοιχες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο 3,5).

2.9. Ότι με την ε.γ.σ.σ.ε. της 15 Απριλίου 2002, εκτός των άλλων ρυθμίσεων, συνομολογήθηκαν και αυξήσεις των κατωτάτων ορίων μισθών και ημερομισθίων, για μεν το έτος 2002, με επίσημη πρόβλεψη πληθωρισμού 2,5%, σε συνολικό ποσοστό 5,4% (μαζί με το «διορθωτικό» ποσοστό -1,1%- για το έτος 2001), για δε το έτος 2003, σε ποσοστό 3,9%.

2.10. Ότι, με βάση τα προαναφερθέντα, εξισορρόπηση των αντιτιθεμένων συμφερόντων των μερών, θα μπορούσε να επιφέρει η χορήγηση αυξήσεων σε ποσοστό 3,2% από 1.1.2002 και σε ποσοστό 2,4% από 1.7.2002, η αύξηση των επιδομάτων πτυχίου και η εφαρμογή και στην παρούσα ρύθμιση των όσων «θεσμικών» ρυθμίσεων συμφωνήθηκαν με την παραπάνω από 15 Μαρτίου 2002 ε.γ.σ.σ.ε.

3. Κατέληξα στην ακόλουθη απόφαση

`Αρθρο 1

Στις διατάξεις της απόφασης αυτής υπάγονται οι αισθητικοί και των δύο φύλων, πτυχιούχοι και εμπειρικοί, που απασχολούνται με σύμβαση εξηρτημένης εργασίας

στον ιδιωτικό τομέα όλης της χώρας.

`Αρθρο2

Οι βασικοί μισθοί των εργαζομένων που υπάγονται στην παρούσα, όπως έχουν διαμορφωθεί την 31-12-2001, αυξάνονται από την 1-1-2002 κατά ποσοστό 3.2% και όπως αυτοί θα έχουν διαμορφωθεί την 30-6-2002, αυξάνονται από την 1-7-2002 κατά ποσοστό 2,4%.

`Αρθρο 3
Επίδομα Πτυχίων

Στους υπαγόμενους στην παρούσα μισθωτούς, χορηγείται επίδομα πτυχίου εκ ποσοστού 11% για τους αποφοίτους ανωτέρων σχολών (ΤΕΙ / ΚΑΤΕΕ), εκ ποσοστού 9% για τους αποφοίτους μέσων, κρατικών σχολών (παλαιού τύπου κρατικό πτυχίου ΙΕΚ) και εκ ποσοστού 3% για τους αποφοίτους Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών, εφόσον οι τελευταίοι έχουν συμπληρώσει 5 έτη προϋπηρεσία στο επάγγελμα. Το επίδομα αυτό υπολογίζεται όπως προβλέπεται από προηγούμενες ρυθμίσεις.

`Αρθρο 4
Ετήσια `Αδεια με Αποδοχές

Εργαζόμενοι που έχουν συμπληρώσει υπηρεσία δέκα (10) ετών στον ίδιο εργοδότη ή προϋπηρεσία δώδεκα (12) ετών σε οποιοδήποτε εργοδότη και με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, δικαιούνται άδεια 30 εργασίμων ημερών, αν ο εργαζόμενος εργάζεται εξαήμερο ή 25 εργασίμων ημερών αν εργάζεται πενθήμερο. Η διάρκεια της σχέσης εργασίας (βασικός χρόνος), που απαιτείται για τη γένεση της αξίωσης για τη χορήγηση της ετήσιας κανονικής άδειας με αποδοχές (Α.Ν. 539/1945, όπως ισχύει) με αποδοχές, μειώνεται από δώδεκα σε δέκα (10) μήνες συμπληρωμένους.

`Αρθρο 5
`Αδεια Μητρότητας

Χορηγείται μία επιπλέον εβδομάδα αδείας στις εργαζόμενες μετά τον τοκετό (άδεια λοχείας). Η συνολική διάρκεια της άδειας μητρότητας αναπροσαρμόζεται κατ? αυτόν τον τρόπο σε δεκαεπτά (17) εβδομάδες.

`Αρθρο 6
`Αδεια φροντίδας παιδιού

1. Οι μητέρες εργαζόμενες δικαιούνται, για χρονικό διάστημα τριάντα μηνών από τον τοκετό, είτε να προσέρχονται αργότερα, είτε να αποχωρούν νωρίτερα κατά μια ώρα κάθε ημέρα.

Εναλλακτικά, με συμφωνία του εργοδότη, το ημερήσιο ωράριο των μητέρων μπορεί να ορίζεται μειωμένο κατά δύο ώρες ημερησίως για τους πρώτους 12 μήνες και σε μία ώρα για έξι (6) επιπλέον μήνες.

2. Την άδεια απουσίας για λόγους φροντίδας του παιδιού, δικαιούται και ο πατέρας εφόσον δεν κάνει χρήση αυτής η εργαζόμενη μητέρα, προσκομίζοντας στον εργοδότη του σχετική βεβαίωση του εργοδότη της μητέρας του παιδιού.

3. Το δικαίωμα καθυστερημένης προσέλευσης ή πρόωρης αποχώρησης της μητέρας και εναλλακτικά του πατέρα για τη φροντίδα του παιδιού, έχουν και οι θετοί γονείς παιδιού ηλικίας ως έξι (6) ετών, υπό τους ίδιους ως άνω όρους των φυσικών γονέων και χρονική αφετηρία την υιοθεσία.

4. Την άδεια φροντίδας του παιδιού δικαιούνται και οι άγαμοι γονείς.

5. Η άδεια φροντίδας του παιδιού, θεωρείται και αμείβεται ως χρόνος εργασίας και δεν πρέπει να προκαλεί δυσμενέστερες συνθήκες στην απασχόληση και στις εργασιακές σχέσεις.

`Αρθρο 7
Μονογονεϊκές οικογένειες

Στους εργαζομένους/ες, που έχουν χηρέψει και στον άγαμο (η) γονέα, που έχουν την επιμέλεια του παιδιού, χορηγείται άδεια με αποδοχές έξι (6) εργασίμων ημερών το χρόνο, πέραν αυτής που δικαιούται από άλλες διατάξεις. Γονέας με τρία (3) παιδιά ή περισσότερα δικαιούται άδεια οκτώ (8) εργασίμων ημερών. Η άδεια αυτή χορηγείται λόγω αυξημένων αναγκών φροντίδας των παιδιών ηλικίας μέχρι δώδεκα (12) ετών συμπληρωμένων, χορηγείται εφάπαξ ή τμηματικά μετά από συνεννόηση με τον εργοδότη, σύμφωνα με τις ανάγκες του γονέα και δεν πρέπει να συμπίπτει χρονικά με την αρχή ή το τέλος της ετήσιας κανονικής άδειας.

`Αρθρο 8
`Αδεια γάμου και γέννησης τέκνου

Εργαζόμενοι και εργαζόμενες που συνάπτουν γάμο, δικαιούνται να πάρουν άδεια γάμου επτά εργασίμων ημερών με αποδοχές, η οποία δεν συμψηφίζεται με την ετήσια κανονική άδεια.

Σε περίπτωση γεννήσεως παιδιού ο πατέρας δικαιούται δύο ημέρες άδεια με αποδοχές για κάθε τέκνο.

`Αρθρο 9
`Αδεια για ασθένεια εξαρτωμένων μελών

Η άδεια του άρθρου 7 του Ν. 1483/84 σε περίπτωση ασθένειας εξαρτώμενων παιδιών καθορίζεται σε 12 εργάσιμες ημέρες κατ? έτος, εφόσον ο/η εργαζόμενος/η έχει τρία παιδιά και πάνω.

`Αρθρο 10
`Αδεια για μεταγγίσεις αίματος και παραγώγων του ή αιμοκάθαρσης

Εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας, που έχουν υπηρεσία μέχρι τεσσάρων (4) ετών στον ίδιο εργοδότη, οι οποίοι πάσχουν από νόσημα, που απαιτεί μεταγγίσεις αίματος και παραγώγων του ή αιμοκάθαρση και το οποίο έχει γνωστοποιηθεί στον εργοδότη, δικαιούνται έως είκοσι δύο (22) εργάσιμες ημέρες το χρόνο επιπλέον άδεια με αποδοχές.

`Αρθρο 11
`Αδεια λόγω θανάτου συγγενή

Στους εργαζόμενους με εξηρτημένη σχέση εργασίας χορηγείται άδεια δύο (2) ημερών με αποδοχές σε περίπτωση θανάτου συζύγου, τέκνων, γονέων και αδελφών.

`Αρθρο 12
Προστασία της απασχόλησης των «εξαρτημένων ατόμων» κατά την περίοδο της απεξάρτησης

Δεν επιτρέπεται η απόλυση «εξαρτημένου» ατόμου εξαιτίας της εξάρτησης, εφόσον αποδεδειγμένα μετέχει σε πρόγραμμα απεξάρτησης και για τέσσερις (4) μήνες από την υπαγωγή του στο πρόγραμμα αυτό και για μία φορά.

`Αρθρο 13

Στους υπαγόμενους στην παρούσα χορηγείται άδεια απουσίας, χωρίς αποδοχές, μέχρι 12 ημέρες το χρόνο, μετά από αίτηση του εργαζόμενου για σοβαρούς και βεβαιωμένους οικογενειακούς ή προσωπικούς λόγους.

`Αρθρο 14

Με ευθύνη των μερών θα συσταθεί άτυπη κοινή επιτροπή, η οποία θα εξετάζει ουσιαστικά προβλήματα και θέματα εργασιακών σχέσεων που αφορούν τον κλάδο της επιλεκτικής διανομής (π.χ. συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ανεργία, υγιεινή και ασφάλεια κλπ).

`Αρθρο 15

Κατά τα λοιπά εξακολουθούν να ισχύουν σι όροι της από 27-3-2001 Σ.Σ.Ε., καθώς και των προηγουμένων συλλογικών ρυθμίσεων, εφόσον δεν τροποποιούνται με την παρούσα.

Αποδοχές στο σύνολο τους ανώτερες από αυτές που καθορίζει η παρούσα απόφαση ή ευνοϊκότεροι όροι εργασίας που προβλέπονται από Νόμους Υπουργικές Αποφάσεις, Διαιτητικές Αποφάσεις, συλλογικές ρυθμίσεις, εσωτερικούς κανονισμούς, ατομικές συμβάσεις εργασίας δεν θίγονται από την παρούσα και εξακολουθούν να ισχύουν.

`Αρθρο 16

Η παρούσα Δ.Α. ισχύει από την 1-1-2002.

Ημερομηνία Κατάθεσης: 13 Σεπτεμβρίου 2002