Εγκύκλιος ΙΚΑ 98/2004 (29/07/2004)

Προσφυγή σε Δευτεροβάθμια Όργανα.

Εγκύκλιος 98

29-7-2004

Προσφυγή σε Δευτεροβάθμια Όργανα.

Σχετ.: α) Εγκ. 61/87 και79/99, β) `Αρθρο 28 Κανονισμού Ασφαλιστικής Αρμοδιότητας

Με αφορμή ορισμένα περιστατικά που τέθηκαν υπόψη μας σχετικά με αθρόες και αναιτιολόγητες χορηγήσεις αναρρωτικών αδειών από τα Υγειονομικά Όργανα του ΙΚΑ (θεραπευτές ιατρούς - AYE), εφιστούμε την προσοχή σας στην ορθή εφαρμογή των οδηγιών που έχουν δοθεί με τις υπ. αρ. 109/86, 61/87 και 79/99 Εγκ. ΙΚΑ και παρακαλούμε εφεξής, σε κάθε περίπτωση που κρίνετε απαραίτητο, να ασκείτε τα δικαιώματα που χορηγούνται στα ασφ/κά όργανα του ΙΚΑ και προβλέπονται στο άρθρο 28 του Κανονισμού Ασφαλιστικής Αρμοδιότητας ΙΚΑ. Συγκεκριμένα:

1) Κατά των γνωματεύσεων της ΑΥΕ επιτρέπεται προσφυγή εκ μέρους των Ασφαλιστικών Οργάνων του Ιδρύματος (Δ/ντών Μονάδων Ασφ/σης) ενώπιον της ΒΥΕ εντός είκοσι (20) ημερών από την έκδοση της γνωμάτευσης, προκειμένου περί παροχών κλάδου ασθενείας και 40 (σαράντα) ημερών, προκειμένου περί παροχών κλάδου Συντάξεων (άρθρο 28 παρ. 8 ΚΑΑ ΙΚΑ).

2) Κατά των γνωματεύσεων ανικανότητας για εργασία που εκδίδονται από θεραπευτές, ιατρούς του ΙΚΑ, επιτρέπεται προσφυγή στην ΑΥΕ από μεν τον ασθενή εντός 5 ημερών από την έκδοσή τους, από δε τα ασφαλιστικά όργανα οποτεδήποτε μέσα στο χρονικό διάστημα ανικανότητας που προσδιορίζεται από την γνωμάτευση (άρθρο 28 παρ. 9 ΚΑΑ ΙΚΑ). Κατά των γνωματεύσεων αυτών της Α.ΥΕ, δεν επιτρέπεται προσφυγή στην ΒΥΕ.

Εφιστούμε και πάλι την προσοχή σας, στην τήρηση των ανωτέρω.