Εγκύκλιος Ο.Α.Ε.Ε. 87/2008 (29/10/2008)

Δικαίωμα στις παροχές του Κλάδου Υγείας του ΟΑΕΕ των ασφ/νων του ΤΑΝΠΥ και ΤΠΞ – Έκδοση βιβλιαρίων ασθενείας.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΘΗΝΑ 29/10/2008
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ & ΚΟΙΝ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Αρ.Πρωτ.: ΔΙΠΑΣΘ/Φ73/19/70469
Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ: 87
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΠΑΡΟΧΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ: ΝΟΣ & ΕΞΩΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ

ΘΕΜΑ: Δικαίωμα στις παροχές του Κλάδου Υγείας του ΟΑΕΕ των ασφ/νων του ΤΑΝΠΥ και ΤΠΞ - Έκδοση βιβλιαρίων ασθενείας.

Όπως σας έχει ήδη γίνει γνωστό με εγκυκλίους αρμοδίων υπηρεσιών του ΟΑΕΕ ,σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3655/08 "Διοικητική και Οργανωτική μεταρρύθμιση του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης" και ειδικότερα με τις διατάξεις του άρθρου 11 του ως άνω Νόμου,από 1/8/2008 υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του Κλάδου Υγείας του ΟΑΕΕ, τα πρόσωπα που ασκούν επάγγελμα υπαγόμενο στην ασφάλιση του Τομέα Ασφάλισης Ναυτικών και Τουριστικών Πρακτόρων (ΤΑΝΠΥ) και του Ταμείου Προνοίας Ξενοδόχων (ΤΠΞ) καθώς και τα μέλη οικογενείας αυτών και διέπονται από τη Νομοθεσία του Οργανισμού.

Συνεπώς κατ΄εφαρμογήν του άρθρου 6 του Κανονισμού Κλάδου Υγείας ΟΑΕΕ, τα ανωτέρω πρόσωπα αποκτούν ασφαλιστική ικανότητα για παροχή περίθαλψης και χορήγηση βιβλιαρίου ασθενείας, μετά παρέλευση -4- μηνών από την υπαγωγή τους στον Κλάδο Υγείας του ΟΑΕΕ δηλ. από 1/12/2008 .

Σύμφωνα με το αριθμ.Φ.40035/25900/2679/15-10-2008 έγγραφο του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας - με το οποίο παρέχονται διευκρινίσεις όσον αφορά το δικαίωμα παροχών Κλάδου Υγείας του ΟΑΕΕ των ασφ/νων του ΤΑΝΠΥ - η ταμειακή ενημερότητα των ανωτέρω προσώπων θα αποδεικνύεται, μετά από έλεγχο της καταβολής των εισφορών τους από 1/8/08 και μετά, χωρίς ν΄απαιτείται ο έλεγχος της 3ετούς ασφαλιστικής ενημερότητας.

Οι ανωτέρω ασφ/νοι για το διάστημα της αναμονής μέχρι 30/11/2008 θα έχουν περίθαλψη από τον Κλάδο Ασθενείας του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 8 του Ν.Δ. 4202/61 "περί αλλαγής ασφαλιστικού φορέα".

Τα ανωτέρω όσον αφορά την απόδειξη της ταμειακής ενημερότητας, ισχύουν και για τους ασφ/νους του Τ.Π.Ξ. (Καταβολή εισφορών από 1/8/08 και μετά.- Σχετ. το αρ.ΔΙΕΣ/Φ 39/4/13-10-08 έγγραφο του Τμήματος Εσόδων της Δ/νσης Εσόδων του ΟΑΕΕ).

Για την έκδοση βιβλιαρίων ασθενείας των ως άνω ασφ/νων απαιτείται η υποβολή των δικαιολογητικών ,όπως αυτά αναφέρονται στην αρ. 32/07 εγκύκλιο.

Ειδικότερα:

1/ Αίτηση

2/ Επικυρωμένο αντίγραφο της ταυτότητας του ασφ/νου

3/ Δύο φωτογραφίες

4/ Το βιβλιάριο υγείας του ΙΚΑ ακυρωμένο (όσον αφορά τους ασφ/νους του ΤΑΝΠΥ)

Εάν υπάρχουν και προστατευόμενα μέλη απαιτούνται επί πλέον:

- Φωτογραφίες των προστατευομένων μελών

- Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και αν δεν υπάρχει αυτή: α) ληξιαρχική πράξη γάμου β) ληξιαρχική πράξη γέννησης - βάφτισης για το κάθε τέκνο γ) πιστοποιητικό σπουδών για τους φοιτητές και δ) Υ.Δ του Ν. 1599/86 του άμεσα ασφ/νου, στην οποία θα δηλώνει ότι ο/η σύζυγός ή το τέκνο δεν εργάζεται και δεν δικαιούται παροχές Κλάδου Υγείας από άλλο φορέα και η συντήρησή του βαραίνει τον ίδιο τον ασφ/νο.

- Εκκαθαριστικό φόρου εισοδήματος οικ. έτους 2008.

Μετά την κατάθεση των σχετικών δικαιολογητικών, οι αρμόδιες υπηρεσίες ΟΑΕΕ (περ/κά τμήματα) - από τις οποίες θα εξυπηρετούνται οι ασφ/νοι των ως άνω Ταμείων ως προς τις παροχές του Κλάδου Υγείας, - θα προβαίνουν στην έκδοση βιβλιαρίου ασθενείας (νέου τύπου) και συνταγολογίου.

Παρακαλούμε για την πιστή εφαρμογή της παρούσας.

Ακριβές Αντίγραφο
Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ Η ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ
Κ.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Ι. ΜΑΡΙΑ