Διαιτητική Απόφαση 58/2006 (28/12/2006)

Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στο Ναύσταθμο Κρήτης ηλεκτροτεχνιτών, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, μελών του "Σωματείου Ηλεκτροτεχνιτών Ν. Χανίων - ΤΟ ΒΕΛΟΣ".

Αθήνα, 28 Δεκεμβρίου 2006
Αρ.Πρωτ.: 2697

Προς:

1. Σωματείο Ηλεκτροτεχνιτών Ν. Χανίων "ΤΟ ΒΕΛΟΣ", Μάρκου Μπότσαρη 68, 73 100 Χανιά (Εργατικό Κέντρο Ν. Χανίων).

2. Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους), Πανεπιστημίου 37, 101 82 Αθήνα

3. Υπουργείο Εθνικής `Αμυνας (Γεν. Επιτελείο Ναυτικού), Χολαργός

ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ
58/2006

Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στο Ναύσταθμο Κρήτης ηλεκτροτεχνιτών, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, μελών του "Σωματείου Ηλεκτροτεχνιτών Ν. Χανίων - ΤΟ ΒΕΛΟΣ".

1. Με βάση το Ν. 1876/1990 και τον Κανονισμό Καταστάσεως Μεσολαβητών - Διαιτητών, επιλέχθηκα με κλήρωση Διαιτητής, προκειμένου να επιλύσω τη συλλογική διαφορά εργασίας "για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στο Ναύσταθμο Κρήτης, ηλεκτροτεχνιτών με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, μελών του "Σωματείου Ηλεκτροτεχνιτών Ν. Χανίων - ΤΟ ΒΕΛΟΣ", μεταξύ της συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων "Σωματείο Ηλεκτροτεχνιτών του Νομού Χανίων - ΤΟ ΒΕΛΟΣ" αφενός και του "Ελληνικού Δημοσίου" αφετέρου.

2. Η προσφυγή στη διαιτησία έγινε από την συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων, η οποία αποδέχθηκε την πρόταση του μεσολαβητή την οποία απέρριψε η εργοδοτική πλευρά.

3. Προκειμένου να καταλήξω στην απόφασή μου, κάλεσα σε συνάντηση στην Αθήνα, τους εκπροσώπους των μερών για να διατυπώσουν τις απόψεις τους. Στη συνάντηση αυτή προσήλθε ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Σωματείου Ηλεκτροτεχνιτών Ν. Χανίων - Το βέλος, κ. Φουντουλάκη, ο οποίος αδυνατούσε να παραστεί στη σχετική συνάντηση.

4. Έλαβα επίσης υπόψη μου:

Α. Τα έγγραφα που περιέχονται στο σχετικό φάκελο (κοινοποιήσεις, εξουσιοδοτήσεις κλπ).

Β. Την από 24.11.2006 αίτηση της συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων με την οποία προσέφυγε στη διαιτησία.

Γ. Την από 04.09.2006 αίτηση μεσολάβησης προς τον Ο.ΜΕ.Δ. της συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων, με την οποία ζητά τη διαμόρφωση για το έτος 2006, των όρων αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στο Ναύσταθμο Κρήτης ηλεκτροτεχνιτών, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, μελών του "Σωματείου Ηλεκτροτεχνικών Ν. Χανίων - ΤΟ ΒΕΛΟΣ".

Δ. Την καταγγελθείσα 62/2005 Δ.Α. για τους όρους αμοιβής και εργασίας των ηλεκτροτεχνιτών απασχολουμένων στο Ναύσταθμο Κρήτης.

Ε. Την από 09.11.2006 πρόταση της μεσολαβητού κ. Ελένης Κουτσιμπού και το σκεπτικό αυτής.

ΣΤ. Την 57/2006 Δ.Α. (14.12.2006), για τη ρύθμιση των όρων αμοιβής και εργασίας των απασχολουμένων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου στο Πολεμικό Ναυτικό, καθώς και την 56/2006 Δ.Α. (15.12.2006), για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων που υπηρετούν στις εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου Σαλαμίνος.

Ζ. Το ύψος των αυξήσεων της ΕΓΣΕΕ για το έτος 2006 (2,9% από 01.01.2006 και 2,9% από 01.09.2006), τις οικονομικές εκτιμήσεις του πληθωρισμού (Δ.Τ.Κ. περιόδου Σεπτεμβρίου 2006 / Σεπτεμβρίου 2005 στο 2,9% και εναρμονισμένους Δ.Τ.Κ. Σεπτ. 2006 / Σεπτ. 2005 στο 3,1%) για το έτος 2006, σε συνδυασμό με την εισοδηματική πολιτική της Κυβέρνησης για το ίδιο έτος (Ν. 3453/2006, άρθρο 11).

Η. Τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας μας που αφενός μεν επιβάλλει τη στοιχειώδη προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων και αφετέρου δεν επιτρέπει την πλήρη και άμεση ικανοποίηση όλων των οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων που έθεσε η εργατική πλευρά.

Θ. Την ανάγκη να ορισθεί ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας ρύθμισης η 13.04.2006, επομένη της ημερομηνίας λήξης της ελάχιστης διάρκειας της καταγγελθείσας Δ.Α. 62/2005.

Ι. Τις θέσεις και τους ισχυρισμούς της κάθε πλευράς, όπως αυτοί αναπτύχθηκαν από τις δύο πλευρές.

ΙΑ. Το από 18.12.2006 έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σχετικά με την από έκδοση Δ.Α. για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στο Ναύσταθμο Κρήτης ηλεκτροτεχνιτών.

Με βάση όσα εκτέθηκαν, η ΑΠΟΦΑΣΗ μου έχει ως εξής:

`Αρθρο 1
Πεδίο εφαρμογής

Στις διατάξεις της παρούσας υπάγονται οι Ηλεκτροτεχνίτες, Τεχνίτες συσσωρευτών και ηλεκτρολόγοι αυτοκινήτων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, που απασχολούνται στο Ναύσταθμο Κρήτης και είναι μέλη του σωματείου Ηλεκτροτεχνιτών Νομού Χανίων "ΤΟ ΒΕΛΟΣ".

`Αρθρο 2
Βασικοί μισθοί και ημερομίσθια

Τα κατώτατα όρια των βασικών μισθών και ημερομισθίων των ηλεκτροτεχνιτών και βοηθών που υπάγονται στην παρούσα καθορίζονται από 13.04.2006 ως εξής:

Α) οι μαθητευόμενοι ηλεκτροτεχνίτες - περιελιγκτές καθώς και οι βοηθοί, κάτοχοι αδείας ή όχι, λαμβάνουν το κάθε φορά προσδιοριζόμενο σύνολο αποδοχών του ανειδίκευτου εργάτου της ΕΓΣΣΕ, αναλόγως των ετών υπηρεσίας τους και της οικογενειακής τους κατάστασης.

Β) οι βοηθοί κάτοχοι αδείας ηλεκτροτεχνίτη μετά τη συμπλήρωση οκτώ (8) ετών υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη, θεωρούνται ηλεκτροτεχνίτες και λαμβάνουν τις αποδοχές αυτών, ανεξαρτήτως της υπάρξεως ή όχι θέσεως.

Γ) οι κάτοχοι αδείας αρχιτεχνίτη λαμβάνουν βασικό μηνιαίο μισθό 520,56 €.

Δ) οι κάτοχοι αδείας εργοδηγού λαμβάνουν βασικό μηνιαίο μισθό 523,86 €.

Ε) οι κάτοχοι αδείας ή πτυχίου επίβλεψης και θέσεως ή αδείας εγκαταστάτου - συντηρητού, καθώς και οι ραδιοτεχνίτες (Ρ/Τ) και ραδιοηλεκτροτεχνίτες (Ρ/Γ) απόφοιτοι μέσης επαγγελματικής εκπαίδευσης λαμβάνουν βασικό μηνιαίο μισθό 530,47 €.

`Αρθρο 3
Επιδόματα

Οι ανωτέρω βασικοί μηνιαίοι μισθοί των ηλεκτροτεχνιτών, ραδιοτεχνιτών, ραδιοηλεκτροτεχνικών, αρχιτεχνιτών, εργοδηγών, πτυχιούχων επίβλεψης ή εγκαταστατών - συντηρητών προσαυξάνονται:

Α. Με επίδομα πολυετούς υπηρεσίας ποσοστού 10% για την πρώτη και δεύτερη τριετία και 5% για τις υπόλοιπες οκτώ τριετίες, του χρόνου υπολογιζομένου από της εισόδου στον ηλεκτροτεχνικό κλάδο.

Β. Επί των ανωτέρω βασικών μηνιαίων μισθών αυξανομένων με το τυχόν επίδομα πολυετίας χορηγείται επίδομα συζύγου εκ ποσοστού 10% ανεξαρτήτως φύλου και 5% για κάθε τέκνο μη εργαζόμενο, στα μεν άρρενα εφόσον δεν συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους, στα δε θήλεα ανεξαρτήτως ηλικίας, εφόσον τα τελευταία τυγχάνουν άγαμα.

Σε περίπτωση όμως κατά την οποία τα τέκνα, άρρενα ή θήλεα, σπουδάζουν σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές ημεδαπής ή αλλοδαπής, η επιδότηση παρατείνεται τόσα χρόνια όσα τα απαιτούμενα κατά σχολή για την ολοκλήρωση των σπουδών. Τα απαιτούμενα χρόνια αποδεικνύονται με βεβαίωση της οικίας σχολής.

Για τα ανάπηρα τέκνα, σωματικά ή πνευματικά, η αναπηρία των οποίων κρίθηκε με τελεσίδικη απόφαση της οικείας υγειονομικής επιτροπής, η παραπάνω επιδότηση παρατείνεται για όσο χρόνο διαρκεί η αναπηρία.

Γ. Στους ηλεκτροτεχνίτες κατόχους αδείας εργοδηγών ή αδείας επίβλεψης ή εγκατάσταση - συντηρητή, που έχουν συμπληρώσει δέκα έτη από την απόκτηση αυτής της αδείας και χρονικά αντίστοιχη πραγματική υπηρεσία στα καθήκοντα αυτά, χορηγείται επίδομα υπευθυνότητας σε ποσοστό 5% που υπολογίζεται επί του βασικού μισθού όπως αυτός ισχύει κάθε φορά.

Δ. Στους εργαζόμενους (περιπτώσεις του άρθρου 2 παρ. Β-ε) που υπάγονται στην παρούσα, οι οποίοι απασχολούνται στο Πολεμικό Ναυτικό και σε εργασίες της ειδικότητάς τους σε πλοία και εν γένει πλωτά μέσα, υποβρύχια, συντήρηση, επισκευή και κατασκευή εξαρτημάτων αυτών, είτε επί αυτών, είτε σε συνεργεία επί ή υπό της γης, ανεξαρτήτως του χρόνου που εργάζονται σε αυτές τις συνθήκες, χορηγείται επίδομα ελλιμενισμένων μέσων εκ ποσοστού 10%, υπολογιζομένου επί των βασικών μισθών.

Ε. Σε όλους τους ηλεκτροτεχνίτες (περιπτώσεις του άρθρου 2, παρ. Β-ε) οι οποίοι εργάζονται σε ανθυγιεινούς χώρους, όπου εχορηγείτο την 31.12.1999 επίδομα ανθυγιεινής εργασίας στους λοιπούς εργαζομένους, θα χορηγείται το επίδομα που καταβαλλόταν την 31.12.1999, ανεξαρτήτως του χρόνου παραμονής τους στους χώρους αυτούς.

ΣΤ. Το χορηγούμενο με βάση την Δ.Α. 14/1999 επίδομα επικινδύνου εργασίας στους ηλεκτροτεχνίτες ορίζεται σε ποσοστό 20% και υπολογίζεται στο σύνολο των αποδοχών.

Ζ. Σε όλους τους ηλεκτροτεχνίτες (περιπτώσεις του άρθρου 2 παρ. Β-ε) χορηγείται επίσης η ειδική αποζημίωση του άρθρου 7 του Ν. 2019/1992 η οποία ονομάσθηκε ειδικό επίδομα με τις διατάξεις της παρ. 8 του άρθρου 41 του Ν. 2065/1992.

Η. Στους ηλεκτροτεχνίτες, ανεξαρτήτως ειδικότητας και κατηγορίας, που υπάγονται στην παρούσα λόγω των ειδικών συνθηκών εργασίας τους χορηγείται ειδικό επίδομα κλιμακούμενο ανά έτος ως εξής:

1. από 1.1.2005 σε 484,22 ευρώ

2. από 1.1.2006 και εφεξής σε 572,26 ευρώ.

`Αρθρο 4
Προϋπηρεσία

Η προϋπηρεσία των μαθητευομένων, βοηθών, ηλεκτροτεχνιτών, αρχιτεχνιτών, εργοδηγών, πτυχιούχων επίβλεψης αποδεικνύεται με πιστοποιητικά των εργοδοτών που απασχόλησαν αυτούς, θεωρημένα από την πρωτοβάθμια επαγγελματική οργάνωση των μισθωτών, εφόσον υπάρχει, άλλως από την Ομοσπονδία Ηλεκτροτεχνιτών Ελλάδος.

`Αρθρο 5
`Αδεια γάμου

Οι εργαζόμενοι ηλεκτροτεχνίτες με τις ειδικότητες του άρθρου 2 παρ. Β-ε οι οποίοι συνάπτουν γάμο, δικαιούνται αδείας πέντε (5) εργασίμων ημερών με αποδοχές, η οποία δεν συμψηφίζεται με την κανονική άδεια.

`Αρθρο 6
`Αδεια πατρότητας

Σε περίπτωση γέννησης τέκνου ή τέκνων, ο πατέρας με τις ειδικότητες του ηλεκτροτεχνίτη του άρθρου 2 παρ. Β-ε δικαιούται δύο ημέρες άδειας με αποδοχές για κάθε τέκνο. Η άδεια αυτή δεν συμψηφίζεται με την κανονική αδείας ή άλλης μορφής άδεια που προβλέπεται από ισχύουσες διατάξεις.

`Αρθρο 7
`Αδεια λόγω θανάτου συγγενούς

Στους εργαζομένους που υπάγονται στην παρούσα χορηγείται άδεια δύο (2) ημερών με αποδοχές σε περίπτωση θανάτου συζύγου, τέκνων, γονέων ή αδελφών. Η άδεια αυτή δεν συμψηφίζεται με την κανονική αδείας ή άλλης μορφής άδεια που προβλέπεται από ισχύουσες διατάξεις.

`Αρθρο 8
Πρόσθετη άδεια αναπαύσεως

Στους υπαγόμενους στην παρούσα μισθωτούς που έχουν συμπληρώσει 10 έτη υπηρεσίας στην Υπηρεσία που εργάζονται ή 12 έτη σε οποιαδήποτε εργασία του Ιδιωτικού ή του Δημοσίου Τομέα, με οποιαδήποτε ειδικότητα, χορηγείται πρόσθετη άδεια αναπαύσεως τριών (3) μεν ημερών, εάν εργάζονται πενθήμερο, τεσσάρων (4) δε ημερών αν εργάζονται εξαήμερο.

`Αρθρο 9
Πριμ παραγωγικότητας

Για το προσωπικό που υπάγεται στην παρούσα, θα ισχύσουν οι εκάστοτε κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για τη χορήγηση του οικονομικού κινήτρου παραγωγικότητας στους υπαλλήλους του Υ.ΠΕ.ΘΑ. με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου.

`Αρθρο 10
Επίδομα τροφής

Στους ηλεκτροτεχνίτες του άρθρου 2 παρ. Β - ε της παρούσας, χορηγείται επίδομα τροφής ύψους 30,46 ευρώ μηνιαίως.

`Αρθρο 11
Ατομική μέσα προστασίας και υγείας των εργαζομένων

1. Σε όλους τους ηλεκτροτεχνίτες του άρθρου 2 παρ. Β-ε της παρούσας, εφόσον εργάζονται σε χώρους ανθυγιεινούς, δηλαδή χρησιμοποιούν οξέα, εργάζονται στη φόρτιση μπαταριών, στην τήξη μολύβδου, σε υπόγειες στοές, μεταλλείων κ.λ.π., χορηγούνται ημερησίως αποκλειστικά σε είδος 640 γρ. γάλακτος, απαγορευμένης της καταβολής του αντιτίμου αυτού.

2. Στο ηλεκτροτεχνικό προσωπικό, από τον βοηθό και άνω, χορηγούνται κατ΄ έτος για τις ανάγκες της εργασίας 2 φόρμες, 1 ζευγάρι υποδήματα από βακέττα, και καττύματα από ελαστικό, 1 ζευγάρι ελαστικά γάντια, καθώς και ένα ισχυροψύχιο.

`Αρθρο 12

Οι υπαγόμενοι στην παρούσα ηλεκτροτεχνίτες του άρθρου 2 παρ. Β-ε, απασχολούνται στις εργασίες που επιτρέπονται από την άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος που χορηγεί το ΥΠΑΝ.

`Αρθρο 13
Διατήρηση διατάξεων

1. Όσες διατάξεις της 62/2005 ΔΑ και των προηγουμένων συλλογικών ρυθμίσεως (διαιτητικών αποφάσεων ή συλλογικών συμβάσεων) δεν καταργούνται ή τροποποιούνται ρητώς, εξακολουθούν να ισχύουν.

2. Αποδοχές ανώτερες στο σύνολο τους από αυτές που καθορίζει η παρούσα ή ευνοϊκότεροι όροι εργασίας που προβλέπονται από νόμους, διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις, εσωτερικούς κανονισμούς, έθιμα ή ατομικές συμβάσεις εργασίας δεν θίγονται από τις διατάξεις της παρούσας.

`Αρθρο 14

Έναρξη ισχύος της παρούσης ορίζεται η 13.04.2006, εκτός εάν διαφορετικά ορίζεται στις επί μέρους διατάξεις.

Ημερομηνία κατάθεσης: 22 Δεκεμβρίου 2006
Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΣΤΑΜΠΟΥΛΗΣ