Εγκύκλιος Ο.Α.Ε.Ε. 115/2009 (30/11/2009)

Θεώρηση των βιβλιαρίων ασθένειας.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΘΗΝΑ 30/11/2009
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Αρ.Πρωτ.: ΔΙΠΑΣΘ/Φ73/47/113471
Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ: 115
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΠΑΡΟΧΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ:

Θεώρηση των βιβλιαρίων ασθένειας.

Για τη θεώρηση των βιβλιαρίων ασθενείας για το έτος 2010, σας κάνουμε γνωστά τ΄ ακόλουθα:

1. Το Δ.Σ. του ΟΑΕΕ, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφ/νων και την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του Οργανισμού, με την αριθμ.703/75/6-7-09 απόφαση ενέκρινε την αντικατάσταση του ένθετου σημειώματος για τη θεώρηση του βιβλιαρίου ασθενείας με αυτοκόλλητο υδατογράφημα, με ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά (αυτοκόλλητη ετικέττα),που αφορά τους άμεσα ασφαλισμένους και τα τέκνα αυτών ηλικίας μέχρι 18 ετών.

H αυτοκόλλητη ετικέττα που παραλαμβάνουν οι ασφ/νοι του ΟΑΕΕ, πιστοποιεί ότι πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης ασφαλιστικής ικανότητας για παροχές ασθενείας (δηλ. καταβολή ασφαλιστικών εισφορών της τελευταίας εν ασφαλίσει τριετίας 8/2006-8/2009) και μ΄ αυτήν ανανεώνεται αυτόματα για το χρονικό διάστημα από 1/1/2010 έως 31/12/2010 η ισχύς του βιβλιαρίου ασθενείας τόσο για τους ίδιους όσο και για τα προστατευόμενα απ΄ αυτούς τέκνα, ηλικίας μέχρι -18- ετών, χωρίς ν΄ απαιτείται η προσέλευσή τους στις υπηρεσίες του ΟΑΕΕ.

Στην αυτοκόλλητη ετικέττα έχει προβλεφθεί χώρος για εκτύπωση του ονοματεπώνυμου του άμεσα ασφ/νου και μέχρι τεσσάρων (4) τέκνων αυτού ηλικίας μέχρι 18 ετών.

Επισημαίνεται ότι δεν επιτρέπεται ιδιόχειρη παρέμβαση στην αυτοκόλλητη ετικέττα, τόσο από πλευράς ασφ/νων του ΟΑΕΕ όσο και από πλευράς υπηρεσιών του Οργανισμού.

Στην περίπτωση που οι ασφ/νοι έχουν ως προστατευόμενα μέλη συζύγους, τέκνα άνω των -18- ετών, γονείς κ.λ.π. δηλ.μέλη που δεν περιλαμβάνονται στην αυτοκόλλητη ετικέττα - πρέπει να προσέρχονται στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΕ με τ΄απαιτούμενα δικαιολογητικά (συμπεριλαμβανομένου και του ΑΜΚΑ) για την παράταση του δικαιώματος παροχών ασθενείας των ως άνω προσώπων.

Οι ασφαλισμένοι που για οποιοδήποτε λόγο δεν θα παραλάβουν αυτοκόλλητη ετικέττα (διότι δεν έχουν ΑΜΚΑ, έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών κ.λ.π.) θα πρέπει να προσέλθουν στις Υπηρεσίες του Οργανισμού για τη θεώρηση του βιβλιαρίου ασθενείας τους, η οποία θα αρχίσει από 15/12/2009.

Επισημαίνεται ότι πρέπει να ελέγχονται αυστηρά οι προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά για την καταχώρηση ή παράταση του δικαιώματος μελών οικογένειας ασφ/νων, ώστε να μην χορηγούνται παροχές ασθενείας σε πρόσωπα που δεν έχουν δικαίωμα σ΄ αυτές.

Όσον αφορά τους ανασφάλιστους συζύγους επισημαίνεται, ότι τόσο κατά την καταχώρηση αυτών στο βιβλιάριο ασθενείας, όσο και για την παράταση του δικαιώματός τους, απαιτείται εκτός από τη σχετική Υπεύθυνη Δήλωση και φωτοαντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος του προηγούμενου οικονομικού έτους.

Επίσης απαιτείται να τίθεται σφραγίδα σχετικά με το δικαίωμα της παράτασής τους,όπως τίθεται και για τα ενήλικα τέκνα.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στις περιπτώσεις έμμεσα ασφ/νων,στους οποίους χορηγείται εξωϊδρυματικό επίδομα και οι οποίοι δικαιούνται παροχών του Κλάδου Υγείας από το ΙΚΑ και όχι από τον ΟΑΕΕ(σχετ.η αρ.4387/8-7-09 γνωμοδότηση της Δ/νσης Νομικών Υπηρεσιών ΟΑΕΕ)

Eπίσης προσοχή πρέπει να δίνεται στις περιπτώσεις που έχει υποβληθεί αίτημα για συνταξιοδότηση από τον ΟΑΕΕ,ώστε να αποφεύγονται θεωρήσεις βιβλιαρίων ασθενείας για πρόσωπα που έχουν ήδη καταστεί συντ/χοι του Οργανισμού και δικαιούνται παροχών του Κλάδου Υγείας από το ΙΚΑ.

2. Για τους ασφ/νους, οι οποίοι φέρονται εγγεγραμμένοι στα Μητρώα ασφ/νων δύο εκ των καταργηθέντων φορέων και τα Μητρώα αυτών δεν έχουν ακόμη ενοποιηθεί, ωστόσο έχουν λάβει την αυτοκόλλητη ετικέττα ή το ένθετο σημείωμα θεώρησης του βιβλιαρίου ασθενείας, η θεώρηση θα ισχύει για όλο το έτος 2010.

Όμως επισημαίνεται ότι στις άνω περιπτώσεις, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού (Περ/κά Τμήματα) πρέπει να προβούν άμεσα στην ενοποίηση των φακέλλων -σύμφωνα με τα οριζόμενα στο αριθμ. πρωτ. ΔΙ.ΑΣΦ/Φ31/412/10305/29-10-09 έγγραφο του Τμήματος Μητρώου - και την αναζήτηση των οφειλομένων εισφορών.

3. Με την αριθμ.Φ.40035/23298/2502/30-9-09 Υ.Α. που εκδόθηκε κατόπιν της αριθμ. 538/69/1-6-09 απόφασης Δ.Σ. του ΟΑΕΕ, τροποποιήθηκαν οι σχετικές διατάξεις του Κανονισμού Παροχών Κλάδου Υγείας του Οργανισμού

( άρθρο 7 παρ.2 και άρθρο 8 παρ.3) και ορίστηκε, ότι οι συμβάσεις με μίσθωση έργου που συνάπτονται μεταξύ του ΟΑΕΕ και των θεραπευτών ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων θα έχουν διετή διάρκεια.

Κατόπιν τούτου,οι επιλεγέντες θεραπευτές ιατροί θα έχουν σύμβαση με τον ΟΑΕΕ για τα έτη 2010 και 2011.

4. Με την αρ. 609/73/15-6-09 απόφαση του Δ.Σ. του ΟΑΕΕ αποφασίστηκε η ανάρτηση των ονομάτων των θεραπευτών ιατρών στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΕ,προς ενημέρωση των ασφ/νων.

Κατόπιν τούτου οι ασφ/νοι του Οργανισμού που διαθέτουν INTERNET, θα έχουν τη δυνατότητα να πληροφορηθούν μέσω αυτού για τους συμβεβλημένους ιατρούς και να επιλέγουν αυτούς που επιθυμούν,ώστε κατά την προσέλευσή τους στις υπηρεσίες του ΟΑΕΕ να είναι ήδη ενημερωμένοι και κατ΄αυτό τον τρόπο να διευκολύνεται η διαδικασία καταχώρησης των θεραπευτών ιατρών στο βιβλιάριο ασθενείας τους.

Παρότι οι συμβάσεις των θεραπευτών ιατρών θα είναι διετούς διάρκειας, η καταχώρηση αυτών στο βιβλιάριο ασθενείας των ασφ/νων, θα είναι μόνο για το έτος 2010.

Προκειμένου να γίνει η καταχώρηση των γιατρών για το επόμενο έτος 2011, θα πρέπει να πληρούται η προϋπόθεση της ταμειακής ενημερότητας των ασφ/νων για το έτος αυτό.

5. Όλα τα βιβλιάρια ασθενείας - συμπεριλαμβανομένων και των ταυτάριθμων - θα πρέπει να είναι νέου τύπου και σε όποιες περιπτώσεις διαπιστώνεται ότι χρησιμοποιούνται ακόμη τα παλαιού τύπου βιβλιάρια, θα αντικαθίστανται άμεσα.

Στις περιπτώσεις που στα νέου τύπου βιβλιάρια ασθενείας τελειώνουν οι σελίδες των παραπεμπτικών, θα χορηγείται συμπληρωματικό μπλοκ παραπεμπτικών παρακλινικών εξετάσεων και σε κάθε σελίδα θ΄ αναγράφεται ο αριθμός του βιβλιαρίου ασθενείας και η αρίθμηση αυτής.

π.χ. αρ.βιβλιαρίου ασθενείας Νο 191791 αρ.σελ.παραπεμπτικού 1

αρ. βιβλιαρίου ασθενείας Νο 191791 αρ.σελ.παραπεμπτικού 2 κ.ο.κ.

1ο μπλοκ παραπεμπτικών Νο 191791 αρ.σελ.παραπεμπτικού 51

μπλοκ παραπεμπτικών Νο 191791 αρ.σελ.παραπεμπτικού 52 κ.ο.κ.

2ο μπλοκ παραπεμπτικών Νο 191791 αρ.σελ.παραπεμπτικού 101

μπλοκ παραπεμπτικών Νο 191791 αρ.σελ.παραπεμπτικού 102 κ.ο.κ.

Ειδικά στα συμπληρωματικά μπλοκ που θα χορηγούνται σε ασφ/νους των Περ/κών Δ/νσεων Α΄ και Β΄ Τομέα Θες/κης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θεσσαλίας και των περιοχών `Αρτας και Ηρακλείου (Κρήτης) - όπου τα βιβλιάρια νέου τύπου ισχύουν από το έτος 1999 - και οι οποίοι ασφ/νοι έχουν βιβλιάρια ασθενείας με το λογότυπο (ΟΑΕΕ - ΤΕΒΕ) - πρέπει σε κάθε σελίδα πριν από τον αριθμό του βιβλιαρίου ασθενείας να τίθεται η ένδειξη ΄΄Τ΄΄.

π.χ.΄΄Τ΄΄ Νο 191791 αρ.σελ.51.

΄΄Τ΄΄ Νο 191791 αρ.σελ.52 κ.ο.κ.

Τούτο, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στην ήδη υπάρχουσα εφαρμογή ηλεκτρονικής καταχώρησης παρακλινικών εξετάσεων Β΄Τομέα Θες/κης και τυχόν επέκταση αυτής και στις άλλες ως άνω Περ/κές Δ/νσεις.

Συμπληρωματικά μπλοκ παρακλινικών εξετάσεων που τυχόν έχουν χορηγηθεί χωρίς αρίθμηση, πρέπει με κάθε πρόσφορο τρόπο να αριθμηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες ΟΑΕΕ.

Μπλοκ παραπεμπτικών παρακλινικών εξετάσεων που τυχόν βρίσκονται στα χέρια θεραπευτών ιατρών του ΟΑΕΕ,πρέπει με ευθύνη των Προϊσταμένων των Περ/κών Δ/νσεων και Τμημάτων ΟΑΕΕ να επιστραφούν άμεσα στις αρμόδιες υπηρεσίες, αφού πλέον από το έτος 2010 σε καμμία περίπτωση δεν θα χρησιμοποιούνται τα παλαιού τύπου βιβλιάρια ασθενείας.

6. Η επιτόπια μετάβαση συνεργείου υπαλλήλων του Οργανισμού για τη θεώρηση των βιβλιαρίων ασθενείας για τη νέα περίοδο θα γίνεται όπου τούτο απαιτείται, κατόπιν συνεργασίας των Προϊσταμένων των Περ/κών Τμημάτων με τους τοπικούς φορείς.

Κατά τα λοιπά όσον αφορά την έκδοση και θεώρηση των βιβλιαρίων ασθενείας ισχύουν τα αναφερόμενα στην αρ. 95/2008 εγκύκλιο.

Παρακαλούμε για την πιστή εφαρμογή της παρούσας.

Ακριβές Αντίγραφο
Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ
Κ.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Ι. ΜΑΡΙΑ