Εγκύκλιος 79/2002 (29/10/2002)

Προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των εργαζομένων στην εταιρεία "ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ Α.Ε.". Τροποποίηση οδηγιών της σχετικής εγκυκλίου 99/2001.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΑρ.Πρωτ.: Σ40/449
ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡΙΘ. 79
ΔΙΟΙΚΗΣΗ  
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ  
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΜΗΜΑ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ  

ΘΕΜΑ:

Προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των εργαζομένων στην εταιρεία "ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ Α.Ε.". Τροποποίηση οδηγιών της σχετικής εγκυκλίου 99/2001.

1. Με την ανωτέρω εγκύκλιο κοινοποιήθηκαν οι διατάξεις του άρθρου 4 του Ν.2941/01 που αφορούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος ορισμένων κατηγοριών εργαζομένων της εταιρείας "ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ Α.Ε." και δόθηκαν οδηγίες για την εφαρμογή τους.

Ειδικά όσον αφορά την περίπτωση των ασφ/νων που συνταξιοδοτούνται λόγω γήρατος με την προϋπόθεση της διαπίστωσης ποσοστού ιατρικής αναπηρίας 50% και άνω, σας επισημάναμε ότι η κρίση για τη συνδρομή αυτού του ποσοστού πρέπει να ισχύει εφ? όρου ζωής, επειδή μόνο έτσι δικαιολογείται η χορήγηση πλήρους σύνταξης γήρατος.

2. Σύμφωνα με τη με αρ. πρωτ. 10198/3.10.02 Γνωμοδότηση της Νομικής Δ/νσης του Ιδρύματος, το ανωτέρω ποσοστό αναπηρίας «συναρτάται με αντικειμενικά κριτήρια που έχουν σχέση με τον ιατρικό καθορισμό ορισμένου ποσοστού ανικανότητας για εργασία λόγω πάθησης ή βλάβης ή εξασθενήσεως σωματικής ή πνευματικής, χωρίς καθόλου να ερευνάται η ικανότητα προς βιοποριστικό, όπως συμβαίνει με τη σύνταξη λόγω αναπηρίας.

Κατ' ακολουθίαν αυτών η ιατρική αναπηρία θα κρίνεται αντικειμενικά και χωρίς χρονική αναφορά από τις οικείες Υγειονομικές Επιτροπές του ΙΚΑ και εφόσον το ποσοστό αυτό είναι 50% και άνω, θα πληρούται η β' προϋπόθεση του νόμου για χορήγηση πρόωρης σύνταξης γήρατος».

3. Συνεπώς, τροποποιούμε τις οδηγίες της εγκ.99/01 ως προς την προϋπόθεση για τη συνδρομή εφ' όρου ζωής του ποσοστού ιατρικής αναπηρίας (50% και άνω) και επομένως οι μισθωτοί της περ. α της παρ. 1 του άρθρου 4 του Ν. 2941/01 που πληρούν τις λοιπές προϋποθέσεις αυτού τού νόμου έχουν τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν με αυτές τις διατάξεις εφόσον κριθούν ανάπηροι από τις αρμόδιες Υγειονομικές Επιτροπές του ΙΚΑ (ΑΥΕ-ΒΥΕ) με ποσοστό ιατρικής αναπηρίας 50% και άνω, χωρίς να ερευνάται η χρονική της διάρκεια.

Κατόπιν αυτών, οι υποβληθείσες αιτήσεις για συνταξιοδότηση σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις, που έχουν απορριφθεί εξαιτίας της έλλειψης της προϋπόθεσης της συνδρομής εφ' όρου ζωής του ποσοστού αναπηρίας (50% και άνω), θα πρέπει να επανεξεταστούν σύμφωνα με τις οδηγίες της παρούσας, η δε έναρξη συνταξιοδότησης θα προσδιορίζεται κατά περίπτωση με βάση είτε την ημερομηνία υποβολής της αρχικής αίτησης για συνταξιοδότηση είτε την ημερομηνία κατά την οποία υποβλήθηκε η αίτηση αποχώρησης.

Ως προς τα λοιπά θέματα που εκτίθενται στην εγκύκλιο 99/01 δεν υφίσταται καμία τροποποίηση.